Αναθεώρηση προγράμματος περιήγησης Puffin – Περιήγηση από διακομιστή – Ενημερώθηκε το 2020

Αναθεώρηση προγράμματος περιήγησης Puffin

Το πρόγραμμα περιήγησης Puffin είναι ένα ενδιαφέρον πτηνό που καθιστά την πλευρά του διακομιστή, καθιστώντας το πιο ασφαλές, αλλά μερικές φορές είναι λίγο αργό. Κοστίζει επίσης χρήματα, καθιστώντας το rara avis, πράγματι. Διαβάστε την πλήρη γνώμη μας σε αυτήν την κριτική του προγράμματος περιήγησης Puffin.


Καλύτερες κριτικές προγράμματος περιήγησης

Το Puffin είναι ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού που ξεκίνησε το 2010 από την CloudMosa, μια εταιρεία που στοχεύει να επανεξετάσει την προσέγγιση των χρηστών στην περιήγηση στον ιστό, καθιστώντας τους ιστότοπους από την πλευρά του διακομιστή. Ενώ αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση για την περιήγηση που ωφελεί τόσο την ασφάλεια όσο και το απόρρητο, υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα στην ποιότητα μεταξύ των εκδόσεων επιτραπέζιου και κινητού. Αυτή η κριτική Puffin θα σας πει πώς συγκρίνεται με άλλα προγράμματα περιήγησης.

Η έκδοση Puffin για επιτραπέζιους υπολογιστές απαιτεί συνδρομή επί πληρωμή, η οποία θα σας προσφέρει είτε 2 $ ανά μήνα είτε 12 $ ανά έτος, αλλά μπορείτε να εγγραφείτε για μια δωρεάν δοκιμή ενός μήνα. Σε κινητά, υπάρχει μια δωρεάν έκδοση και μια επαγγελματική έκδοση (η οποία κοστίζει περίπου 5 $ ανάλογα με την περιοχή σας), με την κύρια διαφορά ότι η πρώτη υποστηρίζεται από διαφημίσεις και δεν διαθέτει ενσωματωμένο adblocker.

Το Puffin είναι συμβατό με τα Windows 7 και 10, macOS X 10.12 και μεταγενέστερες εκδόσεις, καθώς και με το Android 4.1 και μεταγενέστερες εκδόσεις. Το πρόγραμμα περιήγησης είναι επίσης διαθέσιμο σε iOS 8.0 και μεταγενέστερη έκδοση, αλλά αυτή η έκδοση θα διακοπεί τον Οκτώβριο του 2019. Για αυτήν την κριτική, χρησιμοποιήσαμε φορητό υπολογιστή με Windows 10 και Nexus 5X με Android 8.1.

Δυνατά σημεία & Αδυναμίες

Εναλλακτικές λύσεις για το πρόγραμμα περιήγησης Puffin

Χαρακτηριστικά

Το πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του Puffin είναι ότι ο ιστότοπος εκτελείται και εμφανίζεται στο cloud. Ενώ αυτό παρέχει εξαιρετική ασφάλεια και απόρρητο, έχει επίσης αξιοσημείωτη επίδραση στην απόδοση σε επιτραπέζιους υπολογιστές, τις οποίες θα αγγίξουμε αργότερα σε αυτήν την κριτική.

Ενώ το Puffin λειτουργεί με τον κινητήρα Blink του Chromium (διαβάστε την κριτική μας για το Chromium), το πρόγραμμα περιήγησης δεν είναι συμβατό με επεκτάσεις Chrome, ούτε διαθέτει δική του. Αυτό είναι ένα τεράστιο μειονέκτημα για ένα πρόγραμμα περιήγησης στη σημερινή εποχή, καθώς εναλλακτικές λύσεις όπως ο Firefox (διαβάστε την κριτική μας για τον Firefox) ή το ίδιο το Chrome επωφελούνται πολύ από τις πρόσθετες δυνατότητες που μπορείτε να προσθέσετε με επεκτάσεις.

