Πώς να δημιουργήσετε το δικό σας δωρεάν βοηθητικό πρόγραμμα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας με το LibertyBASIC

Με δημοφιλή ζήτηση σας παρουσιάζουμε αυτό το σεμινάριο για το πώς να δημιουργήσετε ένα απλό αλλά αποτελεσματικό δωρεάν βοηθητικό πρόγραμμα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας αρχείων με το LibertyBASIC, ένα εργαλείο προγραμματισμού των Windows. Σε ένα προηγούμενο άρθρο, σας δείξαμε έναν απλό αλγόριθμο για τη δημιουργία του δικού σας δωρεάν βοηθητικού προγράμματος δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας. Λοιπόν, σήμερα το κάνουμε ένα βήμα παραπέρα δημιουργώντας το πρόγραμμα για εσάς.

Αυτό θα είναι ένα βήμα-προς-βήμα φροντιστήριο με πλήρως κωδικοποιημένα παραδείγματα. Το πρόγραμμά μας ονομάζεται SimpleBackupTool και αναπτύχθηκε εξ ολοκλήρου με το LibertyBASIC, ένα βοηθητικό πρόγραμμα προγραμματισμού των Windows. για να εξοικειωθείτε με το LibertyBASIC ή για να κάνετε λήψη του μεταγλωττιστή (δωρεάν δοκιμαστική έκδοση για Windows) επισκεφθείτε τον ιστότοπο LibertyBASIC.

Επιλέξαμε το LibertyBASIC επειδή είναι μια απλή γλώσσα που μπορεί να μάθει οποιοσδήποτε γρήγορα. Εντάξει, ας ξεκινήσουμε.

Παρουσιάζουμε το SimpleBackupTool

Απλό εργαλείο δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας

Το SimpleBackupTool βασίζεται στον ίδιο αλγόριθμο που σας δείξαμε στο προηγούμενο άρθρο μας. Είναι ένα βασικό πρόγραμμα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας αρχείων επιφάνειας εργασίας με δυνατότητα:

  1. Πολλαπλά αντίγραφα αρχείων ανά αντίγραφο ασφαλείας (υποστηρίζονται έως και 20 φορές)
  2. Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας πολλών φακέλων (μόνο πρώτο επίπεδο)
  3. Ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο (ένδειξη “LED” απασχολημένος / αδράνεια, μηνύματα κατάστασης)

Με το SimpleBackupTool, μπορείτε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας όλων των αρχείων εντός φακέλων προορισμού (αλλά όχι φακέλων εντός φακέλων) έως και 20 φορές για όσο περισσότερο πλεονάζετε θα προτιμούσατε. Μη διστάσετε να τροποποιήσετε τον κώδικα καθώς προχωρούμε ίσως να προσθέσουμε επιπλέον λειτουργίες ή δυνατότητες προγράμματος. Αλλά είναι πολύ χρήσιμο όπως είναι.

Τώρα, ας ρίξουμε μια ματιά στο εσωτερικό: Το πρώτο βήμα στην ανάπτυξη οποιουδήποτε προγράμματος είναι να καταρτίσουμε έναν αλγόριθμο που να δείχνει πώς λειτουργούν τα μέρη μαζί για να πραγματοποιήσουν τις λειτουργίες του προγράμματος. Δείτε πώς λειτουργεί πάλι:

δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας αρχείων
© Cloudwards.net

Έτσι, όπως αναφέραμε στο προηγούμενο άρθρο μας, έχουμε πέντε στοιχεία στο SimpleBackupTool: το αντίγραφο ασφαλείας του μητρώου, το αντίγραφο ασφαλείας (ελεγκτής), τον αντιπρόσωπο αντιγράφων (αντιπρόσωπος αντιγράφων ασφαλείας), την εισαγωγή χρήστη και τον διαχειριστή αναφορών.

Μητρώο αντιγράφων ασφαλείας

Το Backup Registry είναι ένα απλό αρχείο TXT που περιέχει τη λίστα των φακέλων για δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας. Θα δημιουργηθούν αντίγραφα ασφαλείας όλων των αρχείων στους φακέλους που αναφέρονται εδώ (αλλά όχι σε αυτούς τους φακέλους). Διατηρήστε λοιπόν όλα τα δεδομένα σας σε φακέλους ενός επιπέδου όπου είναι δυνατόν όταν χρησιμοποιείτε το SimpleBackupTool.

