Hrabri pregled preglednika – Sigurno surfanje – Ažurirano 2020

Hrabri pregled preglednika

Brave preglednik je relativno nov ulazak na tržište, i moramo reći da je upravo odličan. To je siguran, brz, pa čak i na nov način nagrađujete što ga koristite. Postoje i neki nedostaci, ali ništa značajno, kao što možete pročitati u našoj cjelovitoj Hrabroj recenziji.


Najbolje recenzije preglednika

Hrabro lansirano u siječnju 2016. Na temelju Chromiuma, naglašava sigurnost i privatnost, a da pritom ne žrtvuje značajke ili performanse. Ovaj će Hrabri pregled dati vam ideju ispunjava li te ciljeve.

Preglednik ima impresivan popis značajki, a performanse su mu vrhunske, s velikim brzinama i niskom potrošnjom RAM-a. Spomenuli smo Brave u našem anonimnom vodiču za preglednike, i to s dobrim razlogom. Mnogo je korisnih sigurnosnih i privatnih značajki, uključujući ugrađeni adblocker, “štitnike” koji blokiraju kolačiće i tragače i otiske prstiju, pa čak i način rada Tor.

Brave je dostupan na desktop za Windows 7 i novije i macOS X 10.10 i novije, kao i za Ubuntu, Debian, openSUSE i Fedora distribuciju Linuxa. Za mobilne uređaje preglednik zahtijeva najmanje Android 4.1 ili iOS 12.0. Za testiranje smo koristili prijenosno računalo s operativnim sustavom Windows 10 i iPhone s iOS 12.3.

prednosti & nedostaci

Alternativa za Hrabri preglednik

Značajke

Verzije Brave za mobilne uređaje i radne površine uključuju ugrađeni adblocker koji vam sprečava poteškoće pri instaliranju proširenja treće strane. Možete postaviti i “lanac sinkronizacije” između svojih uređaja kako bi one međusobno dijelile vaše oznake. 

Umjesto da vas forsira da stvorite račun poput većine preglednika, Brave to postiže jednokratnim kontrolnim kodovima koji su dostupni u tekstu i QR obliku. Nažalost, “lanac sinkronizacije” ograničen je na oznake.

Hrabri-SyncChain

“Hrabre nagrade” je vjerojatno najzanimljivija značajka Brave-a. Inicijativa tvrtke da promijeni način rada oglašavanja na mreži i ideja je ta koja izaziva razmišljanje. Korisnicima koji se uključe u gledanje oglasa plaća se 70 posto prihoda ostvarenog kripto-valutom temeljenom na Ethereumu zvanom Basic Care Tokens, koja se može upotrijebiti za savjetovanje stvaratelja sadržaja registriranih kod Brave. 

Također možete postaviti automatske donacije web lokacijama koje posjetite, odrediti koliko oglasa želite vidjeti na sat i prilagoditi koliko se vremena stranice smatra posjetom.

Budući da se korisnici opredjeljuju, oglasi se prilagođavaju korištenjem lokalnih podataka, eliminirajući potrebu za trećim pratiocima i poboljšavajući vašu privatnost u sferi oglašavanja. Sustav je prema defaultu onemogućen, tako da ako vam se ideja ne sviđa, ne morate sudjelovati.

Značajke na radnoj površini

Budući da se Brave temelji na Chromiju (pročitajte našu Chromium recenziju), on može koristiti svoju veliku biblioteku proširenja. Neće svi raditi, ali obično, ako proširenje ne radi ništa sa sučeljem, ono će funkcionirati. To eksponencijalno povećava ono što preglednik može učiniti jer kroz proširenja možete dodati niz mogućnosti.

Postoje i proširenja ugrađena u preglednik. WebTorrent omogućava pregledniku da preuzme bujice bez korištenja samostalnog klijenta. To je zgodno ako samo ponekad povremeno preuzimate torrente, ali češći preuzimači više vole nešto poput uTorrent-a jer je funkcionalnost WebTorrent-a osnovna, samo omogućava vam pokretanje i zaustavljanje bujice.

Hrabri-WebTorrent

Ostala ugrađena proširenja su Google Hangouts i IPFS Companion. 

Proširenje za Hangouts omogućuje vam primanje obavijesti na karticama s platforme i nastavak razgovora na drugim uređajima. 

