Pregled xCloud projekta – Pregled nove platforme – Ažurirano 2020

XCloud pregled projekta

Microsoftov projekt xCloud trebao bi biti sljedeća velika stvar u oblačnim igrama. Bili smo u prilici pogledati platformu u razvojnoj fazi i bili smo prilično impresionirani. Pogledajte naš detaljni pregled xClouda.


xcloud-Slider1

xcloud-slider3

prijašnji

Sljedeći

Projekt xCloud najnovije je igranje oblaka igara od Xboxa i Microsofta. Iako je po strukturi sličan uslugama kao što je Google Stadia, xCloud nema tako velike ambicije. Umjesto da zamjena za vašu konzolu, xCloud je samo još jedan način igranja igara. Ipak, na putu smo da zaradimo mjesto u našem najboljem vodiču za igre u oblaku. 

U ovom pregledu Project xCloud pregledavat ćemo uslugu u njenom prikazu. Iako ćemo presuđivati ​​kako funkcionira i radi, ta presuda nije konačna. Microsoft i dalje radi na xCloudu, tako da očekujemo dodatne značajke i poboljšanja performansi nakon pokretanja. 

Ako imate dovoljno sreće da pristupite pregledu projekta xCloud, čeka vas poslastica. Igre izgledaju i rade izvrsno, sve dok imate jak signal od 5GHz. Trenutno, međutim, Project xCloud je više onoga što bi moglo biti, a ne onoga što jest. Usluga bi mogla ići na kraj s najboljima, ali samo ako Microsoft drži svoju vremensku traku razvoja. 

prednosti & nedostaci

Alternativa za Project xCloud

Značajke

Projekt xCloud trenutno ima malo i nema značajki, što ima smisla s obzirom na njegovo stanje pregleda. Umjesto da razgovaramo o onome što nema, što je gotovo sve, pozabavit ćemo se značajkama koje Microsoft planira imati nakon izlaska. 

xCloud poslužitelj i ušteda u oblaku

Video objavljen od strane Microsofta pokazuje da je svaki xCloud poslužitelj opremljen crijevima četiri Xbox One S konzole. Nije jasno da li se igre prikazuju kombiniranim konjskim snagama sva četiri sustava ili su vam podijeljene sitnice. Bez obzira, za mobilno iskustvo nije važno. 

Igre izgledaju fantastično, ali morat ćete pretrpjeti neka dugotrajna opterećenja. Korištenje starijeg Xbox One S hardvera, igre se, pretpostavlja se, učitavaju na standardne tvrde diskove. Kao što možete pročitati u našem najboljem vanjskom SSD vodiču, tradicionalni HDD-ovi imaju dulje vrijeme učitavanja. Međutim, ako se Microsoft pridržava xClouda, poslužitelji će se vjerojatno ažurirati. 

xcloud-4

Project Scarlett, nova Microsoftova konzola, izlazi 2020., tako da je vjerojatno da će Microsoft započeti ažuriranje xCloud poslužitelja kako bi izvodio najnovije naslove. Ta će se konzola isporučiti s čvrstim uređajem za pohranu, što će poboljšati vremena učitavanja od 2020. godine. 

xCloud je namijenjen tome da bude dostupan na svim mogućim uređajima, što znači mogućnost unakrsnog uštede. Microsoft koristi isti sustav iz trenutnog programa Xbox Play Anywhere da bi vam omogućio igranje na svim platformama. Pomoću tog sustava moći ćete prestati igrati na jednom zaslonu i odabrati mjesto na kojem ste stali na drugom. 

Projekt xCloud: Pokreće Azure

Jedna od najvećih prednosti koje Microsoft ima u odnosu na druge usluge igara u oblaku je njegova oblačna infrastruktura Azure. Kao što možete vidjeti u našoj recenziji Microsoft Azure, mreža je ogromna. Microsoftova dalekosežna ruka koristi se u raznim aplikacijama, a Project xCloud iskorištava tu snagu da u svijet oblači igre. 

Razgovarat ćemo više o specifičnostima Azure i gdje se xCloud trenutno nalazi u odjeljku “pokrivenost” u nastavku. Ipak, još uvijek želimo istaknuti Azure kao obilježje Project xCloud. Imajući tako veliku mrežu, xCloud može isporučiti struje igara iz podatkovnih centara u vašoj blizini. 

