Αναθεώρηση Amazon S3 – Ενημερώθηκε το 2020

Αναθεώρηση Amazon S3

Η πιο δημοφιλής υπηρεσία IaaS εκεί έξω, το Amazon S3 προσφέρει καλή υποδομή, καλές ταχύτητες, αλλά μια σκοτεινή δομή τιμολόγησης. Ρίξτε μια ματιά στις επισημάνσεις “μου αρέσει” και “δεν μου αρέσει” σε αυτόν τον κεντρικό υπολογιστή αρχείων στην αναθεώρηση του Amazon S3.


Το Amazon S3 είναι το πιο δημοφιλές cloud που παρέχει το IaaS σήμερα, ελέγχοντας το 33 τοις εκατό της αγοράς το 2018. Ενώ ενδιαφερόμαστε κυρίως για την ικανότητα του S3 να συνδυάζεται με λογισμικό τρίτων κατασκευαστών και δυνατότητες φιλοξενίας αρχείων, ως μέρος των μεγαλύτερων Υπηρεσιών Ιστού του Amazon ( AWS), παρέχει την υποδομή για να κάνει πολλά περισσότερα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της κριτικής του Amazon S3, θα αναφέρουμε μερικούς από αυτούς τους πελάτες τρίτων. Εάν θέλετε να ξεκινήσετε, δώστε έναν καλύτερο οδηγό στους πελάτες μεταφοράς αρχείων. Για πιο προχωρημένες ανάγκες, ο έλεγχος CloudBerry Backup και ο έλεγχος Storage Made Easy επισημαίνουν δύο από τις αγαπημένες μας επιλογές συμβατές με το S3.

Ερχόμενοι, θα αναλύσουμε το μπερδεμένο κόστος του Amazon S3 και θα δούμε το εντυπωσιακό δίκτυο διακομιστών του. Θα αγγίξουμε επίσης την εμπειρία χρήστη, την ασφάλεια και την υποστήριξη για να σας βοηθήσουμε να βεβαιωθείτε ότι το S3 είναι ο καλύτερος πάροχος cloud IaaS για τις ανάγκες σας.

Εναλλακτικές λύσεις για το Amazon S3

Δυνατά σημεία & Αδυναμίες

Τιμολόγηση

Η κατανόηση της δομής τιμολόγησης του Amazon S3 μπορεί να χρειαστεί λίγη δουλειά. Χωρίς να περιλαμβάνεται το Amazon Glacier, η εταιρεία έχει τρεις διαφορετικές βαθμίδες αποθήκευσης και λογαριασμούς διαφορετικά ανά περιοχή. Όπως πολλές λύσεις IaaS, η εταιρεία χρεώνει επίσης για αποθήκευση και χρήση. Για ορισμένους, υπάρχουν και χρεώσεις κλήσεων API που πρέπει να ανησυχείτε.

Τα τρία επίπεδα αποθήκευσης Amazon S3 ονομάζονται Τυπική, Πρότυπη-Σπάνια Πρόσβαση (Πρότυπο-IA) και Μία-Ζώνη-Σπάνια Πρόσβαση (One-Zone-IA).

Το Amazon S3 Standard παρέχει ζεστό χώρο αποθήκευσης, έναν όρο αποθήκευσης στον οποίο θα έχετε συχνά πρόσβαση. Επιλέξτε αυτό εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το Amazon S3 για αποθήκευση cloud με έναν πελάτη τρίτου μέρους, όπως το Storage Made Easy.

Τα δύο σχέδια IA έχουν σχεδιαστεί για λιγότερη πρόσβαση ρουτίνας, καθιστώντας τα καλύτερα για online δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας. Τόσο το Standard όσο και το Standard-IA αποθηκεύουν δεδομένα σε πολλές περιοχές για ευελιξία, ενώ το One-Zone-IA διατηρεί δεδομένα σε μία μόνο περιοχή.

Το Amazon Glacier, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε στην αναθεώρηση του Amazon Glacier, έχει σχεδιαστεί για μακροχρόνια αποθήκευση αρχείων στα οποία σπάνια χρειάζεστε πρόσβαση.

