Kiintolevyn historia

Kerran tietokoneesi 5 Mt: n kiintolevy olisi pitänyt sinua takaisin noin 50 000 dollarilla. Jotta se olisi perspektiivinä, se riittää yhden matalan resoluution selfie-tallennukseen. Flash eteenpäin 65 vuotta, ja nyt 4 kt kiintolevy (HD) maksaa sinulle noin 100 dollaria. Se on noin 200 000 kertaa kapasiteetti 0,2 prosenttiin kustannuksista ottamatta edes huomioon inflaatioaste.


Kiintolevyn historia ei ole vain kiehtova tarina tekniikan kehityksestä, vaan se on suoraan vastuussa tietokauden alkamisesta. Olemme tietovetoista yhteiskuntaa ja ilman suuritehoisia kiintolevyjä tietokoneissa, puhelimissa ja datakeskuksissa, mikä ei olisi mahdollista.

Pysy mukana, kun otamme läpi kiintolevyn historian ja löydämme, mistä kaikki tuli, mistä tekniikka on nykyään ja mihin se voi suuntautua. Annamme sinulle myös joitain osoittimia, jotka täydentävät kiintolevyäsi pilvisäilöinnillä, varmuuskopioivat tietosi online-varmuuskopioilla ja ehdottavat joitain tietojen palauttamistyökaluja ongelmien ilmaantuessa.

IBM ja ensimmäinen kiintolevy

Tavallaan kiintolevyn historia juontaa juurensa vuoteen 1889. Herman Hollerithille myönnettiin patentti, joka myöhemmin kehitti koneen, joka voi tallentaa ja tallentaa tietoja rei’ityskorttien avulla..

Vaikka kyseinen tekniikka kehitettiin auttamaan virtaviivaistamaan Yhdysvaltain väestölaskentaa, se saavutti myöhemmin suosion muissa töissä käytettäväksi ja muodosti avaimen komponentiksi kasvavalle tietojenkäsittelyteollisuudelle. Hollerithin yritys nimitettiin myöhemmin nimellä International Business Machines Corporation tai IBM. IBM-insinöörit rakensivat vuotta myöhemmin, vuonna 1953, ensimmäisen kiintolevyn.

Nykyään suurin osa meistä kantaa kiintolevyä taskussa. Tämä ensimmäinen menekki, joka myytiin myöhemmin kaupallisesti tyhjentyneessä RAMAC 305: ssä, painoi yli tonnin ja vaati koko huoneen tilaa.

Kustannukset, 10 000 dollaria / MB, olivat niin kohtuuttomia, että vain Yhdysvaltain armeija ja varakkaat yksityiset yritykset saivat varaa RAMAC 305: een. Sen ensisijainen käyttö oli reaaliaikaista kirjanpitoa, vaikka se ei ollut QuickBooks Online.  

RAMAC 305: n käyttämä kiintolevyn takana oleva tekniikka oli kuitenkin instrumentaalinen ensimmäinen iterointi samalle magneettitallennustekniikalle, jota käytetään edelleen kiintolevyasemissa (HDD). Siinä oli liikkuva pää tallentaakseen ja hakeaksesi tietoja magneettiselta välineeltä.

Koska RAMAC 305 oli niin raskas ja siinä ei ollut mitään tallennustilan mukauttamisvaihtoehtoja (aluksi IBM ei uskonut, että kukaan voisi tarvita yli 5 Mt), IBM esitteli irrotettavat levyt 1960-luvun alkupuolella IB 1301 -kanavan kanssa.

Vuonna 1963 lanseerattu IBM 1311 pystyi pitämään kuusi levyä, joista kukin pystyy tallentamaan mahtavaan 2,6 Mt tietoa. Myös säilytyslevyjen koko kutistui 24 tuumasta 14 tuumaan. Mainframen hinta myös laski huomattavasti tällä hetkellä.

Varastointitiheyden paraneminen johti kustannusten laskuun ja laajempaan käyttöön yliopistoissa ja yrityksissä, mutta kiintolevyn varhainen käyttöönotto oli silti erittäin kallista. Todellinen eteneminen tapahtui vasta, kun asiat muuttuivat henkilökohtaiseksi.

