Πώς λειτουργεί το Cloud Gaming; Ένας οδηγός για το 2020

Το Cloud gaming, σύμφωνα με τις πολλές εταιρείες που εισέρχονται στον τομέα, είναι το μέλλον του gaming. Παρόλο που το πιέζει λίγο μακριά – το τοπικό παιχνίδι θα κυριαρχήσει για πολλές επόμενες δεκαετίες – το cloud gaming θα μπορούσε να είναι μια σοβαρή εναλλακτική λύση μερικά χρόνια. Ορισμένες υπηρεσίες, όπως το Shadow και το PlayStation Now, το δείχνουν. 


Η τεχνολογία που χρησιμοποιεί το cloud gaming υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, οπότε δεν είναι έλλειψη τεχνολογίας που έχει εμποδίσει το gaming gaming να φτάσει στο mainstream. Η υποδομή, η χωρητικότητα του δικτύου και η τεχνολογία απομακρυσμένης εισαγωγής παίζουν σημαντικό ρόλο στο πόσο ομαλή είναι η εμπειρία παιχνιδιού σας, όχι μόνο στην ταχύτητα του διαδικτύου σας. 

Σε αυτόν τον οδηγό, θα καλύψουμε τον τρόπο λειτουργίας των παιχνιδιών που βασίζονται σε σύννεφο, ώστε να μπορείτε να καταλάβετε εάν είναι η κατάλληλη λύση για εσάς. Επιπλέον, θα μιλήσουμε για ορισμένα από τα ζητήματα που συνοδεύουν, καθώς και για τους περιορισμούς της τεχνολογίας στην τρέχουσα κατάστασή της. Στην πορεία, θα παρουσιάσουμε μερικές επιλογές από τον καλύτερο οδηγό παιχνιδιών cloud για να δείξουμε τα σημεία μας.

Τι είναι το Cloud Gaming?

gaming στο cloud

Πριν μάθετε πώς λειτουργεί το cloud gaming, πρέπει να καταλάβετε τι είναι. Αν και το “cloud gaming” είναι η φράση buzz που κυκλοφορεί, θα μπορούσε επίσης να χαρακτηριστεί ως “απομακρυσμένος υπολογιστής”. Ουσιαστικά, μια πλατφόρμα παιχνιδιών cloud σάς επιτρέπει να έχετε πρόσβαση σε έναν υπολογιστή από απόσταση, είτε προσφέροντας μια πλήρη εμπειρία στην επιφάνεια εργασίας είτε περιορίζοντάς τον μόνο σε έναν εκκινητή παιχνιδιών.

Ουσιαστικά, στέλνετε εντολές στο απομακρυσμένο μηχάνημα, ας πούμε, μετακινώντας τον κέρσορα ή πληκτρολογώντας τον κωδικό πρόσβασής σας. Το απομακρυσμένο μηχάνημα λαμβάνει αυτήν την εντολή και την εκτελεί όπως θα κάνατε κανονικός υπολογιστής. Αυτό που συμβαίνει σε αυτόν τον απομακρυσμένο υπολογιστή μεταφέρεται στη συνέχεια σε εσάς και, με ένα μικρό χρονικό διάστημα καθυστέρησης, μπορεί να αισθάνεται σαν σε πραγματικό χρόνο. 

Όπως συμβαίνει με πλατφόρμες ροής όπως το Netflix, οι υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών cloud έχουν υιοθετήσει διαφορετικές μεθόδους κωδικοποίησης βίντεο. Αυτό επιτρέπει σε πλατφόρμες όπως το Shadow ή το Vortex να προσαρμόσουν τη ροή βίντεο με βάση την ταχύτητα του διαδικτύου σας. Εάν η σύνδεσή σας μειωθεί, το βίντεο θα εμφανίσει περισσότερα αντικείμενα συμπίεσης. 

