State of the Cloud, Νοέμβριος 2018

Καλώς ήρθατε στην κατάσταση του cloud, στη μηνιαία στήλη του Cloudwards.net, όπου σας ενημερώνουμε για τις ειδήσεις του μήνα που ήταν και σας λέμε τη γνώμη μας για αυτό. Στην έκδοσή μας τον Οκτώβριο, προβλέψαμε ότι θα ήταν ένας ενδιαφέρων μήνας και αγόρι, αν είχαμε δίκιο. Ήταν τρελές λίγες εβδομάδες στο techland και απολαμβάνουμε την ευκαιρία να ρίξουμε φως σε αυτό.


Το Facebook θα εμφανιστεί (θα σταματήσουμε καθώς ανακάμπτετε από την έκπληξή σας), θα έχουμε περισσότερες αποδείξεις ότι το Google είναι κακό και έχουμε επίσης διάφορα νέα. Ωστόσο, θα ξεκινήσουμε με το μεγάλο: κοινωνικά μέσα και εκλογές. Αν και οι αμερικανικοί μεσοπρόθεσμοι προσελκύουν τη μεγαλύτερη προσοχή, υπήρξαν και κάποια φρύδια που εμφανίστηκαν στη Βραζιλία την περασμένη εβδομάδα.

Το Social Media Samba

Μπολσονάρο και εκλογές

Ο νικητής των προεδρικών εκλογών της Βραζιλίας, Jair Bolsonaro, συγκρίνεται συχνά με τον Trump: είναι χαρισματικός, αντισυμβατικός και μιλάει για το μυαλό του. Φαίνεται επίσης ότι ήταν το μόνο άτομο στον προεδρικό αγώνα που κατάλαβε πραγματικά τη δύναμη των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης. Για παράδειγμα, αγνόησε σε μεγάλο βαθμό τις συζητήσεις, προτιμώντας να επηρεάσει τους ψηφοφόρους με μια σειρά από αναρτήσεις στο Facebook που έπληξαν ελάχιστα επιχειρήματα.

Το Bolsonaro χρησιμοποίησε αυτό το πλεονέκτημα για καλό αποτέλεσμα. Όχι μόνο η καμπάνια του επικεντρώθηκε στη διάδοση μηνυμάτων που υπογράμμιζαν την κατάρρευση της κοινωνικής τάξης (η βάση των λαϊκιστών παντού), αλλά και πολλά «ψεύτικα νέα» διαδόθηκαν. Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι στο Cloudwards.net προτιμούμε να το ονομάζουμε «παραπληροφόρηση», γιατί αυτό είναι.

Αυτή η παραπληροφόρηση δεν ήταν πολύ λεπτή: το αριστερό κόμμα που διεκδικεί την προεδρία υπέστη κάποια σοβαρά ζητήματα αξιοπιστίας μετά το σκάνδαλο διαφθοράς «πλύσιμο αυτοκινήτων» και το στρατόπεδο του Μπολσονάρο το εκμεταλλεύτηκε με πλαστογραφίες που υπαινίσσονται την απάτη των ψηφοφόρων από την αριστερή πτέρυγα (το Το Poynter Institute έχει μερικά καλά παραδείγματα).

Όχι ότι η αντιπολίτευση του Μπολσονάρο αποτελείται από αγόρια χορωδίας: αυτό το κομμάτι περιγράφει πώς λειτουργούσαν οι υπερασπιστές του Twitter bots στις εκλογές του 2014 καθώς και του 2018 για όλες τις πλευρές. Δεν είναι ότι ο Μπολσονάρο ήταν ο μόνος που χρησιμοποίησε αυτό το νέο οπλοστάσιο, απλώς το χρησιμοποίησε καλύτερα. Δεν έβλαψε ότι είχε και κάποιους ισχυρούς υποστηρικτές, οι οποίοι διέδωσαν μηνύματα WhatsApp εκ μέρους του.

Παραπληροφόρηση και κοινωνία

Πλαστά νέα και παραπληροφόρηση

Τώρα, η Βραζιλία είναι πολύ μακριά και υπάρχουν πιθανώς πολλοί άνθρωποι σκεπτικοί για την επιρροή των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης στις εκλογές. Εννοώ, όλοι έχουμε επηρεάσει εύκολα τα μέλη της οικογένειας, ας πούμε, αλλά άνθρωποι σαν αυτό είναι μια ασήμαντη μειονότητα, σωστά; Σωστά? Λανθασμένος.

Η συνδεδεμένη μελέτη απέδειξε ότι οι εκστρατείες κοινωνικών μέσων, τόσο θετικές όσο και αρνητικές, λειτουργούν και λειτουργούν καλά. Τα δεδομένα ανάλυσης μπαίνουν στο παιχνίδι, καθώς και σε άλλες μορφές ψηφιακού βουντού, αλλά το αποτέλεσμα είναι ότι δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το ρόλο των κοινωνικών μέσων και της ψηφιακής διάδοσης πληροφοριών να παίζουν στη ζωή μας πια.

