Πώς να μορφοποιήσετε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο με τον εύκολο τρόπο το 2020

Εάν έχετε αντιμετωπίσει προβλήματα με τον σκληρό σας δίσκο, η μορφοποίηση είναι ένα από τα πρώτα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να το αντιμετωπίσετε. Η μορφοποίηση σάς επιτρέπει να αντικαταστήσετε όλα τα δεδομένα στον σκληρό δίσκο, επαναφέρετε τη δομή του αρχείου και πώς αλληλεπιδρά η μονάδα με το λειτουργικό σύστημα. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την προετοιμασία ενός σκληρού δίσκου για χρήση με άλλο λειτουργικό σύστημα. 


Σε αυτόν τον οδηγό σχετικά με τον τρόπο μορφοποίησης ενός εξωτερικού σκληρού δίσκου, θα σας βοηθήσουμε να βεβαιωθείτε ότι ο φορητός σας δίσκος λειτουργεί με τα πάντα. Θα σας δείξουμε πώς να μορφοποιήσετε τον σκληρό σας δίσκο σε Windows και macOS και να εξηγήσουμε τις βασικές ρυθμίσεις σε κάθε λειτουργικό σύστημα. 

Πριν φτάσετε σε αυτό, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τι είναι η μορφοποίηση του σκληρού δίσκου. Ας μιλήσουμε για τη μορφοποίηση του σκληρού δίσκου, τα συστήματα αρχείων και πώς η διαμόρφωση δεν διαγράφει απαραίτητα πρώτα όλα τα δεδομένα από τον σκληρό σας δίσκο.

Τι είναι η μορφοποίηση σκληρού δίσκου?

Οι περισσότεροι άνθρωποι συσχετίζουν τη μορφοποίηση του σκληρού δίσκου με τη διαγραφή ενός σκληρού δίσκου. Αν και αυτό ισχύει σε κάποιο βαθμό, δεν είναι ο μοναδικός σκοπός της διαδικασίας. Αντ ‘αυτού, η μορφοποίηση χρησιμοποιείται για να πάρει τον σκληρό δίσκο σε μια κατάσταση στην οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον υπολογιστή, η οποία απαιτεί τη διαγραφή όλων των γραπτών δεδομένων από τη μονάδα δίσκου. 

Τι είναι η μορφοποίηση του σκληρού δίσκου

Τα δεδομένα δεν διαγράφονται εντελώς, αλλά θα το αγγίξουμε περισσότερα αργότερα. Οι περισσότεροι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι είναι έτοιμοι για χρήση στον υπολογιστή σας, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις, θα πρέπει να μορφοποιήσετε τον σκληρό σας δίσκο. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι ένα από τα προτεινόμενα βήματα αντιμετώπισης προβλημάτων στον τρόπο επίλυσης ενός εξωτερικού σκληρού δίσκου που δεν εμφανίζεται οδηγός. 

Εκτός της μορφοποίησης για αρχική χρήση, ενδέχεται να χρειαστεί να διαμορφώσετε ξανά τον σκληρό σας δίσκο εάν αντιμετωπίσετε σφάλματα. Με τον ίδιο τρόπο μια νέα εγκατάσταση του λειτουργικού σας συστήματος μπορεί να λύσει τα περισσότερα προβλήματα, η αναδιαμόρφωση του σκληρού δίσκου σας είναι ένα κρίσιμο βήμα για την αντιμετώπιση προβλημάτων. Απλώς βεβαιωθείτε ότι τα δεδομένα σας έχουν δημιουργηθεί αντίγραφα ασφαλείας με μια online υπηρεσία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, όπως το Backblaze, εκ των προτέρων (διαβάστε την κριτική Backblaze). 

Πριν μπείτε στη διαδικασία μορφοποίησης, είναι σημαντικό να εξετάσετε τι θα διαμορφώσετε με τον σκληρό δίσκο: ένα σύστημα αρχείων.

