Ο απόλυτος οδηγός για κοινόχρηστους δίσκους των Windows

Εάν είστε κάποιος που μεγάλωσε με Windows, ίσως να γνωρίζετε ήδη πολλά για τις κοινές μονάδες δίσκου των Windows και τη χαρτογράφηση μιας μονάδας δίσκου δικτύου.

Αλλά, ξέρετε τα πάντα?

Γνωρίζατε ότι πόροι όπως σκληροί δίσκοι, εξωτερικοί δίσκοι, ακόμη και εκτυπωτές είναι εύκολο να μοιραστούν στο ίδιο δίκτυο; Σήμερα, εάν θέλουμε να μοιραστούμε ένα αρχείο μεταξύ υπολογιστών που έχουν πρόσβαση στην ίδια σύνδεση στο Διαδίκτυο, μπορούμε:

Χρησιμοποιήστε μια μονάδα flash USB ή έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο

Ανέβασε το στο σύννεφο στη συνέχεια κατεβάστε το

Χρησιμοποιήστε κοινόχρηστους δίσκους

Οι δύο πρώτες μέθοδοι λειτουργούν σε οποιονδήποτε υπολογιστή, ανεξάρτητα από τα λειτουργικά τους συστήματα και ίσως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν πλέον κοινόχρηστες μονάδες δίσκου στα Windows.

Λοιπόν, εδώ είναι μερικές ειδήσεις για εσάς, αν και η χρήση κοινών δίσκων των Windows μπορεί να είναι μια παλιά τεχνική, εξακολουθεί να είναι πολύ χρήσιμη και αποτελεσματική.

Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσω ό, τι πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τα Windows Shared Drives.

Τώρα, δεν κάνω υποσχέσεις, αλλά αυτό το άρθρο έχει τη δυνατότητα να σας μετατρέψει σε Windows Shared Drives Ninja.

Contents

Τι είναι οι κοινόχρηστοι δίσκοι των Windows?

Το λειτουργικό σύστημα Windows της Microsoft επιτρέπει στους χρήστες να μοιράζονται:

Οδηγοί

Φάκελοι

Αρχεία

Άλλοι πόροι

Με υπολογιστές στο ίδιο δίκτυο.

Μια κοινόχρηστη μονάδα δίσκου μπορεί να αντιστοιχιστεί απευθείας σε έναν υπολογιστή προορισμού, όπου μια ξεχωριστή μονάδα δίσκου ή πόρος (όπως ένας εκτυπωτής) μπορεί να γίνει κοινή χρήση μέσω οικιακών ομάδων ή του οδηγού κοινής χρήσης.  

Αλλά πριν ασχοληθούμε με το πώς να το κάνουμε, ας συζητήσουμε όλες τις βασικές έννοιες πίσω από τις κοινές μονάδες δίσκων των Windows.

Κάνοντας τα βασικά

1. Λογαριασμοί χρηστών (Microsoft / Τοπικός λογαριασμός)

Με ένα λειτουργικό σύστημα πολλών χρηστών, όπως τα Windows, πρέπει να έχετε λογαριασμό χρήστη για πρόσβαση σε οτιδήποτε. Ένας λογαριασμός χρήστη περιέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και ρυθμίσεις που ενημερώνουν τα Windows σε ποιους φακέλους, αρχεία και πόρους δικτύου έχει πρόσβαση ένας χρήστης στον υπολογιστή.

Οι λογαριασμοί χρηστών διαχειρίζονται μεταβαίνοντας στη διεύθυνση:

Πίνακας Ελέγχου -> Λογαριασμοί χρηστών και οικογενειακή ασφάλεια -> Λογαριασμός χρήστη.

Κάθε λογαριασμός χρήστη στα Windows έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

Όνομα χρήστη: Το όνομα που δόθηκε στον λογαριασμό

Κωδικός πρόσβασης: Συνδέεται με το όνομα χρήστη, απαιτείται για τη σύνδεση στο σύστημα.

Στα Windows 7 και σε παλαιότερες εκδόσεις, οι κενοί κωδικοί πρόσβασης ήταν έγκυροι. Υπάρχουν δύο τύποι λογαριασμών χρηστών που χρησιμοποιούνται για τη σύνδεση στα Windows:

2. Λογαριασμός Microsoft

Εάν χρησιμοποιείτε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να συνδεθείτε στα Windows, αντί για ένα τυπικό όνομα χρήστη, τότε χρησιμοποιείτε Λογαριασμό Microsoft για πρόσβαση στο σύστημα.

Πολλοί πιστεύουν ότι ένα email Outlook είναι το μόνο που σχετίζεται με έναν λογαριασμό Microsoft, αλλά αυτό δεν ισχύει. Η Microsoft επιτρέπει επίσης στους χρήστες να εγγράφουν υπηρεσίες email τρίτων όταν δημιουργούν έναν λογαριασμό για πρώτη φορά στα Windows.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα ενός λογαριασμού Microsoft είναι το γεγονός ότι οι χρήστες έχουν επίσης πρόσβαση σε άλλες υπηρεσίες της Microsoft, όπως το Microsoft Office Online και OneDrive.

Επίσης, ο ίδιος λογαριασμός Microsoft λειτουργεί και με τηλέφωνα Windows και κονσόλες Xbox. Δεν χρειάζεται να δημιουργήσετε ξεχωριστό λογαριασμό για κάθε υπηρεσία.


© Cloudwards.net

3. Τοπικοί λογαριασμοί

Οι τοπικοί λογαριασμοί δεν συνδέονται στο Διαδίκτυο, σε αντίθεση με τους λογαριασμούς Microsoft.

