Τι είναι το Bitcoin; Ένας γρήγορος οδηγός εκκίνησης

Αν και συνήθως οι οικονομικές ειδήσεις περιορίζονται στις επιχειρηματικές σελίδες των βουλωμένων δημοσιεύσεων, τους τελευταίους μήνες ακόμη και οι τακτικοί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς, που συχνά παραβλέπουν τις άγνωστες λέξεις, μιλάνε για ένα νέο – καλά, τι είναι αυτό; – παίρνοντας τον κόσμο από καταιγίδα: bitcoin. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε αν μπορούμε να φτάσουμε λίγο πιο κοντά στο τι είναι πραγματικά το bitcoin και το μέλλον του.

Ωστόσο, εάν σας ενδιαφέρει κυρίως αυτό που δεν είναι, μπορούμε να σας εξοικονομήσουμε το πρόβλημα της ανάγνωσης και μετά: το bitcoin δεν είναι σε καμία περίπτωση, σχήμα ή μορφή, ένα πραγματικό νόμισμα. Αν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αγορά προϊόντων από έναν αριθμό προμηθευτών (λιγότεροι, λιγότεροι, θα θέλαμε να προσθέσουμε), ο τρόπος με τον οποίο εμπορεύεται και πωλείται το καθιστά περισσότερο από ένα προϊόν από μόνο του.

Τούτου λεχθέντος, θα θέλαμε επίσης να απομακρυνθούμε από τους Debbie Downers που φαίνεται να πιστεύουν ότι το bitcoin είναι η αρχή του τέλους. Παρόλο που το μέλλον του ως νομίσματος είναι αμφίβολο, το bitcoin είναι ένα κοπάδι πολλών συναρπαστικών νέων εξελίξεων και τεχνολογιών, που είναι καλά νέα για όλους, καθώς και ένας τρόπος με τον οποίο μια χούφτα ανθρώπων έχουν πάρει πολύ, πολύ πλούσιο, που είναι καλός νέα για, την ίδια χούφτα ανθρώπων.

Cryptocurrency και Blockchain

Το Bitcoin είναι ένα περίπλοκο θέμα και η επιλογή μιας αρχής είναι τόσο δύσκολη όσο η εξήγηση του τι συμβαίνει. Σε αυτό το άρθρο θα ξεκινήσουμε εξετάζοντας τον όρο κρυπτογράφηση, τον οποίο βρίσκεται το bitcoin. Εκτός από το bitcoin, υπάρχουν και άλλα ψηφιακά νομίσματα όπως το Ripple, το Ethereum και το Litecoin, για να αναφέρουμε τρία από τα πολλά.

Εν ολίγοις, τα κρυπτονομίσματα είναι εντελώς ψηφιακά νομίσματα που θα πρέπει να μπορείτε να ανταλλάξετε για αγαθά και υπηρεσίες που αγοράζονται στο διαδίκτυο. Για παράδειγμα, αρκετοί από τους καλύτερους παρόχους VPN μας σάς επιτρέπουν να τους πληρώνετε με bitcoin και άλλα παρόμοια (αν και πάλι, λιγότερα και λιγότερα), όπως έκανε το Steam πριν από μερικές εβδομάδες.

Το πρόθεμα “crypto-” είναι σε αυτήν την περίπτωση συντομογραφία για την “κρυπτογραφία” και όχι κάποια παράδοση της λέξης “μυστικό”. Αυτό συμβαίνει επειδή όλα τα κρυπτονομίσματα βασίζονται σε κάποια μορφή κρυπτογράφησης για να υπάρχουν και να τους εμποδίζουν να αντιγραφούν ή να κλαπούν.