Kiintolevyt ja PC-vallankumous

IBM esitteli ensimmäisen 1 Gt: n kiintolevyn vuonna 1980. Kustannuksillaan 44 000 dollaria ei kuitenkaan ollut tarkalleen hinnoiteltua löytää tapaa keskivertokuluttajan kotiin. Se tosiasia, että se painoi 500 kiloa, oli toinen melko suuri ongelma.

Se oli vuonna 1978 perustettu Seagate, joka todella muutti asioita, kun se esitteli vuonna 1980 ensimmäisen 5,25 tuuman kiintolevyn, ST506.

Seagaten merkinnällä perustettiin 1990-luvulle käytetyn teollisuusstandardin käyttöliittymä- ja muotokerroin. Kustannukset olivat edelleen kalliita, 1 500 dollaria vain 5 Mt tallennustilasta. Se vastaa tänään yli 4000 dollaria. Vaikka vaikea kuvitellakaan, kyse on silti noin 98 prosentin alennuksesta RAMAC 305: stä.

10 Mt: n versio esiteltiin muutamaa kuukautta myöhemmin, ja 20 Mt: n versio ei kauan sen jälkeen. Asiat menivät hulluksi.

Vaikka monet muut valmistajat lanseerasi samanlaisia ​​kiintolevyjä ST506: n kantapäällä, Seagatesta tuli merkittävä toimittaja IBM: n kasvavalle ”IBM Personal Computer” -sarjalle, joka lanseerasi vuoden 1981 ja josta termi “PC” tulee. IBM Personal Computer AT: n julkaisun jälkeen vuonna 1984 kiintolevyt olivat vakiona kaikissa tietokoneissa.

Kriittinen kiintolevyn kasvulle oli myös Rondime -niminen yritys, joka kehitti ensimmäisen 3,5 tuuman kiintolevyn vuonna 1983.

Entinen Seagate-perustaja Finis Conner pääsi 3,5 tuuman liikkeelle vuonna 1985 perustaessaan Conner Peripherals -yhtiön, joka toimi yhteistyössä Compaq Computersin kanssa. Vaikka Rondime ei enää menettänyt kannattavuuttaan vuotta myöhemmin, Conner Peripherals -liiketoiminta-alueen myynti oli yli 1,3 miljardia dollaria vuoteen 1990 mennessä, ja siitä tuli nopeimmin kasvava startup Yhdysvaltain historiassa tuolloin.

Sitten oli Prairie Tek, joka julkaisi aivan ensimmäisen 2,5-tuumaisen kiintolevyn vuonna 1988, ja kuten 3,5-tuumainen kiintolevy, teollisuus vahvistui. Nykyään suurin osa pöytätietokoneista käyttää 3,5 tuuman kiintolevyjä, kun taas kannettavat tietokoneet käyttävät pienempää 2,5 tuuman kokoista.

Tietenkin, oli olemassa koko joukko muita yrityksiä, jotka kilpailivat kyynärpäätilasta kiintolevytilassa. Tähän sisältyy Tandon, jonka myöhemmin Western Digital, Seagaten nykyinen suurin kilpailija, osti.

Kaikkien tuhlaaja-asemien tulos oli nopeampi innovaatio ja alhaisemmat hinnat kuluttajille. Gigatavu tallennustila vuonna 1960 olisi maksanut noin 10 000 000 dollaria. Vuonna 1980 kustannukset laskivat noin 200 000 dollariin, ja vuoteen 1990 mennessä ne olivat laskeneet noin 8 000 dollariin gigatavua kohti.

Useimpien ihmisten mukaan se on silti paljon rahaa. Hintalaskun trendi kuitenkin jatkui, ja vuoteen 2005 mennessä gigatavuhinta oli laskenut alle 1 dollariin, joka on halvempaa kuin kuppi kahvia.

Backblaze, pilvipalveluyritys, joka on valinnut parhaan kotipalvelun online-varmuuskopion, on kartoittanut viimeisten vuosien kustannukset gigatavua aseman tallennustilaa. Vuodesta 2009 hinta on laskenut tasaisesti 0,12 dollarista hieman yli 0,03 dollariin kahdeksan vuotta myöhemmin, kun Thaimaan tulvien takia tiellä oli vain pieni kohouma vuonna 2011..

