IDrive vs OneDrive: Η μάχη μεταξύ του Ντέιβιντ και του Γολιάθ του 2020

Στην επιφάνεια, το OneDrive είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο. Η διεπαφή ιστού είναι υπέροχη, σας επιτρέπει να μοιράζεστε περιεχόμενο και να συγχρονίζετε συσκευές και είναι ενσωματωμένο σε εξαιρετικά δημοφιλή προϊόντα της Microsoft, όπως το Word, το Excel, το Powerpoint και το OneNote. Ωστόσο, ενώ το OneDrive έχει τις χρήσεις του, η ασφαλής προστασία των δεδομένων σας δεν είναι μία από αυτές. για αυτό, χρειάζεται έναν συνεργάτη.

Πλούσια σε δυνατότητες, λύση διαδικτυακού εφεδρικού αντιγράφου Το IDrive είναι μια καλή επιλογή για να σας βοηθήσει, όχι μόνο για τις δυνατότητες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας του δίσκου, αλλά και για μια προσέγγιση ασφάλειας που το OneDrive υπολείπεται πολύ.

Σε αυτήν την ανάλυση δίπλα-δίπλα, θα διερευνήσω τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χρήσης κάθε υπηρεσίας. Αυτό θα σας δώσει μια ιδέα πότε να χρησιμοποιήσετε μια υπηρεσία αποθήκευσης cloud όπως το OneDrive και όταν μια ειδική διαδικτυακή λύση δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας όπως το IDrive είναι το καλύτερο στοίχημα.

Cloud Storage, Online Backup … Ποια είναι η διαφορά?

Μια κοινή λανθασμένη αντίληψη είναι η σύγχυση του διαδικτυακού αντιγράφου ασφαλείας με το cloud storage. Εξετάζουμε τις κύριες διαφορές σε ένα άλλο άρθρο, αλλά μου αρέσει να το σκέφτομαι έτσι:

 • Το cloud storage σάς βοηθά να εργαστείτε πιο παραγωγικά
 • Το ηλεκτρονικό αντίγραφο ασφαλείας σάς προστατεύει από σφάλματα του σκληρού δίσκου

Ορισμένοι πάροχοι ενός τύπου έχουν θολώσει τις γραμμές λίγο προσφέροντας χαρακτηριστικά που παραδοσιακά σχετίζονται με τον άλλο. Αυτό περιλαμβάνει έναν από τους δύο παρόχους που εμφανίζονται σε αυτό το άρθρο, το IDrive, μια διαδικτυακή λύση δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας που περιλαμβάνει επίσης δυνατότητες συγχρονισμού και κοινής χρήσης.

Αλλά ως επί το πλείστον, η διάκριση εξακολουθεί να ισχύει. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

Πώς το Cloud Storage σας κάνει πιο παραγωγικούς

Με το cloud storage, υπάρχουν δύο στοιχεία που συνήθως θα βλέπετε με οποιαδήποτε υπηρεσία:

 • Κοινή χρήση περιεχομένου
 • Συγχρονισμός συσκευών

Η κοινή χρήση περιεχομένου είναι ακριβώς αυτό που νομίζετε: είναι η δυνατότητα να επιτρέπετε στην οικογένειά σας, στους φίλους σας, στους συναδέλφους σας ή σε οποιονδήποτε να έχετε πρόσβαση, ακόμη και να επεξεργάζεστε το αποθηκευμένο περιεχόμενό σας. Συνήθως, αυτό γίνεται είτε δημιουργώντας έναν σύνδεσμο με συντομευμένη διεύθυνση URL που οδηγεί στο περιεχόμενο είτε στέλνοντας μια πρόσκληση μέσω email.

Ο συγχρονισμός της συσκευής ή απλά “συγχρονισμός” είναι ότι έχετε δημιουργήσει ένα φάκελο όταν εγκαθιστάτε τη λύση αποθήκευσης cloud στη συσκευή σας. Αυτός είναι ο φάκελος συγχρονισμού και είναι ένας ακριβής καθρέφτης ενός φακέλου που είναι αποθηκευμένος στο cloud.

Ακολουθεί μια ματιά στον φάκελό μου στο Google Drive.

Τυχόν αλλαγές στο περιεχόμενο αυτού του φακέλου μεταφορτώνονται αυτόματα στο σύννεφο και αντίστροφα. Έχοντας τέτοιους φακέλους συγχρονισμού σε όλες τις συσκευές σας, τους συνδέετε μεταξύ τους. τυχόν αλλαγές που γίνονται σε ένα έγγραφο γίνονται σε αντίγραφα του ίδιου εγγράφου που είναι αποθηκευμένα στα άλλα.