Το Bitcoin έχει τη διάκριση ότι ήταν το πρώτο κρυπτογράφηση που το έκανε μεγάλο (περισσότερα σχετικά με την ιστορία του αργότερα), αλλά όλα αυτά που είναι ενεργά σήμερα έχουν τα ίδια τεχνολογικά θεμέλια, κάτι που ονομάζεται blockchain. Το να μπαίνεις στα πλήρη σημεία του blockchain είναι πέρα ​​από το πεδίο εφαρμογής αυτού του άρθρου, οπότε ας το κρατήσουμε σύντομο και ας πούμε ότι είναι βασικά ένα ψηφιακό καθολικό που παρακολουθεί πόσες μονάδες κρυπτονομίσματος έχουν διαπραγματευτεί.

Αυτό το καθολικό αποθηκεύεται με τέτοιο τρόπο ώστε οι παλιές εγγραφές να μην μπορούν να σκουπιστούν, ούτε να χειραγωγηθούν από κανέναν άλλο. Πρόκειται για μια επαναστατική νέα τεχνολογία που έχει ενθουσιασμένους πολλούς ανθρώπους εκτός από τους οπαδούς του bitcoin, όπως τραπεζίτες, λογιστές, διαχειριστές hedge fund και πολιτικούς (αν και αυτή η τελευταία ομάδα φαίνεται να ενδιαφέρεται κυρίως για τους «φθηνούς» και «εύκολους» περιγραφείς και πιθανότατα κέρδισε) Θα είστε τόσο μεγάλοι θαυμαστές του γεγονότος ότι οι πληροφορίες δεν μπορούν να διαγραφούν).

Η εγγενής ασφάλεια του blockchain είναι εξαιρετική όχι μόνο για να διατηρήσετε τα bitcoin σας ή τι σας έχουν ασφαλή, αλλά και για έναν άλλο λόγο: η δημιουργία και η διαχείριση των παραδοσιακών νομισμάτων βρίσκεται στα χέρια των κεντρικών αρχών (συνήθως των κεντρικών τραπεζών). Επειδή το blockchain είναι τόσο διαφανές, τα κρυπτονομίσματα μπορούν να ρυθμιστούν από τα άτομα που τα κατέχουν.

Ή τουλάχιστον στη θεωρία, αλλά περισσότερο σε αυτό αργότερα. Ας ρίξουμε μια πρώτη ματιά στην ιστορία του bitcoin και με αυτό, σχεδόν όλα τα άλλα ψηφιακά νομίσματα.

Bitcoin παρελθόν

Η ιδέα της δημιουργίας ενός ψηφιακού νομίσματος είναι τόσο παλιά όσο η επιστημονική φαντασία, με πολλούς ανθρώπους να ρίχνουν ιδέες στο διαδίκτυο από τις ημέρες της γεωγραφίας. Στην πραγματικότητα, το bitcoin απέχει πολύ από το πρώτο του είδους του, είναι το μόνο που βασίστηκε εξ ολοκλήρου στο Διαδίκτυο και ήταν αρκετά επιτυχημένο για να ξεπεράσει μερικές εκατοντάδες χρήστες περίπου.

Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι ήταν το πρώτο κρυπτογράφηση που έλυσε ένα πολύ σημαντικό αίνιγμα: τι εμποδίζει τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να έχουν πρόσβαση στη βάση δεδομένων σας και να βγάλουν το νόμισμά σας ή, ακόμη χειρότερα, να κλέψουν τον κώδικα και να δημιουργήσουν βασικά όσα θέλουν, γυρίζοντας τη σκληρή δουλειά σας σε τόσα περισσότερα άχρηστα κομμάτια και byte?

Σε τελική ανάλυση, το μεγαλύτερο μέρος της προσπάθειας που απαιτείται για το σχεδιασμό κανονικού νομίσματος είναι να βεβαιωθείτε ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να το αντιγράψουν πολύ εύκολα, ενώ τράπεζες, καταστήματα και ακόμη και άτομα ξοδεύουν πολύ χρόνο και χρήμα για να βεβαιωθείτε ότι κανείς δεν κλέβει τα χρήματά του (εγκατάσταση χρηματοκιβωτίων , οργάνωση ένοπλων μεταφορών, κατασκευή τείχους προστασίας για διαδικτυακές τραπεζικές συναλλαγές κ.λπ.).

