Πώς να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας Android

Το πρώτο smartphone Android, το T-Mobile G1, έπληξε σκληρό δίσκο 256MB. Αυτό ήταν πίσω στις παλιές μέρες του 2008. Αυτές τις μέρες, τα smartphone Android συνήθως έρχονται με 64 GB SSD, με επιλογές για 128 GB ή ακόμα και 256 GB.


Το αποτέλεσμα? Πολλές φωτογραφίες από επιμεταλλωμένα τρόφιμα, βίντεο τραγουδώντας νήπια, αριθμούς τηλεφώνου από μυστηριώδεις ξένους και ξεκαρδιστικές (και μερικές φορές δικαστικές) συνομιλίες με γραπτά μηνύματα. Με όλα αυτά τα δεδομένα, έχετε πολλά να χάσετε. Οι μονάδες δίσκου στερεάς κατάστασης μπορούν να χτυπήσουν, αλλά αυτό δεν θα σας βοηθήσει όταν αφήσετε το smartphone σας στο πίσω μέρος ενός ταξί.  

Σε αυτό το άρθρο, θα σας καθοδηγήσουμε στα βασικά στοιχεία του τρόπου δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας του Android, ώστε να μην χάσετε τα πολύτιμα δεδομένα σας μαζί με το αγαπημένο σας gadget. Θα ξεκινήσουμε με μια ματιά στις εγγενείς λειτουργίες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας της Google, οι οποίες είναι εύχρηστες και δωρεάν.  

Για όσους δεν εμπιστεύονται την Google να μην μετατρέψουν τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας σας σε καμπάνια στοχευμένου μάρκετινγκ ή που δεν θέλουν οι πράκτορες της NSA να χτενίζουν τα δεδομένα σας για να δουν με ποιον συνδέεστε, θα σας δείξουμε επίσης πώς να δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας με το IDrive, μια πιο ασφαλή επιλογή δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας Android.

Πώς να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας Android με Google

Εάν αφήσετε την Google να κάνει τη δουλειά, η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας του Android δεν χρειάζεται πραγματικά πολλή προσπάθεια ή ακόμη και προσοχή. Το λειτουργικό σύστημα δημιουργεί αυτόματα αντίγραφα ασφαλείας ορισμένων ρυθμίσεων συστήματος χρησιμοποιώντας ενσωματωμένο λογισμικό που ονομάζεται Android Backup Service.

Επιπλέον, άλλες πληροφορίες όπως επαφές, δεδομένα ημερολογίου και δεδομένα εφαρμογών μπορούν να συγχρονιστούν με το Google. Οι χρήστες Android αποκτούν επίσης δωρεάν χώρο αποθήκευσης cloud 15 GB με το Google Drive, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αυτόματη προστασία φωτογραφιών και βίντεο. Ανατρέξτε στην κριτική μας στο Google Drive για λεπτομέρειες σχετικά με τις συνδρομές επί πληρωμή.  

Την πρώτη φορά που χρησιμοποιείτε τηλέφωνο Android, θα σας ζητηθεί να ρυθμίσετε ή να συνδεθείτε σε έναν υπάρχοντα λογαριασμό Google. Από τεχνική άποψη, μπορείτε να εξαιρεθείτε εδώ, επιλέγοντας να μην εγγραφείτε στο Google. Ωστόσο, αυτό θα σας εμποδίσει να προσθέσετε εφαρμογές από το Google Play και να κάνετε κάποια άλλα πράγματα.

Εάν δημιουργήσετε έναν λογαριασμό Google, στο μέλλον, το τηλέφωνό σας μπορεί να χρησιμοποιήσει έναν συνδυασμό λειτουργιών δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και συγχρονισμού για να προστατεύσει τα δεδομένα σας από απώλεια. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στον τρόπο διαχείρισης αυτών των λειτουργιών από το smartphone σας.  

Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των ρυθμίσεων συστήματος

Εάν επιλέξετε να παραλείψετε τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων σας αρχικά ή θέλετε να τα απενεργοποιήσετε αργότερα, απλώς μεταβείτε στις ρυθμίσεις. Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να βρείτε την επιλογή “δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας & επαναφορά “κάτω από την” προσωπική “κεφαλίδα.

Στη συνέχεια, πατήστε όπου λέει “δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων μου”.

