Βέλτιστες πρακτικές αποκατάστασης καταστροφών για τις επιχειρήσεις 2020

Με το μέσο κόστος του χρόνου διακοπής μιας ώρας που κυμαίνεται από 8.000 $ για μικρές επιχειρήσεις, 74.000 $ για μεσαίες εταιρείες και 700.000 $ για μεγάλες επιχειρήσεις, η αποκατάσταση καταστροφών γίνεται σταδιακά αναπόσπαστο μέρος πολλών επιχειρηματικών στρατηγικών. Δυστυχώς, παρόλο που αναγνωρίζουν τη σημασία μιας στρατηγικής αποκατάστασης καταστροφών, το 36% των επιχειρήσεων δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος που σχετίζεται με αυτήν.

[Βίντεο] Αποκατάσταση καταστροφών & Διαχείριση καταστροφών: Τρόπος χρήσης του Backup Cloud για την επαναφορά των κρίσιμων αρχείων Mission 

Και για επιχειρήσεις που έχουν ήδη εφαρμόσει πλαίσια αποκατάστασης, το 40% των CIO τους δεν έχουν εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να επιστρέψουν από μια καταστροφή. Συνολικά, περίπου το 75% των επιχειρήσεων, τόσο μεγάλες όσο και μικρές, στερούνται ολοκληρωμένου και αξιόπιστου συστήματος αποκατάστασης καταστροφών.

Αυτό σημαίνει ότι πολλές επιχειρήσεις διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο απώλειας δεδομένων. Το Ransomware, για παράδειγμα, είναι μια αυξανόμενη και διαδεδομένη απειλή. Τους τελευταίους 12 μήνες, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Osterman Research, πάνω από το 50% των εταιρειών υπέστησαν επιθέσεις ransomware. Αυτές οι επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού μπορούν να κλειδώσουν συστήματα και αρχεία έως ότου τα θύματα πληρώσουν λύτρα στους ανώνυμους κυβερνοκίνους που το διανέμουν. Χωρίς τη δυνατότητα ανάκτησης καθαρών αντιγράφων επιχειρηματικών δεδομένων, πολλές επιχειρήσεις αναγκάζονται να πληρώσουν τα ζητούμενα λύτρα για να επιστρέψουν στην επιχείρηση.

Λοιπόν, πώς επιβιώνουν οι επιχειρήσεις σε αυτό το όλο και πιο εχθρικό κλίμα?

Η αλήθεια του θέματος είναι πολλοί δεν είναι. Η έρευνα δείχνει ότι το 80% των εταιρειών βγαίνουν εκτός λειτουργίας εντός 36 μηνών από τη σημαντική απώλεια δεδομένων. Στην πραγματικότητα, το 40% από αυτούς δεν τα καταφέρνει ούτε κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους.

Εφαρμογή σχεδίου αποκατάστασης καταστροφών

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης καταστροφών δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο ακριβό. Υπάρχουν διάφορες διαθέσιμες επιλογές ανάπτυξης, με μερικές να κοστίζουν μόλις μερικά δολάρια κάθε μήνα.

Οι επιχειρήσεις όλων των μεγεθών έχουν βασιστεί στη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας στο cloud ως ένας οικονομικός και αξιόπιστος τρόπος δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων χωρίς να ξοδεύουν επιπλέον δολάρια σε πόρους πληροφορικής, όπως προσωπικό και κέντρα δεδομένων.

Το Carbonite, για παράδειγμα, έχει ένα ευέλικτο σχέδιο τιμολόγησης που φιλοξενεί άνετα άτομα και επιχειρήσεις με διαφορετικούς προϋπολογισμούς. Το χρησιμοποίησα προσωπικά εδώ και μερικά χρόνια, για να δημιουργήσω αντίγραφα ασφαλείας για αρχεία που είναι κρίσιμα για τη λειτουργία και κατά συνέπεια να προστατευθώ σε περίπτωση επίθεσης ransomware ή οποιουδήποτε άλλου είδους καταστροφή δεδομένων.


Το Carbonite προσφέρει ευέλικτες επιλογές αποκατάστασης. Μπορείτε είτε να επαναφέρετε μεμονωμένα αρχεία είτε ολόκληρο το λειτουργικό σύστημα.

Η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας κρίσιμων αρχείων, ωστόσο, είναι μόνο ένα κομμάτι του σχεδιασμού αποκατάστασης καταστροφών. Η συγκεκριμένη δομή σας δεν εξαρτάται μόνο από τον προϋπολογισμό σας, αλλά και από τη συνολική σας ρύθμιση δεδομένων. Για να σχεδιάσετε αποτελεσματικά, χρειάζεστε μια ολοκληρωμένη ανάλυση ολόκληρου του δικτύου και του κέντρου δεδομένων που προστατεύετε

Δημιουργήστε μια λίστα με όλα τα στοιχεία του κέντρου δεδομένων σας και ορίστε τα δεδομένα που είναι πιο κρίσιμα για την επιχείρησή σας. Εάν η επιχείρησή σας βασίζεται σε ένα σχετικά μικρό κέντρο δεδομένων, μπορείτε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας ολόκληρου του συστήματός σας στο cloud, να τακτοποιήσετε όλα τα αρχεία ανάλογα με τη συνάφεια και τη σημασία τους. Αυτό σας βοηθά να προσδιορίσετε τι πρέπει να επαναφέρετε πρώτα για να συνεχίσετε την επιχείρησή σας καθώς ανακτάτε άλλα λιγότερο κρίσιμα αρχεία στο παρασκήνιο.

