Οι δέκα κύριοι κίνδυνοι που σχετίζονται με το Cloud Storage

Εδώ στο Cloudwards.net θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι όλοι χρησιμοποιούν την καλύτερη υπηρεσία αποθήκευσης και δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας cloud για τις περιστάσεις και τις ανάγκες τους. Αν και πιστεύουμε ότι το cloud είναι το καλύτερο πράγμα ποτέ, δεν θα κάνουμε τη δουλειά μας σωστά αν δεν αναγνωρίζουμε τους κινδύνους από τη χρήση του cloud για αποθήκευση δεδομένων, συνεργασίας και οτιδήποτε άλλο μπορείτε να σκεφτείτε. Είναι, τελικά, μια σχετικά νέα τεχνολογία και πολλοί εξακολουθούν να βρίσκουν το δρόμο τους.

Παρακάτω θα βρείτε μια λίστα με 10 μεγάλους κινδύνους που σχετίζονται συνήθως με το cloud storage. Αν και καθένα από αυτά πρέπει να είναι κάτι που πρέπει να θυμάστε όταν επιλέγετε μια αποθήκευση cloud ή μια online υπηρεσία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, δεν είναι όλα τα παρακάτω πρόβλημα τόσο μεγάλο όσο είναι έτοιμο να είναι. Οι περισσότερες εταιρείες cloud που αξίζουν το αλάτι τους έχουν βρει τρόπους να τις αρνηθούν ή να τις αποφύγουν με κάποιον τρόπο και οι καταναλωτές που επιθυμούν να κάνουν αγορές μπορούν εύκολα να βρουν την τέλεια υπηρεσία.

Κάποιος άλλος έχει τα δεδομένα


© Chris Watterston

Ας βγάλουμε τον μεγαλύτερο ελέφαντα από το δωμάτιο πρώτα: αυτή τη στιγμή θα βρείτε άτομα στο Διαδίκτυο οπλισμένα με το σύνθημα «δεν είναι το σύννεφο, είναι απλώς υπολογιστής κάποιου άλλου». Αν και ισχύει με την πιο αυστηρή έννοια, είναι μια βαριά υπερπλήρωση.

Πρώτον, τα δεδομένα σας είναι διασκορπισμένα σε πολλούς διακομιστές, με διαφορετικά πακέτα σε διαφορετικές τοποθεσίες. Επιπλέον, οι περισσότερες αξιοπρεπείς εταιρείες αποθήκευσης cloud θα διαθέτουν πρωτόκολλα για την προστασία των δεδομένων σας και ακόμη και σε περίπτωση κυβερνοεπιθέσεων ή κυβερνητικού εντάλματος, τα δεδομένα σας θα παραμείνουν ασφαλή.

Εάν αυτή είναι μια από τις σημαντικότερες ανησυχίες σας, ωστόσο, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε από τις καλύτερες υπηρεσίες cloud μηδενικής γνώσης για να διατηρήσετε τα δεδομένα σας ασφαλή. Έχουμε μια λεπτομερή εξήγηση για το τι είναι “μηδενική γνώση”, αλλά οφείλεται στο γεγονός ότι εσείς, και μόνο εσείς, έχετε τα κλειδιά για τα δεδομένα σας. Εάν δεν μοιραστείτε τον κωδικό πρόσβασής σας με κανέναν, κανένας άλλος δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε ό, τι έχετε αποθηκεύσει.

Κοινή τεχνολογία

Αν και τα δεδομένα cloud δεν κοινοποιούνται, οι εγκαταστάσεις στις οποίες βρίσκονται. Παρόλο που με τα σωστά μέτρα ασφαλείας, αυτό δεν θα πρέπει να αποδειχθεί πρόβλημα, υπάρχει πιθανότητα να έχετε και εσείς ένα κακόβουλο αρχείο να ανεβάσει στον ίδιο διακομιστή τα δεδομένα σας. Είναι σπάνιο, αλλά είναι γνωστό ότι συμβαίνει.

