Vortex pregled oblačnih igara – ažurirano 2020

Vortex pregled

Vortex je zanimljiva usluga igranja u oblaku jer nudi vrlo pristupačan uvod u njega. Međutim, performanse malo zaostaju, a jednostavnost upotrebe mogla bi koristiti i neke radove. Pročitajte našu cijelu recenziju Vortex za sve detalje.

Što je Vortex Cloud Gaming?

Vortex je “skupina ljudi koji strastveno zanimaju računalne igre”, što je poznata izjava ako ste ikada pregledavali usluge igara u oblaku. Kada je riječ o najboljim uslugama igranja u oblaku, rangiranje na vrhu je teško, pogotovo jer je ova tehnologija još u povojima. U ovom pregledu Vortexa vidjet ćemo je li to napravio rez.

Kratki odgovor je “vrsta.” Vortex je jeftin i, zbog toga, dostupan. To je sjajan način da se upoznate s igranjem u oblaku i nedostacima koji ga prate, ali ne obuhvaća ono na što je igranje u oblaku sposobno. Napola dizajniran dizajn na stolnom stoljeću dovodi do nezgrapnog iskustva, kao i ograničena biblioteka igara. 

Iako je za cijenu, teško je kriviti Vortex. Nudi veliku vrijednost za vaš novac uz malo predanosti. Iako nećete moći reproducirati cijelu biblioteku Steam, trebali biste ga moći reproducirati na radnoj površini i mobilnim uređajima.

vrtlog-Slider1

vrtlog-slider2

vrtlog-slider3

vrtlog-slider4

vrtlog-slider5

prijašnji

Sljedeći

prednosti & nedostaci

Značajke

Vortex je prilično neplodan u pogledu značajki, radije usredotočen na pružanje jezgrovitog iskustva u oblačnom igranju. U odjeljku Često postavljana pitanja na web stranici Vortex kaže da će u „bliskoj budućnosti“ uvesti VIP račun s „puno novih premium funkcija“. Za sada postoji samo jedan plan.

Taj plan podržava Windows, macOS i Android. No možete koristiti bilo koju platformu koja ima pristup Google Chromeu (pročitajte našu recenziju Google Chrome). U skladu s tim, testirali smo i druge preglednike temeljene na Chromiumu, poput Opere, i oni su također dobro radili (pročitajte našu Chromium recenziju i Opera pregled).

Većina značajki dolazi iz programa Android. Možete koristiti kontroler sa svojim Android uređajem, a mi vam preporučujemo da to učinite, ali Vortex vas je pokrio za slučaj da ga nemate. U Android aplikaciji postoje zaslonske kontrole. Iako nije novi koncept, Vortex vam omogućuje da ih ponovno prilagodite.

Na zaslon možete dodati koliko želite elemenata i povucite ih bilo gdje da smatrate prikladnim. Vortex će za svaku igru ​​osigurati zadani izgled, od kojih su neke jednostavnije od drugih, ali možete ih prilagoditi sve dok kontrolna shema ne bude udobna.

Nadalje, možete dodati gumbe za tipkovnicu i miša ili za Xbox gamepad. To uključuje dodavanje namjenskih tipki za određene klikove mišem, čitave krugove za pojedine tipke i napredni pokret sličica. Ako započnete prilagođavanje i dogodi vam se da nešto pokvarite, uvijek se možete vratiti na zadani izgled kontrolera bez prekida sesije.

vrtlog recenzija-android-regulator-prilagodbe

Osim prilagodbe zaslonskog kontrolera, možete prilagoditi i način na koji dodirni zaslon utječe na igru. To uključuje prevlačenje za ubrzanje kretanja, DPI pri kojem se kursor kreće i koja tipka aktivira kada dodirnete i dvostruko dodirnete. 

vrtlog recenzija-android-touch kontrole

Ove su značajke dobrodošle na Androidovoj aplikaciji, ali čini se da ih je Vortex favorizirao dodajući ih preko desktop aplikacije. Kao što ćemo ući u odjeljak „jednostavna upotreba“ ispod, radne verzije Vortexa na radnoj površini i u pregledniku osjećaju se neplodno u pogledu prilagodljivosti, što je šteta s obzirom da je Android aplikacija tako fleksibilna.

Pregled značajki Vortex Cloud Gaminga

Podržane igre

Za razliku od Shadow-a (pročitajte našu Shadow review), Vortex ne funkcionira na DRM platformama poput Steam-a, Origin-a i Battle.net-a. Umjesto toga, postoji knjižnica igara koje možete igrati pomoću platforme. Za te igre i dalje je potrebna licenca, bez obzira tko upravlja tom licencom, ali vaša potpuna biblioteka Steam nije dostupna.

