Αναθεώρηση του Internet Explorer – Ενημερώθηκε το 2020

Αναθεώρηση του Internet Explorer

Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζατε, ο Internet Explorer είναι ακόμα γύρω και χρησιμεύει κυρίως ως απόδειξη του πόσο έχουμε φτάσει από τη δεκαετία του ’90. Είναι ένας πόνος στη χρήση, ένα χάος για να κοιτάξετε και δεν έχετε πρόσβαση σε πολλούς ιστότοπους, όπως μπορείτε να διαβάσετε σε αυτήν την κριτική του Internet Explorer.


Καλύτερες κριτικές προγράμματος περιήγησης

Ο Internet Explorer ξεκίνησε το 1995, και για μεγάλο χρονικό διάστημα, ήταν ο βασιλιάς των προγραμμάτων περιήγησης ιστού, τουλάχιστον σε αριθμό χρηστών. Η άνοδος του Google Chrome το 2008 το αποσυνδέθηκε από τη δεσπόζουσα θέση του και από τότε παρακμάζει, τελικά αντικαταστάθηκε από το Microsoft Edge το 2015 (διαβάστε την κριτική Edge). Αυτή η κριτική του Internet Explorer θα εξηγήσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του προγράμματος περιήγησης.

Το πρόγραμμα περιήγησης είναι ξεπερασμένο χάος και με σοβαρή έλλειψη δυνατοτήτων, απαρχαιωμένη και άσχημη διεπαφή και κακή απόδοση, είναι ένα από τα χειρότερα προγράμματα περιήγησης ιστού που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε. Το μόνο πλεονέκτημα του Internet Explorer είναι ότι ορισμένοι αρχαίοι ιστότοποι και συστήματα intranet εξακολουθούν να έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά για αυτό, πράγμα που σημαίνει ότι μερικές φορές αναγκάζεστε να το χρησιμοποιήσετε.

Η τελευταία και τελευταία επανάληψη του προγράμματος περιήγησης, γνωστή ως Internet Explorer 11, διατίθεται μόνο για Windows 7 και μεταγενέστερες εκδόσεις. Είναι επίσης η μόνη έκδοση του προγράμματος περιήγησης για Windows 10, 8.1 και 8. Ο Internet Explorer για macOS υπήρχε, αλλά σταμάτησε το 2003 μετά την κυκλοφορία του Apple Safari. Για αυτήν την κριτική, χρησιμοποιήσαμε έναν φορητό υπολογιστή που εκτελεί Windows 10 για να πραγματοποιήσουμε τις δοκιμές μας.

Δυνατά σημεία & Αδυναμίες

Εναλλακτικές λύσεις για τον Internet Explorer

Χαρακτηριστικά

Ο Internet Explorer δεν διαθέτει πολλές από τις λειτουργίες που θεωρούνται πλέον τυπικές για προγράμματα περιήγησης ιστού. Παρόλο που μπορείτε να προσθέσετε το Google και μερικούς άλλους παρόχους αναζήτησης στη γραμμή αναζήτησης, η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης είναι κλειδωμένη στο Bing. 

Άλλες λειτουργίες που λείπουν περιλαμβάνουν θέματα και τη δυνατότητα σίγασης καρτελών. Αν και υπάρχει μια στοιχειώδης αυτόματη συμπλήρωση, δεν μπορεί να αποθηκεύσει τρόπους πληρωμής και οτιδήποτε άλλο εκτός από τους κωδικούς πρόσβασης δεν μπορεί να διαχειριστεί ή να επεξεργαστεί, μόνο να διαγραφεί.

Αυτόματη συμπλήρωση IE

Ο Internet Explorer έχει πρόσθετα, αλλά η επιλογή είναι κακή σε σύγκριση με το Chrome και το Mozilla Firefox’s (διαβάστε την κριτική του Firefox). Ευτυχώς, υπάρχει μια έκδοση του Adblock Plus, αλλά αυτό είναι το ελάχιστο που θέλετε από την επέκταση του προγράμματος περιήγησης. Επειδή το πρόγραμμα περιήγησης δεν βασίζεται στο Chromium (διαβάστε την κριτική μας στο Chromium), δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη βιβλιοθήκη επεκτάσεων του Chrome.

