Κριτική OneNote – Ενημερώθηκε το 2020

Αναθεώρηση OneNote

Σε αυτήν την κριτική του OneNote, το Cloudwards.net εξετάζει τη δεύτερη πιο δημοφιλή εφαρμογή λήψης σημειώσεων στην αγορά. Παρόλο που το OneNote δεν διαθέτει μερικές από τις πιο εύχρηστες δυνατότητες του Evernote, προβλέπουμε ότι πολλοί θα το προτιμούν από την πρώτη εφαρμογή λήψης σημειώσεων. Διαβάστε την πλήρη κριτική μας για να μάθετε γιατί.

Οι περισσότερες από τις μεγάλες υπηρεσίες αποθήκευσης cloud, όπως το Dropbox, το Google Drive και το Box, προσφέρουν πλέον εφαρμογές ψηφιακού φορητού υπολογιστή. Ωστόσο, το να κερδίσουμε όλα τα γροθιά, και το 2003 δεν ήταν λιγότερο, ήταν η Microsoft, με το OneNote.

Φυσικά, η αρχαιότητα δεν σημαίνει πάντα πολύ όταν πρόκειται για την τεχνολογία. Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να τοποθετήσουμε την είσοδο της Microsoft μπροστά από τους αντιπάλους της στο cloud storage, όταν πρόκειται για την ταξινόμηση των καλύτερων καταχωρίσεων ψηφιακού φορητού υπολογιστή.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το OneNote είναι ένα ευέλικτο και γεμάτο χαρακτηριστικά εργαλείο συλλογής σκέψης, το οποίο ξεκάθαρα ξεπερνά τα τακούνια του φημισμένου Evernote. Το ξεπερνά ακόμη και με κάποιους τρόπους χάρη σε συμπεράσματα όπως η εγγραφή βίντεο, η γραφή σε μετατροπή κειμένου και η ικανότητα να τακτοποιήσετε τις σημειώσεις σας με οποιονδήποτε τυχαίο τρόπο που θέλετε, όπως και το πραγματικό πράγμα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το OneNote είναι ένα ευέλικτο και γεμάτο χαρακτηριστικά εργαλείο συλλογής, το οποίο είναι πολύ ξεκάθαρο στα πόδια του φημισμένου Evernote. Το ξεπερνά ακόμη και με ορισμένους τρόπους χάρη σε συμπεράσματα όπως η εγγραφή βίντεο, η μετατροπή χειρογράφου σε κείμενο και η ικανότητα να τακτοποιείτε τις σημειώσεις σας με οποιονδήποτε τυχαίο τρόπο που θέλετε, όπως και το πραγματικό πράγμα.

Εναλλακτικές λύσεις για το OneNote

Δυνατά σημεία & Αδυναμίες

Χαρακτηριστικά

Ως ψηφιακό σημειωματάριο, το OneNote είναι σε θέση να αποθηκεύει σημειώσεις στο cloud και να τις συγχρονίζει σε όλες τις συσκευές σας. Το OneNote χρησιμοποιεί το OneDrive για αποθήκευση cloud, κοινή χρήση χώρου με άλλα προϊόντα του Microsoft Office, όπως το Word και το Excel, καθώς και ό, τι άλλα αρχεία αποθηκεύετε στο cloud.

Η υποστήριξη πλατφόρμας περιλαμβάνει Windows και MacOS για επιτραπέζιους υπολογιστές και Android, iOS και Windows Phone για κινητές συσκευές. Η πρόσβαση στο πρόγραμμα περιήγησης είναι επίσης διαθέσιμη, σε περίπτωση που πρέπει να αποκτήσετε πρόσβαση στις σημειώσεις σας από έναν υπολογιστή που δεν είναι δικός σας.

Δεν χρειάζεται να αποθηκεύσετε αρχεία στο OneDrive, αλλά μπορείτε να τα αποθηκεύσετε τοπικά. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα εξασφάλιζε την ικανότητά σας να συγχρονίζετε περιεχόμενο μεταξύ συσκευών, καθώς ο συγχρονισμός βασίζεται στο σύννεφο ως μεσάζων.

Το κλειδί για να αξιοποιήσετε στο έπακρο το OneNote είναι η δυνατότητα δημιουργίας όσων ξεχωριστών σημειωματάριων θέλετε (καλά, έως ότου εξαντληθεί ο αποθηκευτικός χώρος cloud) και να χωρίσετε κάθε μεμονωμένο σημειωματάριο σε ενότητες και σελίδες με χρωματική κωδικοποίηση, οι οποίες είναι βασικά σημειώσεις. Το Evernote, εν τω μεταξύ, σας περιορίζει σε 250 φορητούς υπολογιστές.

