Pregled hiDrive – Ažurirano 2020

HiDrive pregled

Iako nudi nekoliko sjajnih značajki, HiDrive naprosto nije dovoljno uvjerljiv da bi se dokazao konkurencijom.


Recenzije pohrane u oblaku

Pokrenut 2010, HiDrive je rješenje za pohranu oblaka berlinskog Strato-a, usluge internetskog hostinga. Iako ima cijenu sličnu Dropboxu, HiDrive jednostavno nema dovoljno mogućnosti za dokazivanje vrlo uvjerljivog člana kluba alternativa Dropbox..

Tijekom ovog pregleda usluge HiDrive, provest ćemo vas kroz istaknute detalje o kojima ćete htjeti znati prije nego što se prijavite, uključujući uvid u njegove mogućnosti sinkronizacije i dijeljenja datoteka. Također ćemo ukazati na neke probleme s njegovom sigurnošću, naglašenom činjenicom da usluga na punu odgovornost postavlja šifriranje datoteka na korisnika.

Ako želite isprobati uslugu, postoji besplatan plan HiDrive. Međutim, budite upozoreni da se besplatni plan nudi putem drugačijeg portala od tradicionalnih planova HiDrive-a, a nadogradnja će vas koštati više. Pogledajte odjeljak s cijenama u nastavku za više informacija.

Ako odlučite da HiDrive nije usluga za pohranu u oblaku, naš alat za usporedbu pohrane u oblaku pomoći će vam da ciljate druge mogućnosti koje su izvučene iz naše zbirke pregleda oblaka za pohranu u oblaku. Ako ste i dalje zainteresirani, čitajte dalje.

Alternativa za HiDrive

prednosti & nedostaci

Značajke

Središnji cilj HiDrive-a, kao i svake usluge pohrane u oblaku, je oslobađanje prostora na tvrdom disku, umjesto da pohranjujete datoteke na udaljeni poslužitelj. Međutim, kao i većina modernih usluga pohrane u oblaku, set značajki HiDrive nudi još mnogo toga.

Ključne značajke uključuju dijeljenje datoteka i sinkronizaciju uređaja koje ćemo pregledati u odjeljku „dijeljenje datoteka & sinkronizacija “u ovom pregledu.

Što se tiče podrške za platformu, HiDrive ima i web GUI i desktop klijente za Windows i Mac koje možete koristiti za upravljanje računom. Mobilne aplikacije za pristup datotekama dostupne su za Android i iOS. Obje mobilne aplikacije mogu se koristiti i za dijeljenje i prijenos datoteka s mogućnošću automatskog slanja fotografija.

HiDrive podržava WebDav, FTP i rSync za korisnike sa naprednijim potrebama. No morat ćete platiti dodatnu naknadu od 4,95 USD za upotrebu ovih protokola.   

Korisnici malih i srednjih poduzeća mogu dodati račun za timski rad na svoj račun mjesečno 10 USD koji im omogućuje dodavanje do pet dodatnih računa. Međutim, ako se želite ozbiljno pozabaviti poboljšanjem svojih suradničkih suradnika, preporučujemo da se pridržavate jednog od tipova koji su spomenuti u našem najboljem vodiču za sinkronizaciju i dijeljenje datoteka s poslovnim datotekama (EFSS).

HiDrive vam također omogućuje sigurnosnu kopiju bilo koje mape na tvrdom disku klikom desne tipke miša i odabirom opcije “spremi u HiDrive.” Iako će neki smatrati da je značajka korisna, nemojte pogriješiti misleći da je HiDrive mrežni alat za sigurnosnu kopiju, jer to nije.

Nedostaje mnogo ključnih značajki zajedničkih onima koje su spomenute u našem najboljem mrežnom vodiču za izradu sigurnosnih kopija, uključujući planiranje izrade sigurnosnih kopija. Ako imate problema s razumijevanjem pohrane u oblaku i sigurnosnim kopijama na mreži, imamo članak na temu koji bi trebao pomoći.

Cijena

Jedan od neposrednih problema s kojim smo se susreli s HiDriveom je ta što su dva različita portala za prijavu na uslugu. Da stvar bude zbunjujuća, planovi za obje stranice koriste iste konvencije o imenovanju, iako imaju različite cijene.

