Vivaldi Review – Η Opera συναντά το Chrome – Ενημερώθηκε το 2020

Αναθεώρηση Vivaldi

Ο Vivaldi προέρχεται από την ίδια ομάδα που ανέπτυξε την Opera την ίδια μέρα, και αυτό δείχνει. Είναι εύκολο στη χρήση και γρήγορο, αλλά διαθέτει μερικές από τις όμορφες λειτουργίες που έχετε συνηθίσει και από το Chrome. Προσθέστε σε αυτήν μια εξαιρετική πολιτική απορρήτου και έχετε έναν νικητή. Δείτε την κριτική μας στο Vivaldi για λεπτομέρειες.


Καλύτερες κριτικές προγράμματος περιήγησης

Το Vivaldi δημιουργήθηκε από έναν συνιδρυτή και πρώην CEO της Opera και κυκλοφόρησε το 2016. Προορίζεται για χρήστες ενέργειας και παρέχει ένα εντυπωσιακό επίπεδο ελέγχου της διεπαφής. Το Vivaldi είναι επίσης γρήγορο και διαθέτει πολλά εξαιρετικά χαρακτηριστικά. Επιπλέον, κερδίζει κορυφαίες βαθμολογίες για την ασφάλεια και το απόρρητο. Συνεχίστε να διαβάζετε αυτήν την κριτική Vivaldi για να δείτε πώς συγκρίνεται με άλλα προγράμματα περιήγησης.

Το Vivaldi είναι συμβατό με τα Windows 7 και μεταγενέστερα, το Mac OS X 10.10 και μεταγενέστερες εκδόσεις, καθώς και όλες τις μεγάλες διανομές Linux. Δυστυχώς, το Vivaldi δεν είναι ακόμη διαθέσιμο για iOS, αλλά μια έκδοση beta για το Android 5.0 και αργότερα κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2019.

Χρησιμοποιήσαμε φορητό υπολογιστή με Windows 10 και Samsung Galaxy S8 + με Android 7.1.2 για δοκιμές. Καθώς είναι ακόμα στην αρχική έκδοση beta, το Vivaldi για Android σίγουρα θα αλλάξει γρήγορα και για αυτήν την κριτική δοκιμάσαμε την έκδοση 2.7.1624.219.

Δυνατά σημεία & Αδυναμίες

Εναλλακτικές λύσεις για το Vivaldi

Χαρακτηριστικά

Επειδή το Vivaldi βασίζεται στο Chromium, είναι συμβατό με τις περισσότερες επεκτάσεις του Google Chrome, με εξαίρεση εκείνες που τροποποιούν τη διεπαφή (διαβάστε την πλήρη κριτική μας για το Google Chrome). Αυτό σημαίνει ότι έχετε πρόσβαση σε μια μεγάλη ποικιλία επεκτάσεων, από προγράμματα αποκλεισμού διαφημίσεων έως VPN έως σχεδόν οτιδήποτε άλλο μπορείτε να σκεφτείτε.

Το πρόγραμμα περιήγησης διαθέτει μια ενσωματωμένη λειτουργία σημειώσεων που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε σημειώσεις κειμένου και να τις συνδέσετε σε έναν συγκεκριμένο ιστότοπο ή σύνδεσμο, καθώς και να επισυνάψετε αρχεία ή screengrabs σε αυτά.

Vivaldi-Notes

Υπάρχει ένα εργαλείο καταγραφής οθόνης που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα περιήγησης που σας επιτρέπει να καταγράψετε μια επιλογή ή ολόκληρη τη σελίδα, ανεξάρτητα από το μήκος. Μπορείτε να αποθηκεύσετε την εικόνα ως .jpg, .png ή να την αντιγράψετε στο πρόχειρο.

Vivaldi-ScreenCapture

Όπου ξεχωρίζει το Vivaldi είναι ο έλεγχος που σας επιτρέπει να δείτε την εμφάνιση και την αίσθηση του προγράμματος περιήγησης. Μπορείτε να αλλάξετε γραμματοσειρές, θέματα και χρώματα κατά βούληση, καθώς και να μετακινήσετε τα στοιχεία διεπαφής, όπως καρτέλες και κουμπιά, σε οποιοδήποτε μέρος της οθόνης. Μπορείτε ακόμη και να ρυθμίσετε ένα πρόγραμμα που προσαρμόζει αυτόματα το θέμα ανάλογα με την ώρα της ημέρας.

