Pregled diska Yandex – Ažurirano 2020

Pregled diska Yandex

Ruski Yandex Disk bio bi sjajna usluga zahvaljujući dobro implementiranom korisničkom iskustvu, ali nedostaje sigurnost koja bi uspjela ući u vrh naše ljestvice. Također, poduzimanje moskovskih zakona o privatnosti može biti velik problem za mnoge korisnike. Pročitajte našu cjelovitu recenziju Yandex Diska za detalje.


Recenzije pohrane u oblaku

Yandex Disk usluga je za pohranu u oblaku koja pripada grupi Yandex, a koja se često naziva i “ruski Google”. Usluga je pokrenuta 2012. godine, što je čini mlađom od usluga pohrane veterana u oblaku. To ne znači da je manjkav, ali ima puno prostora za poboljšanja prije nego što iskoristite usluge na našoj najboljoj usporedbi pohrane u oblaku.

Ako ne znate puno o pohrani u oblaku i ne znate odakle započeti, zavirite u našu biblioteku za pohranu u oblaku.

Iako Yandex Disk nudi dobro korisničko iskustvo i pristojne premium planove, nedostaju mu kritične značajke, slaba je sigurnost i pridržava se ruskih zakona o privatnosti. Držite se nas jer ćemo u ovoj recenziji Yandex Diska razgovarati više o usluzi.

prednosti & nedostaci

Alternativa za Yandex Disk

Značajke

Glavna značajka Yandex Diska je pohranjivanje sadržaja u oblak. To će vam pomoći da izbjegnete probleme na tvrdom disku i omogućiti vam sinkronizaciju i dijeljenje datoteka na različitim uređajima. Da biste to učinili, za prijenos datoteka možete koristiti desktop, mobilnu ili web aplikaciju. Razgovarat ćemo više o sinkronizaciji datoteka u odjeljku “dijeljenje i sinkronizaciju datoteka”.

Yandex-disk-određivanju verzija

Yandex disku je nedostajalo inačice, ali sada je ta značajka dostupna i korisnicima sa besplatnim računima. Verzija vam pomaže kada trebate poništiti neželjene promjene, a Yandex Disk zadržava verzije iz posljednjih 90 dana bez dodatnog prostora. To je reklo: ako se ne pretplatite na plaćeni plan, imate pristup samo u prethodna dva tjedna.

Posavjetujte se s našim najboljim uređajem za pohranu u oblaku za članak o verziji za alternativne usluge koje vam omogućuju premotavanje vremena i vraćanje datoteka.

Yandex-disk-određivanju verzija

Yandex Disk integrira se s Microsoft Office Onlineom, tako da će korisnici koji trebaju surađivati ​​na dokumentima biti zadovoljni. Pomoću njega možete otvoriti, urediti i stvoriti Word, Excel i PowerPoint datoteke. To ipak nije pomoglo da Yandex Disk napravi našu najbolju pohranu u oblaku za listu suradnje. Dropbox Business je najbolji izbor tamo. Više o tome pročitajte u našoj Dropbox Business recenziji.

Yandex-zip-pregled

Web-aplikacija Yandex Diska omogućuje vam reprodukciju glazbenih i video datoteka. Igrači su golih kostiju, pa ako vam treba više možete konzultirati našu najbolju pohranu u oblaku za glazbu i najbolju pohranu u oblaku za fotografije i članke iz video zapisa. U skladu s tim, njegove mogućnosti za fotografije su bolje jer možete kreirati albume i preuzimati fotografije u izvornoj veličini.

Omogućuje vam i pregled .pdf datoteka, pa čak i .zip arhiva. Kada pregledate arhivu, postoji opcija za izdvajanje pojedinih datoteka.

Korisnici napajanja bit će sretni kad znaju da usluga podržava WebDAV pristup. Ako niste upoznati s ovim protokolom, pročitajte naše webDAV objašnjenje.

Desktop aplikacija Yandex Diska omogućuje vam pristup datotekama iz oblaka bez pohranjivanja na računalu. To je korisno ako trebate uštedjeti prostor, ali imajte na umu da nećete moći pristupiti svojim datotekama ako niste povezani s mrežom. Kada instalirate aplikaciju za radnu površinu, instalirana je i prateća aplikacija nazvana Yandex Notes. Možete mu pristupiti putem ikone na radnoj površini ili pritiskom na Ctrl + alt + b.