Jedan set možete pronaći na www.free-hidrive.com. Dok planovi pronađeni na ovom portalu uključuju besplatni plan od 5 GB, planovi za nadogradnju apsurdno su precijenjeni. Na primjer, cijena od 1 TB vratit će vam preko 50 USD mjesečno, uz obavezu tromjesečne obveze.

Pronaći ćete mnogo više vrijednosti pomoću drugog portala, www.strato.com, iako nema slobodnog plana. Evo pogledati cijene:

Možete ići mjesečno u mjesec dana ili platiti godinu dana unaprijed za mali popust. Cijena usluge je usporediva s uslugom pohrane u oblaku poput Dropboxa i Google diska. Iako su troškovi sigurno probavljiviji, ono što pronađete na www.free-hidrive.com, umjesto Sync.com ili pCloud možete dobiti 2TB prostora za pohranu u oblaku za manje novca.  

Zaista, jedino što nam se sviđa kod HiDrive-a kada su u pitanju troškovi pretplate je da ako nudi više izbora od većine konkurencije, što bi se trebalo svidjeti onima kojima ne treba terabajt ili više prostora za pohranu.

Jednostavnost korištenja

Prijavljivanje za HiDrive može biti poprilično nered zahvaljujući činjenici da HiDrive ima dva različita portala cjenovnih plana. Nažalost, nakon što sve sredite i prijavite, kaos se nastavlja s HiDrive web GUI-om.

Umjesto da postavi navigacijske veze vertikalno duž lijeve margine ili čak vodoravno uz vrh stranice, HiDrive je otišao s polupločnim izgledom koji odvlači više nego pomaže. Dodajući problem, GUI ne koristi cijeli prozor preglednika, ne ostavljajući neprivlačni mrtvi prostor uz desnu stranu.

Najvažniji prikaz u HiDrive GUI-u je stranica za upravljanje datotekama na kojoj možete pregledati statistiku upotrebe i pristupiti svojim datotekama. Ovdje su opcije za navigaciju za pristup različitim mapama zapravo uz lijevu marginu, a postoji i zgodan preklopnik za prebacivanje između prikaza popisa i sličica.

Iako datoteke možete učitavati izravno u oblak putem internetskog grafičkog sučelja, da biste maksimalno iskoristili uslugu, na uređaj ćete htjeti instalirati desktop klijent i koristiti ga umjesto toga.

Učinite to klikom na pločicu na kojoj piše: “Povežite svoje računalo s HiDriveom.” Bit ćete preusmjereni na stranicu za preuzimanje klijenta za svoje Windows ili Mac računalo.

Instalacija traje samo minutu ili približno, ovisno o vašoj internetskoj vezi. Nakon što je to učinjeno, morat ćete se prijaviti na svoj račun putem klijenta i odobriti aplikaciji pristup vašem spremištu.

Klijent će vas provesti kroz neke značajke servisa prije nego što vam omogući postavljanje sinkronizacije datoteka. Nakon završetka kreirat će se mapa za sinkronizaciju HiDrive u vašem datotečnom sustavu. U naprijed, sve što trebate učiniti je povući datoteke u tu mapu kako biste ih poslali u oblaku.

Treba napomenuti da HiDrive ne postavlja podmape u mapu za sinkronizaciju kao što to čine mnoge druge usluge pohrane u oblaku. Trebat ćete stvoriti vlastite mape s dokumentima, glazbom i fotografijama ili sve što želite za organiziranje datoteka.

Dijeljenje datoteka & Sinkronizacija

Sinhronizacija datoteka, kao što je spomenuto, oslanja se na posebnu mapu za sinkronizaciju HiDrive kreiranu u vašem datotečnom sustavu. Datoteke pohranjene u njima zadano se čuvaju i na tvrdom disku vašeg računala i u oblaku.

Datoteke se također šalju na druge uređaje na koje ste povezani u oblaku i sinkroniziraju sadržaj između njih. Osim dijeljenja novih datoteka na uređajima, kopiraju se i promjene postojećih datoteka.

Naravno, s obzirom da je temeljna svrha pohrane u oblaku za mnoge korisnike oslobađanje prostora na tvrdom disku, spremanje datoteka i na vaše računalo i u oblak ne mora uvijek imati smisla. U tu svrhu HiDrive je uključio selektivnu značajku sinkronizacije koja vam omogućuje isključivanje sinkronizacije za određene mape.

