Zapier vs IFTTT: Ποιο είναι καλύτερο για τον αυτοματισμό στο χώρο εργασίας;

Όσον αφορά τη δημιουργία αυτοματοποιημένων σχέσεων μεταξύ εφαρμογών που βασίζονται στον ιστό, δύο υπηρεσίες συνήθως έρχονται στο μυαλό: Zapier και IFTTT. Και οι δύο κάνουν τη διαχείριση ροής εργασίας απλή με εύχρηστες διεπαφές και εξαιρετική υποστήριξη εφαρμογών.

Παρόλο που υπάρχει πολύ αλληλεπικάλυψη ως προς το τι μπορεί να κάνει ο καθένας, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους που μπορεί να κάνουν τη διαφορά κατά την επιλογή του καλύτερου εργαλείου αυτοματοποίησης εργασιών για τις ανάγκες σας. Για να σας βοηθήσουμε να κάνετε αυτήν την επιλογή, έχουμε συγκεντρώσει αυτήν την αναλυτική κριτική αναλύοντας τις ενσωματώσεις, την εμπειρία χρήστη και το κόστος κάθε υπηρεσίας.

Ήρθε η ώρα για το Zapier εναντίον IFTTT.

Τι είναι ο αυτοματισμός στο χώρο εργασίας?

Ο στόχος της αυτοματοποίησης της ροής εργασίας είναι να μειώσει τον αριθμό των χειροκίνητων, συνήθων εργασιών που πρέπει να εκτελέσετε, εξοικονομώντας χρόνο, χρήματα και, ίσως, μειώνοντας την πιθανότητα σφάλματος και επίβλεψης στις καθημερινές εργασίες.

Η μετατόπιση του σύγχρονου εργασιακού χώρου προς το σύννεφο, χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως το cloud storage για τη συνεργασία σε αρχεία, εφαρμογές λογιστικής για τη διαχείριση οικονομικών, εφαρμογές εικονικής ομάδας όπως το Slack και το Trello για την ενδυνάμωση απομακρυσμένου εργατικού δυναμικού και εργαλείων κοινωνικών μέσων για τη διάδοση της επωνυμίας, έκανε τη ζωή ευκολότερη για όλους.

Τα εργαλεία αυτοματισμού στο χώρο εργασίας της ποικιλίας Zapier και IFTTT επιδιώκουν να συνεχίσουν αυτήν την τάση. Αυτό το κάνουν συνδέοντας τις εφαρμογές μαζί μέσω σχέσεων αιτίας-αποτελέσματος ή ενεργοποίησης και δράσης. Δηλαδή, κάτι που συμβαίνει σε μια εφαρμογή προκαλεί ένα συμβάν να συμβεί αυτόματα σε άλλη. Με απλούς όρους: εάν A, τότε B.

Ένα παράδειγμα μιας ρουτίνας εργασίας που θα μπορούσατε να αυτοματοποιήσετε θα ήταν η καταγραφή καρτών Trello που δημιουργήθηκαν πρόσφατα σε ένα υπολογιστικό φύλλο των Φύλλων Google. Ένα άλλο μπορεί να δημιουργεί μια σημείωση στο Evernote (διαβάστε την κριτική μας στο Evernote) κάθε φορά που δημιουργείται ένα νέο tweet.

Ενώ οι Zapier και IFTTT κατατάσσονται ως τα δύο μεγάλα ονόματα στον κλάδο, υπάρχουν και άλλα εκεί έξω όπως το Integromat και το Stringify. Στην πραγματικότητα, όπως και η βιομηχανία διαχείρισης πολλαπλών σύννεφων, η αυτοματοποίηση εργασιών μεταξύ εφαρμογών cloud αναμένεται να σημειώσει σημαντική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, με έναν εντυπωσιακό σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 23,56% από τώρα έως το 2023, όταν θα προσεγγίσει τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Zapier εναντίον IFTTT: Η μάχη αυτοματισμού

Τα Zapier και IFTTT έχουν πολλές ομοιότητες σε αυτό που μπορούν να κάνουν και υποστηρίζουν πολλές από τις ίδιες εφαρμογές. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές διαφορές ότι η επιλογή του ενός από το άλλο θα μπορούσε να είναι λάθος για τις ιδιαίτερες ανάγκες σας.

Ενώ πιστεύουμε ότι το Zapier έχει πιο νόημα ως επιχειρηματικό εργαλείο και το IFTTT είναι καλύτερο για οικιακή χρήση, και οι δύο χαρακτηρισμοί υπερβαίνουν γενικά. Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες συγκρίσεις εφαρμογών που βασίζονται στον ιστό, είτε Dropbox εναντίον Google Drive είτε Hostgator vs Bluehost, η κατώτατη γραμμή σε αυτόν τον διαγωνισμό είναι μια προσωπική και ειδική για τις δικές σας ανάγκες.

