Πώς να προστατεύσετε το απόρρητό σας τώρα που οι Αμερικάνικοι ISP μπορούν να κατασκοπεύουν τους πελάτες

Όπως πιθανότατα γνωρίζετε, η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε νέους κανόνες από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) που θα ανάγκαζαν τους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου (ISP) να ζητήσουν άδεια από τους πελάτες προτού πουλήσουν δεδομένα σχετικά με τις συνήθειες περιήγησής τους σε τρίτους. Σύμφωνα με τους υπερασπιστές απορρήτου παντού – για να μην μας αναφέρουμε εδώ στο Cloudwards.net – αυτό θα ανοίξει την πόρτα για κάθε είδους κατασκοπεία από τους ISP.

Οι κανόνες της FCC, οι οποίοι είχαν αρχικά εγκριθεί από τη Γερουσία τον Οκτώβριο, απαιτούσαν από τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου να παρουσιάσουν στους πελάτες την επιλογή είτε να επιλέξουν είτε να μην συμμετάσχουν στην πώληση των δεδομένων τους σε τρίτα μέρη, συμπεριλαμβανομένων διαφημιστικών και εμπορικών πρακτορείων. Ωστόσο, με την αλλαγή της φρουράς τον Ιανουάριο, όταν ο Λευκός Οίκος και όλο το Κάπιτολ Χιλ πέρασαν στα χέρια των Ρεπουμπλικανών, ένα πολύ διαφορετικό είδος νομοθέτη ανέλαβε.

Ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση

Πολλοί γερουσιαστές της Ρεπουμπλικανίας θεώρησαν ότι οι νέοι κανόνες της FCC εμπόδισαν την οικονομική ανάπτυξη και θα έβλαπταν τους δημιουργούς εργασίας. Ο γερουσιαστής που εισήγαγε την πρόταση να καταργήσει τους κανόνες της FCC, ο Τζεφ Φλέικ από την Αριζόνα, το έκανε επειδή ήθελε να «προστατεύσει τους καταναλωτές από υπερβολική ρύθμιση του Διαδικτύου». Ο νεοδιορισμένος πρόεδρος της FCC, Ajit Pai, όχι μόνο συμφώνησε με αυτό, αλλά επίσης ένιωθε ότι οι νέοι κανόνες θα μπερδέψουν τους ανθρώπους.

«Οι Αμερικανοί καταναλωτές δεν πρέπει να είναι δικηγόροι ή μηχανικοί για να καταλάβουν εάν προστατεύονται οι πληροφορίες τους», δήλωσε ο Pai, ο οποίος πιστεύει ότι είναι λάθος να έχουμε δύο διαφορετικά σύνολα προτύπων που διέπουν τη συμπεριφορά των ISP από τη μία πλευρά και ιστότοπους κοινωνικών μέσων όπως Facebook στο άλλο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Pai ήταν ένας πολύ αμφιλεγόμενος διορισμός στην FCC, καθώς αντιτίθεται έντονα στην ουδετερότητα του δικτύου καθώς και στη ρύθμιση των μονοπωλίων των μέσων ενημέρωσης.

Δημοκρατική απάντηση

Εν τω μεταξύ, οι άσχημοι δημοκράτες στη Γερουσία στηρίζονται κυρίως στη ρητορική για την καταπολέμηση της κατάργησης των κανόνων της FFC. Σύμφωνα με τον γερουσιαστή Ed Markey από τη Μασαχουσέτη, ο ISP προφανώς σημαίνει «πληροφορίες που πωλούνται για κέρδος» και «εισβολή της ιδιωτικής ζωής των συνδρομητών».

Παραβιάζοντας τους κανόνες, οι Ρεπουμπλικάνοι επέτρεψαν στους ISP να κάνουν ό, τι θέλουν με δεδομένα πελατών, γεγονός που προκαλεί κάθε είδους τρομακτικό φάντασμα. Όπως επισημαίνει ο γερουσιαστής Bill Nelson από τη Φλόριντα, οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου δεν έχουν μόνο πρόσβαση στους ιστότοπους που επισκέπτεστε, αλλά μπορούν επίσης να παρακολουθούν τις κινήσεις σας χάρη στο GPS στο τηλέφωνό σας, για παράδειγμα.

Η μεγαλύτερη τους δύναμη είναι, ωστόσο, ότι μπορούν επίσης να συμπεράνουν άλλες πληροφορίες από αυτά τα γεγονότα, από τη στιγμή που σηκώνεστε κάθε πρωί έως το αν αισθάνεστε άρρωστοι οποιαδήποτε δεδομένη ημέρα.

Πολίτες στη Μέση

Λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου η Γερουσία καταδίκασε τους κανόνες, η Βουλή των Αντιπροσώπων ακολούθησε το ίδιο και ενέκρινε την απόφαση. Εκτός αν ο Πρόεδρος Τραμπ κάνει βέτο στο νέο νομοσχέδιο, από τις 4 Δεκεμβρίου 2017 και μετά οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου μπορούν να πουλήσουν δεδομένα πελατών σε όποιον θέλουν. Ωστόσο, καθώς ο Τραμπ είναι, λοιπόν, Τραμπ, αυτό δεν είναι πιθανό να συμβεί, πράγμα που σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του έτους θα είναι ανοιχτή σεζόν στους πελάτες του ISP στις ΗΠΑ, κάτι που είναι σχεδόν όλοι.

