Microsoft Azure Review – Ενημερώθηκε το 2020

Αναθεώρηση Microsoft Azure

Πιθανώς ένας από τους πιο δημοφιλείς πάροχους IaaS εκεί έξω, το Microsoft Azure προσφέρει ανταγωνιστικές τιμές και γρήγορες ταχύτητες, καθώς και ενσωμάτωση με μια σειρά από λογισμικό μεταφοράς τρίτων. Διαβάστε την πλήρη αναθεώρηση του Microsoft Azure για την πλήρη εικόνα.


Για όσους αναζητούν μια ικανή υπηρεσία υποδομής cloud για τη φιλοξενία αρχείων, το Microsoft Azure παρέχει λογικές τιμές και ακόμη βαθύτερη παγκόσμια υποδομή από το δημοφιλές Amazon S3. Το Azure λειτουργεί επίσης καλά με διαμορφώσιμο λογισμικό τρίτου μέρους, όπως το online backup πελάτη CloudBerry Backup και το cloud storage client Storage Made Easy.

Ερχόμενοι σε αυτήν την κριτική Microsoft Azure, θα αναλύσουμε το κόστος, το δίκτυο διακομιστών, την εμπειρία χρήστη, την ασφάλεια και την υποστήριξη για να σας δείξουμε γιατί κατατάσσεται ως η καλύτερη διαθέσιμη επιλογή cloud IaaS.

Μην ξεχάσετε να διαβάσετε την κριτική για το CloudBerry Backup και το Storage Made Easy για πληροφορίες σχετικά με τα δύο αγαπημένα μας εργαλεία φιλικά προς το Azure.

Εναλλακτικές λύσεις για το Microsoft Azure

Δυνατά σημεία & Αδυναμίες

Τιμολόγηση

Πολλά προϊόντα και υπηρεσίες εμπίπτουν στην ομπρέλα Azure, όλα με διαφορετικό κόστος. Αυτό περιλαμβάνει την Azure App Service, Azure Virtual Machines και Azure Container Service. Η φιλοξενία αρχείων για δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας ή αποθήκευσης απαιτεί τη χρήση του Azure Blob Storage, το οποίο έχει σχεδιαστεί για δεδομένα χωρίς δομή.

Όπως και οι περισσότερες λύσεις IaaS, χρεώνεστε για αυτό που χρησιμοποιείτε, το οποίο παρέχει πλεονέκτημα επεκτασιμότητας έναντι της παραδοσιακής αποθήκευσης cloud και των διαδικτυακών λύσεων δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας

Τούτου λεχθέντος, ο υπολογισμός του κόστους για το Azure μπορεί να γίνει δύσκολος, καθώς περιλαμβάνουν χρεώσεις ανά gigabyte τόσο για αποθήκευση όσο και για χρήση. Θα καλύψουμε τις τιμές, αλλά, αν χρειάζεστε μια πιο ακριβή εκτίμηση, η Microsoft παρέχει μια αριθμομηχανή αποθήκευσης που θα σας βοηθήσει.

Τιμές αποθήκευσης Azure

Η Microsoft χρεώνει με βάση τα συνολικά gigabyte που αποθηκεύονται στο Azure Blob Storage κάθε μήνα. Δεν απαιτείται ελάχιστο ποσό αποθήκευσης, επομένως μπορείτε να αποθηκεύσετε όσο το δυνατόν λιγότερα δεδομένα.

Δεν υπάρχει επίσης ανώτατο όριο.

Υπάρχουν τρεις τύποι αποθήκευσης Azure Blob: ζεστό, δροσερό και αρχείο. Η ζεστή αποθήκευση βελτιστοποιείται για συχνή πρόσβαση. Θα πληρώσετε περισσότερα για τον αποθηκευτικό χώρο, αλλά λιγότερα για τη χρήση, από ό, τι θα έχετε με δροσερό ή αποθηκευτικό χώρο. Είναι η καλύτερη επιλογή των τριών για συγχρονισμό και κοινή χρήση αρχείων και ιδανική για όσους χρησιμοποιούν το Storage Made Easy.

