Pregled Google diska – ažurirano 2020

Pregled Google diska

Google pogon vjerojatno je jedan od najboljih alata za suradnju u oblaku, ali nedostaje mu kada je riječ o sinkronizaciji značajki, sigurnosnih i sigurnosnih kopija. Pročitajte našu cjelovitu recenziju Google diska za detalje.


Recenzije pohrane u oblaku

S blizu milijardu korisnika, Google Drive najpopularnija je usluga pohrane u oblaku na svijetu. Ako ste Googleov korisnik ili imate Android telefon, već upotrebljavate uslugu, koja vam zasigurno pomaže slati brojeve.

Googleove aplikacije poznate su po jednostavnosti upotrebe, a Google pogon nije iznimka. To je jedna od najboljih usluga za suradnju zahvaljujući Googleovom uredskom paketu i ogromnoj biblioteci aplikacija trećih strana. Ako je to fokus vašeg poslovanja, pogledajte vodič za najbolju sinkronizaciju datoteka i dijeljenje vodiča za usluge koje odgovaraju računu. Google pogon također ima dobre mogućnosti dijeljenja i velike brzine prijenosa.

Googleova sigurnost i privatnost nisu tako snažni koliko biste dobili od nekih svojih konkurenata. Možete ih pronaći na našem popisu najboljih usluga pohrane u oblaku. Planovi za cijene Google diska nisu ni posebno konkurentni. Razgovarat ćemo više o sigurnosti, privatnosti i drugim značajkama u ovom pregledu Google diska.

Web sučelje Google diska

Google Drive Sync mapa

Google Dokumenti Google Drive

Veza za stvaranje Google diska

Mrežne postavke Google diska

prijašnji

Sljedeći

prednosti & nedostaci

Alternativa za Google pogon

Značajke

Google pogon dobar je za suradnju. U stvari, jedina usluga koja je bolja za njega je Dropbox Business. Pročitajte našu recenziju Dropbox Business da biste saznali više o tome. Kompletan popis usluga sjajne suradnje možete pronaći u našem najboljem oblaku za kolačiranje.

Google pogonom-dokumenti

Najveći doprinos suradničkim mogućnostima na Google disku je Googleov uredov paket koji uključuje dokumente, tablice i prezentacije. Google Dokumenti omogućuju vam stvaranje i suradnju s drugima na tekstualnim dokumentima, Google Sheets omogućuje vam rad s proračunskim tablicama, a Google Slides omogućuje vam izradu prezentacija.

Budući da te aplikacije odgovaraju Microsoftovim Word-u, Excel-u i PowerPointu, Google ima Chrome proširenje koje vam omogućuje pregled, uređivanje i pretvorbu između uredskih datoteka i Microsoftovih datoteka. Ako uglavnom radite s dokumentima i Google Drive vam ne odgovara, potražite druge opcije u našem najboljem oblaku za pohranu dokumenata..

google-drive-foto-pregled

Fotografije i reprodukciju videozapisa možete pregledavati i na Google disku. Vlasnički preglednik fotografija ne može uređivati ​​vaše fotografije, ali za to se možete povezati s Pixlr Editorom. Možete i reproducirati videozapise koristeći integrirani player. Fotografske i video mogućnosti Google diska pomogle su da se nađe na drugom mjestu našeg najboljeg prostora za pohranu slika i videozapisa u oblaku.

Najbolje rangirana usluga u ovom vodiču je pCloud, o čemu možete saznati više u našem pCloud pregledu.

Google ima mnogo drugih aplikacija, uključujući fotografije, Keep, Kalendar i još mnogo toga. Google Photos olakšava upravljanje fotografijama i omogućuje vam prijenos neograničenog broja njih ako to učinite u “visokoj kvaliteti” umjesto “izvornom”. Jednostavan je za upotrebu i omogućuje vam dijeljenje fotografija na društvenim mrežama. Može ih i uređivati.

