Πώς να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις απορρήτου των Windows 10

Εάν χρησιμοποιείτε υπολογιστή, πιθανότατα χρησιμοποιείτε Windows. Εάν χρησιμοποιείτε Windows, πιθανότατα χρησιμοποιείτε την πιο πρόσφατη έκδοση αυτού του λειτουργικού συστήματος, 10. Υπάρχουν πολλά προβλήματα για αυτό το λειτουργικό σύστημα που τροφοδοτείται με δύναμη, αλλά στο Cloudwards θέλουμε να κάνουμε λεμονάδα, έτσι σε αυτό το άρθρο θα σας δείξουμε πώς να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις απορρήτου των Windows 10 σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.


Σε λίγα απλά βήματα θα περάσουμε ολόκληρη η διαδικασία. Το μόνο που χρειάζεστε είναι να βρείτε το μενού ρυθμίσεων και θα μοιράζεστε πολύ λιγότερα με πολύ λιγότερα άτομα. Προτού φτάσουμε στα παξιμάδια και τα μπουλόνια, ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στην ιστορία των Windows 10 και του απορρήτου.

Απόρρητο των Windows 10: Η ιστορία μέχρι στιγμής

Τα Windows 10 αντιμετώπισαν προβλήματα απορρήτου από την κυκλοφορία του. Τότε και τώρα, η επιλογή “γρήγορη εγκατάσταση” θα ορίσει τις προεπιλογές εγκατάστασης που θα μοιράζονται το μέγιστο ποσό πληροφοριών με τη Microsoft.

Σε απάντηση σε τέτοια ζητήματα, η Γαλλία διέταξε τη Microsoft να σταματήσει να παρακολουθεί τους χρήστες των Windows 10 και να συλλέγει τα δεδομένα τους, και η ΕΕ έχει εκφράσει επίσης τις ανησυχίες τους.

Πιο πρόσφατα, η Microsoft ενίσχυσε το απόρρητο εισάγοντας το Windows Diagnostic Data Viewer, μια εφαρμογή που επιτρέπει στους χρήστες να αποκρυπτογραφήσουν δεδομένα που στέλνουν τα Windows 10 στη Microsoft. Επιτρέπει μια άνευ προηγουμένου εικόνα για αυτό που πηγαίνει πίσω από τα παρασκήνια με δεδομένα χρήστη.

Πώς να βελτιώσετε το απόρρητο των Windows 10

Για να αποκτήσετε πρόσβαση στις ρυθμίσεις απορρήτου, ανοίξτε το μενού έναρξης και πληκτρολογήστε “απόρρητο” και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο αποτέλεσμα “ρυθμίσεις απορρήτου”. Υπάρχουν πολλά υποσύνολα σε αυτό το παράθυρο, αλλά τα περισσότερα από αυτά ελέγχουν ποιες πληροφορίες παρέχονται στις εφαρμογές Windows Store. Αυτό περιλαμβάνει εφαρμογές που είναι προεγκατεστημένες (αλληλογραφία, ημερολόγιο, φωτογραφίες κ.λπ.) καθώς και αυτές που λαμβάνετε από το κατάστημα.

Σχεδόν όλες οι κατηγορίες προσφέρουν έναν διακόπτη που σας επιτρέπει να απενεργοποιήσετε την πρόσβαση σε αυτήν τη λειτουργία για όλες τις εφαρμογές. Εάν δεν θέλετε να απενεργοποιήσετε πλήρως την πρόσβαση, υπάρχουν στο κάτω μέρος επιλογές για να ρυθμίσετε ποιες εφαρμογές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες. Αυτές οι εφαρμογές περιλαμβάνουν: “κάμερα”, “μικρόφωνο”, “ειδοποιήσεις”, “εργασίες”, “πληροφορίες λογαριασμού”, “ιστορικό κλήσεων” και “ραδιόφωνα”.