Το OneNote παρέχει φαινομενικά απεριόριστη ευελιξία στη δημιουργία των ίδιων των σελίδων, επιτρέποντάς σας να τοποθετείτε κείμενο, εικόνες και πίνακες οπουδήποτε στη σελίδα. Αυτό το καθιστά ιδανικό για την ακριβή αντιγραφή διαλέξεων ή σημειώσεων συνάντησης από έναν πίνακα, διαγράμματα και όλα, καθιστώντας το ένα από τα αγαπημένα μας πράγματα για το εργαλείο.

Φωνή και βίντεο OneNote

Η φωνή και το βίντεο μπορούν να προστεθούν και σε σημειώσεις, χρησιμοποιώντας μια ενσωματωμένη δυνατότητα εγγραφής. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε βίντεο από διαδικτυακές πηγές εισάγοντας μια διεύθυνση URL πηγής, όπως από το YouTube.

Υπάρχει επίσης ένα πολύ χρήσιμο clipper ιστού που μπορείτε να προσθέσετε ως πρόσθετο προγράμματος περιήγησης σε Chrome, Explorer, Firefox και Safari. Αυτό το πρόσθετο σάς επιτρέπει να αποθηκεύετε ιστοσελίδες απευθείας στο OneNote, χρήσιμες για τη σύνταξη έρευνας σε ένα μέρος. Μέσα στον πελάτη OneNote, μπορείτε στη συνέχεια να προσθέσετε σχολιασμούς και μηνύματα στα αποκόμματα σας, ώστε να θυμάστε γιατί τους αποθηκεύσατε αργότερα.

Το OneNote διαθέτει επίσης μια χούφτα εργαλεία σχεδίασης, που σας επιτρέπουν να κάνετε πράγματα όπως κύκλος κειμένου, καθώς και τα περισσότερα εργαλεία μορφοποίησης κειμένου που θα βρείτε σε έναν επεξεργαστή κειμένου. Εάν χρησιμοποιείτε tablet ή φορητό υπολογιστή με οθόνη αφής, μπορείτε να σχεδιάσετε διαγράμματα και σκίτσα χρησιμοποιώντας γραφίδα ή να λάβετε χειρόγραφες σημειώσεις.

Το OneDrive μπορεί να μετατρέψει ελεύθερες σημειώσεις (συνήθως ονομάζεται “μελάνι”) σε γραμματοσειρά υπολογιστή για να καθαρίσει τις σημειώσεις σας αργότερα. Αυτό είναι επίσης ένα χρήσιμο χαρακτηριστικό, αν θέλετε να τραβήξετε μια φωτογραφία σημειώσεων σε έναν πίνακα. Είναι επίσης κάτι που δεν κάνει ο Evernote.

Μπορείτε να αυτοματοποιήσετε τη συλλογή σημειώσεων στο OneDrive χρησιμοποιώντας IFTTT ή Zapier. Αυτό σας επιτρέπει να κάνετε πράγματα όπως να στέλνετε αυτόματα βασικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συνημμένα, αγαπημένα tweet ή να ανεβάζετε φωτογραφίες Instagram στο OneNote. Τόσο το IFTTT όσο και το Zapier μπορούν επίσης να ενσωματώσουν το OneNote με διαχειριστές εργασιών όπως το Trello και το Todoist, χρήσιμο για τη διατήρηση της επαγγελματικής σας ζωής σε κάποια σειρά.

Αργότερα, μπορείτε να μοιραστείτε τις σημειώσεις σας με άλλους απευθείας από την εφαρμογή, αρκεί τα σημειωματάριά σας να φιλοξενούνται στο OneDrive και όχι τοπικά. Μπορείτε να παραχωρήσετε πρόσβαση σε συγκεκριμένα άτομα με βάση τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή να δημιουργήσετε συνδέσμους προς τις σημειώσεις σας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε.

Συνοπτικά, το OneNote περιλαμβάνει σχεδόν κάθε δυνατότητα που θα θέλαμε. Ενσωματώνεται ακόμη και με την Cortana και τη Siri, επιτρέποντάς σας να εκφράσετε τις σκέψεις σας και να τις μεταγράψετε σε κείμενο. Στενογράφοι του κόσμου, σημειώστε.