Vivaldi-ThemeSettings

Ωστόσο, η προσαρμογή δεν τελειώνει εκεί. Το Vivaldi σάς δίνει τον έλεγχο των συντομεύσεων πληκτρολογίου και ποντικιού, επιτρέποντάς σας να αντιστοιχίσετε οποιαδήποτε ενέργεια σε όποιο κουμπί ή χειρονομία ποντικιού θέλετε.

Ρυθμίσεις πληκτρολογίου Vivaldi

Έρχεται επίσης με μια προβολή αναγνώστη που απογυμνώνει μια ιστοσελίδα από άσχετο περιεχόμενο για να παρουσιάσει το κείμενο με καθαρό τρόπο. Μπορείτε επίσης να προσαρμόσετε την προβολή ώστε να ταιριάζει στις ανάγκες σας, όπως το μέγεθος κειμένου, το διάστιχο και οι γραμματοσειρές.

Vivaldi-Reader

Μπορείτε επίσης να ρυθμίσετε πολλά προφίλ, τα οποία σας επιτρέπουν να δημιουργείτε διαφορετικές διαμορφώσεις ανάλογα με την εργασία για την οποία χρησιμοποιείτε το πρόγραμμα περιήγησης. Αυτό μπορεί να είναι βολικό δεδομένου του αριθμού των πραγμάτων που μπορείτε να αλλάξετε. Είναι επίσης χρήσιμο για κοινόχρηστους υπολογιστές, επειδή μπορεί να θέλετε να ρυθμίσετε τη διεπαφή διαφορετικά από άλλα άτομα που χρησιμοποιούν τη συσκευή.

Συγχρονισμός Vivaldi

Με την εγγραφή σε λογαριασμό, μπορείτε να συγχρονίσετε τους σελιδοδείκτες, τις ρυθμίσεις και το ιστορικό σας μεταξύ συσκευών. Αυτό όχι μόνο καθιστά την περιήγηση μια απρόσκοπτη εμπειρία μεταξύ κινητού και επιτραπέζιου υπολογιστή, αλλά σας εξοικονομεί επίσης την ταλαιπωρία της τροποποίησης του τεράστιου αριθμού των διαθέσιμων ρυθμίσεων κάθε φορά που ρυθμίζετε το Vivaldi σε έναν νέο υπολογιστή.

Vivaldi-SyncSettings

Η κατοχή λογαριασμού Vivaldi σάς παρέχει επίσης πρόσβαση σε μια διεύθυνση email Vivaldi και στη διεπαφή του webmail. Παρέχει τις βασικές δυνατότητες που θα περίμενε κανείς από έναν διαδικτυακό πελάτη αλληλογραφίας, αλλά η εμφάνιση και η αίσθηση χρονολογούνται, εύκολα μεταδίδονται για κάτι που έγινε πριν από μια δεκαετία. Ρίξτε μια ματιά στη λίστα με τις καλύτερες υπηρεσίες φιλοξενίας email για καλύτερες εναλλακτικές λύσεις.

Vivaldi-WebMail

Το Vivaldi σάς επιτρέπει επίσης να δημιουργήσετε ένα ιστολόγιο με τον λογαριασμό σας. Αν και βασικό, είναι ένα αξιοπρεπές πλαίσιο blogging, υπό την προϋπόθεση ότι δεν προσπαθείτε να κάνετε κάτι πολύ φανταχτερό με αυτό. Ωστόσο, εάν είστε σοβαροί για το blogging, πιθανότατα θα θελήσετε να αναζητήσετε μια εξειδικευμένη λύση και η λίστα με τους καλύτερους παρόχους φιλοξενίας ιστοσελίδων μπορεί να σας βοηθήσει με αυτό..