Το άτομο που το κατάλαβε σε αυτήν την περίπτωση ονομάστηκε Satoshi Nakomoto και αυτό είναι το μόνο που γνωρίζουμε γι ‘αυτόν. Αν και υπάρχουν πολλές εικασίες σχετικά με το ποιος είναι ο άντρας – μπορεί να μην είναι καν Ιάπωνες, παρά το όνομά του, γιατί, ενίοτε, οι άνθρωποι στο Διαδίκτυο ψεύδονται! – με μερικές από τις πιο άγριες εικασίες, συμπεριλαμβανομένου του Elon Musk της Tesla (αρνήθηκε), καθώς και μια σειρά από λάτρεις της κρυπτογράφησης και οικονομολόγους του maverick.

Η μεγάλη εφεύρεση του Nakomoto ήταν μια μορφή τεχνολογίας blockchain που έκανε «διπλή δαπάνη» – να ξοδεύει ένα bitcoin δύο φορές εκμεταλλευόμενη τον κώδικα – αδύνατη. Ο κώδικάς του επέτρεψε επίσης στους χρήστες να «ορυχείο» bitcoin ή να εκτελέσουν μια διαδικασία υπολογιστή που δημιουργεί νέο bitcoin.

Καθώς δημιουργούνται περισσότερα bitcoin, απαιτείται αυξημένη ισχύ επεξεργασίας για να γίνουν περισσότερα, πράγμα που σημαίνει ότι η εξόρυξη έχει γίνει μια πολύ σοβαρή επιχείρηση, πράγματι, ειδικά επειδή η Nakomoto κωδικοποίησε ένα όριο συνολικού αριθμού 21 εκατομμυρίων bitcoin στον κώδικα.

Οποιοδήποτε bitcoin προστέθηκε στο καθολικό ήταν εκεί για να μείνει και δεν μπορούσε να παραβιαστεί. Τα ίδια τα bitcoins ήταν κομμάτια κώδικα που δεν μπορούσαν να αντιγραφούν, είναι χαλασμένα, πράγμα που σημαίνει ότι ο Nakomoto είχε δημιουργήσει ένα ψηφιακό νόμισμα που ήταν με κάποιους τρόπους ακόμη πιο ασφαλές από πολλά από τα σκληρά νομίσματα που χρησιμοποιούνται, ένα εντυπωσιακό κατόρθωμα.

Θα πρέπει ίσως να σημειωθεί εδώ ότι μόλις εξορύσσεται το πρώτο «μπλοκ» περίπου ενός εκατομμυρίου bitcoins, ο Nakomoto εξαφανίστηκε, ποτέ δεν ακούστηκε ξανά. Το άφησε στους υποστηρικτές του να εξορύξουν τα επόμενα εκατομμύρια bitcoin και στη συνέχεια τα πράγματα ξεκίνησαν. Επί του παρόντος, ο Nakomoto, όποιος κι αν είναι, κάθεται σε ένα σωρό αξίας δισεκατομμυρίων.

Bitcoin Παρόν

Ο Nakomoto ολοκλήρωσε την εξόρυξη του πρώτου μπλοκ bitcoin τον Ιανουάριο του 2009. Παρακάτω έχουμε ένα γράφημα που δείχνει την αύξηση της τιμής του bitcoin στην ανοιχτή αγορά, ξεκινώντας από τις αρχές του 2009 έως τα μέσα του 2017 (θα έχουμε τα στοιχεία για την πραγματικά μετεωρική άνοδο που ώθησε το bitcoin σε οικιακό όρο μερικές παραγράφους κάτω).


© CoinTelegraph

Όπως μπορείτε να δείτε, τα πρώτα δύο χρόνια σχεδόν τίποτα δεν συνέβη. Το Bitcoin θεωρούνταν ως χόμπι ως επί το πλείστον από πολλούς, με λίγα άτομα να το παίρνουν στα σοβαρά. Αυτή η ομάδα ήταν κυρίως υποστηρικτές της ιδιωτικής ζωής, οι οποίοι είδαν στο bitcoin έναν τρόπο με τον οποίο θα αποκόψουν το τελευταίο κομμάτι αναγνωρίσιμων πληροφοριών από εσάς.