Το να παραμείνεις σε έναν πάροχο που λαμβάνει σοβαρά υπόψη την αγιότητα των δεδομένων σου βοηθάει φυσικά σε αυτό. Ωστόσο, εάν αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα για εσάς, μπορείτε να σκεφτείτε να δημιουργήσετε το δικό σας ιδιωτικό cloud μέσω ενός NAS. Αν και δεν είναι φθηνό, είναι ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι τα δεδομένα σας είναι εντελώς δικά σας.

Διακοπές

Ένα τελευταίο πρόβλημα με το υλικό cloud είναι ότι υπάρχει πιθανότητα, έστω και μικρή, ότι η υπηρεσία cloud που χρησιμοποιείτε θα αντιμετωπίσει διακοπή λειτουργίας. Αν και είναι εξαιρετικά σπάνιο, υπάρχουν μερικά παραδείγματα σφαλμάτων σφαλμάτων διακομιστών σε κέντρα cloud που έχασαν την υπηρεσία.

Αν και αυτό συμβαίνει θα ήταν καταστροφή (επειδή απλά γνωρίζετε ότι θα συνέβαινε όταν χρειάζονταν περισσότερο τα αποθηκευμένα δεδομένα σας), πολλές από τις καλύτερες υπηρεσίες αποθήκευσης cloud που προτείνουμε διαθέτουν ενσωματωμένες λειτουργίες ασφαλείας (όπως διπλασιασμός των δεδομένων σας) ή απλά δεν έχετε ιστορικό διακοπής λειτουργίας.

Κυβερνητική εισβολή

Ζούμε στην εποχή του κράτους επιτήρησης και οι κυβερνήσεις κατανέμουν κάθε μέρα τον εαυτό τους (ή τους κροτάφους του ISP) όλο και περισσότερη δύναμη για να ελέγχουν τι κάνουν οι πολίτες τους στο διαδίκτυο. Ευτυχώς, πολλοί πάροχοι υπηρεσιών cloud έχουν αποδείξει ότι είναι περισσότερο από ικανοί να προβλέψουν αυτές τις παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής μέσω αυξημένης ασφάλειας στο cloud ή απλά δημιουργώντας κατάστημα αλλού.

Από τότε που ο Έντουαρντ Σνόουντεν έριξε το σφύριγμα στις πρακτικές της NSA, πολλές εταιρείες αποθήκευσης σύννεφων έχουν ανέβει και μετακινήσουν τις δραστηριότητές τους από τις αμερικανικές ακτές. Δεδομένου ότι κανένα μέτρο ασφαλείας που έχει ληφθεί από καμία εταιρεία δεν μπορεί να αντιστοιχεί στη δύναμη ενός εντάλματος, το Cloudwards.net συνιστά να μην αποθηκεύονται τα δεδομένα σας με έναν πάροχο που εδρεύει στις ΗΠΑ, αλλά και να επιλέγετε χώρες φιλικές προς την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Τοποθεσία διακομιστή

Αυτό μας φέρνει σε ένα άλλο σημείο: δεδομένου ότι οι νόμοι περί απορρήτου ποικίλλουν σε όλο τον κόσμο, πληρώνει για να διασφαλιστεί ότι η χώρα στην οποία αποθηκεύετε τα δεδομένα σας πληροί όλες τις απαιτήσεις σας. Εάν μπορείτε επίσης να βρείτε μια τοποθεσία που σας δίνει μια καλή ταχύτητα σύνδεσης, αυτό είναι ένα σημαντικό μπόνους.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους θέλουμε να προτείνουμε το Sync.com (πιθανώς την καλύτερη υπηρεσία για την ασφάλεια, όπως μπορείτε να διαβάσετε στην κριτική μας στο Sync.com) και το pCloud (μια άλλη υπηρεσία με γνώμονα το απόρρητο, ανατρέξτε στην κριτική μας για το pCloud για περισσότερες λεπτομέρειες), που εδρεύουν στον Καναδά και την Ελβετία, αντίστοιχα. Και οι δύο αυτές χώρες διαθέτουν αεροστεγείς νόμους περί απορρήτου που είναι εγγυημένοι ότι διατηρούν τα δεδομένα σας ασφαλή.