Δεν υπάρχει επίσης τρόπος συγχρονισμού μεταξύ συσκευών, κάτι που θα περιμένατε από ένα πρόγραμμα περιήγησης με εκδόσεις για κινητά και για επιτραπέζιους υπολογιστές. Το Puffin έρχεται με ένα ενσωματωμένο adblocker, αλλά διατίθεται μόνο με την πληρωμένη επαγγελματική έκδοση της εφαρμογής για κινητά ή με την έκδοση για επιτραπέζιους υπολογιστές, η οποία απαιτεί συνδρομή.

Λειτουργίες στην επιφάνεια εργασίας

Στην έκδοση επιτραπέζιου υπολογιστή του Puffin λείπουν πολλές κοινές λειτουργίες που είναι τυπικές στα σύγχρονα προγράμματα περιήγησης ιστού. Μπορείτε να επιλέξετε μόνο μεταξύ τεσσάρων προεπιλεγμένων μηχανών αναζήτησης – Google, Bing, NAVER και Yandex – και δεν υπάρχει τρόπος σίγασης καρτελών ή διαχείρισης των ρυθμίσεων αυτόματης συμπλήρωσης εκτός από την εκκαθάρισή τους.

Puffin-SearchEngines

Κάθε φορά που κάνετε λήψη ενός αρχείου μέσω του Puffin, έχετε την επιλογή να το αποθηκεύσετε απευθείας στο cloud. Αυτή η δυνατότητα υποστηρίζει Dropbox, Google Drive και OneDrive και μπορείτε να ορίσετε την προεπιλεγμένη λήψη σε οποιαδήποτε από αυτές ή να επιλέξετε μία κάθε φορά που κάνετε λήψη.

Puffin-SaveToCloudDesktop

Λειτουργίες στο κινητό

Το Puffin είναι πολύ καλύτερο με τις δυνατότητες του κινητού. Υπάρχει ένα ενσωματωμένο gamepad που, όταν είναι ενεργοποιημένο, περιλαμβάνει ένα εικονικό χειριστήριο και τέσσερα κουμπιά που μπορούν να αντιστοιχιστούν στο περιβάλλον χρήστη του προγράμματος περιήγησης. Μπορείτε επίσης να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία δρομέα, η οποία εμφανίζει έναν εικονικό δρομέα στον οποίο αγγίξατε τελευταία την οθόνη.

Puffin-GamePad

Το Mobile Puffin διαθέτει επίσης λειτουργία θεάτρου, η οποία είναι ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής βίντεο που μπορεί να παρακάμψει τους συχνά φοβερούς παίκτες που βρίσκονται στον ιστό. Το πρόγραμμα αναπαραγωγής είναι βασικό, αλλά λειτουργικό και σας επιτρέπει να ρυθμίσετε εύκολα την ένταση και να μετακινηθείτε στο βίντεο σύροντας προς τα πάνω / κάτω ή δεξιά / αριστερά ενώ παρακολουθείτε. 

Όπως τα περισσότερα προγράμματα περιήγησης για κινητά, έρχεται με λειτουργία επιτραπέζιου υπολογιστή. Εάν προτιμάτε να μην λαμβάνετε ποτέ την έκδοση για κινητά ενός ιστότοπου, μπορείτε να ορίσετε τη λειτουργία επιτραπέζιου υπολογιστή ως προεπιλογή, η οποία σας προστατεύει από την ενεργοποίηση κάθε φορά που κλείνει το πρόγραμμα περιήγησης.

Προτιμήσεις Puffin-Website

Η παραλλαγή Puffin για κινητά παρέχει επίσης την επιλογή αποθήκευσης απευθείας στο cloud, με επιπλέον επιλογές για αποθήκευση στον τοπικό χώρο αποθήκευσης ή κάρτα SD. Περιορίζεστε επίσης στις ίδιες τέσσερις προεπιλεγμένες μηχανές αναζήτησης όπως στην επιφάνεια εργασίας, κάτι που είναι ατυχές.