Στην Ινδία, για παράδειγμα, το πρόβλημα με το WhatsApp να μαζεύει πλήθη για να ξεπεράσει κάποια παλιά ντεμοντέ δικαιοσύνη όχλου είναι τόσο κακό που η εταιρεία έχει συγκροτήσει μια θεατρική ομάδα για να περιοδεύσει τη χώρα και να πει στους ανθρώπους να μην πιστέψουν όλα όσα διαβάζουν. Μπορεί να ακούγεται τρελό, αλλά άνθρωποι έχουν πεθάνει εκεί λόγω κακόβουλων φήμων που διαδίδονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μέχρι στιγμής, κανείς δεν έχει πεθάνει στη Δύση λόγω παραπληροφόρησης, αλλά οι Αμερικανοί επέλεξαν τον Ντόναλντ, οπότε το ηθικό υψηλό έδαφος είναι πιο ήπιο υψόμετρο από οτιδήποτε άλλο. Ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα η εξουσία των προέδρων των ΗΠΑ να περιοριστεί την επόμενη εβδομάδα εάν το Κογκρέσο μπορεί να συσσωρευτεί εναντίον του, γεγονός που μας φέρνει σε ένα άλλο σημαντικό πεδίο μάχης κοινωνικών μέσων.

Ψηφιακή δημοκρατία

Ενδιάμεσα και ψεύτικες ειδήσεις

Στις ΗΠΑ, οι προεδρικοί όροι είναι τέσσερα χρόνια. Στα μισά του δρόμου, υπάρχουν εκλογές, που ονομάζονται μεσοπρόθεσμα, όπου οι Αμερικανοί μπορούν να ψηφίσουν για την κατώτερη βουλή στο Κογκρέσο καθώς και τις μισές έδρες στη Γερουσία. Καθώς οι πρόεδροι μπορούν να μπλοκάρουν εάν το εκλογικό σώμα ψηφίσει για το αντίπαλο κόμμα στα μεσοπρόθεσμα, είναι πολύ μεγάλη υπόθεση.

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, το να έχεις έναν πρόεδρο τόσο πολωτικό όσο ο Τραμπ κάνει έναν πολύ συναρπαστικό μεσοπρόθεσμο. Εάν οι Δημοκρατικοί μπορούν να αποκτήσουν πλειοψηφίες σε οποιοδήποτε σπίτι (κατά προτίμηση και τα δύο, φυσικά), μπορούν να μετατρέψουν τον Ντόναλντ σε έναν πρόεδρο πάπιας που δεν μπορεί να κάνει πολλά. Εάν οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρήσουν τις πλειοψηφίες τους, είναι ένα επίτευγμα της τρέχουσας πολιτικής.

Προς το παρόν, η διοίκηση έχει αρκετά χαμηλή βαθμολογία έγκρισης, αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος δείκτης για το πώς θα μπορούσαν να γίνουν οι εκλογές. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα είναι να βεβαιωθείτε ότι οι σωστοί άνθρωποι εμφανίζονται στις κάλπες, ενώ οι λάθος μένουν στο σπίτι. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει αυτό, οι τακτικές περιλαμβάνουν τη γερανοποίηση και την καταστολή των ψηφοφόρων, αλλά η παραπληροφόρηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει γίνει ένας σημαντικός παράγοντας.

Στις προεδρικές εκλογές του 2016, για παράδειγμα, ο ρωσικός τρολ στρατός επικεντρώθηκε σε μηνύματα που θεωρούσαν ότι δεν θα εμφανίζονταν μαύροι και μουσουλμάνοι ψηφοφόροι. Αυτές οι ομάδες στο σύνολό τους ψηφίζουν γενικά τους Δημοκρατικούς, οπότε το να χάνουν το ενδιαφέρον τους να πάνε στις κάλπες σήμαναν μια στροφή προς ό, τι έτρεχε ο Ρεπουμπλικάνος..

Μια άλλη τακτική είναι να κηρυχθεί ο αγώνας που κερδίστηκε για έναν αντίπαλο υποψήφιο. Ακούγεται αντίθετα στην αρχή, αλλά αν το κάνετε σωστά, τα άτομα που επρόκειτο να ψηφίσουν για αυτόν τον υποψήφιο δεν εμφανίζονται, θεωρώντας ότι δεν χρειάζεται. Ας είμαστε ειλικρινείς, η ψηφοφορία είναι ένας πόνος στον αυχένα, οπότε γιατί να πάτε αν δεν χρειάζεται?