Ako želite aplikaciju koja se integrira s web klijentom, pročitajte naš najbolji vodič za aplikacije za bilješke. Microsoft OneNote je dobar primjer za to. Više o usluzi koja stoji iza nje pročitajte u našoj recenziji OneDrive.

Yandex-disk-kalendar

Yandex Disk sadrži popis aplikacija koje su osim Diska dostupne i Yandexovim korisnicima. Sadrži Kalendar, Karte i još mnogo toga. Aplikacije se ne integriraju s Yandex diskom izravno, ali su dostupne kada se registrirate na aplikaciju za pohranu.

Pregled značajki diska Yandex

Yandexov logotip diskadisk.yandex.com

Započinje od 170 USD mjesečno za 100 GBAll planova

Sinkronizacija

Sinkroniziranje mape

Sinkronizacija na razini bloka

Selektivna sinkronizacija

Upravljanje propusnim opsegom

Sinkroniziraj bilo koju mapu

Dijeljenje datoteka

Dijeljenje veza datoteka

Povežite lozinke

Datum isteka veze

Dijeljenje mapa

Dopuštenja mapa

Ograničenja za preuzimanje veze

Prijenos veza

Produktivnost

Pregledi datoteka

Uređivanje datoteka

Suradnja putem aplikacija

Ured na mreži

Google dokumenti

Aplikacija Bilješke

Reprodukcija medija

Mobilne aplikacije

Izbrisano zadržavanje datoteka

Verziranje

WebDAV

sigurnosti

Šifriranje u mirovanju

Šifriranje u tranzitu

Protokol šifriranja

Nula znanja

Dvofaktorska provjera autentičnosti

Lokacija poslužitelja
EU

podrška

Podrška 24/7

Podrška za chat uživo

Telefonska podrška

Podrška putem e-pošte

Korisnički forum

Baza znanja

Razno

Besplatni plan

cijena

Kada se registrirate na Yandex Disk, dobivate 10 GB besplatne pohrane. To pobjeđuje Dropbox, ali ne i Google Drive koji nudi 15 GB besplatne pohrane. Da biste saznali više o toj usluzi, pročitajte našu recenziju Google diska. Za više usluga s dobrim planovima besplatne pohrane pročitajte naš najbolji besplatni članak za pohranu u oblaku.

Oba plana uklanjaju oglase koji graniče s dnom web klijenta. Oni također dodaju poboljšanu listu izmjena datoteka, prioritetnu podršku koja reagira u roku od tri sata i neograničeno preuzimanje s javnih veza.

Plan od 100 GB dovoljan je zbog toga što mnogim korisnicima neće trebati više prostora za pohranu i to samo 2 USD mjesečno. Postoji popust ako platite i za godinu. Troškovi su u skladu s Google diskom koji također ima 100 GB za 2 USD i Yandex Disk. No Yandex Disk ne odgovara fleksibilnosti plana Google diska i nije napravio najbolje ponude na popisu za pohranu u oblaku.

Sync.com se puno bolje bavi planom od 2 TB koji košta 99,60 dolara godišnje. To je 3 USD jeftinije od plana od 1 TB Yandex Diska. Ako želite saznati više o Sync.com, pročitajte naš pregled Sync.com. Da biste saznali kako ocjenjujemo usluge i pogledajte gdje staje Sync.com, pročitajte naš dio recenzija za pohranu u oblaku.

Jednostavnost korištenja

Yandex-disk-web-klijent

Yandex disku možete pristupiti putem web, radne površine ili mobilne aplikacije. Web-aplikacija je atraktivna, jasna i jednostavna za kretanje, tako da nećete imati problema pronaći ono što vam je potrebno. Izbornik s lijeve strane pomaže vam u navigaciji po datotekama, dok desna strana sadrži izbornik vašeg računa. Možete pretraživati ​​datoteke koristeći traku za pretraživanje na vrhu. To je intuitivno i brzo.

Najistaknutija značajka je gumb za prijenos koji otvara dijaloški okvir za prijenos, ali datoteke i mape možete prenijeti povlačenjem i ispuštanjem bilo gdje na stranici. Ispod tog gumba nalazi se gumb “stvori” koji vam omogućuje stvaranje datoteka, albuma ili mapa sustava Office Online. Područje “datoteke” može prikazati vaše datoteke u maloj ili velikoj mreži ili kao popis.

