Είναι παράνομη η Torrenting το 2020;

Όποιος γνωρίζει το δρόμο του στο Διαδίκτυο συνειδητοποιεί ότι το να σπάσει μια ταινία ή ένα ακριβό πακέτο λογισμικού χωρίς κόστος είναι μόνο ένα χείμαρρο μακριά. Αυτό παρουσιάζει κάτι περισσότερο από ένα ηθικό δίλημμα. Υπάρχει επίσης διαδικτυακή ασφάλεια που πρέπει να ληφθεί υπόψη και εάν το torrenting θα τραβήξει την προσοχή από τις αρχές.


Πρώτα απ ‘όλα, η δραστηριότητα torrenting δεν είναι εγγενώς παράνομη. Η τεχνολογία είναι απλώς ένας τρόπος κοινής χρήσης περιεχομένου στο διαδίκτυο. Το σημείο όπου μπορείς να μπεις είναι η φιλοξενία, η λήψη ή η διανομή αρχείων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Αυτό περιλαμβάνει τις πιο δημοφιλείς ταινίες, μουσική και λογισμικό.

Εάν το κάνετε αυτό, έχετε κλέψει κάτι τόσο σίγουρα σαν να μπήκατε στην τοπική Walmart και να τρέχετε λίγο αργότερα με DVD που πέφτουν έξω από τις τσέπες σας με έναν φρουρό ασφαλείας σε μισή καρδιά.

Όσον αφορά το εάν είναι ασφαλές και την πιθανότητα σύλληψης, οι απαντήσεις είναι «όχι εντελώς» και «υπάρχει πιθανότητα». Ας μιλήσουμε για το torrenting λίγο πριν δούμε πόσο νόμιμο ή παράνομο είναι. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την πρόσβαση σε ιστότοπους P2P, ίσως θελήσετε να δείτε το άρθρο μας σχετικά με τον τρόπο κατάργησης αποκλεισμού ιστότοπων torrent.

Η διαδικασία Torrenting

Το Torrenting διαφέρει από την τακτική λήψη με έναν κρίσιμο τρόπο. Αντί να τραβήξει ένα ολόκληρο αρχείο από έναν μόνο διακομιστή, το torrenting – που ονομάζεται επίσης bittorrenting – χρησιμοποιεί μια προσέγγιση κοινής χρήσης αρχείων peer-to-peer στην οποία εξειδικευμένο λογισμικό αρπάζει μικρά κομμάτια του αρχείου από δεκάδες, ίσως εκατοντάδες, υπολογιστές σε όλο τον κόσμο και τα συγκεντρώνει σε πλήρη έκδοση.

Η έλλειψη κεντρικών διακομιστών καθιστά δύσκολη την εύρεση και τον τερματισμό ενός μεμονωμένου κεντρικού υπολογιστή που εμπλέκεται σε εγκληματική δραστηριότητα, αλλά υπάρχουν επίσης νόμιμοι λόγοι για τη χρήση του πρωτοκόλλου P2P. Το ένα είναι ότι η διαδικασία μπορεί να είναι ταχύτερη από την άμεση λήψη, χωρίς υπερβολική επιβάρυνση διακομιστών. Παρόλο που είναι συνώνυμο με παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων, η ουσία είναι ότι η απλή χρήση ενός δικτύου P2P δεν σας κάνει εγκληματίες.

Θα αναφέρουμε λεπτομερώς πώς η υπογραφή του Προέδρου Μπιλ Κλίντον στην Digital Millennium Copyright Act άλλαξε το τοπίο των πνευματικών δικαιωμάτων το 1998. Η νομοθεσία έδωσε στους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων, συχνά μουσικές ετικέτες και στούντιο ταινιών, μια νομική στρατηγική για την επιτυχή επιδίωξη αγωγών εναντίον χειριστών torrent, χρήστες και, μερικές φορές, αθώοι παρευρισκόμενοι.

Νομικά προβλήματα για Torrenters

Είτε ασχολείστε με παράνομη δραστηριότητα είτε όχι, το γεγονός ότι τόσες πολλές αγωγές έχουν στοχεύσει στο torrenting μπορεί να σας κάνει να ξανασκεφτείτε τη σοφία της χρήσης ενός δικτύου P2P. Οι κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων αδυσώπητα στην αναζήτηση πραγματικών και αντιληπτών παραβατών με διαφορετικούς βαθμούς επιτυχίας.

Οι οικοδεσπότες

παράνομος χείμαρρος

Μερικές φορές, οι επιχειρήσεις torrenting προσπαθούν να καταφύγουν στην ιδέα ότι οι καταγγελίες παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων πρέπει να στοχεύουν στους χρήστες. Οι χειριστές ισχυρίζονται από καιρό ότι δεν είναι τίποτα περισσότερο από αθώους παρόχους αποθήκευσης cloud. Μία υπόθεση αφορούσε το Hotfile, έναν δημοφιλή ιστότοπο κοινής χρήσης αρχείων το 2011, κατά του οποίου μια ομάδα μεγάλων κινηματογραφικών στούντιο υπέβαλε αγωγή.

Κατά τη στιγμή της κατάθεσης, ο εναγόμενος είχε λάβει περισσότερες από 10 εκατομμύρια ειδοποιήσεις κατάργησης για φιλοξενούμενο περιεχόμενο, αλλά δεν έδωσε ιδιαίτερη προσοχή. Διακυβεύονταν πάρα πολλά χρήματα. Με χιλιάδες χρήστες να λαμβάνουν τουλάχιστον τρεις ειδοποιήσεις κατάργησης, ήταν δύσκολο για την υπηρεσία να υποστηρίξει ότι είχε εφαρμόσει μια αυστηρή πολιτική «επανάληψης παραβάτη».