IE-InternetExplorerAddons

Το πρόγραμμα περιήγησης συνοδεύεται από Bing Translate, επιτρέποντάς σας να μεταφράσετε ιστοσελίδες σε περισσότερες από 45 γλώσσες κάνοντας δεξί κλικ και επιλέγοντας την επιλογή μετάφρασης στο μενού περιβάλλοντος. Αν και είναι καλύτερο από το τίποτα, η Μετάφραση Bing δεν είναι τόσο καλή όσο η Μετάφραση Google, η οποία διαθέτει περισσότερες γλώσσες και μεγαλύτερη ακρίβεια κατά τη μετάφραση.

Ο Internet Explorer συνδυάζεται καλά με άλλα προϊόντα της Microsoft. Μπορείτε να εισαγάγετε ιστότοπους στο Excel ή το OneNote, το οποίο αποθηκεύει το κείμενο δημιουργώντας αυτόματα ένα φύλλο Excel ή μια σελίδα του OneNote. Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο εάν πρέπει να αντιγράψετε πολλά δεδομένα, όπως πίνακες, σε τοπικά αρχεία, αλλά μπορείτε να το κάνετε σε άλλα προγράμματα περιήγησης με επέκταση.

IE-ImportToExcel

Ευκολία στη χρήση

Η βασική δομή της διεπαφής του Internet Explorer μοιάζει με άλλα προγράμματα περιήγησης με τις διευθύνσεις και τις γραμμές αναζήτησης στην κορυφή και τις καρτέλες και τους σελιδοδείκτες κάτω από αυτά, αλλά έχει πάρα πολλά μενού και κουμπιά. Η διεπαφή μοιάζει αρχαία και υπάρχει έλλειψη ελέγχου της εμπειρίας περιήγησης, με απλά πράγματα όπως η καρφίτσα ή η επιλογή πολλών καρτελών που λείπουν.

IE-BasicInterface

Εκτός από τις βασικές ρυθμίσεις για το μέγεθος και το χρώμα του κειμένου, δεν υπάρχει τρόπος να προσαρμόσετε την εμφάνιση του προγράμματος περιήγησης. Επειδή τα σύγχρονα προγράμματα περιήγησης, όπως το Vivaldi (διαβάστε την κριτική μας στο Vivaldi), σας επιτρέπουν να αλλάξετε σχεδόν κάθε πτυχή του πώς φαίνεται και αισθάνεται το πρόγραμμα περιήγησης, οι επιλογές προσαρμογής του Internet Explorer φαίνονται εξαιρετικά ανεπαρκείς.

Το μενού ρυθμίσεων μοιάζει επίσης με ένα ξεπερασμένο λείψανο και η πλοήγησή του για να βρείτε την επιλογή που αναζητάτε είναι συχνά κουραστική και δύσκολη, επειδή η πραγματοποίηση μικρών αλλαγών συχνά απαιτεί από εσάς να αναζητήσετε μακρές λίστες ελέγχου που είναι κρυμμένες σε προχωρημένες κατηγορίες.

IE-InternetOptions

Όσον αφορά τη συμβατότητα, πολλοί ιστότοποι δεν δοκιμάζουν τον Internet Explorer, επομένως θα αντιμετωπίσετε γρήγορα προβλήματα κατά την περιήγηση και αυτό θα επιδεινωθεί μόνο με την πάροδο του χρόνου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Internet Explorer έχει χαμηλό αριθμό χρηστών και δεν υποστηρίζει πολλά σύγχρονα πρότυπα ιστού, γεγονός που καθιστά τη βελτιστοποίηση ιστότοπων σε αυτήν μια επώδυνη εργασία για προγραμματιστές ιστού.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι παλιοί ιστότοποι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν παλαιά πλαίσια, όπως το ActiveX, το οποίο είναι ενσωματωμένο στον Internet Explorer. Επιπλέον, μερικές φορές οι ιστότοποι και οι εφαρμογές intranet που χρησιμοποιούνται εσωτερικά από εταιρείες δημιουργούνται για το πρόγραμμα περιήγησης.