Η αποθήκευση των δεδομένων σας στο εξωτερικό δεν αποτελεί πραγματικό εμπόδιο χάρη στο Διαδίκτυο, αν και αν θέλετε να αποκρύψετε το ψηφιακό σας αποτύπωμα καθώς και να διατηρήσετε τα δεδομένα αποθηκευμένα με ασφάλεια, μπορείτε να ελέγξετε έναν από τους καλύτερους παρόχους VPN για να μάθετε πώς να το κάνετε αυτό. Εάν δεν είστε σίγουροι για το τι είναι ένα VPN, σας καλύπτουμε επίσης.

Έγκλημα στον κυβερνοχώρο


© Madalin Matica

Για να ολοκληρώσετε τη λίστα με τα ζητήματα ασφαλείας, ας μιλήσουμε λίγο για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο. Από τότε που η μεγάλη επίθεση ransomware WannaCry ο κόσμος βρίσκεται σε άκρη σχετικά με τους χάκερ και οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν δημιουργούνται όλοι οι πάροχοι αποθήκευσης cloud ίσοι όταν πρόκειται για την ασφάλεια.

Το Dropbox είναι ο μεγαλύτερος παραβάτης, με μεγάλο ιστορικό παραβιάσεων ασφαλείας (γι ‘αυτό προτείνουμε αρκετές εναλλακτικές λύσεις Dropbox για την ασφάλεια). Για να βεβαιωθείτε ότι κανείς δεν κλέβει τα δεδομένα σας, χρειάζεστε έναν πάροχο που προσφέρει καλή κρυπτογράφηση, δεν καταγράφει δεδομένα και διατηρεί το προσωπικό μακριά από τα αναγνωριστικά καταναλωτών. Δείτε τη λίστα με τις πιο ασφαλείς υπηρεσίες αποθήκευσης cloud για ορισμένες εταιρείες που προτείνουμε.

Ιδιοκτησία δεδομένων

Αν και υποθέσατε ότι η αποθήκευση των δεδομένων σας στο διαδίκτυο δεν επηρεάζει την ιδιοκτησία σας, πολλοί δικηγόροι έχουν θέσει το ζήτημα στο παρελθόν και μπορεί να θεωρηθεί ότι θα το πράξουν στο μέλλον. Αν και είναι ως επί το πλείστον ένα ζήτημα στις ευχαριστημένες Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, πληρώνει για να ελέγξετε τη συμφωνία άδειας κάθε φορά που εγγραφείτε σε μια υπηρεσία.

Καθώς οι νομοθέτες συνεχίζουν να ακολουθούν αυτήν τη σχετικά νέα τεχνολογία, ολόκληρο το ζήτημα παραμένει πολύ σε εξέλιξη. Εάν αυτή η ερώτηση είναι μία από αυτές που σας κρατάει τη νύχτα (αν και πάλι, ένας αξιοπρεπής πάροχος θα σας δώσει μια σύμβαση που αναφέρει σαφώς ποιος κατέχει αποθηκευμένα δεδομένα), φροντίστε να κρατήσετε τα μάτια σας κολλημένα στο Cloudwards.net καθώς παρακολουθούμε αυτό το θέμα στενά.

Νομική ευθύνη


© PRSA-NY

Σε επέκταση της προηγούμενης ερώτησης, εάν είστε κάτοχος των δεδομένων, είναι νομικά υπεύθυνη η υπηρεσία αποθήκευσης εάν αποδειχθεί παραβίαση των τοπικών νόμων; Αυτή η ερώτηση πιθανότατα θα αποδειχθεί όλο και πιο σχετική καθώς οι κυβερνήσεις επεκτείνουν τα δίκτυα επιτήρησης και είναι πιθανό ότι το τοπίο του σύννεφου θα δει κάποιες σημαντικές μετατοπίσεις καθώς αναπτύσσεται η σκέψη γύρω από αυτό το ερώτημα.