Την ημέρα πριν από την έναρξη μιας δίκης ενόρκων, ο Hotfile διευθέτησε την υπόθεση για 80 εκατομμύρια δολάρια. Το Megaupload και το Grooveshark ήταν δύο ακόμη ανατρεπτικές υπηρεσίες torrent που στοχεύουν μετά το DMCA.

The Innocent Bystander

Υπάρχουν επίσης παραδείγματα ανθρώπων που πιάνονται στη βιασύνη του παρόχου υπηρεσιών διαδικτύου τους να παραδώσουν πληροφορίες λογαριασμού που σχετίζονται με τις διευθύνσεις IP υποτιθέμενων πειρατών – εκτός από πολλούς δεν ήταν πελάτες όταν σημειώθηκαν παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων.

Δεδομένου ότι οι διευθύνσεις IP ανακυκλώνονται από την αναχώρηση σε τους πελάτες που φθάνουν, φαίνεται να είναι μια περίπτωση απλής ατυχίας, όχι κακής συμπεριφοράς.

Μια γυναίκα της Μινεσότα ήταν μια τέτοια περίπτωση, όταν η επικρατούσα στρατηγική κατά της πειρατείας περιελάμβανε αγωγές εναντίον ατόμων αντί για κεντρικούς υπολογιστές αρχείων. Μετά τη λήψη παράνομα 1.700 τραγουδιών, το σφάλμα της κατά την απόρριψη της προσφοράς διακανονισμού 4.500 $ ακολούθησε δικαστική απόφαση εναντίον της, η οποία ξεκίνησε με πρόστιμο 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων και τελικά κατέληξε στα 220.000 $.

Το Artful Dodger

Καμία οντότητα δεν έχει απολαύσει (υπέστη) περισσότερο χρόνο στο φανάρι από το The Pirate Bay. Ιδρύθηκε το 2003, αυτός ο πρωταθλητής κοινής χρήσης αρχείων έχει συγκεντρώσει εκατομμύρια δολάρια σε προεπιλεγμένες αποφάσεις μέχρι σήμερα και φυλάκιση για τους ιδρυτές του λόγω παραβιάσεων πνευματικών δικαιωμάτων, αν και φαίνεται ότι δεν έχει καμία πρόθεση πληρωμής και ο ιστότοπος συνεχίζει να λειτουργεί.

Ωστόσο, κυνηγείται από διακομιστή διακομιστή σε διακομιστή διακομιστή, ενώ ο συνάδελφος KickassTorrents έχει κλείσει εντελώς. Το μόνο που φαίνεται να κάνει είναι να ενθαρρύνει εναλλακτικούς ιστότοπους torrent να αναπηδήσουν, οπότε αυτός ο αγώνας δεν έχει τελειώσει.

Μείνετε ασφαλείς ενώ τρέχετε

Προστασία υπολογιστή από ιούς

Εάν κάνετε torrent με τυπική σύνδεση, είναι εύκολο για άλλους να σας παρακολουθούν μέσω της διεύθυνσης IP σας. Εκτός από την πιθανή νομική ενέργεια από τους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων, οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου έχουν στείλει προειδοποιητικές επιστολές σε πελάτες που επισκέπτονται ιστότοπους torrenting και μπορεί ακόμη και να επιταχύνουν την ταχύτητα σύνδεσης ως τιμωρία.

Εάν σκοπεύετε να πάρετε τη βουτιά και αναρωτιέστε εάν υπάρχει ασφαλής τρόπος να το κάνετε, σας συμβουλεύουμε να ακολουθήσετε μια φιλελεύθερη ερμηνεία της λέξης “ασφαλής”. Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο, το οποίο εξακολουθεί να είναι νόμιμο, αν και για πόσο καιρό υποτίθεται κανείς (διαβάστε το καλύτερο VPN μας για το άρθρο torrenting). Μια άλλη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε το cloud torrenting, το οποίο φαίνεται αρκετά ελπιδοφόρο.

Ωστόσο, ακόμη και τότε το VPN είναι μια έξυπνη επένδυση. Ένας πάροχος δημιουργεί μια κρυπτογραφημένη σύνδεση δεδομένων που, για όλους τους πρακτικούς σκοπούς, καθιστά την τοποθεσία σας αόρατη σε οποιονδήποτε προσπαθεί να κατασκοπεύσει. Το κόλπο είναι να βρείτε έναν πάροχο VPN που δεν καταγράφει τη δραστηριότητα πελάτη και βρίσκεται εκτός των συμμετεχόντων χωρών στα Five Eyes: τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία και τον Καναδά.

Τελικές σκέψεις

Με την επίσκεψη σε έναν ιστότοπο torrenting θεωρείται ύποπτη συμπεριφορά, προχωρήστε με δική σας ευθύνη. Οι παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρά πρόστιμα και φυλάκιση, αν και γενικά οι απειλές είναι χειρότερες από την πραγματικότητα. Ωστόσο, ποτέ δεν ξέρεις πότε θα γίνεις ο κανόνας παρά η εξαίρεση.

Αν θέλετε να εξερευνήσετε τον κόσμο των VPN λίγο περισσότερο, δείτε το άρθρο μας σχετικά με τις καλύτερες επιλογές VPN. Έχετε σκέψεις ή εμπειρίες με το torrent; Θα θέλαμε να τους ακούσουμε στα παρακάτω σχόλια. Ευχαριστώ για την ανάγνωση.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map