Πώς να σταματήσετε τα Windows 10 από την καταγραφή προσωπικών δεδομένων

Το λειτουργικό σύστημα των Windows είναι εύκολα ένα από τα πιο εκτεταμένα και διαδεδομένα κομμάτια λογισμικού που αναπτύχθηκαν, όπως και οι πρακτικές καταγραφής δεδομένων των Windows 10. Στις πρώτες μέρες της βιομηχανίας υπολογιστών, τα Windows και η Apple ήταν οι δύο μεγαλύτεροι ανταγωνιστές και σχεδόν όλοι έχουν ακούσει τα ονόματα, Bill Gates και Steve Jobs.© digitalpimp.

Ενώ η Apple υιοθέτησε την προσέγγιση της προσπάθειας να δημιουργήσει το υψηλότερο δυνατό λογισμικό, η στρατηγική της Microsoft ήταν να «παράγει μαζικά» λογισμικό, που θα το καθιστούσε διαθέσιμο σε περισσότερα συστήματα.

Ως εκ τούτου, τα Windows θεωρούνται συχνά ως κατώτερο λειτουργικό σύστημα – που είναι γεμάτο με σφάλματα και ιούς. Αν και υπάρχουν δίκαια επιχειρήματα σχετικά με τα πλεονεκτήματα και των δύο λειτουργικών συστημάτων, υπάρχει μια αλήθεια για την ιδέα ότι τα Windows είναι κατώτερα.

Καταγραφή δεδομένων των Windows 10 – Ελαττώματα και μειονεκτήματα

Πρώτα απ ‘όλα, που δεν έχει ακούσει ποτέ για το γεγονός ότι ένα σύστημα Windows αποτυγχάνει κάθε φορά που εκτίθεται σε:

 • Ιός
 • Adware
 • Κακόβουλο λογισμικό
 • γενναίο και φιλεργό άτομο

Και άλλος κακόβουλος κώδικας (το μεγαλύτερο μέρος του οποίου είναι γραμμένο για Windows), σε σύγκριση με άλλα λειτουργικά συστήματα. Όμως οι ιοί δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, πολλές εκδόσεις των Windows περιέχουν προεπιλεγμένες ρυθμίσεις, που είναι σκόπιμα κρυμμένες από τον μέσο χρήστη, που έχουν σχεδιαστεί για να συλλέγουν φορτία προσωπικών δεδομένων.

Φαίνεται να υπάρχουν πολλές εικασίες για το γιατί αυτές οι ρυθμίσεις υπάρχουν στην πρώτη θέση. Η Microsoft ισχυρίζεται ότι η συλλογή δεδομένων συμβάλλει στη βελτίωση της εμπειρίας του χρήστη, ωστόσο, παραμένω σκεπτικιστής σχετικά με αυτόν τον ισχυρισμό.

Αν και η MS ισχυρίζεται συχνά ότι συλλέγουν προσωπικά στοιχεία για τη βελτίωση του λογισμικού ή της υπηρεσίας τους, η πιο πιθανή αιτία είναι η συμμετοχή και η συνεργασία της Microsoft με την NSA.

Πολλές από αυτές τις ρυθμίσεις πιθανότατα εισήχθησαν στον κώδικα κατόπιν εντολής της NSA, ως μέρος του σκάνδαλου τηλεφωνίας (PRISM) που δημιούργησε back-πόρτα σε:

 • Microsoft
 • Google
 • μήλο

Τα Windows 10 είναι ο χειρότερος εισβολέας της ιδιωτικής ζωής ακόμα και έχει σχεδιαστεί για να κλέβει περισσότερες προσωπικές πληροφορίες από οποιαδήποτε άλλη προηγούμενη έκδοση των Windows. Οι τύποι δεδομένων που συλλέγει θα σας εκπλήξουν και θα σας εκπλήξουν, και είναι συνετό να κλείσετε και να μετριάσετε αυτές τις ρυθμίσεις για να προστατεύσετε το απόρρητό σας.

