Firefox Review – Ταχύτητα, Προστασία & Απόρρητο – Ενημερώθηκε το 2020

Ανασκόπηση Firefox

Ο Firefox είναι ένα από τα ταχύτερα προγράμματα περιήγησης, ενώ προσφέρει επίσης μεγάλη ασφάλεια και απόρρητο. Αν και η διεπαφή δεν είναι φλιτζάνι τσάι για όλους, εξακολουθεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή για τους περισσότερους ανθρώπους και αξίζει να το δοκιμάσετε. Διαβάστε περισσότερα για αυτό στην πλήρη κριτική του Firefox.


Καλύτερες κριτικές προγράμματος περιήγησης

Το Mozilla Firefox υπάρχει εδώ και πολύ καιρό και αυτό σημαίνει ότι έχει περάσει από πολλές επαναλήψεις με ποικίλη επιτυχία. Το 2017, ξεκίνησε την κβαντική ενημέρωση, η οποία βελτίωσε την ταχύτητα και αναθεώρησε το σχεδιασμό. Αυτή η κριτική του Firefox θα σας δώσει μια ιδέα για τον τρόπο με τον οποίο βρίσκεται σε αντίθεση με άλλα προγράμματα περιήγησης.

Ο Firefox συγκαταλέγεται στα ταχύτερα προγράμματα περιήγησης. Προσφέρει πολλές εξαιρετικές δυνατότητες έξω από το κουτί, καθώς και μια συμπαγή βιβλιοθήκη πρόσθετων και εκτεταμένες επιλογές προσαρμογής. Επιπλέον, συνοδεύεται από ισχυρή προστασία της ιδιωτικής ζωής και, επειδή η Mozilla είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, έχει ελάχιστα κίνητρα για τη συλλογή και πώληση των δεδομένων σας.

Ο Firefox είναι διαθέσιμος στις περισσότερες συσκευές και λειτουργικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των Windows 7, 8, 8.1 και 10, macOS X 10.9 και νεότερες εκδόσεις, Android Jelly Bean και νεότερες εκδόσεις και iOS 11.0 και μεταγενέστερες εκδόσεις. Για αυτήν την κριτική, χρησιμοποιήσαμε φορητό υπολογιστή με Windows 10 και iPhone στο iOS 12.3.

Δυνατά σημεία & Αδυναμίες

Εναλλακτικές λύσεις για τον Firefox

Χαρακτηριστικά

Από προεπιλογή, ο Firefox διαθέτει μια καθαρή και απλή διεπαφή που δεν διαφέρει πολύ από άλλα μεγάλα προγράμματα περιήγησης, όπως το Google Chrome. Οι καρτέλες, η γραμμή διευθύνσεων / αναζήτησης και η γραμμή σελιδοδεικτών έχουν στρώσεις στην κορυφή και υπάρχει χώρος για χειριστήρια πλοήγησης στα αριστερά.

Ωστόσο, σε αντίθεση με το Chrome, ο Firefox διαθέτει πολλές επιλογές προσαρμογής για τη διεπαφή. Κάθε στοιχείο του βασικού περιβάλλοντος εργασίας μπορεί να μετακινηθεί και πολλά κουμπιά μπορούν να προστεθούν οπουδήποτε θέλετε με μια απλή διαδικασία μεταφοράς και απόθεσης.

Firefox-UIC Προσαρμογή

Ο Firefox ήταν το πρώτο μεγάλο πρόγραμμα περιήγησης που προσέφερε εξωτερικά πρόσθετα και παρόλο που η βιβλιοθήκη του έκλεισε από τότε σε μέγεθος από το Chrome, εξακολουθεί να προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία λειτουργιών, όπως ομάδες καρτελών, διαχειριστές κωδικών πρόσβασης, ενσωματωμένες σημειώσεις και πολλά άλλα.