HiDrive podržava dijeljenje datoteka iako i desktop klijenta i web GUI. Pomoću bilo kojeg možete kliknuti desnom tipkom miša bilo koju mapu ili datoteku da biste stvorili vezu koju drugi mogu koristiti za pristup vašem sadržaju. Međutim, korištenje internetskog grafičkog sučelja malo je ugodnije.

HiDrive zapravo ima neke vrlo lijepe značajke zajedničkog korištenja, koje bi mogle biti njegova milost štednje. Ove značajke uključuju mogućnost zaštite lozinki, daju im rok trajanja i postavljaju ograničenja za preuzimanje. Iako se ovo mogu činiti logičnim značajkama koje treba dodati podržavanju kontrole sadržaja, većina usluga pohrane u oblaku ih ne uključuje.

Nakon generiranja veze, možete je podijeliti ručno pomoću kopiranja i lijepljenja ili poslati e-poštom određenim pojedincima putem e-pošte. Međutim, upotreba opcije e-pošte uzrokuje otvaranje programa e-pošte vašeg operativnog sustava, a ne rukovanje njime kroz GUI. To je manja neugodnost, ali svejedno.

Također možete stvoriti veze za prijenos i dopustiti drugima da spremaju datoteke u vaš oblak.

Ono što smo primijetili kao pomalo neobično jest da HiDrive nema opcije dopuštenja za zajedničke mape. Većina usluga pohrane u oblaku omogućuje vam ograničavanje drugih samo za čitanje i uređivanje dozvola, ali HiDrive to ne čini. Ovaj propust sprečava ga da se pridruži uslugama poput Sync.com, pCloud i Dropbox Professional u razgovoru za najbolju uslugu pohrane podataka u oblaku za razmjenu datoteka.

Općenito, opcije dijeljenja i sinkronizacije datoteka HiDrive-a pomalo su više nego promašene i otkupljuju uslugu.

Ubrzati

Većina usluga pohrane u oblaku koristi isti pristup kako bi omogućila sinkronizaciju uređaja, što je model mape za sinkronizaciju. Razlika je u učinkovitoj sinkronizaciji koja je rezultat mnogih faktora, uključujući učitavanje poslužitelja i dobru infrastrukturu.

Proveli smo HiDrive kroz iste testove kao i bilo koji drugi servis za pohranu u oblaku, učitavajući i preuzimajući testnu mapu od 1 GB koju smo sastavili. Ovi su testovi provedeni preko WiFi mreže s brzinom preuzimanja od 15 Mbps i 10 Mbps.

Prvi test: Drugi test: Prosjek:
Učitaj:22 minuta21 minuta21,5 minuta
Preuzimanje datoteka:11 minuta10,5 minuta10,75 minuta

Vremena nisu upadala u oči, ali nisu ni strašna. To je posebno tačno s obzirom da smo testirali iz jugoistočne Azije, a HiDrive serveri su smješteni u Njemačkoj.

Ako utvrdite da mogućnosti sinkronizacije HiDrive-a utječu na vaše mrežne resurse, sprječavajući vas da radite druge stvari, na raspolaganju vam je opcija za gas pomoću postavki klijenta za radne površine.

sigurnosti

Datoteke poslane na HiDrive šalju se putem sigurnih veza, s HTTPS, SFTP, šifriranim WebDAV-om i šifriranim rsync protokolima koji su dostupni ako ih želite platiti. Međutim, sam klijent ne šifrira datoteke. Ovo je odmak od načina rada većine usluga pohrane u oblaku, koji kriptiraju datoteke i u tranzitu i u mirovanju na njihovim poslužiteljima.

Ni to nije dobar odlazak. Ako odlučite pohraniti datoteke s HiDrive-om, obavezno poduzmite korake za njihovo šifriranje, što sama usluga preporučuje. Predlažemo korištenje Boxcryptor-a koji je kompatibilan s HiDrive-om.

Zanimljivo je da HiDrive tvrdi da izostanak šifriranja vrši se u korist korisnika, omogućavajući im da kontroliraju ključeve za šifriranje za svoje datoteke.

