Τι είναι το RAID; Ένας πρακτικός οδηγός για ορισμούς, χρήση και κόστος

Εδώ στο Cloudwards.net πρόκειται για δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας: τελικά, δεν γνωρίζετε ποτέ πότε θα προκύψει καταστροφή και θα εξαλειφθεί ο κύριος αποθηκευτικός χώρος αρχείων σας. Αν και γενικά η χρήση οποιουδήποτε από τους καλύτερους διαδικτυακούς παρόχους αντιγράφων ασφαλείας θα κάνει το κόλπο, εάν θέλετε πραγματικά να είστε ασφαλείς, προτείνουμε μια υβριδική στρατηγική δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας που περιλαμβάνει επίσης ένα στοιχείο υλικού. Εδώ μπαίνει το RAID στο παιχνίδι.


Εν ολίγοις, το RAID είναι ένας τρόπος με τον οποίο μπορείτε να συνδέσετε πολλούς σκληρούς δίσκους, έτσι ώστε εάν ένας από αυτούς αποτύχει, οι άλλοι μπορούν να αναλάβουν το φορτίο, λίγο πολύ άψογα. Αν και βρίσκεται συνήθως σε μεγάλους, εμπορικούς διακομιστές, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι γύρω από τους οποίους έχει ρυθμιστεί μια σειρά RAID στο σπίτι, καθώς το επιπλέον μέτρο δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας στη θέση του δίνει μεγάλο μυαλό.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τι είναι το RAID, τις πιο συνηθισμένες ρυθμίσεις που βρίσκονται στα σπίτια των ανθρώπων ή στις μικρές επιχειρήσεις, καθώς και μερικές πρακτικές συμβουλές και κόλπα. Ωστόσο, μια σημαντική προειδοποίηση – και αυτό δεν μπορεί να τονιστεί αρκετά – είναι ότι το RAID δεν αποτελεί εναλλακτική λύση για μια σωστή στρατηγική δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας.

Εάν περισσότερες από δύο μονάδες αποτύχουν ταυτόχρονα, θα βρεθείτε στον παροιμιακό κολπίσκο, εκτός εάν έχετε ετοιμάσει ένα αντίγραφο ασφαλείας. Με αυτήν την προειδοποίηση, ας πάμε RAIDing.

Σκληροί δίσκοι, αστοχίες και RAID

Οι υπολογιστές γενικά είναι εκπληκτικά ανθεκτικοί. Οι ταπεινοί διακομιστές backend μπορούν να λειτουργήσουν για δεκαετίες χωρίς τόσο μια επανεκκίνηση. Ωστόσο, το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για την πανταχού παρούσα μονάδα σκληρού δίσκου – το ονομάζουμε σφάλμα υπολογιστή επειδή αυτό ακριβώς κάνουν οι κεφαλές ανάγνωσης: συντρίβουν στην πραγματική μονάδα δίσκου.

Οι περιστρεφόμενοι μπορεί να έχουν γίνει γρηγορότερα και σωματικά μικρότεροι ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν πολύ περισσότερη αποθήκευση, αλλά εξακολουθούν να είναι ένα από τα τελευταία μηχανικά εξαρτήματα που έχουν απομείνει σε μηχανήματα που διαφορετικά είναι εντελώς στερεά.

Τα ποσοστά αποτυχίας, ακόμη και σε μοντέρνους σκληρούς δίσκους, είναι απογοητευτικά: δεν είναι ασυνήθιστο για ένα ιδιαίτερα άτυχο μοντέλο σκληρού δίσκου να υποστεί ποσοστό αποτυχίας 27 τοις εκατό κατά τη διάρκεια της περιόδου εγγύησης, το οποίο σπάνια είναι περισσότερο από δύο ή τρία χρόνια.

