Google Chrome pregled – ažurirano 2020

Google Chrome pregled

Google Chrome je fantastičan preglednik koji je u trenutku izlaska bio prava revolucija. No, s tim postoje ozbiljni problemi s privatnošću i on jede RAM za doručak. Pročitajte cijeli pregled preglednika Google Chrome za detalje.


Najbolje recenzije preglednika

Google Chrome je najpopularniji web preglednik na tržištu i to s dobrim razlogom. Pruža jednostavno i čisto sučelje, čvrstu povezanost na uređajima i veliku biblioteku proširenja. To je rečeno, glasi na resurse i ima točku uspjeha kada je u pitanju privatnost. Ovaj pregled Google Chrome pregledavat će vas kroz njegove značajke i nedostatke.

Google Chrome radi na gotovo svemu, sa desktop verzijama kompatibilnim sa sustavima Windows 7, 8, 8.1 i 10, macOS OS X 10.10 i novijim, kao i s distribucijama Ubuntu, Debian, openSUSE i Fedora Linuxa. Postoje i mobilne verzije za iOS i Android. Za ovaj pregled koristili smo Windows 10 prijenosno računalo i iPhone s operativnim sustavom iOS 12.3.

prednosti & nedostaci

Značajke

Google Chrome vas prema zadanim postavkama ne bombardira značajkama, umjesto toga odabire čisto i jednostavno korisničko sučelje koje se sastoji samo od kombinirane trake za pretraživanje i adrese, nazvane višenamjenski okvir, navigacijske kontrole i mali prostor za vaša proširenja.

Ova je knjižnica proširenja jedna od najvećih prednosti preglednika jer nijedan konkurent ne nudi istu količinu funkcija treće strane. Bez obzira želite li ugrađene bilješke, dodatne trake s oznakama, automatsko osvježavanje ili bilo koju drugu naprednu značajku, vjerojatno postoji proširenje koje odgovara vašim potrebama.

Preglednik također ima impresivnu međusobnu povezanost između uređaja. Sve dok sinkronizirate Google račun, vaše postavke, oznake i povijest pretraživanja dolaze s vama kada instalirate preglednik na novo računalo ili uređaj. Zbog toga je postavljanje preglednika brzo i jednostavno.

Google Chrome Sync

Gotovo sve što radite u pregledniku Google Chrome možete stvoriti sigurnosnu kopiju do Googleovog oblaka, sve do kartica koje ostavite otvorene i pruža vam solidan niz opcija za odabir onoga što želite sinkronizirati. Ako želite precizirati te postavke, potražite u našem vodiču o sigurnosnom kopiranju Google Chromea.

Prijenos oznaka drugim preglednicima jednako je bezbolan, jer jednostavno uđete u upravitelj oznaka i izvozite ih kao HTML datoteku. Saznajte više o tom procesu u našem vodiču o izvozu i uvozu oznaka Google Chrome.

Ne iznenađuje što je Google Chrome također dobro integriran s ostalim Googleovim uslugama, s prečacima do aplikacija kao što su Google dokumenti i Gmail koji se nalaze unutar izbornika “aplikacije” na traci oznaka. Ta se integracija proširuje na Google Translate, omogućujući vam da jednim klikom prevedete bilo koju stranicu na drugi jezik.

Google Chrome također dolazi s ugrađenim .pdf čitačem, što je lijepo imati iako ima značajke u usporedbi s posvećenim čitačem, kao što je Adobe Acrobat, a nedostaje podrška za stvari poput dinamičnih PDF-ova i virtualnih potpisa.

Dodatne značajke Google Chrome

Manja značajka koju je lako propustiti su korisne opcije kontekstnog izbornika koje se pružaju u pregledniku Google Chrome. Uključuju opciju za google istaknut tekst, koju nude i drugi preglednici, poput Mozilla Firefox, kao i opciju za pretraživanje obrnutog slike, što vam štedi vrijeme preuzimanja i ponovnog učitavanja slike.

Google Chrome-ContextMenus

Google Chrome također podržava više korisnika, zajedno s zasebnim prečacima do svake pojedinačne instance preglednika. To je korisno za zajednička računala ili one koji trebaju zasebne instance preglednika za rad i osobnu upotrebu.

Značajke Chrome mobilnog uređaja

Na svojoj mobilnoj verziji Google Chrome zadržava svoje jednostavno i intuitivno korisničko sučelje. Nema puno toga za razgovarati u pogledu značajki specifičnih za mobilne uređaje, ali gumb “web mjesto sa zahtjevom za rad” ugodan je za rukovanje web lokacijama koje imaju inferiorne mobilne verzije. Navodi ih na misli da se nalazite na stolnom uređaju i natjera ih da vam pošalju radnu verziju umjesto stranice za mobilne uređaje.

