State of the Cloud, Αύγουστος 2018

Γεια σας και καλώς ήλθατε σε αυτήν την κατάσταση του σύννεφου του Αυγούστου, όπου η συντακτική ομάδα του Cloudwards.net ρίχνει μια σύγχυση στις μεγάλες ιστορίες του Ιουλίου. Αυτή είναι η πέμπτη δόση μας από τότε που ξεκινήσαμε τον Απρίλιο και, καθώς φαίνεται να υπάρχει κάποια ζήτηση για τη συμβολή μας στα τρέχοντα γεγονότα στην τεχνολογία, σχεδιάζουμε να συνεχίσουμε.


Όπως είναι συνηθισμένο μέχρι τώρα, ο Ιούλιος παρουσίασε μερικά από τα shenanigans του Facebook όσον αφορά το απόρρητο των δεδομένων των χρηστών του (προβλέπουμε ότι αυτό δεν θα τελειώσει ποτέ), καθώς και μερικά γενικότερα SNAFU απορρήτου από άλλους.

Ωστόσο, δεν πρόκειται μόνο για ασφάλεια δεδομένων σε αυτήν την έκδοση, υπάρχουν επίσης μερικά αποσπάσματα άλλων ιστοριών εδώ και εκεί, επίσης. Τα καλύτερα νέα τον περασμένο Ιούλιο ήταν ότι η ΕΕ απέρριψε έναν ανόητο νέο νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας που θα είχε, μεταξύ άλλων, απαγορεύσει τα μιμίδια, έτσι ώστε οι ασημένιες επενδύσεις να αφθονούν.

Ας ξεκινήσουμε με ζητήματα απορρήτου, ωστόσο, καθώς δεν είμαστε αυτοί που προηγουμένως χτυπάμε ένα απολύτως καλό νεκρό άλογο.

Όλα μας τα στοιχεία ανήκουν σε εμάς

Παρόλο που δεν μοιάζει με το τεράστιο σκάνδαλο που περιβάλλει την εταιρεία τον Μάιο και τον Ιούνιο, κυκλοφόρησαν νέα τον περασμένο μήνα ότι το Facebook άφησε όλα τα είδη τρίτων στα δεδομένα των χρηστών τους, με κατάφωρη παραβίαση των δικών του κανόνων (παρά εκείνων που ορίζονται από το νόμο απλά θνητοί).

Ενώ ορισμένες από τις εταιρείες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του συνδέσμου είναι αρκετά ακίνδυνες (σε σύγκριση με την Cambridge Analytica, εξαιρετικές εταιρείες ευαίσθητων δεδομένων ψήφου), ορισμένες άλλες δεν είναι. Παρόλο που η Spotify που έχει τη λίστα φίλων σας μπορεί να μην είναι η μεγαλύτερη συμφωνία, ρωσικές ή κινεζικές εταιρείες γνωρίζουν με ποιον μιλάτε πολύ.

Όπως αναφέρθηκε λεπτομερώς στην έκδοση Ιουλίου, εταιρείες στο Μέσο Βασίλειο (και πιθανώς και στη Ρωσία) κοινοποιούν τα δεδομένα τους στις αρχές. Αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα πολλών χρηστών του Facebook ενδέχεται να βρίσκονται στα χέρια της κινεζικής μυστικής αστυνομίας.

Σε σχετικές ειδήσεις, το Facebook κατάργησε την ετικέτα «προδοσία», οπότε, όλα είναι καλά τώρα. Είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχουν κάποιοι που αναρρώνουν γυμνοί και τρέμει από τη βασανιστήρια τους σε μια μυστική φυλακή που ενθαρρύνονται πολύ από τις ειδήσεις.