Το Vivaldi σάς επιτρέπει επίσης να αποκλείσετε τις μη ενεργές καρτέλες από την αναπαραγωγή ήχου. Αυτό είναι ένα ανεκτίμητο χαρακτηριστικό όταν ανοίγετε πολλές καρτέλες ταυτόχρονα, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε μυστηριώδη ήχο που πρέπει να κυνηγήσετε και να σιωπήσετε. Σε παρόμοια σημείωση, μπορείτε να αναγκάσετε το πρόγραμμα περιήγησης να αναπαράγει κινούμενες εικόνες μόνο μία φορά (ή καθόλου), αντί να τις βάζετε ατελείωτα.

Λειτουργίες στο κινητό

Το Vivaldi στο Android είναι πολύ πιο αραιές από ό, τι στον υπολογιστή όταν πρόκειται για χαρακτηριστικά. Αυτό δεν είναι εντελώς εκπληκτικό, ωστόσο, καθώς αυτή η έκδοση του προγράμματος περιήγησης βρίσκεται ακόμα σε πρώιμη έκδοση beta, οπότε πιθανότατα υπάρχουν πολλά περισσότερα στο μέλλον σε αυτό το μέτωπο.

Για κάποιο λόγο, το Vivaldi δεν συμπεριέλαβε την επιλογή προσθήκης οποιασδήποτε μηχανής αναζήτησης που θέλετε στην έκδοση του Android. Αντ ‘αυτού, σας περιορίζει σε επτά επιλογές: Bing, Google, DuckDuckGo, Startpage.com, Ecosia, Wikipedia και Qwant. 

Παρόλο που αυτές οι επιλογές θα είναι πιθανώς αρκετές για τα περισσότερα άτομα, η δυνατότητα προσθήκης αυτών όπως το YouTube (όπως μπορείτε με το Vivaldi για επιτραπέζιους υπολογιστές) θα ήταν μεγάλο πλεονέκτημα.

Μηχανές αναζήτησης Vivaldi Mobile

Η έκδοση Android του Vivaldi συνοδεύεται επίσης από ένα εργαλείο λήψης στιγμιότυπων οθόνης, το οποίο είναι ασυνήθιστο για κινητά, καθώς συνήθως περιορίζεστε στη χρήση της τυπικής συντόμευσης της συσκευής για στιγμιότυπα οθόνης. Το εργαλείο σύλληψης δεν είναι τόσο ευέλικτο όσο είναι στην επιφάνεια εργασίας, αλλά μπορείτε ακόμα να τραβήξετε μια φωτογραφία ολόκληρου του ιστότοπου, ανεξάρτητα από το μήκος ή μόνο το τμήμα που προβάλλεται.

Vivaldi Mobile Capture Tool

Ευκολία στη χρήση

Η προεπιλεγμένη εμφάνιση του Vivaldi είναι παρόμοια με τα περισσότερα προγράμματα περιήγησης, με καρτέλες, γραμμή διευθύνσεων, στοιχεία ελέγχου πλοήγησης και σελιδοδείκτες που βρίσκονται στο πάνω μέρος της οθόνης. Η προσθήκη ενός κουμπιού επαναφοράς που σας μεταφέρει στον προηγούμενο τομέα που επισκεφτήκατε είναι ένα επιπλέον επιπλέον.

Δίπλα στη γραμμή διευθύνσεων, υπάρχει ένα αναπτυσσόμενο μενού για το πρόσφατο ιστορικό αναζήτησης. Μια ξεχωριστή γραμμή αναζήτησης σάς επιτρέπει να αλλάζετε γρήγορα μεταξύ των μηχανών αναζήτησης, αλλά μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε την κύρια γραμμή διευθύνσεων για αναζήτηση χρησιμοποιώντας τον προεπιλεγμένο πάροχο αναζήτησης.

Vivaldi-BrowserTopArea

Στην κάτω δεξιά γωνία, υπάρχουν κουμπιά για το εργαλείο λήψης οθόνης, απενεργοποίηση εικόνων, εφαρμογή φίλτρων, όπως κλίμακα του γκρι και γραμμή κύλισης για ζουμ.

Διαχείριση καρτελών Vivaldi

Το Vivaldi προσφέρει πολύ έλεγχο στη διαχείριση καρτελών. Επιλέγοντας πολλές καρτέλες, μπορείτε να τις τοποθετήσετε σε μια «στοίβα», η οποία αποθηκεύει πολύτιμα ακίνητα στη γραμμή καρτελών. Μόλις σε μια στοίβα, οι καρτέλες μπορούν να “πλακιδωθούν”, που σημαίνει ότι το παράθυρο του προγράμματος περιήγησης χωρίζεται μεταξύ των καρτελών, επιτρέποντάς σας να εργαστείτε με πολλές ιστοσελίδες ταυτόχρονα.