Τα ποσοστά αποθήκευσης για το S3 Standard είναι πολύ υψηλότερα από οποιοδήποτε πρόγραμμα IA, αλλά τα ποσοστά χρήσης είναι πολύ χαμηλότερα. Για να κάνουμε τα πράγματα απλά, θα εξετάσουμε ξεχωριστά το κόστος αποθήκευσης και χρήσης. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την αριθμομηχανή αποθήκευσης της Amazon για να εκτιμήσετε το κόστος.

Τιμές αποθήκευσης

Λογαριασμοί Amazon ανά gigabyte και ανά μήνα. Δεν υπάρχουν ελάχιστες απαιτήσεις αποθήκευσης και μπορείτε να αποθηκεύσετε όγκο δεδομένων ή όσα αντικείμενα χρειάζεστε. Υπάρχει ένα όριο στο μέγεθος των μεμονωμένων αντικειμένων που είναι αποθηκευμένα, που είναι 5 TB.

Για την τυπική αποθήκευση, υπάρχουν τρεις διαφορετικές τιμές ανάλογα με το ποσό που αποθηκεύετε, ενώ τα σχέδια IA έχουν μία τιμή. Αυτές οι τιμές αναφέρονται για την περιοχή του Οχάιο στον παρακάτω πίνακα.

Κόστος ανά GB ανά μήνα για το Amazon S3 (Ohio) Standard: Standard-IA: One-Zone-IA:
Πρώτα 50 TB0,023 $0,0125 $0,01 $
Επόμενο 450 TB0,022 $0,0125 $0,01 $
Πάνω από 500 TB0,021 $0,0125 $0,01 $

Τα ποσοστά αποθήκευσης διαφέρουν ανά περιοχή, αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό. Για παράδειγμα, τα δεδομένα που αποθηκεύονται στη βόρεια Καλιφόρνια έχουν τυπικό συντελεστή 2,6 σεντ και το ποσοστό στη Φρανκφούρτη είναι 2,45 σεντ.

Το κόστος αποθήκευσης είναι λογικό για ένα δίκτυο μεγέθους της Amazon και η εταιρεία έχει μειώσει σημαντικά τις τιμές τα τελευταία χρόνια για να ανταγωνιστεί με άλλες επιλογές IaaS. Αν και περισσότερο από το Microsoft Azure hot storage κατά περίπου μισό τοις εκατό ανά GB, το S3 υπολείπεται των Rackspace Cloud Files κατά περισσότερο από 75 τοις εκατό (διαβάστε την αναθεώρηση Rackspace Cloud Files).

Εάν θέλετε να δοκιμάσετε πρώτα το Amazon S3, εγγραφείτε για ένα δωρεάν πακέτο 5 GB, το οποίο είναι καλό για ένα χρόνο.

Για πολύ φθηνότερες τιμές, θα μπορούσατε να πάτε με το Wasabi ή το Backblaze B2, αλλά ούτε και η υποδομή διακομιστή που θα έχετε με το Amazon.

Τιμές χρήσης

Οι μεταφορτώσεις δεδομένων και οι λήψεις είναι δωρεάν για το S3 Standard. Και τα δύο σχέδια IA έχουν σταθερό ποσοστό 1 σεντ ανά gigabyte για ανάκτηση.

Η δωρεάν ανάκτηση δεδομένων ζεστού χώρου αποθήκευσης παρέχει ένα όφελος κόστους έναντι του Azure, το οποίο χρεώνει 1,84 σεντ ανά gigabyte για τα πρώτα 50TB που ανακτήθηκαν. Τα ποσοστά πακέτου IA για ανάκτηση είναι ίδια με εκείνα των χρεώσεων της Microsoft για “δροσερό” χώρο αποθήκευσης Azure.