Με λίγα λόγια, το cloud gaming είναι μια ροή βίντεο που μπορείτε να ελέγξετε. Για ορισμένες πλατφόρμες, αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να ελέγχετε μια πλήρη εμπειρία στην επιφάνεια εργασίας, ενώ σε άλλες, περιορίζεται στο ίδιο το παιχνίδι. Αυτή είναι μια βασική επισκόπηση, αλλά γίνεται λίγο πιο περίπλοκη από αυτήν. Ας μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα για το πώς λειτουργεί το gaming gaming και τους περιορισμούς που συνοδεύουν.

Πώς λειτουργεί το Cloud Gaming?

υπολογιστικό νέφος

Το Cloud gaming είναι πολύ απλό αν καταλάβετε πώς λειτουργούν οι πλατφόρμες ροής όπως το Netflix. Κατά τη σύνδεση στο Netflix, στέλνετε ένα αίτημα σε έναν διακομιστή που φιλοξενεί το περιεχόμενο που θέλετε να μεταδώσετε σε ροή. Μόλις σταλεί αυτό το αίτημα, το Netflix αρχίζει να σας τροφοδοτεί το περιεχόμενο που είναι αποθηκευμένο στο διακομιστή σε μια ροή, εξ ου και το όνομα. 

Μπορείτε να κάνετε το ίδιο πράγμα με τα παιχνίδια, απλά πρέπει να το κάνετε πολλές φορές. Όταν παίζετε ένα βιντεοπαιχνίδι, εισάγετε συνεχώς εντολές και το παιχνίδι ανταποκρίνεται σε αυτό. Για παράδειγμα, σε έναν υπολογιστή, πατώντας το πλήκτρο “W” θα έλεγε ο χαρακτήρας σας να προχωρήσει και πατώντας το κουμπί “A” σε ένα Xbox μπορεί να πει στον χαρακτήρα σας να πηδήξει. 

Όταν παίζετε ένα παιχνίδι στο cloud, εξακολουθείτε να εισάγετε εντολές, αλλά το κάνετε μέσω ενός δικτύου. Ένας απομακρυσμένος υπολογιστής εκτελεί μια παρουσία του παιχνιδιού που παίζετε και η οθόνη μεταδίδεται σε ροή. Οι εισόδους σας αποστέλλονται μέσω του δικτύου, το απομακρυσμένο μηχάνημα αποκρίνεται με οποιαδήποτε εντολή αποστέλλεται και η ροή που βλέπετε ενημερώνεται. 

Όλα αυτά συμβαίνουν σε χιλιοστά του δευτερολέπτου, τα οποία μερικές φορές μπορείτε να παρατηρήσετε (περισσότερα σε αυτό στην επόμενη ενότητα). Παρόλο που όλα τα gaming cloud λειτουργούν με τον τρόπο που περιγράφεται παραπάνω σε κάποια χωρητικότητα, δεν παρέχουν όλες οι πλατφόρμες περιεχόμενο με τον ίδιο τρόπο.

Για παράδειγμα, το Shadow σάς επιτρέπει πλήρη πρόσβαση σε ένα απομακρυσμένο μηχάνημα Windows (διαβάστε την αναθεώρηση Shadow), ενώ το Vortex περιορίζει την πρόσβασή σας στην πλατφόρμα DRM που χρησιμοποιεί το παιχνίδι (διαβάστε την κριτική Vortex). Και οι δύο πλατφόρμες παρέχουν ροή μέσω του δικτύου σας, αλλά επιτρέπουν διαφορετική πρόσβαση σε αυτό το απομακρυσμένο μηχάνημα. 

Τα μηχανήματα στα οποία συνδέεστε είναι συνήθως διακομιστές μέσα σε ένα κέντρο δεδομένων. Στην περίπτωση του PlayStation Now, αυτό που συνδέεστε είναι πιθανώς μερικοί διακομιστές που βρίσκονται στα κέντρα δεδομένων που εκτελούν το PlayStation Network (διαβάστε την αναθεώρηση του PlayStation Now). Στην περίπτωση του Blacknut, πιθανότατα ενοικιάζεται χώρος διακομιστή από ένα υπάρχον δίκτυο cloud όπως το AWS (διαβάστε την κριτική μας για το Blacknut). 

