Πώς να χρησιμοποιήσετε το Kodi: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Το Kodi είναι ένα δωρεάν κέντρο μέσων ανοιχτού κώδικα για σχεδόν οποιαδήποτε συσκευή μπορεί να φανταστεί κανείς. Δημιουργήθηκε το 2004 για ένα τροποποιημένο Xbox, η πλατφόρμα έχει αναπτυχθεί για να φιλοξενήσει αυτά σε πολλά διαφορετικά λειτουργικά συστήματα, καθώς και να φέρει τους προγραμματιστές να δημιουργήσουν και να διανείμουν τα δικά τους πρόσθετα. Ενώ τα ζητήματα νομιμότητας εξακολουθούν να παραμένουν, είναι απολύτως ασφαλές να κατεβάσετε το Kodi και να το δοκιμάσετε τώρα.

Αυτός ο οδηγός είναι σημείο εισόδου, που σας δείχνει πώς να εγκαταστήσετε το Kodi και να εκτελέσετε κάποια βασική ρύθμιση. Φροντίστε να ρίξετε μια ματιά στο αρχείο Kodi εάν θέλετε πιο προηγμένα μαθήματα ή δείτε τον πλήρη οδηγό Kodi για μια επισκόπηση.

Εγκατάσταση του Kodi

Οι περισσότερες πλατφόρμες επιτρέπουν εγκατάσταση Kodi, αλλά μερικές είναι πιο δύσκολες από άλλες. Ας εξετάσουμε όλες τις μεγάλες εγκαταστάσεις που προσφέρει η Team Kodi.

Εγκατάσταση σε Windows & Μακ

Ο ευκολότερος τρόπος εγκατάστασης του Kodi είναι σε Windows ή Mac. Υπάρχει μια επιπλέον μέθοδος εγκατάστασης στα Windows, αλλά εξακολουθεί να είναι τόσο απλή όσο κάνοντας κλικ σε ένα κουμπί. Για να κάνετε λήψη του Kodi, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

 • Μεταβείτε στο kodi.tv και κάντε κλικ στο “λήψη”
 • Κάντε κύλιση προς τα κάτω και κάντε κλικ στο “Windows” ή στο “MacOS”
 • Επιλέξτε “πρόγραμμα εγκατάστασης”
 • Ακολουθώντας τις οδηγίες στην οθόνη μόλις ολοκληρωθεί η λήψη

Το MacOS προσφέρει προγράμματα εγκατάστασης 32 και 64 bit, ενώ τα Windows παρέχουν μόνο 32 bit. Ενώ θα λειτουργεί σε συστήματα 64-bit, μπορείτε επίσης να αποκτήσετε ένα ειδικό πρόγραμμα εγκατάστασης. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατευθυνθείτε στο κατάστημα των Windows, να αναζητήσετε το Kodi και να βρείτε την έκδοση 64-bit.

Το ίδιο ισχύει για οποιαδήποτε συσκευή με λειτουργικό σύστημα Windows, συμπεριλαμβανομένων των tablet Xbox One και Windows. Το Kodi υποστηρίζει επίσημα όλα αυτά, οπότε δεν υπάρχει τίποτα περίεργο ή ιδιαίτερο.

Εγκατάσταση σε Android

Η εγκατάσταση του Android είναι εξίσου απλή, με περιορισμούς στους περιορισμούς λογισμικού που θέτει ο κατασκευαστής. Η λίστα των συσκευών είναι μικρή, οπότε είναι καλύτερο να δοκιμάσετε την εγκατάσταση κανονικά και να δείτε αν δεν γνωρίζει εάν υπάρχει μπλοκ.

Ως σημείωση, αυτή η διαδικασία ισχύει για όλες τις συσκευές που χρησιμοποιούν Android, όχι μόνο για smartphone και tablet. Εάν έχετε μια έξυπνη τηλεόραση, για παράδειγμα, που εκτελεί κάποια έκδοση Android, τότε η διαδικασία εξακολουθεί να ισχύει.

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να εγκαταστήσετε το Kodi στις περισσότερες συσκευές Android:

 • Μεταβείτε στο Google Play store
 • Αναζήτηση “Kodi”
 • Κάντε κλικ στο “εγκατάσταση”

Θα πρέπει να το φορτώσετε στον εαυτό σας εάν είτε το Kodi δεν εμφανίζεται ή δεν θα εγκατασταθεί. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η συσκευή σας φορτώνεται με επεξεργαστή Arm σε Intel ή AMD στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά αυτός δεν είναι ένας σκληρός κανόνας. Η διαδικασία δεν είναι πολύ περίπλοκη, αλλά απαιτεί λίγο περισσότερη προσοχή.