Οι τοπικοί λογαριασμοί υπάρχουν μόνο σε τοπικό σύστημα. Με έναν τοπικό λογαριασμό χρήστη, είναι δυνατό να οριστούν ορισμένοι χρήστες ως διαχειριστές και άλλοι με περιορισμένη πρόσβαση.

Οι τοπικοί λογαριασμοί μπορούν να έχουν κενούς κωδικούς πρόσβασης, αλλά επειδή υπάρχουν μόνο τοπικά, δεν μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε για πρόσβαση σε πολλές συσκευές ή υπηρεσίες.


© Cloudwards.net

4. Ομάδες χρηστών

Ξέρω ότι ίσως αναρωτιέστε γιατί συζητάμε για λογαριασμούς χρηστών σε ένα άρθρο σχετικά με την κοινή χρήση δίσκων σε Windows.

Λοιπόν, εδώ είναι ο λόγος.

Για να μοιραστείτε ένα αρχείο ή φάκελο μέσω κοινόχρηστων δίσκων των Windows, δημιουργήστε μια ομάδα χρηστών με την ίδια πρόσβαση και δικαιώματα ασφαλείας. Μια συλλογή λογαριασμών χρηστών ονομάζεται ομάδα χρηστών και κάθε λογαριασμός χρήστη αποτελεί μέρος τουλάχιστον μιας ομάδας εργασίας.

Τώρα, υπάρχουν δύο τύποι ομάδων χρηστών – Ομάδες εργασίας και Οικιακές ομάδες. Ενώ και οι δύο ορίζουν μια ομάδα υπολογιστών που μοιράζονται πόρους, διαφέρουν ως προς τον τρόπο διαχείρισης αυτών των πόρων από κάθε σύμπλεγμα.

Δείτε πώς διαφέρουν τα δύο:

Η οικιακή ομάδα λειτουργεί μόνο με Windows 7 και νεότερες εκδόσεις

Οι ομάδες εργασίας συνεργάζονται με όλες τις εκδόσεις των Windows πριν από τις 7

5. Ομάδα εργασίας

Η ομάδα εργασίας είναι μια συλλογή υπολογιστών που είναι συνδεδεμένοι στο ίδιο τοπικό δίκτυο. Όλοι οι υπολογιστές σε αυτό το είδος ομάδας είναι ομότιμοι, και ο ένας δεν έχει τον έλεγχο ενός άλλου.

Οι ομάδες εργασίας δεν έχουν κωδικούς πρόσβασης και έχουν σχεδιαστεί κυρίως για μικρότερα δίκτυα. Η Microsoft συνιστά την προσθήκη όχι περισσότερων από 20 υπολογιστών στην ίδια ομάδα εργασίας.

Οι υπολογιστές που αποτελούν μέρος μιας ομάδας εργασίας δεν χρειάζεται να εκτελούν την ίδια έκδοση των Windows. Ενώ υποστηρίζει τόσο IPv4 όσο και IPv6, η εγκατάσταση απαιτεί τουλάχιστον κάποια βασική τεχνική εξειδίκευση.

6. Οικιακή ομάδα

Το Homegroup είναι μια πιο προηγμένη μορφή μιας ομάδας εργασίας, καθώς παρέχει προστασία με κωδικό πρόσβασης και δεν έχει κανένα όριο στον αριθμό των υπολογιστών που μπορούν να συμμετάσχουν.

Επίσης, οι οικιακές ομάδες έχουν μια απλή και απλή ρύθμιση και μπορεί να εκτείνεται σε ένα ολόκληρο υποδίκτυο. Αλλά οι οικιακές ομάδες απαιτούν Windows 7 ή νεότερη έκδοση και σύνδεση IPv6.

7. Είναι ο υπολογιστής σας μέρος μιας ομάδας εργασίας?

Όπως ανέφερα προηγουμένως, κάθε υπολογιστής είναι από προεπιλογή μέρος μιας ομάδας εργασίας, που συνήθως ονομάζεται «WORKGROUP».

Για διασταύρωση, μεταβείτε στο: Πίνακας ελέγχου ->  ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ -> Σύστημα.

Τώρα, θα υπάρχει μια ενότητα που ονομάζεται Όνομα υπολογιστή, τομέας και ρυθμίσεις ομάδας εργασίας και θα πρέπει να μπορείτε να βρείτε το όνομα της ομάδας εργασίας του υπολογιστή σας εκεί.


© Cloudwards.net

8. Δίκτυο Drive και τοποθεσία

Η μονάδα δίσκου δικτύου είναι ένας φάκελος που είναι κοινόχρηστος από άλλον υπολογιστή ή συσκευή, στο ίδιο δίκτυο.

Ονομάζεται επίσης αντιστοιχισμένη μονάδα δίσκου, έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

Ένα καθορισμένο γράμμα μονάδας δίσκου, όπως και όλοι οι άλλοι τοπικοί χωρισμένοι δίσκοι

Απαιτούνται διαπιστευτήρια για να αποκτήσετε πρόσβαση σε μια μονάδα δίσκου δικτύου

Ενώ οι δίσκοι δικτύου ή οι αντιστοιχισμένες μονάδες χρησιμοποιούνται για την κοινή χρήση αρχείων και φακέλων, τα Windows επιτρέπουν επίσης στους χρήστες να μοιράζονται και να δημιουργούν συντομεύσεις σε διακομιστές FTP και κοινές χρήσεις ιστού.

Μια τοποθεσία δικτύου δημιουργεί μια συντόμευση σε μια τοποθεσία web. Μπορεί είτε να δείχνει τους πόρους που βρίσκονται σε ένα δίκτυο είτε εξωτερικούς πόρους που βρίσκονται στο Διαδίκτυο.

