Πέρα από την επιχειρησιακή συνεργασία: Πώς τα εκπαιδευτικά ιδρύματα χρησιμοποιούν το Cloud


© Cloudwards


Το νέφος έχει ήδη αποδείξει τον αντίκτυπό του σε διάφορες βιομηχανίες και είναι έτοιμο να αναλάβει τον τομέα της εκπαίδευσης. Τα τελευταία χρόνια, εκπαιδευτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει να στραφούν σε τεχνολογίες cloud. Μια τάση που έγινε πιο εντυπωσιακή μόνο το 2013 και το 2014. Το 2012, οι έρευνες αποκάλυψαν ότι μόνο το 6% των ιδρυμάτων χρησιμοποιούν το cloud τα τελευταία δύο χρόνια.

Σήμερα, βλέπουμε μεγάλο αριθμό σχολείων και κολλεγίων που χρησιμοποιούν διακομιστές ή εφαρμογές που παρέχονται από τη Microsoft, το Google ή το Amazon. Λαμβάνοντας υπόψη την ανταγωνιστική προσφορά που έχουν σχεδιάσει αυτοί οι τεχνολογικοί γίγαντες για τον τομέα, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων εξετάζουν όλο και περισσότερο νέες ευκαιρίες. Δηλαδή, το 2014 είδαμε τόσο την Google όσο και τη Microsoft να προσφέρουν δωρεάν χώρο αποθήκευσης και εφαρμογές για εκπαιδευτικά ιδρύματα με σκοπό την υποστήριξη μιας τεχνολογικής επανάστασης στον τομέα.

Προφανώς, ορισμένες μεταβολές μεγάλης κλίμακας συμβαίνουν στο οικοσύστημα. Κυρίως λόγω του γεγονότος ότι το cloud παρέχει αποδοτικούς πόρους σε χαμηλές τιμές (ή δωρεάν), πράγμα που είναι σίγουρα μια ελκυστική επιλογή για ιδρύματα που βασίζονται όλο και περισσότερο στην τεχνολογία για τη βελτίωση των μεθόδων διδασκαλίας και μάθησης.

Οι αντιλήψεις για το σύννεφο στα εκπαιδευτικά ιδρύματα

Μόλις το σύννεφο πέρασε τη βρεφική του φάση, εξελίχθηκε σε μια πραγματικά περίπλοκη έννοια που περιλαμβάνει ένα μεγάλο σύνολο εφαρμογών, πόρων και παρόχων. Ωστόσο, ορισμένα πράγματα παρέμειναν τα ίδια. Αυτό αναφέρεται κυρίως στα αντιληπτά οφέλη και στους συναφείς κινδύνους ασφάλειας.

Ως μια συνολική αναφορά για το ζήτημα, η κατάσταση του Cloud Report του RightScale για το 2014 αποκαλύπτει πώς οι επιχειρήσεις βλέπουν τα οφέλη του cloud:

 • Υψηλότερη διαθεσιμότητα (48%)
 • Γεωγραφική προσέγγιση (37%)
 • Εξοικονόμηση κόστους (34%)
 • Επιχειρηματική συνέχεια (34%)

Ομοίως, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα χρησιμοποιούν εφαρμογές cloud για να ανακαλύψουν εκ νέου την υποδομή πληροφορικής τους και να παρέχουν περισσότερους πόρους για τους καθηγητές και τους μαθητές τους που είναι πάντα συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με την Crucial, μια εταιρεία φιλοξενίας ιστοσελίδων που συγκέντρωσε αρκετές αναφορές για το θέμα, οι πλατφόρμες επικοινωνίας και συνεργασίας φαίνεται να είναι οι πιο δημοφιλείς πόροι cloud στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Αυτό είναι σίγουρα δικαιολογημένο λαμβάνοντας υπόψη τον όγκο της έρευνας και της συλλογικής εργασίας που απαιτείται τόσο από τους μαθητές όσο και από τους εκπαιδευτικούς.