Rečeno je da su dostupni najveći hitovi. Vortex podržava nove naslove poput remakea Resident Evil 2, Risk of Rain 2 i Cuphead, a nove se igre dodaju svaki tjedan na popis. Iako je knjižnica opsežna, ona je uglavnom usredotočena na velika izdanja, pri čemu su mnogi popularni indie naslovi kraj nje.

vortex-igra-biblioteka

Razumljivo izostaju neki noviji indie hitovi, poput Celeste, ali nedostaju klasični naslovi poput Super Meat Boy, Darkest Dungeon i Terraria. Ove igre ne zahtijevaju mnogo hardvera kako bi se pokrenule, pa ćete vjerojatno biti skromni.

No, s podrškom za Android, lijepo bi bilo imati neke od najboljih indie naslova u pokretu. 

Iako za većinu igara treba licenca za pokretanje, Vortex uključuje i neke besplatne igre. Normalni besplatni naslovi, poput Fortnitea, Apex Legende i Counter-Strike: Globalna ofenziva, naravno su uključeni, ali imate pristup i drugim igrama. Napomenimo, Vortex Cloud Gaming omogućuje vam pristup Guild Wars 2, Bendyju i mastilu i Batmanu: The Telltale Series. 

Bilo bi nam draže da Vortex radi preko DRM platforme, ali biblioteka koju nudi je opsežna. Ako vas više zanima za pokretanje najnovijih izdanja nego što svirate stare indie favorite, knjižnica je u redu.

Cijena

Vortex ima nekih problema – na njih ćemo naići u sljedećim odjeljcima – ali lako ih je zanemariti s obzirom na cijenu. Nema više planova ili dugovanja za odabir.

Koliko košta Vortex igra u oblaku?

Vortex je jasan u svojim cijenama: plaćate 9,99 USD mjesečno onoliko mjeseci koliko želite uslugu.

Priroda bez gluposti je privlačna, kao i niska cijena. Međutim, Vortex ne govori točno što kupujete. Jednostavno piše da kupujete računalo s “Nvidia grafikom”, što ne govori mnogo o tome kako će uređaj dobro raditi (provjerite Nvidijinu uslugu igranja u oblaku u našem pregledu GeForce Now).

Odjeljak FAQ na web mjestu kaže da će u nekom trenutku pokrenuti VIP program s više značajki, vjerojatno s većom cijenom, no zasad postoji samo osnovni plan. 

Za novac, zapravo ne kupujete nikakve igre, već samo samu uslugu. U odnosu na PlayStation Now, koji košta manje od 10 USD mjesečno ako kupite godinu dana unaprijed, to je razočaravajuće. PS Now dolazi s više od 800 igara, od kojih je 300 PS4 naslova, kao što možete pročitati u našem pregledu PlayStation Now.

Stvar je u tome što možete prekinuti bilo kada s Vortexom. Svaki mjesec naplaćujete 10 USD dok ne odlučite drugačije, što je lijepa promjena tempa. Većina usluga igranja u oblaku pokušava uvesti korisnike u nadi da će prenijeti bilo koju igru ​​na njihovim mobilnim uređajima, natjerajući korisnike na cjelogodišnju pretplatu. S Vortexom plaćate samo onoliko dugo koliko želite. 

Što se tiče plaćanja, možete koristiti PayPal, kreditnu karticu ili bankovni prijenos ako se prijavite putem web stranice. Ako kupujete u aplikaciji, možete koristiti Google Pay ili, za Windows, opciju kupnje u aplikaciji Windows 10. 

To kaže, kad jednom platite, tog novca više nema. Tehnički, Vortex nudi razdoblje povrata novca, ali teško je to nazvati. Ako igrate manje od 15 minuta, možete zatražiti povrat novca. Ako ipak prekoračite to, nemate sreće.

Jednostavnost korištenja

Potpisivanje s Vortexom povjetarac je. Više točaka na web mjestu traži da se prijavite, a klikom na bilo koju od njih dovest ćete do stranice za prijavu / prijavu. Tamo je sve što trebate učiniti je unijeti svoju e-poštu, postaviti lozinku i odabrati želite li se prijaviti na popis e-pošte. 

