State of the Cloud, Δεκέμβριος 2019

Γεια σας και καλώς ήλθατε σε αυτήν την κατάσταση του Cloud, τη μηνιαία στήλη του Cloudwards όπου εξετάζουμε τα νέα του προηγούμενου μήνα, αλλά το ονομάζουμε μετά από αυτό που βρισκόμαστε. Ο Νοέμβριος ήταν ένας παράξενος μήνας ειδήσεων, όπως για πρώτη φορά από τότε που ξεκινήσαμε αυτήν τη σειρά τον Απρίλιο του 2018, δεν θα αναφέρουμε καθόλου το Facebook, εκτός από ένα σύντομο μέρος στην ενότητα “μικρότερες ιστορίες” στο τέλος.


Αυτό πρέπει να προκαλέσει κάποια έκπληξη στους πιο τακτικούς αναγνώστες μας, και σίγουρα μας έκανε να αμφιβάλλουμε όταν το συνειδητοποιήσαμε για πρώτη φορά, αλλά το καταλαβαίνουμε αυτό σημαίνει ότι ο Zuck καθαρίζει τελικά την πράξη του. Όχι, αστειεύομαι μόνο, είμαστε σίγουροι ότι θα επιστρέψει στα συνηθισμένα κόλπα του το 2020. Μέχρι τότε, όμως, έχουμε πολλά άλλα πράγματα να συμβαίνουν, οπότε ας ξεκινήσουμε.

Cloud Gaming Ascent

Το Cloud gaming βρίσκεται σε άνοδο, και φαίνεται ότι κάθε όνομα που αξίζει να αναφερθεί είτε διερευνά τις δυνατότητες είτε αναπτύσσει ενεργά μια νέα πλατφόρμα που θα μεταφέρει παιχνίδια στο cloud. Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα τόσο καλά. Για παράδειγμα, όταν το Google Stadia κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο, απογοήτευσε πολλούς χρήστες, συμπεριλαμβανομένων και εμάς, όταν το εξετάσαμε.

Πολύ πιο ενδιαφέρον είναι το Project xCloud, το οποίο θα είναι η είσοδος της Microsoft στο πεδίο. Καταφέραμε να αποκτήσουμε πρόσβαση στην προεπισκόπηση xCloud, μια τιμή που απονεμήθηκε σε λίγους και είμαστε γενικά πολύ πιο εντυπωσιασμένοι. Ωστόσο, είναι ακόμη σε εξέλιξη προς το παρόν, οπότε αν πραγματικά δεν μπορείτε να περιμένετε να ξεκινήσετε με το cloud gaming, η καλύτερη εναλλακτική λύση φαίνεται να είναι το Shadow, το οποίο λειτουργεί πολύ καλά.

Περιορισμός του Διαδικτύου

Λογοκρισία

Ωστόσο, αυτό ισχύει για τις ηλιόλουστες και φωτεινές ειδήσεις του Νοεμβρίου. Παρά το γεγονός ότι το Facebook δεν έκανε πολλά κύματα (σοβαρά, την πρώτη φορά σε σχεδόν δύο χρόνια), υπήρχαν πολλές τρομακτικές ειδήσεις. 

Το απόρρητο φαίνεται να είναι αστείο για τους περισσότερους από αυτούς που έχουν την εξουσία, πράγμα που τον 21ο αιώνα σημαίνει τόσο κυβερνήσεις όσο και εταιρείες, και υπήρχαν πολλά παραδείγματα για να διαλέξετε τον περασμένο μήνα.

Για παράδειγμα, η ρωσική κυβέρνηση πιέζει όλα τα τηλέφωνα που πωλούνται στη Μητέρα να έχουν προεγκατεστημένες ορισμένες εγκεκριμένες από το καθεστώς εφαρμογές, οι οποίες δεν θα είναι αφαιρούμενες. 

