Google Cloud Review – Ενημερώθηκε το 2020

Google Cloud Review

Το Google Cloud είναι ένας πάροχος IaaS που βασίζεται σε ένα από τα πιο ισχυρά υπάρχοντα δίκτυα εκεί έξω. Αν και δεν είναι χωρίς δικό του λάθος, αξίζει να εξεταστεί αν ψωνίζετε για υποδομή. Διαβάστε την κριτική μας στο Google Cloud εάν θέλετε να μάθετε γιατί.


Οι λύσεις υποδομής cloud ως υπηρεσία παρέχουν δίκτυα διακομιστών για ανάγκες υπολογιστικού νέφους, συμπεριλαμβανομένων των βάσεων δεδομένων φιλοξενίας και δεδομένων εφαρμογών. Εδώ στο Cloudwards.net, ενδιαφερόμαστε κυρίως για το IaaS ως τελικό σημείο για εφεδρικούς πελάτες όπως το CloudBerry Backup, το Duplicati και το Arq.

Σε αυτήν την κριτική του Google Cloud, θα αξιολογήσουμε ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στον κλάδο IaaS και ένα τέλειο ζεύγος για οποιονδήποτε από αυτούς τους πελάτες, για να μην αναφέρουμε τη λύση αποθήκευσης αρχείων-συγχρονισμού και κοινής χρήσης αποθήκευσης Made Made Easy ( διαβάστε την κριτική μας για το Storage Made Easy).

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Google Cloud αξίζει να αναφερθεί μεταξύ των καλύτερων διαθέσιμων παρόχων cloud IaaS, αν και υποστηρίζουμε ότι δεν βρίσκεται στην κορυφή των charts. Μπορεί να μην είναι τόσο ελκυστικό όσο το Amazon S3 ή το Azure, αλλά το Google Cloud διαθέτει ένα παγκόσμιο δίκτυο, ισχυρή ασφάλεια και διάφορους τύπους αποθήκευσης ανάλογα με τις ανάγκες σας, συμπεριλαμβανομένων των αρχειοθετημένων κάδων του.

Παρακάτω, θα αναλύσουμε λεπτομερώς όλα τα πλεονεκτήματα, τα υψηλά και τα χαμηλά επίπεδα, αγγίζοντας το κόστος, το δίκτυο, την εμπειρία χρήστη, την ασφάλεια και την υποστήριξη που παρέχονται με την προσφορά υποδομής cloud της Google. Εάν το Google Cloud υποβάλει ένσταση, μπορείτε να δοκιμάσετε την υπηρεσία με μια δωρεάν δοκιμή 12 μηνών, 300 $ πίστωσης, για να τη μετρήσετε μόνοι σας.

Εναλλακτικές λύσεις για το Google Cloud

Δυνατά σημεία & Αδυναμίες

Τιμολόγηση

Μεταξύ των παρόχων IaaS, το κόστος για το Google Cloud είναι από τα πιο ακριβά. Είναι περισσότερα ανά gigabyte από το Microsoft Azure και το Amazon S3, αν και είναι πολύ λιγότερο από τα υπερτιμημένα Rackspace Cloud Files.

Οι τιμές περιλαμβάνουν τόσο το κόστος αποθήκευσης όσο και το κόστος χρήσης που χρεώνεται κάθε μήνα. Δεν υπάρχουν ελάχιστες απαιτήσεις αποθήκευσης και δεν υπάρχει ανώτατο όριο, επομένως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Google Cloud για να φιλοξενήσετε όσα ή λιγότερα αρχεία χρειάζεστε.

Υπάρχουν τέσσερις τύποι αποθηκευτικού χώρου για το Google Cloud και οι χρεώσεις θα εξαρτηθούν από τον τύπο που θα επιλέξετε. Οι επιλογές είναι η πολυ-περιφερειακή και η τοπική αποθήκευση θερμής αποθήκευσης, η αποθήκευση σε κοντινή απόσταση και η αποθήκευση ψυχρής τηλεφωνίας.

Επιλέξτε ζεστό χώρο αποθήκευσης εάν σκοπεύετε να έχετε συχνά πρόσβαση στα αρχεία σας. Τα ποσοστά αποθήκευσης είναι υψηλότερα, αλλά δεν υπάρχει ελάχιστη διάρκεια αποθήκευσης και τα ποσοστά χρήσης είναι λογικά. Για λιγότερο συχνή πρόσβαση, όπως για δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας, αποθήκευση κοντινής γραμμής ή ψυχρής τηλεφωνίας θα σας εξοικονομήσει χρήματα, αρκεί να διατηρείτε τα αρχεία σας αποθηκευμένα για τουλάχιστον 30 ημέρες για κοντινή γραμμή και 90 ημέρες για ψυχρή γραμμή.