Nakon toga zapravo možete kupiti pretplatu. Kao što je već spomenuto, Vortex nudi samo mjesečni plan, što znači da ne morate birati između više slojeva prije odlaska. Jednostavno unesite svoje podatke o plaćanju, svoje podatke o naplati i kliknite “plati odmah”. Nakon što to učinite, dočekat će vas zaslon prihvaćen za plaćanje s gumbom za “igranje sada.”

vrtlog recenzija-isplata-potvrda

Od tamo ćete biti preusmjereni na verziju aplikacije koja se temelji na pregledniku, a koja prikazuje knjižnicu igara. Kao što je spomenuto, trebat će vam licenca za igranje većine igara na platformi. No srećom, to nije ograničeno na određeni DRM, ili barem tako tvrdi Vortex. 

vrtlog recenzija-igra-stranica

Svaki put kada učitavate igru, od vas će se morati prijaviti u Steam, što postaje vrlo neugodno, posebno ako imate omogućeno dvofaktorsku provjeru autentičnosti (pročitajte naš vodič za provjeru autentičnosti s dva faktora). Postoje neke iznimke – Apex Legends traži da se, primjerice, prijavite u Origin, ali većim dijelom upotrebljavate Steam. 

To može predstavljati nekoliko problema. Na primjer, imamo licencu za Witcher 3 kupljenu od GOG-a. Prilikom pokretanja igre, Vortex je rekao da će nam trebati licenca i čak je spomenuo GOG kao opciju. Međutim, nakon prijave, igra se neće učitati. Nismo primili zaslon s greškama ili objašnjenje, već samo crnu stranicu.

vrtlog recenzija pregledniku aplikacije

Dovoljno je reći da, ako želite igrati igru ​​s Vortexom, morat ćete je igrati upravo na Steamu, bez obzira što Vortex tvrdi drugačije.  

Pokretanje igre prilično je bezbolan proces, iako ćete se morati boriti s dugim vremenima učitavanja. Nakon odabira željenog naslova, bez obzira je li iz lokalne aplikacije ili s korisničkog sučelja preglednika, od vas će se tražiti da se prijavite na Steam ili DRM platformu na kojoj je igra ekskluzivna. Tada ćete samo pričekati da se igra pokrene. 

vrtlog recenzija-igra-pokretanje

To može potrajati i nekoliko minuta, ali utovar nije previše loše. Jedina je iznimka desktop aplikacija koja je, kao što ćemo govoriti u sljedećem odjeljku, neupotrebljiva. 

Inače se igre mogu favorizirati radi lakšeg organiziranja, a Vortex prikazuje sve detalje svakog naslova koji podržava, uključujući podržane ulaze kontrolera, kategorije u koje se igra uklapa i ocjenu. 

Jedina smetnja je kad završite sesiju. Vortex će vas tražiti da ocijenite svoje iskustvo i pružite povratne informacije. Iz ovog prozora se lako možete zatvoriti, ali ne postoji mogućnost onemogućavanja dodatnih skočnih prozora. 

Vortex prečaci

Kada pokrećete igru ​​s Vortexom, zapravo se prijavljujete u virtualni stroj, što znači da sve što radite na stroju je isključivo za njega. Na primjer, ne možete prijeći miša izvan prozora igre bez da se prvo prebacite iz te sesije. 

Za borbu protiv tog problema Vortex ima brojne prečace koje možete koristiti. Na primjer, kada koristite preglednik, možete upotrijebiti “ALT” plus tipku sa strelicom lijevo da biste zatvorili sesiju. Međutim, nijedan od ovih prečaca na tipkovnici nije objašnjen. Povremeno ćete vidjeti skočni prozor koji vam govori što učiniti, ali ne možemo pronaći uvjete pod kojima se skočni prozor pojavio. 

To je samo na verziji preglednika. Na Androidu, Vortex vam pokazuje sve prečace, pa čak i ide tako daleko da vam omogućava ponovno preslikavanje tipki na virtualnom kontroleru. 

Iz naših odjeljaka o „jednostavnoj upotrebi” i „performansama” jasno je da je Vortex posvećen Androidovoj aplikaciji. Iako je to sjajno za mobilne igrače, oni koji traže tradicionalnije iskustvo s tipkovnicom i mišom morat će se snaći putem učenja prečaca.. 

Manjak načina na koji aplikacija kontrolira na računalu prikazuje se i na druge načine. Na primjer, pritiskom na tipku za bijeg prekinuti ćete sinkronizaciju miša i omogućiti vam korištenje miša na vašoj lokalnoj sesiji. Međutim, gotovo sve PC igre koriste tipku “bijeg” za zaustavljanje igre. 

U nekim slučajevima možete riješiti problem. Na primjer, pri povratku kroz izbornike u DOOM-u mogli bismo upotrijebiti stražnju sklopku na korisničkom sučelju. 

Međutim, u drugima je nedostatak funkcionalnosti ključa za bijeg značio da su dijelovi igre nedostupni bez prenamjene. Ovo je ogroman nadzor, a to već ionako nezgrapno iskustvo igranja u oblaku osjeća još nezgrapnijim.