IPFS Companion omogućuje vam učitavanje sadržaja putem interPlanetarnog datotečnog sustava koji je protokol podataka peer-to-peer dizajniran tako da preuzimanje velikih datoteka učini decentraliziranijim.

Hrabri-BuiltInExtensions

Lijepa, ali neobična značajka Bravea je mogućnost blokiranja sadržaja na društvenim mrežama ugrađenih na druge web stranice. To uključuje pojedinačne postavke za gumbe za prijavu na Google i Facebook, kao i ugrađene postove s Facebooka, Twittera i LinkedIna. To je posebno dobro ako postavljate preglednik na posao i želite ukloniti smetnje.

Hrabri-SocialMediaBlock

Tu je i funkcija načina čitanja nazvana “destill page” koja uklanja sav sadržaj osim teksta i predstavlja ga na čist i čitljiv način.

Hrabri-DistilledPage

Značajke na mobilnom uređaju

Zgodna značajka mobilne verzije Brave je mogućnost pretvaranja bilo koje web stranice u .pdf datoteku. Iako se većina web stranica loše prevodi u .pdf formatu, prelazak na “način čitanja” prije pretvaranja značajno poboljšava pretvorbu. Možete čak i osnovno uređivanje .pdf-a u pregledniku, uključujući dodavanje potpisa.

Hrabri PDF

Postoji i način rada na radnoj površini koji sprječava web stranice da vam daju verziju optimiziranu za mobilne uređaje. 

Iako na radnu površinu možete dodati bilo koju tražilicu koju želite, na mobilnom ste ograničeni na Google, Bing, DuckDuckGo, Qwant i StartPage, ali to nije loš izbor.

Hrabri-searchengines

Jednostavnost korištenja

Na stolnom i mobilnom uređaju, Brave ima glatko i prilagodljivo sučelje koje je lako razumjeti i navigirati. Sve je logično postavljeno i ništa nije previše nepoznato, ali Brave se ipak upetlja u neke inovacije, posebno na mobilnim uređajima.

Jednostavnost upotrebe na radnoj površini

U sučelju radne površine nema ništa neobično, a svatko tko koristi preglednike temeljene na Chromiumu, kao što su Chrome ili Opera (pročitajte naš Opera pregled), pronaći će hrabre poznavatelje. 

Kartice su na vrhu, a slijedi adresna traka na kojoj se nalaze navigacijske kontrole s jedne strane i gumbi za postavke, vaš profil, hrabre nagrade i štitnici (više o onima u sigurnosnom dijelu) na drugoj. Ne postoji pomicanje kartica, a iako možete zalijepiti kartice, ne možete ih staviti u grupe.

Možete prilagoditi dijelove kako preglednik izgleda i kako se osjeća jer možete koristiti brojne Chrome teme (pročitajte Chrome pregled), kao i promijeniti shemu boja preglednika između svijetlog i tamnog ili napraviti isti kao vaš operativni sustav.

Hrabri-CustomizationSettings

Jednostavnost upotrebe na mobilnom uređaju

Na mobilnom telefonu su vaše oznake, povijest i postavke u gornjem lijevom izborniku pored adresne trake. U usporedbi s drugim mobilnim preglednicima, lako je upravljati, uređivati ​​i brisati oznake, kao i stvarati mape za njih.

Hrabri-MobileBookmarks

Izbornik “štitnici” nalazi se na drugoj strani adresne trake i daje vam iste podatke kao i na radnoj površini, uključujući oglase, tragače i skripte blokirane, kao i mogućnost uključivanja i isključivanja sigurnosnih postavki.

Hrabri-MobileShields

Možete omogućiti traku s karticama koja se prikazuje ispod adresne trake, što je izvrsna značajka koja nedostaje u drugim preglednicima mobilnih uređaja. To znači da za navigaciju ne morate ući u izbornik kartica, što je odlično. Također možete postaviti traku s karticama da se prikazuje samo kad je vaš uređaj u pejzažnom načinu. Pored toga, sve kartice možete zatvoriti držanjem gumba uobičajenog izbornika na kartici nekoliko sekundi.

Hrabri-tabbar

Izvođenje

Hrabri je brz preglednik. Na radnoj površini dostiže veće brzine od Chromea i Mozille Firefoxa, ali je sporiji od Vivaldija (pročitajte naš Vivaldijev pregled). S druge strane, mobilni Brave je brz kao i bilo koji od njegovih konkurenata, a radi samo malo sporije od Firefoxa na iOS-u (pročitajte našu Firefox recenziju).