Στη Δύση, μπορεί να μαζευτούμε για το bloatware, αλλά τουλάχιστον τα πράγματα στα τηλέφωνά μας δεν θα μας οδηγήσουν τελικά να φυλακιστούμε επειδή έχουμε γνώμη. Δεν υπάρχουν ακόμη νέα σχετικά με το πότε θα τεθεί σε ισχύ αυτός ο νέος νόμος, αλλά πιθανότατα θα μπορέσουμε να πούμε από τα κύματα συλλήψεων που θα ακολουθήσουν το πέρασμα του.

Από αυτό το είδος δυσάρεστων, πηγαίνουμε κατευθείαν σε απενεργοποίηση μέσων μαζικής ενημέρωσης. Το Ιράν είδε διαμαρτυρίες και ταραχές μετά από μια τεράστια αύξηση των τιμών των καυσίμων, αν και η αύξηση ήταν πιθανώς περισσότερο σημείο ανάφλεξης για δεκαετίες συσσωρευμένης απογοήτευσης στο έθνος της Μέσης Ανατολής. 

Σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τους διαδηλωτές να μιλούν μεταξύ τους – ή τουλάχιστον να προσελκύσουν διεθνή προσοχή για την αστυνομική βαρβαρότητα που προκάλεσε εκατοντάδες θανάτους, όπως έκαναν οι ομόλογοι τους στο Χονγκ Κονγκ – το Διαδίκτυο στο Ιράν απλώς έκλεισε.

Ενώ γνωρίζαμε ότι το Ιράν είχε αυτήν την ικανότητα – μιλήσαμε ακόμη και για αυτό σύντομα στο καλύτερο κομμάτι VPN για το Ιράν – εξακολουθεί να είναι ένα δραστικό μέτρο που πρέπει να ληφθεί, ειδικά επειδή δεν είναι απλώς απροσδιόριστοι νέοι που χρησιμοποιούν τον Ιστό, αλλά και επιχειρήσεις και η ίδια η κυβέρνηση. Δεν υπάρχει καμία δήλωση για το πόσο ζημία έκανε το καθεστώς στην οικονομία του με αυτό το κλείσιμο.

Πεκίνο Μπάλνεϊ

Απαγόρευση VPN της Κίνας

Μια άλλη χώρα που χρησιμοποιεί τεχνολογία για να βελτιώσει τα άτομα που δεν τηρούν τους νόμους της είναι, φυσικά, η Κίνα. Πιθανότατα χάρη στο τι συμβαίνει στο Χονγκ Κονγκ, το επίκεντρο είναι σταθερά στο Μέσο Βασίλειο και ειδικά τον τελευταίο μήνα, λαμβάνουμε περισσότερες αναφορές για το τι συμβαίνει στην άκρη δυτική επαρχία του Σινγιάνγκ, όπου η μειονότητα του πληθυσμού των Ουιγούρων είναι είναι, λοιπόν, ας μείνουμε αφομοιωμένοι, θα πρέπει?

Ο πλήρης κατάλογος φρίκης αυτής της μουσουλμανικής μειονότητας υφίσταται υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα για να ανακεφαλαιωθεί εδώ, αλλά αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι ο ρόλος που παίζει η τεχνολογία. Το Πεκίνο έχει αξιοποιήσει την πλήρη δύναμη της τεχνολογίας εντοπισμού για να παρακολουθεί τους Ουιγούρους σχεδόν όλη την ώρα, αλλάζοντας τη ζωή αυτών των απλών ανθρώπων σε παραγωγή του 1984 και τους έκανε εργαστηριακούς αρουραίους σε ένα πραγματικό panopticon.

Είναι ενοχλητικό να βλέπουμε κάποιον να ζει έτσι, αλλά ανησυχούμε ότι οι αδίστακτοι πολιτικοί και αστυνομικοί στο λαιμό μας θα δουν τις πρακτικές της Κίνας ως παράδειγμα που πρέπει να μιμηθούν, και όχι να αποφύγουν. Φυσικά, μόνο ο χρόνος θα πει, αλλά πότε ο υπόλοιπος κόσμος αισθάνεται την πλήρη δύναμη του βλέμματος του Big Brother?