Θα ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στις τιμές, αλλά αν θέλετε μια πιο ακριβή εκτίμηση με βάση την τοποθεσία και τις ανάγκες σας, η Google παρέχει μια αριθμομηχανή για την εκτίμηση του κόστους.

Τιμές αποθήκευσης

Οι τιμές αποθήκευσης για το ζεστό αποθηκευτικό χώρο του Google Cloud δεν μειώνονται όσο περισσότερο αποθηκεύετε, μια απόκλιση τόσο από το Amazon S3 όσο και από το Azure. Οι βασικές τιμές, τουλάχιστον για τους πολυπεριφερειακούς κάδους, είναι επίσης υψηλές.

Τιμές αποθήκευσης στο Google Cloud ανά GB ανά μήναΠολυπεριφερειακή (ζεστή αποθήκευση):Περιφερειακή (ζεστή αποθήκευση):Κοντά:Ψυχρή γραμμή:
Τιμή:0,026 $0,02 $ – 0,035 $ ανά GB / μήνα0,01 $ – 0,02 $ ανά GB / μήνα0,007 $ – 0,014 $ ανά GB / μήνα

Με 2,6 σεντ ανά gigabyte για αποθήκευση σε πολλές περιοχές, τρέχει περίπου το ένα τρίτο σεντ περισσότερο από το Amazon και τα τέσσερα πέμπτα σεντ περισσότερο από το Azure. Για να αποθηκεύσετε, σκεφτείτε την τοπική αποθήκευση Εκτός εάν δημιουργείτε ένα σύστημα φιλοξενίας αρχείων για τελικούς χρήστες σε όλο τον κόσμο, η επιλογή του δεν θα επηρεάσει την απόδοση.

Οι τιμές για την περιφερειακή αποθήκευση είναι πιο ευνοϊκές, αν και κυμαίνονται από 2 σεντ ανά gigabyte έως 3,5 σεντ. Οι περισσότερες περιοχές που εξετάσαμε ήταν 2 ή 2,3 σεντ ανά gigabyte.

Για τις ανάγκες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, το χαμηλότερο ποσοστό αποθήκευσης ψυχρής γραμμής Google Cloud, επτά δέκατα σεντ, είναι υψηλότερο ανά gigabyte από το Amazon Glacier κατά περίπου το ένα πέμπτο σεντ ανά gigabyte. Λάβετε υπόψη ότι χρεώνεστε για τουλάχιστον 30 ημέρες για αρχεία που διατηρούνται σε κοντινή απόσταση και 90 ημέρες για αυτά που βρίσκονται σε χώρο αποθήκευσης ψυχρής τηλεφωνίας.

Τιμές χρήσης

Η Google κατανέμει τα ποσοστά χρήσης για την πλατφόρμα IaaS σε κατηγορίες Α, κατηγορία Β και έξοδο.

Για όσους θέλουν να δημιουργήσουν ένα αποθετήριο cloud για σύζευξη με το Storage Made Easy, το CloudBerry Backup ή μια παρόμοια υπηρεσία, πρέπει να ανησυχείτε μόνο για την έξοδο, που είναι όρος για τη λήψη αρχείων. Δυστυχώς, αυτές οι χρεώσεις εξόδου δεν είναι φθηνές.

Σημειώστε ότι ο παρακάτω πίνακας συνοψίζει τα ποσοστά εξόδου για πολυπεριφερειακή αποθήκευση και τις περισσότερες περιφερειακές επιλογές αποθήκευσης. Επειδή οι τοπικές τιμές μπορεί να διαφέρουν, θα πρέπει να τις ελέγξετε ξανά με το Google, ανάλογα με το πού σκοπεύετε να αποθηκεύσετε τα αρχεία σας.