Συστήματα αρχείων

Τα συστήματα αρχείων είναι αυτά που χρησιμοποιούν τα λειτουργικά συστήματα για την αποθήκευση δεδομένων σε μια συσκευή αποθήκευσης. Δυστυχώς, δεν υπάρχει ένα de facto σύστημα αρχείων που χρησιμοποιούν όλοι οι σκληροί δίσκοι. Αυτό που χρησιμοποιεί σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τη μονάδα δίσκου και το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιείτε. Εξαιτίας αυτού, πρόκειται να εξετάσουμε τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα συστήματα αρχείων, ώστε να γνωρίζετε τι είναι.

 • NTFS: Το NTFS είναι αυτό που χρησιμοποιούν τα Windows από προεπιλογή. Όπως τα περισσότερα συστήματα αρχείων, είναι περιορισμένη μόλις μετακινηθείτε εκτός των Windows. Μπορείτε να διαβάσετε και να γράψετε σε πλατφόρμες Windows, αλλά οι χρήστες macOS και Linux θα μπορούν να διαβάζουν δεδομένα μόνο από μια μονάδα δίσκου με μορφή NTFS. 
 • EXFAT: Το ExFAT δεν είναι αποκλειστικό σε κανένα λειτουργικό σύστημα. Τα Windows και το macOS μπορούν να διαβάζουν και να γράφουν δεδομένα σε αυτό. Αν και δεν είναι τόσο διαδεδομένο όσο το NTFS, συχνά θα βρείτε μονάδες flash και εξωτερικές μονάδες στερεάς κατάστασης που έχουν μορφοποιηθεί στο ExFAT από το κουτί, επειδή η υποστήριξη πολλαπλών πλατφορμών και η έλλειψη περιορισμών μεγέθους αρχείου το καθιστούν ιδανική επιλογή για plug-and-play ρυθμίσεις. 
 • FAT32: Το FAT32 είναι ο παλαιότερος, άσχημος ξάδελφος του ExFAT. Όπως αυτό το σύστημα αρχείων, λειτουργεί σε Linux, Windows και macOS, και τα τελευταία χρόνια, ήταν η de facto επιλογή για μονάδες flash. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποθηκεύσει αρχεία μεγαλύτερα από 4 GB, οπότε δεν ταιριάζει τα τελευταία χρόνια. 
 • HFS Plus: Παρόμοια με το πώς το NTFS είναι το προεπιλεγμένο σύστημα αρχείων για Windows, το HFS Plus είναι το προεπιλεγμένο σύστημα αρχείων για macOS. Είναι περιορισμένο σε υπολογιστές Windows, αλλά οι χρήστες της Apple θα μπορούν να διαβάζουν και να γράφουν σε μονάδες δίσκου HFS Plus χωρίς προβλήματα.

Ελπίζουμε να είναι σαφές τώρα γιατί είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τα συστήματα αρχείων Αν έχετε δει έναν οδηγό πλευρικής φόρτωσης, όπως τον οδηγό πλευρικής φόρτωσης Kodi, πιθανότατα είδατε προτάσεις για μορφοποίηση σε ExFAT ή FAT32. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτά τα συστήματα αρχείων λειτουργούν σε πλατφόρμες, ενώ τα NTFS και HFS Plus δεν λειτουργούν.

Όποιο σύστημα αρχείων και ο σκληρός δίσκος σας αποστέλλεται είναι αυτό που πρέπει να χρησιμοποιήσετε εάν δεν θέλετε να καταργήσετε όλα τα δεδομένα από τη μονάδα δίσκου. Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να στείλετε τα δεδομένα στη μονάδα δίσκου σας σε μια υπηρεσία αποθήκευσης cloud, όπως το Sync.com, να μορφοποιήσετε τη μονάδα δίσκου και να τα επαναφέρετε (διαβάστε την κριτική μας στο Sync.com).