Εφόσον στο τέλος οι άνθρωποι πρέπει να πληρώνουν για πράγματα στο Διαδίκτυο, πολλές αγορές μπορούν εύκολα να εντοπιστούν σε εσάς ελέγχοντας τα στοιχεία πληρωμής σας, συνήθως την πιστωτική σας κάρτα ή άλλα τραπεζικά στοιχεία. Το Bitcoin ήταν ο πρώτος ασφαλής, ανώνυμος τρόπος πληρωμής και λίγοι άνθρωποι μπορούσαν να δουν μπροστά στο μέλλον, συνειδητοποιώντας ότι θα ήταν μια μεγάλη επιτυχία.

Η τιμή του bitcoin κάλυψε μόλις το κόστος της εξόρυξης (χρειάζεστε αρκετά σοβαρό υλικό για αυτό, για να μην αναφέρουμε το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας) μέχρι τα τέλη του 2013, όταν άρχισε να βλέπει μια μικρή αύξηση της τιμής. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι το bitcoin έχει ήδη γίνει διάσημο ως το λάδι που λιπαίνει τον κινητήρα του Silk Road, την παράνομη αγορά που άνθισε από το 2011 έως ότου έκλεισε το FBI το 2013.

Είναι πάντα δύσκολο να πούμε γιατί η τιμή ενός εμπορεύματος αυξάνεται ή μειώνεται. Αν και υπάρχουν πολλοί γενικοί οικονομικοί νόμοι που μας λένε πότε κάτι πρέπει να συμβεί, κανένας από αυτούς δεν σημαίνει ότι θα συμβεί. Στην περίπτωση του bitcoin, η τιμή που ανεβαίνει φαίνεται να ήταν ένας συνδυασμός φήμης, ενδιαφέροντος και λαμπρού μέλλοντος ως το νόμισμα του Διαδικτύου.

Ψηλοτερα και ψηλοτερα

Τούτου λεχθέντος, οι διακυμάνσεις του bitcoin είναι αρκετά θεαματικές: ξεκινώντας αξίζει λιγότερο από μια δεκάρα, το bitcoin στα τέλη του 2013 έφτασε στο υψηλό των 1.242 δολαρίων, μόνο για να πέσει ξανά, να αναπηδήσει μία ή δύο φορές, για να εγκατασταθεί στο εύρος 400 έως 600 $ για τους τελευταίους πέντε μήνες του 2016. Στη συνέχεια, όταν το ρολόι χτύπησε τα μεσάνυχτα της 1ης Ιανουαρίου 2017, ξεκίνησε η πραγματική διασκέδαση.


© Bitcoin.com

Το παραπάνω γράφημα δείχνει μόνο την τιμή του κρυπτονομίσματος από τον Αύγουστο και μετά, αλλά είναι βασικά το πιο ενδιαφέρον έξι μήνες στην ιστορία οποιουδήποτε προϊόντος. Το Bitcoin αποκτήθηκε για τους πρώτους έξι μήνες του 2017 μέχρι να φτάσει τα 4.400 $ στις αρχές Αυγούστου. μετά από αυτό άρχισε να πηγαίνει παντού, πρώτα με μια τεράστια πτώση από πέντε grand σε λίγο περισσότερο από το μισό από τον Σεπτέμβριο, στη συνέχεια οι τρελές αυξήσεις των τιμών που έχουν κάνει όλους να μιλούν.

Το Bitcoin ανέβηκε τόσο γρήγορα μέσα σε λίγους μήνες – από την πτώση των πάνω από 2.000 $ σε υψηλότερα από 20.000 $ – που πολλοί σχολιαστές επικαλέστηκαν την τουλίπια, μια κοινωνική υστερία που έπεσε πάνω από την Ολλανδική Δημοκρατία τον δέκατο έβδομο αιώνα, όταν οι άνθρωποι αγόρασαν και πουλήθηκαν βολβοί τουλίπας σε παράλογες τιμές.