Η τοποθεσία του κέντρου δεδομένων είναι σημαντική – θα το συζητήσουμε στην επόμενη ενότητα – αλλά και η υποδομή. Πολλές υπηρεσίες cloud gaming χρησιμοποιούν κοινόχρηστους διακομιστές. Αυτό σημαίνει ότι ο διακομιστής διαθέτει τόνους ιπποδύναμης στα τμήματα CPU και γραφικών, αλλά οι χρήστες πρέπει να μοιράζονται αυτούς τους πόρους.

Επειδή οι πόροι είναι περιορισμένοι, παράγοντες όπως ο αριθμός των χρηστών που έχουν πρόσβαση στον διακομιστή προκαλούν επιβράδυνση. Αυτό θα μπορούσε να έρθει με τη μορφή τραυλισμού, μειωμένης ποιότητας εικόνας και υστέρησης. Παρόλο που είναι εύκολο να αποδοθούν αυτά τα ζητήματα σε μια αργή σύνδεση στο Διαδίκτυο, το πρόβλημα συνήθως έγκειται στο πώς διατηρούνται οι διακομιστές και οι χρήστες. 

Ωστόσο, ορισμένες υπηρεσίες cloud gaming, όπως το Shadow, χρησιμοποιούν αποκλειστικούς πόρους. Θα μπορούσαν, ας πούμε, 10 κάρτες γραφικών GTX 1080 και CPU να τις συνοδεύουν σε έναν μόνο διακομιστή, αλλά οι πόροι του διακομιστή είναι τμηματοποιημένοι και αφιερωμένοι σε έναν μόνο χρήστη. 

Στην περίπτωση του Shadow, αποκτάτε ειδικό χώρο αποθήκευσης, μνήμη RAM και γραφικά και, αναπάντεχα, η ποιότητα κερδίζει τον ανταγωνισμό ακόμη και σε μια μικρή σύνδεση.

Αντιμετώπιση του λανθάνοντος χρόνου και του εύρους ζώνης

εύρος ζώνης gaming cloud

Οι δύο παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν μιλάτε για gaming cloud είναι η καθυστέρηση και το εύρος ζώνης. Οι παίκτες είναι πιθανώς εξοικειωμένοι με την καθυστέρηση ή, όπως αναφέρεται συχνά, “ping”. Το ping σας είναι πόσο καιρό χρειάζεται – συνήθως σε χιλιοστά του δευτερολέπτου – για την αποστολή μιας εισόδου σε ένα δίκτυο σε ένα ταξίδι μετ ‘επιστροφής. Ήταν ο βασικός παράγοντας που εξετάσαμε στον καλύτερο οδηγό VPN για παιχνίδια.

Η καθυστέρηση χρησιμοποιείται για να μετρήσει πόσο καλή είναι η σύνδεσή σας όταν παίζετε διαδικτυακά, επειδή τα αιτήματα που στέλνετε είναι το μόνο που έχει σημασία. Εάν εσείς και ένας φίλος παίζετε ένα παιχνίδι στο διαδίκτυο, υπάρχουν δύο τοπικές συνεδρίες αυτού του παιχνιδιού, μία για κάθε έναν από εσάς. 

Εξαιτίας αυτού, δεν χρειάζεται να μεταφερθούν δεδομένα παιχνιδιού μέσω του δικτύου. Ο καθένας έχει πρόσβαση στις ίδιες υφές, μουσική και κινούμενα σχέδια. Τα μόνα δεδομένα που πρέπει να μεταφερθούν μέσω του δικτύου είναι εισόδους. 