Τώρα, εάν ένας σκληρός δίσκος αποτύχει κατά τη διάρκεια της εγγύησης, ο κατασκευαστής πιθανότατα θα αντικαταστήσει το υλικό, αλλά τα δεδομένα σας δεν υπόκεινται σε καμία εγγύηση. Αν και θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε από τις καλύτερες λύσεις λογισμικού ανάκτησης δεδομένων και να επαναφέρετε τα αρχεία σας, κανένα από αυτά δεν είναι φθηνό και κανένα δεν είναι πλήρως εγγυημένο για να λειτουργήσει.

Αυτό είναι όπου το RAID μπορεί να προσφέρει κάποια ηρεμία. Το RAID είναι ένας γενικός όρος που καλύπτει μια ποικιλία ρυθμίσεων στις οποίες μπορείτε να συγκεντρώσετε μονάδες αποθήκευσης έτσι ώστε να συμπεριφέρονται ως ένας τόμος. Όταν ολοκληρωθούν σωστά, οι μονάδες δίσκου συνδυάζονται ως ενιαίος όγκος που προσφέρει μεγαλύτερη αξιοπιστία και καλύτερη ταχύτητα από κάθε μεμονωμένη μονάδα δίσκου.

Στη σωστή ρύθμιση, το RAID μπορεί να είναι η πρώτη γραμμή άμυνας σας έναντι της απώλειας δεδομένων και θα επιτρέπει τη συνεχή πρόσβαση στα αρχεία σας σε περιπτώσεις όπου μια αποτυχία υλικού θα είχε προκαλέσει διαφορετικά καθυστερήσεις λόγω μειωμένης ταχύτητας ή διακοπής λειτουργίας έως ότου αποκατασταθούν τα δεδομένα από ένα αντίγραφο ασφαλείας.

Τι είναι το RAID?

Το RAID σημαίνει Redundant Array of Independent Disks (το “I” συνήθιζε να σημαίνει “Inexpensive” πριν υποκύψει στη μαύρη μαγεία του μάρκετινγκ). Η ιδέα δημιουργήθηκε στη δεκαετία του ’80 ως τρόπος αντιμετώπισης προβλημάτων με το μέγεθος, την ταχύτητα και την αξιοπιστία των σκληρών δίσκων.

Το RAID δεν είναι μια μονολιθική έννοια – πολύ μακριά από αυτό. Ο τρόπος με τον οποίο αλληλεπιδρούν οι δίσκοι σε έναν πίνακα ποικίλλει ευρέως, όπως και τα οφέλη, τα μειονεκτήματα και οι κίνδυνοι κάθε διαμόρφωσης. Εκτός από τις τυπικές ρυθμίσεις RAID (ονομάζονται επίπεδα), υπάρχουν αρκετές αξιοσημείωτες προσθήκες, offshoots και ιδιόκτητες υλοποιήσεις. Επειδή αυτά θα περιγράφονται συχνά χρησιμοποιώντας ένα τυπικό επίπεδο ως αναφορά, θα ξεκινήσουμε με αυτά.

Το πρώτο τυπικό επίπεδο RAID είναι το “striping”, που ορίζεται ως RAID 0 (μηδέν). Αυξάνει την απόδοση με κόστος αξιοπιστίας χωρίζοντας δεδομένα σε μπλοκ και διανέμοντας – απογύμνωση – σε όλες τις μονάδες δίσκου.

Η ταυτόχρονη ανάγνωση και εγγραφή σε πολλαπλές μονάδες δίσκου αφαιρεί τη συμφόρηση ταχύτητας που επιβάλλεται από τη μέγιστη ταχύτητα μιας μονάδας δίσκου. Επειδή κάθε δίσκος χειρίζεται μόνο ένα κλάσμα της πλήρους εργασίας, η ταχύτητα είναι σημαντικά μεγαλύτερη από ό, τι στη λειτουργία μιας μονάδας δίσκου και όλος ο χώρος στο δίσκο είναι χρησιμοποιήσιμος.