Είναι σημαντικό να ελέγξετε τον επεξεργαστή μέσα στη συσκευή σας προτού προχωρήσετε, καθώς θα καθορίσει ποιο πρόγραμμα εγκατάστασης χρειάζεστε. Συνήθως μπορείτε να το βρείτε κάτω από τις πληροφορίες της συσκευής στο μενού ρυθμίσεων.

Πρώτα πρέπει να επιτρέψετε την εγκατάσταση από άγνωστες πηγές. Κάθε συσκευή έχει ένα ελαφρώς διαφορετικό σχήμα ονομάτων για αυτό, οπότε χρησιμοποιήστε την καλύτερη κρίση σας. Η γενική διαδικασία λειτουργεί ως εξής:

 • Μεταβείτε στις “ρυθμίσεις”
 • Επιλέξτε “ασφάλεια”
 • Ενεργοποιήστε “άγνωστες πηγές” ή κάτι παρόμοιο

Ανοίξτε ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού στη συσκευή σας Android μόλις ολοκληρωθεί και κατευθυνθείτε στον ιστότοπο του Kodi:

 • Κάντε κλικ στο “λήψη”
 • Επιλέξτε “Android”
 • Κάντε κλικ στο “ARMV7A” ή στο “ARMV8A” ανάλογα με την CPU σας
 • Αφήστε το ληφθέν αρχείο να τελειώσει και επιλέξτε το αρχείο .apk
 • Κάντε κλικ ή πατήστε το και εκτελέστε το πρόγραμμα εγκατάστασης

Η συσκευή σας Android ενδέχεται να μην διαθέτει διαχειριστή λήψης όπου μπορείτε να επιλέξετε γρήγορα το αρχείο .apk. Σε αυτήν την περίπτωση, απλώς μεταβείτε σε οποιονδήποτε διαχειριστή αρχείων και επιλέξτε το από εκεί.

Εγκατάσταση σε iOS

Δεν υπάρχει επίσημη εγκατάσταση για iOS. Το Kodi δεν είναι διαθέσιμο στο App Store και, όπως γνωρίζουν οι χρήστες iOS, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να το εγκαταστήσετε, εκτός εάν έχετε μια συσκευή jailbreak.

Δεν πρόκειται να βρούμε jailbreaking εδώ, αλλά θα σας δώσουμε ακόμα τη μέθοδο εγκατάστασης εάν έχετε ήδη μια συσκευή jailbreak. Όσοι από εσάς θα είστε εξοικειωμένοι με τη Cydia, την ανεπίσημη πηγή για εφαρμογές και μπορείτε να λάβετε το Kodi από εδώ, αλλά μόνο έως την έκδοση 15. Υπάρχουν μερικά επιπλέον βήματα για να λάβετε την τελευταία έκδοση.

 • Μεταβείτε στο Cydia και εγκαταστήστε το iFile
 • Ανοίξτε το Safari και κατευθυνθείτε στον ιστότοπο του Kodi, επιλέγοντας «λήψη» μόλις φορτωθεί
 • Κάντε κλικ στο iOS και επιλέξτε το κατάλληλο αρχείο .deb
 • Περιμένετε να ολοκληρωθεί η λήψη χωρίς να κλείσετε το Safari
 • Μόλις ολοκληρωθεί, επιλέξτε “Άνοιγμα σε…” και στη συνέχεια “iFile”
 • Το iFile θα ανοίξει και θα επιλέξει «εγκατάσταση» από το μενού ενεργειών

Εγκατάσταση σε Linux

Το Linux έχει μια από τις πιο εκφοβιστικές διαδικασίες εγκατάστασης σε σύγκριση με τις άλλες σε αυτήν τη λίστα. Για τους περισσότερους χρήστες Linux, ωστόσο, θα πρέπει να αποδειχθεί αρκετά εύκολο (hey, αν μπορείτε να χειριστείτε το καλύτερο VPN για Linux, μπορείτε να χειριστείτε οτιδήποτε).

Εάν δεν έχετε ακόμα λειτουργικό σύστημα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το KODIbuntu που συσκευάζει το Ubuntu και το Kodi σε ένα πρόγραμμα εγκατάστασης. Το XBMC Foundation δεν διαθέτει επίσημο πρόγραμμα εγκατάστασης για την τρέχουσα έκδοση του KODIbuntu, επομένως θα πρέπει να ψάξετε για ένα αρχειοθετημένο.