Google Keep aplikacija je za bilježenje koja se nalazi na našem popisu najboljih aplikacija za bilježenje. Google kalendar može upamtiti vaše događaje i sinkronizirati ih na više uređaja.

google-drive-treće strane aplikacije

Osim nativnih aplikacija, Google Drive ima biblioteku aplikacija treće strane koja sadrži stotine, ako ne i tisuće, integracija softvera koje možete dodati. Većina ih je i besplatna.

Te mogućnosti suradnje pomogle su mu u najboljem pohrani u oblaku za popis timova, iako kao posljednji odabir na njemu.

Izrada sigurnosne kopije datoteka također je opcija od kada je Google obnovio klijenta za radnu površinu u lipnju 2017. Klijent, sad nazvan “sigurnosna kopija i sinkronizacija”, omogućuje vam sigurnosno kopiranje mapa na Google disku.

Izrada sigurnosne kopije je kontinuirana, što znači da se promjene u datotekama u mapama označenim za izradu sigurnosnih kopija događaju kopiranjem na udaljeni poslužitelj. To je zgodno, ali ne pruža jednostavnost korištenja i brzinu namjenskog mrežnog alata za izradu sigurnosnih kopija.

Pregled značajki Google diska

Logotip Google diskawww.google.com

Započinje od 167 USD mjesečno za 100 GBAll planova

Sinkronizacija

Sinkroniziranje mape

Sinkronizacija na razini bloka

Selektivna sinkronizacija

Upravljanje propusnim opsegom

Sinkroniziraj bilo koju mapu

Dijeljenje datoteka

Dijeljenje veza datoteka

Povežite lozinke

Datum isteka veze

Dijeljenje mapa

Dopuštenja mapa

Ograničenja za preuzimanje veze

Prijenos veza

Produktivnost

Pregledi datoteka

Uređivanje datoteka

Suradnja putem aplikacija

Ured na mreži

Google dokumenti

Aplikacija Bilješke

Reprodukcija medija

Mobilne aplikacije

Izbrisano zadržavanje datoteka

Verziranje

WebDAV

sigurnosti

Šifriranje u mirovanju

Šifriranje u tranzitu

Protokol šifriranja
128-bitni AES

Nula znanja

Dvofaktorska provjera autentičnosti

Lokacija poslužitelja
NAS

podrška

Podrška 24/7

Podrška za chat uživo

Telefonska podrška

Podrška putem e-pošte

Korisnički forum

Baza znanja

Razno

Besplatni plan

cijena

Googleovi planovi nekada su bili skuplji, ali ih je nedavno ažurirao. Još uvijek nisu među najboljim ponudama za pohranu u oblaku, ali ono što Google Drive nema u kvaliteti, ima i količinu. Veliki je i njegov slobodni plan.

Besplatni plan nudi vam 15 GB prostora za pohranu, što je pomoglo Google disku da osvoji mjesto na našem najboljem popisu besplatnog prostora za pohranu u oblaku.

Google pogon nudi veliku fleksibilnost sa svojih šest plaćenih planova. Možete dobiti 100 GB za 2 USD mjesečno ili 19,99 USD godišnje. Ako vam je potrebno više od toga, 2TB plan košta 9,99 USD mjesečno ili 99,99 USD godišnje.

Planovi visokog nivoa ne nude godišnji popust. Oni počinju od 2TB za 19,99 USD mjesečno, a završavaju od 20TB za 199,99 USD mjesečno. Nijedna nije među najboljim vrijednostima za pohranu u oblaku. To najbolje ilustrira činjenica da pCloud nudi plan pretplate od 2 TB za samo 9,99 USD mjesečno, što je upola manje od troškova Google diska.

Jednostavnost korištenja

google-drive-web-aplikaciju

Google disku možete pristupiti putem web, radne površine ili mobilnog klijenta. Web klijent omogućuje vam upotrebu preglednika s bilo kojeg računala. Dizajn mu je minimalan, jasan i prepoznat ćete ga iz mnogih drugih Googleovih aplikacija.

Izbornik slijeva omogućuje vam kretanje kroz pogon i stvaranje novih mapa ili datoteka. Možete pretraživati ​​sadržaj putem trake za pretraživanje na vrhu. Pretražuje cjelovit tekst, što znači da će pretraživati ​​sadržaj vaših dokumenata. To je korisno ako se ne možete sjetiti gdje ste nešto napisali.