Ακριβώς όπως οι μονάδες δίσκου δικτύου, μια τοποθεσία δικτύου χρειάζεται επίσης τα κατάλληλα διαπιστευτήρια για σύνδεση, αλλά δεν έχει συσχετιστεί ένα γράμμα μονάδας δίσκου.


© Cloudwards.net
Επαγγελματική συμβουλή – Μόνο ένας λογαριασμός χρήστη που συνδέεται με μονάδες δίσκου δικτύου και τοποθεσίες μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτές. Δεν είναι διαθέσιμα σε άλλους χρήστες, ακόμα κι αν είναι συνδεδεμένοι στο ίδιο σύστημα.

 

9. Όνομα υπολογιστή

Όταν ένα λειτουργικό σύστημα εγκαθίσταται σε υπολογιστή, τα Windows ζητούν από το χρήστη να δώσει ένα όνομα στο σύστημα και αυτό είναι πλέον το όνομα του υπολογιστή.

Τώρα, ο λόγος για τον οποίο ένα όνομα υπολογιστή είναι τόσο σημαντικό είναι ότι βοηθά στον εντοπισμό του υπολογιστή όταν είναι μέρος ενός δικτύου.


© Cloudwards.net

Επαγγελματική συμβουλή – Για να ελέγξετε το όνομα του υπολογιστή σας, μεταβείτε στον Πίνακα Ελέγχου -> ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ -> Σύστημα. Το όνομα του υπολογιστή βρίσκεται στην ενότητα Όνομα υπολογιστή, τομέας και ομάδα εργασίας.

10. Διεύθυνση IP

Όταν συνδέεται σε δίκτυο, κάθε υπολογιστής ή συσκευή λαμβάνει αυτόματα μια διεύθυνση IP από το δρομολογητή και δεδομένου ότι όλες οι διευθύνσεις IP είναι μοναδικές, βοηθούν επίσης στη διάκριση μεταξύ διαφορετικών υπολογιστών στο δίκτυο.

Ενώ οι διευθύνσεις IP είναι δυαδικοί αριθμοί, εμφανίζονται με ευανάγνωστες σημειώσεις, όπως 192.168.1.1.

Όταν συνδέεται στο ίδιο δίκτυο, κάθε συσκευή έχει μια μοναδική διεύθυνση IP, αλλάζοντας το τελευταίο ψηφίο, αλλά τα υπόλοιπα ψηφία παραμένουν ίδια. Αν και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βρείτε τη διεύθυνση IP ενός υπολογιστή, ένας απλός τρόπος που λειτουργεί σε όλες τις εκδόσεις των Windows είναι:

Μεταβείτε στη γραμμή εντολών πατώντας Windows + R για να ανοίξετε το παράθυρο εκτέλεσης, στη συνέχεια πληκτρολογήστε cmd και πατήστε enter.


© Cloudwards.net
Στο παράθυρο της γραμμής εντολών, πληκτρολογήστε “ipconfig” και θα εμφανιστεί μια λίστα με όλους τους προσαρμογείς δικτύου μαζί με τις διευθύνσεις IP τους


© Cloudwards.net

Κατανόηση των ρυθμίσεων κοινής χρήσης δικτύου

Με όλα τα βασικά εκκαθαρισμένα, ας προχωρήσουμε στην κοινή χρήση ρυθμίσεων δικτύου, οι οποίες αποτελούν σημαντικό μέρος της δημιουργίας μιας νέας κοινόχρηστης μονάδας Windows – ή της διαμόρφωσης των υπαρχόντων.

Για να ανοίξετε τις Ρυθμίσεις κοινής χρήσης δικτύου στα Windows 7 και πάνω, μεταβείτε στον Πίνακα Ελέγχου -> Δίκτυο και Διαδίκτυο -> Κέντρο δικτύου και κοινής χρήσης.


© Cloudwards.net

Τώρα, εκεί συμβαίνει όλη η μαγεία. Υπάρχουν πολλές ρυθμίσεις σχετικά με το δίκτυο που υπάρχουν εδώ, όπως:

Ρυθμίσεις προσαρμογέα δικτύου

Ρυθμίσεις κοινής χρήσης δικτύου

Επιλογή ρύθμισης νέων συνδέσεων

Οδηγούς αντιμετώπισης προβλημάτων

Πώς να αλλάξετε τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις κοινής χρήσης

Ενώ οι Ρυθμίσεις δικτύου υπάρχουν στην ίδια διαδρομή για τα Windows 7, 8 και 10, οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις κοινής χρήσης εμφανίζονται σε διαφορετικές παραγγελίες. Για να αλλάξετε τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις κοινής χρήσης, κάντε κλικ στις Ρυθμίσεις κοινής χρήσης για προχωρημένους, που βρίσκονται στο Κέντρο δικτύου και κοινής χρήσης.


© Cloudwards.net

Για Windows 7

Όλες οι ρυθμίσεις κοινής χρήσης δικτύου στα Windows 7 χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

Δημόσιο

Σπίτι ή εργασία


© Cloudwards.net

Για να μάθετε ποια τοποθεσία δικτύου έχει αντιστοιχιστεί σε μια τρέχουσα σύνδεση δικτύου, απλώς ανατρέξτε στην ενότητα “Τρέχον προφίλ”.

Θυμηθείτε, οι ρυθμίσεις που δίνονται εδώ ισχύουν μόνο για ένα τρέχον προφίλ και όχι για άλλους. Καθώς κάνετε κλικ σε διαφορετικά προφίλ, θα μπορείτε να επεξεργάζεστε ρυθμίσεις κοινής χρήσης δικτύου για καθένα από αυτά.