Τελικά, αυτή η φούσκα, βασισμένη σε πολύ ευπαθή αγαθά, ξέσπασε και έσυρε ολόκληρη την οικονομία, μια από τις ισχυρότερες στον κόσμο εκείνη την εποχή, μαζί της. Ήταν μια από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις της πρώιμης σύγχρονης ιστορίας και έχει παραμείνει ως μάθημα στους αιώνες από τότε.

Ωστόσο, η φυσαλίδα bitcoin δεν είναι έτοιμη να ξεσπάσει, παρά τις πολλές δυσάρεστες πτώσεις που χρειάστηκαν: πολλοί, συμπεριλαμβανομένου αυτού του συγγραφέα, πίστευαν ότι το πάρτι τελείωσε λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, όταν το bitcoin έπεσε από 20.000 $ σε λιγότερο από 15.000 $, αλλά θαύμα επιδιορθώθηκε και ανακοινώθηκε το νέο έτος σε σχεδόν τελείως ανακτημένη τιμή.

Bitcoin μέλλον


© Zach Copley

Ωστόσο, οι αγορές είναι απρόβλεπτες και είχαμε ήδη αρκετούς τρόμους το 2018 και η χρονιά δεν είναι ούτε δύο εβδομάδες πριν από τη συγγραφή. Αυτή τη στιγμή είναι κάτω από το σημάδι των 14.000 $, αν και τη στιγμή που το διαβάζετε, θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλότερο ή χαμηλότερο από αυτό.

Αν και αυτή η αστάθεια θα μπορούσε να είναι υπέροχη είδηση ​​για άτομα που αγόρασαν στην αρχή – τελικά δεν έχουν τίποτα να χάσουν – ή που έχουν μερικά εκατομμύρια δολάρια για να ρίξουν στο πρόβλημα, υπάρχει φόβος ότι πολλά παιδιά ονειρεύονται ένα το μεγάλο σκορ μπορεί να απορροφηθεί.

Τώρα, η κερδοσκοπία για ένα εμπόρευμα είναι κάτι που κάνετε μόνοι σας, φυσικά, στόχος μας είναι να παρέχουμε ένα αντίβαρο στο πλήθος sky-is-the-limit που φαίνεται να έχει ξεσπάσει σχεδόν μια μέρα στην άλλη, μερικοί από αυτούς διεκδικούν bitcoin θα μπορούσε να χτυπήσει ένα εκατομμύριο. Παρόλο που μπορεί να συμβαίνει, τα γεγονότα της τελευταίας δεκαετίας θα πρέπει να μας διδάξουν ότι η τιμή μιας επένδυσης μπορεί να πέσει και να πέσει, οπότε αποφύγετε πάντα να επενδύετε χρήματα που δεν μπορείτε να χάσετε.

Εκτός από το φάσμα των επενδυτών που εξαλείφονται εάν το bitcoin καταρρεύσει – και ορισμένοι από αυτούς τους επενδυτές είναι αρκετά μεγάλοι, η οικονομία στο σύνολό της θα μπορούσε να αισθανθεί το χτύπημα – αυτή η τεράστια αύξηση της αξίας του bitcoin έχει μια ενδιαφέρουσα παρενέργεια, δηλαδή ότι είναι ελκυστική ως ένα νόμισμα μειωμένη.

Το Bitcoin κυμαίνεται τόσο άσχημα αυτήν τη στιγμή που είναι σχεδόν αδύνατο να καθοριστεί μια τιμή σε οποιοδήποτε αγαθό ή υπηρεσία χωρίς να είναι ξεπερασμένο μόλις μία ή δύο ώρες αργότερα. Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται ελκυστικό στην αρχή, ως πωλητής, αυτό μπορεί επίσης να λειτουργήσει εναντίον σας, εάν το εν λόγω νόμισμα έχει χάσει το ένα τέταρτο της αξίας του σε μια μόνο ημέρα (υπάρχει επίσης το θέμα των υψηλών τελών διαχείρισης για το bitcoin).