Αυτό είναι πολύ χρήσιμο για άτομα, όπως εγώ, που αναπηδούν σε πολλές συσκευές. Δεδομένου ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο, ο μέσος άνθρωπος χρησιμοποιεί 2,9 ψηφιακές συσκευές, σύμφωνα με έρευνα του 2013 που διεξήγαγε η Sophos Labs, υποψιάζομαι ότι υπάρχουν αρκετά άτομα σαν αυτό.

Μια άλλη πτυχή που θα βρείτε σε ορισμένους παρόχους αποθήκευσης cloud είναι ότι ενσωματώνουν λύσεις παραγωγικότητας εργασίας, όπως εφαρμογές γραφείου (επεξεργαστές κειμένου, υπολογιστικά φύλλα κ.λπ.).

Δεν είναι κοινό, ωστόσο, γι ‘αυτό τέτοια εργαλεία παραμένουν ίσως το μοναδικό αληθινό πλεονέκτημα του Google Drive και του OneDrive έναντι μερικών από τους μικρότερους παίκτες, οι οποίοι κάνουν πολλά άλλα πράγματα καλύτερα, όπως η προσφορά γενναιόδωρων ποσοτήτων δωρεάν αποθήκευσης cloud και ασφάλεια (διαβάστε τη σύγκριση Dropbox vs Google Drive έναντι One Drive).

Προστασία του σκληρού σας δίσκου

Πολλοί άνθρωποι παραβλέπουν την επιλογή δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας στο διαδίκτυο και επιλέγουν να προστατεύσουν τα πιο πολύτιμα αρχεία τους με την επιλογή αποθήκευσης cloud. Αυτό είναι πραγματικά οριακά βιώσιμο, υπό την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιείτε έναν ασφαλή πάροχο.

Στην πραγματικότητα, όμως, οι λύσεις αποθήκευσης στο cloud δεν ταιριάζουν σε τόσο σημαντικά καθήκοντα και το να προσπαθείς να το κάνεις είναι σαν να προσπαθείς να πιέσεις ένα τετράγωνο γόμφο σε μια στρογγυλή τρύπα.

Οι περισσότερες καθορισμένες υπηρεσίες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας στο διαδίκτυο ενσωματώνουν πολλές δυνατότητες για τον εξορθολογισμό της διαδικασίας δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας που δεν έχουν οι λύσεις αποθήκευσης στο cloud, όπως:

 • Εργαλεία επιφάνειας εργασίας για την επίβλεψη της διαδικασίας δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας
 • Προγραμματιστές για αυτόματη έναρξη αντιγράφων ασφαλείας
 • Έλεγχοι πεταλούδας για να αλλάξετε το εύρος ζώνης που χρησιμοποιείται
 • Η δυνατότητα ενεργοποίησης και απενεργοποίησης αντιγράφων ασφαλείας σε πραγματικό χρόνο
 • Λειτουργίες αυτόματης επαναφοράς συστήματος
 • Έλεγχοι διαχείρισης για τον εξωτερικό σκληρό σας δίσκο

Τέτοιες λειτουργίες σάς βοηθούν να διατηρείτε εύκολα τη συνέχεια των δεδομένων σε περίπτωση διακοπής λειτουργίας του σκληρού δίσκου, καταστροφής ή χαμένου ή κλεμμένου υπολογιστή.

Για έναν απλό χρήστη, αυτή η συνέχεια είναι μερικές φορές απλώς μια ευχάριστη ευκολία. Για έναν επιχειρηματικό χρήστη, είναι απαραίτητο.

Φέρτε τα όλα μαζί

Τώρα που έχετε λίγη κατανόηση της βασικής διαφοράς μεταξύ αποθήκευσης cloud και δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας στο διαδίκτυο, θα ήθελα να χρησιμοποιήσω το OneDrive και το IDrive για να καταλάβω το σημείο.

Ούτε μπορεί να είναι το καλύτερο στην τάξη τους, αλλά και οι δύο τα πηγαίνουν πολύ καλά, είναι και οι δύο αρκετά δημοφιλείς και φαίνεται να αλληλοσυμπληρώνονται αρκετά όμορφα. Το τελευταίο σημείο είναι ιδιαίτερα εάν χρησιμοποιείτε πολλά προϊόντα της Microsoft, όπως Windows, MS Office, Sharepoint και MS SQL Server.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων διαφόρων τμημάτων, θα αναλύσω τα εργαλεία cloud και τα σύνολα χαρακτηριστικών τους για να σας βοηθήσω να κατανοήσετε τι κάνουν καλά και πού πέφτουν.