Osim toga, datoteke se također mogu šifrirati besplatnim programima prije nego što se učitaju u HiDrive. Prednost ovog je u tome što samo osoba koja šifrira datoteke zna lozinku – za razliku od mnogih davatelja mrežnih pohoda koji automatski kriptiraju pohranjene datoteke. To je zato što se na poslužiteljima ovih davatelja šifriranje obično događa samo kad podaci dođu do poslužitelja, što znači da je operater u mogućnosti onemogućiti šifriranje / dešifriranje datoteka. Stoga STRATO preporučuje svojim kupcima da sami kriptiraju datoteke prije nego što ih preuzmu.

Predloženi prijedlog je da su usluge poput Dropboxa, koje upravljaju ključevima za šifriranje, manje sigurne. To je potpuno tačno, ali zanemaruje činjenicu da bi HiDrive mogao i sam implementirati privatnu opciju šifriranja, umjesto da kaže korisnicima da pronađu drugu uslugu koja će to učiniti.

Nekoliko drugih usluga pohrane u oblaku čini upravo to. Pogledajte naš popis najboljih usluga pohrane u oblaku nula znanja ako želite osigurati svoju privatnost, ali ne želite da to bude gnjavaža.  

Uz problem s šifriranjem, HiDrive također ne podržava dvofaktornu provjeru autentičnosti, način zaštite vaših podataka čak i ako je vaša lozinka ukradena ili probijena. Zbog nedostatka ove značajke posebno je važno poduzimati korake za stvaranje snažne lozinke pri korištenju HiDrive-a.

Sami HiDrive podatkovni centri temeljeni su na njemačkom jeziku i zaštićeni su njemačkim Zakonom o zaštiti podataka. Također ih svake godine testira neovisna zaštitarska tvrtka, TÜV Rheinland, i certificira se prema ISO 27001 standardu, istom standardu koji banke koriste za osiguravanje integriteta podatkovnog centra.

podrška

Strato održava sveobuhvatnu bazu znanja svih svojih rješenja za pohranu u oblaku, uključujući HiDrive. Tamo ćete pronaći opciju kontakta za primanje podrške putem e-pošte.

Da biste zapravo došli do obrasca za slanje e-pošte, morat ćete zaobići nekoliko pokušaja preusmjeravanja različitih članaka podrške koji imaju tendenciju u potpunosti irelevantnog za problem koji se trenutno nalazi..

Nakon što konačno dođete do obrasca za slanje e-pošte, vrijeme odgovora je razumno. Na primjer, poslali smo testnu e-poštu s osnovnim pitanjima i odgovor smo dobili u roku od jednog dana. Odgovor, međutim, nije u potpunosti odgovorio na naša pitanja i nije bio posebno dobro napisan. Centar za podršku ima sjedište u Berlinu, pa je moguće da je došlo do jezičnog jaza.

Za pomoć uradi sam, Strato baza znanja sama po sebi nije loše. Članci su dobro napisani i kategorizirani kako bi vam pomogli da brže pronađete relevantne informacije. Tu je i traka za pretraživanje.

Sve u svemu, otkrili smo da je cjelokupno iskustvo podrške pomalo zbunjujuće. Nije dobro osmišljen i ne olakšava kontaktiranje tehničara. U zaključku, ako se prijavite za uslugu putem www.free-hidrive.com, uopće ne dobivate podršku, zato svakako prođite kroz službeni portal Strato.

Završne misli

Strato HiDrive nije dovoljno za ozbiljno razmatranje kao uslugu pohrane u oblaku u naše oči, osim činjenice da nudi planove od 100 GB i 250 GB za one kojima ne treba terabajt ili više prostora za pohranu.

Iako nam se sviđaju neke zaštite dijeljenja datoteka poput lozinki za veze i ograničenja preuzimanja, postoje i bolje usluge koje rade istu stvar. Dobri primjeri su Sync.com i pCloud, koji također pružaju šifriranje nultih znanja, dok HiDrive uopće ne šifrira vaše datoteke.

Dno crta je da, čak i ako možete uspješno kretati kroz proces prijave, koji je zbunio dva različita portala za pretplatu, vrijednost jednostavno ne postoji. Za razliku od mnogih usluga koje se spominju u našem najboljem vodiču za pohranu u oblaku, HiDrive ne čini ništa impresivno da se odvoji od gomile.

Ionako smo zauzeti. Uvijek smo dobrodošli na različita mišljenja, pa slobodno napišite svoje misli o temi u odjeljku s komentarima, ispod, i hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map