Όχι ότι το Facebook έχει το μονοπώλιο στην παροχή πρόσβασης σε τρίτα μέρη: προφανώς, οι προγραμματιστές για το Gmail έχουν πρόσβαση στα μηνύματά σας, υπό την προϋπόθεση ότι το έχετε δώσει (όταν συμφωνείτε με την T&Γ) και η εν λόγω εταιρεία πέρασε τη διαδικασία ελέγχου της Google. Όχι ότι κανένα από αυτά τα κριτήρια είναι δύσκολο να περάσει, οπότε ελπίζουμε να μην στείλατε τίποτα πολύ τρελό μέσω email.

Ευτυχώς έχουμε την κυβέρνηση να μας προστατεύσει

El-Presidente-Magnifico

Όλα αυτά τα σκοτεινά σύννεφα έχουν μια ασημένια επένδυση, ωστόσο, καθώς το Κογκρέσο των ΗΠΑ είχε αντιπροσώπους για το Google, το Facebook, το Twitter κ.ά. μπροστά σε μια επιτροπή για μια ωραία κουβέντα για πολιτικές παρεμβάσεις. Όχι ότι ήταν ένα είδος δικαστηρίου τύπου Inkuisisi: ζητήθηκε από τους αντιπροσώπους να εξηγήσουν εάν οι εταιρείες τους κάνουν διακρίσεις κατά των συντηρητικών, απάντησαν αρνητικά και αυτό φαίνεται να είναι λίγο πολύ.

Όχι το κομμάτι του υψηλού πολιτικού δράματος που περίμεναν όλοι, αλλά πήγαινε.

Ωστόσο, σε μια ενδιαφέρουσα πολιτική στροφή, το νέο λογισμικό αναγνώρισης προσώπου της Amazon έκανε ένα boo-boo και αναγνώρισε περίπου 30 εξέχοντες πολιτικούς των ΗΠΑ ως καταζητούμενοι εγκληματίες. Αυτό το ξεκαρδιστικό τεστ έγινε από το ACLU, μια ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για να δείξει πόσο αναξιόπιστος είναι αυτός ο τύπος λογισμικού. Μια επιτυχημένη δοκιμή κατά τη γνώμη μας, αν και προκάλεσε ορισμένα προβλέψιμα αστεία.

Ωστόσο, όλα τα παραπάνω θα γίνουν αντιληπτά μόλις ο Πρόεδρος Τραμπ – ένας άντρας με πολύ υψηλό IQ, όπως θα σας γνωρίζει – διέταξε τους υπαλλήλους του να συντάξουν κάποια νέα νομοθεσία περί απορρήτου. Στόχος του είναι να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ των αναγκών του αμερικανικού λαού καθώς και των επιχειρήσεων, οπότε δεν υπάρχει πιθανότητα – καμία πιθανότητα – ότι θα γίνει μια χαρούμενη καύση φωτιάς.

Ευτυχώς, εάν η νομοθεσία είναι λανθασμένη, μερικές δικαστικές υποθέσεις θα την υποβάλουν ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, όπου η επιλογή του Ντόναλντ για το ανώτατο δικαστικό σώμα, ο Μπρετ Κάβανου, μπορεί να το αποφανθεί. Είμαστε σίγουροι ότι ένας άντρας που βγήκε από την πλευρά του Ajit Pai και αυτός (της φήμης της ουδετερότητας του δικτύου) θα είναι σε θέση να αποφανθεί σωστά επί του θέματος.

Μην είστε κακό (στους μετόχους)

Google-Evil-Eyes

Μιλώντας για εταιρείες, η μεγαλύτερη απ ‘αυτές, η Google, υπήρξε και στις ειδήσεις τον τελευταίο μήνα. Αν και ανησυχούμε λίγο για τον τρόπο με τον οποίο η Google πηγαίνει όταν δεν είναι κακό, το τμήμα έρευνας AI της εταιρείας, DeepMind, βρήκε κάτι πολύ ωραίο.