Για όσους σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το S3 για ανάπτυξη εφαρμογών, υπάρχουν χρεώσεις για κλήσεις API όπως λήψη, επιλογή, τοποθέτηση και αντιγραφή. Μπορείτε να βρείτε αυτές τις λεπτομέρειες στη σελίδα τιμολόγησης S3.

Δίκτυο διακομιστή

Η υποδομή δικτύου του Amazon S3 είναι ένας μεγάλος λόγος για τον οποίο η υπηρεσία διατηρεί τη θέση της ως ηγέτης της αγοράς IaaS. Αν και δεν είναι τόσο μεγάλο όσο το δίκτυο Azure, οι ταχύτητες αντιγραφής αρχείων προς και από το δίκτυο S3 και ο χώρος αποθήκευσης πολλαπλών περιοχών είναι συν.

Η Amazon διαθέτει τέσσερα κέντρα δεδομένων S3 στις ΗΠΑ, που βρίσκονται στη βόρεια Βιρτζίνια, το Οχάιο, τη Βόρεια Καλιφόρνια και το Όρεγκον. Υπάρχει μια άλλη εγκατάσταση της Βόρειας Αμερικής στον Καναδά και μία στη Νότια Αμερική, τα άλλα κέντρα βρίσκονται στην ΕΕ. (τέσσερα) και Ασία-Ειρηνικός (έξι).

Αυτά είναι 16 κέντρα δεδομένων, το οποίο είναι ένα περισσότερο από το Google Cloud, αλλά το Azure ξεπερνά και τα δύο ένα μίλι με 52 εγκαταστάσεις διακομιστή.

Ευκολία στη χρήση

Προτού μπορέσετε να ανεβάσετε αρχεία στο Amazon S3, πρέπει να δημιουργήσετε κάδους αποθήκευσης. Οι κάδοι είναι κοντέινερ αρχείων που χρησιμοποιούνται για την απλοποίηση της διαχείρισης, καθώς διαφορετικά θα αποθηκεύσατε κάθε αρχείο σε ένα μέρος, είτε για δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας, αποθήκευση στο cloud είτε για κάποιο άλλο σκοπό.

Για να προσθέσετε νέους κάδους, συνδεθείτε στην κονσόλα Amazon AWS και κάντε κλικ στο “S3”.

Η συνδεδεμένη σελίδα θα εμφανίσει κουβάδες που έχετε ήδη δημιουργήσει. Υπάρχει επίσης ένα μπλε κουμπί “δημιουργία κάδου” που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να προσθέσετε νέα.

Σε κάθε κάδο πρέπει να έχει ένα όνομα που είναι μοναδικό σε όλους τους λογαριασμούς Amazon S3, όχι μόνο στον δικό σας. Θα χρειαστεί επίσης να επιλέξετε μια περιοχή διακομιστή για το νέο σας κάδο και να ορίσετε διάφορες λειτουργίες, όπως έκδοση αρχείων, δημιουργία αρχείων καταγραφής, ετικέτες και κρυπτογράφηση. Για να επιταχύνετε τα πράγματα, μπορείτε να επιλέξετε να αντιγράψετε τις ρυθμίσεις από έναν ήδη δημιουργημένο κάδο, εάν έχετε.

Με τη δημιουργία του κάδου σας, μπορείτε να ξεκινήσετε την αποθήκευση αρχείων. Ενώ η διεπαφή S3 σάς επιτρέπει να ανεβάζετε μεμονωμένα αρχεία σε έναν κάδο, δεν υπάρχει επιλογή μαζικής μεταφοράς αρχείων. Για αυτό, θα θέλατε να χρησιμοποιήσετε ένα απλό πρόγραμμα μεταφόρτωσης αρχείων όπως το Cyberduck ή έναν πιο πελάτη με χαρακτηριστικά όπως το CloudBerry Backup.

Για να αντιστοιχίσετε έναν πελάτη τρίτου μέρους με το Amazon S3, θα χρειαστείτε ένα κλειδί API. Ανακτήστε το κάνοντας κλικ στο όνομά σας κοντά στην κορυφή της διεπαφής και επιλέγοντας “διαπιστευτήρια ασφαλείας” από το αναπτυσσόμενο μενού. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στην κεφαλίδα “πλήκτρα πρόσβασης”.