Kiintolevyn koot tänään

Gigatavuhintojen huomattavan laskun myötä kiintolevyjen kapasiteetti on räjähtänyt 1980-luvun puolivälin PC-kohtauksen 20 Mt: n päivistä lähtien.

Sekä Seagate että Western Digital tekevät 12TB kiintolevyjä, joita myydään Amazonista 400–500 dollaria. Se on kuitenkin 0,04 dollaria gigatavua kohti, joten maksat smidille enemmän kuin tallennustilaa, jos haluat edullisemman 4TB kiintolevyn 100 dollarilla..

Valmistaja: Malli: Kapasiteetti: Hinta: Hinta / Gt:
Seagatebarrakuda2TBNoin 60 dollaria$ 0.030
Seagatebarrakuda4TBNoin 100 dollaria$ 0,025
Seagatebarrakuda6TBNoin 170 dollaria$ 0,028
Seagatebarrakuda8TBNoin 200 dollaria$ 0,025
Seagatebarrakuda12TBNoin 450 dollaria$ 0,038
Western DigitalWE sininen2TBNoin 60 dollaria$ 0.030
Western DigitalWE sininen4TBNoin 100 dollaria$ 0,025
Western DigitalWE sininen6TBNoin 180 dollaria$ 0.030
Western DigitalWE sininen12TBNoin 500 dollaria$ 0,042

Myönnetään, että nämä ovat 3,5 tuuman kiintolevyjen kustannukset. Jos käytät kannettavaa tietokonetta ja keinuu kiintolevyä, se on todennäköisesti 2,5 tuumaa eikä 3,5 tuumaa, ja se toimii hieman kalliimpana. Monet kannettavien tietokoneiden valmistajat käyttävät kuitenkin nykyään SSD-levyjä kiintolevyjen sijasta.  

SSD-aseman syntymä

Vaikka kiintolevyt käyttävät kehruulautaa tietojen tallentamiseen ja mekaanista vartta lukemiseen ja kirjoittamiseen, SSD-levyt käyttävät flash-muistia. Flash-muisti tarkoittaa, että tiedot tallennetaan mikrosiruille pikemminkin kuin levyille.

Yksi tämän lähestymistavan eduista on, että kiintolevyjen liikkuvat osat ovat alttiimpia murtumiselle. SSD-levyjen vuotuinen vikaantumisaste on alle muutama kymmenesosuus, kun taas kiintolevyjen arvioidaan olevan 4–6 prosenttia.. 

Suurempi etu on kuitenkin se, että koska niiden ei tarvitse pyöriä ja ne eivät tarvitse luottaa mekaanisiin käsivarsiin, jotka liikkuvat myös edestakaisin, SSD-levyt ovat paljon nopeampia kuin kiintolevyt. SSD-levyjen käyttöajat ovat noin 0,1 ms, ja ne voivat suorittaa 6000 tulo- ja lähtöoperaatiota sekunnissa. Vertailun vuoksi kiintolevyjen käyttöaika on jopa 8 ms, ja ne voivat suorittaa vain noin 400 tulo- ja lähtöoperaatiota sekunnissa.   

Haitta SSD-levyjen käytöstä kiintolevyjen sijasta on kustannuksia. Ensimmäisen puolijohdeaseman, jonka SanDisk keksi vuonna 1991, kapasiteetti oli 20 Mt ja se maksoi noin 1 000 dollaria. Kuten kiintolevyillä, SSD-kapasiteetti on kasvanut harppauksin siitä lähtien, ja hinta gigatavua kohti on pudonnut dramaattisesti.

Suositun Samsung 850 Evo: n kaltainen 250 Gt: n SSD-levy maksaa kuitenkin edelleen noin 100 dollaria. Samasta hinnasta saat 4TB kiintolevyn. Sillä välin 1 kt Samsung Evo maksaa noin 350 dollaria. Siksi, jos ostat ultralim-kannettavan, joka yleensä käyttää SSD-levyjä, koska ne ovat myös ohuempia ja kevyempiä kuin kiintolevy, sinun on todennäköisesti tarkasteltava 128–500 Gt: n aseman kapasiteettia.  

Kaiken kaikkiaan, suurin tällä hetkellä tehty kiintolevy ei ole kiintolevy, vaan SSD. Se on joka tapauksessa tämän kirjoituksen aikaan Nimbus Data: n äskettäin ilmoittama 100TB ExaDrive DC100. Valitettavasti se hinnoitellaan todennäköisesti kymmenillä tuhansilla dollareilla. Toistaiseksi pienikapasiteettiset SSD-levyt ovat kaikki mitä kuluttajilla on varaa.