Μητρώο αντιγράφων ασφαλείας

Η παραπάνω εικόνα δείχνει δύο φακέλους στο μητρώο για δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας: “C: \ test1 \” και “C: \ test2 \”.

Ενημερώνετε αυτό το αρχείο με νέους εφεδρικούς στόχους, όπως απαιτείται. Σημειώστε επίσης ότι όλα τα αρχεία δημιουργούνται αντίγραφα ασφαλείας στον ίδιο φάκελο – που ονομάζεται αυτόματα κατά την ημερομηνία, όπως “” Backup-27 Νοεμβρίου 2013 “όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα.

Είσοδος χρήστη

Για αυτήν την έκδοση του SimpleBackupTool, η είσοδος χρήστη περιορίζεται στο βάθος αντιγραφής (πόσες φορές θέλετε να δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας κάθε αρχείου). Αυτό επιλέγεται χρησιμοποιώντας τον επιλογέα βάθους αντιγραφής (εμφανίζεται στην πρώτη εικόνα).

Άλλα παραδείγματα εισόδου χρήστη για πιο περίπλοκες υλοποιήσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Δυναμικές θέσεις δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας
  • Αυτόματος προγραμματισμός αντιγράφων ασφαλείας
  • Κλειδιά κρυπτογράφησης, κωδικοί πρόσβασης
  • Επιλογές συμπίεσης
  • Επιλογές αρχειοθέτησης

Διαχειριστής αναφορών

Ο Διαχειριστής Αναφορών προορίζεται να χειριστεί ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο. Για αυτήν την έκδοση του SimpleBackupTool, αποτελείται από την ένδειξη απασχολημένης / αδράνειας “LED” και τον προπαρασκευαστή κατάστασης σε πραγματικό χρόνο (φαίνεται στην πρώτη εικόνα).

Backup Sentry (Ελεγκτής)

Το Backup Sentry είναι η λογική που ελέγχει ολόκληρη την εφαρμογή. Σε αυτήν την περίπτωση, κρύβεται πίσω από την εφαρμογή GUI (Graphic User Interface).

Αυτός είναι ο τύπος που κάνει όλη τη σκληρή δουλειά δημιουργώντας αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων. Δεν μπορείτε να τον δείτε επειδή είναι ένας πραγματικός αουτσάιντερ που εργάζεται πίσω από τα παρασκήνια. Με το SimpleBackupTool, τα πολλαπλά αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων προτίθενται με έναν αριθμό όπως 1-sample.txt, 2-sample.txt και ούτω καθεξής.

8 Στιγμιότυπα οθόνης: SimpleBackupTool in Action

Εντάξει, ας δούμε μερικά στιγμιότυπα οθόνης του SimpleBackupTool σε δράση.

Εφεδρικά στιγμιότυπα οθόνης

Τώρα που γνωρίζετε ότι λειτουργεί, ας κάνουμε έναν κώδικα για να δείτε πώς λειτουργεί και ίσως να προσθέσετε τις δικές σας τροποποιήσεις.

Κωδικός Walkthrough: SimpleBackupTool

Θυμηθείτε, αυτός ο κωδικός βρίσκεται εξ ολοκλήρου στο LibertyBASIC. Ίσως θελήσετε να συνεχίσετε το LibertyBASIC πριν συνεχίσετε – είναι εύκολο, να χρησιμοποιήσετε τα μαθήματα και τα παραδείγματα προγραμμάτων στον ιστότοπο ή στον μεταγλωττιστή για να ξεκινήσετε!

Κάντε κλικ σε αυτόν τον σύνδεσμο για τον πλήρη πηγαίο κώδικα SimpleBackupTool. Θα το χρειαστείτε για να συνεχίσετε.

Η παρακάτω περιγραφή 4 μερών εξηγεί βασικά τμήματα του κώδικα. Μπορείτε επίσης να επικολλήσετε τον κώδικα στον μεταγλωττιστή σας και να εκτελέσετε το πρόγραμμα για να χρησιμοποιήσετε το SimpleBackupTool!

Μέρος I: Αρχικές ρυθμίσεις

Αυτό είναι το αρχικό μέρος του προγράμματος που δημιουργεί το φάκελο μητρώου και εφεδρικού αντιγράφου και ακούει συμβάντα.