Για να σας βοηθήσουμε να λάβετε αυτήν την απόφαση, πρόκειται να χωρίσουμε τη σύγκρισή μας σε τρεις γύρους: ολοκλήρωση, δημιουργία ροής εργασίας και κόστος. Μετά από κάθε γύρο, θα συνοψίσουμε τα ευρήματά μας και θα δηλώσουμε νικητή. Στη συνέχεια, στο τέλος του κομματιού, θα διαλέξουμε έναν γενικό πρωταθλητή. Ας φτάσουμε σε αυτό.

Γύρος πρώτος: Υποστηριζόμενες εφαρμογές

Πρώτον, θα βρούμε έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την επιλογή μεταξύ Zapier και IFTTT: υποστηριζόμενες εφαρμογές. Θα εξετάσουμε τις κατηγορίες εφαρμογών, συγκεκριμένες εφαρμογές και τον συνολικό αριθμό εφαρμογών προτού διαλέξουμε έναν νικητή.

Υποστηριζόμενες εφαρμογές Zapier

Μπορείτε να δείτε την πλήρη σειρά εφαρμογών που υποστηρίζονται από το Zapier στον ιστότοπο της εταιρείας. Δυστυχώς, δεν υπάρχει άμεσος αριθμός πόσων υπάρχουν και δεν μας αρέσει να μετράμε τα τελευταία πέντε (για παράδειγμα, πέντε κορυφαίες υπηρεσίες αποθήκευσης cloud για δωρεάν χώρο αποθήκευσης).

Ο Zapier διεκδικεί πάνω από 1.000 συνδέσεις, κάτι που είναι εντυπωσιακό. Ο υπολογισμός πριν από δύο χρόνια ήταν περίπου 650 όταν η εταιρεία πέρασε ένα εκατομμύριο χρήστες. Πίσω από αυτήν την επιτυχία βρίσκεται το γεγονός ότι η Zapier θέτει μεγάλο μέρος της ανάπτυξης εφαρμογών στα χέρια των χρηστών της, είτε μεμονωμένοι συνεισφέροντες είτε προγραμματιστές εφαρμογών.

Κατά συνέπεια, παρουσιάζονται πολλές κατηγορίες εφαρμογών. Δεν υπάρχει κατηγορία αποθήκευσης cloud, οπότε έπρεπε να κάνουμε κάποια έρευνα για να μάθουμε τι υποστηρίζεται. Μεταξύ των ευρημάτων μας ήταν τα Google Drive, OneDrive, Dropbox, Egnyte Connect, Box και SugarSync. Λείπουν από την επιλογή ήταν δημοφιλή αγαπημένα όπως το iCloud, το MEGA και το pCloud.

Οι κορυφαίες εφαρμογές λήψης σημειώσεων Evernote και OneNote περιλαμβάνονται και οι δύο, όπως και το Zoho Notebook και όλες οι άλλες εφαρμογές που βασίζονται στον Ιστό του Zoho. Οι κορυφαίες επιλογές μας για το καλύτερο λογιστικό λογισμικό υπάρχουν επίσης στα Quickbooks και τα FreshBooks.

Τα εργαλεία διαχείρισης έργων που βασίζονται στον Ιστό αποτελούν μια από τις πιο ανταγωνιστικές αγορές cloud σήμερα και η Zapier υποστηρίζει δεκάδες από αυτές. Μερικά από τα αγαπημένα μας είναι Trello, Asana, JIRA, Podio, Wrike και Basecamp.

Κρίσιμα, θα ανακαλύψετε επίσης τις μεγάλες υπηρεσίες λίστας που πρέπει να υποστηρίζονται, όπως Todoist, Wunderlist, Toodledo και νεοεισερχόμενους Google Tasks. Λείπει, ωστόσο, είναι μεγάλο στο Any.do.

Οι εφαρμογές σελιδοδεικτών είναι μια άλλη διασκεδαστική κατηγορία για αυτοματοποίηση. Ο Zapier υποστήριξε πέντε αυτόνομους σελιδοδείκτες τη στιγμή αυτής της γραφής: Pinterest, Pocket, Instapaper, Pinboard και Vookmark.

Οι υπηρεσίες κοινωνικών μέσων είναι από τις πιο κοινές που περιλαμβάνονται στις σχέσεις αυτοματοποιημένης ροής εργασίας, επομένως είναι καλό να βλέπουμε τις μεγάλες να ενσωματώνονται στο Zapier: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest και Linkedin.