Google Chrome na mobitelu također sadrži popis za čitanje koji vam omogućuje dodavanje bilo kojeg URL-a za kasnije čitanje. Web stranice dodane na popis tada su dostupne izvan mreže, što je odličan način organiziranja materijala za čitanje za letove ili druge situacije u kojima možda nemate pristup internetu.

Google Chrome-ReadingList

Uz adresnu traku postoji i gumb za dijeljenje koji vam omogućuje dijeljenje web mjesta na gotovo bilo koji način na koji se sjetite.

Jednostavnost korištenja

Google Chrome ima čisto i jednostavno sučelje koji se lako koristi na stolnim i mobilnim uređajima.

Chrome na radnoj površini

U svojim verzijama za stolna računala Google Chrome je jednostavan za navigaciju. Sve što trebate pregledavati komprimirano je u elegantnoj traci sa zadacima na vrhu zaslona gdje možete pronaći višenamjenski okvir, svoje oznake i kontrole navigacije.

Google Chrome-BasicDesktopUI

Kartice su razdvojene s jasnom promjenom nijanse, a otvaranje mnogih kartica istovremeno uzrokuje horizontalno skaliranje. Čak i kada imate otvorene desetine kartica, lako je reći što je svaka kartica zbog jasno prikazanih odabira koji ostaju vidljivi. 

Spomenute opcije kontekstnog izbornika “traži Google” i “traži Google za sliku” dodatno pojednostavljuju uporabu, kao i standardna opcija “zalijepi i Idi / pretraži” prilikom lijepljenja teksta u višenamjenski okvir.

Chrome na mobilnom uređaju

Mobilne verzije preglednika Google Chrome također imaju za cilj jednostavnost u svom dizajnu, što ih čini jednako jednostavnim za upotrebu kao i ekvivalenti njihove radne površine. Omnibar se nalazi gore, a navigacijske kontrole, izbornik kartica i postavke nalaze se pri dnu zaslona.

Google Chrome-MobileTabs

Kada otvorite izbornik kartica na mobilnom uređaju, prikazat će vam se tri pregledna pregleda za vaše redovne kartice, anonimne kartice i vaše najnovije kartice na svim uređajima. Na taj način možete lako otvoriti karticu koju ste otvorili na stolnom uređaju na mobilnom uređaju, ako to trebate.

Izvođenje

Što se performansi tiče, Google Chrome je kombinirana torba. I dalje je jedan od najbržih web preglednika na tržištu, a naši testovi ga stavljaju ispred Mozilla Firefox, Opere i Microsoft Edge (pročitajte našu recenziju Microsoft Edge). To je reklo da je mobilni telefon sporiji od Mozilla Firefoxa i Safarija, iako je razlika mala.

Desktop verzija preglednika neiscrpna je, ali jede mnogo više RAM-a od bilo kojeg konkurenta. To može brzo postati problem ako trebate istovremeno održavati brojne kartice ili prozore, a strojevi s niskom količinom RAM-a borit će se da Google Chromeu osiguraju potrebne resurse..

sigurnosti

Google Chrome čini dobar posao štiteći svoje korisnike od potencijalno štetnih web stranica, kao što smo pokazali u našem članku o tome koji je web preglednik najsigurniji. Nekada je jedini pretraživač koristio sandboxing, što znači da su pojedine kartice podijeljene u zasebne procese, ograničavajući njihov pristup jedni drugima i vašem operativnom sustavu.

Ako posjetite web mjesto s nevažećim sigurnosnim certifikatom ili preko standardnog HTTP protokola, za razliku od sigurnijeg HTTPS-a, Google Chrome će pored višenamjenskog okvira upozoriti upozorenje da vam kaže da web lokacija može biti nesigurna. Veće upozorenje koje ispunjava prozor preglednika blokirat će web stranice s poznatim programima zlonamjernog softvera ili krađe identiteta, pomoću Googleove usluge “sigurnog pregledavanja”..

Google Chrome-NotSecure

Uz to, Google Chrome će prema zadanim postavkama blokirati skočne prozore, kao i oglase za koje se zna da nose zlonamjerni softver, štiteći korisnike koji su zadovoljni klikom od otvaranja oglasa koji će zaraziti njihov uređaj..