Puffin-DownloadToCloudMobile

Ευκολία στη χρήση

Λόγω του τρόπου λειτουργίας του Puffin, ορισμένοι ιστότοποι θα τον προσδιορίσουν ως διακομιστή μεσολάβησης, ο οποίος μπορεί να σας αφήσει κλειδωμένους από ορισμένους ιστότοπους. Αρκετές χώρες μπλοκάρουν το Puffin εντελώς, όπως η Κίνα, το Ιράν, το Κατάρ και τα ΗΑΕ. Οι περισσότεροι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου στο Ηνωμένο Βασίλειο τον αποκλείουν επίσης εν μέρει λόγω του περίφημου περιορισμού ηλικίας, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε από αυτό επικοινωνώντας με τον ISP σας.

Ιστοσελίδα Puffin-Chinese

Ευκολία χρήσης στην επιφάνεια εργασίας

Ενώ η διεπαφή επιφάνειας εργασίας του Puffin θα είναι εξοικειωμένη αν έχετε χρησιμοποιήσει άλλα προγράμματα περιήγησης που είναι ενσωματωμένα στον κινητήρα Blink, όπως το Opera (διαβάστε την κριτική Opera), δεν διαθέτει επίσης αρκετή λειτουργικότητα. Δεν υπάρχει τρόπος ομαδοποίησης καρτελών και δεν μπορείτε να επιλέξετε περισσότερες από μία καρτέλες τη φορά. Επιπλέον, δεν μπορείτε να καρφιτσώσετε καρτέλες, ούτε υπάρχει αναπτυσσόμενο μενού ιστορικού όταν κάνετε δεξί κλικ στο κουμπί πίσω.

Puffin-BasicDesktopUI

Υπάρχουν επίσης σχεδόν μηδενικές επιλογές για την προσαρμογή της εμφάνισης του προγράμματος περιήγησης. Το Puffin στην επιφάνεια εργασίας δεν σας επιτρέπει ακόμη και να εγκαταστήσετε θέματα. Σε συνδυασμό με την έλλειψη επεκτάσεων τρίτου μέρους, αυτό σημαίνει ότι είστε σχεδόν κολλημένοι με την εμφάνιση του προγράμματος περιήγησης. Μπορείτε μόνο να αλλάξετε τη γλώσσα και να εμφανίσετε ή όχι το κουμπί αρχικής σελίδας.

Προσαρμογή Puffin

Ευκολία χρήσης σε κινητά

Η έκδοση για κινητά είναι πολύ πιο εύκολο στη χρήση από το Puffin για υπολογιστή. Διαθέτει ένα αρκετά τυπικό περιβάλλον εργασίας χρήστη με το κουμπί πίσω, τη γραμμή διευθύνσεων, το μενού καρτελών και το γενικό μενού που βρίσκονται στο πάνω μέρος της οθόνης από αριστερά προς τα δεξιά.

Puffin-BasicMobileUI

Το άνοιγμα του γενικού μενού σάς επιτρέπει να βλέπετε την εξοικονόμηση δεδομένων και να έχετε πρόσβαση στις ρυθμίσεις, τους σελιδοδείκτες, τις λήψεις και το ιστορικό. Εδώ, μπορείτε να βρείτε την ταχεία κλήση, καθώς και έναν αναγνώστη ειδήσεων, αν και δεν μπορείτε να προσαρμόσετε τις πηγές.

Puffin-GeneralMenuandSpeedDial

Σε αντίθεση με την έκδοση για επιτραπέζιους υπολογιστές, το Puffin σας δίνει δύο θέματα – ανοιχτό και σκοτεινό – για να διαλέξετε σε κινητές συσκευές, επιτρέποντάς σας τουλάχιστον έναν έλεγχο του πώς φαίνεται και αισθάνεται το πρόγραμμα περιήγησης.

Θέματα Puffin

Το μόνο πρόβλημα με την ευκολία χρήσης του προγράμματος περιήγησης στο κινητό είναι το εργαλείο επιλογής. Η προσπάθεια επιλογής κειμένου, ειδικά αν θέλετε λίγες λέξεις ή γράμματα, μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητική. Επιπλέον, το πρόγραμμα περιήγησης αντιδρά αργά κρατώντας το δάχτυλό σας στην οθόνη.