Manjak fizičke udaljenosti znači i manje kašnjenja tijekom igranja igara. Na temelju našeg testiranja, koje ćemo ući za minutu, snaga Azureove mreže pokazuje se. Iako xCloud trenutno nije savršen, pruža mnogo bolje iskustvo od usluga počevši od nule, poput Vortex-a (pročitajte našu Vortex recenziju).

Pregled značajki projekta xCloud

XCloud projekta Logowww.xbox.com

Besplatno

platforme

Android

iOS

Windows

MacOS

preglednik

Podržane igre

pokrivenost
podruÄŤje

Podržane DRM platforme
N / A

Baza znanja

razgovor

E-mail

Telefon

24/7 podrška

Podržane igre

U vrijeme pisanja projekta Project xCloud podržava više od 50 igara, iako će u skoroj budućnosti taj broj biti veći. Lansiran u beta verziju sa samo nekoliko igara prije nekoliko mjeseci, Microsoft je nastavio proširiti xCloud liniju, tako da biste trebali očekivati ​​nešto slično kao Xbox Game Pass u roku od nekoliko mjeseci. 

To je zato što programeri ne trebaju prilagoditi svoje igre da bi se izvodile na xCloud. Ako se igra može izvoditi na Xbox One ili PC-u, može se izvoditi na xCloud-u bez dodatnog razvoja. Microsoft također planira integrirati xCloud s Game Pass-om, tako da možete očekivati ​​da ćete moći strujirati knjižnicu Game Pass-a gdje god se nalazili.. 

U stvari, Project xCloud trenutno može emitirati više od 3.500 igara bez ikakvih izmjena, navodi Microsoft. 

xcloud-igra-knjižnica

Govoreći o specifičnostima, trenutna postavka sadrži pregršt solidnih AAA naslova, uključujući Borderlands: The Handsome Collection, Gears 5 i Halo 5: Guardians. Kao što je istina s Game Pass-om, postoje i brojni manji naslovi, uključujući Bloodstained: Ritual of Night, Battle Chasers: Nightwar, Puyo Puyo Champions i Vesperia Tales: Definitivno izdanje. 

U usporedbi s uslugama poput GeForce Now (pročitajte naš GeForce Now vs Project xCloud komad) koji vam omogućuju strujanje vaših Steam Games-a, nedostaje xCloud (pročitajte naš pregled GeForce Now). 

Međutim, s obzirom koliko je velikodušan Microsoft bio s datumima digitalnih izdanja kada je u pitanju Game Pass, budućnost xClouda izgleda sjajno. U usporedbi sa Stadijom koja ima neuobičajenu liniju lansiranja, svoj novac uložili smo na xCloud (pročitajte naš pregled Google Stadia, kao i naš dio Google Stadia vs GeForce Now da biste vidjeli kako se uspoređuju). 

Trebate li kupiti xCloud igre? 

S obzirom na nedavno izdanje Stadije, ostaje pitanje trebate li kupiti xCloud igre odvojeno. Microsoft nije rekao da li platforma funkcionira kao Stadia, ali s obzirom da Xbox već ima digitalnu trgovinu, malo je vjerojatno da ćete morati kupiti igre. U najmanju ruku, ne biste trebali kupovati igre već registrirane na vašem računu. 

Vjerojatnije je da je xCloud sličan PlayStation Now-u koji, kao što možete vidjeti u našem pregledu PlayStation Now, uključuje kuriranu knjižnicu igara s vašom pretplatom. Većina trenutno podržanih igara su naslovi prvih proizvođača, pa bi se činilo da Microsoft slijedi sličan model. 

Znajući da će se xCloud s vremenom integrirati s Game Pass-om, čini se da Microsoft ide na sveobuhvatnu pretplatu gdje se Xbox Live, Game Pass i xCloud nude zajedno, omogućujući vam strujanje biblioteke igara sa svog Android telefona bez potrebe da ih kupim. 

Cijena

Projekt xCloud trenutno je u pretpreglednom razdoblju i nisu objavljene informacije o cijenama. Besplatno je svima koji imaju dovoljno sreće da su pozvani u program, sve dok imate kompatibilni Android uređaj i Xbox kontroler. Ipak, nagađamo koliko će usluga koštati kada se pokrene. 