Υπάρχουν πολλά περισσότερα από ό, τι απλά μηνύματα καμπάνιας διαδίδονται στο διαδίκτυο. Είναι ένα ψυχολογικό παιχνίδι που ξεπερνά το απλό μήνυμα «ο τύπος μας είναι ο καλύτερος οπότε ψηφίστε μας» που θα περιμέναμε κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Επειδή είναι τόσο λεπτό, είναι επίσης δύσκολο να περιμένουμε από κάθε ψηφοφόρο να το παρακολουθεί. Οι τακτικοί άνθρωποι είναι απασχολημένοι με τις δικές τους ανησυχίες και δεν μπορεί να αναμένεται από τον καθένα να είναι ένας αναλυτικός αιχμηρός για όλες τις πληροφορίες που λαμβάνει σε οποιαδήποτε δεδομένη ημέρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι πολιτικοί έχουν μεταφέρει αυτή την ευθύνη στις εταιρείες κοινωνικών μέσων, με μικτά αποτελέσματα.

Ο ρόλος των επιχειρήσεων

Πιθανότατα θα εκπλαγείτε όταν ακούτε ότι δεν έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στην ικανότητα αυτών των εταιρειών να σώσουμε τη δημοκρατία μας. Όπως έχουμε τεκμηριώσει σε προηγούμενη κατάσταση των άρθρων στο cloud, ενδιαφέρονται κυρίως να κερδίσουν χρήματα – κάτι που είναι καλό – και πολύ λιγότερο σε έναν καλύτερο κόσμο, παρά τις υποσχέσεις τους.

Το Google, το Twitter, το Facebook και μερικοί άλλοι κλήθηκαν μπροστά σε ακροάσεις όπου έπρεπε είτε να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους ενάντια στις κατηγορίες προκατάληψης εναντίον των συντηρητικών, ή να διαβεβαιώσουν τους πολιτικούς ότι είναι ό, τι μπορούν για την επιρροή των στρατών τρολ – η Ρωσία δεν είναι η μόνη χώρα που τους απασχολεί.

Ωστόσο, είναι ένα τεράστιο έργο και αυτοί οι τύποι χάκερ δεν είναι ανόητοι. Στριμωγμένοι σε ένα σημείο, θα στήσουν κατάστημα σε άλλο. Η κλίμακα των δικτύων παραπληροφόρησης σας κάνει να αναρωτιέστε εάν είναι δίκαιο ότι η μόνη ευθύνη για την καταπολέμησή τους βαρύνει τις εταιρείες κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και αν οι κυβερνήσεις δεν τα χρησιμοποιούν απλώς ως αποδιοπομπαίος τράγος για ένα πρόβλημα που δεν έχουν ιδέα για το πώς να καταπολεμήσουν.

Hacks, ψέματα και σημειώσεις συσκέψεων

google και Κίνα

Όχι ότι το Facebook δεν έχει κανένα δικό του πρόβλημα. Εκτός από την απομάκρυνση των κατηγοριών για παρεμβάσεις στις εκλογές και την παρεμπόδιση δεδομένων, η εταιρεία έχει επίσης πέσει θύμα εγκλήματος στον κυβερνοχώρο. Οι χάκερ στοχεύουν τις βάσεις δεδομένων του Facebook και φτιάχνουν τις λεπτομέρειες έως και 50 εκατομμυρίων ατόμων. Μια ωραία μεταφορά, ειδικά καθώς αυτό περιλαμβάνει συνδέσεις σε άλλους ιστότοπους.

Θα σταματήσουμε εδώ για μια γρήγορη αίσθηση αυτοπροώθησης: αντί να χρησιμοποιήσουμε τις συνδέσεις FB, απλώς χρησιμοποιήστε έναν από τους καλύτερους διαχειριστές κωδικών πρόσβασης. Κάνουν καλύτερη δουλειά από οτιδήποτε βάζει το Zuck και δεν χρειάζεται να σας κοστίσουν τίποτα.

Διότι, βασικά, το Facebook δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε το απόρρητο ή την ασφάλειά σας, καθιστώντας το ένα πολύ κακό παζάρι για άτομα που φαίνεται να θέλουν να μοιράζονται πράγματα με τον κόσμο γενικά (συνειδητοποιούμε ότι έχοντας τη δική μας σελίδα στο Facebook λέγοντας ότι μας κάνει υποκριτές, σας ευχαριστώ πολύ ).

Ωστόσο, το Facebook δεν είναι η μόνη εταιρεία διαδικτύου που βρίσκεται στο επίκεντρο αυτήν τη στιγμή. Η Google προσελκύει πολλή προσοχή για τον δηλωμένο στόχο της εισόδου στην κινεζική αγορά με μια λογοκρισμένη μηχανή αναζήτησης, με κωδικό όνομα Dragonfly (ακόμη και οι εκτελεστές της Google παρακολουθούν πάρα πολλές ταινίες του Χόλιγουντ, φαίνεται).