Ποιες υπηρεσίες χρησιμοποιούν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα?

Μελέτες δείχνουν ότι το 29% των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων χρησιμοποιούν λύσεις ανταλλαγής μηνυμάτων, διασκέψεων και συνεργασίας, ενώ το 31% χρησιμοποιεί δυνατότητες αποθήκευσης στο cloud. Αυτά τα ψηφία δείχνουν σαφώς την ανάγκη προηγμένων υπολογιστικών συστημάτων για τη διευκόλυνση κρίσιμων διαδικασιών και τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος όπου οι απομακρυσμένοι μαθητές και εκπαιδευτικοί μπορούν να συνδεθούν σε πραγματικό χρόνο.

Μεταξύ των μαθητών, ωστόσο, το cloud storage είναι ιδιαίτερα δημοφιλές χάρη στις δυνατότητες συνεργασίας αυτών των εφαρμογών. Με τη δυνατότητα πρόσβασης σε κοινόχρηστα έγγραφα και την επεξεργασία τους σε πραγματικό χρόνο, οι περισσότερες διαδικασίες συνεργασίας μπορούν να επιταχυνθούν σε μεγάλο βαθμό. Από έρευνα, η διαθεσιμότητα χρήσιμων πόρων σε πολλές συσκευές είναι ένα ακόμη πλεονέκτημα των εφαρμογών που βασίζονται σε σύννεφο.

Εδώ, ο συγχρονισμός αρχείων και η κοινή χρήση εφαρμογών όπως το Box και το Dropbox είναι πιθανώς οι πιο αποτελεσματικές επιλογές τόσο για μαθητές όσο και για εκπαιδευτικούς.

Dropbox

Το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon, για παράδειγμα, δίνει μια πιο λεπτομερή εξήγηση για το πώς το Dropbox θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από φοιτητές πανεπιστημίου για να τους βοηθήσει να διαχειριστούν αρχεία και να συνεργαστούν πιο αποτελεσματικά.

Το Πανεπιστήμιο σημειώνει ότι η χρήση του Dropbox μειώνει το χρόνο που απαιτείται για τη μεταφορά αρχείων κατά 20 δευτερόλεπτα, που είναι ο μέσος χρόνος που απαιτείται για να γίνει το ίδιο χρησιμοποιώντας email ή μονάδα flash. Εκτός από αυτό, η υπηρεσία προσφέρει λογική τιμή για άδειες διακομιστή και επεκτασιμότητα, κάτι που είναι ένα άλλο μεγάλο όφελος για το ίδρυμα.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε μια εκτεταμένη μελέτη για να προσδιοριστούν τα πιθανά οφέλη από την εφαρμογή του Dropbox στο Πανεπιστήμιο της Alcala της Ισπανίας, όπου οι μαθητές επιβεβαίωσαν ότι το Dropbox επέτρεψε μεγαλύτερο βαθμό συνεργασίας και μάθησης, καθώς και καλύτερη συνεργασία με το εκπαιδευτικοί.

Κουτί

Ως εργαλείο που μπορεί να εστιάζεται ακόμη περισσότερο στη συνεργασία, το Box χρησιμοποιείται επίσης σε διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Το Πανεπιστήμιο Emory, για παράδειγμα, αναφέρει ότι πάνω από 100 άτομα από διαφορετικά τμήματα χρησιμοποιούν το Box για να συνεργαστούν εξ αποστάσεως.

Όπως επεσήμανε ο Jamie Smith, μερικά από τα μεγαλύτερα οφέλη που έχει φέρει αυτό το ψηφιακό εργαλείο είναι η ευκολία εφαρμογής, τα εργαλεία διαχειριστή που βοηθούν τους χρήστες να παρακολουθούν εύκολα ποιος κάνει τι και πότε. Επιπλέον έκδοση αρχείων που επιτρέπει στο προσωπικό να εργάζεται πάντα με το πιο φρέσκο ​​περιεχόμενο.

