Pregled Icedrive – Mnogo besplatnog skladištenja – Ažurirano 2020

Icedrive pregled

Icedrive je nov za scenu skladištenja, ali već pokazuje veliko obećanje sa svojim velikim brzinama i velikom lakoćom uporabe. Ima nekoliko grubih rubova, ali sada ne možete pobijediti 10 GB slobodnog prostora, zar ne? Pojedinosti potražite u našem cjelovitom pregledu Icedrive.


Recenzije pohrane u oblaku

Icedrive je predstavljen u siječnju 2019. Budući da je riječ o novoj usluzi, nedostaju joj značajke, ali pretpostavljamo da je još toga u tijeku. Nudi besplatan plan od 10 GB i konkurentne cijene kako bi mu pomogli da dobije komad paštete koju imaju najbolje usluge pohrane u oblaku.

Besplatna ponuda i primamljivi planovi premija mogu pomoći okretanju glava, ali Icedrive također ima snažnu sigurnost, velike brzine, prosječne značajke dijeljenja i pristojnu korisničku podršku. Međutim, proces sinkronizacije mogao bi koristiti dodatne značajke. Isto se može reći i za klijent klijenta. U politici privatnosti također nedostaje dio onoga što volimo vidjeti.

Ako to ne zvuči kao raskid ugovora, a želite znati kako Icedrive radi u pronalaženju mjesta pod suncem, pridržavajte se detalja u ovoj recenziji Icedrive. Inače, za alternativu potražite našu najbolju usporedbu pohrane u oblaku.

prednosti & nedostaci

Alternativa za Icedrive

Značajke

Budući da je Icedrive počeo s radom nedavno, razumno je da nema onoliko značajki ispod pojasa kao i njegovi konkurenti. U skladu s tim, on nudi značajke dijeljenja i sinkronizaciju, iako nije uobičajena.

Sinkronizacija vam pomaže premjestiti datoteke u oblak, što vam omogućuje da izbjegnete gubitak problema s tvrdim diskom, a dijeljenje omogućuje slanje datoteka drugim ljudima. Icedrive ne koristi konvencionalni model sinkronizacije koji je razvio Dropbox. Ako želite vidjeti kako se Dropbox sinkronizira pročitajte našu Dropbox recenziju.

Umjesto toga, Icedrive montira mrežni pogon koji prikazuje vaše datoteke u oblaku i omogućuje sinkronizaciju datoteka u oblaku i uređajima.

Prednost mrežnog pogona je ta što svojim mrežnim datotekama možete pristupiti s računala bez da ih prvo sinkronizirate. To štedi prostor i vrijeme na tvrdom disku. Međutim, nedostatak je činjenica da nećete moći pristupiti svojim datotekama ako niste povezani s mrežom.

Icedrive ipak ne uklanja potrebu za tvrdim diskom jer upotrebljava sustav za spremanje podataka koji ubrzava pristup mrežnim datotekama spremajući ih na tvrdi disk. Ne možete isključiti, ali možete smanjiti količinu prostora koji koristi na 1 GB. To možete očistiti u bilo kojem trenutku.

Taj je pristup sličan onome koji koristi pCloud, a koji je usluga osnovnog skladištenja u mnogim našim člancima. Iako Icedrive koristi samo mrežni pogon, pCloud ima mrežni pogon i mapu za sinkronizaciju. U stvari, može sinkronizirati bilo koju mapu. Ako to želite, pročitajte našu recenziju pCloud.

Razgovarat ćemo više o tome kako Icedrive sinkronizira i dijeli u odgovarajućem odjeljku u nastavku.

Icedrive i Office

Icedrive može pregledati Office i .pdf datoteke, ali ne integrira se s Microsoft Office Online, Googleovim uredskim paketom ili bilo kojim trećim uređivačem dokumenata, poput OnlyOffice ili Zoho Docs. Box se integrira s Office Online i Googleovim uredskim paketom. Pročitajte više o značajkama njegove produktivnosti u našem pregledu Box. Ako to nije prikladno, potražite popis za najbolju pohranu u oblaku za popis suradnje.

Icedrive također nema integriranu aplikaciju za bilješke. Ako vam je potrebna aplikacija za bilješke, pročitajte članak o najboljim aplikacijama za bilježenje ideja. Microsoft OneNote integrira se s Microsoft OneDriveom i treći je u toj usporedbi. OneDrive je sposobna usluga u oblaku, a o tome možete saznati više u našoj recenziji OneDrive.

led-pogon-slika-pregled

Također možete upotrijebiti Icedrive za pregled slika, ali ne možete puno drugo. Ako želite više značajki slike, trebali biste saznati više o uslugama na našem najboljem popisu za pohranu fotografija na mreži.