RAID και ποσοστά αποτυχίας

Τα στατιστικά στοιχεία θα σας πουν ότι η κατοχή δύο μονάδων δίσκων διπλασιάζει την πιθανότητα αστοχίας της μονάδας δίσκου. Στο RAID 0, αυτή η διπλάσια πιθανότητα αστοχίας ισχύει για δεδομένα και στις δύο μονάδες δίσκου. Από την άποψη της ασφάλειας δεδομένων, δεν είναι αυτός ο τρόπος να πάει. Τουλάχιστον σε ανεξάρτητη λειτουργία, μια αποτυχία δίσκου δεν θα σκουπίσει άλλες τυχαίες μονάδες σε κοντινή απόσταση, αν και… λοιπόν, ας πούμε ότι πληρώνει για να μην υπερεκτιμήσετε ποτέ το τμήμα πληροφορικής σας.

Στο αντίθετο άκρο του φάσματος ασφαλείας βρίσκεται η λεγόμενη συστοιχία καθρεφτών, που ορίζεται RAID 1. Ένας πίνακας καθρεπτών γράφει πλήρη αντίγραφα των δεδομένων σε κάθε μία από τις μονάδες δίσκου της συστοιχίας. Σε περίπτωση αποτυχίας μιας μονάδας δίσκου, θα εξακολουθούν να υπάρχουν ένα ή περισσότερα πλήρη αντίγραφα των διαθέσιμων δεδομένων. Είναι ένα αντίγραφο ασφαλείας υλικού στο χαμηλότερο επίπεδο: μόνο ο θάνατος όλων των δίσκων στη συστοιχία θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια δεδομένων.

Ωστόσο, με μεγάλη ασφάλεια υπάρχει μεγάλη δαπάνη: διατίθεται χωρητικότητα μόνο ενός δίσκου. Δύο, τρεις ή ακόμη και πέντε μονάδες 1TB σε αυτήν τη ρύθμιση θα αποδώσουν όλοι το ίδιο χρησιμοποιήσιμο ενιαίο terabyte.

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, αυτό είναι ασφαλές, αλλά περιορίζει τη μέγιστη χωρητικότητα αποθήκευσης στο μέγεθος του μεγαλύτερου σκληρού δίσκου που μπορείτε να χωρέσετε στη συστοιχία RAID σας (η οποία μια γρήγορη ματιά γύρω από την ψηφιακή αγορά δείχνει είναι 10 GB). Για να αυξήσετε τον αποθηκευτικό χώρο και να προσθέσετε ένα επίπεδο ασφάλειας, θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάτι που ονομάζεται ισοτιμία.

RAID και ισοτιμία

Το Parity είναι όπου το RAID γίνεται πολύ ενδιαφέρον, με το RAID 5 να είναι η πιο δημοφιλής ρύθμιση ισοτιμίας. Σε έναν πίνακα ισοτιμίας, μέρος κάθε μονάδας δίσκου προορίζεται για δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας. Όλοι οι HDs στον πίνακα συγκεντρώνουν τη χωρητικότητα των διαθέσιμων δίσκων (όπως στο RAID 0), αλλά μέρος κάθε μονάδας δίσκου προορίζεται για έναν υπολογισμό αθροίσματος ελέγχου που, σε περίπτωση αποτυχίας μιας μονάδας δίσκου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντίστροφα για τον υπολογισμό των δεδομένων που λείπουν.

Σημείωση: για τα πολύπλοκα μαθηματικά πίσω από την ισοτιμία, ρίξτε μια ματιά σε αυτό το άρθρο.