Διεπαφή χρήστη

Πρώτα πράγματα πρώτα, ας συναντήσουμε τις βασικές διεπαφές. Αυτό θα σας βοηθήσει να οπτικοποιήσετε και να κατανοήσετε καλύτερα τις διαφορές, ώστε να μπορείτε να αρχίσετε να οραματίζεστε πώς να τις εφαρμόσετε στη δική σας ψηφιακή ζωή.

OneDrive

Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες λύσεις αποθήκευσης στο cloud, η εγκατάσταση του OneDrive στον υπολογιστή σας δημιουργεί ένα φάκελο συγχρονισμού που λειτουργεί ακριβώς όπως ένας συνηθισμένος φάκελος – εκτός από το ότι είναι συνδεδεμένος στο cloud. Τυχόν αρχεία που τοποθετείτε σε αυτόν τον φάκελο θα παραμείνουν και τα δύο στον σκληρό σας δίσκο και θα μεταφορτωθούν σε ένα κέντρο δεδομένων της Microsoft.

Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, θα κάνετε το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας σας με το OneDrive μέσω της εφαρμογής ιστού τους.

Η διεπαφή καθαρή, απλή και, κατά τη γνώμη μου, πολύ ευχάριστη στο μάτι, γεγονός που καθιστά την πλοήγηση ένα αεράκι.

Περιλαμβάνει μια γραμμή αναζήτησης για γρήγορη εύρεση εγγράφων και σας επιτρέπει να διαμορφώσετε τον τρόπο ταξινόμησης και εμφάνισης περιεχομένου, παρόμοιος με τον τρόπο που μπορείτε σε έναν φάκελο των Windows (δηλαδή, ταξινόμηση κατά ημερομηνία, άνοδο / κατέβασμα, προβολή ως λίστα ή εικονίδια).

Στην αριστερή πλευρά της διεπαφής υπάρχει ένα μενού πλοήγησης με τις ακόλουθες επιλογές:

 • Αρχεία
 • Πρόσφατος
 • Φωτογραφίες
 • Κοινόχρηστο
 • Κάδος ανακύκλωσης
 • Η / Υ

Θα αγγίξω την καρτέλα “κοινόχρηστο” αργότερα. Οι περισσότερες από τις άλλες καρτέλες είναι αρκετά αυτονόητες, εκτός από τους “υπολογιστές”, που είναι στην πραγματικότητα μια από τις αγαπημένες μου δυνατότητες του OneDrive.

Αυτή η καρτέλα σάς επιτρέπει να βλέπετε όχι μόνο σε υπολογιστές στους οποίους έχετε εγκαταστήσει την εφαρμογή OneDrive, αλλά στην πραγματικότητα να έχετε πρόσβαση σε αυτούς τους υπολογιστές από απόσταση για τη λήψη αρχείων, αρκεί να είναι ενεργοποιημένοι.

Για να είμαι σαφής, δεν μιλάω απλώς για πρόσβαση στο φάκελο συγχρονισμού σας, αλλά για ολόκληρο τον σκληρό σας δίσκο.

Δεν πιστεύω ότι οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία αποθήκευσης cloud σάς επιτρέπει να το κάνετε αυτό, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι λειτουργεί μόνο σε υπολογιστές που χρησιμοποιούν Windows 10.

Οδηγώ

Το IDrive τυχαίνει να έχει μία από τις πιο λειτουργικές διεπαφές επιφάνειας εργασίας από οποιαδήποτε online υπηρεσία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας. Παρόλο που αυτό δεν μπορεί να προσελκύσει χρήστες που προτιμούν την απλότητα (για αυτό, ελέγξτε το Backblaze), ο τεχνικά έμπειρος – για να μην αναφέρουμε τα φρικ ελέγχου και τους μικροδιαχειριστές – θα το λατρέψει.

Στη δεξιά πλευρά, θα βρείτε μια ποικιλία καρτελών πλοήγησης:

 • Αντιγράφων ασφαλείας
 • Επαναφέρω
 • Χρονοδιάγραμμα
 • Συγχρονισμός
 • Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας διακομιστή
 • Ρυθμίσεις

Από την “καρτέλα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας”, μπορείτε να διαλέξετε και να επιλέξετε ποιοι φακέλους / αρχεία θέλετε να επισημάνετε για δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας.

Είναι ένα είδος κουραστικής διαδικασίας, ειδικά αν είστε τόσο τυχαίος όσο και εγώ σε σχέση με το πού αποθηκεύετε περιεχόμενο στον υπολογιστή σας.

Στο επάνω μέρος της διεπαφής, μπορείτε να επιλέξετε αν θα δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας στο λογαριασμό σας στο IDrive ή στη συσκευή με σύνδεση WiFi. Αυτό βοηθά ταυτόχρονα στη διαχείριση και των δύο εφεδρικών καναλιών (η απόλυση είναι καλή).