Microsoft poziva valove ljudi da pregledaju xCloud prije njegovog pokretanja. Na popisu će vam trebati četiri stvari: Android uređaj s verzijom 6.0+ i Bluetooth verzije 4.0+, Xbox kontroler s Bluetoothom, 5GHz WiFi i Xbox Game Streaming aplikacija. Nakon toga možete koristiti svoj Microsoftov račun za registraciju za pristup. 

Bit ćete postavljeni na popisu, a ako budete odabrani, Microsoft će vam poslati e-poštu sljedećim koracima. Nejasno je jesu li sudionici odabrani na osnovi prvog dolaska, prvog serviranja ili na temelju različitih čimbenika. Trenutno je jedini način igranja xClouda bacanje šešira u ring. 

Koliko će projekt xCloud koštati? 

Microsoftu nije bilo jasno koliko će xCloud koštati nakon što se u potpunosti pokrene. Dakle, kratki odgovor koliko će koštati Project xCloud: Ne znamo. Međutim, možemo nagađati na temelju konkurentskih cijena i Xboxovih postojećih pretplatničkih usluga. 

PlayStation Now, koji je izravno usporediva usluga, košta samo 10 dolara mjesečno, dok Game Pass Ultimate, koji bi se u budućnosti trebao integrirati s xCloud-om, košta 15 dolara mjesečno. Moguće je da će Microsoft uvesti Project xCloud u postojeća Game Pass Ultimate članstva nakon što se u potpunosti pokrene. 

Iako smo velikodušni, očekujemo da xCloud sleti oko 20 do 30 dolara ako uključuje postojeću biblioteku igara, što je otprilike ono što Shadow naplaćuje (pročitajte naš Shadow pregled, kao i našu usporedbu Shadow vs Project xCloud). Nejasno je hoće li xCloud uključivati ​​igre ili ćete ih trebati kupiti, ali budući da Microsoft već ima digitalnu trgovinu, vjerovatno je da će knjižnica biti kurirana. 

To ne znači da su vaše trenutne igre Xbox One izgubljene. xCloud treba raditi zajedno s konzolama, a Microsoft vam daje mogućnost da svoj vlastiti Xbox One pretvorite u xCloud poslužitelj. Ova je funkcija sada dostupna za Xbox Insidere, tako da ako vas zanima strujanje konzole, možete to postaviti. 

Jednostavnost korištenja

Trenutno nema procesa prijave za xCloud, kao što je trenutno u pregledu. Međutim, pojednostavljena mobilna aplikacija i jednostavno postavljanje postavljaju visoko mjesto za budućnost. 

Mobilna aplikacija Project xCloud vrlo je usredotočena. Bez mogućnosti su izvan trake za pretraživanje i odjeljka za nedavno igrane igre. Možete pogledati sinopsis svake igre, potražiti igru ​​i, naravno, pokrenuti igru, i to je to. Međutim, dizajn barebones-a ne iznenađuje. 

xcloud-3

Microsoft u aplikaciji ima gumb za povratne informacije, koji će tražiti ocjenu nakon svake sesije reprodukcije. Vjerojatno će aplikacija do trenutka kada se xCloud potpuno pokrene, izgledati sasvim drugačije. 

Ipak, pokretanje igara je lagano. Kao i Stadia, nije potrebno preuzimanje ili zakrpa za igranje. Jednostavno odaberite igru, pritisnite “igraj” i pričekajte da se učita. Zbog starijeg hardvera koji se izvodi na xCloud serverima, igrama je potrebno neko vrijeme da se učitaju. Srećom, ipak, povezivanje s poslužiteljima je brzo. 

xcloud-igra-loading

Podrška za projekt xCloud Controller

Projekt xCloud trenutno je kompatibilan samo s Xbox One kontrolerima, bilo da je to standardni Xbox One kontroler ili Elite kontroler. Međutim, očekivanje je da će Microsoft podržati više drugih kontrolera početkom 2020., uključujući PS4 kontroler i druge PC kontrolere, uključujući neke Razerove igrače. 

Microsoft također radi na zaslonskim kontrolama za mobilne uređaje, slično onome koji ima Blacknut (pročitajte našu Blacknut recenziju). Kao i gotovo sve njegove značajke, Microsoft kaže da će se zaslonske kontrole pojaviti 2020. godine kada se Project xCloud bliži pokretanju. 

U naše smo svrhe koristili Xbox One kontroler i telefonski isječak za testiranje Project xCloud. Microsoft trenutno prodaje službeni telefonski isječak i ima partnerstva s više robnih marki dodatne opreme za stvaranje više proizvoda za Project xCloud u budućnosti. 