Icedrive ne nudi verziju datoteke koja bi vam pomogla u borbi protiv ransomwarea ili slučajnih promjena i brisanja datoteka. Ako je to značajka koja vam je potrebna, pročitajte našu najbolju pohranu u oblaku za pregled verzije.

Iako Icedrive nedostaje nekoliko osnovnih značajki, njegova mobilna aplikacija ima značajku koju većina usluga pohrane u oblaku nema: izradu sigurnosne kopije za mobilne uređaje. Većina usluga pohrane u oblaku može automatski sigurnosno kopirati fotografije i videozapise, ali aplikacija pametnog telefona Icedrive omogućuje sigurnosno kopiranje vaših dokumenata i audio datoteka.

Osim toga, IceDrive ima privatno, krajnje šifriranje, o kojem ćemo više govoriti u odjeljku “sigurnost”..

Pregled značajki Icedrivea

Icedrive Logoicedrive.net

Započinje od 167 USD mjesečno za 150 GBAll planova

Sinkronizacija

Sinkroniziranje mape

Sinkronizacija na razini bloka

Selektivna sinkronizacija

Upravljanje propusnim opsegom

Sinkroniziraj bilo koju mapu

Dijeljenje datoteka

Dijeljenje veza datoteka

Povežite lozinke

Datum isteka veze

Dijeljenje mapa

Dopuštenja mapa

Ograničenja za preuzimanje veze

Prijenos veza

Produktivnost

Pregledi datoteka

Uređivanje datoteka

Suradnja putem aplikacija

Ured na mreži

Google dokumenti

Aplikacija Bilješke

Reprodukcija medija

Mobilne aplikacije

Izbrisano zadržavanje datoteka

Verziranje

WebDAV

sigurnosti

Šifriranje u mirovanju

Šifriranje u tranzitu

Protokol šifriranja
Twofish

Nula znanja

Dvofaktorska provjera autentičnosti

Lokacija poslužitelja
NAS

podrška

Podrška 24/7

Podrška za chat uživo

Telefonska podrška

Podrška putem e-pošte

Korisnički forum

Baza znanja

Razno

Besplatni plan

cijena

Prije nego što se pretplatite na bilo koji od tri premijska plana Icedrivea, možete stvoriti račun i dobiti 10 GB besplatno, što vam omogućuje da vidite kako funkcionira Icedrive. U najmanju ruku, velikodušna je ponuda.

Ako 20 GB slobodnog prostora ne smanji za vas, pretplatite se na bilo koji od tri premium plana po konkurentnoj cijeni. 

Prvi plan je Lite, koji osigurava 150 GB prostora za pohranu i 250 GB mjesečne propusnosti. Ne možete plaćati mjesečno. Umjesto toga, godinu dana unaprijed morat ćete platiti 19,99 USD.

To je ista cijena kao i plan 100 GB Google Drive. Ipak, Google Drive ima više planova, a neki nude i više nego što nudi Icedrive. Ako vam treba puno više prostora za pohranu, pročitajte naš pregled na Google disku za detalje o cijenama.

Sljedeći plan tvrtke Icedrive, Pro, ima mjesečne i godišnje mogućnosti. To je 4,99 USD mjesečno, ali ako platite za godinu, dobit ćete popust koji cijenu snižava na 49,99 USD godišnje. Plan predviđa 1TB za pohranu i 2TB mjesečne propusnosti.

To je sjajna ponuda, a prevladava plan programa Amazon Drive od 1TB, koji je 60 USD godišnje. Amazon Drive ipak ima veliku fleksibilnost plana, pa ako vam to odgovara, pročitajte našu recenziju Amazon Drive.

Ako vam treba još, konačna opcija je Pro + plan. Ostvaruje vam 5TB prostora za pohranu i 8TB mjesečne propusnosti. To je 17,99 USD mjesečno ili 179,99 USD uz godišnji popust.

Kao i pCloud, Icedrive ima ponude za život, koje su trenutno na popustu. Doživotna licenca zahtijeva samo jednu naknadu. Lite je 59 USD, Pro je 149 USD, a Pro + 499 USD. 

Iako su ti planovi od velike vrijednosti, životne cijene pClouda su 175 USD za 500 GB i 350 USD za 2TB. 2TB plan nudi manje od Pro +, ali bolji je pogodak za korisnike kojima ne treba 5TB. Ipak, oni koji dobiju više novca za svoj novac idući uz Icedrive.