Θα ανοίξει μια άλλη οθόνη, όπου θα πρέπει να προσθέσετε ετικέτα στην εναλλαγή για να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε το αντίγραφο ασφαλείας. Προς τα εμπρός, ορισμένες ρυθμίσεις συστήματος θα δημιουργούνται αντίγραφα ασφαλείας περιοδικά, συμπεριλαμβανομένων κωδικών πρόσβασης WiFi, ρυθμίσεων οθόνης, ρυθμίσεων ώρας και ιστορικού κλήσεων. Τα δεδομένα εφαρμογών, εάν ο προγραμματιστής της εφαρμογής έχει ενεργοποιήσει τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας χρησιμοποιώντας την υπηρεσία Android Backup Service, θα δημιουργηθούν επίσης αντίγραφα ασφαλείας.

Συγχρονισμός Google Apps

Για να διαχειριστείτε τις ρυθμίσεις συγχρονισμού για τον λογαριασμό σας Google, μεταβείτε στις ρυθμίσεις και πατήστε “λογαριασμοί”. Στην επόμενη οθόνη θα εμφανιστεί μια λίστα με υπηρεσίες cloud που έχετε συνδέσει στο smartphone σας, συμπεριλαμβανομένης της Google.

Πατήστε το Google και θα μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε τον συγχρονισμό για διάφορες υπηρεσίες Google, καθώς και δεδομένα εφαρμογών, εάν ο προγραμματιστής της εφαρμογής επιλέξει να συγχρονίσει δεδομένα με τις υπηρεσίες ιστού της Google. Συγκεκριμένες υπηρεσίες Google που συγχρονίζονται περιλαμβάνουν το Ημερολόγιο Google, το Chrome, τις επαφές, το Gmail, τα Έγγραφα και το Google Drive.

Κάτω από κάθε επιλογή μπορείτε επίσης να δείτε την τελευταία φορά που συγχρονίστηκε. Τα δεδομένα συγχρονίζονται μόνο μία φορά την ημέρα, χωρίς επιλογή μείωσης του διαστήματος. Ωστόσο, μπορείτε να επιβάλλετε συγχρονισμό πατώντας το μενού με τις τρεις κουκκίδες στην επάνω δεξιά γωνία και επιλέγοντας “συγχρονισμός τώρα”.  

Φωτογραφίες Google

Δεν θα βρείτε τις Φωτογραφίες Google στη λίστα των υπηρεσιών Google που μόλις αναφέρθηκαν. Αντ ‘αυτού, μπορείτε να ενεργοποιήσετε την αυτόματη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας στο cloud στην εφαρμογή Google Photos ανοίγοντας το μενού ρυθμίσεων και πατώντας “δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας & συγχρονισμός. “

Στην επόμενη οθόνη, πατήστε το κουμπί εναλλαγής στο επάνω μέρος για να ενεργοποιήσετε τον αυτόματο συγχρονισμό των φωτογραφιών που τραβάτε με την κάμερα του smartphone σας.

Μπορείτε επίσης να πατήσετε “Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας φακέλου συσκευής” για να ενεργοποιήσετε τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας για λήψεις εικόνων και στιγμιότυπα οθόνης.

Σε μια δευτερεύουσα σημείωση, εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το Google Photos για να αποθηκεύσετε τις φωτογραφίες σας, υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές αποθήκευσης στο cloud που διαθέτουν εφαρμογές για κινητά για αυτόματη μεταφόρτωση φωτογραφιών. Η κατάταξή μας για τον καλύτερο χώρο αποθήκευσης cloud για φωτογραφίες θα πρέπει να ξεκινήσετε.

Το μειονέκτημα της χρήσης της υπηρεσίας Android Backup

Νομίζετε ότι όλα φαίνονται λίγο πολύ εύκολο; Έχετε δίκιο να είστε ύποπτοι: η απλότητα και η ασφάλεια δεν συμβαδίζουν πάντα μαζί. Το πρόβλημα στην περίπτωση των εγγενών δυνατοτήτων δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας του Android είναι ότι είστε υποχρεωμένοι να εμπιστεύεστε την Google με το απόρρητό σας.

Ναι, η Google κρυπτογραφεί δεδομένα υπό διαμετακόμιση, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να ανησυχείτε για τους κρυπτογράφους που κρύβουν αναγνώσιμα αντίγραφα των δεδομένων σας. Ωστόσο, θα συνιστούσαμε να προστατευτείτε ενώ βρίσκεστε σε δημόσια δίκτυα WiFi χρησιμοποιώντας ένα VPN. Το καλύτερο άρθρο VPN για Android που θα σας δείξει προς τη σωστή κατεύθυνση στο μπροστινό μέρος.

