Zoho Notebook Review – Ενημερώθηκε το 2020

Αναθεώρηση σημειωματάριου Zoho

Μια εύκολη στη χρήση εφαρμογή λήψης σημειώσεων, το Zoho Notebook μπορεί να μην είναι ο δολοφόνος του Evernote που προφανώς θέλει να είναι, αλλά εξακολουθεί να έχει πολλά να προσφέρει στους χρήστες. Επιπλέον, είναι σχεδόν η καλύτερη εμφάνιση του είδους του εκεί έξω. Διαβάστε την πλήρη κριτική Zoho Notebook για περισσότερες πληροφορίες.

Όπως πολλά τμήματα μάρκετινγκ πριν από αυτούς, η ομάδα πίσω από το Zoho Notebook χαρακτηρίζει το cloud notebook της ως δολοφόνο Evernote. Αυτό έχει νόημα, φυσικά, δεδομένου ότι είναι μια δημοφιλής γνώμη σε όλες τις γωνιές του Interwebz, συμπεριλαμβανομένης της μικρής μας γωνίας εδώ στο Cloudwards.net, ότι το Evernote είναι η καλύτερη εφαρμογή συνολικής σημείωσης.

Στην περίπτωση του Zoho Notebook, ωστόσο, μπορεί στην πραγματικότητα να υπάρχει μια λάμψη της αλήθειας για τον ισχυρισμό, ανάλογα με τις προσωπικές σας ανάγκες στον ψηφιακό φορητό υπολογιστή. Παρόλο που η καταχώριση του Zoho δεν έχει σχεδόν το εντυπωσιακό βιογραφικό των λειτουργιών που διαθέτει το Evernote (ή το OneNote, για αυτό το θέμα), υπάρχει ακόμα αρκετή αγάπη για εκεί, ξεκινώντας από την τιμή.

Το Zoho Notebook είναι εντελώς δωρεάν, επιτρέποντάς σας να δημιουργείτε απεριόριστες σημειώσεις και σημειωματάρια στο σύννεφο χωρίς να χρειάζεται να ξοδέψετε ποτέ μια δεκάρα. Επιπλέον, παρόλο που δεν προσφέρεται εφαρμογή για επιτραπέζιους υπολογιστές, η διεπαφή ιστού Zoho Notebook είναι ένα έργο τέχνης, μέχρι τα χειροποίητα καλύμματα που είναι διαθέσιμα για να ξεριζώσουν τους φορητούς σας υπολογιστές.

Στην επερχόμενη κριτική Zoho Notebook, θα ρίξουμε μια πιο διεξοδική ματιά στην εφαρμογή για να δούμε πού ανεβαίνει και πού πέφτει για να σας βοηθήσουμε να αποφασίσετε αν είναι το καλύτερο ψηφιακό σημειωματάριο για τις σκέψεις, τις σημειώσεις και τα μανιφέστα σας.

Εναλλακτικές λύσεις για το Zoho Notebook

Δυνατά σημεία & Αδυναμίες

Χαρακτηριστικά

Το Zoho Notebook είναι ένα εργαλείο λήψης σημειώσεων μέσω διαδικτύου. Δεν υπάρχει πελάτης επιτραπέζιου υπολογιστή όπως θα βρείτε με το OneNote, το Evernote και το Box Notes (διαβάστε την κριτική μας για τις Σημειώσεις Box). Υπάρχουν, ωστόσο, εφαρμογές για smartphone τόσο για Android όσο και για iOS, εάν θέλετε να τραβήξετε σημειώσεις ενώ είστε κολλημένοι στο μετρό ή κλοκάρετε πίσω σε μια καφετέρια.

Οι σημειώσεις, τις οποίες ο Zoho ονομάζουν «κάρτες», μπορούν να οργανωθούν σε φορητούς υπολογιστές. Σε αυτούς τους φορητούς υπολογιστές μπορούν να δοθούν ξεχωριστά καλύμματα για ταχύτερη αναγνώριση και εμφανίζονται σε μια βολική μορφή πλακιδίων.