Ωστόσο, όπως έχουμε αναλύσει σε προηγούμενες εκδόσεις αυτής της στήλης, αυτό δεν είναι ακριβώς ένα δημοφιλές έργο μεταξύ του κοινού, των πολιτικών ή των υπαλλήλων της Google. Αρκετά κακό από μόνο του, αλλά ο Οκτώβριος είδε τη διαρροή ενός αντιγράφου μιας συνάντησης Dragonfly του έργου που έρχεται σε αντίθεση με την επίσημη γραμμή της εταιρείας, η οποία ισχυρίστηκε ότι η Google θα σεβαστεί την ελευθερία του λόγου.

Κάποιο πολύ κακό PR εκεί. Και πάλι, αν ακόμη και ο Mike Pence πιστεύει ότι αυτό που κάνεις είναι λάθος, μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείς.

Σύντομα νέα

Καλιφόρνια

Το νομοσχέδιο καθαρής ουδετερότητας της Καλιφόρνιας τίθεται σε αναμονή για τώρα. Μετά από λίγο μεταξύ της κυβέρνησης του Χρυσού Κράτους και του ομοσπονδιακού Υπουργείου Δικαιοσύνης, αποφασίστηκε ότι έχει προηγηθεί αγωγή εναντίον της FCC από εταιρείες τεχνολογίας. Ένα χτύπημα για τους λάτρεις του δωρεάν Διαδικτύου, αλλά ο χρόνος θα πει τι θα συμβεί.

Το Bloomberg έκανε κάποια σοβαρά κύματα αναφέροντας την παρουσία τσιπ σε CPU που φέρεται να έχουν τοποθετηθεί από τους Κινέζους πράκτορες. Τόσο η κινεζική κυβέρνηση όσο και οι αμερικανοί αξιωματούχοι, καθώς και οι εν λόγω chipmakers αρνήθηκαν τον ισχυρισμό, αλλά τη στιγμή που γράφει το Bloomberg δεν έχει ακόμη παραιτηθεί ή παρέχει σκληρές αποδείξεις.

Ο υπερασπιστής της ιδιωτικής ζωής και ο κατηγορούμενος σεξουαλικός δράστης, ο Τζούλιαν Ασάνζ, σύντομα θα πρέπει να σταματήσουν να ξεφεύγουν από την πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο. Το έθνος της Νότιας Αμερικής ξεφυλλίζει την αγάπη του Διαδικτύου μετά από οκτώ χρόνια βασικά επειδή είναι ο χειρότερος συγκάτοικος ποτέ. Θα πρέπει απλώς να δούμε αν και πότε θα συλληφθεί μόλις ολοκληρωθεί η έξωση του.

Το Mozilla θα ενσωματώσει ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο στο πρόγραμμα περιήγησης Firefox στο εγγύς μέλλον. Το πιλοτικό πρόγραμμα κυκλοφορεί ήδη σε έναν επιλεγμένο αριθμό Αμερικανών χρηστών και πιθανότατα θα κοστίσει περίπου 10 $ ανά μήνα. Το εν λόγω VPN είναι το ProtonVPN, το οποίο είναι μια σταθερή επιλογή, αλλά όχι χωρίς κάποιες σημειώσεις. Διαβάστε την κριτική μας για το ProtonVPN.

Θα τερματίσουμε αυτήν την κατάσταση του σύννεφου με μια καταχώριση της Apple: προφανώς οι γονικοί έλεγχοι του iOS 12 προφανώς αποκλείουν οποιαδήποτε και όλες τις ανατομικές πληροφορίες από το να βλέπουν τα πολύτιμα παιδιά σας (συμπεριλαμβανομένων βασικών στοιχείων για την αναπαραγωγή και τα παρόμοια), αλλά επιτρέπουμε όλα τα είδη αιματηρής φοβερότητας με τη μορφή τρομοκρατικών ιστότοπων και παρόμοιων. Ωχ!

Τελικές σκέψεις

Όπως είπαμε στην αρχή, ο Οκτώβριος ήταν ένας πολύ απασχολημένος μήνας και πιθανότατα παραλείψαμε μερικές ιστορίες που άλλες θεωρούσαν πιο σημαντικές. Μη διστάσετε να επισημάνετε τυχόν εμφανείς παραλείψεις στα παρακάτω σχόλια και, στη συνέχεια, εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο, ώστε να μπορείτε να μας παρακολουθείτε σε πραγματικό χρόνο.

Ευχαριστούμε πολύ που διαβάσατε τις ειδήσεις του Οκτωβρίου. Ελπίζουμε να συμμετάσχετε ξανά σε ένα μήνα. Μέχρι τότε, καλή τύχη και μείνετε ασφαλείς.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map