Matalan kapasiteetin SSD-levyt ja pilvitallennus

Onneksi SSD-levyjen suhteellisen vähäinen tallennuskapasiteetti ei saisi olla iso juttu, joka on yksi suosikki aiheemme täällä Cloudwards.net-sivustossa, pilvivarasto.

Pilvitallennus, jonka suosimina ovat suuret nimet, kuten Dropbox, Google Drive ja OneDrive, sallivat sinun tallentaa tiedostoja etädatakeskukseen tietokoneesi sijaan. Niin kauan kuin sinulla on Internet-yhteys, voit käyttää heitä siellä.

Jos tarvitset apua tarpeisiisi sopivan pilvitallennuksen löytämiseen, parhaan pilvisäilytysoppaasi pitäisi tehdä temppu. Jos etsit paljon tallennustilaa halpaa, meillä on myös arvostelu pilvitallennuksen parhaista tarjouksista.

Henkilökohtaisiin suosikkeihimme sisältyy pienempiä, mutta turvallisempia vaihtoehtoja Sync.comissa ja pCloudissa, jotka molemmat antavat sinulle 2 kt tallennustilaa noin 8 dollaria kuukaudessa. Lue Head-to-Head-artikkeli selvittääksesi, mitkä palveluista voivat parhaiten täydentää kiintolevyäsi.

Varmuuskopioi kiintolevysi

Palaa taaksepäin vähän mainitsemiemme vuotuisten vikojen määrään, koska kiintolevyjen 4–6 prosentin epäonnistumisasteen pitäisi antaa kenelle tahansa tauon. Olitpa pienten tai keskisuurten yritysten omistaja tai vain kodinkuluttaja, asemasi on todennäköisesti täynnä tiedostoja, joita et halua kadottaa. Taloudelliset tiedot, akateemiset paperit, perhekuvat: kaikki voi kadota hetkessä, jos kiintolevy kaatuu.  

Jopa SSD-asemissa, vika on vaihtoehto. Lisäksi tietokone- ja älypuhelinasemat voivat muuten vaurioitua, kuten lämpö- tai vesivahinkojen vuoksi, tai kadota tai varastettu.

Siksi, niin edistyksellinen kuin kiintolevyt saattavat olla tänään, on yhtä tärkeää kuin koskaan varmuuskopioida niitä. Tätä varten on olemassa kaksi vaihtoehtoa: paikallinen varmuuskopio ja online-varmuuskopio.

Paikalliset varmuuskopiointivaihtoehdot, kuten verkkoon liitetyt tallennusvälineet (NAS), ovat nykyään suhteellisen edullisia kiintolevyn hintojen laskun ansiosta. Online-varmuuskopiointi tarjoaa kuitenkin enemmän luotettavuutta, koska palveluntarjoajat yleensä tallentavat useita kopioita tiedostoistasi eri palvelimille, jotka itse ovat suojassa kovetetuissa tietokeskuksissa..

Käytön helpottamiseksi ja tulevien 12 kt: n SSD-levyjen sijoittamiseksi suosittelemme Backblazea online-varmuuskopioratkaisuksi kotikäyttöön. Tämä johtuu siitä, että se tarjoaa sinulle rajoittamattoman varmuuskopion vain 5 dollaria kuukaudessa. Lue jokaisesta haluamastasi ominaisuudesta, kuten yksityinen salaus ja monisäikeinen varmuuskopio, täydellisestä Backblaze-arvosteluista.

Liikekäyttäjille CloudBerry Backup on yksi suosituimmista valintamme. Puhumme syystä, miksi CloudBerry varmuuskopio -katsauksessamme, mutta muutamaan kohokohtaan sisältyy hybridi varmuuskopiointi, lohkotason tiedostojen kopiointi ja kuvapohjainen varmuuskopio.

Vaikka CloudBerryllä ei ole omaa pilviä, voit yhdistää ohjelmiston yli 50 eri pilvipalveluun, mukaan lukien suositut IaaS-vaihtoehdot, kuten Amazon S3, Azure, Google Cloud ja Backblaze B2. Kuten pilvitallennuksenkin kanssa, olemme koonneet ostajan oppaan parhaille online-varmuuskopiointitoimittajille, jos haluat tutustua muihin vaihtoehtoihin.  