Αυτές είναι μερικές από τις κύριες κατηγορίες και εφαρμογές που ο καθημερινός χρήστης θα βρει ελκυστικές. Το Zapier είναι μεγάλο για εφαρμογές στο χώρο εργασίας, που σημαίνει ότι θα βρείτε πολλά περισσότερα εξειδικευμένα εργαλεία για άτομα όπως οι διαφημιστές κοινωνικών μέσων (Facebook Lead Ads, MailChimp, ClickFunnels) και προγραμματιστές λογισμικού (GitHub, Bitbucket, Visual Studios).

Υποστηριζόμενες εφαρμογές IFTTT

Το IFTTT, όσο μπορούμε να πούμε, υποστηρίζει περίπου τα δύο τρίτα του συνολικού αριθμού εφαρμογών που κάνει η Zapier. Σύμφωνα με τον ιστότοπο IFTTT, ο αριθμός ανέρχεται σε λίγο περισσότερο από 600. Το IFTTT ακολουθεί μια πιο εσωτερική προσέγγιση για την προσθήκη εφαρμογών από το Zapier, το οποίο, χωρίς αμφιβολία, είναι ο λόγος για τον οποίο ο αριθμός είναι πολύ χαμηλότερος.

Η επιλογή πιθανότατα θα είναι αρκετή για καταναλωτές οικιακών και μικρών επιχειρήσεων, αλλά πολλές από τις εφαρμογές στο χώρο εργασίας που περιλαμβάνονται στο Zapier δεν υπάρχουν.

Όπου το IFTTT ξεπερνά το Zapier είναι υποστήριξη συσκευών, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για αυτοματισμό στο σπίτι. Κεντρικό στοιχείο αυτού του πλεονεκτήματος είναι η υποστήριξη για έξυπνους κόμβους όπως το SmartThings, το iHome Control, το Z-Ware και περίπου 50 άλλα. Υποστηρίζονται επίσης οι οικιακοί βοηθοί Amazon Alexa και Google Assistant.

Υπάρχει μια ολόκληρη κατηγορία “συσκευές” για περιήγηση στον ιστότοπο IFTTT. Θα βρείτε συσκευές IoT όπως πλυντήρια πιάτων, ψυγεία, φούρνους, πλυντήρια, στεγνωτήρια και καφετιέρες.

Απόδειξη ότι το μέλλον είναι τώρα: με το IFTTT, μπορείτε να πείτε στο WeMo Coffeemaker σας να αρχίσει να παρασκευάζει μόλις το βραχιολάκι σας FitBit σας καταγράψει ως ξύπνιοι. Εναλλακτικά, μπορείτε να πείτε στην Alexa να πει στον εξυπνότερο βραστήρα σας να βράσει νερό. Εναλλακτικά, μπορείτε να καταγράψετε αυτόματα το ιστορικό πλυντηρίου και στεγνωτηρίου σας σε ένα Φύλλο Google, το οποίο είναι ιδανικό για να βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας παρακολουθούν τις δουλειές τους ενώ ταξιδεύετε στο Μπελίζ.

Όσο δύσκολη είναι η μετάβαση από συσκευές, το IFTTT υποστηρίζει ένα αξιοπρεπές εύρος κατηγοριών cloud, ακόμα κι αν δεν είναι τόσο εντυπωσιακό όσο αυτό που θα έχετε με το Zapier.

Για παράδειγμα, ενώ το Egnyte Connect δεν υποστηρίζεται, το Google Drive, το OneDrive, το Dropbox, το Box και το Amazon Drive είναι διαθέσιμα. Υπάρχουν επίσης μερικές προσωπικές επιλογές αποθήκευσης cloud για όσους έχουν τις δικές τους ρυθμίσεις στο σπίτι, όπως QNAP, Seagate Personal Cloud και WD My Cloud, καμία από τις οποίες δεν υποστηρίζει Zapier.

Οι προσφορές παραγωγικότητας εργασίας περιλαμβάνουν διευθυντές λίστας υποχρεώσεων όπως το Todoist και το Toodledo, αλλά όχι το Wunderlist. Οι εφαρμογές διαχείρισης έργου Trello και Asana υποστηρίζονται και οι δύο, αν και δεν είναι Wrike ή Basecamp. Μεταξύ των καλύτερων εφαρμογών λήψης σημειώσεων είναι το Evernote και το OneNote, αλλά όχι το Zoho Notebook ή ακόμα και το Google Keep.

Η υποστήριξη κοινωνικών μέσων, τουλάχιστον, δεν αμαυρώνεται από σημαντικές τρύπες: υποστηρίζονται όλα τα Facebook, Twitter, Linkedin, Instagram, Tumblr, Pinterest και Twitch.

Μας αρέσει επίσης η συμπερίληψη των προγραμμάτων αναπαραγωγής μουσικής, η οποία συμβάλλει στη θέση του IFTTT ως του νευρικού δικτύου για ένα αυτο-κατασκευασμένο smarthome. Το Spotify, το SoundCloud, το Muzik, το Musixmatch, το Songkick και πολλά άλλα αντιπροσωπεύονται, ενώ το Zapier έχει μόνο το Spotify και το SoundCloud.