Με τους Ρεπουμπλικάνους να θέλουν να παραδώσουν τα δεδομένα σε μεγάλες εταιρείες και τους Δημοκρατικούς να μπλοκάρουν λόγω του ότι είναι υπερβολικοί, φαίνεται ότι ο μέσος πολίτης των ΗΠΑ θα πρέπει να πάρει τα πράγματα στα χέρια τους όταν πρόκειται για την προστασία των δεδομένων τους. Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι μια λεπτή ασημένια επένδυση: η προστασία του εαυτού σας από κάθε είδους κατασκοπεία είναι προσιτή σε κανέναν.

Απόρρητο υπό επίθεση

Παρόλο που εδώ στο Cloudwards.net προτιμούμε να μην είμαστε πολιτικοί – θέλουμε να επικεντρωθούμε στην επιλογή των καλύτερων υπηρεσιών αποθήκευσης στο cloud και των διαδικτυακών εφεδρικών αντιγράφων για τους αναγνώστες μας, όχι να τους πούμε πώς να σκέφτονται – πιστεύουμε ότι πρέπει να τονίσουμε πόσο τρομερό είναι η κυβέρνηση των ΗΠΑ Η απόφαση ήταν όταν πρόκειται για το φυσικό δικαίωμα κάθε ατόμου στην ιδιωτική ζωή. 

Οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου δεν έχουν κανένα δικαίωμα – κανένας – να κοιτάξουν καν τα προσωπικά σας δεδομένα περιήγησης, πόσο μάλλον να τα πουλήσουν στον Λόρδο – ξέρει – ποιος να κάνει μερικά χρήματα.

Σε αυτόν τον ολοένα και πιο ενσύρματο κόσμο δεν διακυβεύεται μόνο η ιστορία περιήγησης: αν και θα ήταν ενοχλητικό για έναν επαγγελματία ποδοσφαιριστή αν βγήκε ότι του αρέσουν τα χαριτωμένα βίντεο γάτας ή ένας υπουργός της κυβέρνησης ότι έχει κάποιες εξωτικές γεύσεις στο πορνό, δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με το βουνό των οικονομικών και ιατρικών πληροφοριών που ταξιδεύουν μέσω Διαδικτύου σε καθημερινή βάση.

Πώς να προστατεύσετε το απόρρητό σας

Υπάρχουν πολλά εργαλεία για την προστασία του απορρήτου σας, αλλά ο καλύτερος τρόπος για να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας είναι να αποκτήσετε ένα VPN. Εάν δεν γνωρίζετε τι είναι αυτό, έχουμε ένα άρθρο σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των VPN. Έχουμε μια λίστα με αυτά που πιστεύουμε ότι είναι τα καλύτερα VPN και παρόλο που μπορεί να μην συμφωνείτε με τις επιλογές μας, εμπιστευτείτε μας όταν λέμε ότι εάν ζείτε στις Ηνωμένες Πολιτείες, πρέπει να είστε συνδεδεμένοι με ένα πριν από τον Δεκέμβριο. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι τα προσωπικά σας δεδομένα είναι ένα εμπόρευμα όπως οτιδήποτε άλλο, διαφορετικά.

Η εγκατάσταση ενός VPN είναι εύκολη και, ανάλογα με τον πάροχο που χρησιμοποιείτε, δεν χρειάζεται να σπάσετε την τράπεζα. Μερικοί από τους παρόχους που μας αρέσουν θα σας προσφέρουν πολλά αν εγγραφείτε για ένα ολόκληρο έτος, άλλοι θα σας δώσουν την επιλογή να το δοκιμάσετε πριν αποφασίσετε. Έχουμε μια μεγάλη στοίβα κριτικών, οπότε κοιτάξτε τις στον ελεύθερο χρόνο σας – έχετε έως και τον Δεκέμβριο – αλλά βεβαιωθείτε ότι έχετε αποφασίσει κάποια στιγμή, εκτός αν σας αρέσει ο ISP να σας παρακολουθεί – λες και η NSA δεν ήταν αρκετά κακή.

Τελικές σκέψεις

Οι ΗΠΑ έχουν λάβει μια πραγματικά τρομακτική απόφαση που θα επηρεάσει κάθε Αμερικανό με σύνδεση στο Διαδίκτυο. Εξίσου τρομακτικό είναι, ωστόσο, το προηγούμενο που θέτουν για τον υπόλοιπο κόσμο. Σε κάθε νομοθετικό σώμα σε όλο τον κόσμο – από τις Βρυξέλλες έως το Δελχί, από το Μπουένος Άιρες έως τη Μόσχα – θα υπάρχουν εκλεγμένοι εκπρόσωποι που πιστεύουν ότι η κατοχή των προσωπικών δεδομένων των πολιτών τους στην ανοιχτή αγορά είναι απλώς μια διογκωμένη ιδέα.

Παρόλο που η τρέχουσα αμερικανική πολιτική μπορεί να μοιάζει με αστείο για τους υπόλοιπους, θα μπορούσε να είναι ότι σε λίγα χρόνια το γέλιο μας θα σταματήσει εντελώς, καθώς και οι υπόλοιποι αναγκάζονται να εγγραφούν σε έναν πάροχο VPN μόνο για να μπλοκάρει τους ISP να μας κατασκοπεύουν. Τα επόμενα χρόνια μοιάζουν να είναι μια σκοτεινή στιγμή για την ελευθερία και το απόρρητο του Διαδικτύου για όλους.

Πώς πιστεύετε ότι η κατάργηση των κανόνων της FCC θα επηρεάσει τους ανθρώπους; Ενημερώστε μας στα παρακάτω σχόλια, σας ευχαριστούμε που διαβάσατε.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me