Θα χρειαστείτε δύο διαπιστευτήρια για να δημιουργήσετε μια σύνδεση: το αναγνωριστικό κλειδιού και το ίδιο το κλειδί. Το τμήμα κλειδιού μπορεί να δημιουργηθεί μόνο μία φορά, οπότε φροντίστε να το γράψετε ή να κατεβάσετε το αρχείο κλειδιού όταν σας δοθεί η ευκαιρία.

Αναφέρουμε λεπτομερώς πώς να χρησιμοποιήσετε αυτό το κλειδί για να δημιουργήσετε μια σύνδεση με το CloudBerry Backup στον τρόπο δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας με τον οδηγό Amazon S3. Τα βήματα είναι παρόμοια για τη δημιουργία συνδέσεων με άλλους πελάτες τρίτων, είτε Duplicati, Storage Made Easy, Mountain Duck ή άλλο.

Ενώ η χρήση του Amazon S3 μπορεί να αποδειχθεί λίγο δύσκολη στην αρχή, δεδομένου ότι είναι θαμμένη στο μεγαλύτερο οικοσύστημα AWS, μόλις ξέρετε ποιοι σύνδεσμοι πρέπει να κάνετε κλικ, η ρύθμιση και η διαχείριση κάδων πρέπει να είναι εύκολη.

Ασφάλεια

Η Amazon κάνει πολλά βήματα για να διασφαλίσει την ασφάλεια δεδομένων S3, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής για τον ορισμό της προεπιλεγμένης κρυπτογράφησης για κάδους αποθήκευσης. Αυτή είναι μια ωραία προσθήκη, καθώς πολλοί πάροχοι IaaS παρέχουν μόνο προστασία κατά τη μεταφορά και τοποθετούν κρυπτογράφηση από τον διακομιστή στους ώμους του χρήστη.

Το πρωτόκολλο κρυπτογράφησης είναι το τυπικό AES, που χρησιμοποιείται από πολλές υπηρεσίες cloud, που έχει οριστεί σε 256-bit. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε το AWS-KMS, το οποίο είναι το βασικό σύστημα διαχείρισης της Amazon. Η υπηρεσία διαχείρισης κλειδιών Amazon διευκολύνει τη δημιουργία και την καταστροφή κλειδιών κρυπτογράφησης, καθώς και την πρόσβαση στο αρχείο καταγραφής.

Επειδή οι αδύναμοι κωδικοί πρόσβασης αποτελούν μια από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες τρύπες ασφαλείας, η Amazon υποστηρίζει επίσης έλεγχο ταυτότητας πολλών παραγόντων. Με ενεργοποιημένο το MFA, θα πρέπει να εισαγάγετε έναν επιπλέον κωδικό ασφαλείας κατά τη σύνδεση. Αυτός ο κωδικός παραδίδεται στο κινητό σας τηλέφωνο μέσω κειμένου. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια συσκευή MFA, όπως ένα key fob ή μια εφαρμογή smartphone.

Για να διασφαλιστεί η ακεραιότητα της εγκατάστασης διακομιστή, η Amazon υποβάλλεται σε ελέγχους τρίτων, περιορίζει την πρόσβαση με βάση την αρχή του λιγότερο προνομίου, ελέγχει τα σημεία πρόσβασης χρησιμοποιώντας συστήματα ανίχνευσης και έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων και διατηρεί την παρακολούθηση 24/7, μεταξύ άλλων μέτρων.

Οι εγκαταστάσεις προστατεύονται επίσης από περιβαλλοντικές απειλές όπως πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμούς χρησιμοποιώντας αυτόματους αισθητήρες, εξοπλισμό απόκρισης και μέτρα πλεονασμού δεδομένων σε περίπτωση που το χειρότερο συμβεί.