Kiintolevyn palautusohjelmisto

Vaikka kiintolevyn varmuuskopiointi on älykäs idea, vaarana voi olla arvaus, että suurin osa ihmisistä ei saa viisaita, ennen kuin he ovat tosiasiallisesti kokeneet tietojen menetyksen. Tai ainakin niin tapahtui joillekin meistä täällä Cloudwards.net-sivustossa.

Jos kiintolevyn kaatuminen tai tiedosto vahingossa poistetaan ilman varmuuskopiosuunnitelmaa, hyvä uutinen on, että kaikki ei voi kadota. Voit kokeilla onneasi yhdellä monista käytettävissä olevista tietojen palauttamisohjelmistovaihtoehdoista. Nämä työkalut toimivat skannaamalla kiintolevyn osioita rekonstruoidaksesi asiakirjoja, kuvia, ääni-, video- ja muita tiedostoja.

Voit oppia suosituimmasta katastrofien palautustyökalustasi lukemalla Stellar Phoenix Data Recovery -katsauksen. Tutustu parhaaseen tietojen palauttamisen ohjelmisto-oppaaseemme saadaksesi selville kuinka Stellar Phoenix vertaa muita vaihtoehtoja.

Kiintolevyn tulevaisuus

Vaikka SSD-levyt saattavat olla tyylikäs valinta henkilökohtaisten tietojen tallentamiselle, kiintolevyille kiinnitetään edelleen paljon huomiota innovatiivisilta valmistajilta. Esimerkiksi Hoya-niminen yritys kokeilee lasilautasia korvaamaan perinteisesti käytetty alumiinisubstraatti.

Kiitos kyvyn valmistaa levyjä, jotka ovat puolet paksuudesta ja sovittaa siten enemmän levyjä kiintolevyn sisään, Hoyan tekniikan kehityksen odotetaan parantavan kiintolevyjen tallennuskapasiteettia jopa 20 kt: iin. Tällainen kehitys on kriittistä, ei pelkästään siksi, että maailma tuottaa edelleen eksponentiaalisesti enemmän dataa, vaan myös siitä, että flash-tallennustilat ovat loppumassa.

Flash-tallennusmarkkinoiden ongelmana on, että valmistuslaboratorioiden kustannukset ovat miljardeja dollareita ja niiden rakentaminen kestää useita vuosia. He eivät voi pysyä mukana SSD-levyjen kysynnässä, lähinnä älypuhelinteollisuuden kasvun ansiosta. Sinänsä kiintolevyt eivät ole vielä menossa minnekään jonkin aikaa.

Lopulliset ajatukset

On kiistatonta, että kiintolevy on muuttanut maailmaa perusteellisesti. Kiintolevyn historia on kokenut tiedon tallennuksen edistyneen 1950-luvun massiivisista keskusyksiköistä nykyään kannettaviin laitteisiin pelkistä megatavuista, jotka maksavat tuhansia dollareita, gigatavuihin penniä varten.

Tuloksena on, että ihmiskunta on kyennyt keräämään tähtitieteellisen määrän tietoja tuottaen arviolta 2,5 kvadraatiota tavua päivässä. Hämmästyttävää, että noin 99 prosenttia kyseisistä tiedoista on tuotettu viime vuosina.

Vuoteen 2025 mennessä Seagagen sponsoroima tutkimus ennustaa maailman tuottavan noin 163 tsettabyyttiä vuodessa. Yksi zettabyytti, mikä ei tiedä, vastaa yhtä biljoonaa gigatavua. Ja ajatella, syy siihen, että IBM oli alun perin juuttunut 5 Mt: n tietoon RAMOC 350: een, oli se, että sen insinöörit eivät voineet kuvitella ketään tarvitsevan enemmän.

Toivomme, että olet nauttinut tästä hiukan kiintolevyn historiasta. Jaa ajatuksesi tiedon varastoinnista alla olevissa kommenteissa. Älä unohda tarkistaa pilvivertailutyökaluamme, jos tarvitset apua online-varmuuskopion tai pilvitallennuspalvelun löytämisessä..

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map