Drugi vitalni aspekt sigurnosti preglednika su ažuriranja. Budući da se greške u kodu brzo iskorištavaju cyber-kriminalcima, programeri moraju neprestano istiskivati ​​sigurnosna ažuriranja za preglednik i ohrabrivati ​​korisnike da se što prije ažuriraju. Google Chrome to dobro radi, jer se ažurira svakih nekoliko dana, a preglednik svakih pet sati provjerava novo ažuriranje.

Lozinke koje su pohranjene lokalno u pregledniku su zaštićene sigurnosnim sustavom, kao što su vaše korisničko ime i zaporka za Windows ili ekvivalent na drugim uređajima. Ako se odlučite za sinkronizaciju tih lozinki, one će se šifrirati pomoću vašeg Google računa ili možete stvoriti “sinkronizirajuću lozinku” koja Googleu također onemogućuje pristup sinkroniziranim podacima.

Ipak je bolje da umjesto toga koristite jedan od naših najboljih upravitelja lozinki.

Privatnost

Uz Google Chrome postoji urođena briga o privatnosti jer se Googleova osnovna djelatnost vrti oko oglašavanja. Iako Google vaše podatke ne prodaje izravno, on ih koristi za prilagođavanje oglasa prema vama. Iako se to može smatrati dobrobiti, a Google želi da mislite da jeste, ako se bavite privatnošću, možda biste htjeli otići s drugim preglednikom, poput Mozillinog Firefoxa.

Teoretski možete ograničiti podatke koje Google Chrome prikuplja na vama onemogućivanjem nekoliko značajki. Isključivanje automatskog dovršavanja pretraživanja i URL-ova i „prikazivanje prijedloga za slične stranice kada stranicu nije moguće pronaći“ sprečava ih da prikupljaju pojmove za pretraživanje dok ih kucate, a onemogućavanje varljivo nazivanog „poboljšajte pretraživanja i pregledavanja“ prestaje sa tim dijeljenje povijesti pregledavanja s Googleom.

Google Chrome-SyncSettings

Ipak, sve su te značajke uključene prema zadanim postavkama i njihovo isključivanje utječe na relevantnost prijedloga za pretraživanje i web mjesta koje dobivate. Osim što ih isključite, postoji nekoliko trikova izvan postavki preglednika pomoću kojih možete poboljšati svoju privatnost, što je opisano u našem anonimnom vodiču za pregledavanje.

Postavlja se i pitanje koliko onemogućavanja tih značajki, jer smo otkrili prošle godine da su, iako su isključili povijest lokacija, mnoge Googleove aplikacije još uvijek imale pristup podacima sa vremenskim oznakama..

Srećom, imate mogućnost ručno izbrisati neke podatke koje Google prikuplja o vama posjetom njenoj stranici “moja aktivnost”, koja je detaljno opisana u našem vodiču o brisanju Google povijesti.

Google Chrome-CookieSettings

Uz inherentni problem privatnosti Googlea kao tvrtke, Google Chrome vam nudi i robustan izbor postavki privatnosti. Možete ograničiti tragače i kolačiće općenito ili na osnovi web stranice po web stranicu, kao i poručiti pregledniku da pošalje zahtjev “ne prati” na sve web stranice, ali to je učinkovito samo ako web stranice ne ignoriraju.

Općenito, preporučujemo da koristite jedan od naših najboljih VPN-a za Chrome kada ga koristite. Google je definitivno krenuo zlim putem posljednjih godina i nemamo pojma gdje će vaši podaci završiti. Pročitajte naše mjesečne stupce Stanje oblaka za primjere.

Presuda

Ako ne želite zanemariti njegove probleme s privatnošću i upotrebom RAM-a, Google Chrome je fantastičan preglednik. Njegov elegantan i jednostavan dizajn čini ga jednostavnim za upotrebu, a zbog velike biblioteke proširenja, možete dodati gotovo sve funkcionalnosti koje biste htjeli od preglednika.

Križna povezanost na svim uređajima olakšava postavljanje i upotrebu na radnoj površini i mobilnim uređajima, a tu je i aplikacija Google Chrome za svaki glavni operativni sustav.

U skladu s tim, korisnici koji se ne slažu s količinom osobnih podataka koje Google voli posjedovati o njima, mogli bi razmotriti preglednik koji nema motiv za prikupljanje podataka, poput Mozilla Firefox ili Vivaldi. Oni koji imaju stare radne površine s niskim RAM-om, također će htjeti potražiti negdje drugdje jer Google Chrome brzo postaje gladan.

Što mislite o Google Chromeu? Je li uglađeno i jednostavno za upotrebu sučelje i impresivna knjižnica proširenja dovoljno da zanemarite goruće probleme s privatnošću? Javite nam u komentarima u nastavku. Hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map