Η καρτέλα “επαναφορά” διαθέτει επίσης ένα παράθυρο με μια δομή αρχείων, αλλά εμφανίζει τι είναι αποθηκευμένο στον λογαριασμό σας στο IDrive ή στην εξωτερική μονάδα δίσκου (μπορείτε να κάνετε εναλλαγή μεταξύ των δύο), αντί για τον σκληρό σας δίσκο.

Η καρτέλα “scheduler” σάς επιτρέπει να ορίσετε τις παραμέτρους ημερομηνίας και ώρας όταν εκτελείται το κύριο αντίγραφο ασφαλείας. Οι περισσότεροι χρήστες θα το ρυθμίσουν για να τρέχουν νύχτες, αλλά μπορείτε επίσης να το περιορίσετε με βάση την ημέρα της εβδομάδας.

Μπορείτε επίσης να πείτε στο αντίγραφο ασφαλείας να ξεκινήσει αμέσως, εάν απαιτείται, ή να το ρυθμίσετε να εκτελεί ωριαία αντίγραφα ασφαλείας. Λάβετε υπόψη ότι τα ωριαία αντίγραφα ασφαλείας δεν είναι το ίδιο με το “συνεχές αντίγραφο ασφαλείας”.

Η συνεχής δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας, η οποία είναι διαθέσιμη στο IDrive μέσω της καρτέλας “Ρυθμίσεις”, είναι πιο κοντά στον πραγματικό χρόνο.

Το IDrive περιορίζει τα αρχεία που μπορούν να μεταφορτωθούν με συνεχή δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας στα 500MB. Τα μεγαλύτερα αρχεία αποθηκεύονται για το προγραμματισμένο αντίγραφο ασφαλείας σας.

Οι περισσότεροι χρήστες θα διαχειρίζονται τις διαδικασίες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας από το εργαλείο επιφάνειας εργασίας, αλλά η διεπαφή ιστού σάς επιτρέπει να λαμβάνετε τα αποθηκευμένα δεδομένα σας από οποιοδήποτε πρόγραμμα περιήγησης, χωρίς να χρειάζεται να κατεβάσετε μια εφαρμογή.

Αυτό είναι βολικό όταν βρίσκεστε μακριά από τον υπολογιστή σας ή όταν ο σκληρός δίσκος σας καταρρέει και χρειάζεστε πραγματικά ένα ή δύο αρχεία αμέσως.

Υπάρχουν πολλές άλλες εύχρηστες δυνατότητες, τις οποίες θα αναφερθώ σύντομα.

Υποστήριξη πλατφόρμας

Συζητήσαμε τις βασικές διεπαφές, τώρα ας μιλήσουμε για το εύρος. Ποιες πλατφόρμες επιτραπέζιων και κινητών υποστηρίζονται; Τι γίνεται με την ασφάλεια της βάσης δεδομένων σας; Διακομιστές; Τι γίνεται με τους λογαριασμούς κοινωνικών μέσων και τις λίστες επαφών σας?

OneDrive

Το OneDrive διατίθεται προεγκατεστημένο σε συσκευές Windows 10 και είναι αρκετά αναπόσπαστο μέρος της εμπειρίας.

Αλλά μπορείτε επίσης να εγκαταστήσετε το OneDrive στο Mac σας, το οποίο είναι βολικό για εσάς που προτιμάτε το MS Office, αλλά δεν είστε λάτρεις του λειτουργικού συστήματος Windows. Οι εφαρμογές για κινητά είναι διαθέσιμες για όλα τα κοινά λειτουργικά συστήματα.

Η Microsoft δεν δημιουργεί μια εγγενή εφαρμογή OneDrive για δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας προσωπικών υπολογιστών με Linux. Ωστόσο, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στα αρχεία σας στο OneDrive σε υπολογιστή Linux μέσω του προγράμματος περιήγησης ιστού και να ανεβάσετε αρχεία με αυτόν τον τρόπο.

Μπορείτε πραγματικά να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας βάσεων δεδομένων και τοπικών αρχείων στο OneDrive, αλλά απαιτεί πολλή δέσμευση και σενάριο ad hoc ή μια ενδιάμεση υπηρεσία όπως το Layer2 Cloud Connector.

Όπως πρόκειται να μάθετε, το IDrive είναι πολύ πιο κατάλληλο για αυτήν την εργασία.

Οδηγώ

Όχι μόνο το IDrive σάς επιτρέπει να δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας απεριόριστων συσκευών, αλλά υποστηρίζει τόσο καλή γκάμα πλατφορμών όσο οποιαδήποτε online υπηρεσία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας.