Ναι, η Google κρυπτογραφεί επίσης δεδομένα που είναι αποθηκευμένα σε ηρεμία στα κέντρα δεδομένων της, τα οποία θα προστατεύουν τα αρχεία σε περίπτωση παραβίασης δεδομένων. Ωστόσο, επιτρέποντας στην Google να δημιουργεί αντίγραφα ασφαλείας των επαφών σας, των αρχείων καταγραφής κλήσεων, των φωτογραφιών και άλλων προσωπικών δεδομένων, παρέχετε επίσης στην εταιρεία πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα.

Αυτό συμβαίνει επειδή η Google διαχειρίζεται τα κλειδιά κρυπτογράφησης αρχείων σας. Κάτι τέτοιο επιτρέπει στην εταιρεία να επαναφέρει τον κωδικό πρόσβασής σας, αλλά της επιτρέπει επίσης να χρησιμοποιεί τα δεδομένα σας από σκοπούς μάρκετινγκ και να τροφοδοτεί αρχεία με δυνατότητα ανάγνωσης σε προγράμματα επιβολής του νόμου και κυβερνητικής επιτήρησης, όπως το έργο PRISM της NSA.

Μια ασφαλής προσέγγιση αντιγράφων ασφαλείας Android

Η εναλλακτική λύση για τη διαχειριζόμενη κρυπτογράφηση είναι η κρυπτογράφηση μηδενικής γνώσης, η οποία είναι ένα κοινό ψευδώνυμο για ιδιωτική κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο. Η ιδέα πίσω από τη μηδενική γνώση της κρυπτογράφησης είναι ότι μόνο εσείς και όχι η υπηρεσία cloud έχετε πρόσβαση στο κλειδί κρυπτογράφησης. Αυτό σημαίνει ότι η υπηρεσία cloud δεν μπορεί να αποκρυπτογραφήσει τα αρχεία σας για σκοπούς μάρκετινγκ ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο.  

Το πρόβλημα με την κρυπτογράφηση μηδενικής γνώσης είναι ότι εάν ξεχάσετε τον κωδικό πρόσβασής σας, θα χάσετε επίσης την πρόσβαση στο περιεχόμενό σας, γι ‘αυτό είναι λογικό να χρησιμοποιήσετε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης cloud όπως το LastPass. Ωστόσο, η κρυπτογράφηση μηδενικής γνώσης είναι επίσης πολύ πιο ασφαλής και μία από τις βασικές προτάσεις που διατυπώνονται στον διαδικτυακό οδηγό απορρήτου.  

Το εγγενές αντίγραφο ασφαλείας Android ενδέχεται να μην προσφέρει μια επιλογή μηδενικής γνώσης, αλλά οι περισσότερες από τις επιλογές μας για την καλύτερη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας στο διαδίκτυο. Δυστυχώς, οι περισσότεροι από αυτούς δεν προσφέρουν αντίγραφα ασφαλείας Android, πιθανώς επειδή το εγγενές αντίγραφο ασφαλείας τείνει να είναι πιο δημοφιλές λόγω του ότι είναι τόσο εύκολο και δωρεάν.

Ωστόσο, υπάρχουν ασφαλείς επιλογές δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας για κινητά εκεί έξω που προσφέρουν την κατάλληλη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας Android και δεν θα διαγραφούν στον τραπεζικό λογαριασμό σας. Δύο πολύ καλές επιλογές περιλαμβάνουν το Acronis True Image (διαβάστε το Acronis True Image review και το Zoolz (διαβάστε την κριτική μας στο Zoolz), οι οποίοι κάνουν μια δημοφιλή εφαρμογή δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας Android που ονομάζεται G Cloud.

Ωστόσο, για τα χρήματά μας, το IDrive παίρνει το κέικ όταν πρόκειται για αντίγραφο ασφαλείας Android. Η εφαρμογή για κινητά έχει ληφθεί πάνω από ένα εκατομμύριο φορές μέσω του Google Play και τη χρησιμοποιείτε δωρεάν με δωρεάν λογαριασμό 5 GB.

Ένα από τα πλεονεκτήματα του IDrive είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας απεριόριστων συσκευών, όπως Android και iOS, συν Windows, Mac και Linux. Ενώ τα 5 GB δεν θα είναι αρκετά για να κάνουν όλα αυτά, μια συνδρομή 2 TB είναι περίπου 50 $ ετησίως, όπως μπορείτε να διαβάσετε στην πλήρη αναθεώρηση IDrive.