Η ρύθμιση και ο συγχρονισμός του προγράμματος περιήγησής σας σε όλες τις συσκευές είναι γρήγορη και εύκολη. Εφόσον δημιουργείτε λογαριασμό Firefox, οι σελιδοδείκτες, οι προτιμήσεις σας, το ιστορικό αναζήτησης, οι συνδέσεις, τα πρόσθετα και ακόμη και οι ανοιχτές καρτέλες θα συγχρονίζονται μεταξύ των συσκευών σας. Ανατρέξτε στον οδηγό μας σχετικά με τον τρόπο δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας σελιδοδεικτών του Firefox για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη διαδικασία.

Firefox-SyncSettings

Τούτου λεχθέντος, ο Firefox προειδοποιεί ότι δεν είναι εφεδρική υπηρεσία, οπότε αν δεν συγχρονίσετε περισσότερες από μία συσκευές, τίποτα δεν θα αποθηκευτεί εάν η συσκευή διακοπεί ή απεγκαταστήσετε το πρόγραμμα περιήγησης. Ρίξτε μια ματιά στη λίστα με τις καλύτερες υπηρεσίες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας στο cloud, εάν ψάχνετε έναν τρόπο να το αντιμετωπίσετε.

Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν περιορισμός, αλλά αυτό σημαίνει ότι η Mozilla δεν διατηρεί τεράστια αρχεία των συγχρονισμένων δεδομένων των χρηστών της, κάτι που είναι ιδανικό για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, ειδικά σε σύγκριση με το Chrome, όπου η Google θα συλλέξει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με εσάς μπορεί.

Στη δεξιά πλευρά της γραμμής διευθύνσεων υπάρχουν μικρά αλλά χρήσιμα χαρακτηριστικά. Κάνοντας κλικ στο βέλος προς τα κάτω, η γραμμή διευθύνσεων επεκτείνεται για να σας δείξει τις 10 τελευταίες αναζητήσεις που κάνατε, καθώς και εναλλακτικές μηχανές αναζήτησης, όπως η Wikipedia, το Amazon ή το Twitter. Μπορείτε επίσης να προσαρμόσετε αυτές τις πρόσθετες μηχανές αναζήτησης. Ο Firefox σας δίνει πολλές επιλογές για εύκολη πρόσβαση.

Firefox-HistoryAndSearchEngines

Ένα άλλο φανταστικό χαρακτηριστικό είναι το εργαλείο λήψης οθόνης. Βρίσκεται στο μενού τριών κουκκίδων δίπλα στη γραμμή διευθύνσεων, σας επιτρέπει να τραβήξετε ένα screengrab ολόκληρης της ιστοσελίδας χωρίς κύλιση. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε συγκεκριμένα τμήματα μιας σελίδας στο screengrab, το οποίο σας εξοικονομεί την προσπάθεια μη αυτόματης επιλογής και περικοπής όταν θέλετε να μοιράζεστε μόνο μέρος μιας σελίδας.

Firefox-ScreenshotTool

Μια άλλη εύχρηστη δυνατότητα κοινής χρήσης στο ίδιο μενού είναι η επιλογή “σύνδεσμος email” που δημιουργεί αυτόματα ένα email χρησιμοποιώντας τον προεπιλεγμένο πάροχο email, τον οποίο μπορείτε να προσαρμόσετε, για να στείλετε τον σύνδεσμο. Υπάρχει επίσης ένα κουμπί για την αντιγραφή του συνδέσμου, αν και αυτό είναι λιγότερο χρήσιμο, καθώς και μια επιλογή αποστολής του συνδέσμου σε μία από τις άλλες συσκευές σας.

Υπάρχει επίσης μια προβολή αναγνώστη, η οποία απογυμνώνει άρθρα από άσχετο περιεχόμενο και τα μορφοποιεί σε ένα εύκολα εύπεπτο στυλ, καθώς και σας παρέχει μια εκτίμηση του χρόνου που θα χρειαστεί να διαβάσετε. Ο ενσωματωμένος αναγνώστης .pdf είναι επίσης χρήσιμος, αλλά δεν διαθέτει προηγμένες δυνατότητες, όπως υπογραφή εγγράφων ή υποστήριξη για δυναμικά .pdfs.