Αύξηση του απορρήτου κατά την εγκατάσταση

Ο ευκολότερος τρόπος για να αποτρέψετε τη συλλογή δεδομένων από τα Windows 10 είναι να απενεργοποιήσετε αυτές τις προσβλητικές ρυθμίσεις από την αρχή. Δυστυχώς, πολλά από αυτά είναι ενεργοποιημένα από προεπιλογή, επομένως θα πρέπει να προσαρμόσετε τη διαδικασία εγκατάστασης και να εξαιρεθείτε από την επιλογή εγκατάστασης Express.

Η Microsoft καταγράφει το γεγονός ότι πολλοί χρήστες δεν έχουν ιδέα για τις διαφορές μεταξύ:

 • Προσαρμοσμένη εγκατάσταση
 • Γρήγορη ρύθμιση

Και δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι τεμπέληδες, ακολουθούν το μονοπάτι της ελάχιστης αντίστασης. Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται πολλή τεχνική τεχνογνωσία για να απενεργοποιήσετε τις επεμβατικές ρυθμίσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν ακόμη και αρχεία που είναι αποθηκευμένα χρησιμοποιώντας την υπηρεσία OneDrive της Microsoft.

Επίσης, τα Windows 10 θα συλλέγουν:

 • Δεδομένα επικοινωνίας
 • Αγγίξτε την είσοδο
 • Πληροφορίες ημερολογίου
 • Δραστηριότητες περιήγησης
 • Δεδομένα τοποθεσίας
 • Κτυπήματα πληκτρολογίου
 • Δεδομένα Wi-Fi

Ωστόσο, κατανοήστε ότι μερικές από τις ρυθμίσεις ανταλλάσσουν τη λειτουργικότητα για το απόρρητο και την ασφάλεια. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, αυτές οι αντισταθμίσεις είναι ελάχιστες και δεν θα επηρεάσουν σημαντικά την εμπειρία χρήστη σας.

Ως πρόσθετο πλεονέκτημα, η απενεργοποίηση ορισμένων από αυτές τις ρυθμίσεις, αυξάνει την απόδοση του λειτουργικού συστήματος, τερματίζοντας τις διαδικασίες παρασκηνίου που διαφορετικά θα καταστράφηκαν τη μνήμη και την ισχύ της CPU.

Εάν έχετε ήδη εγκαταστήσει τα Windows 10, μην ανησυχείτε – θα ακολουθήσουμε και τη μη αυτόματη διαδικασία. Επιπλέον, ακόμα και μετά την απενεργοποίηση των προεπιλεγμένων ρυθμίσεων κατά την εγκατάσταση, είναι απαραίτητο να επαληθεύσετε ότι είναι πράγματι απενεργοποιημένες.

Μόλις φορτωθεί το μέσο εγκατάστασης των Windows 10, η πρώτη οθόνη θα παρέχει μία από τις δύο επιλογές:

Γρήγορη ρύθμιση ή την επιλογή να Προσαρμογή ρυθμίσεων.

Στην κάτω αριστερή γωνία της μπλε οθόνης, αναζητήστε την επιλογή “Προσαρμογή ρυθμίσεων”.

Στην επόμενη οθόνη, θα εμφανιστεί μια σελίδα που περιέχει τέσσερις επιλογές on / off. Κάθε ρύθμιση πρέπει να οριστεί σε “ενεργοποιημένη” από προεπιλογή, αλλά θέλουμε να απενεργοποιήσουμε και τις τέσσερις, βεβαιωθείτε ότι είναι ρυθμισμένες σε “απενεργοποιημένη”.

Η πιο ενοχλητική από αυτές τις ρυθμίσεις, κατά τη γνώμη μου, είναι τα δεδομένα τοποθεσίας. Απλώς δεν είναι καμία από τις επιχειρήσεις τους όπου χρησιμοποιώ τον υπολογιστή μου Windows 10! Γιατί στη Γη χρειάζονται αυτές τις πληροφορίες?

Κάντε κλικ στο «επόμενο» για να συνεχίσετε με την εγκατάσταση.

Στην επόμενη σελίδα, υπάρχουν πολλές άλλες ρυθμίσεις που εσείς ενδέχεται θέλω να απενεργοποιήσω.