Τιμολόγηση

Ενώ η ίδια η εφαρμογή OneNote είναι δωρεάν, το OneNote χρησιμοποιεί το Microsoft OneDrive για τη φιλοξενία σημειώσεων στο διαδίκτυο. Αυτό μπορεί να μην είναι πρόβλημα, καθώς μπορείτε να εγγραφείτε για δωρεάν αποθήκευση cloud 5 GB. Δεν είναι ακριβώς η πιο γενναιόδωρη κατανομή του δωρεάν cloud storage, αλλά αρκεί για αρκετά σημειωματάρια.

Εάν διαπιστώσετε ότι χρειάζεστε περισσότερα gigabyte, θα πρέπει να εξετάσετε την αναβάθμιση σε λογαριασμό OneTrive 1TB. Κάτι τέτοιο θα σας δώσει επίσης πρόσβαση σε εκδόσεις desktop, Word, Excel και PowerPoint.

Με 6,99 $ το μήνα, το 1 TB αποθηκευτικού χώρου δεν αποτελεί κακή συμφωνία. Με το Office 365 να περιλαμβάνεται, στην πραγματικότητα, συγκαταλέγεται στις καλύτερες προσφορές στο cloud storage. Ωστόσο, εάν δεν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το OneDrive εκτός από το OneNote, αυτή η τιμή μειώνεται εντελώς και ίσως να είστε καλύτερα με το Evernote για 3,99 $ το μήνα.

Εμπειρία χρήστη

Πριν ξεκινήσουμε, πρέπει να επισημάνουμε ότι η εφαρμογή OneNote που θα εξετάσουμε παρακάτω είναι η εφαρμογή για υπολογιστές που διατίθεται δωρεάν στο κατάστημα Microsoft για Windows 10. Υπάρχει μια άλλη εφαρμογή που ονομάζεται OneNote 2016 διαθέσιμη για λήψη στον ιστότοπο της Microsoft, αλλά δεν θα υποστηρίζεται πολύ περισσότερο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα έχει τις πιο πρόσφατες δυνατότητες.

Με αυτήν την ανακοίνωση δημόσιας υπηρεσίας εκτός δρόμου, στα καλά πράγματα.

Οι προγραμματιστές πίσω από το OneNote έκαναν ωραία δουλειά δημιουργώντας ένα εργαλείο που δεν εκτροχιάζει το μυαλό σας. Ο χώρος εργασίας είναι καθαρός και ως επί το πλείστον, η χρήση κορδελλών γραμμής εργαλείων στην κορυφή διατηρεί όλα όσα χρειάζεστε για να δημιουργήσετε ένα μόνο κλικ ή δύο μακριά.

Για απόλυτη εμβάπτιση στη λήψη σημειώσεων, μπορείτε να κάνετε κλικ στο διαγώνιο βέλος που είναι σφηνωμένο στην επάνω δεξιά γωνία οποιασδήποτε σημείωσης για να μην αποσπούν την προσοχή. Κάτι τέτοιο θα μεγιστοποιήσει τη σημείωση στην εφαρμογή OneNote, όπως:

Για να αποκτήσετε πρόσβαση σε διαφορετικά σημειωματάρια στο OneNote, κάντε κλικ στο βέλος στην επάνω αριστερή γωνία του πελάτη για να τα ελαφρά από το αριστερό περιθώριο. Υπάρχει επίσης μια επιλογή “Προσθήκη σημειωματάριου” κοντά στο κάτω μέρος για να δημιουργήσετε ένα νέο.

Μας αρέσει πολύ ο τρόπος οργάνωσης αυτής της εφαρμογής και το γεγονός ότι μπορείτε να συμπτύξετε τα πάντα για να εστιάσετε στην εργασία σας. Είναι λίγο σαν το Evernote, αλλά ίσως λίγο λιγότερο αποσπά το σύνολό του. Ωστόσο, στην πραγματική δημιουργία σημειώσεων το OneNote έχει πραγματική αναβάθμιση στο Evernote.

Το OneNote σάς παρέχει πολλές από τις δυνατότητες ενός βασικού επεξεργαστή κειμένου, όπως το Microsoft Word. Αυτό περιλαμβάνει μια γραμμή εργαλείων μορφοποίησης στην οποία μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση κάνοντας κλικ στην καρτέλα “αρχική” στην κορδέλα.