Η εφαρμογή επιτραπέζιου υπολογιστή, την οποία επισήμανα στο πρώτο τμήμα, είναι διαθέσιμη τόσο για Windows PC όσο και για Mac. Οι εφαρμογές για κινητά διατίθενται σε Android, iOS και Windows Phone.

Οι εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα όχι μόνο σάς επιτρέπουν να έχετε πρόσβαση στα δεδομένα σας στο cloud – εκεί όπου σταματούν πολλές διαδικτυακές εφεδρικές εφαρμογές για κινητά – αλλά σας επιτρέπουν επίσης να δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας. Αυτό περιλαμβάνει βίντεο, φωτογραφίες, λίστες επαφών και συμβάντα ημερολογίου. Οι χρήστες Android μπορούν επίσης να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας για μηνύματα κειμένου, αρχεία καταγραφής κλήσεων και εφαρμογές.

Αυτό που είναι ιδιαίτερα βολικό για τις δυνατότητες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας για κινητά είναι ότι μπορείτε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας μιας συσκευής και να επαναφέρετε εύκολα αυτά τα δεδομένα με ένα πάτημα σε άλλη συσκευή – ακόμα κι αν πηγαίνετε από Android σε iOS ή αντίστροφα.

Επιπλέον, ένας από τους λόγους για τους οποίους το IDrive είναι μια προτιμώμενη λύση δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας για ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων είναι ότι το IDrive για επιχειρήσεις υποστηρίζει δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας για διακομιστές Linux / Unix.

Για τους περίεργους, υπάρχουν δύο τρόποι για να εφαρμόσετε το IDrive για να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας του διακομιστή σας:

 • Ένα βοηθητικό πρόγραμμα γραμμής εντολών
 • Εφεδρικά σενάρια

Δεν θα καλύψω όλες τις διασκεδαστικές λεπτομέρειες εδώ, αλλά είμαι βέβαιος ότι όσους από εσάς ενδιαφέρονται έχουν πολλές ερωτήσεις, οπότε εδώ είναι η σελίδα FAQ του Linux IDrive.

Παραγωγικότητα εργασίας

Νομίζω ότι θα ήταν δύσκολο να υποστηρίξετε ότι το OneDrive δεν είναι καλύτερο εργαλείο παραγωγικότητας από το IDrive. Οι λύσεις αποθήκευσης στο cloud συνήθως δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας στο διαδίκτυο όσον αφορά την παραγωγικότητα της εργασίας. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις περισσότερες λύσεις δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, το IDrive προσφέρει μερικές δυνατότητες παραγωγικότητας που συνδέονται παραδοσιακά με τη θέση αποθήκευσης στο cloud.

OneDrive

Εξετάσαμε τη διεπαφή του προγράμματος περιήγησης του OneDrive, αλλά δεν μιλήσαμε για όλο αυτό το βοηθητικό πρόγραμμα που είναι ενσωματωμένο σε αυτό. Μπορείτε να επιλέξετε ένα ή περισσότερα στοιχεία που είναι αποθηκευμένα στο OneDrive και να το μοιραστείτε γρήγορα με φίλους, συγγενείς, συναδέλφους ή οποιονδήποτε άλλο.

Αυτό έγινε δημιουργώντας έναν σύνδεσμο με συντομευμένη διεύθυνση URL που μπορεί να διανεμηθεί μέσω email ή να κοινοποιηθεί σε κοινωνικά μέσα. Οποιοδήποτε κοινόχρηστο περιεχόμενο μπορεί να επιδιορθωθεί με δικαιώματα που είτε περιορίζουν όσους έχουν το σύνδεσμο να βλέπουν πρόσβαση, είτε επιτρέπουν την επεξεργασία τους.

Ένα από τα κατοικίδια ζώα μου με κοινή χρήση συνδέσμων είναι όταν οι πάροχοι cloud δεν σας επιτρέπουν να ορίσετε κωδικούς πρόσβασης ή ημερομηνίες λήξης σε αυτούς τους συνδέσμους. Το OneDrive δεν κάνει κανένα. Χωρίς κωδικούς πρόσβασης σημαίνει ότι οποιοσδήποτε έχει τον σύνδεσμό σας μπορεί να έχει πρόσβαση στο περιεχόμενό σας.

Το πλεονέκτημα των ρυθμίσεων ημερομηνίας λήξης είναι ότι βοηθά στην άμβλυνση του γεγονότος ότι είναι τόσο εύκολο να χάσετε το περιεχόμενο που έχετε μοιραστεί. Ωστόσο, προς όφελος της Microsoft, η διεπαφή OneDrive παρέχει μια καρτέλα “Κοινόχρηστο” που σας επιτρέπει να ελέγχετε το κοινόχρηστο περιεχόμενό σας και λειτουργεί εξίσου καλά, αν όχι καλύτερα, ως λήξεις συνδέσμων.