Εκτός από το Πανεπιστήμιο Emory, το Box χρησιμοποιείται επίσης στο San Domenico School, Strive Preparatory Schools, καθώς και από έναν μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό οργανισμό, A Better Chance. Το Box τους βοηθά να διαχειριστούν τη σύνδεση με 2000 γεωγραφικά διεσπαρμένους αιτούντες και περισσότερα από 300 σχολεία.

Google Apps και Microsoft Office στο Cloud

Όπως αναφέρθηκε στην εισαγωγή, η Google και η Microsoft αγωνίζονται να αυξήσουν τη βάση χρηστών τους στον εκπαιδευτικό τομέα. Η Google ανακοίνωσε πρόσφατα ότι οι εφαρμογές τους έφτασαν στο Μπαγκλαντές, όπου εξοπλίζουν 500 πανεπιστημιουπόλεις σε 35 τοποθεσίες με τα πιο δημοφιλή εργαλεία της εταιρείας.

Τα προηγούμενα δεδομένα δείχνουν το φάΗ πράξη 72 των 100 κορυφαίων πανεπιστημίων των ΗΠΑ χρησιμοποιούσε το Google Apps for Education, το οποίο είναι σίγουρα ένα σημαντικό ψηφίο.

Ομοίως, το κοστούμι cloud της Microsoft είναι αρκετά δημοφιλές σε σχολεία και κολέγια παγκοσμίως. Τον Μάρτιο του 2014, η εταιρεία ανέφερε ότι 110 εκατομμύρια φοιτητές και καθηγητές χρησιμοποιούν το Office 365 στο cloud για να υποστηρίξουν κρίσιμες διαδικασίες μάθησης και διδασκαλίας..

Μετασχηματισμός υποδομών

Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα της εισαγωγής συστημάτων cloud σε πολύπλοκες υποδομές πληροφορικής είναι η δυνατότητα χρήσης πιο ισχυρών υπολογιστικών πόρων που μπορούν να εκτελούν απρόσκοπτα εκτεταμένες εφαρμογές. Μια τέτοια καινοτομία καθιστά ομαλότερες τις διοικητικές διαδικασίες και τις διαδικασίες εισαγωγής, κάτι που σίγουρα μπορεί να κάνει τη διαφορά για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Με την ενοικίαση μιας πλατφόρμας υποδομής από τους καθιερωμένους παρόχους, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την παραγωγικότητα του προσωπικού και τη συμμετοχή των μαθητών.


© σύννεφα

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τέτοιες υπηρεσίες θεωρούνται σήμερα κρίσιμοι πόροι για αποτελεσματική μάθηση. Όπως επισημαίνεται σε μια εθνική έρευνα που διεξήχθη νωρίτερα αυτό το έτος, το 98% των εκπαιδευτικών πιστεύουν ότι οι ιστότοποι εκτελούν τις πιο σημαντικές εκπαιδευτικές λειτουργίες και αντιπροσωπεύουν αυξημένη συμμετοχή μαθητών και γονέων.

Παρόμοια με τους ιστότοπους, οι διακομιστές cloud δημιουργούν έναν νέο χώρο για καινοτομία, καθώς αντιπροσωπεύουν έναν οικονομικά αποδοτικό τρόπο δημιουργίας μιας λειτουργικής υποδομής πληροφορικής στην οποία όλοι μπορούν να έχουν πρόσβαση από απόσταση. Το πιο σημαντικό, ότι η φιλοξενία cloud δεν απαιτεί μεγάλες εσωτερικές ομάδες πληροφορικής, καθώς ένα μέρος της ευθύνης για τη διαχείριση πόρων εξαρτάται από τον επιλεγμένο πάροχο.