Το γλυκό τραγούδι του Nightingale

Google-Evil-Eyes

Ίσως να το μάθουμε νωρίτερα από ό, τι νομίζουμε, αν και δεν είναι κυβερνήσεις που ηγούνται του χρέους στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αλλά εταιρείες. Όχι μόνο ικανοποιημένοι με τα δισεκατομμύρια των εσόδων – τα περισσότερα από αυτά αποστέλλονται σε παράξενα παράκτια καταφύγια, ώστε να μην φορολογούνται – αυτές οι εταιρείες έχουν βρει νέους τρόπους για να βελτιώσουν τα έσοδά τους καταπατώντας τα δικαιώματά μας.

Η μεγαλύτερη ιστορία που βγαίνει μακράν είναι το Project Nightingale, το οποίο φαίνεται να είναι ο σηματοδότης μιας τάσης στην οποία πραγματικά τρομακτικές ιδέες έχουν κωδικούς ονομασίες με θέμα τα πουλιά (για περαιτέρω αποδείξεις που υποβάλλουμε το Project Raven).

Το Nightingale είναι μια συνεργασία μεταξύ της Google – η οποία έχασε το σύνθημά της “μην είσαι κακό” πριν από λίγο καιρό – και την Ascension, έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ που διαχειρίζεται 2.600 κλινικές και νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα. Εν ολίγοις, η συμφωνία περιλαμβάνει την Ascension να παραδίδει στην Google δεκάδες εκατομμύρια αρχεία ασθενών και στη συνέχεια η Google να βρει νέους τρόπους για την επεξεργασία αυτών των δεδομένων.

Δεν ακούγεται πολύ άσχημο στην αρχή, θα παραδεχτούμε, αλλά στη συνέχεια διαβάζετε το άρθρο Nightingale που συνδέσαμε και αρχίζουμε να σκεφτόμαστε όλα τα τρελά πράγματα που έχει κάνει η Google με τα δεδομένα των ανθρώπων τελευταία και, καλά, αυτοί οι ανατριχιαστικοί αρχίζουν να σέρνονται η πλάτη σου. 

Για ένα, οι ασθενείς συμφώνησαν ότι η Ascension θα επεξεργαζόταν τα δεδομένα τους και όχι την Google. Πιθανότατα υπήρχε κάποια ρήτρα στην πολιτική απορρήτου που κανείς δεν διάβασε πριν κάνει κλικ στο “συμφωνήστε”, η οποία επιτρέπει σε τρίτα μέρη να έχουν πρόσβαση και στα δεδομένα. Ωστόσο, ακόμη και αν αυτοί οι ασθενείς είχαν δει τη ρήτρα, στοιχηματίζουμε ότι κανείς δεν κατάλαβε ότι το τρίτο μέρος θα ήταν ο μεγαλύτερος slurper δεδομένων στον κόσμο.

Δεύτερον, αυτά τα δεδομένα περιλαμβάνουν πολύ ευαίσθητες πληροφορίες για τα άτομα. Μερικά από αυτά είναι μάλλον ενοχλητικό (ο παππούς έπιασε το χειροκρότημα), αλλά μερικά από αυτά θα μπορούσαν να αλλάξουν τον τρόπο που οι εργοδότες και οι ασφαλιστές σκέφτονται για εσάς. Σε ένα σενάριο εφιάλτη, ένας επιζών καρκίνου θα μπορούσε να αρχίσει να λαμβάνει διαφημίσεις για εναλλακτικές θεραπείες και άλλες.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, λοιπόν, ότι οι ρυθμιστικές αρχές ενδιαφέρονται έντονα για αυτήν τη συμφωνία, και η διατύπωση των ειδήσεων υποδηλώνει ότι θα ληφθεί μια πολύ σκοτεινή άποψη για αυτές τις πρακτικές ανταλλαγής δεδομένων, ειδικά εάν παραβιάζουν το HIPAA. Ελπίζουμε να λειτουργεί υπέρ των ασθενών του Ascension.