Οι επιλογές κειμένου περιλαμβάνουν τους συνηθισμένους ύποπτους, όπως διαφορετικές γραμματοσειρές και μεγέθη γραμματοσειρών, τη δυνατότητα έντονου ή πλάγιου κειμένου, κουκκίδες και λίστες αριθμών και ούτω καθεξής.

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε ετικέτες σε σημειώσεις στο OneNote, το οποίο σας βοηθά να τα ταξινομήσετε αργότερα. Ωστόσο, η έκδοση του Microsoft Store του OneNote δεν σας επιτρέπει να δημιουργήσετε προσαρμοσμένες ετικέτες: έχετε μείνει με προκαθορισμένες επιλογές όπως “κρίσιμες” και “επαφές” που τελικά δεν είναι τόσο χρήσιμες.

Παραδόξως, η έκδοση του OneNote 2016 της εφαρμογής σάς επιτρέπει να δημιουργείτε προσαρμοσμένες ετικέτες. Με την εγκατάλειψη αυτής της έκδοσης του OneNote, ελπίζουμε ότι η ομάδα ανάπτυξης θα συνεχίσει να προσθέτει την ίδια δυνατότητα για το OneNote.

Ένα από τα πιο δροσερά χαρακτηριστικά και αυτό που δεν θα βρείτε εγγενώς υποστηριζόμενο με το Evernote είναι η δυνατότητα μετατροπής χειρόγραφων λέξεων (μελάνι) σε κείμενο υπολογιστή. Από την καρτέλα σχεδίασης της κορδέλας, κάντε κύκλο στη λέξη χρησιμοποιώντας το εργαλείο λάσο και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί “μετατροπή” και επιλέξτε “μελάνι σε κείμενο”.

Κείμενο σε εικόνες, σαρωμένες σελίδες και αρχεία .pdf μπορούν επίσης να μετατραπούν σε επεξεργάσιμο κείμενο, χάρη στις δυνατότητες αναγνώρισης οπτικών χαρακτήρων του OneNote, εξοικονομώντας σας από την ανάγκη να τις πληκτρολογήσετε χειροκίνητα ή να χρησιμοποιήσετε ένα εξωτερικό εργαλείο.

Μας αρέσει το γεγονός ότι με το OneNote μπορείτε να οργανώσετε τις σημειώσεις σας με όποιον τρόπο θέλετε, μιμείται αποτελεσματικά έναν πραγματικό φορητό υπολογιστή. Αυτό περιλαμβάνει κείμενο τοποθέτησης οπουδήποτε στη σελίδα, μαζί με διαγράμματα, σκίτσα ή οτιδήποτε άλλο θέλετε.

Χρησιμοποιώντας την καρτέλα “εισαγωγή”, μπορείτε να επισυνάψετε αρχεία σε σημειώσεις, καθώς και να προσθέσετε συνδέσμους, χρονικές σημάνσεις, σύμβολα, πίνακες, στιγμιότυπα οθόνης και εικόνες. Υπάρχει επίσης ένα κουμπί για την προσθήκη βίντεο από διάφορες διαδικτυακές πηγές, όπως το YouTube, καθώς και ενσωματωμένες επιλογές εγγραφής φωνής και βίντεο, οι οποίες είναι ωραίες συμπερίληψη για κακούς σημειωτές.  

Συνολικά, πιστεύουμε ότι το OneNote κάνει τη ζωή πολύ εύκολη. Υπάρχει ακόμη και μια καρτέλα κριτικής με έναν μεταφραστή γλώσσας για να βοηθήσει τους μαθητές να εξαπατήσουν την ισπανική τους εργασία.

Ωστόσο, η εμπειρία χρήστη είναι κάτι που η Microsoft γενικά παίρνει σωστά αυτές τις μέρες χάρη στην εμπειρία σαράντα και πλέον ετών. Το μεγαλύτερο ζήτημα της εταιρείας παραμένει, όπως πάντα, η ασφάλεια.

Ασφάλεια & Μυστικότητα

Είτε συντάσσετε σημειώσεις για μια νέα εφεύρεση είτε διατηρείτε ένα προσωπικό ημερολόγιο, η αποθήκευση των σκέψεών σας στο cloud με εμπιστοσύνη απαιτεί εμπιστοσύνη ότι θα είναι ασφαλείς εκεί από τα αδιάκριτα μάτια. Δεν μιλάμε απλώς για ασφαλή από παραβιάσεις διακομιστών, αλλά και για ασφαλή εκκαθάριση σε αποθήκη δεδομένων που ανήκει σε τμήμα μάρκετινγκ ή κυβερνητική υπηρεσία.