Εκτέλεση

Αυτή είναι μια ακόμη κατηγορία όπου υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ των εκδόσεων του Puffin για επιτραπέζιους υπολογιστές και κινητές συσκευές. Σε κινητά, το Puffin είναι απίστευτα γρήγορο – ταχύτερο από οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα περιήγησης που έχουμε ελέγξει. Ωστόσο, είναι οδυνηρά αργή στην επιφάνεια εργασίας, με μόνο το Edge (διαβάστε την κριτική Edge) και ο Internet Explorer να αποδίδουν χειρότερα.

Ένα άλλο πρόβλημα με την απόδοση της έκδοσης για υπολογιστές είναι η τάση καθυστέρησης όταν αλληλεπιδράτε με περιεχόμενο ιστότοπου, όπως κουμπιά ή συνδέσμους. Αυτό είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο σε πιο αργές συνδέσεις, όταν η καθυστέρηση μεταξύ των κλικ ή των κινήσεων του δρομέα και της αντίδρασης του ιστότοπου είναι πολύ αισθητή.

Το Puffin σας εξοικονομεί επίσης σημαντικό αριθμό δεδομένων. Με συμπίεση του ιστότοπου και αφαίρεση περιττού περιεχομένου και bloat, καταλήγετε να χρησιμοποιείτε πολύ μικρότερο εύρος ζώνης από ό, τι θα κάνατε κανονικά. Επιπλέον, μπορείτε να επιλέξετε εάν θα εφαρμόσετε αυτήν τη συμπίεση μόνο σε συνδέσεις δικτύου κινητής τηλεφωνίας ή επίσης σε WiFi. 

Η αποθήκευση δεδομένων περιλαμβάνει την υποβάθμιση της εικόνας. Όταν θέλετε να δείτε την πλήρη ποιότητα της εικόνας σε λειτουργία εξοικονόμησης δεδομένων, μπορείτε να κάνετε κλικ στο κουμπί “βελτίωση εικόνας” στο γενικό μενού. Ωστόσο, αυτή η δυνατότητα δεν είναι διαθέσιμη στην επιφάνεια εργασίας.

Puffin-DataSavings

Η κατανάλωση RAM είναι επίσης εξαιρετικά χαμηλή. Αυτό δεν είναι τρομερά εκπληκτικό, καθώς οι διακομιστές του Puffin στο cloud κάνουν το μεγαλύτερο μέρος της ανύψωσης. Όσον αφορά τον περιορισμό της κατανάλωσης πόρων στον υπολογιστή σας, αυτή η λειτουργία αποδίδει σίγουρα, καθώς το πρόγραμμα περιήγησης χρησιμοποιεί μόλις το 25 τοις εκατό των πόρων που κάνει το Chrome (διαβάστε την κριτική μας στο Google Chrome).

Ασφάλεια

Η προσέγγιση που βασίζεται στο cloud για την περιήγηση της Puffin σάς προσφέρει απαράμιλλη ασφάλεια και προστασία από κακόβουλο λογισμικό και άλλο κακόβουλο περιεχόμενο. Επειδή τίποτα δεν φορτώνει πραγματικά στη συσκευή σας, δεν υπάρχει κίνδυνος να μολυνθεί κάτι.

Ωστόσο, η επισκεψιμότητά σας εξακολουθεί να είναι ευάλωτη, εάν βρίσκεστε σε μη ασφαλή σύνδεση HTTP. Αυτό συμβαίνει επειδή, όταν αποχωρήσει από τον διακομιστή του Puffin, τρίτα μέρη εξακολουθούν να μπορούν να λαμβάνουν και να αναλύουν την επισκεψιμότητά σας. Δυστυχώς, ο Puffin δεν ενημερώνει τους χρήστες όταν συμβαίνει αυτό. 

Δεν υπάρχει προειδοποίηση έξω από την απουσία του πράσινου λουκέτου στη γραμμή διευθύνσεων. Επιπλέον, δεν μπορείτε να κάνετε κλικ στο λουκέτο για να δείτε τις λεπτομέρειες των πιστοποιητικών ασφαλείας του ιστότοπου.