Preglednik postiže one brzine sa znatno nižom potrošnjom RAM-a od većine preglednika, što je impresivno jer su preglednici koji se temelje na Chromiumu grozni jer su gladni.

sigurnosti

U preglednik je puno sjajnih sigurnosnih značajki. Izbornik “štitnici” koji se nalazi s desne strane adresne trake daje vam izvrsno otkriće svega što je blokirano ili dopušteno na otvorenoj stranici, a omogućuje vam i upravljanje osnovnim sigurnosnim postavkama, poput zaštite praćenja, prisiljavanja HTTPS veza i blokiranja skripti, kolačiće i prepoznavanje uređaja.

Hrabri-ShieldsMenu

Preglednik prema zadanim postavkama koristi HTTPS Everywhere da prisili web stranice da koriste sigurne veze, a ako ga isključite ili uđete na web mjesto koje ne nudi protokol, prikazat će vam se jasno upozorenje koje uključuje simbol i tekst na kojem piše ” nije sigurno. “

Hrabri-HTTPSWarning

Ugrađeni adblocker je također izvrstan za sigurnost jer skicirani oglasi često mogu biti vozila za zlonamjerni softver ili tragače. Možete postaviti pristupni kôd radi zaštite vaših spremljenih prijava i na mobilnom uređaju, koji čuvaju vaše podatke u slučaju da se vaš telefon izgubi ili ukrade.

Hrabri-LoginPasscode

Iako se Chromium ažurira svaka dva tjedna, Brave prima ažuriranja samo svaka tri do četiri tjedna. To nije loše, ali moglo bi biti i bolje, jer tako dugo bez ažuriranja pruža cyber kriminalcima više mogućnosti za kompromitiranje preglednika.

Uz preglednik dolazi i Google Sigurno pregledavanje koje pregledava URL-ove koje posjećujete u potrazi za potencijalnim zlonamjernim softverom ili shemama krađe identiteta. To je kompromis privatnosti, kao što ćemo dotaknuti u nastavku.

Privatnost

Iako se Brave temelji na Chromiumu, koji podatke šalje Googleu, programeri su ga oduzeli od te funkcije, slično projektu “UnGoogled Chromium”.

U skladu s tim, u Braveu postoje usluge koje prikupljaju vaše podatke, ali većina ih je isključena prema zadanim postavkama, poput usluga predviđanja pretraživanja i učitavanja web stranica. Kao što je spomenuto, preglednik koristi Google Sigurno pregledavanje koje je omogućeno prema zadanim postavkama i dijeli Googleove dijelove podataka pregledavanja Googleu na analizu.

Teorijski se te informacije anonimiziraju, ali potpuno je moguće da Google preusmjeri više zahtjeva kako bi utvrdio koje web stranice koje posjećujete. Stoga morate odlučiti vrijedi li zaštita gubitak privatnosti.

Hrabri-PrivacySettings

Preglednik podržava Tor, što je neuobičajeno. Za razliku od preglednika Tor (pročitajte naš Tor Browser pregled), to ipak ne dopušta da vidite gdje se nalazi svaki čvor u Tor releru na koji ste povezani i ne pruža vam istu razinu kontrole nad vezom. Ipak, to je lijep dodatak, a Hrabri je većinu ostalih aspekata pobijedio Tor Browser.

Hrabri-Tor

Hrabri vas štiti od tragača i blokira kolačiće treće strane i otiske prsta prema zadanim postavkama, a zgodan izbornik “štitova” olakšava uključivanje i isključivanje tih zaštita i nadzor nad njihovim radom.

Izjava o privatnosti tvrtke je jasna i sažetka. Kaže da Brave nikada ne prikuplja vaše podatke, osim sigurnog pregledavanja i predviđanja koji se mogu onemogućiti. Čak se i personalizacija oglasa putem programa Brave Rewards vrši lokalno na vašem uređaju bez slanja rezultata analize Brave ili oglašavaču.

Presuda

Brave je izvrstan preglednik koji kombinira opsežne značajke i jednostavno za korištenje sučelje s izvrsnim performansama i čvrstim kontrolama sigurnosti i privatnosti. Osim njegove spore učestalosti ažuriranja, nema većih nedostataka i od srca preporučujemo Hrabra bilo kome.

Što mislite o Hrabri? Jesmo li propustili neke značajne nedostatke preglednika? Javite nam se u komentarima u nastavku! Hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map