Ωστόσο, μπορείτε να εγκαταστήσετε την τελευταία έκδοση του Kodi χωρίς το KODIbuntu. Περιλαμβάνει τον τερματικό σταθμό, οπότε τα περισσότερα μέλη της ομάδας Penguin θα νιώσουν σαν στο σπίτι τους. Ανοίξτε το και εισαγάγετε τις ακόλουθες γραμμές:

 • sudo apt-get εγκαταστήστε λογισμικό-ιδιότητες-κοινό
 • sudo add-apt-repository ppa: team-xbmc / ppa
 • sudo apt-get ενημέρωση
 • sudo apt-get εγκατάσταση kodi

Αυτή είναι η μόνη επίσημη μέθοδος εγκατάστασης στο Linux, αλλά υπάρχουν και άλλοι τρόποι που δεν υποστηρίζονται από την Ομάδα Kodi. Υπάρχει μια εκτενή εγγραφή στο Kodi wiki εάν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι άλλο.

Εγκατάσταση στο Raspberry Pi

Το Raspberry Pi είναι ένας μίνι υπολογιστής που βασίζεται στο Arm και επικεντρώνεται στην παροχή ευελιξίας σε πολλά περιβάλλοντα, ένα από αυτά είναι ένα ειδικό κουτί Kodi. Αυτός είναι ίσως ο πιο οικονομικός τρόπος για να αποκτήσετε το Kodi σε μία μονάδα.

Έξω από την πλακέτα Raspberry Pi, τροφοδοτικό και θήκη, το μόνο που χρειάζεστε είναι μια γρήγορη κάρτα μνήμης. Καθώς η αποκωδικοποίηση βίντεο είναι πιο έντονη από πόρους από πολλές άλλες διαδικασίες, αυτό θα βοηθήσει όλα να λειτουργούν ομαλά κατά τη ροή.

Αφού μορφοποιήσετε την κάρτα SD σε FAT, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

 • Πραγματοποιήστε λήψη του NOOBS (Νέο λογισμικό εκτός κουτιού) στον υπολογιστή σας
 • Εξαγάγετε το αρχείο και αντιγράψτε το περιεχόμενο στη διαμορφωμένη κάρτα SD
 • Συνδέστε την κάρτα SD στο Raspberry PI και ενεργοποιήστε την
 • Μετά από κάποια φόρτωση, επιλέξτε “LibreELEC” ή “OSMC” από τη λίστα OS

Το NOOBS είναι ένα πολύ φιλικό προς το χρήστη εργαλείο που επιτρέπει στους χρήστες του Raspberry Pi να εγκαταστήσουν οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα θέλουν. Τόσο το LibreELEC όσο και το OSMC είναι JeOSs με επίκεντρο το Kodi (αρκετά λειτουργικά συστήματα) που σημαίνει ότι είναι ειδικά σχεδιασμένα για την εκτέλεση του Kodi και τίποτα άλλο.

Παρόλο που και τα δύο είναι καλά, θα προτιμούσα το OSMC εναντίον LibreELEC αν θέλετε απλώς το Kodi. Είναι παρόμοια, αλλά το OSMC ενημερώνεται αυτόματα ενώ το LibreELEC δεν είναι, μια διαδικασία που μπορεί να είναι πιο εντατική από την ίδια την εγκατάσταση.

Ρύθμιση του Kodi

Πρέπει να ρυθμίσετε το Kodi μόλις εγκατασταθεί. Υπάρχουν μερικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε αφού η εφαρμογή είναι εντελώς κενή κατά την πρώτη φόρτωση.

Μπορείτε να προσθέσετε τα προσωπικά σας μέσα ως αρχή. Ανοίξτε το Kodi και κάντε τα εξής:

 • Επιλέξτε την κατηγορία μέσων
 • Κάντε κλικ στην «εισαγωγή αρχείων»
 • Από τις επιλογές φακέλου, κάντε κλικ στην επιλογή “προσθήκη βίντεο …” ή σε οποιοδήποτε μέσο προσπαθείτε να προσθέσετε
 • Επιλέξτε “περιήγηση”
 • Μεταβείτε στη θέση του φακέλου πολυμέσων και κάντε κλικ στο “OK”

Επαναλάβετε αυτήν τη διαδικασία με οποιοδήποτε μέσο έχετε και χρησιμοποιήστε την επιλογή “κατάργηση από το μενού” για να αφαιρέσετε τυχόν κατηγορίες που δεν χρειάζεστε.

Εγκατάσταση Skins

Η τελευταία έκδοση του Kodi είναι πολύ καλύτερη από τις προηγούμενες. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη αρκετός χώρος για προσαρμογή. Τα δέρματα αλλάζουν εντελώς την εμφάνιση και την αίσθηση του Kodi, αναθεωρώντας συχνά το περιβάλλον χρήστη και αλλάζοντας εντελώς την πλοήγηση.

