Google Stadia Review – Budućnost igara? – Ažurirano 2020

Google Stadia Review

Statifikovani Googleov Google servis za igre u oblaku puno obećava, no zasad zaostaje za konkurentima. Pročitajte našu cjelovitu recenziju Google Stadia kako biste vidjeli zašto je ovo budućnost igre, ali još ne.


prijašnji

Sljedeći

Googleova rušilačka platforma za igre, Stadia, ima cilj detronizirati čak i najbolje usluge igranja u oblaku. Umjesto da pristupi problemu igre u oblaku s nekoliko poslužitelja i Steam instalacijom, Google je odlučio stvoriti čitav ekosustav za Stadia koji može ići nogom do nogu s konzolama Sony i Microsoft. 

Barem, to je cilj. U ovom ćemo pregledu Google Stadia pogledati Premijerno izdanje da vidimo gdje se usluga isporučuje i gdje zaostaje. 

Stadia – samoproglašenu budućnost igranja – stavljamo pod strogo testiranje, uspoređujući sve, od kontrolera do sučelja do ulaznog zaostajanja, tako da možemo vidjeti kako se on slaže s tradicionalnim igračkim iskustvom. 

Stadija može biti vrlo dobra budućnost, ali samo u budućnosti. Trenutačno izdanje izgleda kao beta test više nego bilo što drugo, s ozbiljnim nedostatkom značajki i dolazi s nekim poteškoćama zaostajanja. Googleov pogled u budućnost igara nije bez vrijednosti, ali trenutno nije vrijedan 130 USD. 

prednosti & nedostaci

Značajke

Stadia je najavljena s dugim popisom značajki, uključujući dijeljenje obitelji, in-dubinski sustav postignuća i 4K / HDR igranje na PC-u. No, nakon pokretanja većine tih značajki nedostaje, zbog čega se Stadia osjeća kao da je u beta verziji, a ne u potpunosti pušten. 

Što se tiče ranije najavljenih značajki, dobro su dostignuća, dijeljenje obitelji, 4K / HDR igranje na PC-u i unatrag kompatibilnost sa starijim Chromecast Ultrasima. Radit će samo Chromecast Ultrasi isporučeni sa Stadia premijernim izdanjima, jer imaju najnoviji firmware. 

I dalje možete igrati u 4K sa HDR, ali samo na Chromecast Ultra. Ostale ranije najavljene značajke pojavljuju se neko vrijeme 2020. Na primjer, Google kaže da se dostignuća aktivno prate, iako ne možete vidjeti svoj napredak u igri. 

Jedina značajka koja se čini da se oko njega zaglavila je gumb za snimanje. Stadia kontroler ima namjenski gumb za snimanje koji vam omogućuje jednostavno snimanje zaslona i videoisječaka, iako su dostupni samo u aplikaciji Stadia. 

Međutim, jednostavno ne možete dijeliti ili preuzimati svoje snimke zaslona, ​​što ih čini besmislenim. Korisnik Reddita otkrio je da svoje isječke možete preuzeti pomoću Google Takeouta, ali u najmanju ruku boli. 

Usporedba Stadia kontrolera s Xbox One i DualShock 4

Iako Stadia podržava Xbox One i ožičeni DualShock 4 pri reprodukciji putem vašeg preglednika, Stadia kontroler je bitan dio iskustva. Umjesto da koristi Bluetooth ili nešto poput standardnog kontrolera, Stadia kontroler zapravo komunicira preko WiFi. To bi trebalo značiti manje zaostajanje ulaza, što naše testiranje podupire. 

stadija-wi-fi-veza

Sam kontroler košta 69,99 dolara, što je skuplje od kontrolera DualShock 4 i Xbox One. Usporedili smo ga sa standardnim Xbox One kontrolerom, Dualshockom 4, Nintendo Switch Pro kontrolerom i Xbox Elite Controllerom serije 2. Iako svi oni izgledaju bolje od Stadia kontrolera, i dalje može držati svoje. 

Čini se da je veći od drugih vodećih kontrolera jer se vrh ne sužava poput Xbox One kontrolera. Zbog toga kontroler zapravo počiva na vašim srednjim prstima, zbog čega se osjećate poput gamepad-a, sličnog Super Nintendo-u. To nije samo po sebi loše, ali nešto što treba napomenuti. 

prijašnji

Sljedeći

Težina je ono što nas je najviše istaknulo. Stadia ima jak regulator, što je dobra promjena tempa u odnosu na DualShock 4. Unatoč tome, regulator se i dalje osjeća jeftino. Spužvasti gumbi i pretjerano kliknuti D-pad u kontrastu su s ogromnom težinom, što čini kontroler koji se istovremeno osjeća vrhunski i bezvrijedno. 