Izvođenje

Project xCloud može stručno strujati igrice, ali to još nije na razini GeForce Now-a ili Stadia. Kao plus jedan postojećim Xbox konzolama, Project xCloud pruža drugačije iskustvo. To nije isto što i igranje na vašem lokalnom Xbox One, i nema za cilj biti, ali to ne znači da je iskustvo loše. 

xcloud 2

Microsoft preporučuje WiFi od 5 GHz i to s dobrim razlogom. Testirali smo na 2,4GHz i 5GHz, a na 5GHz jedan je bio puno bolji. Opseg 5GHz podržava veću propusnost, iako pokriva manje zemlje nego signal 2,4GHz. Nadalje, manje je ometanja drugih bežičnih uređaja – poput otvarača vrata garaže – kada koristite signal od 5GHz. 

Sviranje Halo, Forza i Gears na Projektu xCloud

Sve naše testiranje obavljeno je bežično, jer je to jedini način trenutno igranja Projekta xCloud. Pomoću Samsung Galaxy S9 + spojenog na 5GHz mrežu, počeli smo s testiranjem Halo 5: Guardians, Forza Horizon 4 i Gears of War 4. Iako su se sve igre osjećale kao da reagiraju, bili smo stalno u milosti snage signala. 

Ispitujući oko 30 stopa udaljenosti od usmjernika, postigli smo brzinu preuzimanja od čak 60Mbps, što je puno više od onoga što Microsoft preporučuje. Telefon na kojem smo testirali nalazi se na nekih 10 stopa od usmjerivača. Ukratko, imali smo dosta brzine s kojima smo radili tijekom testiranja. 

xcloud-1

Čini se da igre nemaju nikakvo skaliranje na temelju snage signala. To je, naravno, nagađanja, ali nikad nije bilo smanjene razlučivosti tijekom testiranja. Umjesto toga, zvuk bi zasmetao ili bi se igra zaključala kad god se pojave problemi. Srećom, tih je tema bilo malo i daleko, ali još uvijek su prisutna. 

Kad je sve funkcioniralo, super je funkcioniralo. Nije bilo primjetnih ulaznih kašnjenja pri igranju, čak ni uz brze, precizne šutere poput Halo-a i Gearsa. Nadalje, kvaliteta je bila izvrsna. Nije bilo pada u rezoluciji, čak ni kad je signal postao slab. Najveća slabost xClouda trenutno je mucanje. 

pokrivenost

Microsoftova postojeća oblačna infrastruktura Azure ima ozbiljne prednosti za strujanje igara. Iako je probno razdoblje Project xCloud ograničeno na nekoliko lokacija, Xboxov razvojni tim može lako razmjestiti operaciju u inozemstvu nakon puštanja na tržište.

xcloud-azurno-poslužitelja mreže

Cilj projekta Project xCloud, kao što je slučaj sa svim uslugama igranja u oblaku, je razmjera širom svijeta. To je razumno za Microsoft. Postoji više od 54 Azure datacentra širom svijeta koji već pružaju usluge u 140 zemalja. Iako većina tih lokacija još nije dostupna za xCloud, Microsoft kaže da će ih biti u budućnosti. 

Trenutno je Project xCloud dostupan samo u SAD-u, Velikoj Britaniji i Južnoj Koreji. Kao i knjižnica igara, te se lokacije ne bi trebale smatrati zakonom. Postoje XCloud poslužitelji u 13 područja Azure, koji pokrivaju Sjevernu Ameriku, Europu i Aziju. 

S obzirom na Microsoftov fokus na tim područjima, razborito je očekivati ​​da će XCloud poslužitelji u Kanadi, ostatku Europe, Azije i Australije, kada dođe vrijeme za pokretanje. 

Presuda

Projekt xCloud pruža lijep pogled na izgled budućeg pejzaža igara. Iako ne doseže visoku razinu kao Google Stadia, xCloud se borio za impresivnu borbu, streaming visokokvalitetnih, intenzivnih igara, bez davanja očiju. Daljnja poboljšanja aplikacije i bežične infrastrukture potrebna su, kako bi se učinilo sve što može biti.

Jeste li uzbuđeni zbog Project xCloud? Hoćete li pokušati pristupiti pregledu? Ako to učinite, javite nam svoje iskustvo u donjim komentarima i, kao i uvijek, hvala vam na čitanju.  

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map