Για παράδειγμα, εάν παίζετε ένα γύρο Counter-Strike: Global Offensive με ένα ping 85 χιλιοστών του δευτερολέπτου και πυροβολείτε τον φίλο σας στο παιχνίδι, αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται συνολικά 85 χιλιοστά του δευτερολέπτου για να σταλεί αυτή η είσοδος στο φίλος και επιστρέψτε σε εσάς. 

Η καθυστέρηση είναι κυρίως ένας παράγοντας για το πόσο μακριά είναι ένας διακομιστής από τη φυσική σας τοποθεσία. Όσο πιο κοντά βρίσκεστε στο διακομιστή με τον οποίο συνδέεστε, τόσο χαμηλότερη είναι η καθυστέρηση, στις περισσότερες περιπτώσεις. 

Στην περίπτωση διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών, το εύρος ζώνης – η μέγιστη ποσότητα δεδομένων που μπορούν να μεταφερθούν – δεν έχει σημασία, καθώς μεταφέρετε μόνο μικρά κομμάτια δεδομένων. Ωστόσο, για gaming cloud, το εύρος ζώνης είναι βασική μέτρηση. 

Όπως και παίζοντας παιχνίδια στο διαδίκτυο, ο λανθάνων χρόνος σας είναι σημαντικός για τον καθορισμό του χρόνου που απαιτείται για την εγγραφή των δεδομένων σας. Ωστόσο, σε αντίθεση με το διαδικτυακό παιχνίδι, πολλά δεδομένα πρέπει να μεταφερθούν μέσω του δικτύου. 

Η απόδοση του παιχνιδιού πραγματοποιείται στον απομακρυσμένο διακομιστή, που σημαίνει ότι οι πόροι που υπάρχουν στην πραγματικότητα κάνουν την εικόνα να εμφανίζεται. Στη συνέχεια, μια ροή βίντεο αυτής της απόδοσης αποστέλλεται στον υπολογιστή σας. Αυτή η ροή ενημερώνεται με βάση τις εισόδους σας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι πλατφόρμες cloud gaming δεν απαιτούν υψηλές ταχύτητες λήψης. Η σκιά απαιτεί το μέγιστο στα 15 Mbps, αλλά έχουμε δει μόλις 5 Mbps. Για λόγους σύγκρισης, το Netflix συνιστά ταχύτητα λήψης 25 Mbps για ροή βίντεο 4K. Πολύ πιο σημαντικό είναι το εύρος ζώνης και η καθυστέρηση. 

Τα υπερπληθυσμένα δίκτυα που έχουν πολύ μικρό εύρος ζώνης θα προκαλέσουν προβλήματα, καθώς η ανταπόκριση των εισόδων σας είναι βασική όταν παίζετε μέσω ενός δικτύου. 

Συγκρίνοντας το ξανά με ροή βίντεο, το εύρος ζώνης δεν προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Ένα περιορισμένο εύρος ζώνης μπορεί να αποφέρει ακόμη ένα λογικό αποτέλεσμα, καθώς δεν στέλνετε εισόδους στη ροή βίντεο. Δεν χρειάζεται να απαντήσετε, επομένως δεν θα παρατηρήσετε διαφορά. 

Λόγω της συνεχώς μεταβαλλόμενης φύσης του παιχνιδιού, ωστόσο, αυτή η ανταπόκριση μπορεί να κάνει ή να σπάσει την εμπειρία. Χρειάζεστε μια σταθερή σύνδεση στο Διαδίκτυο και κλείστε κέντρα δεδομένων για gaming cloud, δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα. Ωστόσο, το πόσο γρήγορα ο απομακρυσμένος υπολογιστής μπορεί να ανταποκριθεί στα αιτήματά σας είναι εξίσου σημαντικό.