Kosti kontrolera su čvrste, ali koža nije. Kad držite kontroler, plastika joj ima čudnu teksturu, a pritisci na gumbe daju šuplji odziv. Po svoj prilici nije loš kontroler, već je loš po cijeni koja traži. Da ga je Google prodao bliže od 40 do 50 dolara, bili bismo zadovoljni. 

Igranje na bilo kojem zaslonu ili u najmanju ruku

Jedna od načela Stadije je mogućnost igranja igara na bilo kojem zaslonu, bez obzira gdje se nalazite. Iako je izvrsna kao marketinška točka, to nije cijela priča. Stadia je prilikom pokretanja ograničila funkcionalnost koja je ograničena na Google ekosustav. Iako je aplikacija dostupna na svim Android uređajima, igre možete igrati samo na nedavnim telefonima Pixel. 

stadija-mobilne aplikacije

Za reprodukciju na televizoru trebat će vam Chromecast Ultra. Ostali pametni televizori i uređaji za emitiranje sa sustavom Android nisu kompatibilni iako vam mogu omogućiti preuzimanje aplikacije Stadia. Isto tako, možete se igrati s tipkovnicom i mišem na računalu, ali samo putem Google Chromea, a ne drugih preglednika koji se temelje na Chromiumu, kao što je Opera (pročitajte naš pregled Opera). 

stadija lijevanje

U popisu Google Store piše da će Stadia u 2020. godini podržavati bežično igranje na prijenosnim računalima, stolnim računalima i odabiru telefona i tableta. To bi imalo smisla kada bi Stadia bila u beta razdoblju, ali nije. Kao potpuno lansirani proizvod, Stadia ima manju podršku od nekih aplikacija i dalje u beta verziji, kao što su GeForce Now i Project Cloud (pročitajte našu usporedbu Google Stadia vs GeForce Now).  

Pregled značajki Google Stadia

Podržane igre

Ažuriranje 18.12.2019: Dodane su Borderlands 3, Zmajeva kugla Xenoverse 2 i točka prekida Ghost Recon-a Tom Clancyja.

Stadia nije poput ostalih platformi za igranje u oblaku jer se ne integrira s DRM-ovima poput Steam ili Origin. Umjesto da dovede postojeću biblioteku igara, kao što biste to učinili sa Shadowom (pročitajte našu Shadow pregled i Google Stadia vs Shadow usporedbu), Stadia je mnogo sličnija usluzi poput PlayStation Now, gdje je biblioteka igara za vas kurirana (pročitajte naš pregled PlayStation Now). 

Tu se ipak uspoređuju. Najbolje je razmišljati o Stadiji kao novoj konzoli na kojoj morate kupiti igre kao što su to bili Xbox One ili PS4. Te igre rade samo na Stadiji i Stadiji, a u pokretanju ne postoji veliki izbor. Najavljeno je nešto više od 40 igara, a dobar dio njih još nije objavljen. 

Većina naslova su velike, AAA igre, uključujući Shadow of the Tomb Raider, Red Dead Redemption 2 i Final Fantasy XV. Mnoga predviđena izdanja planiraju se predstaviti i na Stadiji, uključujući Watch Dogs: Legion, Doom Eternal i Cyberpunk 2077. 

Ipak, postoji nedostatak raznolikosti. Dostupno je samo nekoliko indie naslova, uključujući Windjammers 2 (tek treba izaći) i Thumper, ali o tome se radi. 

Iako ograničena linija ima smisla za pokretanje konzole, Stadia nije konzola. To je u nepovoljnijem položaju u odnosu na usluge igranja u oblaku koje se integriraju s drugim platformama, poput GeForce Now (pročitajte naš pregled GeForce Now).

Cijena

U svom trenutnom obliku, Stadia je skupa usluga koja zahtijeva mnogo dodatnih troškova da biste se započeli. Iako Google kaže da će se to promijeniti 2020. godine, još uvijek ostaje za vidjeti model digitalne trgovine na kojem se Stadia baca. U vrijeme pisanja trebate uložiti oko 200 dolara da biste se postavili s nekoliko igara. 