Οι ίδιες οι κάρτες δεν πρέπει να βασίζονται σε κείμενο. Το Zoho Notebook έχει έξι διαφορετικούς τύπους από τους οποίους μπορείτε να επιλέξετε, στην πραγματικότητα:

  • Κάρτα κειμένου: πληκτρολογήστε σημειώσεις κειμένου
  • Κάρτα λίστας ελέγχου: δημιουργία λιστών υποχρεώσεων, συνταγών κ.λπ.
  • Κάρτα ήχου: καταγραφή φωνητικών σημειώσεων, διαλέξεων κ.λπ..
  • Κάρτα φωτογραφιών: προσθήκη εικόνων, σαρώσεων κ.λπ..
  • Κάρτα σκίτσου: γράψτε χειρόγραφες σημειώσεις ή χειρόγραφα διαγράμματα
  • Κάρτα αρχείων: επισυνάψτε PDF, έγγραφα, υπολογιστικά φύλλα κ.λπ..

Στις κάρτες κειμένου, μπορείτε επίσης να προσθέσετε λίστες ελέγχου και εικόνες εάν θέλετε να δημιουργήσετε κάτι πιο δυναμικό. Δυστυχώς, οι κάρτες σκίτσων και ήχου μπορούν να δημιουργηθούν μόνο με χρήση των εφαρμογών Android και iOS και όχι με τη διεπαφή του προγράμματος περιήγησης.

Οι χειρόγραφες σημειώσεις (μερικές φορές ονομάζονται “μελάνι”) που συντάσσονται σε μια κάρτα σκίτσων δεν μπορούν επίσης να μετατραπούν αυτόματα σε κείμενο όπως μπορούν με το OneNote (διαβάστε την κριτική μας στο OneNote). Επιπλέον, ενώ μπορείτε να σαρώσετε έγγραφα με το smartphone σας, το Zoho Notebook δεν διαθέτει αλγόριθμους αναγνώρισης οπτικών χαρακτήρων (OCR) για εξαγωγή κειμένου από .pdfs ή εικόνες.

Για τη σύνταξη της έρευνας ιστού, το Zoho διαθέτει ένα αξιοπρεπές πρόγραμμα αποκοπής ιστού που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να τραβήξετε συνδέσμους ιστοσελίδων, επιλεγμένο κείμενο ή στιγμιότυπα οθόνης και να τα προσθέσετε σε φορητό υπολογιστή.

Οι πληροφορίες τοποθεσίας αποστέλλονται στο Zoho για να σας βοηθήσουν να θυμηθείτε πού πήρατε τις σημειώσεις σας. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να παραχωρήσετε άδεια για να ελέγξετε την τοποθεσία σας εάν ανησυχείτε για το απόρρητο. Εάν βρίσκεστε σε δημόσιο δίκτυο WiFi και προστατεύετε τη χρήση του διαδικτύου σας με ένα VPN όπως θα έπρεπε, η τοποθεσία δεν θα είναι ούτως ή άλλως ακριβής (δείτε τον καλύτερο οδηγό VPN).

Εκτός από την οργάνωση τους σε σημειωματάρια, μπορείτε να ομαδοποιήσετε σχετικές σημειωματάριες σε στοίβες. Ωστόσο, το Zoho Notebook δεν σας επιτρέπει να προσθέσετε ετικέτες σε κάρτες με ετικέτες (π.χ. ιδέες για βιβλία, αγαπημένες συνταγές, μέρη για επίσκεψη). Επίσης, δεν μπορείτε να διασχίσετε σημειώσεις με ενσωματωμένους συνδέσμους, κάτι που είναι αλήθεια. Αυτές οι ελλείψεις το καθιστούν κακή επιλογή για σύνθετα ερευνητικά έργα.

Παρόλο που μπορείτε να στείλετε σημειώσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε άλλους, το Zoho Notebook αλλιώς δεν έχει πολλά στον τρόπο κοινοποίησης λειτουργιών. Για παράδειγμα, με το Evernote μπορείτε να δημιουργήσετε συνεργατικά σημειωματάρια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να συγκεντρώσετε έρευνα με άλλους (διαβάστε την κριτική μας στο Evernote).

Επιπλέον, δεν υπάρχουν συνταγές IFTTT ή Zapier για αυτόματη δημιουργία σημειώσεων από email, δημοσιεύσεις κοινωνικών μέσων και παρόμοια.