Στρογγυλές σκέψεις

Το αν χρησιμοποιείτε Zapier ή IFTTT εξαρτάται κυρίως από το αν υποστηρίζονται οι εφαρμογές που χρησιμοποιείτε. Σε γενικές γραμμές, το Zapier φαίνεται πιο προσανατολισμένο στην ανάπτυξη επιχειρήσεων και λογισμικού, ενώ το IFTTT έχει πιο νόημα για οικιακή χρήση, ειδικά για την υποστήριξη έξυπνων συσκευών.

Αγνοώντας τις περιπτώσεις χρήσης, πρέπει να δώσουμε ένα γύρο στον Zapier. Υποστηρίζει περισσότερες εφαρμογές και επιτρέπει σε οποιονδήποτε χρήστη να προσθέσει εφαρμογές στη σύνθεση, αρκεί αυτή η εφαρμογή να διαθέτει ένα API που βασίζεται σε REST ή XML-RPC.

Νικητής Γύρου Ένα: Ζάπιερ

Δεύτερος γύρος: Δημιουργία ροής εργασίας

Στη συνέχεια, θα ξεκινήσουμε να δημιουργούμε ροές εργασίας με τα Zapier και IFTTT. Με το Zapier, μια αυτοματοποιημένη σχέση μεταξύ δύο εφαρμογών ονομάζεται “zap”, ενώ το IFTTT ακολουθεί τον πιο παραδοσιακό χαρακτηρισμό του “applet” (η εταιρεία τις ονόμαζε συνταγές).

Zapier: Πώς να δημιουργήσετε Zaps

Μερικές φορές έχετε μια συγκεκριμένη ιδέα για τις εργασίες που θέλετε να αυτοματοποιήσετε. Άλλοι, απλώς γνωρίζετε ότι πρέπει να υπάρχει ένας τρόπος για να εργαστείτε γρηγορότερα και εξυπνότερα. Για την τελευταία περίπτωση, το Zapier παρέχει μια διεπαφή με δυνατότητα αναζήτησης για να εξερευνήσετε τα zaps για όλες τις εφαρμογές σας.

Για να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτήν τη διεπαφή, συνδεθείτε στον λογαριασμό σας Zapier και κάντε κλικ στην καρτέλα “ενσωματώσεις”.

Μπορείτε να εισαγάγετε το όνομα της εφαρμογής που θέλετε να συμπεριλάβετε σε ένα zap ή να το επιλέξετε από τη λίστα. Μόλις επιλέξετε μια εφαρμογή, πιο κάτω από τη σελίδα θα δείτε ποια zaps είναι διαθέσιμα σε εσάς χωρίς να τα δημιουργήσετε εσείς.

Μπορείτε επίσης να εισαγάγετε εφαρμογές ταυτόχρονα εάν θέλετε να δείτε πιο συγκεκριμένες σχέσεις ροής εργασίας. Για παράδειγμα, αν επιλέξετε “Egnyte” και “Slack”, θα εμφανιστούν πιθανά zaps που περιλαμβάνουν αυτές τις δύο εφαρμογές.

Το Zapier παρέχει έναν οδηγό για να σας καθοδηγήσει στη διαδικασία δημιουργίας ενός zap, το οποίο απαιτεί τον καθορισμό μιας σκανδάλης και μιας ενέργειας. Δεν απαιτείται ειδική γνώση ανάπτυξης για αυτό, σε αντίθεση με την προσθήκη μιας νέας εφαρμογής.

Στο αριστερό περιθώριο, μπορείτε να ονομάσετε το zap και να ελέγξετε και να επεξεργαστείτε τα βήματα καθώς τα ολοκληρώνετε. Το κεντρικό τμήμα της διεπαφής περιέχει το τρέχον βήμα, ξεκινώντας με την επιλογή μιας εφαρμογής ενεργοποίησης.

Μπορείτε να επιλέξετε μια εφαρμογή τρίτου μέρους ή μία από τις πολλές εφαρμογές Zapier. Οι επιλογές περιλαμβάνουν χρονοπρογραμματιστή, ο οποίος θα σας βοηθήσει να ενεργοποιήσετε μια συγκεκριμένη ενέργεια σε μια εφαρμογή, όπως να κάνετε ταυτόχρονη ανάρτηση στο Facebook και στο Twitter ή να ξεκινήσετε μια καμπάνια email MailChimp.