Μικρότερες ιστορίες

Σε αντίθεση με το απόρρητο του Facebook

Η εφαρμογή iPhone του Facebook ενεργοποιείται και σας καταγράφει, ακόμη και χωρίς να σας παρέχει πληροφορίες. Προφανώς αυτό το “σφάλμα” διορθώθηκε γρήγορα, αλλά σε κάνει να αναρωτιέσαι τι έκανε ο Zuck και οι kronies του με όλα αυτά τα δεδομένα προτού κάποιος ανακαλύψει ότι κάτι είχε τελειώσει. 

Μια αποθήκη Amazon στο Staten Island της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τα δικά της στοιχεία, έχει χειρότερο ποσοστό τραυματισμών από τα πριονιστήρια και τα χυτήρια χάλυβα. Αυτό είναι αρκετά κακό από μόνο του, αλλά αυτό που το κάνει πιο ανησυχητικό είναι ότι δεν γνωρίζουμε εάν άλλες εγκαταστάσεις του Amazon έχουν καλύτερες ή χειρότερες τιμές. 

Σε μια προσπάθεια να καταστεί η αλλαγή του κλίματος λίγο πιο επείγουσα για τους πολίτες – επειδή οι τυφώνες και τα ζεστά καλοκαίρια δεν αρκούν για να πείσουν – ένα ινστιτούτο χρησιμοποιεί VR για να δείξει τι θα συμβεί στις παράκτιες κοινότητες εάν τα πράγματα δεν αλλάξουν σύντομα. Ο Νίφτι συναντά τρομακτικό. 

Η πιστωτική κάρτα της Apple χαρακτηρίστηκε ως τρόπος αλλαγής του κόσμου, αλλά προφανώς το μόνο που κάνει είναι να την επαναφέρει, ή τουλάχιστον όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών. Αποδεικνύεται ότι οι γυναίκες έλαβαν λιγότερη πίστωση από τους άνδρες όταν υπέβαλαν αίτηση για την κάρτα, μια κατάσταση που η εταιρεία υποσχέθηκε ότι θα διορθώσει όταν η οργή για αυτές τις αρχαίες πρακτικές έγινε viral.

Τέλος, η Ιντερπόλ βγήκε τον Νοέμβριο και ανακοίνωσε ότι, όσον αφορά την κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο σε εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το μόνο που κάνει είναι η προστασία των παιδεραστών. Καυτό στα τακούνια αυτής της διακήρυξης – μια έκπληξη για ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφους παντού – ήρθε η σύσταση, φυσικά, ότι οι πίσω πόρτες πρέπει να ενσωματωθούν σε όλους αυτούς τους τύπους εφαρμογών. Ας ελπίσουμε ότι θα αποτύχουν τόσο σκληρά όσο έκαναν κατά την τελευταία ώθηση.

Τελικές σκέψεις

Ο Νοέμβριος ήταν ένας ζοφερός μήνας, τόσο καιρός όσο και ειδησεογραφικός και μέχρι στιγμής ο Δεκέμβριος δεν φαίνεται τόσο καλός. Ας ελπίσουμε ότι το επόμενο έτος η παλίρροια μπορεί να ενεργοποιηθεί σε όλες αυτές τις επιθέσεις στην προστασία της ιδιωτικής ζωής, αλλά μέχρι τότε, θα παρακολουθούμε εκ μέρους των αναγνωστών μας.

Τι πιστεύετε για όλα αυτά; Το Big Brother γίνεται πολύ ισχυρό, ή τελικά δεν είναι τόσο κακό; Επίσης, πιστεύετε ότι χάσαμε μεγάλες ιστορίες από τον περασμένο Νοέμβριο; Ενημερώστε μας στα παρακάτω σχόλια και, όπως πάντα, σας ευχαριστούμε που διαβάσατε.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map