Το OneDrive ενσωματώνεται επίσης με τη σειρά εργαλείων παραγωγικότητας της Microsoft, τα οποία διευκολύνουν περαιτέρω τη συνεργασία χάρη σε λειτουργίες όπως σχολιασμός εγγράφων και προτάσεις επεξεργασίας σε κοινόχρηστο περιεχόμενο.

Κάθε χρήστης του OneDrive μπορεί να χρησιμοποιήσει τη δωρεάν έκδοση MS Office, το Microsoft Office Online, καθώς και την πιο ισχυρή έκδοση επί πληρωμή, το Office 365.

Οι περισσότερες υπηρεσίες αποθήκευσης στο cloud δεν έχουν την πολυτέλεια μιας σειράς εγγενών εργαλείων γραφείου για χρήση. Το OneDrive κάνει και χρησιμοποιεί αυτό το πλεονέκτημα με εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Το OneDrive χειρίζεται τον συγχρονισμό περιεχομένου σε όλες τις συσκευές πολύ καλά. Οι συσκευές που εκτελούν οποιαδήποτε από τις πλατφόρμες που αναφέρονται παραπάνω μπορούν να συγχρονιστούν και οι χρόνοι συγχρονισμού είναι αρκετά καλοί.

Οι χρόνοι συγχρονισμού είναι αξιοπρεπείς. Έτρεξα μια δοκιμή χρησιμοποιώντας έναν συμπιεσμένο δοκιμαστικό φάκελο 258MB για να μετρήσω τους χρόνους μεταφόρτωσης και λήψης.

Χρόνος μεταφόρτωσηςΏρα λήψης
Οδηγώ4:360:16
OneDrive3:493:03

Τα δοκιμαστικά αρχεία που χρησιμοποίησα πολύ μεγαλύτερα από τα περισσότερα αρχεία που πιθανότατα θα συγχρονίσετε, οπότε αυτό δεν είναι κακό.

Οδηγώ

Ως διαδικτυακή λύση δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, το IDrive αφορά κυρίως την προστασία του σκληρού σας δίσκου.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τους περισσότερους παρόχους cloud, έχει μερικά προϊόντα παραγωγικότητας δουλειά μέχρι το μανίκι του που παραδοσιακά σχετίζονται με την αποθήκευση cloud.

Αυτό περιλαμβάνει τη δυνατότητα:

 • Κοινή χρήση φακέλων / αρχείων
 • Συγχρονισμός συσκευών

Οι κοινές χρήσεις μπορούν να εκτελεστούν είτε από την επιφάνεια εργασίας είτε από τη διεπαφή ιστού.

Η κοινή χρήση δημιουργεί αυτόματα έναν σύνδεσμο. Μπορείτε να το παρέχετε σε άλλους με μη αυτόματο τρόπο (για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας Slack chat), να το δημοσιεύσετε στο Facebook ή στο Twitter ή να το στείλετε σε email.

Όπως με το OneDrive, το IDrive δεν προσφέρει δυνατότητες λήξης συνδέσμου. Ωστόσο, μπορείτε να προστατεύσετε με κωδικό πρόσβασης τους κοινόχρηστους συνδέσμους περιεχομένου, κάτι που δεν σας επιτρέπει να το κάνετε το OneDrive.

Και, όπως το OneDrive, το IDrive προσφέρει μια καρτέλα διεπαφής ιστού που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τον έλεγχο του περιεχομένου που έχετε μοιραστεί, το οποίο ονομάζεται “κοινή χρήση από εμένα”.

Η καρτέλα “κοινή χρήση με εμένα” σάς επιτρέπει να βλέπετε τι έχουν στείλει άλλοι χρήστες του IDrive. Οι δυνατότητες συγχρονισμού του IDrive αξιοπρεπείς χάρη στην υποστήριξη πολλαπλών πλατφορμών και απεριόριστων συσκευών.

Έτρεξα τις ίδιες δοκιμές που έκανα για το OneDrive, χρησιμοποιώντας το ίδιο αρχείο και πήρα αυτές τις φορές:

Χρόνος μεταφόρτωσηςΏρα λήψης
Οδηγώ4:360:16
OneDrive3:493:03

Δεν είμαι σίγουρος γιατί ο χρόνος λήψης χρειάστηκε τόσο πολύ, αλλά υποθέτω ότι έχει σχέση με το γεγονός ότι χρησιμοποιώ τοπική κρυπτογράφηση / αποκρυπτογράφηση με τον λογαριασμό μου στο IDrive και αυτό επιβραδύνει τη διαδικασία. (Θα μιλήσουμε για την ασφάλεια, στη συνέχεια).