Μόλις κάνετε την επιλογή σας, θα εμφανιστεί μια λίστα πιθανών ενεργοποιήσεων για αυτήν την εφαρμογή. Για παράδειγμα, επιλέξτε το Evernote και θα δείτε τρεις συνήθεις κανόνες ετικέτας:

  • Νέα σημείωση: ενεργοποιείται όταν δημιουργείται μια νέα σημείωση
  • Προστέθηκε νέα ετικέτα: ενεργοποιείται όταν προστίθεται μια ετικέτα σε μια σημείωση
  • Νέα υπενθύμιση: ενεργοποιείται όταν μια χρονολογημένη υπενθύμιση προστίθεται σε ένα σημειωματάριο

Επιλέξτε ένα και θα σας ζητηθεί να δώσετε στο Zapier άδεια πρόσβασης στην εφαρμογή. Πολλές εφαρμογές χρησιμοποιούν το OAuth, πράγμα που σημαίνει ότι το Zapier δεν θα αποθηκεύει τον κωδικό πρόσβασής σας. Μπορείτε επίσης να ορίσετε πόσο καιρό θα έχει άδεια η Zapier να έχει πρόσβαση.

Στη συνέχεια, το Zapier θα σας καθοδηγήσει σε συγκεκριμένα βήματα για την εφαρμογή και θα ενεργοποιήσει το μυαλό σας. Με το Evernote zap, έπρεπε να επιλέξουμε μια συγκεκριμένη ετικέτα και να υποδείξουμε σε ποια σημειωματάρια θέλαμε να εφαρμόσει το zap.

Μόλις τα κάνετε όλα αυτά, ο Zapier θα δοκιμάσει μια δοκιμή. Θα πρέπει να έχετε ένα πρόσφατο συμβάν ενεργοποίησης για να το εντοπίσετε (με το Evernote, χρειαζόμασταν μια σημείωση που πρόσφατα επισημάνθηκε ως “ιδέα βιβλίου”).

Στη συνέχεια, θα πρέπει να επιλέξετε την εφαρμογή δράσης σας. Αυτή είναι η εφαρμογή στην οποία θα πραγματοποιηθεί μια ενέργεια σε περίπτωση που ενεργοποιηθεί η σκανδάλη σας. Γενικά, οι ενέργειες ξεκινούν περίπου πέντε λεπτά μετά την ενεργοποίηση για συνδρομητές ή 15 λεπτά μετά από δωρεάν χρήστες (βλ. Τρίτο γύρο, τιμολόγηση).

Θα μπορείτε να αναζητήσετε στο Zapier μια λίστα με υποστηριζόμενες εφαρμογές για να διαλέξετε. Αφού το κάνετε, θα εμφανιστεί μια λίστα με δημοφιλείς δράσεις. Μπορείτε επίσης να δείτε λιγότερο δημοφιλείς ενέργειες κάνοντας κλικ στην επιλογή “εμφάνιση λιγότερο κοινών επιλογών”.

Επιλέξαμε το Slack ως την εφαρμογή δράσης μας και επιλέξαμε μια σκανδάλη για να στείλουμε ένα νέο άμεσο μήνυμα κάθε φορά που η ετικέτα “ιδέα βιβλίου” προστίθεται σε μια σημείωση. Κάτι τέτοιο ανοίγει πολλές επιλογές προσαρμογής, όπως το να εμφανίζεται το DM σαν να προήλθε από εμάς σε αντίθεση με ένα bot Zapier, να δημιουργήσετε ένα συγκεκριμένο μήνυμα και να επιλέξετε ένα εικονίδιο bot.

Μόλις κάνετε τις επιλογές σας, θα μπορείτε να ελέγξετε την ενέργεια.

Κάντε κλικ στο “συνέχεια” και το Zapier θα δοκιμάσει την ενέργεια για να βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί. Μόλις τελειώσετε, μπορείτε να προσθέσετε ένα άλλο βήμα ή να κάνετε κλικ στο “ολοκλήρωση”.

Τα Zaps μπορούν να απενεργοποιηθούν ή να ενεργοποιηθούν όπως θέλετε. Ο ευκολότερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι με το ταμπλό Zapier, όπου μπορείτε επίσης να μετονομάσετε και να επεξεργαστείτε zaps.

Ο πίνακας ελέγχου διαθέτει επίσης καρτέλες για έλεγχο των ενεργοποιημένων zaps (ιστορικό εργασιών) και εξουσιοδοτήσεις εφαρμογών (συνδεδεμένοι λογαριασμοί). Η καρτέλα ιστορικού εργασιών σάς επιτρέπει να ταξινομήσετε τα zaps κατά ημερομηνία και τις καταστάσεις zap όπως “επιτυχία”, “διακοπή / σφάλμα” και “αναμονή / προγραμματισμένη”.

Από την καρτέλα Σύνδεση λογαριασμών, μπορείτε να προσθέσετε νέους λογαριασμούς ή να απενεργοποιήσετε οποιονδήποτε δεν χρησιμοποιείτε πλέον. Αυτό καθιστά εύκολο τον καθαρισμό ανεπιθύμητων εξουσιοδοτήσεων.