Τις περισσότερες φορές, όλα τα προφίλ θα έχουν τις ίδιες ρυθμίσεις κοινής χρήσης δικτύου, εκτός από τις συνδέσεις HomeGroup, δεδομένου ότι το τελευταίο είναι διαθέσιμο μόνο για ένα σπίτι ή μια τοποθεσία εργασίας.

Επίσης, δεδομένου ότι κάθε ρύθμιση δικτύου έχει διαφορετική τιμή για διαφορετική τοποθεσία, τα Windows μπορούν να προσαρμόσουν ομαλά τις ρυθμίσεις δικτύου μόνοι τους, ανάλογα με το δίκτυο στο οποίο είναι συνδεδεμένος ένας χρήστης.

Ωστόσο, οι χρήστες μπορούν επίσης να προσαρμόσουν τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις.

Για Windows 8.x και 10

Στο παράθυρο Advanced Sharing Settings των Windows 8 και 10, υπάρχουν δύο διαθέσιμες επιλογές:

Επισκέπτης ή κοινό

Όλα τα δίκτυα


© Cloudwards.net

Στην επιλογή Private, υπάρχουν τρεις ρυθμίσεις:

Ανακάλυψη δικτύου: Επιτρέπει στα Windows να βρουν άλλες συσκευές και υπολογιστές που είναι συνδεδεμένοι στο ίδιο δίκτυο

Κοινή χρήση αρχείων και εκτυπωτών: Καθιστά τα κοινόχρηστα αρχεία και εκτυπωτές ορατά σε άλλους υπολογιστές στο ίδιο δίκτυο

Συνδέσεις οικιακής ομάδας: Επιτρέπει στα Windows τη διαχείριση των ρυθμίσεων οικιακής ομάδας


© Cloudwards.net

Υπάρχει μια ασυνήθιστη ρύθμιση στο Network Discovery, με την ένδειξη “Ενεργοποίηση αυτόματης ρύθμισης συνδεδεμένων συσκευών δικτύου”.

Είναι ενδιαφέρον γιατί η Microsoft δεν διαθέτει τεκμηρίωση σχετικά με αυτό και η λειτουργία δεν έχει επίσημη χρήση. Αυτή η ρύθμιση είναι διαθέσιμη μόνο στην Ιδιωτική επιλογή και ενεργοποιείται από προεπιλογή.

Ενώ ορισμένοι ερευνητές ισχυρίζονται ότι επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο οι συσκευές δικτύου, όπως οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, συνδέονται με άλλους υπολογιστές ή δρομολογητές, χωρίς επίσημη εξήγηση από τα Windows, θα πρότεινα να το αφήσετε να ελεγχθεί όπως είναι από προεπιλογή.

Στην επιλογή Guest και Public, υπάρχουν δύο επιλογές και ισχύουν μόνο για δημόσιες συνδέσεις δικτύου:

Ανακάλυψη δικτύου

Κοινή χρήση αρχείων και εκτυπωτών

Η τελευταία επιλογή, η ομάδα «Όλα τα δίκτυα» ισχύει για όλες τις συνδέσεις δικτύου και περιλαμβάνει ιδιωτικές και δημόσιες συνδέσεις.

Οι διαθέσιμες ρυθμίσεις στο All Networks είναι:

Κοινή χρήση δημόσιου φακέλου: Όταν ενεργοποιηθεί αυτή η επιλογή, οι χρήστες στο ίδιο δίκτυο ή οικιακή ομάδα έχουν πρόσβαση στους δημόσιους φακέλους του υπολογιστή

Ροή πολυμέσων: Οι χρήστες στο ίδιο δίκτυο μπορούν να έχουν πρόσβαση σε εικόνες, βίντεο και μουσική στον υπολογιστή

Κοινή χρήση συνδέσεων: Η κοινή χρήση αρχείων ενεργοποιείται με κρυπτογράφηση 40, 56 ή 128-bit  

Κοινή χρήση με προστασία με κωδικό πρόσβασης: Μόνο οι χρήστες με τον σωστό κωδικό πρόσβασης έχουν πρόσβαση σε κοινόχρηστους πόρους.


© Cloudwards.net

Ενώ ασχολείστε με αυτές τις ρυθμίσεις, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου την ασφάλεια, καθώς ενδέχεται να καταλήξετε να μοιράζεστε έναν δημόσιο φάκελο που θα έπρεπε να προστατεύεται με κωδικό πρόσβασης.

Κοινή χρήση αρχείων με ομάδα εργασίας

Όπως ανέφερα προηγουμένως, μια ομάδα εργασίας αποτελείται από υπολογιστές και συσκευές συνδεδεμένες στο ίδιο δίκτυο και βοηθά στην κοινή χρήση αρχείων και πόρων όπως εκτυπωτές και εξωτερικούς σκληρούς δίσκους.

Φυσικά, για κοινή χρήση αρχείων και πόρων, όλοι οι υπολογιστές θα πρέπει να είναι συνδεδεμένοι στην ίδια ομάδα εργασίας. Από προεπιλογή, όλοι οι υπολογιστές με Windows έχουν την ίδια ομάδα εργασίας που ονομάζεται «WORKGROUP».

Πριν δημιουργήσετε έναν, βεβαιωθείτε ότι όλοι οι υπολογιστές που είναι συνδεδεμένοι στην ίδια ομάδα εργασίας έχουν μοναδικά ονόματα. Εάν δύο ή περισσότεροι υπολογιστές που είναι συνδεδεμένοι στην ίδια ομάδα εργασίας έχουν το ίδιο όνομα, θα προκύψουν προβλήματα ή διενέξεις.