Εκτέλεση

Ο Internet Explorer είναι αργός, επιτυγχάνοντας παρόμοιες ταχύτητες με το πρόγραμμα περιήγησης αντικατάστασης, το Edge, το οποίο είναι πολύ πιο αργό από όλα τα άλλα προγράμματα περιήγησης που δοκιμάσαμε, με εξαίρεση το Tor Browser (διαβάστε την κριτική του Tor Browser). Η χρήση της μνήμης RAM είναι επίσης υψηλή, με το πρόγραμμα περιήγησης να καταναλώνει εξίσου τους πόρους του συστήματός σας με το Chrome, παρόλο που είναι πολύ πιο αργό.

Ο Internet Explorer διαθέτει έναν πίνακα ελέγχου απόδοσης, τον οποίο μπορείτε να εμφανίσετε σε κάθε καρτέλα για να μετρήσετε τη χρήση της CPU και της RAM, καθώς και τον χρόνο βαφής, το ρυθμό καρέ και τον αριθμό των αιτημάτων δικτύου. Δυστυχώς, λειτουργεί μόνο σε μεμονωμένες καρτέλες, οπότε είναι αναποτελεσματικό εάν θέλετε να συγκρίνετε την απόδοση όλων των ανοιχτών καρτελών σας ή να βρείτε τον ιστότοπο που καταναλώνει τους περισσότερους πόρους.

Πίνακας επιδόσεων IE-Performance

Ασφάλεια

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με την ασφάλεια του Internet Explorer είναι ότι δεν είναι πλέον σε ενεργή ανάπτυξη ή προτεραιότητα για τη Microsoft. Παρόλο που το πρόγραμμα περιήγησης εξακολουθεί να λαμβάνει υποστήριξη, λαμβάνει μόνο μια ενημέρωση ασφαλείας περίπου μία φορά το μήνα, η οποία είναι σπάνια σε σύγκριση με άλλα προγράμματα περιήγησης, όπως καλύψαμε στο άρθρο μας σχετικά με το ποιο πρόγραμμα περιήγησης ιστού είναι το πιο ασφαλές.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα προγράμματα περιήγησης, δεν σας προειδοποιεί όταν αποκτάτε πρόσβαση σε έναν ιστότοπο μέσω μη ασφαλούς σύνδεσης. Υπάρχει ένα λουκέτο δίπλα στη γραμμή διευθύνσεων όταν είστε συνδεδεμένοι με HTTPS, αλλά η απουσία του είναι εύκολο να χάσετε και μπορεί να σας αφήσει να αγνοήσετε ότι στέλνετε προσωπικές ή σημαντικές πληροφορίες μέσω μιας μη ασφαλούς σύνδεσης, η οποία μπορεί να οδηγήσει στη συλλογή δεδομένων από τρίτους – μέρη.

IE-HTTPSPadlock

Υπάρχουν τρία επίπεδα ασφάλειας, με το καθένα να επικεντρώνεται κυρίως στο να αποκλείει διάφορα σενάρια ή να σας ζητάει άδεια πριν τα εκτελέσετε. Οι σύνθετες ρυθμίσεις σάς επιτρέπουν να επιλέξετε μεμονωμένα μέτρα ασφαλείας, αλλά είναι περίπλοκα και δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε τις ρυθμίσεις και τις άδειες ιστότοπου.