Συνολικά, το Zoho Notebook δεν έχει τις δυνατότητες ενός πιο προηγμένου φορητού υπολογιστή. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει θέση. Όπως θα συζητήσουμε στις επόμενες δύο ενότητες, τόσο η τιμή όσο και η εμπειρία χρήστη του Zoho Notebook το καθιστούν ένα χρήσιμο εργαλείο για όσους αναζητούν ένα πιο απλό διαδικτυακό εργαλείο περιοδικών (όπως οι διασκεδαστικοί έφηβοι).

Τιμολόγηση

Όπως το Google Keep (διαβάστε την κριτική μας στο Google Keep), το Zoho Notebook είναι εντελώς δωρεάν. Μπορείτε να δημιουργήσετε όσες σημειώσεις και σημειωματάρια θέλετε χωρίς περιορισμούς. Αυτό είναι κάτι που το ξεχωρίζει τόσο από το OneNote όσο και από το Evernote, αν και τα δύο αυτά notebook έχουν περιορισμένες δωρεάν εκδόσεις.

Εκτός του ότι είναι δωρεάν, το Zoho Notebook δεν σας βομβαρδίζει με διαφημίσεις. Ουσιαστικά, η εφαρμογή δεν έχει καμία αξία εσόδων για την εταιρεία εκτός από τη διάδοση του ονόματος Zoho. Το Zoho, φυσικά, έχει πολλά άλλα προϊόντα για να κάνει τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των εργαλείων CRM και ενός λογιστικού προγράμματος που είναι εκεί με το καλύτερο λογιστικό λογισμικό (διαβάστε την κριτική μας για τα βιβλία Zoho).

Ενώ το δωρεάν είναι πάντα καλό, η αξία βασίζεται και στις λειτουργίες, ειδικά όταν αυτές οι λειτουργίες βοηθούν στην εξοικονόμηση χρόνου και στη βελτίωση της ποιότητας εργασίας. Όπως αναφέρθηκε στην ενότητα χαρακτηριστικών μας παραπάνω, ενώ το Zoho Notebook δεν στερείται ακριβώς των χαρακτηριστικών, σίγουρα λείπουν πολλά καλά. Ελλείψει οποιασδήποτε δημιουργίας εσόδων, πρέπει να αναρωτηθούμε αν ο Zoho θα καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για βελτίωση.

Ωστόσο, αν ψάχνετε για ένα βασικό εργαλείο σημειώσεων, η τιμή είναι σωστή με το Zoho Notebook.

Εμπειρία χρήστη

Για όσους δεν είναι λάτρεις των φορητών υπολογιστών που βασίζονται στον ιστό, προτιμώντας τους υπολογιστές-πελάτες, το Zoho Notebook μπορεί να αλλάξει γνώμη. Από πολλές απόψεις, είναι μία από τις πιο όμορφα σχεδιασμένες διαδικτυακές εφαρμογές εκεί έξω, σημειωματάριο ή κάτι άλλο.

Ενώ ο μινιμαλισμός μπορεί να είναι η προσέγγιση που χρησιμοποιούν οι περισσότερες υπηρεσίες cloud με διαδικτυακές διασυνδέσεις, πολλοί δεν έρχονται στο μυαλό που αισθάνονται τόσο τραγανό και καθαρό όσο το Zoho Notebook. Ο σχεδιασμός διευκολύνει την εστίαση στη λήψη σημειώσεων με ελάχιστες περισπασμούς.

Το περιθώριο στην αριστερή πλευρά έχει συνδέσμους που αναφέρονται κατακόρυφα για «φορητούς υπολογιστές», «όλες τις σημειώσεις» και «αναζήτηση». Πιο κάτω, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στις ρυθμίσεις και στα στοιχεία του λογαριασμού σας.

Για να δημιουργήσετε ένα νέο σημειωματάριο, πρέπει μόνο να κάνετε κλικ στο εικονίδιο “+” κοντά στην κορυφή της εφαρμογής ιστού. Αυτό θα δημιουργήσει ένα σημειωματάριο που ονομάζεται “χωρίς τίτλο” με τυχαίο εξώφυλλο. Μπορείτε να αλλάξετε το όνομα του σημειωματάριου κάνοντας κλικ σε αυτό και πληκτρολογώντας ένα νέο.

