hubiC pregled – ova usluga ne postoji od svibnja 2018. godine

pregled hubiC-a

Nekada obećavajući pružatelj usluga pohrane u oblaku koji je sada zatvorio svoja digitalna vrata, hubiC je bio udžbenički primjer dobre matične tvrtke koja je prekomjerno povećavala svoje resurse. Pročitajte naš pregled HubiC za prljave detalje, kao i link do našeg najboljeg članka o hubiC alternativama.


Francuska kompanija OVH jedno je od najvećih imena u računalstvu u oblaku, sportskih 20 podatkovnih centara i preko 260 000 poslužitelja širom svijeta. Mreža tvrtke, zapravo, ugošćuje preko 18 milijuna aplikacija. Uključujući OVH-ov vlastiti hubiC, uslugu pohrane u oblaku s sigurnosnim kopijama za koje OVH tvrdi da ima preko 900 000 korisnika. hubiC postoji od 2011.

Kao i mnoge tvrtke koje se pokušavaju odmaknuti od konkurencije u oblaku prostora za pohranu, i hubiC je uzeo pristup privlačenju korisnika besplatnom pohranom – 25GB toga. Uz hubiC, čini se da postaje još bolji, zahvaljujući izvanredno niskim cijenama: nešto više od 5 USD mjesečno za 10TB. To je deset puta više prostora za pohranu u oblaku za otprilike pola cijene onoga što vam daje većina konkurencije.

Primjerice, s Dropboxom dobivate 1TB za 9,99 USD. U ovom trenutku, postoji dobra šansa da netko čita, ima jednu od dvije reakcije:

 • Odlučili su pogoditi jackpot i spremni su se prijaviti na hubiC
 • Odlučili su da nešto sumnjivo miriše, poput trule ribe pomiješane s ananasom.

Ako spadate u kategoriju broj dva i još uvijek ste s nama, čestitamo! Iako su cijene HubiC-a stvarne, nepostojeći sigurnosni standardi i korisnička podrška više su nego dovoljan razlog da ne vjerujete svoje datoteke u ovu uslugu. Da, datoteke možete sinkronizirati u oblaku, iako bez brzine prijenosa datoteka na razini bloka. hubiC se čak predstavlja i kao sigurnosna kopija, iako nedostaju neke važne značajke (poput pristojnog rasporeda).

Ali čak i ako možete zanemariti ove probleme, postoji svaki razlog da vjerujete kako su ljudi na hubiC-u na pragu gašenja stvari ili više ne zanimaju svoje kupce. Dakle, ako tamo pohranjujete datoteke, one uskoro mogu nestati.

Žao nam je što smo razočarali. Dobra vijest je da su na raspolaganju brojne izvrsne usluge pohrane i izrade sigurnosnih kopija u oblaku koje vrijede i više nego:

 • Najbolja pohrana u oblaku 2017
 • Najbolja sigurnosna kopija u oblaku 2017

hubiC dokazuje prastaru poslovicu „ne sudite o knjizi po koricama“ istinitu – ali iz svih pogrešnih razloga. Obavezno pročitajte cjelovit pregled ove usluge prije nego što odlučite zaslužuje li vaše poslovanje, besplatno ili ne.

Posjetiti 

prednosti & nedostaci

Alternativa za hubiC

cijena

Većina korisnika hubiC-a vjerojatno nikad neće potrošiti ni trunku novca.

25 GB slobodnog prostora vjerojatno će biti dovoljno za pohranjivanje dobrog komada dokumenata i fotografija. Ako vam treba više, usluga nudi nekoliko osobnih planova: jedan za 100 GB, a drugi za 10TB. Skok s 100 GB na 10TB vjerojatno se čini čudnim ako ste upoznati s ostalim uslugama za pohranu potrošača u oblaku, koje obično nude plan od 1 TB ili 2 TB.. 

Međutim, s obzirom na niske troškove povezane s bilo kojim planom, to je prilično jednostavna razlika.

hubiC ima i referalni program gdje korisnici mogu zaraditi 5 GB dodatnog prostora za pohranu po preporuci (do 25GB). Ako ste se prijavili za 100GB plan, dobivate 10GB po prijatelju (do 500GB). 10TB plan omogućuje vam 500 GB po prijatelju (do 2.5TB besplatno).