Firefox-ReaderView

Ο Firefox διαθέτει επίσης ενσωματωμένη υποστήριξη για το Pocket, μια εφαρμογή που σας επιτρέπει να ανακαλύπτετε και να αποθηκεύετε άρθρα σε όλες τις συσκευές.

Χαρακτηριστικά Firefox Mobile

Ο Firefox για κινητά είναι πολύ λιγότερο χαρακτηριστικός από την έκδοση του επιτραπέζιου υπολογιστή, αλλά εξακολουθεί να συνοδεύεται από εύχρηστα εργαλεία. Στο μενού κάτω δεξιά, μπορείτε να απενεργοποιήσετε όλες τις εικόνες, κάτι που είναι ιδανικό για άτομα με μικρά σχέδια δεδομένων ή αργές συνδέσεις, καθώς και να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε τη νυχτερινή λειτουργία και την προστασία παρακολούθησης.

Ανοίγοντας το μενού δίπλα στη γραμμή διευθύνσεων, μπορείτε να ζητήσετε την έκδοση της επιφάνειας εργασίας για οποιονδήποτε ιστότοπο, να μοιραστείτε ή να αντιγράψετε τη διεύθυνση URL και να προσθέσετε την τρέχουσα σελίδα στη λίστα ανάγνωσής σας, η οποία σας παρέχει πρόσβαση εκτός σύνδεσης σε αυτήν. Όταν πατάτε τη γραμμή αναζήτησης, το μενού αντικαθίσταται με έναν σαρωτή κωδικού QR.

Firefox-MobileMenus

Υπάρχει επίσης μια έκδοση του προγράμματος περιήγησης για iOS και Android που ονομάζεται Firefox Focus. Είναι σχεδιασμένο να είναι ελάχιστο, διαθέτει πολύ λιγότερα χαρακτηριστικά και εστιάζει στην προστασία του απορρήτου. Τούτου λεχθέντος, η ιδιωτική λειτουργία στον κανονικό Firefox κάνει την ίδια δουλειά, οπότε η κύρια έκκληση είναι η απογυμνωμένη διεπαφή και η μινιμαλιστική προσέγγιση της περιήγησης.

Firefox-Focus

Ευκολία στη χρήση

Ο Firefox διαθέτει μια κομψή και κατανοητή διεπαφή που κάνει την περιήγηση μια απλή και άνετη εμπειρία. Ωστόσο, παρόλο που οι παλαιότερες εφαρμογές ιστού λειτουργούν μερικές φορές καλύτερα με τον Firefox από το Chrome, η κυριαρχία στην αγορά του τελευταίου σημαίνει ότι θα συναντάτε περιστασιακά σφάλματα και προβλήματα με τις σύγχρονες εφαρμογές ιστού κατά τη χρήση του Firefox.

Ευκολία χρήσης στην επιφάνεια εργασίας

Η έκδοση επιφάνειας εργασίας του Firefox έχει τυπική διάταξη Η γραμμή αναζήτησης και οι σελιδοδείκτες σας τοποθετούνται στο πάνω μέρος της οθόνης, με χειριστήρια πλοήγησης προς τα αριστερά και μενού που βρίσκονται στα δεξιά. Το αναπτυσσόμενο μενού που εμφανίζει προηγούμενες αναζητήσεις και εναλλακτικές μηχανές αναζήτησης είναι επίσης χρήσιμο εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε πολλούς παρόχους αναζήτησης.

Οι καρτέλες διαχωρίζονται σαφώς και αντί να τις ελαχιστοποιούν στο σημείο να είναι απλώς favicons, ο Firefox επιλέγει μια οριζόντια προσέγγιση κύλισης, αφήνοντας τις καρτέλες αρκετά μεγάλες ώστε να μπορείτε ακόμα να διαβάσετε μέρος του τίτλου.

