Microsoft Edge Review – Ένα βελτιωμένο πρόγραμμα περιήγησης – Ενημερώθηκε το 2020

Αναθεώρηση Microsoft Edge

Το Microsoft Edge υποβλήθηκε πρόσφατα σε πλήρη αναθεώρηση και πρέπει να πούμε ότι μας αρέσει αυτό που βλέπουμε. Έχει καλύτερη λειτουργικότητα από πριν, ενώ παραμένει εξίσου γρήγορη. Ωστόσο, παραμένουν ζητήματα απορρήτου. Διαβάστε την πλήρη αναθεώρηση του Microsoft Edge για λεπτομέρειες.

Ρυθμιστικό1

Ρυθμιστικό2

Ρυθμιστικό3

Ρυθμιστικό4

Ρυθμιστικό5

Προηγούμενος

Επόμενο

Το Microsoft Edge είναι νεκρό, ζωντανό Microsoft Edge. Παρόλο που το παλιό Edge απέτυχε εδώ και πολύ καιρό να μπει στη λίστα με τα καλύτερα προγράμματα περιήγησης οποιουδήποτε, η Microsoft έχει αναβαθμίσει πλήρως το πρόγραμμα περιήγησής της στο Web με βάση το Chromium, το οποίο έχει βελτιώσει την απόδοσή του, δημιούργησε μια πιο ευχάριστη εμπειρία χρήστη και άνοιξε την πόρτα στη βιβλιοθήκη του Chrome επεκτάσεις.

Συνεχίστε να διαβάζετε αυτήν την κριτική του Microsoft Edge για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την τελευταία εισβολή της εταιρείας στην αγορά προγραμμάτων περιήγησης.

Το ιστορικό της Microsoft με προγράμματα περιήγησης ιστού είναι ταραχώδες, τουλάχιστον. Αν και το αρχικό του πρόγραμμα περιήγησης – ο Internet Explorer – κάποτε κυριαρχούσε, έχασε την κορώνα του από το Google Chrome στα μέσα της δεκαετίας του 2000. Δεν είναι χωρίς ειρωνεία, λοιπόν, ότι η Microsoft αποφάσισε να επικεντρώσει τις ελπίδες της στο πλαίσιο Chromium για να αναβιώσει το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα περιήγησής της. 

Μπορείτε να πραγματοποιήσετε λήψη του Microsoft Edge για Windows 7, Windows 8 / 8.1, Windows 10 και macOS. Επιπλέον, το πρόγραμμα περιήγησης είναι συμβατό με Android 4.4 και μεταγενέστερη έκδοση, καθώς και με iOS 10.0 και μεταγενέστερη έκδοση. Για αυτήν την κριτική, χρησιμοποιήσαμε φορητό υπολογιστή Acer με Windows 10 και iPhone με iOS 12.3 για δοκιμή.

Δυνατά σημεία & Αδυναμίες

Εναλλακτικές λύσεις για το Microsoft Edge

Χαρακτηριστικά

Το μεγαλύτερο όφελος που λαμβάνει το νέο πρόγραμμα περιήγησης Edge από τη μετάβαση στο πλαίσιο Chromium (διαβάστε την κριτική μας για το Chromium) είναι ότι είναι πλέον συμβατό με την τεράστια βιβλιοθήκη επεκτάσεων του Chrome. Παρόλο που η Microsoft λειτουργεί επίσης το δικό της κατάστημα για ειδικά πρόσθετα Edge, είναι νάνο από το Chrome web store, το οποίο περιέχει δεκάδες χιλιάδες επεκτάσεις.

Προειδοποίηση επέκτασης άκρου

Αν και δεν θα λειτουργούν όλες οι επεκτάσεις με το Edge, οι περισσότερες θα λειτουργούν, με εξαίρεση τις επεκτάσεις που τροποποιούν άμεσα τη διεπαφή χρήστη. Αυτό σημαίνει ότι ανεκτίμητες εφαρμογές ιστού – όπως επεκτάσεις διαχειριστή κωδικών πρόσβασης, προγράμματα αποκλεισμού διαφημίσεων και επεκτάσεις ασφαλείας – είναι όλες διαθέσιμες για το πρόγραμμα περιήγησης, επεκτείνοντας σημαντικά τη λίστα πιθανών νέων λειτουργιών.