Ο δροσερός χώρος αποθήκευσης έχει βελτιστοποιηθεί για σπάνια πρόσβαση, ενώ ο χώρος αποθήκευσης αρχείων είναι για σπάνια πρόσβαση. Χρησιμοποιήστε το πρώτο για βραχυπρόθεσμη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και το δεύτερο για μακροπρόθεσμα.

Η Microsoft προσφέρει επίσης τοπικό περιττό χώρο αποθήκευσης και γεωγραφικά περιττό χώρο αποθήκευσης. Οι τιμές GRS είναι σημαντικά υψηλότερες επειδή τα αρχεία αποθηκεύονται σε πολλά κέντρα δεδομένων, ενώ το LRS χρησιμοποιεί μόνο ένα. Εάν δεν δημιουργείτε ένα δίκτυο παράδοσης περιεχομένου ή έχετε γραφεία σε όλο τον κόσμο, το LRS θα αρκεί.

Σχέδια: Hot (LRS): Hot (GRS): Cool (LRS): Cool (GRS): Archive (LRS): Archive (GRS):
Πρώτα 50 TB:0,0184 $0,0208 $0,01 $0,0334 $0,002 $0,004 $
Επόμενο 450 TB:0,0177 $0,0200 $0,01 $0,0334 $0,002 $0,004 $
Πάνω από 500 TB:0,017 $0,0192 $0,01 $0,0334 $0,002 $0,004 $

Το κόστος της θερμής αποθήκευσης LRS είναι πολύ πιο ακριβό από το Wasabi ή το Backblaze B2, αλλά περισσότερο από λογικό για ένα IaaS με δίκτυο διακομιστών μεγέθους Azure. Για σύγκριση, ο ζεστός χώρος αποθήκευσης με το Rackspace Cloud Files κοστίζει 100 $ ανά terabyte, περισσότερο από πέντε φορές το κόστος του Azure (διαβάστε την αναθεώρηση Rackspace Cloud Files).

Το Amazon Glacier, γνωστό ως μακροπρόθεσμη λύση δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, έχει υψηλότερο κόστος αποθήκευσης από το αρχείο αποθήκευσης της Azure. Πολλοί πάροχοι IaaS παρέχουν μόνο επιλογές αποθήκευσης καυτού ή αρχειοθέτησης. Μας αρέσει ότι η Microsoft παρέχει μια επιλογή μεσαίου εδάφους.

Τιμές χρήσης Azure

Η Microsoft συμπληρώνει το λογικό κόστος αποθήκευσης με εξίσου λογικό κόστος χρήσης. Πιο συγκεκριμένα, δεν υπάρχουν χρεώσεις για έξοδο για ζεστό χώρο αποθήκευσης. Το Egress αναφέρεται σε λήψεις αρχείων, για τα οποία χρεώνουν οι περισσότεροι πάροχοι.

Υπάρχουν χρεώσεις εξόδου τόσο για αποθήκευση όσο και για αποθήκευση αρχείων. Η δροσερή αποθήκευση περιλαμβάνει επίσης χρεώσεις μεταφόρτωσης δεδομένων.

Hot (LRS): Hot (GRS): Cool (LRS): Cool (GRS): Αρχείο (LRS): Αρχείο (GRS):
Ανάγνωση:ΕλεύθεροςΕλεύθερος0,01 $0,01 $0,02 $0,02 $
Γράφω:ΕλεύθεροςΕλεύθεροςΕλεύθεροςΕλεύθεροςΕλεύθεροςΕλεύθερος

Ανεξάρτητα από το είδος του χώρου αποθήκευσης που χρησιμοποιείτε, υπάρχουν χρεώσεις για κλήσεις API, κάτι που θέλετε να προσέξετε εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το Azure για ανάπτυξη εφαρμογών. Μπορείτε να βρείτε αυτά τα κόστη εδώ.

Εάν θέλετε να δοκιμάσετε το Azure πριν από την εκτέλεση, μπορείτε να εγγραφείτε για έναν δωρεάν λογαριασμό 5 GB που είναι καλός για ένα χρόνο.

Δίκτυο διακομιστή

Η Microsoft διατηρεί κέντρα δεδομένων cloud σε 52 σημεία σε όλο τον κόσμο και η πρόσβαση στο Azure είναι διαθέσιμη σε 140 χώρες.