Yandex-disk-desktop-klijent

Aplikacija za radnu površinu slijedi uobičajeni model sinkronizacije, što znači da sadrži ikonu programske trake sustava i mapu za sinkronizaciju. Dostupno je za Windows, macOS i Linux. Klikom na ikonu ladice otvorit ćete aplikaciju. Dizajn mu je jasan, ali nije privlačan, a aplikacija je jednostavna i laka za upotrebu. Brz pristup prikazuje vaše česte mape i nedavne datoteke, tako da ćete brzo pronaći ono što vam treba.

Pojedinačne datoteke možete uređivati ​​tako da ih kliknete desnom tipkom miša ili ih odaberete te pomoću izbornika koji se pojavljuje na vrhu prozora.

Za prijenos datoteka možete upotrijebiti gumb za prijenos, povucite i ispustite datoteku u prozoru aplikacije ili je kopirajte i zalijepite u mapu za sinkronizaciju. Ako niste zadovoljni zadanom lokacijom diska, možete je promijeniti u izborniku postavki. Izbornik postavki također vam omogućuje prilagodbu snimanja zaslona na radnoj površini, omogućava vam neograničen prijenos fotografija na mobilnom uređaju i još mnogo toga.

Yandex-disk-mobitel-klijent

Osim neograničenog učitavanja fotografija, mobilna aplikacija omogućuje vam pohranu datoteka za izvanmrežni pristup, pregled radnji na kartici “feed” i pregled fotografija s vašeg telefona. Aplikaciju možete osigurati postavljanjem PIN-a ili zaključavanja otiska prsta. Aplikacija ima minimalan dizajn i laka je za upotrebu.

Dijeljenje datoteka & Sinkronizacija

Yandex-disk-dijeljenje

Web klijent omogućuje dijeljenje datoteka ili mapa klikom na njih desnim klikom i odabirom „dijeli“. Otvorit će se izbornik na kojem ćete vidjeti svoju vezu, koju možete kopirati i zalijepiti ili poslati izravno na Facebook ili Twitter. Možete ga poslati i e-poštom pomoću Yandex klijenta e-pošte. Postoji mogućnost i generiranja QR koda.

U tom smislu nema mogućnosti kontrole sadržaja. Usluge na našem najboljem oblaku za pohranu za popis dijeljenja imaju opcije kao što su zaštita lozinkom, datumi isteka veze, ograničenja za preuzimanje veze i još mnogo toga.

Yandex-disk-mape za razmjenu

Mapu možete zajednički koristiti pozivom drugih putem e-pošte i dodijelom prava na „pogled” ili „potpuni pristup”. To možete učiniti kada kreirate zajedničku mapu ispočetka.

Yandex-disk-zajedničke mape

Aplikacija za radnu površinu omogućuje vam dijeljenje klikom desne tipke miša i odabirom opcije “kopiraj vezu na yandex.disk”, koja će kopirati vezu u međuspremnik kako biste je mogli zalijepiti. To možete učiniti s mapama ili datotekama izvan mape za sinkronizaciju, što znači da će aplikacija prvo kopirati sadržaj u mapu za sinkronizaciju, a zatim će stvoriti vezu.

Možete dijeliti i putem mobilne aplikacije. Omogućuje vam stvaranje veze i slanje putem aplikacija koje ste instalirali na telefon. Možete dijeliti i slanjem datoteke.

Sinkronizacija vam omogućuje rad s datotekama na uređajima i dobivanje promjena odraženih u oblaku. Yandex Disk omogućuje vam odabir mapa i datoteka koje želite sinkronizirati iz oblaka. To se zove selektivna sinkronizacija, a verzija Yandex Diska čak omogućuje pregled datoteka iz oblaka u aplikaciji za radnu površinu. Međutim, ne možete sinkronizirati mape s oblakom.

Cjelokupni proces sinkronizacije je glatka i nismo imali problema tijekom testiranja.

Ubrzati

Yandex Disk drži svoje poslužitelje u podatkovnim centrima u Rusiji i Finskoj, tako da će vaša brzina ovisiti o tome koliko ste im blizu. Napravili smo testove koristeći Ethernet vezu u Beogradu, Srbija, sa brzinom prenosa od 6 megabita u sekundi i brzinom prenosa od 100 Mbps..