Edge-Allow-Extensions

Το Edge διαθέτει επίσης μια δυνατότητα συγχρονισμού παρόμοια με αυτήν του Chrome. Προς το παρόν, μπορείτε να συγχρονίσετε τα αγαπημένα σας, τις ρυθμίσεις, το περιεχόμενο φόρμας και τους κωδικούς πρόσβασης χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό σας Microsoft. Παρόλο που δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη, η Microsoft σχεδιάζει επίσης να προσθέσει ιστορικό, αυτήν τη στιγμή ανοιχτές καρτέλες, επεκτάσεις και συλλογές σε αυτήν τη λίστα συγχρονισμένων στοιχείων.

Edge-Sync

Μια άλλη ομοιότητα με το Chrome είναι οι επιλογές μενού περιβάλλοντος. Μπορείτε να επιλέξετε και να κάνετε δεξί κλικ σε οποιοδήποτε κείμενο – και το πιο σημαντικό, εικόνες – και να επιλέξετε “αναζήτηση στον ιστό για” για να πραγματοποιήσετε αμέσως αναζήτηση κειμένου ή αντίστροφη εικόνα στη μηχανή αναζήτησης που έχετε επιλέξει. Από προεπιλογή, αυτό είναι το Bing, αλλά μπορείτε να το αλλάξετε σε Google, Yahoo ή DuckDuckGo.

Μηχανές αναζήτησης άκρων

Όπως τα περισσότερα προγράμματα περιήγησης, το Edge διαθέτει λειτουργία ανάγνωσης – που ονομάζεται “immersive reader” – που αφαιρεί τα πάντα εκτός από το κείμενο σε μια ιστοσελίδα για να διευκολύνει την ανάγνωση. 

Υπάρχει επίσης μια λειτουργία “ανάγνωση δυνατά” που λαμβάνει επισημασμένο κείμενο και, το μαντέψατε, το διαβάζει δυνατά. Αυτό λειτουργεί αρκετά καλά για το αγγλικό κείμενο, αλλά όχι τόσο για οποιαδήποτε άλλη γλώσσα (που μας θυμίζει λίγο λογισμικό ομιλίας σε κείμενο).

Edge-Immersive-Reader

Χαρακτηριστικά κινητής τηλεφωνίας

Η Microsoft δεν δημιούργησε μόνο ένα νέο Edge για επιτραπέζιους υπολογιστές, αλλά και για συσκευές Android και iOS. Παρόλο που δεν υπάρχουν πολλές δυνατότητες σε κινητές συσκευές που δεν έχουμε καλύψει ήδη όταν μιλήσαμε για την έκδοση για επιτραπέζιους υπολογιστές, υπάρχουν μερικές αξιοσημείωτες εξαιρέσεις που ξεχωρίζουν.

Πρώτα είναι η λειτουργία “NewsGuard”. Πρόκειται για μια βάση δεδομένων που αναλύει τα καταστήματα ειδήσεων και τα αξιολογεί βάσει της αντιληπτής αξιοπιστίας. Κάθε φορά που επισκέπτεστε έναν ιστότοπο ειδήσεων, στη γραμμή διευθύνσεων εμφανίζεται ένα μικρό εικονίδιο.

Edge-Newsguard-αξιόπιστο

Οι εκδόσεις που είναι γνωστό ότι είναι γενικά αξιόπιστες – όπως οι The New York Times ή το BBC News – θα έχουν μια πράσινη ασπίδα που λέει ότι “αυτός ο ιστότοπος διατηρεί γενικά βασικά πρότυπα ακρίβειας και λογοδοσίας.” 

Εν τω μεταξύ, άλλοι ιστότοποι ειδήσεων, όπως το InfoWars, θα έχουν μια κόκκινη ασπίδα που θα λέει «προχωρήστε με προσοχή: αυτός ο ιστότοπος γενικά δεν διατηρεί βασικά πρότυπα ακρίβειας και λογοδοσίας».