Για να συμμετάσχετε σε μια ομάδα εργασίας, ακολουθήστε αυτά τα βήματα:

Μεταβείτε στον υπολογιστή μου και κάντε κλικ στο «Ιδιότητες» ή μεταβείτε στον Πίνακα ελέγχου και επιλέξτε Σύστημα

Στην επιλογή «Όνομα υπολογιστή, τομέας και ρυθμίσεις ομάδας εργασίας», κάντε κλικ στο «Αλλαγή ρυθμίσεων».  


© Cloudwards.net
Στο νέο παράθυρο, κάντε κλικ στο κουμπί “Αναγνωριστικό δικτύου”

Στην ενότητα “Μέλος”, επιλέξτε Ομάδα εργασίας και πληκτρολογήστε το όνομα της ομάδας εργασίας στην οποία θέλετε να συμμετάσχετε

Εάν το όνομα της ομάδας εργασίας που έχετε εισαγάγει είναι τρέχον, θα εμφανιστεί ένα μήνυμα επιβεβαίωσης και τα Windows θα σας ζητήσουν να κάνετε επανεκκίνηση του συστήματος

Επαγγελματική συμβουλή – Εάν ένας υπολογιστής λειτουργεί σε μια οικιακή έκδοση των Windows 8 ή νεότερη έκδοση, δεν θα μπορεί να συμμετάσχει σε μια ομάδα εργασίας. Η επιλογή Network ID θα έχει γκρι χρώμα ως εξής:


© Cloudwards.net

Τρόπος κοινής χρήσης φακέλων και αρχείων με μια ομάδα εργασίας

Προτού μοιραστείτε οτιδήποτε, βεβαιωθείτε ότι η ανακάλυψη δικτύου, η κοινή χρήση φακέλων και εκτυπωτών και η πρόσβαση σε δημόσιους φακέλους είναι ενεργοποιημένες στις Ρυθμίσεις κοινής χρήσης για προχωρημένους.

Τώρα, εδώ πρέπει να κάνετε:

Κάντε δεξί κλικ στο φάκελο ή το αρχείο που πρέπει να κοινοποιηθεί, επιλέξτε «Κοινή χρήση με» και κάντε κλικ στο «Συγκεκριμένα άτομα».


© Cloudwards.net
Από το αναπτυσσόμενο μενού, επιλέξτε “Όλοι” και κάντε κλικ στο “Προσθήκη”.


© Cloudwards.net
Τώρα κάντε κλικ στο Κοινή χρήση και τελειώσατε

Τρόπος πρόσβασης σε κοινόχρηστα αρχεία σε μια ομάδα εργασίας

Μεταβείτε στην ενότητα “Ο υπολογιστής μου” ή “Αυτός ο υπολογιστής”, ανάλογα με την έκδοση των Windows που χρησιμοποιείτε και επιλέξτε “Δίκτυο”.

Εάν η επιλογή δεν είναι ορατή στο κύριο παράθυρο, μπορείτε να την βρείτε στο αναπτυσσόμενο πλαίσιο στην αριστερή πλευρά.


© Cloudwards.net

Εάν η ανακάλυψη δικτύου και η κοινή χρήση αρχείων δεν είναι ενεργοποιημένη, θα εμφανιστεί ένα αναδυόμενο παράθυρο στην κορυφή.


© Cloudwards.net

Αφού ενεργοποιήσετε την ανακάλυψη δικτύου και την κοινή χρήση αρχείων, όλα τα συστήματα υπολογιστών και οι συσκευές που είναι συνδεδεμένες στην ίδια ομάδα εργασίας θα γίνουν ορατές. Λάβετε υπόψη ότι όλες οι συσκευές που είναι συνδεδεμένες στην ίδια σύνδεση στο Διαδίκτυο θα είναι ορατές, αλλά οι μεταφορές αρχείων θα είναι δυνατές μόνο εάν βρίσκονται στην ίδια ομάδα εργασίας.

Πώς να αφήσετε μια ομάδα εργασίας

Ένας υπολογιστής μπορεί να αποχωρήσει από μια ομάδα εργασίας, αλλά ανά πάσα στιγμή, θα πρέπει πάντα να είναι συνδεδεμένος σε μια ομάδα εργασίας.

Για αποχώρηση, απλώς ακολουθήστε τα βήματα για να συμμετάσχετε σε μια ομάδα εργασίας και αντί να εγγραφείτε σε μια νέα ομάδα εργασίας, πληκτρολογήστε την προεπιλεγμένη ομάδα εργασίας – WORKGROUP

Κοινή χρήση αρχείων με την οικιακή ομάδα

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι χρήστες του Windows Home δεν μπορούν να συνδεθούν σε διαφορετικές ομάδες εργασίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει τρόπος να συνδεθούν με άλλους υπολογιστές στο δίκτυο. 

Ο σκοπός μιας οικιακής ομάδας είναι να βοηθήσει στην κοινή χρήση αρχείων και εκτυπωτών σε οικιακό δίκτυο. Επίσης, οι οικιακές ομάδες δεν λειτουργούν με επαγγελματικά ή δημόσια δίκτυα.

Δημιουργία οικιακής ομάδας στα Windows

Η διαδικασία δημιουργίας μιας οικιακής ομάδας είναι η ίδια για τα Windows 7, 8 και 10.

Σημείωση: Οι οικιακές ομάδες δεν μπορούν να ρυθμιστούν σε οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα πριν από τα Windows 7, επιλέγουν ομάδες εργασίας ή άμεση κοινή χρήση δικτύου εάν χρησιμοποιείτε παλαιότερο λειτουργικό σύστημα.