Πολυπεριφερειακή & Περιφερειακές τιμές εισόδου ανά GBEgress Worldwide (εκτός Ασίας και Αυστραλίας:Egress Asia (εκτός της Κίνας, αλλά συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ):Egress Κίνα (εκτός Χονγκ Κονγκ):Egress Αυστραλία:
0-1 TB0,12 $0,12 $0,23 $0,19 $
1-10 TB0,11 $0,11 $0,22 $0,18 $
10 + TB0,08 $0,08 $0,20 $0,14 $

Η Google κάνει εκπτώσεις σε πολυπεριφερειακές και περιφερειακές τιμές για εκείνους που κάνουν λήψη αρχείων συχνά, αλλά 12 σεντς είναι περίπου όσο χρεώσεις υπηρεσίας IaaS. Ορισμένα, όπως το Wasabi φιλικό προς τον προϋπολογισμό (διαβάστε την κριτική μας στο Wasabi), δεν χρεώνουν για λήψεις αρχείων.

Δίκτυο διακομιστή

Η Google διατηρεί ένα δίκτυο διευκολύνσεων διακομιστών σε όλο τον κόσμο που αποτελούν τα οστά της υπηρεσίας υποδομής cloud. Συνολικά, υπάρχουν 15 τοποθεσίες κέντρου δεδομένων με περισσότερες στο δρόμο. Αυτό τοποθετεί το Google Cloud εν μέρει με το Amazon S3, αν και πίσω από το Microsoft Azure, το οποίο διαθέτει πάνω από 50 κέντρα δεδομένων.

Μεταξύ των τοποθεσιών υπάρχουν πολλές στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως το Όρεγκον, η Αϊόβα, η Βόρεια Βιρτζίνια και η Νότια Καρολίνα. Υπάρχει μια άλλη εγκατάσταση της Βόρειας Αμερικής στο Μόντρεαλ και στη Νότια Αμερική, που βρίσκεται στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας.

Υπάρχουν τέσσερα κέντρα στην Ευρώπη, που βρίσκονται στο Λονδίνο, το Βέλγιο, τις Κάτω Χώρες και το Φράνκφορτ, με περισσότερα να βρίσκονται στο δρόμο. Δεν υπάρχουν διακομιστές στη Μέση Ανατολή ή την Αφρική, αλλά έξι στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού: Βομβάη, Ταϊβάν, Τόκιο, Σιγκαπούρη και Σίδνεϊ.

Ευκολία στη χρήση

Η Google παρέχει μια διαδικτυακή κονσόλα για τη διαχείριση του λογαριασμού σας στο Google Cloud. Η κονσόλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για περισσότερα από τη δημιουργία κοντέινερ για την αποθήκευση αρχείων, όπως δημιουργία βάσεων δεδομένων, μηχανές εφαρμογών, υπολογιστές και σχεδιασμός μεγάλων διαδικασιών δεδομένων. Αυτό μπορεί να κάνει τη χρήση του Google Cloud λίγο δύσκολη στην αρχή αν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε μόνο για αποθήκευση αρχείων.

Μπορείτε να μειώσετε το θόρυβο κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο “αποθήκευση”, που βρίσκεται περίπου το ένα τρίτο του τρόπου κάτω από το αριστερό τμήμα του παραθύρου, κάτω από τον υποκεφάλαιο “αποθήκευση”. Ένα κλικ θα σας ανακατευθύνει σε μια νέα σελίδα όπου μπορείτε να δημιουργήσετε και να διαχειριστείτε κάδους αποθήκευσης με σχετική ευκολία.

Οι κάδοι είναι διακριτά δοχεία για αποθήκευση αντικειμένων που διευκολύνουν την οργάνωση αρχείων. Ενώ μπορείτε να συνδέσετε πολλές εφαρμογές τρίτου μέρους σε έναν κάδο, είναι καλύτερο να δημιουργήσετε ξεχωριστούς κάδους για κάθε έναν.

Κάντε κλικ στο “δημιουργία κάδου” και συμπληρώστε τα πεδία στο παράθυρο που ανοίγει. Θα πρέπει να δώσετε στον κάδο σας ένα μοναδικό όνομα, να επιλέξετε έναν τύπο αποθήκευσης και να επιλέξετε μια τοποθεσία αποθήκευσης.

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε ετικέτες για να κάνετε ευκολότερη την ταξινόμηση των κάδων και είτε να επιτρέψετε στο Google να διαχειρίζεται τα κλειδιά κρυπτογράφησής σας είτε να τα διαχειρίζεστε μόνοι σας. Κάντε κλικ στην επιλογή “δημιουργία” όταν είστε ικανοποιημένοι και ο κάδος σας θα είναι έτοιμος να φιλοξενήσει αρχεία.