Ανοίξτε το Kodi και κάντε τα εξής για να εγκαταστήσετε ένα νέο δέρμα:

 • Μεταβείτε στις ρυθμίσεις (εικονίδιο γραναζιού)
 • Επιλέξτε “ρυθμίσεις διεπαφής”
 • Κάντε κλικ στο “δέρμα” και μετά “λάβετε περισσότερα …”

Θα εμφανιστεί μια λίστα με τα διαθέσιμα δέρματα. Επιλέξτε οποιοδήποτε και η εγκατάσταση θα ξεκινήσει αμέσως. Μπορείτε να αποθηκεύσετε όσα δέρματα θέλετε, οπότε μπορείτε να κατεβάσετε μερικά μέχρι να βρείτε κάτι που σας αρέσει. Μπορείτε επίσης να αλλάξετε επιλογές, όπως το χρώμα, του δέρματος. Απλώς επιλέξτε “ρυθμίσεις δέρματος” αντί για “ρυθμίσεις διεπαφής” στην οθόνη ρύθμισης και θα βρείτε όλες τις διαθέσιμες επιλογές.

Εγκατάσταση πρόσθετων

Το τελευταίο βήμα είναι η εγκατάσταση πρόσθετων. Αυτά μπορούν να έρθουν είτε επίσημα είτε ανεπίσημα και, ευτυχώς, ο Kodi υποστηρίζει πλήρως και τα δύο. Ένα αποθετήριο επίσημων πρόσθετων περιλαμβάνεται σε κάθε εγκατάσταση και μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτά επιλέγοντας “πρόσθετα” από το μενού. Ρίξτε μια ματιά στη λίστα με τα καλύτερα επίσημα πρόσθετα Kodi για μερικές προτάσεις.

Τα ανεπίσημα πρόσθετα είναι πιο δύσκολα, αλλά εξακολουθούν να είναι δίκαιο παιχνίδι. Υπάρχουν δύο μέθοδοι εγκατάστασης, είτε μέσω αρχείου .zip, είτε απευθείας μέσω της διεύθυνσης URL. Το πρώτο είναι πάντα η καλύτερη επιλογή, αλλά μπορείτε να επιλέξετε το δεύτερο εάν δεν μπορείτε να εξαγάγετε το αρχείο στο κουτί σας.

Ενεργοποίηση άγνωστων πηγών

Πρέπει να ενεργοποιήσετε το Kodi για εγκατάσταση από άγνωστες πηγές πριν από τη λήψη ανεπίσημων πρόσθετων. Παρόμοια με την εγκατάσταση του Kodi σε Android, αυτή η διαδικασία είναι επιτακτική. Για να το κάνετε αυτό, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

 • Κάντε κλικ στο “εικονίδιο ρυθμίσεων”
 • Μεταβείτε στις “ρυθμίσεις συστήματος”
 • Τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού πάνω από τα “πρόσθετα”
 • Επιλέξτε το ρυθμιστικό “άγνωστες πηγές” προς τα δεξιά

Ορισμένες εκδόσεις του Kodi έχουν ήδη ενεργοποιήσει αυτήν τη δυνατότητα, αλλά είναι καλύτερο να ελέγξετε με κάθε τρόπο. Δεν θα χρειαστεί ποτέ να το κάνετε μετά την πρώτη φορά, εκτός εάν κάνετε ενημέρωση σε νέα έκδοση, επομένως δεν χρειάζεται να ελέγχετε κάθε φορά.

Εγκατάσταση από αρχείο Zip

Πρέπει να κατεβάσετε ένα .zip τοπικά για να το εγκαταστήσετε. Απλώς κατευθυνθείτε στο URL όπου βρίσκεται το αποθετήριο και επιλέξτε το αρχείο που χρειάζεστε. Για παράδειγμα, κατεβάστε το repo Kodil (http://kdil.co/repo/) μεταβαίνοντας στη διεύθυνση URL και επιλέγοντας “kodil.zip”. Αν χρειάζεστε μια λίστα αποθετηρίων για εγκατάσταση, δείτε τη λίστα με τα καλύτερα αποθετήρια Kodi.

