6 συμβουλές για την πρόληψη της κλοπής ταυτότητας: Κρατήστε το μυστικό, διατηρήστε το ασφαλές

Η κλοπή ταυτότητας είναι ένα μάλλον δυσάρεστο σύγχρονο έγκλημα. Χωρίς ικανοποίηση με την απλή εκκένωση του πορτοφολιού σας, ο κλέφτης στον κυβερνοχώρο ακολουθεί ολόκληρη την ψηφιακή σας ύπαρξη και μπορεί ακόμη και να το χρησιμοποιήσει για να εκτελέσει επιπλέον εγκλήματα στο όνομά σας.

Αυτό το είδος κλοπής μπορεί να έχει πολλές μορφές, αλλά η πιο συνηθισμένη αφορά την απάτη με πιστωτικές κάρτες, κάτι που συμβαίνει πάνω από το 70 τοις εκατό του χρόνου. Αυτό γίνεται κλέβοντας τις λεπτομέρειες στην κάρτα σας ή δημιουργώντας μια νέα κάρτα με το όνομά σας. Το πρώτο που θα ακούσετε ποτέ για το θέμα είναι μια κλήση από συλλογές.

Η ζημιά μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από οικονομική. Εάν ο κλέφτης πραγματοποίησε εγκληματική δραστηριότητα στο όνομά σας, είναι δύσκολο για την επιβολή του νόμου να προσδιορίσει τι είναι. Η επίλυση μιας αποβολής δικαιοσύνης όπως αυτή μπορεί να είναι μια μακρά και δύσκολη διαδικασία, οπότε είναι πολύ καλύτερο αν λάβετε μέτρα για να αποφύγετε το πρόβλημα κατά πρώτο λόγο.

Με τους εγκληματίες να εφευρίσκουν νέα κόλπα κάθε μέρα, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πώς να παραμένουμε ασφαλείς. Έχουμε συγκεντρώσει μερικές συμβουλές για να αποτρέψουμε την κλοπή ταυτότητας στο διαδίκτυο, οι οποίες, ελπίζουμε, θα σας δώσουν λίγη ηρεμία. Το έδαφος εδώ αλλάζει πάντα, οπότε προσέξτε για νέους τρόπους για να διατηρήσετε τον εαυτό σας ασφαλή.

Δώστε προτεραιότητα στους πιο σημαντικούς λογαριασμούς σας

Πολλοί άνθρωποι αποθηκεύουν πολλές πληροφορίες σε ένα μέρος, έτσι οι χάκερ που εισέρχονται σε μια διαδικτυακή υπηρεσία μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες που βρίσκουν για να σπάσουν σε άλλους. Εάν έχετε έναν κύριο λογαριασμό email, για παράδειγμα, ένας εισβολέας μπορεί να τον χρησιμοποιήσει για να αποκτήσει πρόσβαση σε άλλες υπηρεσίες που χρησιμοποιείτε ζητώντας νέους κωδικούς πρόσβασης. Τα μηνύματα επαναφοράς θα σταλούν στον κύριο λογαριασμό σας στον οποίο μπορεί να απαντήσει ο εισβολέας.

Η χρήση ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων για σημαντικούς λογαριασμούς καθιστά πιο δύσκολη τη διείσδυση σε αυτούς. Ο εισβολέας θα πρέπει να σπάσει τον κωδικό πρόσβασής σας εκτός από την πρόσβαση στον δεύτερο παράγοντα, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο. Κάτι τέτοιο για όλες τις διαδικτυακές υπηρεσίες σας μπορεί να είναι υπερβολικό, αλλά για τους πιο σημαντικούς λογαριασμούς σας, η επιπλέον προστασία αξίζει τον κόπο.

Φυλάξτε τις πληροφορίες σας

Τα προσωπικά σας στοιχεία μπορεί να είναι εξαιρετικά πολύτιμα για τους χάκερ, οπότε μην τα μοιράζεστε σε άτομα που δεν γνωρίζετε. Να είστε προσεκτικοί με τις επαφές που σας στέλνουν μηνύματα μέσω μιας ασυνήθιστης μεθόδου. Κάποιος που έχει αποκτήσει πρόσβαση στο βιβλίο διευθύνσεων ενός φίλου μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας στο όνομά του για να συλλέξει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με εσάς ή αυτόν.