Πώς να διαμορφώσετε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο

Τώρα που έχουμε τα βασικά στοιχεία μορφοποίησης και συστήματος αρχείων, είναι καιρός να σας δείξουμε πώς να μορφοποιήσετε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο. Θα σας δείξουμε πώς να το κάνετε σε Windows και macOS χρησιμοποιώντας το Samsung T5, το οποίο είναι ένας από τους καλύτερους εξωτερικούς σκληρούς δίσκους, όπως μπορείτε να δείτε στην κριτική μας Samsung T5. 

Επιλέξαμε το T5 επειδή είναι μορφοποιημένο για να ExFAT έξω από το κουτί, πράγμα που σημαίνει ότι λειτουργεί με Windows και macOS αμέσως. 

Πώς να διαμορφώσετε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο στα Windows

Η μορφοποίηση ενός σκληρού δίσκου στα Windows είναι μια απλή υπόθεση, ειδικά αν αφήνετε τα πάντα ως προεπιλογή. Ωστόσο, εάν θέλετε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις, θα πρέπει να γνωρίζετε τις λεπτομέρειες κάθε.

οδηγός μορφοποίησης παραθύρων

Πριν φτάσετε σε αυτά, πρέπει να βρείτε το σκληρό δίσκο που θέλετε να μορφοποιήσετε ακολουθώντας αυτά τα βήματα.

 

 1. Ανοίξτε την Εξερεύνηση αρχείων
 2. Πλοηγηθείτε στο “ο υπολογιστής μου”
 3. Κάντε δεξί κλικ στη μονάδα δίσκου που θέλετε να μορφοποιήσετε
 4. Κάντε κλικ στο “μορφή” 

Στη συνέχεια, τα Windows θα ανοίξουν τον οδηγό μορφοποίησης. Θα ακολουθήσουμε κάθε ρύθμιση στον οδηγό, ώστε να γνωρίζετε ποιες ρυθμίσεις πρέπει να αλλάξετε. 

 • Χωρητικότητα: Αυτό δείχνει τη χωρητικότητα της μονάδας δίσκου. Υπάρχει ένα αναπτυσσόμενο μενού, αλλά η πλήρης χωρητικότητα της μονάδας δίσκου είναι συνήθως η μόνη επιλογή εκτός εάν έχετε ρυθμίσει τα διαμερίσματα. Εάν αυτό ακούγεται σαν ασυναρτησία, αφήστε τη ρύθμιση στην προεπιλεγμένη επιλογή. 
 • Σύστημα αρχείων: Αυτό είναι το σύστημα αρχείων στο οποίο θέλετε να διαμορφώσετε τη μονάδα δίσκου. Υπάρχει ένα προεπιλεγμένο σύστημα αρχείων – συνήθως NTFS για εσωτερικούς δίσκους και ExFAT για εξωτερικά – επομένως είναι καλύτερο να το αφήσετε. Εάν θέλετε να αλλάξετε το σύστημα αρχείων, μπορείτε να το κάνετε εδώ. Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι εσωτερικές μονάδες δίσκου μπορούν να μορφοποιηθούν μόνο σε NTFS. 
 • Μέγεθος μονάδας κατανομής: Το μέγεθος της μονάδας κατανομής είναι πόσο μεγάλο είναι κάθε μονάδα αποθήκευσης στη μονάδα δίσκου. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, το να αφήσετε τη ρύθμιση στην προεπιλογή του είναι η καλύτερη επιλογή, αλλά μπορείτε να διαβάσετε τα μαθηματικά πίσω από αυτό εάν προσπαθείτε να βελτιστοποιήσετε τη μονάδα δίσκου σας.
 • Ετικέτα τόμου: Αυτό είναι που θέλετε να ονομαστεί η μονάδα δίσκου αφού έχει μορφοποιηθεί. Εάν δεν έχει όνομα, τα Windows θα της εκχωρήσουν αυτόματα ένα όνομα. 
 • Γρήγορη διαμόρφωση: Το πλαίσιο γρήγορης μορφής εναλλάσσεται από προεπιλογή. Αυτό σημαίνει ότι τα Windows θα διαγράψουν τη δομή αρχείων της μονάδας δίσκου, αν και τα δεδομένα εξακολουθούν να είναι προσβάσιμα εάν χρησιμοποιείτε εργαλεία εγκληματολογίας σκληρού δίσκου. Η πλήρης μορφή διαρκεί περισσότερο, αλλά θα αντικαταστήσει τα δεδομένα σας και θα σαρώσει για κακούς τομείς.