Και εδώ είναι πώς το κάνετε:

Μεταβείτε στον Πίνακα Ελέγχου -> Δίκτυο και Διαδίκτυο -> Οικιακή ομάδα (υπάρχει στην κάτω δεξιά πλευρά στην ενότητα “Δείτε επίσης”


© Cloudwards.net
Εάν είναι η πρώτη φορά που δημιουργείτε μια οικιακή ομάδα, τα Windows θα σας ειδοποιήσουν για το ίδιο

Κάντε κλικ στο «Δημιουργία οικιακής ομάδας» και θα ξεκινήσει ένας νέος οδηγός


© Cloudwards.net
Κάντε κλικ σε οποιαδήποτε από τις προεπιλεγμένες βιβλιοθήκες ή εκτυπωτές που πρέπει να κοινοποιηθούν


© Cloudwards.net
Ένας κωδικός πρόσβασης για την Οικιακή ομάδα θα δημιουργηθεί αυτόματα από τα Windows


© Cloudwards.net
Κάντε κλικ στο Τέλος

Επαγγελματική συμβουλή – Δεν υπάρχει τρόπος να δημιουργήσετε περισσότερες από μία οικιακές ομάδες στο ίδιο δίκτυο.

Εάν υπάρχει ήδη μια οικιακή ομάδα, τα Windows δεν θα δώσουν την επιλογή να δημιουργήσουν ένα νέο. Ο μόνος τρόπος για να έχετε πολλές οικιακές ομάδες είναι μέσω διαφόρων δικτύων.

Για παράδειγμα, έχω δύο συνδέσεις Wi-Fi στο σπίτι, ώστε να μπορώ να έχω δύο Οικιακές ομάδες για καθεμία από αυτές.

Πώς να συμμετάσχετε σε μια οικιακή ομάδα

Εάν υπάρχει ήδη μια οικιακή ομάδα στο δίκτυο, τα Windows θα ενημερώσουν τον χρήστη όταν ανοίξει η καρτέλα οικιακής ομάδας.

Για να συμμετάσχετε, μάθετε πρώτα τον κωδικό πρόσβασης της αρχικής ομάδας και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο Εγγραφή. Εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασης, επιλέξτε όλους τους πόρους που πρέπει να κοινοποιηθούν και κάντε κλικ στο OK.

Αλλαγή του κωδικού πρόσβασης Homegroup

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, τα Windows δημιουργούν αυτόματα έναν κωδικό πρόσβασης οικιακής ομάδας, αλλά οποιοσδήποτε υπολογιστής σε μια οικιακή ομάδα μπορεί να αλλάξει αυτόν τον αυτόματα δημιουργημένο κωδικό πρόσβασης. Ωστόσο, εάν αλλάξει ο κωδικός πρόσβασης, όλοι οι συμμετέχοντες υπολογιστές θα πρέπει να επανέλθουν στην αρχική ομάδα και να εισαγάγουν τον νέο κωδικό πρόσβασης.

Για να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασης μιας οικιακής ομάδας:

Μεταβείτε στον πίνακα ελέγχου της οικιακής ομάδας

Στην ενότητα “Άλλες ενέργειες οικιακής ομάδας”, κάντε κλικ στο “Αλλαγή κωδικού πρόσβασης” και θα ανοίξει ένας οδηγός


© Cloudwards.net
Εισαγάγετε έναν νέο κωδικό πρόσβασης ή κάντε κλικ στο κουμπί «δημιουργία κωδικού πρόσβασης» για να δημιουργήσετε έναν νέο τυχαίο κωδικό πρόσβασης


© Cloudwards.net
Κάντε κλικ στο Τέλος για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία

Τρόπος κοινής χρήσης και πρόσβασης αρχείων με την οικιακή ομάδα

Μόλις δημιουργηθεί μια οικιακή ομάδα σε ένα δίκτυο, είναι αυτόματα προσβάσιμη σε κάθε χρήστη που είναι συνδεδεμένος σε αυτό το δίκτυο.

Φυσικά, θα χρειαστούν έναν κωδικό πρόσβασης για πρόσβαση σε οποιαδήποτε αρχεία. Μέσω της οικιακής ομάδας, όλες οι επιλεγμένες βιβλιοθήκες των Windows είναι κοινόχρηστες με τους χρήστες.


© Cloudwards.net

Πώς να αφήσετε μια οικιακή ομάδα

Μεταβείτε στον πίνακα ελέγχου της αρχικής ομάδας και στην ενότητα “Άλλες ενέργειες οικιακής ομάδας”, κάντε κλικ στο “Αποχώρηση από την οικιακή ομάδα” και επιβεβαιώστε.


© Cloudwards.net

Κοινή χρήση αρχείων μέσω του Οδηγού κοινής χρήσης

Με τις ομάδες εργασίας και τις οικιακές ομάδες, τα αρχεία και οι φάκελοι μπορούν να μοιραστούν με χρήστες σε διαφορετικά συστήματα υπολογιστών, συνδεδεμένοι στο ίδιο δίκτυο.

Αλλά τι γίνεται με διαφορετικούς χρήστες που έχουν πρόσβαση στο σύστημα?

Όπως αναφέρεται στους λογαριασμούς χρηστών, διαφορετικοί χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση στον ίδιο υπολογιστή με διαφορετικά διαπιστευτήρια σύνδεσης και καθένας από αυτούς θα έχει διαφορετικά επίπεδα πρόσβασης.

Για να μοιραζόμαστε αρχεία με διαφορετικούς λογαριασμούς χρηστών, πρέπει απλώς να ακολουθήσουμε τα ίδια βήματα που κάναμε, όταν μοιραζόμαστε αρχεία σε μια ομάδα εργασίας.