Firefox-ScrollingTabs

Ευκολία χρήσης σε κινητά

Ο Firefox είναι εξίσου εύκολος στη χρήση σε κινητά. Η γραμμή διευθύνσεων βρίσκεται στο επάνω μέρος της οθόνης, με ένα κουμπί δίπλα της για τη λειτουργία ανάγνωσης και το μενού με επιλογές για κοινή χρήση, σελιδοδείκτη και αίτημα ιστότοπων για επιτραπέζιους υπολογιστές.

Τα στοιχεία ελέγχου πλοήγησης και το μενού καρτελών βρίσκονται στο κάτω μέρος της οθόνης και οι καρτέλες εμφανίζονται σε δύο ξεχωριστές επισκοπήσεις των κανονικών και ιδιωτικών παραθύρων στις οποίες μπορείτε να κάνετε εναλλαγή μεταξύ.

Firefox-MobileTabs

Εκτέλεση

Ο Firefox είναι ένα από τα ταχύτερα μεγάλα προγράμματα περιήγησης, με χρονικό διάστημα ακριβώς πίσω από το Chrome σε επιτραπέζιο υπολογιστή και μπροστά από το Microsoft Edge και το Opera (διαβάστε την κριτική Microsoft Edge). Σε κινητές συσκευές, οι δοκιμές μας έδειξαν ότι είναι πιο γρήγορη από τα Chrome και Safari, αλλά όχι με τεράστιο περιθώριο.

Όσον αφορά τους πόρους του συστήματος, ο Firefox έχει υψηλό αρχικό αποτύπωμα, χρησιμοποιώντας μεγάλες ποσότητες μνήμης RAM όταν έχετε μόνο λίγες καρτέλες ανοιχτές. Τούτου λεχθέντος, όσο περισσότερες καρτέλες έχετε ανοίξει τόσο πιο αποτελεσματική σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της, χρησιμοποιώντας σημαντικά λιγότερη μνήμη RAM από το Chrome όταν έχετε πολλές καρτέλες ανοιχτές ταυτόχρονα.

Ασφάλεια

Ο Firefox λαμβάνει υψηλά σημάδια ασφάλειας, αλλά όπως καταλήξαμε στο άρθρο μας σχετικά με το ποιο πρόγραμμα περιήγησης ιστού είναι το πιο ασφαλές, δεν λειτουργεί τόσο καλά όσο το Chrome.

Ο Firefox διαθέτει έναν αποκλεισμό αναδυόμενων παραθύρων καθώς και ένα μπλοκ σε γνωστούς κακόβουλους ιστότοπους χρησιμοποιώντας τη βάση δεδομένων ασφαλούς περιήγησης Google. Σας προειδοποιεί επίσης όταν επισκέπτεστε έναν ιστότοπο χρησιμοποιώντας μια μη ασφαλή σύνδεση HTTP, αν και η προειδοποίηση είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί από ό, τι στο Chrome.

Firefox-HTTPΠροειδοποίηση

Μια άλλη κρίσιμη πτυχή της ασφάλειας του λογισμικού είναι η συχνότητα των ενημερώσεων και το Mozilla τα πηγαίνει καλά και από αυτή την άποψη. Γενικά, αν εντοπιστεί ένα ελάττωμα ασφαλείας, αποκρίνεται και απελευθερώνει μια επιδιόρθωση εντός μίας ημέρας. Από προεπιλογή, το πρόγραμμα περιήγησης χρησιμοποιεί μια υπηρεσία παρασκηνίου για έλεγχο και λήψη ενημερώσεων αυτόματα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε κατά λάθος μια μη ασφαλή έκδοση.

Οι κωδικοί πρόσβασης που αποθηκεύονται τοπικά μπορούν να προστατευτούν με έναν κύριο κωδικό πρόσβασης, αν και αυτός είναι απενεργοποιημένος από προεπιλογή, οπότε πρέπει να προσθέσετε έναν χειροκίνητα για να αποτρέψετε τη διαθεσιμότητα των κωδικών πρόσβασης σε οποιονδήποτε έχει φυσική πρόσβαση στο μηχάνημά σας.