Σε σημειωματάρια μπορούν να δοθούν αναγνωριστικά εξώφυλλα για να σας βοηθήσουν να τα ταξινομήσετε γρήγορα. Όπως αναφέρθηκε, το Zoho παρέχει μερικά καλύμματα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ή μπορείτε να σχεδιάσετε το δικό σας. Για να αλλάξετε ένα εξώφυλλο, απλώς κάντε δεξί κλικ πάνω του και επιλέξτε “αλλαγή εξωφύλλου” από το μενού.

Μπορεί να φαίνεται ασήμαντο στο πρώτο ρουζ, αλλά η δυνατότητα κάλυψης του φορητού υπολογιστή βελτιώνει πραγματικά την εμπειρία του χρήστη. Ο εντοπισμός μιας φωτεινής, μοναδικής εικόνας είναι ένας πολύ ταχύτερος τρόπος για να βρείτε το σημειωματάριό σας ανάμεσα στην ακαταστασία.

Η δημιουργία καρτών μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας τα στοιχεία ελέγχου στα δεξιά του εικονιδίου δημιουργίας σημειωματάριου με ξεχωριστά κουμπιά για κείμενο, φωτογραφία, λίστα ελέγχου και σημειώσεις αρχείων.

Κάνοντας κλικ σε μια κάρτα κειμένου εμφανίζεται η κάρτα και μπορείτε αμέσως να αρχίσετε να πληκτρολογείτε τη σημείωσή σας.

Υπάρχουν μερικές βασικές επιλογές μορφοποίησης κειμένου, όπως έντονη γραφή, υπογράμμιση και πλάγιους χαρακτήρες. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε λίστες με κουκκίδες και αριθμούς και να ευθυγραμμίσετε παραγράφους. Σίγουρα δεν υπάρχουν τόσες επιλογές μορφοποίησης που θα λάβετε με το OneNote, ωστόσο, κάτι που σας επιτρέπει επίσης να τοποθετήσετε κείμενο οπουδήποτε θέλετε μέσα σε μια σημείωση.

Μπορείτε, τουλάχιστον, να εισαγάγετε λίστες ελέγχου και εικόνες στις κάρτες κειμένου Zoho Notebook. Δεν σας απαγορεύεται να δημιουργήσετε μια ξεχωριστή λίστα ελέγχου ή κάρτες φωτογραφιών για αυτές, εκτός αν θέλετε.

Στο κάτω μέρος οποιουδήποτε τύπου κάρτας, μπορείτε να ορίσετε μια υπενθύμιση ξυπνητηριού, η οποία είναι χρήσιμη για τη διαχείριση λιστών υποχρεώσεων με συνημμένες προθεσμίες. Υπάρχει επίσης μια επιλογή να κλειδώσετε τις σημειώσεις σας και να επαναφέρετε τις προηγούμενες εκδόσεις σημειώσεων εάν έχετε αντικαταστήσει κατά λάθος κάτι.

Μας αρέσει επίσης το γεγονός ότι μπορείτε να στείλετε σημειώσεις απευθείας από το Zoho σε άλλους, αντί να χρειάζεται να τις δημιουργήσετε ξανά μέσω email.

Για την εύρεση συγκεκριμένων σημειώσεων αργότερα, το Zoho Notebook έχει μια λειτουργία αναζήτησης και σας επιτρέπει να ταξινομήσετε τις σημειώσεις κατά όνομα, ημερομηνία δημιουργίας και μερικά άλλα πεδία. Ωστόσο, δεν υπάρχει επιλογή να προσθέσετε ετικέτες σε σημειώσεις όπως θα βρείτε σε πολλές εφαρμογές λήψης σημειώσεων. Αυτό μπορεί να καταστήσει δύσκολη την οργάνωση ερευνητικών έργων, ακόμη και με τα φανταχτερά εξώφυλλα notebook.

Για το λόγο αυτό, από την ευκολία χρήσης, εάν έχετε πολλές ψηφιακές νότες για μεταγλώττιση, το Evernote εξακολουθεί να είναι ίσως το καλύτερο στοίχημά σας χάρη στην τελικά ανώτερη οργανωτική δυνατότητα (για να μην αναφέρουμε γενικότερα χαρακτηριστικά, συνολικά).