Τελική σημείωση, ένα από τα προνόμια του IDrive είναι ότι έχετε έναν κάδο αποθήκευσης συγχρονισμού που είναι ξεχωριστός αλλά ισούται με τον αποθηκευτικό χώρο αντιγράφων ασφαλείας στο διαδίκτυο. Αυτό σημαίνει ότι το βασικό σχέδιο 1 TB του IDrive σας δίνει πραγματικά 2 TB: ένα για δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και ένα για συγχρονισμό, κάτι που είναι πολύ βολικό.

Ασφάλεια

Είτε μιλάτε για αποθήκευση στο cloud είτε για δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας στο διαδίκτυο, η κατανόηση του πόσο καλά προστατεύεται τα δεδομένα σας είναι αναπόσπαστο, ιδίως όταν αποθηκεύετε ευαίσθητο προσωπικό ή επιχειρηματικό περιεχόμενο. Συχνά, οι καταναλωτές αγνοούν αυτήν την πτυχή υπέρ της ευκολίας. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα κρίσιμο λάθος στο σχέδιο διαχείρισης δεδομένων σας.

Ας δούμε πώς το OneDrive και το IDrive χειρίζονται την ασφάλεια και νομίζω ότι θα καταλάβετε γιατί αυτό είναι αρκετά γρήγορα.

OneDrive

Όσον αφορά την ασφάλεια αρχείων, το OneDrive σίγουρα δεν είναι η καλύτερη επιλογή αποθήκευσης στο cloud, ειδικά σε σύγκριση με τα αγαπημένα υποστηρικτές απορρήτου όπως το Sync.com και το pCloud.

Όπως ανακαλύψαμε, η ενσωμάτωσή του με εφαρμογές παραγωγικότητας γραφείου του δίνει ένα τόσο ελκυστικό πλεονέκτημα σε πολλές υπηρεσίες cloud που θα σας συγχωρούσαν που παραβλέπετε το γεγονός ότι δεν προσφέρει κρυπτογράφηση μηδενικής γνώσης.

Περισσότερο ανησυχητικό είναι ότι, αυτήν τη στιγμή, η Microsoft δεν κρυπτογραφεί τα δεδομένα σας σε κατάσταση ηρεμίας, εκτός εάν διαθέτετε λογαριασμό OneDrive για επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι ενώ τα δεδομένα σας βρίσκονται στο cloud, οποιοσδήποτε καταφέρνει να αποκτήσει πρόσβαση στους διακομιστές της Microsoft στους οποίους είναι αποθηκευμένος μπορεί να τα διαβάσει.

Δεδομένου του αυξανόμενου αριθμού παραβιάσεων δεδομένων σε παγκόσμιο επίπεδο και του γεγονότος ότι οι χάκερ μαύρου καπέλου φαίνεται να λατρεύουν να στοχεύουν προϊόντα της Microsoft, αυτό μοιάζει με λίγο ωρολογιακή βόμβα.

Υποτίθεται ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα που προσπαθεί να διορθώσει η Microsoft. Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν το κάνουν ήδη θα πρέπει πιθανώς να σηκώσει κόκκινη σημαία ή δύο εάν το απόρρητο είναι σημαντικό για εσάς.

Για χρήστες του OneDrive για επιχειρήσεις, η κρυπτογράφηση σε κατάσταση ηρεμίας γίνεται τόσο σε επίπεδο δίσκου όσο και σε επίπεδο αρχείου. Η κρυπτογράφηση σε επίπεδο δίσκου χρησιμοποιεί το BitLocker, ενώ η κρυπτογράφηση σε επίπεδο αρχείου διασφαλίζεται με AES 256-bit.

Ανεξάρτητα από το αν είστε επαγγελματικός χρήστης ή τυπικός χρήστης, τυχόν δεδομένα που μεταφέρονται από και προς τα κέντρα δεδομένων της Microsoft μέσω του Διαδικτύου κρυπτογραφούνται χρησιμοποιώντας SSL. Έτσι, τουλάχιστον θα προστατεύεστε από επιθέσεις man-in-the-middle (δηλ., Υποκλοπές Internet).

Σύμφωνα με τις εσωτερικές πολιτικές τους, υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, όπως ταινίες, δεν θα καταργηθεί, εκτός εάν κατατεθεί ειδοποίηση παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων. Επιπλέον, ισχυρίζονται ότι δεν χρησιμοποιούν τέτοιες σαρώσεις για σκοπούς μάρκετινγκ.