Prosječno vrijeme prijenosa od 23 minute i 10 sekundi bilo je blizu onoga što bismo očekivali s obzirom na brzinu prijenosa, tako da Yandex Disk nije među sporijim uslugama koje smo testirali. Vrijeme preuzimanja prosječno je trajalo jednu minutu i 47 sekundi, pa je i to na marki.

Prvi pokušaj: Drugi pokušaj: Prosječno:
Vrijeme prijenosa00:23:0500:23:1000:23:10
Vrijeme preuzimanja00:01:5100:01:4200:01:47

Yandex Disk ne koristi algoritam sinkronizacije na razini bloka koji bi ubrzao prijenos datoteka koje su već prenesene samo prijenosom promijenjenih dijelova. Ne možete gasiti širinu pojasa kao što to možete s većinom usluga.

sigurnosti

Otkrivanje metoda koje Yandex koristi za zaštitu vašeg sadržaja pokazalo se kao težak zadatak. Tvrtka ne pruža informacije o tome šifrira li datoteke u mirovanju na svojim poslužiteljima. Pokušali smo dobiti informacije od Yandexa o tome, ali nismo dobili odgovor.

Da je to slučaj, najbolje je pretpostaviti da vaše datoteke nisu šifrirane dok su pohranjene u oblaku. Neuobičajeno je da usluge pohrane u oblaku ne kriptiraju datoteke u mirovanju, ali to čini i Amazon Drive. Više o toj usluzi možete pročitati u našoj recenziji Amazon Drive.

To, međutim, to ne čini prihvatljivim, posebno s obzirom na porast kibernetičke kriminaliteta posljednjih godina i činjenicu da velik dio tog cyber-kriminala potječe iz Rusije, Yandex-ove matične baze.

Yandex Disk u FAQ-u često spominje da su datoteke šifrirane u tranzitu, ali ne opisuje koje se metode koriste. Dobra vijest je da je kompatibilan s Boxcryptor, tako da možete preuzeti kontrolu nad svojom privatnošću. Pročitajte više o tom korisnom dodatku u našem pregledu Boxcryptor-a.

Yandex Disk također vam ne daje mogućnost omogućavanja dvofaktorske provjere autentičnosti, što pruža sredstvo zaštite u slučaju da vam lozinka bude ukradena.

Spomenuli smo da Yandex Disk skenira sve datoteke do 1 GB veličine virusa, pa je to plus. To je reklo, to je jedino. Sve dok Yandex ne postane transparentniji o tome što štiti vaše datoteke, savjetujemo da krenete s sigurnijom opcijom pohrane u oblaku, poput one, na naš najbolji pregled pohrane u oblaku nulte znanja.

Ako vam znanje o nuli nije osnovna briga, pročitajte članak o najsigurnijim uslugama pohrane u oblaku za cjelokupni poredak.

Privatnost

Rusija nije među zemljama s najboljim zakonima o privatnosti na svijetu. Tamošnja vlada može blokirati sadržaj zahvaljujući zakonima koje je implementirala da bi to omogućila. U 2017. godini mnoge su web stranice bile blokirane jer su bile “nepoželjne”. Iste godine, lokalnim davateljima internetskih usluga naređeno je da blokiraju 8000 piratskih web stranica.

Tu je Zakon Yarovaya, ruski protuteroristički zakon, koji vlastima daje pristup korisničkim podacima. Svaka web stranica ili platforma dodana u Registar organizatora za širenje informacija moraju ruskim vlastima prikupljati, pohranjivati ​​i pružati metapodatke korisnika..

Ako vas to ima na rubu vašeg sjedala, trebali biste koristiti VPN da biste zaštitili svoju privatnost, a naš najbolji članak o VPN-u za Rusiju ima rangiranje koje će vam pomoći da odaberete jedan.

U skladu s tim, Yandex za korisnike u Europskom gospodarskom prostoru ili Švicarskoj zastupa njegov finski entitet, Yandex Oy, tvrtka osnovana po finskom zakonu s uredom registriranim u Finskoj. To znači da se s osobnim podacima građana EU-a obrađuje u skladu s važećim pravilima EU o zaštiti podataka.

