Τι πρέπει να ξέρετε για το Cloud Storage

Είτε γνωρίζετε για αποθήκευση που βασίζεται σε σύννεφο είτε όχι, πιθανότατα, το χρησιμοποιείτε ήδη. Από την αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έως τη χρήση των Εγγράφων Google, την κοινή χρήση εγγράφων – το cloud storage είναι εδώ για να μείνετε.


Αλλά γνωρίζετε τα πάντα για την αποθήκευση στο cloud; Η χρήση μιας υπηρεσίας αποθήκευσης που βασίζεται σε σύννεφο σημαίνει:

Προσιτή τιμολόγηση σε σύγκριση με φυσικές συσκευές αποθήκευσης

Εύκολη εγκατάσταση χωρίς επιπλέον υποδομή

Η αποθήκευση μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις

Σε περίπτωση καταστροφής, τα αρχεία είναι εύκολο να ανακτηθούν

Εάν σκέφτεστε να μεταφέρετε δεδομένα στο cloud, αλλά εξακολουθείτε να έχετε μπερδευτεί σχετικά με την τεχνολογία, αυτός είναι ο τέλειος οδηγός για εσάς. Με λίγα λόγια, είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τον αποθηκευτικό χώρο που βασίζεται σε σύννεφο.

Τα αρχεία που αποθηκεύονται στο Cloud είναι προσβάσιμα από οπουδήποτε

Μόλις τα αρχεία αποθηκευτούν στο cloud, είναι προσβάσιμα από οπουδήποτε, εκτός και αν βρίσκεστε κάπου χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο.

Το μόνο που απαιτείται για την πρόσβαση στα δεδομένα είναι διαπιστευτήρια σύνδεσης.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν επιπλέον συσκευές ή καλώδια για μεταφορά, δεν θα κολλήσετε ποτέ που ξεχάσατε να μεταφέρετε ένα μεγάλο αρχείο στο γραφείο και να το τρέξετε πίσω.

Απλώς πρέπει να ανεβάσετε τα αρχεία αποθήκευσης cloud της επιλογής σας και αυτό είναι, απλώς, η ίδια η απλότητα.

Ωστόσο, ορισμένες υπηρεσίες είναι καλύτερες από άλλες κατά την ανάκτηση δεδομένων, οπότε φροντίστε να επιλέξετε προσεκτικά μια υπηρεσία, ανάλογα με τις ανάγκες σας και τις ταχύτητες του Διαδικτύου.

Το Cloud κάνει τη συνεργασία εύκολη

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι επιχειρήσεις έχουν υιοθετήσει την τεχνολογία cloud είναι επειδή καθιστά τη συνεργασία ομαλή, ευκολότερη και ταχύτερη.


© Cloudwards.net

Οι εργαζόμενοι δεν χρειάζεται πλέον να έχουν συναντήσεις στα γραφεία τους ή να συνεργάζονται σε ένα έγγραφο, καθισμένοι το ένα δίπλα στο άλλο.

Σήμερα, πραγματοποιούνται συναντήσεις στο Slack και η συνεργασία εγγράφων είναι δυνατή μέσω του Google Drive και του Dropbox.

Το νέφος έχει επίσης ωθήσει την κουλτούρα της απομακρυσμένης εργασίας σε εταιρείες σε όλο τον κόσμο, με το 45% των εργαζομένων των ΗΠΑ να εργάζονται από το σπίτι.

Τα δεδομένα Cloud αποθηκεύονται σε απομακρυσμένη τοποθεσία (και θέματα θέσης)

Ακολουθεί μια κοινή ερώτηση που κάνουν πολλοί άνθρωποι. Εάν τα δεδομένα μου δεν αποθηκεύονται σε υπολογιστή, τότε πού είναι ακριβώς?

Λοιπόν, η απάντηση είναι λίγο περίπλοκη

Τα δεδομένα cloud αποθηκεύονται συνήθως στους διακομιστές μιας εταιρείας σε μια απομακρυσμένη περιοχή, η ακριβής τοποθεσία της οποίας εξαρτάται από τον πάροχο υπηρεσιών αποθήκευσης cloud.

Για παράδειγμα, το Dropbox έχει τους διακομιστές του στις ΗΠΑ και την Ιρλανδία και το Google Drive διαθέτει κέντρα δεδομένων σε όλα τα σημεία:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες

Ταϊβάν

Ευρώπη

Ωστόσο, παρά την τοποθεσία των διακομιστών τους, οι εταιρείες προσδιορίζουν σαφώς ότι όλα τα δεδομένα υπόκεινται στους νόμους των ΗΠΑ – κάτι που δεν είναι απαραίτητα καλό.