Google je jasno stavio do znanja da Stadia nije pretplaćena na uslugu pretplate, iako je na raspolaganju Stadia Pro pretplata. Umjesto toga, bilo je značiti sjediti uz fizičke konzole poput Xbox One-a. Stadia je umjesto toga digitalna trgovina, gdje možete kupiti igre poput Steam-a ili PlayStation Network-a. 

Međutim, u trenutku pisanja slučaja to nije slučaj. Iako Google u budućnosti planira povećati podršku za Stadia, ona je dostupna samo na Android uređajima. Stadia regulator je jedini regulator koji možete koristiti i bežično. Vaš Xbox One kontroler ili DualShock 4 radit će na Macintosh-u, Chrome-u ili PC-u, ali samo ako upravljački program oživite.. 

Koja je razlika između Stadija Osnivača, Premijere, Pro i Baze?

Prije nego što prijeđemo na hardver, razgovarajmo o Stadiji kao usluzi. Postoje dva hardverska paketa: Founder’s Edition i Premier Edition. 

Osnivačko izdanje je rasprodano, iako je dolazilo s ekskluzivnim plavim kontrolerom i prijateljskom propusnicom za Stadia Pro. Trenutno možete kupiti Premiere Edition za 130 dolara, što uključuje sve izdanje Founder’s Edition, ali s bijelim kontrolerom. O tome ćemo pričati za minutu.

Bez obzira na to, oba paketa uključuju tri mjeseca Stadia Pro. Ova 10 mjesečna pretplata slična je Xbox Live ili PlayStation Plus. Pro člani dobit će nekoliko besplatnih igara za igranje svakog mjeseca, kao i popuste na odabrane naslove u trgovini. Na primjer, Metro Exodus iznosi 20 USD s Pro članstvom, za razliku od 40 USD. 

Ne treba vam to članstvo Pro da biste igrali igrice. Stadia Base, koja će se predstaviti 2020., besplatna je za upotrebu, iako ćete trebati kupiti igre. Google traži punu maloprodajnu cijenu većine igara za svoje članove Base, pa očekujte da će platiti 59,99 USD za bilo koji AAA naslov objavljen u prethodnoj godini. 

Kupnja Stadia hardvera

Trenutačno je Stadia hardver faktor prilikom kupovine pretplate. Na raspolaganju je paket koji uključuje tri mjeseca Stadia Pro, bijeli kontroler i Chromecast Ultra za 130 dolara. Trebat će vam kontroler i Chromecast da biste se bežično reproducirali na televizoru u doglednoj budućnosti. Sada je to jedini način igranja Stadije. 

Tehnički gledano, Stadia se lansira, ali nije još u potpunosti. Za pristup platformi potreban vam je kôd pozivnice koji se daje samo onima koji su kupili paket od 130 premier izdanja. Tromjesečna premium usluga dolazi s nekoliko besplatnih igara, uključujući Destiny 2, ali morat ćete kupiti dodatne igre.

I te su igre zaista skupe. Na primjer, ako želite Assassin’s Creed Odyssey i Red Dead Redemption 2 sa svojim Stadia Premiere Edition, zaradit ćete 230 dolara. Odiseji je nedavno obilježeno samo 15 dolara za praznične ponude na Xbox One i PS4, a to je fizička kopija koju možete preprodati nakon što završite.

Jednostavnost korištenja

Stadia se pokreće na vašem telefonu, ali sve dok imate Chromecast – koji će vam trebati da biste ga odmah koristili – i dalje će moći ostati na vašem televizoru. Nakon postavljanja usluge – javit ćemo se za nekoliko minuta – sve što trebate učiniti je uključiti svoj televizor i regulator. Vaš Chromecast prikazat će kombinaciju gumba, koju ćete trebati unijeti da biste uključili Stadia. 

Otključavanje Stadia Premiere Edition

Prije nego što dođemo do toga, razgovarajmo o onome što dolazi u premijernom izdanju. Google uključuje bijeli Stadia kontroler, Chromecast Ultra s najnovijim firmware-om i kablovima za punjenje za oba. Kabel za Chromecast također ima ethernet priključnicu, tako da ga možete spojiti na usmjerivač. 

Google bi vam trebao poslati i e-poštom kôd e-pošte, premda smo ušli u minutu, nismo dobili svoj. Bilo bi više smisla uključiti kôd na karticu u okvir kako biste izbjegli bilo kakve neželjene e-pošte, ali, nažalost, tako je Google odlučio riješiti stvari. 