Μόλις ολοκληρώσετε τη ρύθμιση του λογαριασμού σας και την εφαρμογή, δείτε πώς μπορείτε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας της συσκευής σας Android.

Πώς να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας του Android με το IDrive

Η εμπειρία του IDrive για κινητά υπερβαίνει τη χρήση του Android Backup Service με σχεδόν κάθε τρόπο, παρά το γεγονός ότι χρειάστηκε λίγο περισσότερη δουλειά για να ξεκινήσει η λειτουργία. Πιθανώς το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ότι η διαχείριση όλων μπορεί να γίνει από μία εφαρμογή, αντί να χρειάζεται να μεταβείτε και να θυμάστε πού βρίσκονται διαφορετικές επιλογές ρυθμίσεων.

Αφού συνδεθείτε στην εφαρμογή IDrive, θα σας υποδεχτεί μια αρχική οθόνη που διαθέτει ένα μεγάλο πλαίσιο “αντιγράφων ασφαλείας cloud” κοντά στην κορυφή. Υπάρχει επίσης ένα κρίσιμο μενού ρυθμίσεων στην επάνω δεξιά γωνία, καθώς και μερικές άλλες επιλογές πιο κάτω στην οθόνη, όπως “πρόσβαση και επαναφορά” και “χρονοδιάγραμμα”.

Για να επιλέξετε δεδομένα για δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας, πατήστε το σημείο που λέει “δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας cloud”. Θα ανοίξει μια νέα οθόνη όπου βλέπετε μια λίστα πιθανών εφεδρικών κατηγοριών: επαφές, φωτογραφίες, βίντεο, ημερολόγιο, SMS, αρχεία καταγραφής κλήσεων, μουσική και “άλλα αρχεία”.  

Για όλες τις κατηγορίες, η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας είναι απλή. Απλώς πατήστε το όνομα κατηγορίας για εναλλαγή προστασίας. Με τις κατηγορίες φωτογραφιών, μουσικής και άλλων αρχείων, μπορείτε να προσαρμόσετε περαιτέρω τι ακριβώς δημιουργείται αντίγραφα ασφαλείας αν θέλετε ή μπορείτε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας για τα πάντα.  

Μόλις αλλάξετε μια κατηγορία για δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας, τα δεδομένα αντιγράφονται στο cloud αμέσως. Μετά από αυτό, όπως το Google Drive, τα δεδομένα δημιουργούνται αντίγραφα ασφαλείας μόνο μία φορά την ημέρα. Η συνεχής δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας δεν είναι μια επιλογή, η οποία είναι ένα από τα λίγα μειονεκτήματα της υπηρεσίας.

Μπορείτε, τουλάχιστον, να ορίσετε το εφεδρικό πρόγραμμα που θέλετε. Κάντε το πατώντας το εικονίδιο μενού στην επάνω αριστερή γωνία της αρχικής οθόνης και, στη συνέχεια, επιλέγοντας “ρυθμίσεις”. Στην επόμενη οθόνη θα υπάρχει μια κεφαλίδα που ονομάζεται “ρυθμίσεις δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας” παρακάτω, η οποία είναι μια επιλογή για “προγραμματισμό αντιγράφων ασφαλείας”

Πατήστε αυτό και μπορείτε να ορίσετε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα για κάθε κατηγορία αντιγράφων ασφαλείας (π.χ. επαφές, φωτογραφίες, SMS). Θα σας ζητηθεί να επιλέξετε μια ημέρα ή ημέρες για να ενεργοποιήσετε το αντίγραφο ασφαλείας, καθώς και μια ώρα της ημέρας.

Υπάρχουν μερικές άλλες επιλογές ρυθμίσεων που αξίζει να αναφερθούν. Ένα από τα πιο σημαντικά είναι η ενεργοποίηση και απενεργοποίηση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας για δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας. Διατηρώντας το απενεργοποιημένο, το οποίο είναι από προεπιλογή, τα αντίγραφα ασφαλείας σας θα πραγματοποιούνται μόνο μέσω WiFi, ώστε να μην κάνετε εγγραφή στο πρόγραμμα δεδομένων κινητής τηλεφωνίας σας.

Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν μια προβολή ελέγχου για δραστηριότητα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, τη δυνατότητα αλλαγής της ποιότητας φωτογραφιών των μεταφορτώσεων και μια επιλογή συμπερίληψης βίντεο σε αυτόματες μεταφορτώσεις κάμερας. Υπάρχει επίσης μια εξοικονόμηση μπαταρίας και μια επιλογή κλειδώματος κωδικού πρόσβασης.