Jednostavnost korištenja

Za početak premještanja datoteka u oblak morate se registrirati za Icedrive račun. To možete učiniti pomoću web aplikacije, mobilne aplikacije ili klijenta za radne površine. 

Desktop klijent radi samo u sustavu Windows. Nedostatak podrške za Linux ne iznenađuje, ali nedostatak macOS podrške. Ako vam treba jedno ili drugo, pročitajte našu najbolju pohranu u oblaku za Mac i najbolju pohranu u oblaku za Linux članke za ideje. Nakon što instalirate klijent za radnu površinu, od vas će se zatražiti da montirate pogon, za što je potrebno samo da kliknete gumb.

led-pogon-desktop-settings

Za razliku od nekih usluga pohrane u oblaku, Icedrive ima tankog radnog računala. Sastoji se od mrežnog pogona i ikone programske trake. Ikona sistemske trake omogućuje vam demontiranje pogona ili pristup postavkama. Postavke omogućuju ili onemogućite osnovne opcije, poput uključivanja programa Icedrive pri pokretanju, provjere ažuriranja i brisanja predmemorije.

Međutim, primjetan je nedostatak drugih opcija, poput veze koja otvara web klijent, odjeljak za pomoć ili traka koja prikazuje koliko vam je prostora ostalo. To će reći, ako kliknete ikonu, otvara se vaša mrežna mapa Icedrive. Klijent za desktop je jednostavan i lagan za korištenje, ali trebao bi imati još nekoliko mogućnosti kako bi bio korisniji.

led-pogon-web-klijent

Web klijent je jednostavan i jasan. Navigacijski izbornik slijeva možete pregledati datoteke, šifrirane mape, datoteke podijeljene s vama, nedavno prenesene datoteke i izbrisane datoteke. U donjem desnom kutu nalazi se korisna traka koja prikazuje koliko vam je prostora ostalo. Ako imate puno datoteka, određene vrhove možete pronaći pomoću trake za pretraživanje na vrhu.

Postavke Icedrivea

Možete kliknuti ime svog računa u gornjem desnom dijelu da biste pristupili izborniku koji vam omogućuje otvaranje postavki računa, statistike i aplikacija, kao i pomoć. Kartica privatnosti na izborniku računa iznenađuje jer je možete koristiti za preuzimanje osobnih podataka u vezi s vašim računom ili ih izbrisati. Većina usluga zahtijeva od vas da pošaljete e-poštu da biste to učinili.

ledom drive-mobilne aplikacije

Aplikacija za pametne telefone ne odskače od recepta koji koristi većina usluga pohrane u oblaku. Kad uđete u aplikaciju, vidjet ćete datoteke i mape koje možete organizirati u prikazima rešetki ili popisa. Gumb “+” u donjem desnom dijelu omogućuje vam stvaranje mape, prijenos datoteke ili mape i fotografiranje koje ćete prenijeti izravno u oblak.

Pomoću ikone hamburgera na lijevoj strani možete se kretati kroz datoteke podijeljene s vama, šifriranu pohranu, ostave, favorite i smeće. Također možete pristupiti korisnoj sigurnosnoj značajki, postavkama i pomoći. 

Nema načina za označavanje datoteka za izvanmrežni pristup, ali Icedrive prelazi u izvanmrežni način ako odete izvan mreže. To vam omogućuje samo pregledavanje datoteka, ali ne možete ih pregledati. Automatski prijenos fotografija i video zapisa također nedostaje. 

Cjelokupno iskustvo upotrebe Icedrivea je glatko, ali nedostatak macOS podrške i uobičajenih značajki koje očekujemo od aplikacija za pametne telefone umanjuje je. Međutim, s obzirom da je Icedrive nova usluga, nadamo se da će buduće nadogradnje ispraviti te stvari.

Dijeljenje datoteka & Sinkronizacija

Osnovne značajke usluga pohrane u oblaku su dijeljenje datoteka i sinkronizacija jer određuju kako ćete prenositi svoje podatke u oblak i dijeliti ih kad stignu tamo. Icedrive ima osnovne značajke dijeljenja datoteka kojima možete pristupiti s web klijenta ili mobilne aplikacije. Ako želite dijeliti s radne površine, pročitajte naš najbolji vodič za pohranu u oblaku za dijeljenje.

led-pogon-udio-by-email

Web klijent omogućuje dijeljenje datoteka stvaranjem veze za dijeljenje koju možete kopirati i zalijepiti ili poslati e-poštom. Ako stvorite vezu, možete je zaštititi postavljanjem datuma isteka i zaporkom za pristup. Ipak ne postoji način ograničenja preuzimanja. Javnu vezu možete onemogućiti, ali to nije ista značajka.