Αρχικές ρυθμίσεις για το SimpleBackupTool

Ας δούμε το δεύτερο μέρος – πώς να φορτώσετε το μητρώο.

Μέρος II: Φόρτωση του μητρώου

Αυτό το μέρος του κώδικα φορτώνει τη λίστα μητρώου στη μνήμη του προγράμματος, ώστε να είναι δυνατή η πρόσβαση σε θέσεις σε αυτήν τη λίστα για δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας σε πραγματικό χρόνο.

Φόρτωση μητρώου - SimpleBackupTool

Μέρος III: Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας

Αυτό το μέρος της αναλυτικής εξέτασης εξετάζει πώς γίνεται η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας σε μια διαδικασία βρόχου. Απομόνωση του αριθμού των φακέλων προορισμού (θυμηθείτε ότι αυτά τα δεδομένα έχουν ήδη αποθηκευτεί στη μνήμη).

Στη συνέχεια χρησιμοποιείται μια διαδικασία δέσμης (διαμόρφωση βρόχου) για τη διαδοχική πρόσβαση στους φακέλους και την εξαγωγή μιας λίστας αρχείων σε αυτούς τους φακέλους που θα τροφοδοτηθούν στην πραγματική διαδικασία αντιγραφής, η οποία τους επαναλαμβάνει ανάλογα με το επιλεγμένο βάθος αντιγραφής.

Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας στο SImpleBackupTool

Μέρος IV: Πρόγραμμα GUI (Γραφικό περιβάλλον χρήστη)

Τέλος, θα ρίξουμε μια ματιά στον κώδικα που δημιούργησε το GUI για το SimpleBackupTool.

Απλό εργαλείο δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας GUI

Ο κώδικας ελέγχει τις ιδιότητες παραθύρου για το GUI, συμπεριλαμβανομένου του ύψους, του πλάτους και της θέσης. Ορίζει επίσης ιδιότητες για τα αντικείμενα στο παράθυρο, όπως κουμπιά, αντικείμενα στατικού κειμένου, πλαίσιο γραφικών (“LED”) και σύνθετο πλαίσιο (επιλογέας βάθους αντιγραφής).

Το σύνολο ιδιοτήτων αντικειμένου περιλαμβάνει τη θέση, το μέγεθος και τους χειριστές συμβάντων (όπου το πρόγραμμα πηγαίνει όταν γίνεται κλικ ή ορισμός). Οι διαχειριστές συμβάντων συνδέονται με μια “ετικέτα κλάδου” όπως το [loadRegistry] που περιέχει μια λίστα ενεργειών που θα εκτελεστούν κατά την έναρξη του συμβάντος.

Ο κωδικός ονομάζει τελικά το παράθυρο – σε αυτήν την περίπτωση το “Simple Backup Tool” και το εκκινεί, ρυθμίζοντας επιλογές εμφάνισης και ακούγοντας συμβάντα ταυτόχρονα.

συμπέρασμα

Γεια σου! Ελπίζουμε να απολαύσατε την ανάγνωση αυτής της ανάρτησης και να μάθετε πολλά. Ακολουθεί μια συλλογή από αυτό που καλύψαμε: εξετάσαμε πώς να δημιουργήσουμε απλά εργαλεία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας με το LibertyBASIC, ένα βοηθητικό πρόγραμμα προγραμματισμού των Windows.

Αναλύσαμε το SimpleBackupTool, ένα απλό και δωρεάν πρόγραμμα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας για επιτραπέζιους υπολογιστές χρησιμοποιώντας μια αναλυτική περιγραφή κωδικών 4-τμημάτων ανά τμήμα. Σας προσφέραμε τον πλήρη πηγαίο κώδικα SimpleBackupTool για να μεταγλωττίσετε μόνοι σας και να χρησιμοποιήσετε ή να τροποποιήσετε όπως θέλετε

Για ερωτήσεις σχετικά με το SimpleBackupTool συγκεκριμένα, στείλτε ένα email στο [email protected]. Εάν θέλετε να απαντήσετε σε αυτήν την ανάρτηση, στείλτε μας ένα σχόλιο! Θα θέλαμε πολύ να σας ακούσουμε.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me