Σε περίπτωση βλάβης της μονάδας δίσκου, τα δεδομένα – και η ισοτιμία – από τις σωζόμενες μονάδες δίσκου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αναδημιουργία των δεδομένων που λείπουν σε μια μονάδα αντικατάστασης. Ανεξάρτητα από τον αριθμό ή την χωρητικότητα των μονάδων δίσκου στο RAID 5, πάντα το ισοδύναμο με την χωρητικότητα μιας μονάδας δίσκου «χαθεί» στην ισοτιμία, γεγονός που το καθιστά πιο επεκτάσιμο από το RAID 1. Ένας μόνο δίσκος που προστατεύει δεδομένα αξίας τεσσάρων ή πέντε δίσκων είναι μια καλή επένδυση.

Άλλες ρυθμίσεις ισοτιμίας

Τα επίπεδα RAID 2 και 3 είναι επίσης ρυθμίσεις ισοτιμίας, αν και έχουν γίνει σε μεγάλο βαθμό ξεπερασμένες από το RAID 5. Το RAID 4 διαφέρει από το 5 στο ότι χρησιμοποιεί μια καθορισμένη μονάδα ισοτιμίας, που σημαίνει ότι αποθηκεύει όλη την ισοτιμία στη μονάδα δίσκου και χρησιμοποιεί τις άλλες για δεδομένα. Η κατανεμημένη ισοτιμία του RAID 5 εξισορροπεί καλύτερα τη φθορά των δίσκων.

Το RAID 6 χρησιμοποιεί διπλή ισοτιμία, αλλά κατά τα άλλα είναι πανομοιότυπο με το RAID 5. Χώρος αξίας δύο δίσκων χρησιμοποιείται για ισοτιμία σε έναν πίνακα που μπορεί να επιβιώσει – ναι – δύο αστοχίες δίσκου χωρίς απώλεια δεδομένων.

Τα επίπεδα RAID μπορούν επίσης να τοποθετηθούν, το οποίο βασικά τοποθετεί έναν πίνακα RAID μέσα σε έναν άλλο πίνακα RAID. Αυτό χρησιμοποιείται κυρίως από εταιρείες που είτε θέλουν να αποθηκεύσουν πολλά δεδομένα είτε από εταιρείες που θέλουν να επιταχύνουν άσχημα την τρέχουσα ρύθμιση RAID. Δεν θα πάμε πάρα πολύ στη φωλιά σαν να θέλετε να το ρυθμίσετε, πιθανώς γνωρίζετε αρκετά για να μην χρειάζεται να διαβάσετε αυτό το άρθρο.

Ρύθμιση RAID: Υλικό

Τώρα που γνωρίζετε περισσότερα για το RAID, ας δούμε πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν πίνακα. Παρόλο που υπάρχουν πολλές επιλογές do-it-yourself, σας συνιστούμε να αγοράσετε ένα περίβλημα RAID, το οποίο είναι βασικά ένα εύχρηστο μικρό κουτί στο οποίο μπορείτε να τοποθετήσετε σκληρούς δίσκους και το οποίο θα συνοδεύεται επίσης από κάποιο έτοιμο λογισμικό.

Αυτά τα περιβλήματα είναι εξοικονόμηση σε πραγματικό χρόνο και είναι γενικά προσιτά: παρακάτω θα βρείτε τις προδιαγραφές των TerraMaster και ProBox.

ΜάρκαΜοντέλοΑριθμός κόλπωνMSRP
ΝοντέκTerraMaster2 ή 4Από 200 $
MediasonicProBox4Από 100 $

Όσο για τους σκληρούς δίσκους που θα διαθέτετε, αξίζει να κοιτάξετε τριγύρω, διατηρώντας παράλληλα τις «φθηνές» ρίζες της RAID. Εάν εφαρμόζετε μια εμπεριστατωμένη στρατηγική δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, δεν χρειάζεται να αγοράσετε υλικό κορυφαίας γραμμής με ελάχιστα ποσοστά αστοχίας. Μετά από όλα, δημιουργείτε έναν πίνακα που μπορεί να εντοπίσει αστοχίες.