Υπηρεσίες αποθήκευσης στο cloud που δεν διαθέτουν διακομιστές στις ΗΠΑ δεν υπόκεινται στους νόμους των ΗΠΑ – κάτι που είναι καλό.

Και οι τοποθεσίες είναι σημαντικές, διότι μόλις μεταφορτωθούν δεδομένα στο cloud, η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να δει και να έχει πρόσβαση σε αυτά, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση ή συγκατάθεση.

Δεν έχει σημασία αν τα δεδομένα διαγράφονται αργότερα, αφού μεταφορτωθούν, είναι εκτός. Ενώ το πρόβλημα κατασκοπείας μπορεί να μην είναι μεγάλη υπόθεση για άτομα που ανεβάζουν μη ευαίσθητα δεδομένα, για μεγάλες επιχειρήσεις, η κατασκοπεία μπορεί να είναι ένα μείζον πρόβλημα.

Στην πραγματικότητα, οι νόμοι αποθήκευσης cloud είναι ο λόγος για τον οποίο πολλές εταιρικές εταιρείες εξακολουθούν να κατέχουν και να δημιουργούν ιδιωτικούς διακομιστές και υποδομές.

Η κρυπτογράφηση δεδομένων είναι απαραίτητη

Με νέες παραβιάσεις δεδομένων να συμβαίνουν σχεδόν κάθε μήνα, η κρυπτογράφηση είναι ένας πολύ σημαντικός τρόπος για την προστασία των δεδομένων.


© Cloudwards.net

Πριν προχωρήσουμε περισσότερο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις τρεις τοποθεσίες όπου πρέπει να είναι ασφαλή τα δεδομένα:

Όταν είναι στον υπολογιστή του χρήστη

Όταν τα δεδομένα βρίσκονται σε μεταφορά (μεταφορτώνονται στο cloud)

Όταν τα δεδομένα βρίσκονται στο διακομιστή (αναπαύεται στο cloud)

Ορισμένες υπηρεσίες αποθήκευσης cloud, όπως OneDrive, Παρέχετε κρυπτογράφηση SSL μόνο όταν τα δεδομένα βρίσκονται σε διαμετακόμιση, πράγμα που σημαίνει ότι τα αρχεία βρίσκονται σε κατάσταση ηρεμίας στον διακομιστή, δεν είναι κρυπτογραφημένα.

Επομένως, εάν ένας εισβολέας εισέλθει στους διακομιστές του OneDrive, τα δεδομένα θα είναι εκεί σε μορφή αναγνώσιμη. Οι υπηρεσίες αποθήκευσης στο cloud, όπως το iCloud, παρέχουν κρυπτογράφηση τόσο για τη μεταφορά όσο και από την πλευρά του διακομιστή.

Αλλά είναι αρκετό?

Ακόμα και όταν τα δεδομένα κρυπτογραφούνται κατά τη μεταφορά, είναι η υπηρεσία αποθήκευσης cloud που κάνει την κρυπτογράφηση. Έτσι, όχι μόνο η εταιρεία έχει πρόσβαση στα δεδομένα σας, αλλά μπορεί επίσης να μην γνωρίζετε πώς η εταιρεία την κρυπτογραφεί.

Φυσικά, ένας τρόπος για να βγείτε από αυτό το πρόβλημα θα ήταν να κρυπτογραφήσετε δεδομένα προτού τα ανεβάσετε προσωπικά στο cloud.

Αλλά γιατί να το κάνετε αυτό όταν υπάρχουν υπηρεσίες αποθήκευσης cloud όπως CrashPlan και Οδηγώ, που επιτρέπουν στους χρήστες να κρυπτογραφούν δεδομένα με ένα προσαρμοσμένο κλειδί κρυπτογράφησης.

Επίσης, η κρυπτογράφηση δεδομένων επιβραδύνει τους χρόνους μεταφόρτωσης και λήψης και δεν θα υπάρχει τρόπος προεπισκόπησης δεδομένων στο διαδίκτυο. θα πρέπει πάντα να κατεβάζουμε πρώτα.

Πολλές εταιρείες Cloud Storage μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα σας

Κατά την εγγραφή σε μια νέα υπηρεσία, συχνά αποφασίζουμε να παραλείψουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις. Σε τελική ανάλυση, ποιος έχει το χρόνο για αυτό?