IE-AdvancedSecurity

Για την προστασία των χρηστών από κακόβουλο περιεχόμενο, όπως κακόβουλα προγράμματα ή προγράμματα ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing), ο Internet Explorer χρησιμοποιεί το Microsoft Defender SmartScreen. Προειδοποιεί τους χρήστες όταν πρόκειται να ανοίξουν έναν ιστότοπο γνωστό για κακόβουλη συμπεριφορά, εξυπηρετώντας τον ίδιο σκοπό με την Ασφαλή περιήγηση της Google για πολλά άλλα προγράμματα περιήγησης. Ωστόσο, το Defender SmartScreen είναι ταχύτερο από την Ασφαλή περιήγηση.

Μυστικότητα

Όσον αφορά το απόρρητο, ο Internet Explorer κάνει το ελάχιστο αλλά όχι πολύ περισσότερο. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε την προστασία παρακολούθησης στις ρυθμίσεις, καθώς και να χρησιμοποιήσετε το “InPrivate browsing”, το οποίο είναι απλώς ένα άλλο όνομα για τα τυπικά ιδιωτικά παράθυρα που διαθέτουν όλα τα προγράμματα περιήγησης. Μπορείτε να ρυθμίσετε το πρόγραμμα περιήγησης να διαγράφει αυτόματα όλα τα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένου του ιστορικού περιήγησης, των cookie κ.λπ. κατά την έξοδο, κάτι που είναι ωραίο άγγιγμα.

IE-TrackingProtectionSettings

Η πολιτική απορρήτου για τον Internet Explorer είναι μακρά και περίπλοκη και οι πιο σχετικές πληροφορίες είναι κρυμμένες μέχρι το τέλος, όπου αποκαλύπτει ότι αν και τα δεδομένα που συλλέγονται από εσάς θα παραμείνουν στην Microsoft τις περισσότερες φορές, μπορεί να παραδοθούν σε ορισμένα περιστάσεις και τα δεδομένα σας θα χρησιμοποιούνται πάντα από την εταιρεία για εξατομίκευση και «βελτίωση» της εμπειρίας σας.

Εάν είστε σοβαροί για την προστασία του απορρήτου σας, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα διαφορετικό πρόγραμμα περιήγησης και να διαβάσετε τον ανώνυμο οδηγό περιήγησής μας, ο οποίος περιέχει τόνους χρήσιμες συμβουλές και κόλπα για το πώς να προστατευτείτε από τα αδιάκριτα μάτια ενώ είστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο.

Η ετυμηγορία

Ειλικρινά, ο Internet Explorer είναι ένα φοβερό πρόγραμμα περιήγησης. Ήταν πολύ πίσω από τον ανταγωνισμό, ακόμη και πριν από την άνοδο του Chrome στα τέλη της δεκαετίας του 2000 (διαβάστε την κριτική μας για το Chrome) και δεν έχει βελτιωθεί πολύ. Η κακή απόδοση, η έλλειψη λειτουργιών και ο ξεπερασμένος σχεδιασμός προσθέτουν ένα από τα λιγότερο χρήσιμα προγράμματα περιήγησης στην αγορά. Ακόμα και ο επικεφαλής ασφαλείας της Microsoft έχει πει στους ανθρώπους να μην το χρησιμοποιούν πλέον.

Το γεγονός ότι η Edge ανέλαβε ως κύριο πρόγραμμα περιήγησης της Microsoft το 2015 δεν βοήθησε και αν για κάποιο λόγο αισθάνεστε την ανάγκη να χρησιμοποιήσετε ένα πρόγραμμα περιήγησης ενσωματωμένο με τον υπολογιστή σας με Windows, αυτό πρέπει να χρησιμοποιήσετε.

Τι πιστεύετε για τον Internet Explorer; Υπάρχει ένας επιτακτικός λόγος για να τον χρησιμοποιήσουμε που δεν έχουμε καλύψει σε αυτήν την κριτική που αντισταθμίζει τις πολλές ατέλειές του; Ενημερώστε μας στα σχόλια παρακάτω. Ευχαριστούμε που το διαβάσατε.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map