Značajke

Jedna stvar koja razlikuje hubiC od mnogih usluga jest činjenica da je usluga pohrane i sigurnosnog kopiranja u oblaku istovremeno, što ga čini prilično rijetkom vrstom. Napisali smo nekoliko članaka o razlici između pohrane u oblaku i sigurnosnih kopija, poput ovog ovdje. Ostale usluge koje uzimaju ovaj način dva u jednom uključuju IDrive i SpiderOakONE.  

Nažalost, ovaj aspekt hubiC nije dovoljan da ga spasi od inače rijetkog niza značajki.

U fokusu: Opis:
Aplikacije za radne površineWindows, Mac i Linux su podržani
Mobilne aplikacijeiOS, Android i Windows 8
SinkronizacijaSinkronizirajte datoteke na uređajima i oblaku
rezervaOznačite mape za automatsku izradu sigurnosnih kopija
Automatska izrada sigurnosnih kopijaRezervne kopije mogu se postaviti tako da se izvode satno, dnevno ili tjedno
Sigurnost transportnog sloja (TLS)Datoteke su zaštićene sigurnim TLS tunelima
Verzija datotekeDostupno samo za sigurnosne kopije (ne sinkroniziraju)

Na gore navedenom popisu nedostaju:

 • Postepeni transferi na razini bloka
 • Enkripcija u mirovanju
 • Sigurnost od nule znanja

Također, dok hubiC radi automatsko sigurnosno kopiranje, imate malu kontrolu nad time kada se dogodi. I kao što ćete vidjeti u sljedećem odjeljku o korisničkom iskustvu, imali smo problema s funkcioniranjem HubiC-ove Android aplikacije.

Korisničko iskustvo

Instaliranjem hubiC-a na radnu površinu stvara se mapa za sinkronizaciju hubiC. Ova mapa za sinkronizaciju radi na osnovu modela koji je Dropbox popularizirao, a sve što se nalazi pohranjeno je i na vašem tvrdom disku i u oblaku hubiC-a.

Osim što datoteke premještate u mapu za sinkronizaciju, također možete desnom tipkom miša kliknuti bilo koju mapu (ali ne i datoteke) i označiti je za automatsku izradu sigurnosnih kopija.

Sinkroniziranje povezuje sve uređaje koje priključite na hubiC pomoću dvosmjernog sustava za prijenos datoteka tijekom izrade sigurnosnih kopija strogo je jednosmjerna stvar: s vašeg računala na oblak hubiC.

Zamišljen je da zaštiti sadržaj tvrdog diska, a ne da promovira produktivnost u radu. Jednom kada se odlučite za sigurnosnu kopiju mape, hubiC otvara zaslon s postavkama. Odatle možete postaviti koliko inačica datoteka održava hubiC i koliko često se izrađuje sigurnosna kopija.

Verzija čuva dosadašnje kopije datoteka tako da se u bilo kojem trenutku možete vratiti u prethodno stanje. Ako to budete mogli, štiti vas od:

 • Pogreška korisnika
 • Korupcija
 • Ransomware

Što se tiče sigurnosnog rasporeda, hubiC pruža mogućnost izrade sigurnosnih kopija mapa samo jednom, jednom u satu, jednom dnevno ili jednom tjedno. Iako to radi, hubiC sigurnosna kopija ne radi gotovo jednako dobro kao usluge poput:

 • Vozim
 • CrashPlan
 • Backblaze

Ili većina ostalih unosa u internetski sigurnosni prostor. S drugim uslugama korisnici mogu postaviti neprekidnu sigurnosnu sigurnosnu petlju radi zaštite podataka tvrdog diska u skoro stvarnom vremenu ili postaviti sigurnosno kopiranje u određeno vrijeme u određene dane u tjednu.

Također, drugi alati za sigurnosno kopiranje u oblaku omogućuju označavanje pojedinačnih datoteka za sigurnosne kopije, pored mapa, plus oni mogu automatski označiti određene mape za sigurnosne kopije kako bi uštedjeli vrijeme. Backblaze i Carbonite čak automatski sigurnosno kopiraju sve datoteke određene vrste, što mogu i zahvaljujući neograničenoj podršci sigurnosnoj kopiji..

Ako trebate upravljati nekim aspektom hubiC-a, učinite to desnim klikom na ikonu njegove trake zadataka. Možete odmah pokrenuti sinkronizaciju, pauzirati je, kontrolirati postavke i provjeriti sigurnosne kopije i pokrenute operacije.

U postavkama se nalaze korisne opcije, poput isključivanja sinkronizacije za određene mape i postavljanja razmaka za sinkronizaciju.