Izvođenje

Prema Vortexu, ping s kojim smo testirali bio je “dobar”, što prema Vortexovim standardima znači da će pružiti najbolju moguću kvalitetu. Kako bismo smanjili neke brojeve, testirali smo brzinu interneta pomoću speedtest.net-a, bilježeći 9 milisekundi pinga, brzinu preuzimanja od 54,6 Mbps i brzinu prijenosa od 10,45 Mbps..

Iako nije najbrža brzina, daleko je iznad onoga što Vortex preporučuje. Kaže da biste trebali imati barem 10-Mbps internetsku vezu pomoću LAN-a bez pokretanja drugih aplikacija. Prilikom testiranja držali smo se tih standarda. 

Pokušali smo testirati što je moguće više platformi, ali to je postavilo nekoliko problema. Pomoću aplikacije u sustavu Windows 10 nismo mogli niti pokrenuti igru. Pokušali smo više puta, za svako suđenje je bila potrebna dodatna provjera na Steamu. No, nakon unosa naših vjerodajnica, virtualni stroj usporio bi na pužnju. 

Registracija za pritiske tipki trajala bi do 15 sekundi, a igre su trajale između pet i 10 minuta. Sve je bilo izvan spora; bilo je neupotrebljivo. Lokalna aplikacija je šala u usporedbi s verzijom preglednika koji je, unatoč problemima, brzo učitao igre.

Verzija preglednika bila je mnogo bolja. Testirali smo brojne igre, uključujući DOOM 2016, Borderlands 2 i Cuphead. Naša je rezolucija zaključena na nešto više od 720p u svim tim naslovima. Čini se da Vortex favorizira brzinu kadrova u odnosu na razlučivost, što je u nekim slučajevima u redu. Međutim, ako imate zaslon visoke rezolucije, igre se jako brzo zaprljaju.

Ipak, rješenje nije problem: zaostajanje ulaza je. Igre koje smo sve testirali zahtijevaju određenu količinu preciznosti i u tom kontekstu Vortex se raspada. Kretanje miša ima neobično klizanje poput loše programiranog platforminga, a pritisci tipki zahtijevaju znatno vremena da se registriraju. 

Igre su još uvijek igrati, ali ne u idealnom obliku. Vaš najbolji klad za igre za koje je potrebna bilo kakva preciznost je smanjiti poteškoće.

Šokantno, najbolje iskustvo dolazi iz Android aplikacije. Kao što je već spomenuto, Androidova aplikacija osjeća se najpotpunije, a čini se da je i sva Vortexova optimizacija performansi također usmjerena na to. Igre usmjerene na preciznost i dalje imaju pristojnu količinu ulaznog kašnjenja, ali ne toliko koliko i igranje u pregledniku.

pokrivenost

Vortex je jedan od rijetkih servisa za igre u oblaku koji je započeo svoju uslugu na međunarodnoj razini. Umjesto da se fokusira na jednu regiju, Vortex ima poslužitelje širom svijeta, uključujući podatkovne centre u SAD-u, Europi, Srednjoj Americi i Južnoj Aziji. Ipak, nema previše poslužitelja ukupno, što znači da ćete možda morati prijeći razumnu udaljenost za igranje igara. 

Ukupno ima 15 data centara, od kojih je pet u Europi, a još četiri u američkoj Kanadi dobivaju jedan, premda bi kanadski korisnici mogli iskoristiti i istočni američki centar. Srednja Amerika dobiva drugu, a Južna Amerika još jednu. Postoji i podatkovni centar koji se nalazi blizu Indonezije.

Oni koji slijede mogli bi primijetiti da to dodaje samo do 13 podatkovnih centara. Vortex tvrdi da ih ima 15, ali karta koju daje za referencu prikazuje samo 13 bodova. Što se tiče ostala dva podatkovna centra, nema riječi gdje se nalaze. 

Presuda

Vortex nije loša usluga igranja u oblaku, posebno po početnoj cijeni. Međutim, s koliko je ova tehnologija ograničena, rezanje bilo kojeg uglova pokazuje se previše, a Vortex je primjer toga. Platformeri, strijelci, pa čak i neki RPG-i ne mogu se igrati s količinom ulaznog kašnjenja. Iako Vortex ispunjava svoje zahtjeve za igranjem od 60 sličica u sekundi, to čini po cijenu kašnjenja. 

To kaže, igre koje ne trebaju preciznost razdvajanja sekunde igraju dobro, a s tim koliko je Vortex jeftin, to vrijedi samo cijene prijema. U kombinaciji s izvrsnom Androidovom podrškom, Vortex ne izgleda previše loše.

Što mislite o Vortexu? Planirate li ga isprobati? Javite nam svoje iskustvo u komentarima ispod. Kao i uvijek, hvala na čitanju.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me