Συνολικά, το Zapier είναι εύκολο στη χρήση. Δεν αγγίξαμε πολλά από τα πιο τεχνικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε, τα οποία περιλαμβάνουν μεγαλύτερη καμπύλη εκμάθησης, αλλά οι περισσότεροι χρήστες δεν θα θεωρήσουν απαραίτητο να βυθιστούν τόσο μακριά στη μηχανική του εργαλείου.

IFTTT: Τρόπος δημιουργίας μικροεφαρμογών

Οι μικροεφαρμογές, εξ ορισμού, είναι μικρά προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί για την εκτέλεση λειτουργιών χρησιμότητας. Για IFTTT, οι μικροεφαρμογές αναφέρονται στις σχέσεις ενεργοποίησης και δράσης που δημιουργείτε μεταξύ προγραμμάτων. Όπως και με τα zaps, οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες μικροεφαρμογές έχουν ήδη δημιουργηθεί και το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να επιλέξετε τις εφαρμογές σας για να δείτε τι είναι δυνατό.

Ο ιστότοπος IFTTT διαθέτει καρτέλα «ανακάλυψη» και καρτέλα «αναζήτηση» για εύρεση μικροεφαρμογών. Η καρτέλα Discover έχει σχεδιαστεί για να προτείνει ιδέες αυτοματισμού που ίσως δεν έχετε σκεφτεί διαφορετικά.

Τις περισσότερες φορές, θα θέλετε να χρησιμοποιήσετε την καρτέλα αναζήτησης, η οποία σας επιτρέπει να αναζητήσετε συγκεκριμένες εφαρμογές και να κάνετε αναζήτηση ανά κατηγορία. Μόλις επιλέξετε την εφαρμογή που θέλετε να δημιουργήσετε, το IFTTT θα επιστρέψει μια λίστα προκατασκευασμένων μικροεφαρμογών.

Για παράδειγμα, εισαγάγετε τα “Φύλλα Google” και το IFTTT θα φέρει προτάσεις για πράγματα όπως η αποθήκευση tweets σε ένα υπολογιστικό φύλλο και η αυτόματη παρακολούθηση των ωρών εργασίας στο Google Drive.

Κάντε κλικ σε οποιαδήποτε από τις προτάσεις για να την ενεργοποιήσετε.

Πριν από την εφαρμογή μιας μικροεφαρμογής, θα πρέπει φυσικά να εξουσιοδοτήσετε μια σύνδεση μεταξύ οποιασδήποτε εμπλεκόμενης εφαρμογής και IFTTT.

Εάν δεν βρίσκετε μια προεγκατεστημένη μικροεφαρμογή που να ταιριάζει με τη λειτουργία που έχετε στο μυαλό σας, μπορείτε να δημιουργήσετε τη δική σας κάνοντας κλικ στο κουμπί “νέα μικροεφαρμογή” στην επάνω δεξιά πλευρά της διεπαφής. Θα ανακατευθυνθείτε σε μια νέα σελίδα με τη φράση “αν αυτό τότε αυτό” σε μεγάλο κείμενο στην οθόνη.

Κάντε κλικ στο “τότε” για να προσθέσετε μια σκανδάλη. Θα ανακατευθυνθείτε σε μια σελίδα με μια λίστα υποστηριζόμενων εφαρμογών. Περιηγηθείτε στη λίστα ή χρησιμοποιήστε τη γραμμή αναζήτησης για να βρείτε την εφαρμογή που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε.

Αφού εξουσιοδοτήσετε την πρόσβαση στην εφαρμογή, εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, θα εμφανιστεί μια λίστα πιθανών ενεργοποιήσεων για την εφαρμογή που επιλέξατε.

Ορισμένοι κανόνες ετικέτας έχουν επίσης ορισμούς υπο-σκανδάλης. Για παράδειγμα, εάν επιλέξετε να ενεργοποιήσετε ένα συμβάν κάθε φορά που δημοσιεύετε ένα tweet, μπορείτε στη συνέχεια να επιλέξετε αν θα συμπεριλάβετε retweets και @replies.

Μόλις είστε έτοιμοι, κάντε κλικ στην επιλογή “δημιουργία σκανδάλης”. Θα επιστρέψετε στην κύρια οθόνη δημιουργίας μικροεφαρμογών, όπου μπορείτε τώρα να κάνετε κλικ στο “τότε” για να προσθέσετε μια ενέργεια.

Και πάλι, μπορείτε να επιλέξετε από μια λίστα εφαρμογών, καθεμία από τις οποίες έχει μια σειρά πιθανών ενεργειών. Τα Φύλλα Google, για παράδειγμα, σας επιτρέπουν να προσθέσετε μια σειρά σε ένα υπολογιστικό φύλλο ή να ενημερώσετε ένα κελί υπολογιστικού φύλλου.