Αν και περάσαμε τις ρυθμίσεις, το καλύτερο που πρέπει να κάνουμε είναι πιθανό να τους αφήσουμε στις προεπιλογές τους. Μόλις όλα έχουν ρυθμιστεί, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κάνετε κλικ στο “έναρξη” και να περιμένετε να γεμίσει η γραμμή προόδου.

Πώς να διαμορφώσετε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο σε macOS

Η μορφοποίηση και η αντιμετώπιση θεμάτων που σχετίζονται με τον σκληρό δίσκο γενικά, είναι εύκολη στο macOS. Σε αντίθεση με τα Windows, το macOS σάς δίνει τα εργαλεία για τη μορφοποίηση, τη διαμέριση, την επαναφορά και την επιδιόρθωση του σκληρού σας δίσκου από μία οθόνη που μπορεί να βρεθεί στα βοηθητικά προγράμματα σας.

βοηθητικό πρόγραμμα macos-disk

Για να βρείτε την οθόνη, ακολουθήστε αυτά τα βήματα.

 

 1. Ανοίξτε το Finder
 2. Ακολουθήστε τη διαδρομή / εφαρμογές / βοηθητικά προγράμματα και κάντε κλικ στο “βοηθητικό πρόγραμμα δίσκου”
 3. Βρείτε τη μονάδα δίσκου σας στο αριστερό μενού και κάντε κλικ σε αυτήν
 4. Κάντε κλικ στην καρτέλα “Διαγραφή” στην κύρια οθόνη
 5. Επιλέξτε το σύστημα αρχείων που θέλετε να χρησιμοποιήσετε και δώστε ένα όνομα στη μονάδα δίσκου

Μετά από αυτό, τελειώσατε. Το macOS δεν σας δίνει τόσο έλεγχο όσο τα Windows, αλλά όπως εξηγήσαμε, μεγάλο μέρος αυτού του ελέγχου είναι άσχετο. Η διαδικασία μορφοποίησης είναι απλή, με την Apple να περιλαμβάνει οδηγίες βήμα προς βήμα πάνω από τις επιλογές. 

Το μόνο πράγμα που ίσως χρειαστεί να προσέξετε είναι οι επιλογές ασφαλείας. Από προεπιλογή, το macOS μορφοποιεί τη μονάδα δίσκου σας με τον ίδιο τρόπο που κάνει μια γρήγορη μορφή στα Windows, πράγμα που σημαίνει ότι η δομή αρχείων διαγράφεται, αλλά τα δυαδικά δεδομένα εξακολουθούν να υπάρχουν. Μπορείτε να διαγράψετε πλήρως τα δεδομένα χρησιμοποιώντας τις επιλογές ασφαλείας. 

Πώς να διαγράψετε πλήρως έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο

Όπως αναφέρεται σε αυτόν τον οδηγό, η μορφοποίηση του σκληρού σας δίσκου δεν διαγράφει όλα τα δεδομένα από αυτόν. Τα δυαδικά δεδομένα πρέπει να εγγράφονται στη μονάδα δίσκου ανά πάσα στιγμή, οπότε αντί να το αφαιρεί, το λειτουργικό σας σύστημα διαγράφει τη δομή αρχείων, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στα δεδομένα στη μονάδα δίσκου σας.