Na kartici naprednih postavki također možete ograničiti brzinu prijenosa i preuzimanja, ako hubiC utječe na resurse vašeg sustava.

Kartica sigurnosne kopije u međuvremenu mijenja postavke za svaku mapu koju ste označili za sigurnosnu kopiju.

Iskustvo preglednika

HubiC preglednik može pristupiti sadržaju s bilo kojeg računala. Na taj način, ako vaše osobno računalo iz nekog razloga nije dostupno, možete pristupiti podacima na tuđem računu, bez potrebe za instaliranjem aplikacije za radnu površinu.

Preglednik je prilično jednostavan. Sinhroniziranom sadržaju možete pristupiti s glavne stranice klikom na mapu u kojoj je pohranjena. Također možete preuzimati i prenositi datoteke, a postoji i gumb za dijeljenje koji generira URL vezu na bilo koju datoteku.  

hubiC može dijeliti datoteke putem:

 • E-mail
 • Facebook
 • Cvrkut
 • Google Plus

Ili možete jednostavno generirati vezu i kopirati je / zalijepiti je gdje god želite. Jedna od lijepih stvari u vezi dijeljenja datoteka s hubiC-om je ta što su vam postavili datum isteka veze za vezu. Mnoge usluge pohrane u oblaku to ne rade, što je problem jer je lako zaboraviti ono što ste podijelili.

No, radije bismo mogli postaviti bilo koji datum isteka veze koji smo željeli. Također, ne postoji način da dijelite veze u nedogled – ograničite vam 30 dana. hubiC također ne štiti veze lozinkom. Osim toga, ne postoji način da brzo pregledate sve veze koje ste stvorili.

Osim pregleda sinkroniziranog sadržaja, možete pristupiti mapama označenim za sigurnosnu kopiju klikom na ikonu izbornika u gornjem desnom kutu i odabirom opcije “moja sigurnosna kopija”.

Još jedna zadnja stvar, posebno ako ste nestrpljivi prema tehnologiji: otkrili smo da su mnoge radnje koje smo izvršili na web stranici usporene. Na primjer, trebalo nam je gotovo 30 sekundi da stvorimo veze za dijeljenje. S ostalim uslugama stvaranje veza je trenutni proces.

Mobilno iskustvo

Obično volimo razgovarati o mobilnom iskustvu, ali u slučaju HubiC, naišli smo na malog potega. I pod miškom mislimo da aplikacija ne radi.

Aplikaciju za Android uspjeli smo bez problema preuzeti. Ali nakon što smo ga otvorili, nijedna od datoteka koje smo sinkronizirali na radnoj površini nije bila dostupna. Dali smo mu dan i osvježili ga hrpu puta, ali nikad se ništa nije pokazalo.

Pored toga što će moći pristupiti mapi s sinkronizacijom, aplikacija hubiC Android trebala bi vam omogućiti i sigurnosno kopiranje podataka telefona, kao što su:

 • fotografije
 • Video
 • glazba, muzika
 • kontakti
 • kalendari

Prilično smo bili uzbuđeni zbog ove značajke, jer mnoge usluge sigurnosne kopije u oblaku rade samo sigurnosne kopije na radnoj površini, a ne pametne. No, kad god smo pokušali testirati sigurnosne sigurnosne kopije Android uređaja, dobili smo poruku o pogrešci:

Sudeći prema komentarima korisnika u trgovini Google Play, nismo bili sami u ovim problemima. Neki korisnici uopće nisu mogli pristupiti njihovim podacima, dok su drugi mogli pristupiti samo nekim njihovim podacima.

Problem bi mogao proizlaziti iz činjenice da hubiC nije ažurirao svoju aplikaciju od kolovoza 2014. Gotovo tri godine bez ažuriranja obično ne ukazuju na stabilnost aplikacije. Umjesto toga, snažno sugerira da se izdavač više ne brine o tome.


 

Ubrzati

Učinkovita arhitektura prijenosa datoteka presudna je za proces pohrane u oblaku. To znači brže sinkroniziranje između uređaja, manje vremena za izradu sigurnosnih kopija i manji utjecaj na resurse sustava. Da bismo saznali može li hubiC držati korak, pripremili smo komprimiranu mapu od 256 MB koja sadrži razne vrste datoteka i izvršili nekoliko prijenosa i preuzimanja kako bismo odredili brzinu.

Ti su testovi izvedeni preko Wi-Fi mreže sa brzinama preuzimanja i prenosa od 32Mbps i 12Mbps, prema speedtest.net.