Dijeljenje mapa funkcionira na isti način, što znači da ne možete pozvati ljude da pristupe vašoj mapi i dati im različita dopuštenja.

Postoji stranica “podijeljeno sa mnom” koja vam omogućuje pristup datotekama i mapama koje dijelite s vama, ali nema stranice koja vam pokazuje što ste podijelili s drugima. Nedostaju i veze za prijenos, koje bi drugima dale mogućnost da prenose datoteke u vaš prostor za pohranu. Nema ni načina zajedničkog dijeljenja na društvenim mrežama.

Mobilna aplikacija ima iste značajke dijeljenja, ali ih obogaćuje ikonom lančane veze koja vam govori koje datoteke i mape dijelite.

ledom drive-mreže pogon

Kao što je spomenuto, ne postoji mapa za sinkronizaciju. Za sinkronizaciju datoteka s desktop klijenta koristite mrežni pogon Icedrive-a. Sve što u njega smjestite sinkronizirat će se s oblakom. Rečeno je da ne znate koliko će vremena proći da se vaši podaci sinkroniziraju u oblaku. U tome će vam pomoći dodavanje ikona datoteka i mapa koje će vas obavijestiti o statusu vašeg prijenosa.

Prenijeli smo nekoliko mapa pomoću mrežnog pogona, ali se nisu automatski prikazale na web klijentu nakon prijenosa. Klijenta smo morali ručno osvježiti kako bismo ih učinili dostupnim. Mobilna aplikacija pokazala ih je čim su se učitali, ali morali smo je i ručno osvježiti.

Mapa sinkronizacije nije dostupna tako da ne možete sinkronizirati nijednu mapu sa svog računala. Zbog toga smo očekivali da ćemo moći kopirati datoteke i mape u mrežnu mapu tvrtke Icedrive pomoću opcije desnog klika, ali ne postoji nijedna.

Nismo imali zaostajanja ili zastoja tijekom procesa sinkronizacije, ali mrežni pogon treba raditi na tome da mu postane prilagođeniji. Dijeljenje datoteka također se može poboljšati dodavanjem dozvola za mape, veza za prijenos, ograničenja preuzimanja i dijeljenja sa radne površine.

Ubrzati

Icedrive ima poslužitelje u SAD-u i EU-u. Što ste bliže njegovim poslužiteljima, to će biti veća brzina vašeg prijenosa. To će reći, ovisit će i o vašem davatelju internetskih usluga.

Bili smo blizu EU poslužitelja jer smo izvršili svoja ispitivanja preko Ethernet veze u Beogradu, Srbija, sa brzinom prenosa od 9,84 megabita u sekundi i brzinom prenosa od 105,45 Mbps..

Prvi pokušaj: Drugi pokušaj Prosječno:
Vrijeme prijenosa:00:15:1000:14:0800:14:39
Vrijeme preuzimanja:00:01:1100:01:1900:01:15

Vrijeme prijenosa u prosjeku je bilo 14 minuta i 39 sekundi, što je gotovo točno vrijeme koje bi u teoriji trebalo proći bez pretjeranog troška. Brzina preuzimanja bila je još bolja, dostižući prosječno jednu minutu i 15 sekundi, što je brzo i vrijeme koje smo očekivali.

Ne možete zaustaviti brzinu prijenosa kako biste spriječili da previše preuzme vaš podatkovni plan. Nema ni sinkronizacije na razini bloka koja bi pomogla ubrzati prijenos sljedećih prijenosa.

sigurnosti

Za razliku od većine usluga pohrane u oblaku koji koriste Rijndael AES algoritam za skeniranje podataka, Icedrive koristi algoritam Twofish. Bio je jedan od finalista postupka Advanced Encryption Standard, ali je pobjednik odabran Rijndaelov algoritam. 

U skladu s tim, enkripcija algoritma Twofish nije slaba i uvelike ovisi o tome koliko je dobra implementacija Icedrive-a. AES algoritam ima prednost jer je tijekom godina dobio mnogo više pozornosti, što znači da ima sofisticirane implementacije na tržištu.

Icedrive koristi vašu lozinku za šifriranje za generiranje 256-bitnih ključeva, iste duljine kao AES 256-bitni. Generira ih na strani klijenta i ne prenosi ih na svoje poslužitelje što znači da samo vi imate pristup njima. To ga čini privatnim, krajnjim šifriranjem.