Područje brzog pristupa ispod trake za pretraživanje brzo vam otvara nedavne datoteke. Područje sadržaja može prikazati vaše datoteke i mape u mreži ili prikazu popisa. Lako je raditi s njim jer možete kliknuti desnom tipkom miša da biste izmijenili sadržaj ili ga povucite i ispustite kako biste ga premjestili. Također možete povući i ispustiti datoteke da biste ih prenijeli, ali mi bismo željeli da sadržaj možete ispustiti bilo gdje.

google-drive-desktop-app

Aplikacija za radnu površinu sastoji se od mape za sinkronizaciju i ikone programske trake. Nećete imati problema s njime jer je lagan i jednostavan za kretanje. Dostupno je za Windows i macOS. Ako vam je potrebna podrška za Linux, pročitajte našu najbolju pohranu u oblaku za Linux komad.

google-drive-mobilne aplikacije

Mobilna aplikacija unaprijed je instalirana na većini Android telefona i omogućuje vam pristup datotekama u pokretu ili izvan nje. Možete ih čak i urediti, a da ih prvo ne preuzmete, što zahtijeva mnogo drugih usluga. Aplikacija je dostupna i za iOS. Google Photos, koji dijeli prostor s Google diskom, automatski preuzima vaše fotografije i videozapise.

Dijeljenje datoteka & Sinkronizacija

Dijeljenje datoteka i mapa s Google diskom jednostavno je. Vezu možete generirati, kopirati i zalijepiti ili poslati e-poštom. Možete ga poslati i izravno na Facebook ili Twitter. Osobe koje dobivaju vezu mogu pregledavati, komentirati ili uređivati ​​ovisno o dopuštenjima koja ste postavili. Postoji tablica koja prikazuje i vama kome također imate pristup.

Možete ići dalje tako što sprečavate urednike da mijenjaju pristup i dodaju nove ljude. Možete onemogućiti i opcije za preuzimanje, ispis i kopiranje za komentare i gledatelje.

Ipak ne postoji način postavljanja lozinke za pristup. Ne možete ni poslati veze za prijenos ili ograničiti broj preuzimanja. Ono što možete učiniti je postaviti datum isteka za svaku osobu s kojom ste podijelili svoj sadržaj. Možete reći što su drugi podijelili s vama tako da otvorite mapu “podijeljeno sa mnom”, ali ne postoji takva mapa za sadržaj koji ste podijelili.

Dijeljenje mapa funkcionira na sličan način, ali s različitim opcijama. Osobe koje pozovete mogu imati dopuštenje za “organiziranje i uređivanje & prikaz “ili” samo prikaz. “

Google pogon ima čvrst pristup dijeljenju, ali nije dovoljno dobro da se spustimo u naš najbolji oblak za pohranu za popis dijeljenja. Na vrhu toga je Sync.com, naša cjelokupna najbolja usluga pohrane u oblaku. Da biste saznali više o tome što čini dobro tijekom dijeljenja, pročitajte naš Sync.com pregled.

google-drive-sink-mapa

Funkcija sinkronizacije Google diska oslanja se na posebnu mapu u vašem datotečnom sustavu koja se naziva mapa sinkronizacije. Kada datoteku stavite u mapu, ona se šalje u oblak i drugim uređajima povezanim s vašim računom. Taj se način rada zove uobičajeni model sinkronizacije, a izumio ga je Dropbox. Možete saznati više o popularnoj usluzi u našoj Dropbox recenziji.

Aplikacija za izradu sigurnosnih kopija i sinkronizacije Google diska omogućuje vam da sinkronizirate određene mape s računalom, kao i bilo koju mapu s vašeg računala u oblak. Odabrali smo jednu mapu, ali aplikacija je započela sinkronizaciju svega na našem Disku. Međutim, ponovno otvaranje aplikacije riješilo je problem. Sve u svemu, proces sinkronizacije je glatka.

google-drive-backup sinkronizacija

Možete i sigurnosno kopirati mape pomoću aplikacije za radnu površinu. U sustavu Windows 10 “dokumenti”, “slike” i “radna površina” odabrani su prema zadanim postavkama.