Ωστόσο, δεδομένης της χαλαρής πολιτικής κρυπτογράφησής τους και του γεγονότος ότι πρώτα σαρώνουν τα δεδομένα σας, η συμβουλή μου είναι να χρησιμοποιείτε μόνο το OneDrive για έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν είναι ευαίσθητα στη φύση.

Οδηγώ

Σε αντίθεση με το OneDrive, το IDrive προσφέρει πολύ καλή ασφάλεια δεδομένων, γεγονός που το καθιστά το ιδανικό μακροπρόθεσμο αποθετήριο για ευαίσθητα έργα εργασίας και προσωπικά αρχεία.

Όλα τα δεδομένα που αποστέλλονται στο IDrive προστατεύονται υπό διαμετακόμιση με SSL, όπως αναμενόταν. Τα δεδομένα που στηρίζονται στους διακομιστές με προστασία RAID του IDrive κρυπτογραφούνται επίσης, ανεξάρτητα από τον τύπο προγράμματος, με AES 256-bit.

Το γεγονός ότι το IDrive κρυπτογραφεί τα δεδομένα σας τόσο κατά τη μεταφορά όσο και σε κατάσταση ηρεμίας είναι πολύ καλό.

Αλλά αυτό που κάνει το IDrive υπέροχο είναι ότι προσφέρει στους χρήστες την επιλογή ενός από τα εξής:

 • Ένα προεπιλεγμένο κλειδί κρυπτογράφησης
 • Ένα κλειδί κρυπτογράφησης που δημιουργείται από το χρήστη


Δοκιμές

Με την προεπιλεγμένη επιλογή κλειδιού, το IDrive διατηρεί το κλειδί για εσάς.

Εάν επιλέξετε να δημιουργήσετε το δικό σας κλειδί, μόνο έχετε ένα αντίγραφο αυτού του κλειδιού. Αυτό σημαίνει ότι όλη η κρυπτογράφηση και η αποκρυπτογράφηση πραγματοποιούνται τοπικά στο μηχάνημά σας. Κανείς, ούτε καν υπάλληλος IDrive, δεν μπορεί να διαβάσει αυτά που έχετε αποθηκεύσει στο cloud.

Το κύριο μειονέκτημα της δημιουργίας του δικού σας κλειδιού είναι ότι εάν χάσετε τον κωδικό πρόσβασής σας, δεν θα μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση και στα δεδομένα σας στο cloud. Επίσης, η δημιουργία κλειδιού που δημιουργείται από τον χρήστη σας αποκόπτει από τις δυνατότητες κοινής χρήσης του IDrive.

Εάν θέλετε τόσο τοπική, κρυπτογράφηση μηδενικής γνώσης όσο και δυνατότητα κοινής χρήσης περιεχομένου, ανατρέξτε στα παραπάνω Sync.com και pCloud. Δεν είναι υπηρεσίες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας στο διαδίκτυο, αλλά είναι ιδανικές για ασφαλείς συνεργασίες.

Όμως, όσον αφορά τις λύσεις δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, το IDrive κάνει τόσο καλή δουλειά με κρυπτογράφηση όσο και οποιοσδήποτε.

Τελικές σκέψεις

Το ηθικό αυτής της ιστορίας είναι να προστατεύσετε τα δεδομένα σας χρησιμοποιώντας εργαλεία που είναι καλύτερα σχεδιασμένα για αυτήν.

Εάν χρησιμοποιείτε το OneDrive ως το κύριο αντίγραφο ασφαλείας σας, δεν δημιουργείτε μόνο περισσότερη δουλειά για τον εαυτό σας από ό, τι χρειάζεστε, αλλά προετοιμάζεστε για έναν απογοητευτικό έλεγχο πραγματικότητας στο εγγύς μέλλον.

Όπως μια χούφτα άλλων αξιόπιστων διαδικτυακών εφεδρικών υπηρεσιών, το IDrive σάς επιτρέπει να απεικονίζετε τον σκληρό σας δίσκο με βοηθητικά προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν τη διαδικασία μια βόλτα στο πάρκο. Επιπλέον, προσφέρει τεράστια αρχιτεκτονική κρυπτογράφησης για να βεβαιωθείτε ότι τα μόνα μάτια στο εμπιστευτικό σας περιεχόμενο είναι δικά σας.

Είστε χρήστης του OneDrive; Είστε ευχαριστημένοι με την υπηρεσία ή πιστεύετε ότι πρέπει να μεταβείτε στο IDrive; Ενημερώστε μας στα παρακάτω σχόλια, σας ευχαριστούμε που διαβάσατε.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me