Αφού ολοκληρωθεί, ανοίξτε το Kodi και ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

 • Κάντε κλικ στο “πρόσθετα”
 • Μεταβείτε στο “Πρόσθετο πρόγραμμα περιήγησης” (εικονίδιο ανοιχτού πλαισίου)
 • Κάντε κλικ στην επιλογή “εγκατάσταση από zip”
 • Πλοηγηθείτε και επιλέξτε το αποθηκευμένο αρχείο .zip

Θα λάβετε μια ειδοποίηση με δυνατότητα πρόσθετου και, στη συνέχεια, μπορείτε να εγκαταστήσετε πρόσθετα από το εσωτερικό του αποθετηρίου. Χρησιμοποιήστε την επιλογή «εγκατάσταση από αποθετήριο» στο ίδιο μενού και μεταβείτε σε αυτήν που έχετε εγκαταστήσει.

Εγκατάσταση από διεύθυνση URL

Ωστόσο, δεν έχετε πάντα την επιλογή να εγκαταστήσετε από ένα αρχείο .zip. Ορισμένες ρυθμίσεις, όπως αυτές σε ένα Raspberry Pi, απαιτούν την εγκατάσταση μέσω URL. Κάνετε ουσιαστικά το ίδιο πράγμα εκτός από το ότι ο Kodi εγκαθιστά και εξαγάγει το αρχείο αντί να το κάνετε χειροκίνητα.

Πρέπει να δείξετε τον Kodi προς τη σωστή διεύθυνση URL για να συμβεί αυτό. Ανοίξτε το Kodi και κάντε τα εξής:

 • Κάντε κλικ στο “εικονίδιο ρυθμίσεων”
 • Μετάβαση στο “διαχειριστής αρχείων”
 • Επιλέξτε “προσθήκη πηγής” από την αριστερή στήλη
 • Κάντε κλικ “”
 • Εισαγάγετε το “URL” για το αποθετήριο που θέλετε
 • Δώσε του ένα όνομα

Η διαδικασία μετά από αυτήν είναι η ίδια με την εγκατάσταση από ένα αρχείο .zip. Χρησιμοποιήστε το “install from repository” για να περιηγηθείτε στη λίστα των διαθέσιμων πρόσθετων στο εσωτερικό του, όπως θα κάνατε με την άλλη μέθοδο εγκατάστασης.

Kodi VPN

Όταν χρησιμοποιείτε ανεπίσημα πρόσθετα, παρεμβαίνετε σε αμφισβητήσιμους νομικούς τομείς. Ο μόνος τρόπος για να προστατευτείτε είναι με ένα VPN και είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε αυτό κάθε φορά που εκτελείται το Kodi.

Ένα VPN σας κρατά ανώνυμο στο διαδίκτυο, εμποδίζοντας τον ISP σας να παρακολουθεί τη διεύθυνση IP σας και να καταγράφει όλα αυτά τα δεδομένα. Οι νόμοι περί απορρήτου δεν είναι ο καλύτερος, ειδικά στις ΗΠΑ, και ένα VPN είναι ο τρόπος για την καταπολέμηση αυτού.

Επιπλέον, παρακολουθείτε περιεχόμενο που είναι κλειδωμένο στην περιοχή με ένα. Μεγάλο μέρος του διαθέσιμου περιεχομένου δεν θα φορτωθεί με βάση την περιοχή σας, όπως πολλές ζωντανές ροές αθλητικών. Εφόσον είστε ανώνυμοι, δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίσετε την περιοχή σας και, επομένως, το περιεχόμενο ξεκλειδώνεται.

Η χρήση ενός VPN είναι πολύ απλή. Πολλές εταιρείες παρέχουν μια εφαρμογή είτε στον επιτραπέζιο υπολογιστή είτε στην κινητή συσκευή όπου, με το πάτημα ενός κουμπιού, συνδέεστε στο Διαδίκτυο μέσω μιας ασφαλούς σήραγγας. Διαβάστε τη λίστα με τα καλύτερα VPN για Kodi για ιδέες.

συμπέρασμα

Η Kodi εκφοβίζει στην αρχή, αλλά ελπίζουμε ότι αυτός ο οδηγός διευκόλυνε τη διαδικασία για εσάς. Είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους οργάνωσης και προβολής πολυμέσων και δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο κάποιος δεν πρέπει να το χρησιμοποιεί απλώς και μόνο επειδή απαιτεί περισσότερη ρύθμιση.

Τώρα που έχει τελειώσει, φροντίστε να δείτε το αρχείο Kodi. Έχουμε προχωρημένους οδηγούς, λίστες και άλλα, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου εγκατάστασης του Covenant και των καλύτερων ανεπίσημων πρόσθετων. 

Έχετε ρυθμίσει ακόμα το Kodi; Ενημερώστε μας στα σχόλια και, όπως πάντα, ευχαριστούμε που διαβάσατε.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me