Παρόλο που μπορείτε να ανεβάσετε μεμονωμένα αρχεία στο Google Cloud μέσω της κονσόλας cloud, είναι πιο αποτελεσματικό να χρησιμοποιείτε μια εφαρμογή τρίτου μέρους. Σας προτείνουμε μερικές απλές λύσεις στον καλύτερο οδηγό πελάτη μεταφοράς αρχείων. Μπορείτε επίσης να μετατρέψετε το Google Drive σε μονάδα δίσκου δικτύου χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο όπως το Mountain Duck ή κάτι πιο εξελιγμένο, όπως το CloudBerry Backup (διαβάστε την κριτική του CloudBerry Backup).

Ανεξάρτητα από τον πελάτη που χρησιμοποιείτε, θα πρέπει να τον συνδέσετε στον κάδο σας στο Google Cloud. Αυτό μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας ένα κλειδί API ή ένα διακριτικό ελέγχου ταυτότητας, όπως το OAuth, εάν το υποστηρίζει η εφαρμογή.

Το πλεονέκτημα του OAuth είναι ότι προσδιορίζει το άτομο που πραγματοποιεί τη σύνδεση και το κλειδί API σας δεν θα χρειάζεται να αποθηκευτεί οπουδήποτε. Οι συνδέσεις OAuth είναι επίσης πολύ πιο εύχρηστες, καθώς δεν απαιτούν ανάκτηση κλειδιού API από την πύλη προγραμματιστών.

Εάν χρειάζεστε ένα κλειδί API, μπορείτε να το ανακτήσετε χρησιμοποιώντας την καρτέλα “διαπιστευτήρια” της σελίδας “API και υπηρεσίες” που είναι συνδεδεμένη στην κονσόλα ελέγχου Google Cloud.

Ίσως χρειαστεί να καταγράψετε το κλειδί API κάπου, καθώς δημιουργείται μόνο μία φορά και δεν αποθηκεύεται οπουδήποτε για λόγους ασφαλείας. Αυτό το κλειδί θα απαιτείται κατά τη ρύθμιση συνδέσεων στο Google Cloud από την εφαρμογή τρίτου μέρους.

Τελικά, δεν υπάρχει τίποτα σχετικά με την εμπειρία χρήστη του Google Cloud. Ενώ υπάρχει μια καμπύλη μάθησης, αυτό είναι αναπόφευκτο χάρη στην πολυπλοκότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Εάν η απλότητα είναι αυτό που σας ενδιαφέρει, ίσως θελήσετε να δείτε το Backblaze B2, μια πλατφόρμα cloud IaaS με λιγότερες δυνατότητες (για να μην αναφέρουμε πολύ χαμηλότερο κόστος).

Ασφάλεια

Η χρήση του OAuth για σύνδεση σε τελικά σημεία του Google Cloud, συμπεριλαμβανομένων των κάδων, παρέχει στην Google ένα πλεονέκτημα ασφάλειας έναντι πολλών από τους αντιπάλους του στο cloud IaaS, τα οποία απαιτούν κλειδιά API. Το Google Cloud έχει ένα ωραίο προφίλ ασφαλείας, πολύ περισσότερο από την προσωπική λύση αποθήκευσης cloud της εταιρείας, το Google Drive (διαβάστε την κριτική μας στο Google Drive).

Το Google Cloud χωρίζει δεδομένα σε κομμάτια και κάθε κομμάτι κρυπτογραφείται σε κατάσταση ηρεμίας χρησιμοποιώντας κρυπτογράφηση 128-bit ή 256-bit. Τα κλειδιά κρυπτογράφησης δεδομένων κρυπτογραφούνται τα ίδια χρησιμοποιώντας την υπηρεσία διαχείρισης κλειδιών Google.

Ενώ η Google διαχειρίζεται τα κλειδιά από προεπιλογή, για πρόσθετη ασφάλεια μπορείτε να επιλέξετε να τα επιβλέπετε μόνοι σας χρησιμοποιώντας το Google KMS. Αυτή η υπηρεσία σάς επιτρέπει να περιστρέφετε γρήγορα και να καταστρέφετε κλειδιά, εκτός από τη διαχείριση των αδειών κλειδιών και τον έλεγχο της χρήσης κλειδιών.