Το DeepMind μπόρεσε να προγραμματίσει bots για να παίξει το παιχνίδι Quake III: Arena όπως θα έκαναν οι άνθρωποι, πράγμα που σημαίνει ότι η ηλικία των άθλιων αντιπάλων του υπολογιστή μπορεί να έχει τελειώσει. Δεν υπάρχει καμία λέξη για το αν οι AI θα κάνουν smacktalk και teabag παίκτες, αλλά τουλάχιστον θα σταματήσουν να τρέχουν στους τοίχους.

Σε περίπτωση που ανησυχείτε το Quake μπορεί να μεταφερθεί σε πραγματικά πεδία μάχης, ο Elon Musk και η Google υπέγραψαν τη δέσμευση να μην αναπτύξουν AI που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για θανατηφόρους σκοπούς. Αν και το πλήθος των αλουμινίου πιθανότατα θα συνεχίσει να χτυπάει μια ασφάλεια (γιατί δεσμεύεστε αν δεν το καταφέρατε στην πρώτη θέση; ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΡΥΒΕΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ !!! 1 !!! 11), φαίνεται ότι το franchise Terminator θα περιοριστεί στη φαντασία, τελικά.

Ωστόσο, δεν ήταν όλες οι υψηλές σημειώσεις για το Google. Καταργήθηκε από την ΕΕ για να αναγκάσει τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τις εφαρμογές της σε smartphone Android. Αυτή η νέα παραγγελία θα ανοίξει το δρόμο για προγραμματιστές τρίτων, πράγμα που σημαίνει περισσότερη επιλογή σε εφαρμογές (yay), αλλά επίσης αυξάνει την πιθανότητα bloatware (boo). Και στις δύο περιπτώσεις, τα έσοδα και οι μετοχές εξακολουθούν να αυξάνονται.

Τι εννοείς, τα προγράμματα δεν μπορούν να εκτοξεύσουν κεριά?

χαρούμενα γενέθλια

Οι οπαδοί των άσκοπων επετείων θα χαρούν να γνωρίζουν ότι ο Ιούλιος σηματοδότησε πολλά γενέθλια σημαντικών προγραμμάτων και εφαρμογών. Το πρώτο ήταν το Hotmail, το οποίο έγινε σεβαστό 22. Αν ήταν ένα άτομο, θα έκανε τα πρώτα του βήματα στον κόσμο των επιχειρήσεων μετά την ολοκλήρωση του κολεγίου, αλλά όπως και οι περισσότεροι από τους συνομηλίκους του, προτιμά να κάθεται στο υπόγειο του γονέα του να τρώει spam.

Η καλύτερη εφαρμογή λήψης σημειώσεων εκεί έξω, ο Evernote, έγινε 10 ετών, καθιστώντας μια δεκαετία ικανής να καταγράφει παρατηρήσεις εν κινήσει. Θα λέγαμε κάτι σαρκαστικό εδώ, αλλά πραγματικά μας αρέσει, οπότε φανταστείτε ένα αστείο παν για το λογότυπο της εταιρείας ελέφαντας εδώ.

Το μεγάλο είναι φυσικά δεσμευμένο για τα Windows 10, τα οποία έγιναν τρία τον περασμένο μήνα. Μοιάζει με μερικά μικρά παιδιά, εξακολουθεί να κάνει τακτικά φάουλ, αλλά οι γονείς του συνεχίζουν να ελπίζουν για το καλύτερο και οι φίλοι και η οικογένειά τους αγνοούν ευγενικά τη μυρωδιά που γεμίζει το δωμάτιο.

Μικρότερες ιστορίες

Ταϊπέι-ορίζοντας-101

Ο ΟΟΣΑ έβαλε την ευθύνη για την επιβράδυνση της αύξησης των μισθών στις εταιρείες τεχνολογίας. Σύμφωνα με τον υπερεθνικό οργανισμό, οι μισθοί Google, Facebook και το είδος τους πληρώνουν από τη γενική ομάδα διαθέσιμων χρημάτων, μειώνοντας έτσι τους άλλους. Ανεξάρτητα από το τι νομίζετε, η πληρωμή ενός τεχνικού ασκούμενου περισσότερο από έναν ηλεκτρολόγο μοιάζει λίγο έξω από εμάς.