Što se tiče kutije, to je to. Google uključuje kratki priručnik za postavljanje, ali nijednu drugu dokumentaciju. Gledajući kako je Stadia novi koncept i vjerojatno je prvi uvod većine ljudi u oblačno igranje, dodatnu dokumentaciju o tome što je podržano, a što ne bi bilo lijepo. 

Postavljanje Stadija

Postupak postavljanja Stadije trebao bi biti jednostavan, ali na putu smo naišli na brojne zapreke. Hardverske veze ne zahtijevaju mnogo: priključite izvor napajanja i ethernet na Chromecast, a zatim ih uključite u svoj TV. Naš Chromecast trajao je oko pet minuta za ažuriranje, ali nakon toga odmah je otkrio Stadiju. 

stadija-regulator-uparivanje

Mi zapravo nismo mogli koristiti platformu. Google bi trebao poslati kôd pozivnice kad vam se pošalje Stadia paket koji ćete koristiti za otključavanje softvera. Nikada nismo dobili pozivnički kôd. 

Umjesto toga, morali smo provesti sat vremena razgovarajući s podrškom, gdje smo četiri puta ponovili broj narudžbe i serijski broj kontrolera, te dodatnih šest sati za povratni poziv. 

Što je trebao biti 15-minutni postupak, trajao je cijeli dan. Naravno, možemo govoriti samo o našem iskustvu sa Stadijom. Međutim, prolazeći kroz postupak kao standardnog kupca koji plaća, neoprostivo je da bi netko trebao čekati cijeli dan da koristi komplet od 130 USD. 

stadija-pozivaju-koda

Nakon tog fijaska, Stadia je glatko trčala. Početna postava upravlja se na vašem telefonu, gdje ćete dodavati igre u svoju biblioteku i prenositi ih na svoj televizor putem Chromecasta. Ipak, možete telefon odložiti nakon toga. Stadia započinje unosom kombinacije tipki na vašem regulatoru, a nakon toga možete upravljati svime pomoću kontrolera i televizora. 

Dodavanje igara

Dodavanje igara u vašu knjižnicu najbolji je dio Stadije. Ako nešto vidite, možete to reproducirati u sekundi. Zatraživši besplatne naslove sa Stadia Pro, aplikacija je odmah pitala odakle želimo početi igrati i, sigurno, nakon nekoliko sekundi učitavanja, igre su pokrenule.

stadija-mobile-biblioteka

Igre ćete dodavati putem Android aplikacije (ili svog Pixel telefona ako želite obilaziti cijelu Google svinju), gdje također možete upravljati svojom bibliotekom i pregledati nedavne članke o platformi. Međutim, nakon dodavanja putem vaše aplikacije, možete ih reproducirati na televizoru. Sve dok imate svoj Stadia kontroler, možete otključati Chromecast Ultra i početi igrati, nije potreban telefon. 

U ovom sustavu Stadia pokazuje najviše obećanja. Google može smanjiti mogućnost da odmah odaberete i igrate je u roku od nekoliko sekundi, pa dugotrajna vremena instaliranja na Xbox One i PS4 izgledaju kao šala. Na primjer, Destiny 2 iznosi gotovo 100 GB i obično je potrebno nekoliko sati za potpuno preuzimanje. Sa Stadia sve što trebate učiniti je učitati.

Izvođenje

Naše iskustvo sa Stadijom nije bilo za razliku od većine ostalih prodajnih mjesta. Nismo naišli na zaostajanje unosa ili, u najmanju ruku, niti na neke druge usluge igara u oblaku (primjer ćete pročitati u našoj recenziji Vortex). Kašnjenje unosa nije bilo problem, ali zaostajanje zvuka bilo je. 

Testirali smo četiri igre, one trenutno dostupne uz Stadia Pro: Tomb Raider, Destiny 2, Samurai Shodown i Farming Simulator. Svaka igra testirana je žičnom i bežičnom vezom. Naš ukupni rezultat temelji se na ožičenoj vezi, ali željeli smo vidjeti i kako Stadia djeluje na bežičnoj mreži. 