Vivaldi-TilesTabs

Μπορείτε να καρφιτσώσετε μια καρτέλα, η οποία τη μετακινεί στην αριστερή πλευρά και την αποτρέπει από το κλείσιμο, επιτρέποντάς σας να κλείσετε όλες τις καρτέλες διατηρώντας παράλληλα ανοιχτές τις καρφιτσωμένες. Οι καρτέλες που έχετε ανοίξει, αλλά δεν έχετε δει, επισημαίνονται ως μη αναγνωσμένες και εμφανίζεται μια προεπισκόπηση της καρτέλας όταν τοποθετείτε το δείκτη του ποντικιού πάνω από αυτήν. Μπορείτε επίσης να αλλάξετε το πλάτος της ενεργής καρτέλας, αναγκάζοντάς την να παραμείνει ένα ελάχιστο μέγεθος όταν είναι ανοιχτές πολλές καρτέλες.

Πατώντας ctrl + tab, μπορείτε να ανοίξετε τον κύκλο καρτελών, ο οποίος μπορεί να διαμορφωθεί σε μορφή λίστας ή προεπισκοπήσεις. Εάν δεν αρκεί μια επισκόπηση, υπάρχει ένα κουμπί στην αριστερή πλευρά της οθόνης που εμφανίζει μια λίστα με ανοιχτές και πρόσφατα κλειστές καρτέλες.

Vivaldi-TabCycler

Στην ίδια γραμμή στην αριστερή πλευρά της οθόνης, υπάρχουν επίσης κουμπιά για να ανοίξετε τη διαχείριση λήψεων, τις σημειώσεις, το ιστορικό και τους σελιδοδείκτες σας. Μπορείτε να καρφιτσώσετε οποιονδήποτε ιστότοπο εκεί για να έχετε γρήγορη και εύκολη πρόσβαση χωρίς να ανοίξετε καινούργια καρτέλα.

Ιστοσελίδα Vivaldi-Pinned

Ευκολία χρήσης σε κινητά

Η έκδοση Android του Vivaldi μοιάζει και μοιάζει πολύ με τον μεγαλύτερο αδερφό της στην επιφάνεια εργασίας. Αυτό είναι εξαιρετικό, ωστόσο, καθώς είχαμε λίγα παράπονα με τη διεπαφή του πρωτοτύπου. Κατά την εκκίνηση σας παρουσιάζεται ένα προσαρμόσιμο μενού ταχείας κλήσης, το οποίο σας επιτρέπει να οργανώνετε τους αγαπημένους σας και τους πιο χρησιμοποιημένους ιστότοπους με τη μορφή πλακιδίων που θα είναι άμεσα προσβάσιμοι κάθε φορά που ανοίγετε μια νέα καρτέλα.

Vivaldi Mobile Speed ​​Dial

Υπάρχουν τέσσερα ξεχωριστά μενού καρτελών, το καθένα για κανονικές καρτέλες, ιδιωτικές, καρτέλες ανοιχτές σε άλλες συσκευές και αυτές που κλείσατε πρόσφατα. Η έκδοση Android του Vivaldi έχει κάτι ασυνήθιστο για προγράμματα περιήγησης για κινητά, που είναι μια γραμμή καρτελών στο πάνω μέρος της οθόνης, εκτός από το πιο παραδοσιακό μενού. 

Αυτό είναι ιδιαίτερα ωραίο για μεγαλύτερα τηλέφωνα, καθώς μπορείτε εύκολα να διαθέσετε το επιπλέον ακίνητο για ταχύτερη πρόσβαση στις καρτέλες σας.

Μενού καρτέλας Vivaldi Mobile

Επιπλέον, μπορείτε να αλλάξετε γρήγορα τις ιδιωτικές και τις κανονικές καρτέλες σας κάνοντας κλικ στη συντόμευση στην επάνω δεξιά γωνία, εξοικονομώντας σας ταλαιπωρία από το μενού.