Κάντε δεξί κλικ στο φάκελο ή το αρχείο που πρέπει να κοινοποιηθεί και επιλέξτε “Κοινή χρήση με”

Επιλέξτε “Συγκεκριμένα άτομα” και θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο

Μεταβείτε στο αναπτυσσόμενο μενού και όλοι οι άλλοι λογαριασμοί χρηστών στο Σύστημα θα εμφανίζονται εδώ

Επιλέξτε αυτό που πρέπει να έχει πρόσβαση και κάντε κλικ στο “Προσθήκη”


© Cloudwards.net
Κάντε κλικ στο Read για να επιλέξετε το επίπεδο πρόσβασης

Κάντε κλικ στο Κοινή χρήση

Για να σταματήσετε την κοινή χρήση, διαγράψτε το όνομα από την κοινόχρηστη λίστα ή για να σταματήσετε εντελώς την κοινή χρήση ενός φακέλου, κάντε δεξί κλικ στο φάκελο και επιλέξτε “Κοινή χρήση με” -> Διακοπή κοινοποίησης.


© Cloudwards.net

Χαρτογράφηση ενός Drive δικτύου

Έχοντας εργαστεί ως Μηχανικός Λογισμικού, η χαρτογράφηση δίσκων δικτύου ήταν η μισή από τη δουλειά μου. Αλλά η διαδικασία φαίνεται τόσο εύκολη και περίπλοκη, ταυτόχρονα, που ποτέ δεν πίστευα ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για προσωπικούς υπολογιστές.

Λοιπόν, αποδεικνύεται, μπορώ!

Ενώ η κοινή χρήση μεμονωμένων αρχείων και φακέλων είναι γρήγορη, δεν είναι η ιδανική λύση όταν βρίσκεστε σε οικιακό δίκτυο με μερικούς υπολογιστές και θέλετε συνεχώς δεδομένα από άλλους υπολογιστές.

Και αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο η χαρτογράφηση δίσκων δικτύου είναι καλή ιδέα! Μόλις αντιστοιχιστεί μια μονάδα δίσκου δικτύου, αντιμετωπίζεται όπως μια τοπική μονάδα δίσκου από το σύστημα.

Δεδομένου ότι περισσότεροι από ένας υπολογιστές μπορούν να χαρτογραφήσουν μια μονάδα δίσκου, οι κοινόχρηστοι δίσκοι μπορούν να γίνουν ένας κοινός πόρος μεταξύ πολλών υπολογιστών σε ένα δίκτυο.

Για να χαρτογραφήσετε μια μονάδα δίσκου δικτύου, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

Μεταβείτε στο “Αυτός ο υπολογιστής” ή Ο υπολογιστής μου (ανάλογα με την έκδοση των Windows)

Πατήστε “Υπολογιστής” που βρίσκεται στην κορυφή

Κάντε κλικ στο Map Network Drive


© Cloudwards.net

Τώρα έρχεται το δύσκολο μέρος.

Δεν είναι δυνατή η απευθείας εγγραφή του ονόματος ενός φακέλου, επειδή τα Windows πρέπει να γνωρίζουν σε ποιον υπολογιστή βρίσκεται ο συγκεκριμένος φάκελος δικτύου.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η μορφή που πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τη χαρτογράφηση μιας μονάδας δίσκου δικτύου είναι:

\\ Όνομα υπολογιστή \ Όνομα κοινόχρηστου φακέλου

Έτσι, εάν ο φάκελος ονομάζεται Media και υπάρχει σε έναν υπολογιστή με όνομα Admin2, τότε η διαδρομή θα είναι

\\ Διαχειριστής2 \ Πολυμέσα

Σημάδι επιλογής «Επανασύνδεση κατά τη σύνδεση». Αυτή η επιλογή χαρτογραφεί αυτόματα τη μονάδα δίσκου δικτύου κάθε φορά που το σύστημα υπολογιστή ενεργοποιείται ξανά. Αφήστε αυτήν την επιλογή ανεξέλεγκτη εάν η χαρτογράφηση μιας μονάδας δίσκου δικτύου είναι μόνο μια φορά.

Σημάδι επιλογής “Σύνδεση χρησιμοποιώντας διαφορετικά διαπιστευτήρια”, εάν το σύστημα υπολογιστή που διαθέτει τον φάκελο δικτύου χρησιμοποιεί διαφορετικά διαπιστευτήρια σύνδεσης από τον κεντρικό υπολογιστή.


© Cloudwards.net

Εάν τα διαπιστευτήρια προορίζονται για λογαριασμό χρήστη, τότε το όνομα χρήστη πρέπει να προστεθεί σε αυτήν τη μορφή

Όνομα υπολογιστή / όνομα χρήστη

Έτσι, εάν το όνομα του υπολογιστή είναι Admin2 και το όνομα χρήστη είναι ritika, τότε θα εισαχθεί ως:

Διαχειριστής2 / ritika

Κάντε κλικ στο OK και η μονάδα δίσκου πρέπει να αντιστοιχιστεί

Όλες οι αντιστοιχισμένες μονάδες δίσκου θα είναι πλέον προσβάσιμες στην τοποθεσία δικτύου στον υπολογιστή μου

Μπορείτε να μοιραστείτε εκτυπωτές μεταξύ υπολογιστών μέσω οικιακής ομάδας ή δικτύου.

Ενώ και οι δύο μέθοδοι είναι εύχρηστες, αυτή που θα επιλέξετε εξαρτάται από τον τύπο των λειτουργικών συστημάτων που είναι εγκατεστημένα στους συνδεδεμένους υπολογιστές.