Σε ένα χιουμοριστικό σημείωμα, προφανώς η λέξη «Ταϊβάν» θα συντρίψει το iOS σε ορισμένες συνθήκες χάρη σε μια διόρθωση που η κινεζική κυβέρνηση ήθελε να εφαρμοστεί. Δυστυχώς, το ζήτημα έχει επιλυθεί, αλλά είναι ωραίο να γνωρίζουμε ότι εταιρείες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων μπορούν να αισθάνονται πόνο για την αποτροπή σε δεσποτικά καθεστώτα.

Υπήρχε ένα SNAFU με τους κάδους S3 της Amazon: προφανώς όλα τα είδη σημαντικών ανθρώπων τα έχουν αφήσει ανοιχτά, παρά το Amazon, έναν από τους καλύτερους παρόχους IaaS, που προσφέρει πολλές επιλογές ασφάλειας. Επηρεάστηκαν τα δεδομένα των Αμερικανών ψηφοφόρων, μεταξύ άλλων, που σημαίνει ότι οι αρχηγοί είναι πιθανότατα κυλιόμενοι καθώς μιλούμε.

Κατά τη διάρκεια της G20, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν την επιβολή ψηφιακού φόρου στις υπηρεσίες Διαδικτύου, μια κίνηση που σίγουρα θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία που μόλις ανακάμπτει. Οι εν λόγω προωθητές είναι, ωστόσο, ανυπόμονοι, που σημαίνει ότι ενδέχεται να λάβουμε κάθε είδους ενδιαφέρουσες επιβαρύνσεις για αγαθά και υπηρεσίες που αγοράζονται μέσω του Διαδικτύου. Δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ που προσπαθούν να καταστρέψουν τον ιστό, φαίνεται.

Η Nokia και η T-Mobile υπέγραψαν συμφωνία για την παράδοση 5G στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η συμφωνία είναι η πρώτη φορά που έχει γίνει συγκεκριμένη συμφωνία για την ανάπτυξη διαδικτυακού κινητού υψηλής ταχύτητας. Εάν λειτουργεί, θα είναι επαναστατικό.

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, φαίνεται ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ θα εκδιωχθεί από το flop του στην πρεσβεία του Εκουαδόρ του Λονδίνου. Ο Scuttlebut λέει ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα της πίεσης στη μικρή χώρα της Λατινικής Αμερικής από τα μεγάλα αγόρια, απλά πιστεύουμε ότι ήταν άρρωστοι από αυτόν που έφυγε από την τουαλέτα.

Τελικές σκέψεις

Ο Ιούλιος ήταν ένας πολυάσχολος μήνας, όπως μπορείτε να δείτε, και σπάνια υπήρχε μια βαρετή στιγμή. Μεταξύ των shenanigans απορρήτου και της υπερβολικής προσέγγισης των κανονιστικών ρυθμίσεων, βρισκόμαστε σε έναν τρελό Αύγουστο, ανεξάρτητα από το ότι ο μισός κόσμος θα είναι σε διακοπές. Ελπίζουμε ότι θα επιστρέψετε σε ένα μήνα για να δείτε την έκδοση Σεπτεμβρίου (ή εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο παρακάτω για περισσότερη καλοσύνη στο Cloudwards.net).

Ελπίζουμε να απολαύσατε τη μικρή μας ανακεφαλαίωση, ενημερώστε μας στα παρακάτω σχόλια εάν παραλείψαμε σημαντικές ιστορίες. Ευχαριστούμε που διαβάσατε και ελπίζουμε να σας δούμε τον επόμενο μήνα.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map