Ubrzati

Google pogon ima mrežu poslužitelja širom svijeta, tako da brzine vašeg prijenosa ne bi trebale utjecati na vašu udaljenost do poslužitelja. Napravili smo testove koristeći Ethernet vezu u Beogradu, Srbija, sa brzinom prenosa od 6 megabita u sekundi i brzinom prenosa od 100 Mbps..

Prosječno vrijeme prijenosa bilo je blizu onoga što bismo očekivali s obzirom na brzinu prijenosa, pa Google Drive zaradi najviše ocjene. Međutim, preuzimanje je trajalo više od dva puta u odnosu na tri minute i devet sekundi.

Prvi pokušaj: Drugi pokušaj: Prosječno:
Vrijeme prijenosa00:22:4200:22:4000:22:41
Vrijeme preuzimanja00:03:1500:03:0400:03:09

Google pogon ne koristi algoritam sinkronizacije na razini bloka koji bi ubrzao prijenos datoteka koje su već prenesene prijenosom samo promijenjenih dijelova.

Ako radna površina Google diska uspori vaše računalo, možete krenuti u izbornik postavki i ugasiti propusnost..

sigurnosti

google-drive-sigurnost

Google redovito podvrgava nekoliko neovisnih revizija sigurnosti treće strane. G Suite i Google Cloud Platform primaju SOC1, SOC2 i SOC3 revizije za ISO / IEC 27001, 27017 i 27018. Također nudi svoj program nagrađivanja ranjivosti za web entitete u vlasništvu Googlea, ako se osjećate poput hakera.

Vaši se podaci kodiraju u stanju mirovanja 128-bitnim AES-om, što nije tako snažno kao 256-bitni AES. Međutim, to je nemoguće upotrijebiti za sve namjere i svrhe. Tijekom prijenosa vaše su datoteke zaštićene korištenjem jače verzije algoritma, zajedno s TLS protokolom. Google također prisiljava HTTPS za sve prijenose između korisnika i njegovih usluga i koristi savršenu tajnu prema naprijed.

Google Drive ipak nema nulo znanje jer nedostaje privatno šifriranje. To znači da kontrolira vaš ključ za šifriranje i zaposlenik skitnice mogao bi potencijalno pročitati vaše podatke. Davatelji na našoj najboljoj listi usluga pohrane u oblaku boljeg znanja bolje štite vaše datoteke, pa ih pročitajte.

Ako želite dodatno zaštititi svoje vjerodajnice, Google pogon omogućuje vam dvofaktornu provjeru autentičnosti.

Možete konzultirati naš popis najsigurnijih usluga pohrane u oblaku kako biste pronašli uslugu koja još više štiti vaše datoteke. Ako želite zaroniti, trebali biste znati da je Sync.com najbolja usluga na popisu.

Privatnost

Google Pogon povezan je s projektom PRISM američke Agencije za nacionalnu sigurnost. Iako NSA kaže da se projekt koristi samo za ciljanje terorističkih prijetnji, a Google je negirao davanje NSA-i potpuni pristup privatnim podacima, prisutnost tehnologije i mogućnosti za veći doseg je poticaj.

Povrh toga, Google zadržava pravo skeniranja i analiziranja vašeg sadržaja u Gmailu i na Google disku radi ciljanog marketinga u svojim pravilima o privatnosti govoreći:

„Koristimo automatizirane sustave koji analiziraju vaš sadržaj kako bismo vam pružili stvari poput prilagođenih rezultata pretraživanja, prilagođenih oglasa ili drugih značajki prilagođenih načinu korištenja naših usluga. A mi analiziramo vaš sadržaj kako bismo nam pomogli da otkrijemo zlouporabu poput neželjene pošte, zlonamjernog softvera i ilegalnog sadržaja. “

Međutim, Google vodi računa da vam ne prikazuje oglase na temelju osjetljivih kategorija, poput rase ili zdravlja. Također ne dijeli podatke koji vas osobno identificiraju, poput vašeg imena ili adrese e-pošte s oglašivačima, osim ako ne date svoje dopuštenje.