Όπως είπαμε νωρίτερα, η Steam έχει σταματήσει να λαμβάνει πληρωμές σε bitcoin, όπως και πολλοί άλλοι προμηθευτές. Αν και δεν είναι σαφές τι είδους μείωση υπάρχει σε γενικές γραμμές – πριν ξεκινήσει η τρέλα χιλιάδες καταστήματα τόσο ψηφιακά όσο και φυσικά αποδεκτά bitcoin – φαίνεται να υπάρχει συναίνεση ότι προς το παρόν τουλάχιστον ο ρόλος του bitcoin ως χρήματα μπορεί να παιχτεί.

Bitcoin και πολιτική

Μια άλλη σημαντική αλλαγή φέτος είναι ότι τώρα ορισμένες χώρες στρέφονται εναντίον του bitcoin, συχνά επειδή ανησυχούν ότι η αχαλίνωτη κερδοσκοπία μπορεί να αποσταθεροποιήσει τις οικονομίες τους, μερικές φορές απλώς και μόνο επειδή δεν τους αρέσει ολόκληρο το πράγμα «ανωνυμία» (κοιτάζω εσένα, Κίνα).

Αυτήν τη στιγμή το Μέσο Βασίλειο και η Νότια Κορέα λαμβάνουν μέτρα εναντίον όλων των κρυπτονομισμάτων, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των αρχικών προσφορών νομισμάτων (ICO, ο τρόπος με τον οποίο οι εταιρείες προσπαθούν να συγκεντρώσουν χρήματα με την απελευθέρωση της δικής τους κρυπτογράφησης), με φήμες να στροβιλίζονται ότι άλλες χώρες μελετά πολύ τα ίδια μέτρα.

Και πάλι, η ανάγνωση φύλλων τσαγιού είναι ένα επικίνδυνο χόμπι, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι προχωρούμε σε ενδιαφέρουσες στιγμές όσον αφορά το bitcoin και τα κρυπτονομίσματα.

συμπέρασμα

Σε ποια σημείωση θα τελειώσουμε αυτό το άρθρο, καθώς στην πραγματικότητα το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να διαβάσουμε φύλλα τσαγιού, κάτι που δεν πρέπει να κάνουν οι δημοσιογράφοι. Ό, τι πραγματικά συμβαίνει με το bitcoin, τα κρυπτονομίσματα είναι σίγουρα εδώ για να μείνουν, όπως και η τεχνολογία blockchain με την οποία δημιουργήθηκαν.

Στην πραγματικότητα, ανεξάρτητα από τη γνώμη σας για τα κρυπτονομίσματα, δεν μπορείτε να αρνηθείτε ότι το blockchain είναι ένα πραγματικό πρόγραμμα αλλαγής παιχνιδιών που θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο δεν αποθηκεύουμε μόνο χρήματα, αλλά και δεδομένα. Αν και κανένας από τους καλύτερους παρόχους αποθήκευσης cloud δεν χρησιμοποιεί ακόμη αυτήν τη νέα τεχνολογία στις λύσεις τους, αυτή η ημέρα μπορεί να μην είναι μακριά.

Μεταξύ των καλύτερων διαδικτυακών παρόχων δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, ωστόσο, η Acronis έχει φτάσει στο βαθμό που εφαρμόζει την τεχνολογία blockchain, διαβάστε περισσότερα για ένα προϊόν στην αναθεώρηση Acronis True Image. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας του bitcoin, να διαβάσετε τον συνδεδεμένο οδηγό μας για περισσότερα σχετικά με αυτό.

Τι πιστεύετε για τα κρυπτονομίσματα; Είστε επενδυτής bitcoin ή προτιμάτε να τοποθετείτε τα χρήματά σας αλλού; Ενημερώστε μας στα σχόλια παρακάτω. Ευχαριστούμε που το διαβάσατε.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me