Αλλά, εάν αποθηκεύω ευαίσθητα δεδομένα στο cloud, δεν πρέπει να ξέρω αν μια εταιρεία αποθήκευσης cloud μπορεί να παρακολουθεί ή να έχει πρόσβαση στα δεδομένα μου?

Εξετάζοντας την ενότητα όρων και προϋποθέσεων πολλών υπηρεσιών αποθήκευσης στο cloud, βρήκα μια κοινή γραμμή σε όλες σχεδόν – ποια είναι η δική σας θα παραμείνει η δική σας.

Λοιπόν, αυτό που ανεβάζω θα είναι δικό μου και η εταιρεία δεν μπορεί να τη δημοσιεύσει μόνη της, αλλά αυτό σημαίνει ότι μια εταιρεία αποθήκευσης cloud δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε δεδομένα χρήστη; Καθόλου.

Για παράδειγμα, κατά τη χρήση του Google Drive, οι χρήστες ενδέχεται να έχουν δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά στη σελίδα ToS της εταιρείας αναφέρεται ότι οι χρήστες παρέχουν στην Google μια παγκόσμια άδεια που επιτρέπει στην εταιρεία να αναπαράγει ή να τροποποιεί τα δεδομένα.

Επιτρέπει επίσης στην Google να χρησιμοποιεί πληροφορίες πελατών για σκοπούς εξόρυξης δεδομένων και διαφήμισης.

Στη συνέχεια, υπάρχει το Dropbox, το οποίο ενδέχεται να μην χρησιμοποιεί δεδομένα πελατών για διαφημιστικούς σκοπούς, αλλά τα ToS της εταιρείας δείχνουν ότι σε περίπτωση διαφωνίας, οι πελάτες δεν μπορούν να ασκήσουν αγωγή κατηγορίας κατά του Dropbox, απλώς παρέχουν μια διαδικασία διαιτησίας.

Εάν είστε ήδη απογοητευμένοι, γνωρίζετε ότι υπάρχουν επίσης υπηρεσίες όπως SpiderOak και Tresorit που παρέχουν απόρρητο μηδενικής γνώσης, αλλά δεν είναι τόσο εύχρηστα, ούτε ενσωματώνονται επίσης, σε σύγκριση με το Google Drive ή το Dropbox.

Συνολικά, η επιλογή μιας υπηρεσίας αποθήκευσης cloud είναι μια κλήση μεταξύ ασφάλειας και προσβασιμότητας.

Είναι σημαντικό για τις εταιρείες να ελέγχουν τα πρότυπα συμμόρφωσης δεδομένων

Κάθε επιχείρηση πρέπει να ακολουθεί μια λίστα προτύπων και κανονισμών, με βάση την πρωτογενή βιομηχανία της.

Όταν μια εταιρεία μεταφέρει τα δεδομένα της στο cloud, ισχύουν και οι ίδιοι κανόνες στο διαδίκτυο.

Υπάρχουν αρκετές δεκάδες συμμορφώσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών των τριών σημαντικών:

HIPAA

FERPA

CORPA

Πριν επιλέξετε μια υπηρεσία αποθήκευσης στο cloud, ελέγξτε αν ακολουθεί τα πρότυπα συμμόρφωσης που απαιτούνται από την επιχείρησή σας. Εάν δεν μπορείτε να τα βρείτε στον επίσημο ιστότοπο της υπηρεσίας, επικοινωνήστε με την υποστήριξη για επιβεβαίωση.

Συμπερασματικά…

Συνολικά, ο χώρος αποθήκευσης που βασίζεται σε σύννεφο συνοδεύεται από τις αποσκευές του.

Αλλά ο λόγος για τον οποίο τόσοι πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου μου, χρησιμοποιούν το cloud storage καθημερινά, είναι επειδή μας διευκολύνει τα πράγματα. Η κινητικότητα και η ευκολία πρόσβασης που προσφέρει η αποθήκευση cloud είναι απαράμιλλη.

Αντί να εξαρτάται από τοπικές και εξωτερικές μονάδες δίσκου, μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε εργασίες από οπουδήποτε και από οποιαδήποτε συσκευή. Συμπερασματικά, ποια είναι η αγαπημένη σας υπηρεσία αποθήκευσης που βασίζεται σε σύννεφο; Ενημερώστε μας στην παρακάτω ενότητα σχολίων.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map