Μείωση κόστους

Επίσης, μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να εξοικονομήσετε κόστος κάνοντας κάποια βασική αριθμητική: για να δημιουργήσετε μια συστοιχία RAID 5 10TB, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε πέντε δίσκους 2TB είτε δύο μονάδες 5TB: με κάθε τρόπο, έχετε το ίδιο αποτέλεσμα. Ωστόσο, δύο μονάδες 5TB θα είναι γενικά πολύ φθηνότερες από τις πέντε μονάδες 2TB. Λάβετε υπόψη ότι εάν δεν είναι όλες οι μονάδες δίσκου του ίδιου μεγέθους, όλες οι μονάδες δίσκου θα προεπιλεγούν στη μικρότερη μονάδα του πίνακα.

Οι σκληροί δίσκοι που πιθανότατα θα θέλατε να χρησιμοποιήσετε πέφτουν στο εύρος των 60 έως 200 $, το οποίο σε συνδυασμό με το κόστος ενός περιβλήματος RAID θα σας οδηγήσει σε έναν μεγάλο, αλλά διαχειρίσιμο λογαριασμό.

DiskStation Hybrid RAID

Μια άλλη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε αποθήκευση συνδεδεμένο στο δίκτυο ή NAS σε μια εγκατάσταση RAID. Είμαστε μεγάλοι θαυμαστές της Synology εδώ στο Cloudwards.net χάρη στην ανθεκτικότητα, την αξιοπιστία και τη μεγάλη ποικιλία επιλογών δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας (έχουμε ένα άρθρο σχετικά με το καλύτερο αντίγραφο ασφαλείας cloud για τη Synology εάν ​​θέλετε να μάθετε περισσότερα). Το μειονέκτημα της Synology είναι ότι δεν είναι η φθηνότερη λύση εκεί έξω.

ΜάρκαΜοντέλοΑριθμός κόλπωνMSRP
ΣυνολογίαDS2162Από 190 $
ΣυνολογίαDS4164Από 290 $
ΣυνολογίαΠαιχνίδι DS4164Από 415 $
ΣυνολογίαDS9164Από 600 $
ΣυνολογίαDS15155Από 700 $
ΣυνολογίαDS18158Από 850 $

Ρύθμιση RAID: Λογισμικό

Το μεγαλύτερο όφελος από τη χρήση NAS ή περίφραξης σε μια εγκατάσταση RAID είναι ότι συμπεριλαμβάνετε το λογισμικό: υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές εκεί έξω, αλλά γενικά είναι πολύ φιλικοί ακόμη και σε έμπειρους χρήστες και απαιτούν κάποια σοβαρή τεχνογνωσία.

Στο πιο βασικό επίπεδο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μητρική πλακέτα Intel για να ρυθμίσετε τη συστοιχία σας: αυτό θα πρέπει να λειτουργεί αρκετά καλά και συνοδεύεται από κάποιο καλό λογισμικό και προγράμματα οδήγησης που θα βοηθήσουν την τεχνογνωσία στη ρύθμιση αρκετά γρήγορα. Ένας άλλος λόγος για να κολλήσετε με την Intel είναι ότι είναι εύκολο να βρείτε νέα εξαρτήματα όταν αποτύχει η σύνδεση, ένα μάλλον δυσάρεστο συμβάν που θα σας κλειδώσει από τη συστοιχία σας έως ότου βρείτε ένα νέο.

Άλλες επιλογές λογισμικού περιλαμβάνουν τα Windows Storage Spaces καθώς και το FreeNAS, αν και οι δύο απαιτούν κάτι περισσότερο από ακόμη και ενδιάμεση γνώση του τι κάνετε. Σημειώστε ότι το FreeNAS που βασίζεται σε Linux είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου βασισμένο σε τερματικό και ένας πολύ καλός τρόπος για τους geeks να μάθουν πόσα βάσανα μπορούν να αντέξουν πριν αλλάξουν σε κάτι άλλο.