Ωστόσο, για όσους αναζητούν ένα βασικό εργαλείο ημερολογίου, ο απλός σχεδιασμός του Zoho Notebook και η απουσία κόστους το καθιστούν μια σταθερή επιλογή.

Ασφάλεια

Το Zoho εφάρμοσε κρυπτογράφηση at-rest στα τέλη του 2017 για όλα τα έγγραφα και τα συνημμένα αρχεία που είναι αποθηκευμένα στους διακομιστές του χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο AES ως κρυπτογράφηση. Αυτό περιλαμβάνει συνημμένα που ανεβάστηκαν χρησιμοποιώντας το Zoho Notebook και τις ίδιες τις σημειώσεις. Ωστόσο, η κρυπτογράφηση at-rest εφαρμόστηκε μόνο για διακομιστές των ΗΠΑ και όχι για ευρωπαϊκούς λογαριασμούς.

Τα κέντρα δεδομένων Zoho περιπολούν 24 × 7, παρακολουθούνται με παρακολούθηση βίντεο και προστατεύονται από καταπατητές με βιομετρικούς σαρωτές (προφανώς και αλεξίσφαιρους τοίχους).. 

Οι επικοινωνίες μεταξύ του υπολογιστή σας και του cloud προστατεύονται χρησιμοποιώντας κρυπτογράφηση ασφάλειας επιπέδου μεταφοράς (TLS) και AES, οπότε θα πρέπει να είναι ασφαλείς από επιθέσεις man-in-the-middle και άλλους τύπους υποκλοπής στον κυβερνοχώρο.

Το Zoho Notebook δεν έχει δυνατότητα ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων. Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε αποκτά τον κωδικό πρόσβασής σας μπορεί να συνδεθεί στο λογαριασμό σας με ευκολία (με 2FA, θα απαιτηθεί ένας πρόσθετος κωδικός ασφαλείας κατά τη σύνδεση από ένα άγνωστο μηχάνημα).

Με λίγα λόγια, το Zoho Notebook δεν είναι η πιο ασφαλής εφαρμογή λήψης σημειώσεων εκεί έξω, ειδικά όταν μπορείτε να κρυπτογραφήσετε ιδιωτικά σημειώσεις για το Evernote και το OneNote χρησιμοποιώντας το πρόσθετο SafeRoom τρίτου μέρους.

Τελικές σκέψεις

Ενώ μια σειρά από λειτουργίες που λείπουν, όπως καλύτερη μορφοποίηση εμπλουτισμένου κειμένου, ετικέτες, διασύνδεση σημειώσεων, αναγνώριση οπτικών χαρακτήρων και ενοποίηση αυτοματισμού με IFTTT και Zapier, το εμποδίζουν να είναι ο σφετεριστής του Evernote, όπως ισχυρίζεται το Zoho, δεν μπορούμε παρά να αρέσει Σημειωματάριο Zoho.

Κακό για μεγάλα ερευνητικά έργα, το Zoho Notebook έχει μια θέση ανάμεσα στο ψηφιακό πάνθεον σημειωματάριων ως ένα απλό εργαλείο δημοσιογραφίας Μια μινιμαλιστική εφαρμογή προγράμματος περιήγησης και καλύμματα σημειωματάριων με έντονα χρώματα, χωρίς κόστος και απεριόριστες σημειώσεις, το καθιστούν ιδανικό για το σκοπό αυτό.

Οι λειτουργίες καταγραφής ήχου smartphone, λίστας ελέγχου και υπενθύμισης του Zoho Notebook είναι επίσης χρήσιμες, αν και πιστεύουμε ότι η εφαρμογή αυτών των συγκεκριμένων λειτουργιών του Google Keep (διαβάστε την κριτική μας στο Google Keep) είναι αρκετά καλύτερη.

Αυτό είναι το δικό μας Zoho Notebook. Μην ξεχάσετε να αφήσετε τις ερωτήσεις και τα σχόλιά σας παρακάτω. Ευχαριστώ για την ανάγνωση.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me