Edge-Newsguard-Μη-αξιόπιστο

Ένα άλλο εξαιρετικό χαρακτηριστικό για κινητά είναι η ρύθμιση «floating video». Αυτό είναι κάτι που θα θέλαμε πολύ να δούμε σε άλλα προγράμματα περιήγησης όπως το Chrome ή το Mozilla Firefox και σας επιτρέπει να μετακινήσετε ένα βίντεο σε ένα είδος πλαισίου “εικόνα σε εικόνα”, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να παρακολουθείτε μετακινώντας σε μια άλλη ιστοσελίδα ή καρτέλα.

Edge-Floating-Video

Το Microsoft Edge έρχεται με τη δική του μηχανή μετάφρασης – Bing Translator – ενσωματωμένο σε κινητό. Αυτό είναι υπέροχο εάν επισκέπτεστε συχνά ιστότοπους σε γλώσσες που δεν μπορείτε να διαβάσετε. Ωστόσο, σε σύγκριση με τη Μετάφραση Google, η υπηρεσία υπολείπεται. 

Ο Bing Translator μπορεί να χειριστεί 69 γλώσσες, ενώ η Μετάφραση Google περιλαμβάνει εκκίνηση έως και 103 και καλύτερη ακρίβεια. Η δυνατότητα είναι επίσης διαθέσιμη σε επιτραπέζιο υπολογιστή, αλλά πρέπει να την προσθέσετε χειροκίνητα από το κατάστημα της Microsoft.

Λίστα άκρων-ανάγνωσης

Τέλος, το Edge for mobile συνοδεύεται από μια λίστα ανάγνωσης, όπου μπορείτε να προσθέσετε ιστότοπους και άρθρα για μεταγενέστερη ανάγνωση. Αυτό διαφέρει από την αποθήκευση ενός σελιδοδείκτη, καθώς έχετε πρόσβαση εκτός σύνδεσης στην αποθηκευμένη σελίδα, κάτι που είναι ιδανικό για χρήστες με όρια στα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας τους ή εάν πηγαίνετε κάπου χωρίς λήψη.

Ευκολία στη χρήση

Το νέο πρόγραμμα περιήγησης Edge διαθέτει μια λεπτή και εύχρηστη σχεδίαση που αναμφίβολα θα είναι γνωστή σε οποιονδήποτε έχει χρησιμοποιήσει το Chrome ή άλλα προγράμματα περιήγησης ιστού που προέρχονται από το Chromium.

Edge-Intro-Εισαγωγή

Όταν εγκαθιστάτε για πρώτη φορά το Edge, ακολουθείτε μια εισαγωγή που σας βοηθά να ρυθμίσετε το πρόγραμμα περιήγησης. Αρχικά, μπορείτε να εισαγάγετε σελιδοδείκτες από το Chrome ή τον Internet Explorer, αλλά εάν θέλετε να εισαγάγετε από άλλα προγράμματα περιήγησης, θα πρέπει πρώτα να εξαγάγετε τους σελιδοδείκτες σας σε ένα αρχείο HTML και να το εισαγάγετε από εκεί. Ρίξτε μια ματιά στον οδηγό μας σχετικά με τον τρόπο δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας σελιδοδεικτών του Firefox για ένα παράδειγμα πώς να το κάνετε αυτό.

Edge-Intro-συγχρονισμός

Στη συνέχεια, θα σας ζητηθεί να ρυθμίσετε τη διαδικασία συγχρονισμού, καθώς και να επιλέξετε ένα “στυλ καρτέλας” που σας ταιριάζει. Αυτό το “στυλ καρτέλας” είναι βασικά αυτό που θα δείτε όταν ανοίγετε μια νέα καρτέλα. Μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ «εστιασμένων», «εμπνευσμένων», «ενημερωτικών» και «προσαρμοσμένων».