Όπως ισχύει τώρα, βεβαιωθείτε ότι κανένας εκτός από εσάς που μπορείτε να διαβάσετε τα δεδομένα είναι η καλύτερη άμυνα ενάντια στις νομικές επιπτώσεις. Η κρυπτογράφηση των δεδομένων σας προτού τα στείλετε στο cloud είναι το καλύτερο στοίχημά σας, ειδικά αν συμβαδίζει με τη χρήση οποιουδήποτε από τους ασφαλείς παρόχους μας.

Καμία υποστήριξη


© Οι περαιτέρω περιπέτειες του Seraphim Seven και του βαμπίρ Eva

Εκτός από νομικά ζητήματα, πολλοί καταναλωτές είχαν πρόβλημα στο παρελθόν όταν ασχολήθηκαν με τυχόν ζητήματα που προέκυψαν με την αποθήκευση cloud. Συχνά, η τεχνική υποστήριξη θα ήταν αργή ή ακόμη και ανύπαρκτη. 

Αν και ορισμένοι πάροχοι εξακολουθούν να λείπουν από αυτήν την άποψη (μπορείτε να διαβάσετε όλα σχετικά με ένα παράδειγμα στην κριτική μας στο Dropbox), οι περισσότεροι έχουν πιάσει τη στάση προσανατολισμένη στις υπηρεσίες που κάνει τις καλές εταιρείες υπέροχες. Για παράδειγμα, οποιαδήποτε από τις καλύτερες διαδικτυακές υπηρεσίες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας θα προσφέρει υποστήριξη μέσω email και τηλεφώνου. Εάν η βοήθεια κατά την πτώση ενός καπέλου αποτελεί προτεραιότητα για εσάς, υπάρχει μια υπηρεσία εκεί έξω που ανταποκρίνεται τέλεια στις ανάγκες σας.

Ανταγωνιστικά πρότυπα

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, ένα σημαντικό πρόβλημα στο τοπίο του cloud είναι ότι δεν υπάρχει καμία ρύθμιση. Οι εταιρείες cloud μπορούν να κάνουν σχεδόν ό, τι θέλουν και πολλές υπηρεσίες φαίνεται να υπάρχουν απλώς για να εκμεταλλευτούν την αφέλεια των ανθρώπων σχετικά με την τεχνολογία όλων των πραγμάτων (το Hola VPN είναι ένα ιδιαίτερα απαίσιο παράδειγμα).

Ταυτόχρονα, η εργασία σε μια τέτοια κενή πλάκα σημαίνει ότι οι εταιρείες είναι ελεύθερες να πειραματιστούν και ορισμένες μπορούν να φέρουν πραγματικά επαναστατικές υπηρεσίες στο τραπέζι. Έχουμε αναφέρει το Sync.com στο παρελθόν ως το χρυσό πρότυπο όσον αφορά την ασφάλεια, αλλά μια υπηρεσία όπως το Carbonite, για παράδειγμα, έχει μετακινήσει πραγματικά τις θέσεις στόχου για ολόκληρη τη βιομηχανία όσον αφορά τις δυνατότητες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, όπως μπορείτε να διαβάσετε στο Ανασκόπηση Carbonite.

Αν και η επιλογή της σωστής υπηρεσίας για εσάς μπορεί να είναι δύσκολη χάρη σε όλα αυτά τα δέντρα που στέκονται στο δρόμο αυτού του δάσους, εδώ στο Cloudwards.net είμαστε αφοσιωμένοι στο να σας προσφέρουμε τις καλύτερες κριτικές αποθήκευσης στο cloud, online σχόλια αντιγράφων ασφαλείας καθώς και λεπτομερές VPN κριτικές στο Διαδίκτυο. Εάν έχετε απορίες σχετικά με τους κινδύνους που περιγράφονται παραπάνω, μη διστάσετε να μας ενημερώσετε στα παρακάτω σχόλια. Ευχαριστούμε που το διαβάσατε.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me