Δεν θα εξετάσουμε όλες τις διασφαλίσεις που διαθέτει η Amazon για την προστασία των κέντρων δεδομένων της, αλλά είναι σημαντικές, κάτι που δεν μας εκπλήσσει, δεδομένου ότι οι εγκαταστάσεις διακομιστών εκτελούν τη ραχοκοκαλιά της βασικής επιχείρησης της Amazon.

Ενώ έχουμε πολλές ανησυχίες για την ασφάλεια σχετικά με τη λύση αποθήκευσης cloud της Amazon, το Amazon Drive, το S3 φαίνεται ισχυρό όσον αφορά τα μέτρα ασφαλείας. Υπήρξαν πολλές αναφορές παραβιάσεων του S3, αλλά αυτές τείνουν να είναι αποτέλεσμα απρόσεκτων λανθασμένων λαθών από τους χρήστες.

Από την άλλη πλευρά, ως ηγέτης της αγοράς, το Amazon S3 προσφέρει αναμφίβολα έναν πιο δελεαστικό στόχο για χάκερ και παρόμοια, οπότε υπάρχει κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Υποστήριξη

Η καλή υποστήριξη για το Amazon S3 απαιτεί ένα σχέδιο υποστήριξης AWS. Υπάρχει ένα δωρεάν, βασικό πρόγραμμα υποστήριξης που παρέχει 24/7 πρόσβαση στην εξυπηρέτηση πελατών, αλλά δεν περιλαμβάνει τεχνική υποστήριξη, πράγμα που σημαίνει ότι θα ισχύει μόνο για την περίεργη ερώτηση και, φυσικά, υποστήριξη πωλήσεων και χρέωσης.

Η φθηνότερη επιλογή υποστήριξης με χρέωση κοστίζει 29 $ το μήνα και σας παρέχει τεχνική υποστήριξη κατά τις εργάσιμες ώρες και μόνο μέσω email. Η τεχνική υποστήριξη όλο το 24ωρο, συμπεριλαμβανομένης της ζωντανής συνομιλίας και της πρόσβασης στο τηλέφωνο, ξεκινά από 100 $ το μήνα.

Για απλές ερωτήσεις, θα πρέπει να αρκεί το διαδικτυακό φόρουμ γνώσεων και υποστήριξης της Amazon, τα οποία είναι και τα δύο δωρεάν. Η βάση γνώσεων μπορεί να αναζητηθεί και διαθέτει άρθρα και βίντεο εκμάθησης. Το φόρουμ υποστήριξης, όπως θα περίμενε κανείς από ένα δημοφιλές IaaS, είναι ενεργό και στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν θα μείνεις πολύς χρόνος για βοήθεια.

Τελικές σκέψεις

Είναι δύσκολο να κατηγορήσουμε τους χρήστες που συρρέουν στο Amazon S3. Για έναν πάροχο IaaS με το δίκτυο και τις δυνατότητές του, τα ποσοστά αποθήκευσης και χρήσης που χρεώνονται είναι περισσότερο από λογικά, ακόμα κι αν μπορεί να χρειαστούν αρκετές ώρες ξύσιμο στο κεφάλι για να καταλάβουμε πόσο κοστίζουν όλα.

Το αν είναι ή όχι το καλύτερο διαθέσιμο Iaas, παρά το ότι ηγείται της αγοράς, είναι θέμα συζήτησης. Ενώ η δεύτερη θέση του Microsoft Azure ακολουθεί το Amazon S3 κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες, κερδίζει και παρέχει χαμηλότερο κόστος και μεγαλύτερο δίκτυο. Οι φθηνότερες επιλογές όπως το Backblaze B2 και το Wasabi αυξάνονται επίσης.

Ενώ υπάρχουν πολλά να σας αρέσουν με το Amazon S3, οι μέρες του που κυριαρχούν στην αγορά IaaS μπορεί να αριθμηθούν.

Μη διστάσετε να συνδυάσετε τις σκέψεις σας σχετικά με τη θέση του S3 στην αγορά IaaS στα παρακάτω σχόλια και ευχαριστώ που διαβάσατε.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me