Εάν όλοι οι υπολογιστές διαθέτουν Windows 7 ή μεταγενέστερη έκδοση, τότε μπορείτε να μοιραστείτε εύκολα έναν εκτυπωτή δημιουργώντας μια οικιακή ομάδα. Αλλά αν ακόμη και ένας από τους υπολογιστές έχει έκδοση χαμηλότερη από τα Windows 7, τότε η καλύτερη επιλογή θα είναι να κάνετε κοινή χρήση ενός εκτυπωτή απευθείας μέσω του δικτύου.

Επαγγελματική συμβουλή – Εάν και τα δύο είναι δυνατά, επιλέξτε πάντα την οικιακή ομάδα, καθώς παρέχει προστασία με κωδικό πρόσβασης.

Για να μοιραστείτε έναν εκτυπωτή με την Οικιακή ομάδα:

Μεταβείτε στο παράθυρο ρυθμίσεων της Οικιακής ομάδας μεταβαίνοντας στον Πίνακα Ελέγχου -> Ρυθμίσεις δικτύου και συστήματος.

Η επιλογή «Homegroup» πρέπει να βρίσκεται στην κάτω δεξιά πλευρά.

Εάν υπάρχει ήδη μια οικιακή ομάδα, επιλέξτε την επιλογή Εκτυπωτής.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει Homegroup, ανατρέξτε στα βήματα για τη δημιουργία μιας νέας Homegroup


© Cloudwards.net

Για να κάνετε κοινή χρήση ενός εκτυπωτή χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο:

Μεταβείτε στον Πίνακα Ελέγχου -> Υλικό και Ήχος -> Συσκευές και εκτυπωτές

Όλες οι συσκευές που είναι συνδεδεμένες στον υπολογιστή πρέπει να είναι ορατές εδώ, μαζί με τον εκτυπωτή

Κάντε δεξί κλικ στον εκτυπωτή που πρέπει να γίνει κοινή χρήση και επιλέξτε Εκτύπωση προτιμήσεων

Στο νέο παράθυρο, μεταβείτε στην καρτέλα Κοινή χρήση και επιλέξτε “Κοινή χρήση αυτού του εκτυπωτή”

Δώστε ένα όνομα κοινής χρήσης στον εκτυπωτή και κάντε κλικ στο OK

Ζητήματα με την κοινή χρήση εκτυπωτή σε δίκτυο ή οικιακή ομάδα

Ενώ οι εκτυπωτές δικτύου χρησιμοποιούνταν πολύ την ημέρα από εταιρείες, έτσι ώστε όλοι οι υπάλληλοί τους να μπορούσαν να χρησιμοποιούν εκτυπωτές από ένα γραφείο, η κατάσταση έχει αλλάξει εντελώς τώρα.

Ζούμε σε έναν κόσμο ασύρματων συσκευών. Όταν μπορούμε να αλλάξουμε το κανάλι στην τηλεόρασή μας από smartphone, γιατί να χρησιμοποιεί κάποιος ενσύρματο εκτυπωτή?

Εάν η επιλογή είναι διαθέσιμη, επιλέξτε πάντα έναν ασύρματο εκτυπωτή μέσω ενός κοινόχρηστου εκτυπωτή δικτύου. και εδώ είναι ο λόγος:

Κατά την κοινή χρήση ενός εκτυπωτή, τόσο ο κύριος εκτυπωτής όσο και ο υπολογιστής πρέπει να είναι ενεργοποιημένοι, έτσι ώστε άλλοι υπολογιστές στο δίκτυο να έχουν πρόσβαση σε αυτόν.

Η εκτύπωση είναι μάλλον αργή επειδή τα δεδομένα αποστέλλονται πρώτα στον κοινόχρηστο υπολογιστή και στη συνέχεια στον εκτυπωτή.

Τα σφάλματα και τα προβλήματα προκύπτουν αρκετά συχνά.

Δεν υπάρχει τρόπος εκτύπωσης εγγράφων απευθείας από κινητό τηλέφωνο ή tablet.

Αλλά, φυσικά, εάν έχετε ήδη συνδεδεμένο ενσύρματο εκτυπωτή στο σπίτι, η κοινή χρήση του απευθείας με άλλους υπολογιστές σε δίκτυο θα είναι πολύ πιο προσιτή επιλογή από την αγορά νέου εκτυπωτή.

Συνοψίζοντας…

Μέσω αυτού του οδηγού, μάθαμε σχεδόν τα πάντα για τα Windows Shared Drives, όπως:

Λογαριασμοί χρηστών

Ομάδες εργασίας

Οικιακές ομάδες

Οδηγός κοινής χρήσης δικτύου

Χαρτογράφηση Drive

Στην πραγματικότητα, οι κοινόχρηστοι δίσκοι είναι μία από τις ισχυρότερες δυνατότητες των Windows και είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο πολλές κορυφαίες εταιρείες πληροφορικής εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τα Windows στα γραφεία τους καθημερινά. Αλλά όταν μοιράζεστε αρχεία και φακέλους, ακόμη και σε οικιακό δίκτυο, βεβαιωθείτε ότι έχετε τοποθετήσει την ασφάλεια μπροστά και στο κέντρο.

Επιλέξτε τις οικιακές ομάδες αντί να μοιράζεστε απευθείας οτιδήποτε σε ένα δίκτυο, καθώς το τελευταίο παρέχει προστασία με κωδικό πρόσβασης.

Διαφορετικά, όποιος γνωρίζει τον κωδικό πρόσβασής σας Wi-Fi μπορεί να έχει πρόσβαση και σε κοινόχρηστα αρχεία στο δίκτυο. Επίσης, εάν υπάρχει κάτι που μου έλειπε, φροντίστε να με ενημερώσετε στην παρακάτω ενότητα σχολίων!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me