Η Βόρεια Αμερική διαθέτει τις περισσότερες εγκαταστάσεις με 13, όλες εκτός από τις δύο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ευρώπη έχει οκτώ, με αρκετά περισσότερα στο δρόμο. Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού εξυπηρετείται επίσης, με εγκαταστάσεις στην Κίνα, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, τη Σιγκαπούρη και την Αυστραλία.

Υπάρχει μόνο ένα κέντρο δεδομένων στη Νότια Αμερική, που βρίσκεται στη Βραζιλία και κανένα στην Αφρική ή τη Μέση Ανατολή, αν και η Microsoft έχει τέσσερις καταχωρισμένες για κυκλοφορία.

Για σύγκριση, η επιλογή IaaS προϋπολογισμού Backblaze B2 έχει μία τοποθεσία στο κέντρο δεδομένων, στην Καλιφόρνια. Το Amazon S3 έχει 14 εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Το Google Cloud έχει 16.

Παίρνετε την εικόνα. Όσον αφορά τις εγκαταστάσεις διακομιστή, το Azure ξεπερνά κατά πολύ το υπόλοιπο πεδίο. Αν και αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα λάβετε ταχύτερη εξυπηρέτηση με το Azure, δεν θα σας πειράξει.

Ευκολία στη χρήση

Για αυτήν την κριτική, μας ενδιαφέρει το Azure ως επιλογή φιλοξενίας αρχείων. Όπως και άλλες προηγμένες πλατφόρμες IaaS, το Azure κάνει πολύ περισσότερα από αυτό, συμπεριλαμβανομένης της παροχής εργαλείων για τη δημιουργία εφαρμογών, τη φιλοξενία ιστοσελίδων και την κατασκευή βάσεων δεδομένων.

Λόγω της πολυπλοκότητάς του, μπορεί να δυσκολευτείτε να ξεκινήσετε με το Azure, και γι ‘αυτό δημιουργήσαμε έναν οδηγό για βοήθεια. Ενώ εστιάζουμε στην δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας, ο οδηγός μας θα σας δώσει μια ιδέα για το πώς να ρυθμίσετε το Azure για αποθήκευση αρχείων, οπότε δεν θα το εξετάσουμε σε τόσο βάθος εδώ.

Για να διατηρήσετε αρχεία στο Azure Blob Storage, δημιουργήστε έναν λογαριασμό αποθήκευσης πραγματοποιώντας είσοδο στον πίνακα ελέγχου Azure και κάνοντας κλικ στο “αποθήκευση” στο παράθυρο “έναρξη”.

Στην επόμενη σελίδα, κάτω από το παράθυρο Azure marketplace στα αριστερά, κάντε κλικ ξανά στο “storage”. Ένα νέο παράθυρο θα εμφανιστεί στα δεξιά με μια λίστα με επιλεγμένες εφαρμογές. Κάντε κλικ σε αυτόν που λέει “λογαριασμός αποθήκευσης”.

Στη συνέχεια, δημιουργήστε έναν λογαριασμό αποθήκευσης. Στην ομιλία IaaS, δημιουργείτε έναν κάδο ή ένα κοντέινερ, αλλά η Microsoft δεν χρησιμοποιεί κανέναν από αυτούς τους όρους. Θα πρέπει να δώσετε ένα όνομα στο λογαριασμό σας, να επιλέξετε έναν τύπο λογαριασμού και να επιλέξετε μια τοποθεσία στο κέντρο δεδομένων.

Για τύπους λογαριασμών, μπορείτε να επιλέξετε αποθήκευση blob, v1 γενικής χρήσης ή v2 γενικής χρήσης. Επιλέξτε v2 γενικής χρήσης για τις περισσότερες περιπτώσεις. Υποστηρίζει όλες τις τελευταίες δυνατότητες αποθήκευσης Azure, blob ή αλλιώς, και παρέχει την καλύτερη τιμή.

Κάντε κλικ στο “δημιουργία” και θα είστε έτοιμοι να ανεβάσετε αρχεία μόλις λάβετε το κλειδί API για αυτόν τον λογαριασμό αποθήκευσης. Μπορείτε να βρείτε αυτό το κλειδί κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο “κλειδιά πρόσβασης” στην πύλη Azure.