Στυλ Edge-Intro-Tab

Δεν υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ αυτών, καθώς βασικά βασίζεται στο εάν θέλετε ή όχι μια εξατομικευμένη ροή ειδήσεων στην αρχική σας σελίδα, καθώς και να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε την “εικόνα της ημέρας” ως ταπετσαρία της Microsoft. Μπορείτε να επιλέξετε μια χώρα για τη ροή ειδήσεων, η οποία στη συνέχεια θα εμφανίζει τους τίτλους της ημέρας που σχετίζονται με την τοποθεσία σας.

Edge-News-Feed

Εκτός από τη νέα σελίδα καρτελών, δεν υπάρχει μεγάλη προσαρμογή. Μπορείτε να κάνετε εναλλαγή μεταξύ ενός ανοιχτού και σκοτεινού θέματος, καθώς και να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε επιπλέον γραμματοσειρές, αλλά και τα δύο είναι χαρακτηριστικά που περιλαμβάνονται συνήθως στα περισσότερα προγράμματα περιήγησης ιστού αυτές τις μέρες.

Edge-Customize-New-Tab

Ευκολία χρήσης σε κινητά

Σε κινητά, η εφαρμογή Microsoft Edge διαθέτει τυπική διάταξη προγράμματος περιήγησης. Τα βασικά στοιχεία ελέγχου σας – συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων ελέγχου πλοήγησης, του μενού καρτελών, ενός κουμπιού κοινής χρήσης και του μενού έναρξης – βρίσκονται στο κάτω μέρος της οθόνης και στη γραμμή διευθύνσεων επάνω.

Edge-Mobile-App

Το μενού έναρξης περιέχει τα αγαπημένα σας, το ιστορικό, τη λίστα ανάγνωσης και τις ρυθμίσεις σας, καθώς και πιο προηγμένα στοιχεία ελέγχου, συμπεριλαμβανομένης της αναζήτησης, της δυνατότητας ανάγνωσης και της λειτουργίας επιφάνειας εργασίας. Μπορείτε να αναδιατάξετε αυτό το μενού με όποιο τρόπο θέλετε, κάτι που είναι μια ωραία πινελιά που δεν βλέπετε συχνά με προγράμματα περιήγησης για κινητά.

Edge-Mobile-Customize-Menu

Εκτέλεση

Χωρίς αμφιβολία, η απόδοση ήταν η μεγαλύτερη αδυναμία του παλιού Edge, και είναι ο τομέας όπου ο Edge βρισκόταν για να κερδίσει τα περισσότερα μεταβαίνοντας στο πλαίσιο Chromium.

Έχει σίγουρα αποδώσει, καθώς το νέο Edge επιτυγχάνει περίπου τις ίδιες ταχύτητες – τόσο σε επιτραπέζιο υπολογιστή όσο και σε κινητό – με το Chrome, ακόμη και ελαφρώς ξεπερνά τις τελευταίες. Αν και άλλα προγράμματα περιήγησης όπως το Vivaldi ή το Firefox είναι ακόμα πιο γρήγορα, αυτό είναι ένα απολύτως αποδεκτό αποτέλεσμα, ειδικά σε σύγκριση με το παλιό Edge, το οποίο ήταν οδυνηρά αργό.

Η υψηλή χρήση RAM είναι συνήθως μια από τις παγίδες των προγραμμάτων περιήγησης που βασίζονται στο Chromium, αλλά στις δοκιμές μας ο Edge κατάφερε να κάνει την ίδια δουλειά με το Chrome ενώ χρησιμοποίησε περίπου 30% λιγότερη μνήμη.

Εάν είστε περίεργοι για το πώς εκτελούμε αυτές τις δοκιμές ή ποιο πρόγραμμα περιήγησης ιστού είναι το ταχύτερο, μπορείτε να διαβάσετε τη λίστα με τα ταχύτερα προγράμματα περιήγησης για περισσότερες πληροφορίες.