Πολλοί ιστότοποι προσπαθούν να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για εσάς. Αυτό είναι το επιχειρηματικό μοντέλο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι αν κάποιος αποκτήσει πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες, η πλαστοπροσωπία σας γίνεται πολύ πιο εύκολη. Αυτές τις μέρες γίνεται πιο συνηθισμένο για τους ιστότοπους να συνδέουν τις τελείες και να συγχωνεύουν αυτό που γνωρίζουν διαφορετικές εταιρείες για εσάς.

Μπορείτε να το μετριάσετε δίνοντας όσο το δυνατόν λιγότερες πληροφορίες. Αποφύγετε να δώσετε προαιρετικές πληροφορίες και εγγραφείτε για υπηρεσίες χρησιμοποιώντας μια απορριπτική διεύθυνση email. Εάν ένας ιστότοπος σας ρωτάει πράγματα που δεν θέλετε να αποκαλύψετε, ψηφίστε με το ποντίκι σας και εγγραφείτε κάπου αλλού.

Παρακολουθήστε ποιες υπηρεσίες πληροφοριών χρησιμοποιείτε. Το Skype αποφάσισε περίεργα ότι ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει την ημερομηνία γέννησής σας πριν από αρκετά χρόνια, παρόλο που είναι ένα από τα πρώτα κομμάτια πληροφοριών που χρησιμοποιούν οι τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να επιβεβαιώσουν την ταυτότητά σας.

Προσέξτε τι μοιράζεστε στα κοινωνικά μέσα, ειδικά στο κοινό. Οι εγκληματίες δεν είναι τίποτα αν δεν είναι επίμονοι και θα χαρούν με χαρά τις αναρτήσεις σας αναζητώντας οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κλέψει τα διαπιστευτήριά σας και να εισέλθει στους λογαριασμούς σας.

Για περισσότερα σχετικά με τη διατήρηση των προσωπικών σας πληροφοριών, ρίξτε μια ματιά στον διαδικτυακό οδηγό απορρήτου μας.

Κατά τη λήψη εφαρμογών smartphone θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί – ειδικά με λιγότερο γνωστές εφαρμογές. Συνήθως θα σας ενημερώνεται σε ποιες πληροφορίες επιθυμεί πρόσβαση μια νέα εφαρμογή. Είναι δελεαστικό να κάνετε απλώς κλικ σε αυτές τις οθόνες, αλλά μην είστε πολύ γρήγοροι για να εκχωρήσετε άδειες σε μια εφαρμογή με την οποία δεν είστε άνετοι. Υπάρχουν πάντα εναλλακτικές λύσεις.

Παρακολουθήστε και αυτό που εγκαθιστάτε στον υπολογιστή σας. Πολλοί εγκαταστάτες λογισμικού προσπαθούν να γλιστρήσουν μια επιπλέον εφαρμογή στον υπολογιστή σας, αλλά θα σας ενημερώσουν πρώτα για αυτό. Μη διστάσετε να αρνηθείτε. Συνήθως, αυτά τα κομμάτια κακόβουλου λογισμικού προέρχονται από εφαρμογές κοινής χρήσης, όπως μετατροπείς PDF, που μπορεί να χρειάζεστε μόνο μία φορά.

Κρυπτογράφηση των δεδομένων σας

Η κρυπτογράφηση είναι η μοναδική σας μεγαλύτερη άμυνα κατά του διαδικτυακού εγκλήματος. Κατά τη χρήση ενός VPN, αποθήκευσης cloud ή ενός διαδικτυακού παρόχου δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, βεβαιωθείτε ότι το μοντέλο κρυπτογράφησης είναι ενημερωμένο. Συνιστούμε το AES-256, καθώς είναι το πιο δύσκολο να σπάσει.

Εκτός από τους διαδικτυακούς κινδύνους, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί σχετικά με το τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση κλοπής μιας συσκευής που διαθέτετε. Ο σκληρός σας δίσκος είναι γεμάτος πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κακόβουλα, εάν πέσει σε λάθος χέρια. Αυτές οι πληροφορίες μπορεί να αξίζουν περισσότερο για έναν εγκληματία από την τιμή μεταπώλησης της ίδιας της συσκευής.