RAID και δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας

Όπως ειπώθηκε μέχρι την αρχή του άρθρου, ένας πίνακας RAID, ακόμη και σε ισοτιμία πολλαπλών δίσκων, δεν αποτελεί εναλλακτική λύση για ένα κατάλληλο αντίγραφο ασφαλείας. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποφύγετε την επαναφορά αντιγράφων ασφαλείας όταν ο χρόνος είναι ουσιαστικής σημασίας, καθώς και απλά να προσθέσετε περισσότερο χώρο αποθήκευσης στον υπολογιστή σας. Εξασφαλίζει επίσης ότι τα δεδομένα δεν θα χαθούν εύκολα μόνο και μόνο επειδή ένας σκληρός δίσκος απέτυχε.

Λάβετε υπόψη ότι όταν μια μονάδα δίσκου αποτύχει, η αναδημιουργία δεδομένων από την ισοτιμία απαιτεί χρόνο. Όσο περισσότερα δεδομένα πρέπει να ξαναχτιστούν, τόσο περισσότερο θα λειτουργεί ο πίνακας χωρίς πλεονασμό. Αυτή είναι μια στιγμή που δαγκώνει τα νύχια κατά την οποία μια άλλη αποτυχία θα σημαίνει πράγματι μια πολύ κακή μέρα. Η χρήση μιας από τις καλύτερες υπηρεσίες αποθήκευσης και δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας cloud θα διατηρήσει τουλάχιστον τα νύχια σας άθικτα.

Στο προηγούμενο άρθρο μας που συγκρίνει τους σκληρούς δίσκους, το NAS και το cloud backup, προτείνουμε το Carbonite ως μια εξαιρετική επιλογή για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας της συστοιχίας RAID, καθώς αυτός ο πάροχος διαθέτει προσαρμοσμένο λογισμικό που σας βοηθά να δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας των ρυθμίσεων RAID χωρίς υπερβολική φασαρία. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη γνώμη μας, ανατρέξτε στην κριτική μας για το Carbonite.

Είναι RAID για μένα?

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, ας δούμε αν το RAID είναι ο τρόπος που σας ταιριάζει. Εάν αποθηκεύετε πολλά δεδομένα στον υπολογιστή σας και θέλετε να βεβαιωθείτε ότι κανένα από αυτά δεν θα χαθεί μόνο λόγω μιας μικρής αστοχίας σκληρού δίσκου ή εάν θέλετε απλώς να επιταχύνετε τη λειτουργία πολλών σκληρών δίσκων, τότε, ναι, το RAID είναι ένα έξυπνο επιλογή.

Αν και δεν είναι η φθηνότερη λύση εκεί έξω, το RAID είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για να κάνουμε τα πάντα στο cloud, ειδικά για άτομα που εργάζονται με ήχο και βίντεο, καθώς υπάρχουν λίγα στον χώρο του SaaS για αυτές τις ομάδες πέραν του χώρου αποθήκευσης.

Κατανοήστε, ωστόσο, ότι το RAID δεν είναι πανάκεια: ένας ελεγκτής υλικού μπορεί να αποτύχει και μπορεί να μην έχετε την τύχη να βρείτε ένα συμβατό μοντέλο για να το αντικαταστήσετε. Το RAID δεν είναι μια εφεδρική λύση, οπότε η απώλεια πολλών σκληρών δίσκων ταυτόχρονα σημαίνει ότι τα δεδομένα σας έχουν εξαφανιστεί, εκτός εάν δημιουργηθούν αντίγραφα ασφαλείας.

Αν και το RAID δεν είναι για όλους, προσφέρει εξαιρετικά οφέλη για ορισμένες ομάδες ανθρώπων. Είστε ένας από αυτούς; Πώς λειτούργησε η ρύθμιση ενός πίνακα RAID για εσάς; Ενημερώστε μας στα παρακάτω σχόλια. Ευχαριστούμε που το διαβάσατε.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map