Yandex Disk prikuplja vaše osobne podatke kada se registrirate na uslugu kao i podatke koji predstavljaju vašu upotrebu usluge. Pristup je čest među uslugama pohrane u oblaku. Yandex Disk ne prikuplja osjetljive osobne podatke, poput rase, političkih mišljenja, zdravlja ili biometrije.

U skladu s tim, vaše osobne podatke, postavke, povijest pretraživanja i ostale dostupne podatke upotrijebit će za pružanje personaliziranih oglasa i komercijalnih ponuda. To znači da Yandex Disk može prenijeti osobne podatke trećim osobama izvan Yandex Grupe, što može uključivati ​​reklamne mreže, medijske izdavače i druge partnere.

Osobni se podaci obrađuju automatski i Yandexovo osoblje nema pristup tim podacima. Međutim, zaposlenici Yandexa mogu pristupiti vašim podacima. Moraju se pridržavati internih pravila i slijediti protokole za obradu tih podataka, ali to ne znači da ih ne mogu prekršiti.

Njegova politika privatnosti kaže da je “Yandex također primijenio odgovarajuće tehničke i organizacijske mjere za zaštitu osobnih podataka od neovlaštenog, slučajnog ili nezakonitog uništenja, gubitka, izmjena, zlouporabe, otkrivanja ili pristupa i protiv svih drugih nezakonitih oblika obrade.”

To još uvijek nije privatno šifriranje i za to morate prihvatiti Yandexovu riječ, koja vam može vratiti zalogaj..

Yandex se slaže da će vaše osobne podatke pohraniti onoliko dugo koliko je potrebno i više. Ako želite, možete zatražiti da ga usluga izbriše.

Također imate pravo na:

 • Pristupite i modificirajte svoje osobne podatke.
 • Zatražite ograničenje obrade vaših osobnih podataka.
 • Zatražite kopiju Standardnih ugovornih klauzula koje omogućavaju prijenos vaših osobnih podataka u Rusiju.
 • Prigovorite na obradu vaših osobnih podataka ako su to predviđeni važećim zakonom.

Yandex nije uporište privatnosti. Nedostaje mu enkripcija nule znanja i mora biti u skladu s upitnim ruskim zakonima o privatnosti. Ako želite uslugu koja ima jači pristup prilikom zaštite privatnosti, pokušajte sa Sync.com ili Tresorit. Više o potonjem pročitajte u našoj recenziji Tresorit.

Služba za korisnike

Centar za pomoć podijeljen je u kategorije koje se odnose na rješenje za najčešće probleme. Ako na takav način ne možete pronaći odgovor na svoje pitanje, možete koristiti traku za pretraživanje na vrhu.

Ako to ne pomaže, možete se obratiti službi za podršku pomoću gumba koji se nalazi na kraju svakog članka. Bolji pristup bi bio da se to postavi na početnoj stranici centra za pomoć. Jednom kada kliknete gumb, vidjet ćete obrazac koji traži da opišete svoj problem, ali, neobično, to je na ruskom, a ostatak centra za pomoć je na engleskom.

Nakon što pošaljete zahtjev, pojavljuje se poruka koja vam zahvaljuje na sudjelovanju u anketi, što je čini još zbunjujućom. Međutim, nećete moći kontaktirati službu za korisnike na bilo koji drugi način, jer nema podrške za chat ili telefon. Pokušali smo kontaktirati podršku putem kontakt obrasca, ali nismo dobili odgovor.

Presuda

Sviđa nam se korisničko iskustvo Yandex Diskova na svim uređajima, kao i mogućnost zadržavanja datoteka samo na mreži. Osim toga, on ima planove za cijene koji nisu skupi i integrira se sa sustavom Office Online kako bi povećao vašu produktivnost i mogućnosti suradnje.

To kaže, i to ima mnogo nedostataka. Ne postoji privatna enkripcija koja štiti vašu privatnost, a moramo pretpostaviti da nedostaju i druge sigurnosne opcije. To uključuje sigurnosne opcije za vaše dionice. Yandex Disk također se mora pridržavati ruskih zakona o privatnosti.

Ako želite neku drugu uslugu, potražite popis mogućnosti u našem najboljem oblaku za pohranu.

Što mislite o Yandex Disku? Želite li ga koristiti usprkos slaboj sigurnosti? Živite li u Rusiji i koristite drugu uslugu? Javite nam što mislite u komentarima u nastavku. Hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map