Τα Windows 10 εκχωρούν αυτόματα ένα αναγνωριστικό διαφήμισης σε κάθε χρήστη σε μια συσκευή που είναι συνδεδεμένη με την καταχωρισμένη διεύθυνση email. Αυτό το αναγνωριστικό θα σας βοηθήσει να προσαρμόσετε μελλοντικές διαφημίσεις ειδικά για εσάς, οπότε μην εκπλαγείτε αν βλέπετε το αγαπημένο σας φαγητό ή μπάντα στις διαφημίσεις. Μπορείτε να το απενεργοποιήσετε στην “γενική” κατηγορία. Εάν αποφασίσετε να το ενεργοποιήσετε ξανά, θα γίνει επαναφορά του αναγνωριστικού και θα σας δοθεί ένα νέο αναγνωριστικό.

Η επιλογή απορρήτου “άλλες συσκευές” επιτρέπει στις εφαρμογές να μοιράζονται και να συγχρονίζουν αυτόματα πληροφορίες με ασύρματες συσκευές που δεν έχουν αντιστοιχιστεί ρητά με τον υπολογιστή σας. Το “Background apps” σας επιτρέπει να ορίσετε ποιες εφαρμογές μπορούν να εκτελεστούν στο παρασκήνιο.

Οι εφαρμογές “Επαφές”, “ημερολόγιο”, “email” και “ανταλλαγή μηνυμάτων” έχουν πρόσβαση στην εφαρμογή People, με άλλα λόγια, σε όλες τις επαφές που έχετε εισαγάγει στα Windows. Απαιτούν να λειτουργεί όπως προβλεπόταν, αλλά μπορείτε να απενεργοποιήσετε αυτούς τους διακόπτες, ανεξάρτητα.

Σχόλια των Windows 10

Η Microsoft χρησιμοποιεί σχόλια από το εγκατεστημένο λογισμικό της για να εντοπίσει πράγματα που πρέπει να διορθωθούν και να βελτιωθούν. Τα Windows 10 ανεβάζουν τακτικά αυτά τα σχόλια στη Microsoft. Τα δεδομένα είναι ανώνυμα. Η προεπιλεγμένη ρύθμιση για εκδόσεις καταναλωτών είναι “πλήρης”. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τα βασικά δεδομένα, τα Windows στέλνουν δεδομένα σε χρήση προγράμματος περιήγησης, εφαρμογών και λειτουργιών.

Μπορείτε να αλλάξετε πόσα δεδομένα στέλνετε ορίζοντάς τα σε “βασικά”. Αυτό περιλαμβάνει όλα τα δεδομένα που είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της ασφάλειας και της ενημέρωσης των Windows. Εκεί, μπορείτε επίσης να ορίσετε πόσο συχνά τα Windows ζητούν τα σχόλιά σας. Εάν είναι ενεργοποιημένη η “προσαρμοσμένη εμπειρία”, η Microsoft θα σας προσφέρει εξατομικευμένες συμβουλές, διαφημίσεις και προτάσεις για να βελτιώσετε το προϊόν και τις υπηρεσίες της για εσάς.

Στο “διαγνωστικά εφαρμογών” μπορείτε να περιορίσετε εφαρμογές που χρησιμοποιούν διαγνωστικές πληροφορίες. Τέτοιες πληροφορίες μπορεί να περιλαμβάνουν τα ονόματα των εφαρμογών που εκτελούνται, το όνομα λογαριασμού χρήστη που ξεκίνησε μια εφαρμογή, CPU, δίσκο και χρήση δικτύου.

Εάν η “τοποθεσία” είναι ενεργοποιημένη, τα Windows, οι εφαρμογές και άλλες υπηρεσίες μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για να βοηθήσουν με ενέργειες όπως ο καθορισμός της τρέχουσας ζώνης ώρας ή ο υπολογισμός της θέσης σας σε χάρτη. Επίσης, η ρύθμιση “Εύρεση της συσκευής μου” θα καταγράφει την περιοδική τοποθεσία των συσκευών σας σε χάρτη. Ο κύριος διακόπτης θα απενεργοποιήσει όλες τις δυνατότητες τοποθεσίας για όλους τους χρήστες. Μπορείτε επίσης να απενεργοποιήσετε τη γεωγραφική περίφραξη εκεί. Μπορείτε να απενεργοποιήσετε την τοποθεσία για Windows και συγκεκριμένες εφαρμογές από τη λίστα στο κάτω μέρος της σελίδας.