Εκτέλεση

Το Vivaldi είναι ένα γρήγορο πρόγραμμα περιήγησης, που ξεπερνά εύκολα τα Chrome, Mozilla Firefox, Opera και Microsoft Edge στις δοκιμές μας. Αυτό το κάνει ενώ χρησιμοποιεί περίπου 20% λιγότερη μνήμη RAM από το Chrome ή το Opera σε χαμηλά και υψηλά φορτία. Τούτου λεχθέντος, σε υψηλό φορτίο, εξακολουθεί να χρησιμοποιεί αρκετά περισσότερα από ό, τι κάνει ο Firefox (διαβάστε την κριτική του Firefox για περισσότερα σχετικά με αυτό).

Στο Android, οι ειδήσεις δεν είναι τόσο καλές, καθώς αυτή η έκδοση του Vivaldi βρίσκεται στο πιο αργό άκρο του φάσματος και τα περισσότερα μεγάλα προγράμματα περιήγησης, όπως το Chrome ή ο Firefox, είναι σημαντικά ταχύτερα. Ωστόσο, δεδομένου ότι το Vivaldi για Android βρίσκεται ακόμη στο αρχικό στάδιο beta, οπότε ελπίζουμε να το βελτιώσουμε καθώς πλησιάζει σε μια επίσημη κυκλοφορία.

Παίρνετε επίσης την επιλογή αδρανοποίησης αδρανών καρτελών, οι οποίες μειώνουν την κατανάλωση πόρων εάν τείνετε να διατηρείτε πολλές καρτέλες που δεν χρησιμοποιείτε ανοιχτές. Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην είναι ιδανικό για χρήστες με περιορισμένες συνδέσεις, επειδή το άνοιγμα καρτελών αδρανοποίησης τις επαναφορτώνει από το μηδέν.

Ασφάλεια

Όπως πολλά προγράμματα περιήγησης, το Vivaldi χρησιμοποιεί την Ασφαλή περιήγηση Google για να σας προστατεύει από γνωστούς ιστότοπους κακόβουλου λογισμικού και ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing). Αυτή είναι αναμφισβήτητα η πιο αποτελεσματική βάση δεδομένων ασφαλείας, αλλά είναι μια αντιστάθμιση με το απόρρητο, επειδή η υπηρεσία απαιτεί την αποστολή της δραστηριότητας περιήγησής σας στην Google. Το Vivaldi σάς δίνει την επιλογή να απενεργοποιήσετε την υπηρεσία, ώστε να μπορείτε να αποφασίσετε τι είναι πιο σημαντικό για εσάς.

Η συχνότητα ενημέρωσης είναι ένα κρίσιμο μέρος της ασφάλειας του προγράμματος περιήγησης και αυτό ισχύει διπλάσιο όταν το πρόγραμμα περιήγησης βασίζεται στο Chromium. Ευτυχώς, το Vivaldi ενημερώνεται περίπου μία φορά την εβδομάδα, κάτι που είναι εξαιρετικό. Επειδή το Chromium λαμβάνει μια ενημέρωση κάθε δύο έως τρεις εβδομάδες, αυτό σημαίνει ότι τα πιθανά ελαττώματα ασφαλείας μπορούν να διορθωθούν από τον Vivaldi γρήγορα.

Το πρόγραμμα περιήγησης σάς προειδοποιεί επίσης όταν επισκέπτεστε έναν ιστότοπο μέσω μιας μη ασφαλούς σύνδεσης HTTP. Η προειδοποίηση είναι εύκολο να παρατηρηθεί, επειδή περιλαμβάνει ένα προειδοποιητικό σήμα και κείμενο που λέει “μη ασφαλές” δίπλα στη γραμμή διευθύνσεων.

Προειδοποίηση Vivaldi-HTTPS

Μυστικότητα

Τα μόνα δεδομένα που συλλέγει ο Vivaldi από εσάς είναι βασικές πληροφορίες χρήσης. Αυτό περιλαμβάνει την έκδοση του προγράμματος περιήγησης που χρησιμοποιείτε, την αρχιτεκτονική της CPU, την ανάλυση οθόνης και ένα τυχαίο αναγνωριστικό. Τα δεδομένα αποστέλλονται μία φορά κάθε 24 ώρες, μαζί με τη διεύθυνση IP σας, η οποία ανώνυμη αφαιρώντας τα τελευταία οκτώ bit.