Evo naših rezultata:

Vrijeme prijenosa:04:45
Vrijeme preuzimanja:02:30

Ta početna brzina prijenosa nije loša i povoljno se uspoređuje s ostalim uslugama. Vrijeme preuzimanja, međutim, prilično je sporije. Obično pomoću ovog testa naše datoteke možemo preuzeti za manje od jedne minute, a obično za manje od 30 sekundi. No, uz hubiC, trajalo je dvije minute i 30 sekundi.

Ovdje je veći problem što usluga ne podržava prijenos datoteka na razini bloka. Mnogi oblačni servisi koriste ovu vrstu arhitekture koja samo sinkronizira ili izrađuje sigurnosne kopije dijelova datoteke koji su promijenjeni, umjesto da kopiraju cijelu datoteku. Na taj se način postiže dramatična razlika u brzini i omogućuje vam neprimjetno preskakanje s jednog uređaja na drugi.

sigurnosti

hubiC osigurava datoteke u tranzitu s SSL-om kako bi spriječio prisluškivače da upravljaju vašim sadržajem. Ali što se tiče sigurnosti, to je prilično velika ponuda svih usluga. Za razliku od većine usluga pohrane i sigurnosnih kopija u oblaku, sve datoteke pohranjene pomoću hubiC ne šifriraju se. To znači da će svaki zaposlenik hubiC-a ili onaj tko krši hubiC poslužitelj moći vidjeti ono što ste pohranili.

Prvo možete poduzeti korak šifriranja datoteka, ali za to je potrebno vrijeme. Ako radije ne idete do problema, uzmite u obzir uslugu nula znanja poput:

 • Sync.com
 • pCloud
 • SpiderOak

Korisnička podrška

hubiC podrška se vodi putem mjesta centra za pomoć, gdje su najčešća pitanja razvrstana po temama. Na najčešća pitanja dobiva se odgovor u retku ili dva, a web stranica nema detaljne članke ili udžbenike. Nedostatak instrukcija vjerovatno neće predstavljati veliki problem za većinu korisnika, jer su HubiC-ovi alati ionako prilično jednostavni.

No, postoji korisnički forum na kojem navodno možete postavljati pitanja. Ali nismo mogli pronaći način da objavimo na forumu. A tu je i poruka koja glasi:

“U procesu smo migracije ovog foruma. Uskoro će biti dostupan novi prostor. Žao nam je zbog neugodnosti.”

To bi mogao biti razlog zašto. Međutim, prilikom pregledavanja foruma primijetili smo da od početka veljače nema nijedne korisničke objave. Također, mnogi su se u najnovije objave pitali zašto je hubiC prestao odgovarati na pitanja.

Na primjer:

Izvan foruma, čini se da hubiC nema sredstva za izravan kontakt. Ne postoji telefonski broj za pozivanje, chat uživo, pa čak ni adresa e-pošte.

Završne misli

velikodušni planovi besplatne pohrane, izuzetno niski troškovi i činjenica da je upotrebljiv i za pohranu u oblaku i sigurnosnu kopiju u oblaku, sve su to fascinantne značajke, ali samo na papiru. Nedostatak prijenosa datoteka na razini bloka znači da nećete postići iste brzine sinkronizacije i sigurnosnih kopija kao i kod konkurencije. Što je još gore, bez šifriranja na strani poslužitelja, vašem sadržaju mogu pristupiti i čitati drugi.

Najveći problem ovdje je to što se čini kao da se hubiC sakrio.

Mobilna aplikacija nije ažurirana zauvijek (tri godine) i ne radi, hubiC također ne odgovara na odgovore korisnika na forumu za podršku i nema načina da se direktno obratite tvrtki. Sve ove crvene zastave govore nam da je tvrtka možda na rubu nestajanja. Ili je to ili usluga samo sjajna zamka za zarađivanje novca, pri čemu se nitko više ne trudi nadgledati.

U svakom slučaju, ne možemo preporučiti pohranjivanje datoteka s hubiC-om, s obzirom na to da postoji prilično dobra šansa da kompanija sutra može nestati – i vaše podatke zajedno s njima. To ne bi bilo prvi put da usluga oblačenja prostora u oblaku nestane sa svojim korisničkim sadržajem. Jeste li iskusili hubiC? Ako imate trenutak, voljeli bismo čuti o tome u komentarima u nastavku. Hvala na čitanju!

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map