Συλλογή δεδομένων των Windows 10

Τα Windows συλλέγουν τις δακτυλογραφημένες και χειρόγραφες λέξεις σας για να σας παρέχουν ένα εξατομικευμένο λεξικό, για να σας βοηθήσουν να πληκτρολογήσετε και να γράψετε και να σας δώσουμε προτάσεις κειμένου. Αυτά τα δεδομένα πληκτρολόγησης περιλαμβάνουν ένα δείγμα χαρακτήρων και λέξεων που πληκτρολογείτε, αν και καταργούν τυχόν δεδομένα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να σας αναγνωρίσουν. Αυτές οι ρυθμίσεις εμπίπτουν στην κατηγορία απορρήτου “ομιλία, μελάνη και πληκτρολόγηση”.

Μεταβείτε στην αντίστοιχη κατηγορία και απενεργοποιήστε τις υπηρεσίες ομιλίας και τις προτάσεις πληκτρολόγησης εάν δεν θέλετε να μοιραστείτε αυτές τις πληροφορίες. Αυτό απενεργοποιεί επίσης την Cortana (περισσότερα για αυτήν αργότερα).

Η εναλλαγή του κύριου διακόπτη στις “πληροφορίες λογαριασμού” θα διασφαλίσει ότι καμία εφαρμογή δεν θα έχει πρόσβαση στο όνομα, την εικόνα και άλλες πληροφορίες σας. Εάν είστε συνδεδεμένοι με λογαριασμό Microsoft, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το OneDrive για να συγχρονίσετε τις ρυθμίσεις σας με άλλα μηχανήματα. Αυτές οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν θέμα, προτιμήσεις γλώσσας, αποθηκευμένους κωδικούς πρόσβασης, εφαρμογές που έχετε εγκαταστήσει από το κατάστημα της Microsoft και άλλες. Μπορείτε να το απενεργοποιήσετε μεταβαίνοντας στις “ρυθμίσεις” > “Λογαριασμοί” > “Συγχρονίστε τις ρυθμίσεις σας.”

Ωστόσο, το OneDrive είναι μια υπηρεσία opt-in, όχι opt-out, οπότε αν δεν συνδεθείτε σε αυτήν, δεν κάνει τίποτα (διαβάστε την κριτική μας στο OneDrive για περισσότερα σχετικά με αυτήν την υπηρεσία αποθήκευσης cloud). Με αυτόν τον τρόπο τα Windows δεν θα μπορούν να κατεβάζουν αυτόματα αρχεία για εφαρμογές που τις ζητούν. Αυτό ρυθμίζεται στην κατηγορία “αυτόματες λήψεις αρχείων”.

Windows 10 και WiFi

Όταν είστε συνδεδεμένοι σε ένα μη αξιόπιστο δίκτυο WiFi, οι ρυθμίσεις σύνδεσης ρυθμίζονται αυτόματα σε “δημόσια” και ο υπολογιστής σας δεν είναι ορατός σε άλλες συσκευές. Για να ελέγξετε και ενδεχομένως να αλλάξετε, μεταβείτε στις “ρυθμίσεις” > “δίκτυο & Διαδίκτυο” > “Κατάσταση δικτύου” > “Αλλαγή ιδιοτήτων σύνδεσης.”

Όταν είστε συνδεδεμένοι σε ένα ανοιχτό δίκτυο WiFi, ο κάτοχος αυτού του δικτύου μπορεί να δει κάθε σύνδεση που κάνετε και να παρακολουθείτε το περιεχόμενό σας. Ωστόσο, ανεξάρτητα από το τι έχει ρυθμιστεί στις ρυθμίσεις WiFi, ο υπολογιστής σας δεν θα συνδέεται πλέον αυτόματα σε ανοιχτά δίκτυα.