Η πολιτική απορρήτου του Vivaldi είναι απλή και κατανοητή, κάτι περισσότερο από ό, τι μπορείτε να πείτε για το Chrome ή το Opera (διαβάστε την κριτική Opera).

Vivaldi και Cookies

Το Vivaldi σάς επιτρέπει να αποκλείσετε τα cookies, αλλά η ρύθμιση είναι απλή διότι μπορείτε να επιλέξετε μόνο μεταξύ αποκλεισμού όλων των cookies ή αποκλεισμού καθόλου. Άλλα προγράμματα περιήγησης, όπως ο Firefox, τα χωρίζουν σε ξεχωριστές κατηγορίες, όπως κρυπτονομιστές, ιχνηλάτες και cookie, που σας επιτρέπουν μεγαλύτερο έλεγχο του τι πρέπει να αποκλείσετε.

Ρυθμίσεις Vivaldi-Cookie

Τούτου λεχθέντος, το Vivaldi χρησιμοποιεί πολλές δυνατότητες της Google, όπως ασφαλή περιήγηση, αυτόματη συμπλήρωση και προτάσεις αναζήτησης, οι οποίες περιλαμβάνουν την αποστολή δεδομένων χρήστη στο Google. Ωστόσο, είναι εύκολο να απενεργοποιηθούν, οπότε αν δεν θέλετε να συμβιβαστείτε στο απόρρητο, δεν χρειάζεται να το κάνετε.

Vivaldi-ThirdPartySettings

Αν και το Vivaldi είναι εξαιρετικό για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, υπάρχουν αρκετά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την ανωνυμία σας στο διαδίκτυο γενικά, σύμφωνα με τον ανώνυμο οδηγό περιήγησής μας.

Η ετυμηγορία

Το Vivaldi είναι ένα εξαιρετικό πρόγραμμα περιήγησης με λίγα μειονεκτήματα. Διαθέτει εντυπωσιακή προσαρμογή και πρόσβαση στην τεράστια βιβλιοθήκη επεκτάσεων του Chrome, ενώ ταυτόχρονα είναι γρήγορη και ελαφριά στην κατανάλωση RAM σε σύγκριση με άλλα προγράμματα περιήγησης. Περιλαμβάνει επίσης αρκετά εύχρηστα χαρακτηριστικά, όπως σημειώσεις, στοίβαγμα καρτελών και πλακάκια και τη δυνατότητα μόνιμης καρφιτσώματος ιστότοπων στην πλευρική γραμμή.

Όσον αφορά την ασφάλεια και το απόρρητο, ο Vivaldi λαμβάνει και πάλι κορυφαίες βαθμολογίες. Ενημερώνεται συχνά και κάνει καλή δουλειά αποκλείοντας κακόβουλους ιστότοπους. Συλλέγει επίσης λίγα δεδομένα για εσάς ως χρήστη και παρουσιάζει μια σαφή επισκόπηση των υπηρεσιών τρίτων που πρέπει να απενεργοποιήσετε εάν θέλετε να μεγιστοποιήσετε το απόρρητό σας.

Το μόνο μειονέκτημα του προγράμματος περιήγησης είναι η έλλειψη έκδοσης iOS. Οι προγραμματιστές δήλωσαν ότι αυτό είναι κάτι στο οποίο εργάζονται, αλλά λόγω των αυστηρών απαιτήσεων της Apple για προγράμματα περιήγησης στην πλατφόρμα, θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να κυκλοφορήσει.

Τι πιστεύεις για το Vivaldi; Συμφωνείτε ότι η εντυπωσιακή ευελιξία και η εξαιρετική απόδοση το καθιστούν το καλύτερο πρόγραμμα περιήγησης ιστού στην αγορά; Ή είστε χρήστης iOS του οποίου η ανάγκη συγχρονισμού μεταξύ συσκευών υπερτερεί όλων των άλλων εξαιρετικών πραγμάτων σχετικά με το Vivaldi; Πείτε μας τη γνώμη σας στα παρακάτω σχόλια. Ευχαριστώ για την ανάγνωση.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map