Igranje Tomb Raider i Sudbina 2 sa Stadijem

Počevši od Tomb Raidera, sve je prošlo bez problema. Stadia je igru ​​učitala odmah, nije potrebno preuzimanje. Bilo je neznatno zaostajanje u izborniku, ali kad smo bili u igri, sve je bilo u redu. 

stadija-igra-Slider1

stadija-igra-slider2

stadija-igra-slider3

stadija-igra-slider4

prijašnji

Sljedeći

Sudbina 2 bila je gruba, što je čudno s obzirom na to da je izgledala bolje nego Tomb Raider. Iako je pokret bio osjetljiv, u trenutku kada smo ispalili pištolj, sve se raspalo. Tri su čimbenika prilikom ispaljivanja pištolja u Destiny 2 pomoću Stadije: vibracija kontrolera, animacija na ekranu i zvuk. 

Nijedna od tih stvari nije bila sinkronizirana. Odmah nakon unosa započela je animacija, što je dobro. Ako isključite zvuk, osjećat ćete se kao da igrate na lokalnoj konzoli. Međutim, ubrzo nakon animacije dolazi do vibracije, a neko vrijeme nakon toga dolazi i zvuk. To je dezorijentirajuće iskustvo koje jasno pokazuje rupe u igračkom sustavu samo u oblaku. 

Vjerojatno, desyncing svih ovih elemenata dolazi iz činjenice da je kontroler uparen preko WiFi. Ulaz se odmah registrira, ali zvuk dolazi kasnije. Ukratko, postoji ulazni zaostatak, ali samo na određenim igrama i u nekim čudnim aspektima tih igara. 

Igranje Stadije s tipkovnicom i mišem

Naše žično testiranje obavljeno je putem Chromecasta koji je stigao u Premiere Edition. Međutim, testirali smo i na WiFi koristeći tipkovnicu i miš sa Stadia učitanom unutar preglednika Google Chrome. Čudno da je izvedba bila bolja u Destiny 2 kada su igrali na ovakav način, iako su vizualni snimci značajno pogodili. 

Čini se da, sa Stadijem, moraš to imati na jedan ili drugi način. Ili koristite ožičenu internetsku vezu i na korak ste s nekim značajnim zaostajanjem, ovisno o igri u kojoj igrate, ili idete bežično i imate fluidan doživljaj, premda sa smanjenom vizualnom vjernošću.

pokrivenost

Iako je nova usluga, Stadia je dostupna u mnogim zemljama. Usluga je dostupna u Belgiji, Kanadi, Danskoj, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Irskoj, Italiji, Nizozemskoj, Norveškoj, Španjolskoj, Švedskoj, Velikoj Britaniji i SAD-u Nije tako rezano i suho kao što je jednostavno življenje u nekoj od tih zemalja , iako. 

Google određuje vašu podobnost na temelju različitih čimbenika, uključujući prethodne adrese za naplatu u Google Paymentsu i vašoj trenutnoj lokaciji. Kao što je već spomenuto, prilikom pokušaja registracije naišli smo na snagicu, a Google nikad nije slao pozivnicu. Novac je i dalje oduzet s naše virtualne kreditne kartice, a paket je i dalje stigao, ali morali smo razgovarati s podrškom za šifru. 

Vjerojatno je to zato što smo platili virtualnom kreditnom karticom koja je registrirana u zemlji u kojoj Stadia nije podržana, usprkos otpremi paketa na američku adresu. Ipak, to ne postoji način da to potvrdite. 

Iako je pokrivenost solidna, postoje brojne prepreke koje dolaze sa Stadijevim modelom, naime kada je u pitanju licenciranje. Na temelju vaše lokacije možda nećete moći igrati igre koje ste kupili. Na primjer, ako putujete i želite igrati svoje igre Stadia, morat ćete osigurati da imate licencu za igranje igre u kojoj god zemlji u koju putujete. 

Ovaj problem možete prevladati s našim najboljim VPN-om ili, što je još bolje, našim najboljim VPN-om za igranje, ali to je problem koji većina servisa za igre u oblaku nema. 

Budući da su igre licencirane za Stadia, a ne platforma poput Steam ili Origin, bitna vam je lokacija. To ne vrijedi za ostale platforme na kojima i dalje možete pristupati, recimo, američkom računu pare putem poslužitelja za igre u oblaku.

Presuda

Stadia je korak u pravom smjeru za oblačno igranje, ali Google to nije magnum opus. Još uvijek su problemi s laganim zvukom, neusklađenom podrškom za platformu i ograničenom bibliotekom igara. Međutim, ako se Google drži na Stadiji, to će biti impresivna platforma za godine koje dolaze. 

Što mislite o Stadiji? Hoćete li kupiti premijerno izdanje ili pričekati da se Base pokrene? Javite nam u komentarima u nastavku i, kao i uvijek, hvala na čitanju. 

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map