Ασφάλεια

Παρόλο που το Edge μοιράζεται τώρα πολλές ομοιότητες με το Google Chrome, η ασφάλεια είναι εκεί όπου η Edge διαφέρει περισσότερο. Αντί να χρησιμοποιεί την ασφαλή περιήγηση της Google για προστασία από κακόβουλους ιστότοπους, η Edge χρησιμοποιεί το σύστημα Microsoft Defender SmartScreen, το οποίο ξεπερνά το σύστημα της Google όσον αφορά την προστασία σας από προγράμματα κακόβουλου λογισμικού και ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing).

Κατά την πρόσβαση σε έναν ιστότοπο μέσω κανονικού HTTP αντί για HTTPS, το Edge παρέχει μια σαφή προειδοποίηση με τη μορφή ενός συμβόλου και ενός κειμένου που λέει “μη ασφαλές”. Αυτό είναι καλό, καθώς διευκολύνει τους χρήστες να δουν πότε κινδυνεύουν από επιθέσεις man-in-the-middle. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι συνεπάγεται όλα αυτά, ρίξτε μια ματιά στην ανάλυση HTTP έναντι HTTPS.

Edge-HTTP-Προειδοποίηση

Όπως τα περισσότερα προγράμματα περιήγησης, το νέο Edge περιλαμβάνει έναν βασικό διαχειριστή κωδικών πρόσβασης που αποθηκεύει τους κωδικούς πρόσβασης. Αυτά προστατεύονται με τη χρήση των διαπιστευτηρίων του συστήματός σας, κάτι που είναι καλό επειδή σας σώζει από τη ρύθμιση ενός κύριου κωδικού πρόσβασης, αλλά σας αφήνει επίσης ευάλωτο εάν δεν έχετε ρυθμίσει έναν κωδικό πρόσβασης για ολόκληρη τη συσκευή σας.

Edge-κωδικοί πρόσβασης

Για πιο εμπεριστατωμένο χειρισμό κωδικών πρόσβασης, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής δημιουργίας κωδικών πρόσβασης, συνιστούμε να ρίξετε μια ματιά στη λίστα των καλύτερων διαχειριστών κωδικών πρόσβασης. Αν προτιμάτε να μεταβείτε απευθείας στον νικητή μας, μπορείτε να διαβάσετε την κριτική μας στο Dashlane.

Η νέα έκδοση του Edge είναι ακόμα αρκετά νέα, επομένως είναι δύσκολο να πούμε ακριβώς πόσο συχνά θα ενημερώνεται. Ωστόσο, η έκδοση beta λαμβάνει μια ενημέρωση κάθε έξι εβδομάδες, η οποία είναι λιγότερο συχνή από ό, τι θα θέλαμε, καθώς οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο εργάζονται πάντα για να βρουν νέα κενά και σφάλματα για εκμετάλλευση.

Αν και από προεπιλογή δεν υπάρχει αποκλεισμός διαφημίσεων, μπορείτε εύκολα να το κατεβάσετε μέσω του Chrome web store. Το uBlock Origin είναι το αγαπημένο μας, αλλά μπορείτε να δείτε τη λίστα με τους καλύτερους αποκλειστές διαφημίσεων για μια πλήρη κατάταξη. Αν και δεν αποκλείει διαφημίσεις απευθείας από την πύλη, το Edge αποκλείει αναδυόμενα παράθυρα, κάτι που είναι καλό επειδή είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους φορείς για κακόβουλα προγράμματα.

Edge-Popup-Blocker

Εάν η ασφάλεια αποτελεί μεγάλη ανησυχία για εσάς όταν επιλέγετε το προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησής σας, φροντίστε να διαβάσετε την πιο ασφαλή κατάταξη του προγράμματος περιήγησης ιστού.

Μυστικότητα

Η ιδιωτικότητα είναι μακράν η μεγαλύτερη αδυναμία του νέου Edge. Παρόλο που δεν είναι τόσο κακό όσο το Chrome από αυτήν την άποψη, εξακολουθεί να αφήνει πολλά να είναι επιθυμητά.