Εάν εξακολουθείτε να συνδέεστε, το καλύτερο στοίχημά σας είναι να χρησιμοποιήσετε ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο ή VPN για κάθε είδους ευαίσθητες πληροφορίες (διαβάστε το καλύτερο άρθρο VPN για Windows εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα). Επιπλέον, η χρήση του όποτε μπορείτε είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσετε το απόρρητό σας.

Η ενεργοποίηση της Cortana επιτρέπει στα Windows 10 να ανεβάζουν ορισμένες πληροφορίες από τις συσκευές σας, όπως συμβάντα ημερολογίου, ονόματα ατόμων στα ραντεβού σας, ονόματα επαφών και ψευδώνυμα, αγαπημένα μέρη, εφαρμογές που χρησιμοποιείτε και μουσικές προτιμήσεις. Αυτά τα δεδομένα βοηθούν την Cortana να κάνει εξατομικευμένες προτάσεις.

Για να βεβαιωθείτε ότι αυτό δεν ισχύει, μεταβείτε στην κατηγορία Cortana στις ρυθμίσεις. Εκεί θα δείτε διακόπτες που θα διέπουν εάν η Cortana θα ανταποκρίνεται σε φωνητική είσοδο, συντομεύσεις πληκτρολογίου και όταν η οθόνη είναι κλειδωμένη. Αλλάξτε τα σε “απενεργοποίηση”.

Τελικές σκέψεις

Παρόλο που η Microsoft συλλέγει πολλές πληροφορίες από τον υπολογιστή σας και είχε στο παρελθόν πολλές διαμάχες σχετικά με το απόρρητο των Windows 10 και τη συλλογή δεδομένων, η εταιρεία έχει κάνει πολλά βήματα για τη βελτίωση και των δύο: Η αίσθηση WiFi δεν είναι πια (θα μπορούσε να μοιραστεί τον κωδικό πρόσβασης Wi-Fi ), το αναγνωριστικό διαφήμισης είναι υπό τον έλεγχό σας και η αδιάκριτη Cortana μπορεί να απενεργοποιηθεί.

Επιπλέον, υπάρχει ένα διαγνωστικό εργαλείο που σας βοηθά να δείτε τα δεδομένα που συλλέγει η Microsoft για εσάς, μαζί με τις ρυθμίσεις απορρήτου των Windows 10 που ελέγχουν τις ίδιες τις εφαρμογές. Δεν σταματά εκεί, υπάρχουν πολλά δεδομένα που μεταφέρονται στη Microsoft και αφορούν διαδικτυακές υπηρεσίες και όχι Windows. Δείτε το στη δήλωση απορρήτου τους.

Όσον αφορά τον Ιστό, θα πρέπει επίσης να φροντίζετε το απόρρητό σας κατά τη χρήση του. Αναφέραμε το VPN, αλλά μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε διάφορα εργαλεία για να προστατεύσετε το απόρρητό σας. Η άλλη εταιρεία λογισμικού, η Google, δεν είναι χωρίς σφάλματα, αλλά μπορείτε να διαβάσετε πώς να ελέγχετε το απόρρητό σας κατά την κοινή χρήση αρχείων με την Google. Εάν χρειάζεστε βοήθεια για την επιλογή του σωστού χώρου αποθήκευσης στο cloud, το οποίο μπορεί επίσης να επηρεάσει το απόρρητό σας, φροντίστε να διαβάσετε το αστάρι ασφαλείας cloud.

Γνωρίζετε άλλες ρυθμίσεις που συμβάλλουν στην προστασία του απορρήτου, αλλά έχουμε χάσει; Χρησιμοποιείτε άλλα ειδικά εργαλεία για να αποτρέψετε την εισβολή; Πείτε μας τα πάντα στα σχόλια. Ευχαριστούμε που το διαβάσατε.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map