Ανάλογα με την εφαρμογή που επιλέγετε, θα σας δοθούν επιλογές για τον περαιτέρω προσδιορισμό αυτής της ενέργειας. Χρησιμοποιώντας τα φύλλα Google και την ενέργεια “ενημέρωση κελιού”, καταφέραμε να υποδείξουμε μια διαδρομή φακέλου, ένα όνομα υπολογιστικού φύλλου, μια θέση κελιού και να επισυνάψουμε τιμές σε tweets (χρησιμοποιήσαμε το Twitter ως δοκιμαστική σκανδάλη).

Μόλις ολοκληρωθεί αυτό, μπορείτε να ελέγξετε τη μικροεφαρμογή σας και να κάνετε κλικ στο “φινίρισμα”, εάν ικανοποιηθείτε.

Στο μέλλον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την καρτέλα “applets” στην περιοχή “my applets” για να δείτε όσα έχετε φτιάξει. Για να τα ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε, απλώς κάντε κλικ στην επιθυμητή μικροεφαρμογή και χρησιμοποιήστε το κουμπί εναλλαγής.

Μπορείτε επίσης να δείτε και να αποσυνδέσετε υπηρεσίες εξουσιοδοτημένες για πρόσβαση IFTTT κάνοντας κλικ στην καρτέλα “υπηρεσίες” στα δεξιά της καρτέλας applets.

Θα πρέπει να κάνετε κλικ στην εφαρμογή, να κάνετε κλικ στις ρυθμίσεις στη σελίδα της εφαρμογής, να κάνετε κλικ στην αποσύνδεση στη σελίδα ρυθμίσεων και, στη συνέχεια, να επιβεβαιώσετε ότι γνωρίζετε τι κάνετε. Εν ολίγοις: Το IFTTT δεν διευκολύνει τη διαχείριση συνδεδεμένων εφαρμογών όπως το Zapier, με το οποίο μπορεί να γίνει από μία μόνο σελίδα.

Ενώ μπορείτε να δείτε ένα ιστορικό δραστηριότητας χρησιμοποιώντας τη διεπαφή IFTTT, οι επιλογές για τον έλεγχο των μικροεφαρμογών και των συμβάντων δεν είναι τόσο καλά κατασκευασμένες ή ενημερωτικές όσο βρίσκονται στο Zapier.

Στρογγυλές δύο σκέψεις

Και οι δύο υπηρεσίες είναι εύχρηστες, αν και οι αρχάριοι μπορεί να βρουν το IFTTT πιο προσιτό. Το Zapier παρέχει περισσότερες επιλογές για τη δημιουργία σχέσεων εφαρμογών και έναν καλύτερο πίνακα ελέγχου για την εποπτεία όλων από το IFTTT. Παίρνουμε ξανά με τον Zapier.

Νικητής Γύρου 2: Ζάπιερ

Γύρος τρίτος: Τιμολόγηση

Έχοντας καλύτερη ιδέα για το τι μπορεί να κάνει κάθε εργαλείο, είναι πολύ πιθανό να έχετε ήδη επιλέξει ανάμεσα στο Zapier και το IFTTT βάσει του οποίου έχει τις δυνατότητες που ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες σας.

Υπάρχει αρκετή αλληλεπικάλυψη μεταξύ των δύο ότι η απόφαση δεν είναι προφανής για μερικούς ανθρώπους. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι η απόφασή σας βασίζεται σε άλλα ζητήματα, όπως το κόστος, το θέμα του τελικού γύρου μας.

Σχέδια τιμών Zapier

Το Zapier διαθέτει μια ωραία γκάμα επιλογών συνδρομής, ξεκινώντας με ένα δωρεάν πρόγραμμα που θα είναι αρκετό για ορισμένους χρήστες. Το Zapier Free σάς επιτρέπει να διατηρείτε πέντε ενεργά zaps κάθε φορά και να σας περιορίζει σε 100 εργασίες ανά μήνα (μια εργασία είναι ολοκληρωμένη zap).

Με τη δωρεάν έκδοση, δεν μπορείτε να συμπεριλάβετε premium εφαρμογές σε zaps. Μερικά παραδείγματα εφαρμογών premium περιλαμβάνουν το Salesforce, το Shopify, το PayPal και τα Quickbooks Online (διαβάστε την κριτική των Quickbooks).

Άλλοι περιορισμοί με το Zapier Free είναι ότι δεν επιτρέπεται να δημιουργείτε zaps πολλαπλών βημάτων ή εργασίες αυτόματης αναπαραγωγής. Αυτόματο παιχνίδι σημαίνει ότι εάν μια εργασία αποτύχει λόγω κάτι σαν προσωρινή διακοπή της υπηρεσίας, ο Zapier θα προσπαθήσει ξανά, ώστε να μην χρειάζεται να το κάνετε χειροκίνητα.