Η πολιτική απορρήτου της Microsoft είναι χάος, καθώς συχνά δεν είναι σαφές ποια συγκεκριμένα προϊόντα συζητούνται. Δεν γίνεται αναφορά στην πώληση προσωπικών δεδομένων σε διαφημιζόμενους, κάτι που μας αφήνει να εντυπωσιάσουμε ότι πρόκειται για μια πρακτική στην οποία ασχολείται η Microsoft.

Ωστόσο, μπορείτε να απενεργοποιήσετε πολλές από τις συλλογές πληροφοριών στο ίδιο το Edge. Ωστόσο, εάν χρησιμοποιείτε Windows, η Microsoft πιθανότατα συλλέγει τα περισσότερα από αυτά τα δεδομένα σε εσάς.

Λειτουργίες Edge-Protection

Εάν απενεργοποιήσετε υπηρεσίες όπως SmartScreen, εξατομίκευση και πρόβλεψη πλοήγησης, είναι δυνατό να κάνετε το Edge τουλάχιστον κάπως ιδιωτικό, αν και με κόστος ασφάλειας και ευκολίας χρήσης. Ωστόσο, εάν ανησυχείτε ιδιαίτερα για το απόρρητο, φροντίστε να διαβάσετε τον ανώνυμο οδηγό περιήγησης.

Υπηρεσίες Edge

Όσον αφορά την πρόληψη παρακολούθησης, το Edge προσφέρει τρεις λειτουργίες: «βασικές», «ισορροπημένες» και «αυστηρές». Μπορείτε επίσης να δείτε μια λίστα με προγράμματα παρακολούθησης που έχουν αποκλειστεί, καθώς και να ρυθμίσετε μεμονωμένες εξαιρέσεις στον κανόνα αποκλεισμού με τον οποίο επιλέγετε να ακολουθήσετε.

Εξαιρέσεις παρακολούθησης άκρων

Μπορείτε επίσης να κάνετε το Edge να διαγράφει ορισμένα δεδομένα κάθε φορά που κλείνετε το πρόγραμμα περιήγησης, όπως το ιστορικό περιήγησής σας, τα cookie ή τους κωδικούς πρόσβασης.

Edge-Wipe-Data

Η διαχείριση των δικαιωμάτων είναι εξίσου εύκολη, καθώς το Edge παρέχει μια λίστα με όλα τα δικαιώματα και τον τρόπο με τον οποίο έχουν πρόσβαση από ιστότοπους.

Η ετυμηγορία

Αυτό ολοκληρώνει την κριτική μας για το νέο Edge. Το πρόγραμμα περιήγησης είναι σίγουρα ένα τεράστιο βήμα από το παλιό Edge λόγω του Chrome web store. Έχει επίσης βελτιωμένη απόδοση και ευκολία στη χρήση, παράγοντες που μπορεί να το κερδίσουν νέα έλξη με τους χρήστες. 

Ωστόσο, το απόρρητο εξακολουθεί να μην είναι υπέροχο, οπότε οι χρήστες που ανησυχούν γι ‘αυτό μπορεί να θέλουν να δουν καλύτερες εναλλακτικές λύσεις, όπως Vivaldi, Brave ή Tenta.

Δεδομένου ότι το νέο Edge βασίζεται στο Chromium – και έτσι πολύ παρόμοιο με αυτό και το Google Chrome – μπορείτε να δείτε τα άρθρα Firefox εναντίον Chrome και Chromium εναντίον Chrome για να αποκτήσετε πολύτιμο περιεχόμενο. Αν θέλετε μια πιο άμεση σύγκριση για το Edge, διαβάστε το άρθρο Microsoft Edge εναντίον του Chrome.

Τι πιστεύετε για την κριτική μας; Συμφωνείτε ότι η νέα έκδοση του Edge είναι μια τεράστια βελτίωση στον προκάτοχό της ή μήπως ενδιαφέρεστε λιγότερο για τις επεκτάσεις Chrome και ενδιαφέρεστε περισσότερο για το απόρρητό σας; Ενημερώστε μας στα σχόλια παρακάτω. Ευχαριστούμε που το διαβάσατε.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me