Η Google σάς επιτρέπει να ενεργοποιήσετε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων ως μέσο προστασίας των λογαριασμών σας από κλοπή κωδικού πρόσβασης. Οι αδύναμοι κωδικοί πρόσβασης είναι πολύ πιο εύκολο να σπάσουν από τα κλειδιά κρυπτογράφησης και μια κοινή ευπάθεια για τις επιχειρήσεις. Με ενεργοποιημένο το 2FA, θα χρειαστεί ένας επιπλέον κωδικός ασφαλείας για να συνδεθείτε στον λογαριασμό σας στο Google Cloud από ένα άγνωστο μηχάνημα.

Μπορείτε να λάβετε αυτόν τον κωδικό μέσω μηνύματος κειμένου ή να χρησιμοποιήσετε το Google Authenticator, μια εφαρμογή για κινητά, αν προτιμάτε. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα κλειδί ασφαλείας, το οποίο είναι ένα κομμάτι υλικού που συνδέεται στη θύρα USB του υπολογιστή σας.

Για να διασφαλίσει την ακεραιότητα του κέντρου δεδομένων, όπως οι περισσότερες υπηρεσίες cloud, η Google προστατεύει τις εγκαταστάσεις της από παράβαση και εικονικές επιθέσεις. Τα μέτρα περιλαμβάνουν βιομετρικούς σαρωτές, παρακολούθηση τηλεόρασης κλειστού κυκλώματος, περιπολίες φύλαξης και περιμετρική περίφραξη. Η εταιρεία δημοσίευσε ένα πλήρες βιβλίο ασφαλείας, αν θέλετε να μάθετε περισσότερα.

Υποστήριξη

Η τεχνική υποστήριξη για το Google Cloud δεν είναι δωρεάν, αλλά αυτό δεν είναι ασυνήθιστο μεταξύ των παρόχων IaaS. Μπορείτε να λάβετε δωρεάν άμεση υποστήριξη για θέματα χρέωσης και πωλήσεων, αλλά αυτό ισχύει.

Το χαμηλότερο επίπεδο τεχνικής υποστήριξης είναι πιο ακριβό από το διαγωνισμό, ουσιαστικά έτσι. Η υποστήριξη Silver θα σας αποφέρει 150 $ το μήνα, πενταπλάσια από την αντίστοιχη υποστήριξη της Amazon και της Microsoft.

Η υποστήριξη Silver σας βοηθά μόνο να υποστηρίξετε την εργάσιμη ώρα και μόνο μέσω email. Για 24/7 και τηλεφωνική υποστήριξη, θα πρέπει να πραγματοποιήσετε αναβάθμιση στο πρόγραμμα χρυσού, το οποίο ξεκινά από 400 $ ανά μήνα.

Για όσους δεν πειράζουν να βοηθήσουν τον εαυτό τους, η Google διαθέτει δωρεάν κέντρο υποστήριξης όπου μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε λεπτομερή τεκμηρίωση, σεμινάρια και φόρουμ κοινότητας.

Ενώ η Google διαθέτει μερικά από τα πιο ενεργά φόρουμ κοινότητας στην τεχνολογία, για επιχειρηματικούς χρήστες περιορισμένου προϋπολογισμού που χρειάζονται γρήγορη, άμεση υποστήριξη, τα φουσκωμένα σχέδια υποστήριξης της Google είναι ένας λόγος για να εξετάσουν άλλες επιλογές IaaS.

Τελικές σκέψεις

Η αγορά cloud IaaS έχει εκραγεί και, χωρίς αμφιβολία, το Google Cloud κατατάσσεται ως μία από τις κορυφαίες επιλογές χάρη σε εξαιρετικές δυνατότητες, ισχυρή ασφάλεια και πολλές επιλογές διακομιστή. Δεν μας αρέσει όσο το Microsoft Azure, η επιλογή μας για το καλύτερο IaaS και το Amazon S3 έχει μακράν περισσότερους χρήστες.

Ωστόσο, για όσους χρειάζονται μια ισχυρή λύση φιλοξενίας αρχείων, θα μπορούσατε να κάνετε πολύ χειρότερα. Παρακολουθήστε τις σκέψεις σας στο Google Cloud παρακάτω.

Για όσους ενδιαφέρονται για το CloudBerry Backup ή άλλες επιλογές δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, ο καλύτερος διαδικτυακός οδηγός δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε. Ευχαριστώ για την ανάγνωση.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map