Η κρυπτογράφηση των δεδομένων σας βοηθά. Εάν κάποιος αποκτήσει πρόσβαση στη συσκευή σας, δεν μπορεί να προκαλέσει ζημιά εάν τα δεδομένα σας δεν είναι αναγνώσιμα. Μπορείτε να κρυπτογραφήσετε αυτό που έχετε αποθηκεύσει τοπικά, καθώς και στο διαδίκτυο. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στο άρθρο μας σχετικά με τον τρόπο κρυπτογράφησης των δεδομένων σας για αποθήκευση στο cloud.

Εάν ανησυχείτε για τα αδιάκριτα μάτια εκεί, φροντίστε να διαβάσετε για τις καλύτερες υπηρεσίες cloud μηδενικής γνώσης.

Χρησιμοποιήστε έναν Διαχειριστή κωδικών πρόσβασης

best-password-manager

Η επιλογή ενός κωδικού πρόσβασης φαίνεται πιο δύσκολη από ποτέ, με ιστότοπους που σας ζητούν να βάλετε αριθμούς, σύμβολα και κεφαλαία γράμματα παντού. Η ανάμνηση τους είναι βασιλικός πόνος στην πίσω πλευρά. Μπορεί να είναι δελεαστικό απλώς να διαλέξετε έναν κωδικό πρόσβασης και να τον ακολουθήσετε, αλλά αν κάποιος τον ανακαλύψει, μπορεί να αναλάβει ολόκληρη τη διαδικτυακή σας ζωή και να σας προκαλέσει τέλος στα προβλήματα.

Ένας διαχειριστής κωδικών πρόσβασης μπορεί να σας βοηθήσει εδώ, δημιουργώντας μεγάλους, μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης για τις υπηρεσίες που χρησιμοποιείτε και εισάγοντας τους σε ιστότοπους για εσάς. Αυτό κάνει τη ζωή πιο δύσκολη για τους εγκληματίες και ευκολότερη για εσάς.

Πρέπει να είσαι λογικός. Υπάρχει ένα στοιχείο να βάζετε όλα τα αυγά σας σε ένα καλάθι με έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης, καθώς οποιοσδήποτε έχει πρόσβαση έχει όλους τους κωδικούς πρόσβασής σας. Ρίξαμε μια ματιά στους καλύτερους διαχειριστές κωδικών πρόσβασης, οπότε ρίξτε μια ματιά σε αυτούς, εάν θέλετε να προστατευτείτε.

Όταν πρόκειται για ερωτήσεις ασφαλείας, κάντε σαν Pinocchio και ψέμα. Δώστε σε ιστότοπους που ζητούν μυστικές πληροφορίες λανθασμένες πληροφορίες. Υπάρχουν ερωτήσεις ασφαλείας για να σας αναγνωρίσουν, αλλά αν δώσετε σε πολλούς ιστότοπους τις ίδιες απαντήσεις και κάποιος δεχτεί εισβολή, ο εισβολέας έχει κάτι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον σας.

Η καλύτερη ιδέα είναι να δώσετε στους ιστότοπους διαφορετικές απαντήσεις και να τους παρακολουθείτε μαζί με τον κωδικό πρόσβασής σας. Οι χάκερ μπορεί να μαντέψουν την αγαπημένη σας αθλητική ομάδα, αλλά είναι απίθανο να μαντέψουν ότι το πρώτο σας φιλί ήταν η Beyonce Knowles. Μπορείτε ακόμη και να απαντήσετε σε ερωτήσεις ασφαλείας με μια απάντηση που δεν σχετίζεται με την ερώτηση, γεγονός που καθιστά πολύ πιο δύσκολο για οποιονδήποτε να το καταλάβει.

Οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης όπως το Dashlane (διαβάστε την κριτική μας για το Dashlane) και το Abine Blur (διαβάστε την κριτική μας για το Blur) σας επιτρέπουν να προσθέτετε σημειώσεις σε καταχωρήσεις κωδικού πρόσβασης, καθιστώντας τη διαδικασία παρακολούθησης των απαντήσεων faux πολύ πιο απλή.