Περιορισμοί στο Cloud Gaming

gaming στο cloud

Ο μεγαλύτερος περιορισμός στο cloud gaming είναι η υποδομή. Προς το παρόν, πολλές υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών cloud χρησιμοποιούν είτε υπάρχοντα κέντρα δεδομένων είτε ενοικιάζουν χώρο από ένα μεγάλο cloud για να τρέξουν την πλατφόρμα τους, κάτι που είναι δύσκολο να ελεγχθεί. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε μια αύξηση στο gaming gaming, γεγονός που έχει προκαλέσει πολλές εταιρείες να φέρνουν προϊόντα στην αγορά πολύ γρήγορα. 

Μια γρήγορη ματιά στους όρους αναζήτησης το υποστηρίζει. Αν και ο όρος “gaming cloud” έχει μόνο όγκο αναζήτησης 34.000 ανά μήνα, σύμφωνα με την Ahrefs, δημοφιλείς πλατφόρμες όπως το Stadia είναι πολύ υψηλότερες. Για παράδειγμα, το “stadia” έχει παγκόσμιο όγκο αναζήτησης 233.000 ανά μήνα και το “geforce now” έχει όγκο αναζήτησης 237.000 ανά μήνα (διαβάστε την κριτική GeForce Now).

Λόγω της βιασύνης στη δημοτικότητα, μια πλήρως εξοπλισμένη υπηρεσία cloud-gaming δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. Το Shadow πλησιάζει με την περιορισμένη διαθεσιμότητα και ειδικό υλικό, αλλά ακόμη και πλατφόρμες όπως το PlayStation Now που εδώ και λίγα χρόνια αγωνίζονται να προσφέρουν μια συνεπή εμπειρία. Υπηρεσίες όπως το Loudplay δείχνουν ξεκάθαρα μια μισοψημένη νοοτροπία. 

Ωστόσο, υπήρξαν μερικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Η διαθεσιμότητα διαδικτύου οπτικών ινών στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει εξασφαλίσει ότι υπάρχει αρκετό εύρος ζώνης για περιήγηση και η άνοδος των δρομολογητών διπλής ή τριπλής ζώνης μπορεί να διασφαλίσει ότι στέλνετε δεδομένα μέσω συχνότητας που δεν είναι υπερφορτωμένη με κίνηση.

Ο μεγαλύτερος περιορισμός, όπως φαίνεται, είναι οι απομακρυσμένες μηχανές. Η κοινή χρήση πόρων διακομιστή και η ανεπαρκής χωρητικότητα δικτύου οδηγούν σε μια κακή εμπειρία παιχνιδιού, η οποία, δικαίως, σχετίζεται με το gaming στο cloud αυτήν τη στιγμή. Ωστόσο, με επιλογές όπως το Stadia, το GeForce Now και το Shadow γύρω, μια εμπειρία παιχνιδιού cloud “go anywhere, do everything” μπορεί να είναι πολύ κοντά.

Τελικές σκέψεις

Αν και το cloud gaming δεν έχει πραγματοποιηθεί πλήρως, είναι πολύ καλύτερο από ό, τι πριν από μερικά χρόνια. Το PlayStation Now προσφέρει μια εντυπωσιακή εμπειρία για τους οπαδούς της Sony, ενώ το Shadow παρουσιάζει παιχνίδια σχεδόν καθυστερημένης καθυστέρησης σε υπολογιστές. Οι άλλες επιλογές, όπως το Vortex και το Blacknut, είναι εντάξει, αλλά πουθενά κοντά στα κορυφαία σκυλιά. 

Η πλήρης εμπειρία είναι ακόμα λίγα χρόνια μακριά, αλλά τώρα υπάρχουν επιλογές που πλησιάζουν.

Τι πιστεύετε για το cloud gaming; Υπάρχουν ακόμη ερωτήσεις που έχετε; Ενημερώστε μας για τα παρακάτω σχόλια. Όπως πάντα, ευχαριστώ για την ανάγνωση. 

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map