Αναλύουμε ορισμένες από τις ανησυχίες που έχουμε σχετικά με την ασφάλεια του OneDrive κατά την αναθεώρηση αυτής της υπηρεσίας. Αυτές οι ανησυχίες περιλαμβάνουν το γεγονός ότι το OneDrive διαχειρίζεται τα κλειδιά κρυπτογράφησής σας, χωρίς επιλογή για ιδιωτική κρυπτογράφηση όπως, για παράδειγμα, το pCloud (διαβάστε την κριτική μας στο pCloud).

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι τα δεδομένα του OneDrive δεν κρυπτογραφούνται σε κατάσταση ηρεμίας για λογαριασμούς καταναλωτών. Αυτό σημαίνει ότι αφήνεται σε απλό κείμενο ενώ κάθεται στους διακομιστές της Microsoft, οι οποίοι στην εποχή μετά το Snowden είναι αρκετά ασυνήθιστο. Το πρόβλημα είναι ότι οποιοσδήποτε αποκτά πρόσβαση στον διακομιστή cloud θα μπορεί να τις αποκρυπτογραφήσει χωρίς κλειδί κρυπτογράφησης, καθιστώντας ευκολότερη τη χάος.  

Οι επιχειρηματικοί χρήστες δεν μοιράζονται αυτό το πρόβλημα, όπως αναφέρουμε στην αναθεώρηση του OneDrive για επιχειρήσεις, καθώς για αυτούς τα δεδομένα αποκτούν κρυπτογραφημένο διακομιστή. Για όλους τους άλλους, συνιστούμε τουλάχιστον την κρυπτογράφηση των αρχείων που αποθηκεύετε μόνοι σας στο OneDrive, χρησιμοποιώντας μια υπηρεσία μηδενικής γνώσης όπως αυτή που συζητήθηκε στην κριτική μας στο Boxcryptor.

Ένα τρίτο εργαλείο ιδιωτικής κρυπτογράφησης που έχει σχεδιαστεί για το OneNote, το SafeRoom, είναι μια άλλη καλή επιλογή. Είναι επίσης διαθέσιμο για το Evernote.

Η Microsoft έχει μια επιλογή για έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA), την οποία προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε. Κάτι τέτοιο θα αποτρέψει οποιονδήποτε που αποκτά πρόσβαση στον κωδικό πρόσβασής σας από τη σύνδεση στον λογαριασμό σας στο OneDrive και τη λεηλασία των φορητών σας υπολογιστών. Το 2FA το επιτυγχάνει απαιτώντας ένα πρόσθετο διαπιστευτήριο κατά τη σύνδεση από μια άγνωστη συσκευή, συνήθως έναν κωδικό που αποστέλλεται ως κείμενο.

Η ετυμηγορία

Η Microsoft είχε αρκετό χρόνο για να βελτιώσει το OneNote και, ως επί το πλείστον, δείχνει το headstart. Ως ψηφιακός φορητός υπολογιστής, διατίθεται σχεδόν με κάθε δυνατότητα παραγωγικότητας που θα θέλαμε. Όχι μόνο ξεπερνά παρόμοια προϊόντα που παράγονται από τους αντιπάλους Dropbox και Google όταν πρόκειται για το σετ χαρακτηριστικών, αλλά έχει και λίγα κόλπα που δεν έχει το Evernote.

Η δυνατότητα μετατροπής μελανιού σε κείμενο, προσθήκης φωνητικών και βίντεο σημειώσεων, σχεδίασης βελών και ραβδιών, και γενικά τακτοποίησης σημειώσεων με όποιον τρόπο θέλετε, το καθιστά ελκυστικό εργαλείο για ένα δημιουργικό μυαλό. Όχι, δεν λέμε ότι είμαστε έτοιμοι να αντικαταστήσουμε το Evernote ακόμα. Ωστόσο, εάν το OneNote έκανε μερικά ακόμη μοναδικά βήματα, όπως να επιτρέψει στους χρήστες να κρυπτογραφήσουν ιδιωτικά σημειωματάρια και σημειώσεις, ίσως απλώς να επηρεαστούμε.

Θέλετε να κτυπήσετε; Μοιραστείτε τις σκέψεις σας στο OneNote στα παρακάτω σχόλια για να μας πείτε πού βρίσκεστε σχετικά με αυτό το θέμα. Ευχαριστώ για την ανάγνωση.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me