Συνδεθείτε με ένα VPN

Το VPN είναι μια υπηρεσία που δρομολογεί την επισκεψιμότητά σας στο Διαδίκτυο μέσω μιας κρυπτογραφημένης σύνδεσης, δίνοντάς σας έναν επιπλέον βαθμό ελέγχου για το περιεχόμενο στο οποίο έχετε πρόσβαση και ποιος μπορεί να το δει. Ρίξτε μια ματιά στο τι είναι ένα άρθρο VPN για περισσότερα.

Η χρήση ενός VPN μπορεί να σας δώσει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας. Δεδομένου ότι η διεύθυνση IP σας αλλάζει, μπορεί να κάνει τη ζωή πιο δύσκολη για όσους χρησιμοποιούν τη διεύθυνση IP σας για να καταλάβουν ποιοι διαδικτυακοί λογαριασμοί χρησιμοποιούνται από το ίδιο άτομο. Πολλά VPN συνοδεύονται από λογισμικό αποκλεισμού κακόβουλου λογισμικού, το οποίο επίσης σας βοηθά να διατηρείτε ασφαλή.

Χωρίς τοποθεσία, ιστορικό περιήγησης ή διεύθυνση IP, οι χάκερ δυσκολεύονται να βρουν ένα κομμάτι πληροφοριών για να συνεχίσουν. Εάν χρησιμοποιείτε ένα VPN, ένας χάκερ μπορεί να σας στοχεύσει, αλλά πιθανότατα θα πέσει χωρίς σημείο εκκίνησης.

Εάν σκέφτεστε να αποκτήσετε ένα, ρίξτε μια ματιά στη λίστα με τα καλύτερα VPN για να βρείτε τη σωστή επιλογή για εσάς.

Διατηρήστε το λογισμικό ενημερωμένο

Τα ελαττώματα λογισμικού ανακαλύπτονται συνεχώς και αυτές οι τρύπες ασφαλείας μπορούν να επιτρέψουν στους εισβολείς να εισέλθουν στον υπολογιστή σας. Ενημερώνετε τακτικά το λειτουργικό σύστημα και το λογισμικό σας και βεβαιωθείτε ότι έχετε πραγματοποιήσει λήψη των πιο πρόσφατων ενημερώσεων κώδικα. Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι ενοχλητικό, αλλά όχι τόσο κακό όσο το να διαπιστώσετε ότι έχετε αγοράσει Ferrari και δεν είχατε ποτέ την ευκαιρία να το οδηγήσετε.

Θα πρέπει να ελέγξετε τις ρυθμίσεις απορρήτου σας στο λειτουργικό σύστημα και τις συσκευές σας. Για συμβουλές σχετικά με το πώς να το κάνετε αυτό στα Windows, διαβάστε το άρθρο των ρυθμίσεων απορρήτου των Windows 10. Οι ρυθμίσεις email μπορούν επίσης να συντονιστούν για την προστασία των πληροφοριών σας. Οι σύνδεσμοι εικόνας σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορεί να διαρρεύσουν τη διεύθυνση IP σας και άλλες λεπτομέρειες σε χάκερ, επομένως η απενεργοποίηση της αυτόματης εμφάνισης εικόνας στον πελάτη email σας είναι καλή ιδέα.

Τελικές σκέψεις

Με αυτό, ελπίζουμε να ξεκουραστείτε λίγο πιο εύκολα για να διατηρείτε τον εαυτό σας ασφαλή στο διαδίκτυο. Θυμηθείτε, καμία από αυτές τις συμβουλές δεν είναι ανθεκτική και δεν μπορείτε να είστε πολύ προσεκτικοί στο διαδίκτυο ή εκτός λειτουργίας. Οι απατεώνες έρχονται πάντα με νέους τρόπους για να επιλύσουν την αναταραχή τους, αλλά μείνετε προσεκτικοί και θα πρέπει να είστε εντάξει.

Η κλοπή ταυτότητας δεν είναι ο μόνος κίνδυνος που πρέπει να ανησυχείτε στο διαδίκτυο, οπότε ρίξτε μια ματιά στο άρθρο μας σχετικά με το έγκλημα στον κυβερνοχώρο για να μάθετε για άλλους διαδικτυακούς κινδύνους. Ενημερώστε μας στα σχόλια εάν έχετε υποστεί κλοπή ταυτότητας ή έχετε συμβουλές για την αποφυγή της.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me