Εάν αυτοί οι περιορισμοί δεν λειτουργούν για εσάς, έχετε τέσσερα επίπεδα συνδρομών για να διαλέξετε. Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι συνδρομές δεν είναι φθηνές.

Σχέδια: Δωρεάν: Μίζα: Επαγγελματική: Επαγγελματική Συν:
Μηνιαίο κόστος (χρεώνεται ετησίως)Ελεύθερος20 $50 $125 $
Μηνιαίο κόστος (Μηνιαία χρέωση)Ελεύθερος25 $62,50 $156,25 $
Ζάπ5 κάθε φορά20 κάθε φορά50 κάθε φορά125 κάθε φορά
Εργασίες ανά μήνα1001000300010000
Premium εφαρμογέςΟχιΝαίΝαίΝαί
Εργασίες AutoreplayΟχιΟχιΝαίΝαί

Το χαμηλότερο επίπεδο, το Zapier Starter, θα σας αποφέρει 20 $ ανά μήνα – και μόνο εάν πληρώνετε για ένα χρόνο εκ των προτέρων. Μετάβαση σε μήνα, και θα σας κοστίσει 20 τοις εκατό περισσότερο.

Για τους περισσότερους χρήστες οικιακών και μικρών επιχειρήσεων, το πρόγραμμα Starter ελπίζουμε να είναι αρκετό, δεδομένου ότι το κόστος υπερδιπλασιάζεται, εάν χρειαστεί να κάνετε αναβάθμιση σε Zapier Professional. Το Professional Plus, εν τω μεταξύ, είναι εντελώς ακριβό στα 125 $ ανά μήνα, εάν πληρώνετε ένα χρόνο εκ των προτέρων (δηλαδή 1500 $ εκ των προτέρων).

Η Zapier έχει μια πολιτική επιστροφής χρημάτων εάν είστε δυσαρεστημένοι, η οποία περιλαμβάνει επιστροφές χρημάτων για όσους ξέχασαν να ακυρώσουν την υπηρεσία τους ή απλώς ήταν δυσαρεστημένοι μετά τη χρήση τους για μερικούς μήνες.

Σχέδια τιμών IFTTT

Το IFTTT είναι δωρεάν χωρίς περιορισμούς οποιουδήποτε είδους. Δεν υπάρχουν καθόλου επιλογές συνδρομής, κάτι που προκαλεί έκπληξη δεδομένου ότι ο ανταγωνισμός είναι αραιός στην αγορά αυτοματισμού εφαρμογών.

Εάν αναρωτιέστε πώς η FTTT παραμένει στην επιχείρηση, η εταιρεία βασίζεται κυρίως στους επενδυτές. Σύμφωνα με την Crunchbase, έχει λάβει χρηματοδότηση άνω των 60 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στρογγυλές τρεις σκέψεις

Ο τρίτος γύρος χωρίς ερώτηση είναι υπέρ του IFTTT. Παρόλο που υπήρχαν φήμες για το IFTTT για την καθιέρωση συνδρομητικών υπηρεσιών, καμία δεν έχει αποδώσει. Βάζοντας το κόστος στους επενδυτές δεν θα διαρκέσει για πάντα, φυσικά, καθώς τους αρέσει να βλέπουν αποδόσεις.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει λόγος να μην επιλέξετε IFTTT σε σχέση με το Zapier εάν διαθέτει τις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε εκτός εάν το Zapier Free ικανοποιεί τις ανάγκες σας.

Νικητής Γύρου Τριών: IFTTT

Η ετυμηγορία

Σε δύο γύρους στον πρώτο, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να πούμε ότι το Zapier είναι η πιο εντυπωσιακή υπηρεσία αυτοματισμού. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι η καλύτερη υπηρεσία για εσάς.

Για όσους θέλουν να αυτοματοποιήσουν τη χρήση οικιακών συσκευών, το Zapier δεν θα βοηθήσει. Οι περισσότεροι χρήστες οικιακών και μικρών επιχειρήσεων θα βρουν όλες τις εφαρμογές που χρειάζονται κάτω από την ομπρέλα του IFTTT. Δεδομένου ότι το IFTTT είναι δωρεάν και το Zapier μπορεί να είναι ακριβό, αυτοί οι χρήστες θα θέλουν να δώσουν πρώτα στο IFTTT. Εάν το IFTTT δεν ικανοποιεί τις ανάγκες σας, τότε, Zapier (δείτε τι κάναμε εκεί;).

Τελικός νικητής: Zapier

Ποιο από τα δύο είναι το εργαλείο αυτοματοποίησης της επιλογής σας; Μοιραστείτε τις σκέψεις σας παρακάτω και ευχαριστώ για την ανάγνωση.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me