Σας προτείνω να απενεργοποιήσετε όλα αυτά, αλλά χρησιμοποιήστε τη δική σας κρίση και διακριτική ευχέρεια. Συγκεκριμένα, θα συνιστούσα να απενεργοποιήσετε τα ακόλουθα για αυξημένη ασφάλεια:

 • Προγνωστική περιήγηση στο Διαδίκτυο
 • Αίσθηση Wi-Fi
 • Αυτόματη σύνδεση σε ανοιχτό Wi-Fi

Σύνδεση της εγκατάστασης των Windows 10 σε λογαριασμό Microsoft

Κάντε κλικ στο «επόμενο» για να μπείτε στο επόμενο στάδιο της εγκατάστασης. Τώρα έχετε την επιλογή: χρησιμοποιήστε έναν τοπικό λογαριασμό χρήστη ή συνδεθείτε με έναν νέο ή υπάρχοντα λογαριασμό Microsoft. Και πάλι, υπάρχει μια ανταλλαγή εδώ, αλλά είναι πολύ πιο ασφαλές να χρησιμοποιείτε έναν τοπικό λογαριασμό χρήστη.

Δυστυχώς, η χρήση ενός τοπικού λογαριασμού θα απενεργοποιήσει τη δυνατότητα συγχρονισμού των συγκεκριμένων ρυθμίσεων και δεδομένων της Microsoft μεταξύ των συσκευών των Windows. Υπάρχουν πολλές υπηρεσίες τρίτων, όπως το SugarSync, που θα παρέχουν τις ίδιες δυνατότητες – μερικές από τις οποίες είναι ακόμη δωρεάν.

Εάν θέλετε να ρυθμίσετε έναν τοπικό χρήστη, κάντε κλικ στο “Δημιουργία νέου λογαριασμού” αντί να πληκτρολογήσετε το υπάρχον όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής σας.

Επίσης, βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει την επιλογή “Σύνδεση χωρίς λογαριασμό Microsoft”. Ο λογαριασμός Microsoft είναι η τελευταία ρύθμιση που πρέπει να απενεργοποιήσουμε κατά την εγκατάσταση, αλλά δεν έχουμε τελειώσει. Συνεχίστε με τη διαδικασία εγκατάστασης και συνδεθείτε στο νέο σας σύστημα Windows 10.

Απενεργοποίηση της Cortana

Η Cortana είναι μια έκδοση Windows του Siri της Apple και το όνομά της προέρχεται από έναν χαρακτήρα στη σειρά βιντεοπαιχνιδιών Halo. Δυστυχώς, η Cortana αποτελεί επίσης απειλή για την ασφάλεια, η οποία θα στείλει πολλές ιδιωτικές πληροφορίες πίσω στους διακομιστές της Microsoft.

Και πάλι, χρησιμοποιήστε τη διακριτική σας ευχέρεια, αλλά θα συνιστούσα να την κλείσετε.

Για να απενεργοποιήσετε την Cortana, κάντε κλικ στο κουμπί Windows και πληκτρολογήστε κάποιο κείμενο για να εμφανιστεί το παράθυρο αναζήτησης. Θα εμφανιστεί ένα εικονίδιο ρυθμίσεων, το οποίο περιέχει τις ρυθμίσεις της Cortana. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε να περιορίσετε τη λειτουργικότητα της Cortana, αντί να την απενεργοποιήσετε εντελώς.

Επιλογές σχολίων

Υπάρχει επίσης η ενοχλητική ρύθμιση Επιλογές σχολίων. Στις οικιακές εκδόσεις των Windows 10, αυτή η ρύθμιση δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί πλήρως, μόνο περιορισμένη.

Όταν οριστεί στην πιο βασική ρύθμιση, θα μεταφέρει ανώνυμα μόνο στη Microsoft περιορισμένες πληροφορίες. Δυστυχώς, μόνο οι εκδόσεις Enterprise και Server έχουν τη δυνατότητα απενεργοποίησης αυτής της δυνατότητας.

Δείτε πώς μπορείτε να το απενεργοποιήσετε:

Ενημερώσεις των Windows

Από προεπιλογή, τα Windows 10 χρησιμοποιούν ένα σύστημα P2P για ενημερώσεις. Νομίζω ότι είναι αρκετά έξυπνο από τη Microsoft, επειδή μειώνει το βάρος που επιβάλλεται στους διακομιστές ενημέρωσης.