Μυστικότητα

Το απόρρητο είναι η μεγαλύτερη δύναμη του Firefox. Έρχεται με αυστηρούς ελέγχους παρακολούθησης που σας επιτρέπουν να αποκλείσετε τους ιχνηλάτες σε όλα τα παράθυρα, ακόμη και να προσαρμόσετε τι πρέπει να αποκλείσετε. Για παράδειγμα, μπορείτε να επιλέξετε να αποκλείσετε προγράμματα παρακολούθησης και κρυπτονομιστές, αλλά να αφήσετε τα cookie ενεργοποιημένα. Σε ιδιωτική λειτουργία, όλα αυτά αποκλείονται από προεπιλογή.

Firefox -TrackerSettings

Ο Firefox διαθέτει επίσης μια εξαιρετική πολιτική συλλογής δεδομένων. Συλλέγει δεδομένα για αναπτυξιακούς σκοπούς, αλλά αυτό δεν περιλαμβάνει το ιστορικό περιήγησής σας ή αναζήτησης και τα δεδομένα συνδέονται με ένα τυχαίο αριθμητικό αναγνωριστικό αντί για το όνομα ή τον λογαριασμό χρήστη σας. Εάν αυτό εξακολουθεί να είναι υπερβολικό για εσάς, το πρόγραμμα περιήγησης σάς επιτρέπει να το απενεργοποιήσετε χωρίς να επηρεάσετε την απόδοση ή τη λειτουργικότητα.

Firefox -DataCollectionSettings

Επειδή το Mozilla είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός και η επιχείρησή του δεν βασίζεται στη συλλογή και πώληση των δεδομένων των χρηστών του, είναι πολύ πιο εύκολο να το εμπιστευόμαστε σχετικά με τα μέτρα απορρήτου του. Η εταιρεία δημοσιεύει ακόμη και μια ετήσια οικονομική έκθεση που εξηγεί από πού προέρχονται τα χρήματά της και πώς δαπανώνται.

Αν και ο Firefox ταιριάζει με το απόρρητο, αν θέλετε να κάνετε περισσότερα για να διασφαλίσετε την ανωνυμία σας, ανατρέξτε στον ανώνυμο οδηγό περιήγησης.

Η ετυμηγορία

Ο Firefox είναι ένα εξαιρετικό πρόγραμμα περιήγησης, ειδικά εάν ανησυχείτε για το απόρρητό σας. Λίγες πληροφορίες συλλέγονται για εσάς από προεπιλογή, ακόμη και που μπορούν να απενεργοποιηθούν. Παίρνετε επίσης μια ισχυρή λειτουργία ιδιωτικής περιήγησης με αυστηρή παρακολούθηση και προστασία cookie.

Το πρόγραμμα περιήγησης είναι εύκολο στη χρήση, επίσης, με υπέροχες, μικρές δυνατότητες, όπως το εργαλείο στιγμιότυπου οθόνης και εναλλακτικές μηχανές αναζήτησης, συσκευασμένες στο πρόγραμμα περιήγησης. Επιπλέον, η μεγάλη βιβλιοθήκη πρόσθετων σάς επιτρέπει να προσθέτετε κάθε είδους δυνατότητες που λείπει το πρόγραμμα περιήγησης.

Τα κύρια προβλήματα με τον Firefox είναι περιστασιακά προβλήματα συμβατότητας με νεότερες εφαρμογές ιστού και υψηλή χρήση RAM κατά τη χαμηλή φόρτωση. Αν και αυτά είναι πραγματικά ζητήματα, η εξαιρετική προστασία της ιδιωτικής ζωής, ο σχεδιασμός και οι λειτουργίες είναι κάτι παραπάνω από αντιστάθμιση.

Τι πιστεύετε για το Mozilla Firefox; Οι ισχυρές δυνατότητες απορρήτου υπερτερούν των ζητημάτων συμβατότητας και της υψηλής χρήσης RAM; Ενημερώστε μας για τις σκέψεις σας στα παρακάτω σχόλια. Ευχαριστώ για την ανάγνωση.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map