Iako će se neki ljudi možda svidjeti tom aspektu Googlea, drugi će to shvatiti kao osobnu invaziju i razlog da razmotre sigurnije usluge. Ako se želite pridržavati Google diska, možete zaštititi svoju privatnost pomoću alata kao što je Boxcryptor (pročitajte naš pregled Boxcryptor) za šifriranje datoteka na vašem računalu ili pametnom telefonu.

Googleova je politika privatnosti lako pročitati, sadrži objašnjenja koja mogu biti zbunjujuća i pruža vam kratke videozapise koji objašnjavaju ključne točke ako ih ne želite pročitati. Postoje i veze koje vas vode do opcija postavki koje odgovaraju različitim kategorijama privatnosti pa ih možete lakše promijeniti.

Kopiju podataka koje Google zadržava na vašem Google računu možete izvesti. Možete tražiti i uklanjanje sadržaja iz određenih Googleovih usluga na temelju primjenjivog zakona.

Google se pridržava Opće uredbe o zaštiti podataka. To se odnosi na podatke građana EU-a, čak i ako ih prenose izvan EU-a. O ovom zakonu možete saznati više u našem GDPR vodiču.

Osim toga, Google nudi alat za provjeru privatnosti koji vam pomaže odabrati postavke privatnosti koje odgovaraju baš vama.

To je dobro i dobro, ali na kraju, Google Drive nema privatnu enkripciju, skenira vaše podatke i podatke je pružio vladi. Ako želite zadržati osjetljive podatke u oblaku ili ste samo zabrinuti zbog svoje privatnosti, trebali biste se obratiti privatnijoj usluzi. Jedna od takvih usluga je Tresorit, o čemu možete saznati više u našoj recenziji Tresorit.

Služba za korisnike

google-drive-help-centar

Većina se usluga ne može natjecati s tehničkom podrškom Google diska. Kad naiđete na problem, vaše prvo stajalište bit će centar za pomoć. Omogućuje vam traženje odgovora na vaš problem ili odabir iz više kategorija.

Odgovori su jasni i lako ih je pratiti, ali mogli bi ih se poboljšati dodatkom video tutorijala. Svaki odgovor ima tri kartice – “računalo”, “Android” i “iPhone & iPad “- što olakšava pronalaženje odgovora za vaš uređaj.

Ako centar za pomoć ne riješi vaš problem, možete postaviti pitanje na korisničkim forumima. Zajednica je aktivna, a stručnjaci za proizvode redovno odgovaraju na pitanja.

Ako ste i dalje bez odgovora, možete kontaktirati Google. Podrška putem e-pošte kaže da se reagira u roku od 24 do 48 sati, ali odgovor smo dobili za sedam. To je ipak sporo u usporedbi s mnogim servisima.

Za brži odgovor možete zatražiti chat koji će trajati dvije do tri minute. Postoji čak opcija povratnog poziva u kojoj vas predstavnik Googlea pozove za manje od minute.

Presuda

Budući da Google Drive ne nudi šifriranje nule znanja i povezan je s NSA-om, nije dobro za korisnike koji trebaju pohraniti osjetljive datoteke. To neće biti ako trebate pohraniti puno sadržaja ni za jeftino, jer planovi cijena nisu dobra vrijednost. Besplatni plan može biti ako radite s dokumentima i pohranjujete nekoliko stvari.

Njegova lakoća uporabe i brzine su ipak velike. Ako radite u timu, možete iskoristiti njegovu produktivnost i aplikacije trećih strana.

U odjelu sigurnosti ne sjaji, pa ako vam je to prioritet, pogledajte naše druge preglede u oblaku pohrane.

Google pogon izvrstan je za korisnike koji trebaju surađivati, dijeliti i raditi s dokumentima. Hoće li vam to biti dovoljno da to isprobate ili ćete se odlučiti i odabrati rješenje koje ima bolju sigurnost i privatnost? Javite nam što mislite u komentarima u nastavku. Hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map