Ωστόσο, είναι επίσης αρκετά ανασφαλές, επειδή ένας εισβολέας θα μπορούσε να προσπαθήσει να κάνει το σύστημα σας να κάνει κακόβουλη λήψη μιας κακόβουλης ενημέρωσης. Επιπλέον, άλλοι χρήστες μπορούν να δουν τη διεύθυνση IP σας στο σμήνος P2P.

Για να απενεργοποιήσετε αυτήν τη δυνατότητα και να κατεβάσετε μόνο ενημερώσεις από επαληθευμένους διακομιστές των Windows, μεταβείτε ξανά στο μενού ρυθμίσεων και περιηγηθείτε:

Εάν το επιθυμείτε, μπορείτε να κατεβάσετε ενημερώσεις P2P από υπολογιστές συνδεδεμένους στο τοπικό LAN, το οποίο είναι κατάλληλο για οικιακό δίκτυο με άλλες εγκαταστάσεις των Windows 10.

Ωστόσο, αυτή η μέθοδος θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη στις δημόσιες συνδέσεις στο Διαδίκτυο – όπως το Wi-Fi σε μια τοπική καφετέρια.

Απενεργοποίηση του OneDrive

Το OneDrive είναι η λύση cloud storage της Microsoft και είναι εξαιρετικά ανασφαλής λόγω ελαττωμάτων ασφαλείας και εμπλοκής της NSA. Για να το απενεργοποιήσετε στα Windows 10, κάντε κλικ στο επάνω βέλος του δίσκου συστήματος και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο OneDrive και τέλος στις Ρυθμίσεις.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να απενεργοποιήσετε τις ακόλουθες ρυθμίσεις:

 • “Επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω το OneDrive για να ανακτήσω οποιοδήποτε από τα αρχεία μου σε αυτόν τον υπολογιστή”
 • “Ξεκινήστε το OneDrive αυτόματα όταν συνδέομαι στα Windows”
 • “Χρησιμοποιήστε το Office για να επεξεργαστείτε αρχεία με άλλα άτομα ταυτόχρονα.”

Για έναν ή τον άλλο λόγο, εάν απλά δεν μπορείτε να χωρίσετε με το OneDrive, είναι καλό να το αφήσετε ενεργοποιημένο. Ωστόσο, η χρήση του OneDrive θα μπορούσε να σημαίνει ότι τα προσωπικά δεδομένα καταλήγουν σε μια βάση δεδομένων NSA – βαθιά μέσα στα έντερα του Ft. Μέιτ.

Συνοψίζοντας…

Καθώς οι παλαιότερες εκδόσεις των Windows καθίστανται ξεπερασμένες και χάνουν την υποστήριξη τους, αναγκάζονται περισσότεροι χρήστες να κάνουν αναβάθμιση σε Windows 10.

Ωστόσο, το πλήθος των διαδικασιών και των ρυθμίσεων στο παρασκήνιο που μεταφέρουν τα προσωπικά στοιχεία των ανθρώπων σε διακομιστές της Microsoft, οι οποίοι στη συνέχεια καταλήγουν στα χέρια κυβερνητικών υπηρεσιών όπως η NSA, πρέπει να σταματήσουν.

Ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσετε την ασφάλεια και το απόρρητο είναι να απενεργοποιήσετε τις ρυθμίσεις καταγραφής δεδομένων των Windows 10 κατά την εγκατάσταση, αλλά μπορούν επίσης να απενεργοποιηθούν χειροκίνητα μετά από μια αναβάθμιση ή ρύθμιση Express.

Οι περισσότερες υπηρεσίες Διαδικτύου έχουν ήδη μετακινηθεί στο cloud, αλλά δεν είναι όλες οι υπηρεσίες cloud ασφαλείς. Το OneDrive, αν και έχει πλεονεκτήματα, είναι πιθανώς μια από τις λιγότερο ασφαλείς επιλογές – λόγω απειλών για την προστασία της ιδιωτικής ζωής από την NSA.

Σε τελική ανάλυση, ποτέ δεν ξέρετε ποιος μπορεί να παρακολουθεί!

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map