Προκλήσεις υλοποίησης

Αν και τα οφέλη του cloud αναγνωρίζονται ευρέως σε όλους τους κλάδους, ένα σύνολο προκλήσεων εμποδίζει την υιοθέτηση ενός μεγαλύτερου αριθμού ιδρυμάτων. Αυτό συζητείται και πάλι από διάφορους φορείς λήψης αποφάσεων στην εκπαίδευση, οι οποίοι αναφέρουν ένα σύνολο περιορισμών σε σχέση με τη μετανάστευση του cloud.

Αρκετά αναμενόμενα, τα θέματα ασφάλειας και απορρήτου παρατίθενται μεταξύ των κορυφαίων αναστολέων σε μια ευρύτερη υιοθέτηση. Παρόλο που ο φόβος για το νέφος από αυτή την άποψη μειώνεται γενικά, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα ζητήματα όπου τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μπορούν να συναντήσουν προβλήματα.


© σύννεφα

Οι Van Zomeren και De Haan το συζήτησαν στην έρευνά τους σχετικά με την υιοθέτηση cloud στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, επισημαίνοντας ότι τα ιδρύματα πρέπει να είναι πιο προσεκτικά στην επιλογή των σωστών παρόχων για την τοποθέτηση βάσεων δεδομένων και φόρτου εργασίας σε απομακρυσμένους διακομιστές.

Επιπλέον, κάνουν ένα εξαιρετικό σημείο για την πιθανή ανικανότητα εσωτερικών ομάδων πληροφορικής που μπορεί να εργάζονται σύμφωνα με ξεπερασμένες μεθόδους. Επομένως, ενδέχεται να χρειαστεί πρόσθετη εκπαίδευση του υπάρχοντος προσωπικού για την επιτυχή εφαρμογή λύσεων cloud σε όλα τα απαραίτητα επίπεδα.

Το eLearning as The Next Frontier

Η εμφάνιση διαφόρων υπηρεσιών ηλεκτρονικής μάθησης και ανοιχτών εκπαιδευτικών πλατφορμών είναι μια ακόμη τάση που διαμόρφωσε τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι προσεγγίζουν τη σύγχρονη εκπαίδευση. Ο ρόλος των συστημάτων cloud computing εδώ μπορεί να είναι κάπως λιγότερο εμφανής, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς τους πόρους χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να τρέχουν και να εποπτεύουν διαδικτυακά μαθήματα.


© σύννεφα

Ίσως ο πιο εμφανής ρόλος του cloud στην παροχή κατ ‘απαίτηση μαθησιακών πόρων είναι η ανάπτυξη της m-learning, η οποία περιλαμβάνει τη χρήση κινητών συσκευών είτε στην τάξη είτε για ανεξάρτητη μάθηση. Με βάση το cloud και προσβάσιμο από πολλές πλατφόρμες, οι εφαρμογές για κινητά βοηθούν στην ενεργή και συνεχή μάθηση, γεγονός που τις καθιστά απαραίτητο πόρο στη σύγχρονη τάξη.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι περισσότεροι φοιτητές, ειδικά εκείνοι των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, βασίζονται σε κινητές συσκευές για τις καθημερινές τους δραστηριότητες, χρησιμοποιώντας αυτές τις συσκευές στην τάξη μόνο παρακινούν περαιτέρω.

συμπέρασμα

Οι αλλαγές που επέφερε το cloud στον κόσμο της τεχνολογίας προκάλεσαν προφανώς νέες τάσεις που είναι πιθανό να καθορίσουν πώς βλέπουμε την εκπαίδευση στο μέλλον. Ανεξάρτητα από τον πραγματικό τρόπο εφαρμογής τέτοιων συστημάτων, είναι αναμφίβολα σημαντικά για τα περισσότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα σήμερα.

Η συνεχής πρόσβαση στις πληροφορίες και η διαθεσιμότητα δεδομένων είναι σίγουρα μερικά από τα μεγαλύτερα οφέλη που έχει προσφέρει το cloud και οι σχετικές εφαρμογές στην καθημερινή μας ζωή, και αυτό είναι που τα καθιστά απαραίτητα για τη σύγχρονη εκπαίδευση.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map