Με αυτά τα κλειδιά και το όνομα του λογαριασμού σας, θα μπορείτε να ενσωματώσετε το Azure με εφαρμογές τρίτων που έχουν σχεδιαστεί για τη μεταφορά αρχείων.

Οι επιλογές πελάτη περιλαμβάνουν απλές εφαρμογές μεταφόρτωσης και λήψης, όπως αυτές που περιλαμβάνονται στους καλύτερους πελάτες μεταφοράς αρχείων και πιο ανεπτυγμένα εργαλεία όπως τα Duplicati, Arq, CloudBerry Backup και Storage Made Easy. Θα μπορούσατε επίσης να ρυθμίσετε μια μονάδα δίσκου δικτύου που να δείχνει στο Azure χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο όπως το Mountain Duck.

Παρόλο που η λύση IaaS της Microsoft μπορεί να μην είναι τόσο εύκολη στη χρήση όσο το Wasabi ή το Backblaze B2, καμία από αυτές δεν προσφέρει τόσο περίπλοκη γκάμα υπηρεσιών. Μόλις ξεπεράσετε την αρχική καμπύλη εκμάθησης, το Azure παρέχει μια ελκυστική και φιλική προς το χρήστη διεπαφή για τη δημιουργία και διαχείριση λογαριασμών αποθήκευσης.

Ασφάλεια

Κατά τη δημιουργία του λογαριασμού αποθήκευσης, θα σας δοθεί η επιλογή να κρυπτογραφήσετε όλα τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα από την πλευρά του διακομιστή. Γνωστή ως κρυπτογράφηση σε κατάσταση ηρεμίας, αυτή η προσέγγιση παρέχει κάποια διαβεβαίωση ότι μια παραβίαση διακομιστή δεν θα έχει ως αποτέλεσμα την ανάγνωση αντιγράφων των αρχείων σας.

Το Azure χρησιμοποιεί πρότυπο προηγμένης κρυπτογράφησης για ένα πρωτόκολλο κρυπτογράφησης, που έχει οριστεί σε 256 bit. Αυτό είναι το πρωτόκολλο που προτείνουν τα Εθνικά Ινστιτούτα Προτύπων και Τεχνολογίας των Η.Π.Α. και αυτό που χρησιμοποιείται περισσότερο από παρόχους cloud.

Η διαχείριση των κλειδιών κρυπτογράφησης γίνεται από τη Microsoft και αποθηκεύεται σε ξεχωριστό διακομιστή από τα δεδομένα σας. Δεν υπάρχει επιλογή για ιδιωτική κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο, αλλά αυτός είναι ο κανόνας με την υπηρεσία cloud IaaS. Εάν αυτό το επίπεδο προστασίας είναι κάτι που χρειάζεστε, πολλά εργαλεία τρίτων που συνδυάζονται με Azure προσφέρουν κρυπτογράφηση από την πλευρά του πελάτη.

Για να αποφύγετε την κλοπή κωδικού πρόσβασης που θα επέτρεπε σε άλλους να συνδεθούν στον πίνακα ελέγχου Azure και να προκαλέσει καταστροφή, μπορείτε να ενεργοποιήσετε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων. Το 2FA απαιτεί ένα πρόσθετο διαπιστευτήριο ασφαλείας κατά τη σύνδεση στο Azure σε έναν άγνωστο υπολογιστή. Μπορείτε να λάβετε αυτόν τον κωδικό ως μήνυμα κειμένου ή να μεταβείτε σε μια εφαρμογή ελέγχου ταυτότητας όπως το Google Authenticator.

Τόσο η φυσική όσο και η εικονική επαφή με το δίκτυο κέντρων δεδομένων Azure παρακολουθούνται στενά. Η πρόσβαση στο κέντρο δεδομένων διοχετεύεται μέσω ενός μόνο σημείου πρόσβασης, ενώ το υπόλοιπο κέντρο αποκλείεται από ψηλούς φράκτες. Οι εγκαταστάσεις περιπολούνται από φρουρούς και παρακολουθούνται όλο το 24ωρο από την τηλεόραση κλειστού κυκλώματος, συμπεριλαμβανομένων των καμερών στο μπροστινό και πίσω μέρος κάθε rack διακομιστή.