πώς να διαγράψετε πλήρως έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο

Για όλες τις προθέσεις και σκοπούς, τα δεδομένα σας διαγράφονται. Μπορείτε να γράψετε νέα δεδομένα στη μονάδα δίσκου και το λειτουργικό σας σύστημα θα δείξει ότι υπάρχει διαθέσιμος χώρος. Εάν διαθέτετε σκληρό δίσκο, ωστόσο, κάποιος μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο εγκληματολογίας. Ουσιαστικά, αυτά τα εργαλεία επιτρέπουν στους ανθρώπους να παρακάμψουν τη δομή του λειτουργικού συστήματος και να συνενώσουν τα αρχεία χρησιμοποιώντας τα δυαδικά δεδομένα. 

Όπως είπαμε, ο σκληρός δίσκος πρέπει πάντα να είναι γεμάτος με δυαδικά δεδομένα. Ο μόνος τρόπος για να διαγράψετε πλήρως τα δεδομένα σας είναι να αντικαταστήσετε ό, τι υπάρχει με νέα δυαδικά δεδομένα. Αν και τα ενσωματωμένα βοηθητικά προγράμματα σε Windows και macOS βοηθούν σε τμήματα, ένας χάκερ θα μπορούσε να αντιστρέψει τη διαδικασία για να βρει τα δεδομένα στη μονάδα δίσκου. 

Υπάρχουν λίγες επιλογές για πλήρη κατάργηση δεδομένων. Εάν απαλλαγείτε από τη μονάδα δίσκου, μια κλασική λύση είναι να το πατήσετε μερικές φορές με ένα σφυρί για να σπάσετε τους δίσκους μέσα πριν από την ανακύκλωση. Αν πρέπει να αφαιρέσετε γρήγορα δεδομένα και θέλετε να λειτουργεί η μονάδα δίσκου, ωστόσο, θα χρειαστείτε ένα ξεχωριστό βοηθητικό πρόγραμμα. 

Ένα από τα πιο συνηθισμένα είναι το Darik’s Boot και Nuke. Πρόκειται για ένα έργο ανοιχτού κώδικα που ξαναγράφει τα δεδομένα στη μονάδα σας χρησιμοποιώντας τυχαίες διαδικασίες για να διασφαλίσει ότι δεν είναι ανακτήσιμα. Μπορείτε να πραγματοποιήσετε εκκίνηση στο DBAN αντί του λειτουργικού σας συστήματος για να ξεκινήσετε τη διαδικασία, η οποία είναι ιδανική αν ανακυκλώνετε ή πουλάτε τον υπολογιστή σας.

Τελικές σκέψεις

Ελπίζουμε να εξηγήσουμε τις διαφορές μεταξύ μορφοποίησης και διαγραφής εξωτερικού σκληρού δίσκου. Η μορφοποίηση δεν χρησιμοποιείται μόνο για να απαλλαγούμε από δεδομένα σε μια μονάδα δίσκου. Χρησιμοποιείται επίσης για να κάνει μια μονάδα δίσκου συμβατή με διαφορετικό λειτουργικό σύστημα. Το Western Digital My Book, για παράδειγμα, διαμορφώνεται σε NTFS, αλλά μπορείτε να το διαμορφώσετε ξανά σε ExFAT για χρήση με macOS (διαβάστε την αναθεώρηση Western Digital My Book). 

Εάν θέλετε να προσθέσετε το ρεπερτόριο του εξωτερικού σκληρού δίσκου, διαβάστε τις αξιολογήσεις του εξωτερικού σκληρού δίσκου. Εκεί, θα βρείτε τους αγαπημένους μας φορητούς δίσκους, συμπεριλαμβανομένου του SanDisk Extreme Portable SSD (διαβάστε την κριτική μας SanDisk Extreme Portable). 

Γιατί πρέπει να μορφοποιήσετε τη μονάδα δίσκου σας; Έχετε άλλες ερωτήσεις σχετικά με τη διαδικασία; Ενημερώστε μας στα σχόλια και, όπως πάντα, ευχαριστούμε που διαβάσατε. 

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map