Επιστροφή στην αρχική οθόνη, θα βρείτε επίσης την επιλογή “πρόσβαση και επαναφορά”. Αυτό είναι πρακτικό, γιατί όχι μόνο μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για πρόσβαση σε αρχεία smartphone, αλλά μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για πρόσβαση σε αρχεία που έχετε δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας από την επιφάνεια εργασίας σας.

Εκτός από τις κατηγορίες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας που αναφέρθηκαν παραπάνω, η εφαρμογή IDrive Android σάς επιτρέπει επίσης να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας δύο δημοφιλών πλατφορμών κοινωνικών μέσων στο Facebook και το Instagram. Με αυτόν τον τρόπο αποθηκεύονται τόσο εικόνες όσο και βίντεο, συμπεριλαμβανομένου του περιεχομένου του Facebook στο οποίο έχετε επισημανθεί.

Ενώ πιστεύουμε ότι η ευκολία χρήσης καθιστά το Android καλύτερη επιλογή για δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας για κινητά από το να είναι εγγενές με την Google, τα πλεονεκτήματα ασφάλειας που αναφέραμε νωρίτερα είναι πιο σημαντικά.

Τα δεδομένα που δημιουργούνται αντίγραφα ασφαλείας στο IDrive cloud προστατεύονται χρησιμοποιώντας κρυπτογράφηση AES 256-bit και, όπως αναφέρθηκε, μπορείτε να επιλέξετε ένα ιδιωτικό κλειδί κρυπτογράφησης που είναι γνωστό μόνο σε εσάς. Το IDrive διατηρεί επίσης δέκα προηγούμενες εκδόσεις για κάθε αρχείο που δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας, ώστε να μπορείτε να επιστρέψετε σε προηγούμενες καταστάσεις εάν αλλάξετε κατά λάθος ένα αρχείο ή καταστραφεί, όπως μέσω μιας επίθεσης ιών.

Τελικές σκέψεις

Η αγορά εφαρμογών δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας για κινητά έχει κάνει ένα βήμα πίσω στα χρόνια, με λιγότερες διαθέσιμες υπηρεσίες λόγω του γεγονότος ότι η Google έχει βελτιωθεί σε αυτήν την εργασία. Για ρυθμίσεις συστήματος και παρόμοια, δεν χρειάζεται να κάνετε πολλά για να λειτουργήσει. Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, οι φωτογραφίες και άλλοι τύποι αρχείων χρειάζονται λίγο περισσότερο, αλλά όχι πολύ.

Το μεγάλο πρόβλημα με το να αφήσετε την Google να διατηρήσει τα αρχεία σας είναι ότι η εταιρεία έχει την δυσπιστία να μην εμπιστεύεται, τόσο από τις τακτικές μάρκετινγκ που χρησιμοποιεί, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα των καταναλωτών, όσο και τα προγράμματα παρακολούθησης της κυβέρνησης..

Ενώ το IDrive είναι εταιρεία που εδρεύει στις ΗΠΑ και θεωρητικά ζητείται από το cloud να συμμετάσχει σε τέτοια προγράμματα, η χρήση κρυπτογράφησης μηδενικής γνώσης σημαίνει ότι τα αρχεία που παραδόθηκαν δεν μπορούσαν να διαβαστούν από την NSA επειδή το AES-256, μέχρι στιγμής όπως ξέρει κανείς, δεν έχει ακόμη σπάσει. Επιπλέον, τα 2 TB αντιγράφων ασφαλείας για 50 $ ετησίως είναι μια πολύ καλή συμφωνία.

Φυσικά, το μεγάλο πράγμα είναι να βεβαιωθείτε ότι το Android σας θα υποστηρίζεται και ελπίζουμε ότι αυτό το άρθρο σας έδωσε μερικές ιδέες για να το κάνετε. Για πιο συγκεκριμένες συμβουλές, έχουμε επίσης ένα άρθρο σχετικά με τον τρόπο δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας των μηνυμάτων κειμένου. Για όσους θέλουν μια διαφορετική επιλογή από το Google Drive να στέλνουν φωτογραφίες και βίντεο, ο καλύτερος οδηγός αποθήκευσης cloud για Android διαθέτει ορισμένες επιλογές.

Ενημερώστε μας για τη δική σας προσέγγιση για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας Android στα παρακάτω σχόλια και ευχαριστούμε που διαβάσατε.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map