Υποστήριξη

Για να λάβετε πλήρη υποστήριξη για το Azure από τη Microsoft, πρέπει να εγγραφείτε για ένα πρόγραμμα υποστήριξης. Εάν δεν πληρώνετε για υποστήριξη, θα λάβετε βοήθεια μόνο για θέματα χρέωσης και συνδρομής από τη Microsoft, αν και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα φόρουμ υποστήριξης για τεχνικά ζητήματα.

Υπάρχουν τέσσερα επίπεδα σχεδίου υποστήριξης διαθέσιμα: προγραμματιστής, τυπικός, επαγγελματίας και πρεμιέρα. Τα σχέδια για υποστήριξη δεν έρχονται φθηνά. Η λιγότερο ακριβή υποστήριξη για προγραμματιστές, κοστίζει 29 $ το μήνα. Η τυπική υποστήριξη κοστίζει 100 $ και το επαγγελματικό κόστος 1.000 $.

Η υποστήριξη Premier απαιτεί την κλήση της Microsoft για λήψη προσφοράς.

Το σχέδιο προγραμματιστή πρέπει να είναι αρκετό για περιβάλλοντα μη παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του backup και του cloud storage, παρέχοντάς σας υποστήριξη μέσω email κατά τις εργάσιμες ώρες. Για 29 $ το μήνα, περιμένουμε να συμπεριληφθεί τηλεφωνική υποστήριξη, αλλά αυτό απαιτεί το τυπικό πρόγραμμα. Και πάλι, ένα παρόμοιο πρόγραμμα υποστήριξης με το Google Cloud κοστίζει 150 $ το μήνα, οπότε, συγκριτικά, η ερώτηση του Azure φαίνεται λογική.

Οι χρόνοι απόκρισης υπολογίζονται σε λιγότερο από οκτώ εργάσιμες ώρες για το πρόγραμμα προγραμματιστών. Τα πιο ακριβά σχέδια λαμβάνουν ταχύτερες απαντήσεις ανάλογα με τη σοβαρότητα του ζητήματος. Για τη Βόρεια Αμερική, οι ώρες λειτουργίας κυμαίνονται από τις 6 π.μ. έως τις 6 μ.μ. PST, Δευτέρα έως Παρασκευή. Στις περισσότερες άλλες χώρες, οι ώρες υποστήριξης κυμαίνονται μεταξύ 9 π.μ. και 5 μ.μ. κατά τις εργάσιμες ημέρες.

Για οδηγίες DIY, η Azure διατηρεί διαδικτυακή τεκμηρίωση και μια γνωστή βάση που καλύπτει πολλές κοινές ερωτήσεις. Μπορείτε να αναζητήσετε τη βάση γνώσεων ή μπορείτε να περιηγηθείτε σε θέματα ανά προϊόν και ετικέτες όπως “δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας” ή “χρέωση”.

Οι πόροι DIY της Microsoft εξαντλούνται και το φόρουμ χρηστών είναι ενεργό, αλλά αυτά τα πλεονεκτήματα δεν υπερβαίνουν το κόστος των σχεδίων υποστήριξής της για τη δημιουργία ευνοϊκής εντύπωσης.

Τελικές σκέψεις

Εάν μπορείτε να παραβλέψετε τα ακριβά σχέδια υποστήριξης, υπάρχουν πολλά να θαυμάσετε για το Microsoft Azure. Σε σύγκριση με παρόμοιες υπηρεσίες IaaS όπως το Amazon S3 και το Google Cloud, οι τιμές αποθήκευσης είναι χαμηλότερες και το δίκτυο διακομιστών είναι μεγαλύτερο. Είμαστε μεγάλοι θαυμαστές και της ελκυστικής και εύχρηστης διεπαφής ιστού.

Κατατάσσουμε το Azure ως την καλύτερη διαθέσιμη λύση IaaS cloud, ακόμα κι αν έχει πολύ δρόμο να διανύσει προτού ταιριάξει τους αριθμούς αγοράς της Amazon. Φυσικά, είμαστε ανοιχτοί σε διαφορές απόψεων. Μοιραστείτε τις δικές σας σκέψεις για το Azure στα παρακάτω σχόλια και ευχαριστώ που διαβάσατε.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map