Puffin-HTTPSPadlock

Όπως πάντα, ένα ενσωματωμένο adblocker είναι ένα άλλο πλεονέκτημα για την ασφάλεια, προστατεύοντας τους χρήστες από τον εαυτό τους και τα σενάρια και τους ιχνηλάτες που κρύβονται σε διαφημίσεις. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό με ένα πρόγραμμα περιήγησης όπως το Puffin όπου δεν υπάρχουν επεκτάσεις τρίτων για την κάλυψη αυτής της ανάγκης.

Μυστικότητα

Εφόσον το Puffin κρυπτογραφεί την κυκλοφορία σας και το δρομολογεί μέσω των δικών του διακομιστών, θα πρέπει να λειτουργεί σαν ένα VPN – αν και μόνο για το πρόγραμμα περιήγησής σας και όχι για ολόκληρη τη συσκευή. Ωστόσο, καθώς η Puffin προωθεί τις πληροφορίες IP σας σε οποιονδήποτε ιστότοπο επικοινωνείτε, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε έναν από τους καλύτερους παρόχους VPN εάν θέλετε ανωνυμία κατά την περιήγηση.

Όπως με όλα τα VPN, πρέπει να μπορείτε να εμπιστεύεστε τον χειρισμό των δεδομένων σας από τον πάροχο. Θεωρητικά, το CloudMosa θα μπορούσε να συλλέγει όλα τα είδη δεδομένων για εσάς, καθώς όλη η περιήγησή σας πραγματοποιείται στους διακομιστές του, αλλά αυτό ισχύει για οποιοδήποτε VPN ή διακομιστή μεσολάβησης.

Ωστόσο, η πολιτική απορρήτου του CloudMosa δηλώνει ότι διατηρεί αρχεία καταγραφής, συμπεριλαμβανομένων των διευθύνσεων προέλευσης (τη διεύθυνση IP σας), τις διευθύνσεις προορισμού και τις διευθύνσεις URL. Αυτά τα αρχεία καταγραφής συμβάλλουν στη δημιουργία συγκεντρωτικών αναφορών που εκκαθαρίζει το CloudMosa κάθε 100 ημέρες. Ενώ οι αναφορές παραμένουν, το CloudMosa ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να αναγνωρίζει τους χρήστες ξεχωριστά και ότι οι αναφορές προορίζονται αποκλειστικά για εσωτερική ανάλυση.

Η ετυμηγορία

Εάν το κύριο μέλημά σας κατά την περιήγηση στον ιστό είναι η ασφάλεια και το απόρρητό σας, τότε το Puffin είναι μια εξαιρετική επιλογή, καθώς η καινοτόμος προσέγγιση του προγράμματος περιήγησης για την απόδοση ιστότοπων στους δικούς της διακομιστές σας προστατεύει τόσο από κατασκοπευτικό όσο και από κακόβουλο περιεχόμενο. Αν ψάχνετε απλώς για ένα πρόγραμμα περιήγησης για κινητά, τότε δεν μπορείτε να κάνετε λάθος με το Puffin, καθώς στο Android λειτουργεί καλά σε όλες τις κατηγορίες. 

Ωστόσο, η έκδοση επιτραπέζιου υπολογιστή του Puffin είναι το τακούνι του Αχιλλέα, καθώς παλεύει τόσο με την τρομερή απόδοση όσο και με την έλλειψη χαρακτηριστικών. Αυτό είναι ιδιαίτερα οδυνηρό επειδή αυτό το μέρος του προγράμματος περιήγησης απαιτεί συνδρομή επί πληρωμή, σε αντίθεση με το κινητό όπου έχετε δύο εκδόσεις, μία δωρεάν και μία διαθέσιμη με εφάπαξ χρέωση.

Τι πιστεύεις για τον Puffin; Η κορυφαία ασφάλεια και το απόρρητο το αξίζει τον κόπο ή η κακή απόδοση και η έλλειψη λειτουργιών στην επιφάνεια εργασίας είναι αρκετά για να σας απομακρύνουν; Ενημερώστε μας στα σχόλια παρακάτω. Όπως πάντα, σας ευχαριστώ για την ανάγνωση.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map