Ako ste besplatni korisnik, ipak nemate koristi od šifriranja. Rezervirano je za korisnike koji se pretplate na premium planove Icedrive. U skladu s tim, TLS / SSL protokol zaštitit će vaše datoteke u tranzitu od napada, poput napada čovjek-u-sredini, čak i ako ste slobodan korisnik.

Icedrive nema dvofaktorsku provjeru autentičnosti, pa biste trebali stvoriti jaku lozinku.

Privatnost

Odlično je imati privatno šifriranje kako biste osigurali svoju privatnost, ali pravila o privatnosti trebaju imati na umu osobne podatke koje pošaljete.

U politici privatnosti tvrtke Icedrive kaže se da će Icedrive i njegovi vlasnici “pristupiti proaktivnom pristupu privatnosti korisnika i osigurati da se poduzmu potrebni koraci da zaštite privatnost svojih korisnika tijekom njihovog posjeta”. Usluga je također u skladu sa svim britanskim zakonima i zahtjevima za privatnost korisnika. 

Pravila o privatnosti kažu da korisnici koji kontaktiraju Icedrive ili vlasnike Icedrivea “daju osobne podatke zatražene na vlastiti rizik.” Također se kaže da se vaši osobni podaci čuvaju kao privatni i pohranjuju na sigurno kako su detaljno opisani u Zakonu o zaštiti podataka iz 1998. godine. 

Vaši podaci za kontakt koristit će se za pretplatu na programe za e-poštu, ali samo ako date svoje dopuštenje.

Pravila o privatnosti nisu toliko detaljna kao što smo vidjeli. Ne kaže se, primjerice, da li Icedrive prikuplja dodatne podatke, poput metapodataka. Za primjer snažnijeg pristupa, pročitajte odjeljak o privatnosti u našem pregledu Tresorita.

U skladu s tim, Icedrive je u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka. Više pojedinosti o tome pročitajte u našem GDPR vodiču.

Icedrive koristi privatnu enkripciju tako da ne može pristupiti sadržaju datoteka. Osim toga, kaže da ne dijeli nikakve osobne podatke koje dajete trećim stranama. 

Ipak, alarmantno je pročitati kako korisnici na Icedrive pružaju kontakt podatke na vlastiti rizik. Icedrive opet kaže da takve podatke čuva na sigurnom i u privatnom položaju. To nije najbolji opis zaštite privatnosti korisnika, a zbog nedostatka podataka o tome da li Icedrive prikuplja metapodate, to ćemo označiti kao promašaj.

Služba za korisnike

led-pogon-pomoć-stranica

Ako naiđete na problem, za rješavanje ga možete upotrijebiti stranicu podrške tvrtke Icedrive. Podijeljen je u nekoliko kategorija, ali ako to ne pomaže, možete i pretraživati. Nema puno članaka, ali su jasni. Vjerojatno će Icedrive dodavati više kako raste.

Ako ne pronađete odgovor, možete se obratiti timu Icedrive stvaranjem ulaznica ili putem Skypea na “support_66327.” Na stranici za kontakt piše da tim reagira u roku od 24 do 48 sati, ali odgovor smo dobili u roku od tri sata. To je dosta brzo, ali nije iznenađujuće jer je sjedište Icedrivea u Europi. No ne postoji podrška 24 sata na dan.

Presuda

Icedrive je sposobna usluga koja vjerojatno svoj nedostatak svojstava duguje lansiranju relativno nedavno. Njegov najočitiji plus je što nudi besplatni plan i premijske planove od 20 GB koji su od velike vrijednosti. Takođe je jednostavan i lagan za upotrebu, ali nedostaju značajke koje bi ga učinile jednostavnijim za upotrebu.

Nadalje, dijeljenju datoteka i sinkronizaciji nedostaju značajke koje imaju najbolje usluge pohrane u oblaku u našim recenzijama za pohranu u oblaku. Brzine prijenosa Icedrivea nisu razočarale, ali ne postoji globalna mreža poslužitelja koja bi takvim brzinama mogla jamčiti korisnicima širom svijeta..

Sviđa nam se što Icedrive nudi privatnu enkripciju, iako je iza platnenog zida. Nedostatak dvofaktorske provjere autentičnosti je glavni nedostatak.

Osim sigurnosti, važna je i privatnost vaših podataka. Nismo pronašli alarmantne klauzule u politici privatnosti, ali nedostatak pojedinosti je uznemirujući. Napokon, tim za podršku Icedrivea brzo je odgovorio na naš upit.

Što mislite o Icedriveu? Mislite li da vrijedi vaše vrijeme zahvaljujući snažnoj sigurnosti, dobroj brzini prijenosa i izvrsnim ponudama za pretplatu? Javite nam u komentarima u nastavku. Hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map