Ο σχεδιασμός και η μεταφόρτωση των αρχείων σας στο cloud είναι μόνο το πρώτο βήμα για την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αποκατάστασης καταστροφών. Το δεύτερο βήμα απαιτεί συνεχή παρακολούθηση και αξιολόγηση των εφεδρικών αρχείων. Αυτό σημαίνει ενημέρωση των αρχείων καταγραφής σας για να διασφαλιστεί ότι όλα τα αρχεία είναι ενημερωμένα και σχετικά με το σύστημά σας ανά πάσα στιγμή.

Ενώ θα μπορούσατε να κάνετε τα αντίγραφα ασφαλείας με μη αυτόματο τρόπο, οι υπηρεσίες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας cloud όπως το Carbonite διαθέτουν αυτόματες δυνατότητες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας που μπορούν να προγραμματιστούν σύμφωνα με τις αλλαγές του συστήματός σας.

Ακόμη και με μια υπηρεσία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας cloud που ενημερώνει τακτικά τα αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων σας, πρέπει να είστε σίγουροι για το σχέδιο αποκατάστασης καταστροφών. Και αυτό σημαίνει διεξαγωγή δοκιμών αποκατάστασης δεδομένων. Μια τυπική δοκιμή δεν πρέπει μόνο να αξιολογήσει την ικανότητα του αντιγράφου ασφαλείας cloud να επαναφέρει όλα τα αρχεία σας, αλλά και την ταχύτητα ανάκτησης και την επανέναρξη της υπηρεσίας. Παρόλο που η ταχύτητα λήψης του cloud παίζει ρόλο σε αυτό, ο μέσος χρόνος ανάκτησης εξαρτάται περισσότερο από τη συνολική στρατηγική διαχείρισης καταστροφών.

Και αυτό μας φέρνει στην πραγματική διαδικασία ανάκτησης. Λοιπόν, πώς μπορείτε να ανακτήσετε αποτελεσματικά δεδομένα από το cloud σε περίπτωση καταστροφής?

Ανάκτηση δεδομένων από το Cloud Backup

Μόλις υποφέρετε από καταστροφή, το πρώτο βήμα, φυσικά, είναι να αξιολογήσετε την πιθανή ζημιά προτού καθορίσετε τα επόμενα βήματα αποκατάστασης. Σε περίπτωση ransomware, ολόκληρος ο υπολογιστής σας μπορεί να κρυπτογραφηθεί εάν το κακόβουλο λογισμικό ήταν σε θέση να διεισδύσει σε οποιονδήποτε λογαριασμό με δικαιώματα διαχειριστή. Ο καλύτερος τρόπος για να το ανακτήσετε είναι να μορφοποιήσετε ολόκληρο τον υπολογιστή σας για να ξεκινήσετε την επαναφορά των αρχείων, από τα πιο κρίσιμα έως τα λιγότερο σημαντικά.

Μόλις εγκαταστήσετε ξανά ένα λειτουργικό σύστημα, προχωρήστε στον λογαριασμό ιστού αντιγράφων ασφαλείας στο cloud. Όπως ανέφερα νωρίτερα, έχω χρησιμοποιήσει το Carbonite και έτσι είναι δίκαιο να σας καθοδηγώ στην ίδια διαδικασία.

Βήμα 1

Συνδεθείτε, κάντε κλικ στον υπολογιστή που θέλετε να επαναφέρετε και προχωρήστε στο “Λήψη αρχείων”

Προηγούμενος

Επόμενο

Βήμα 2

Στο αναδυόμενο παράθυρο που εμφανίζεται, μεταβείτε στην επιλογή “Πλήρης επαναφορά” και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο “Επόμενο” και “Εγκατάσταση” για λήψη και ρύθμιση του Carbonite στον υπολογιστή σας. Με την αποδοχή των όρων και προϋποθέσεων, ο πελάτης θα συνδεθεί αυτόματα στους εφεδρικούς διακομιστές και θα ξεκινήσει ο διαχειριστής επαναφοράς.

Προηγούμενος

Επόμενο

Βήμα 3

Εάν το Restore Manager δεν ξεκινήσει, θα μπορούσατε να το αποκτήσετε απευθείας από την ενότητα καρτελών στα αριστερά του InfoCenter του Carbonite.

Βήμα 4

Στο παράθυρο “Επαναφορά διαχειριστή”, κάντε κλικ στην επιλογή “Επαναφορά όλων των αρχείων σας” στο επόμενο για να καθορίσετε τον λογαριασμό χρήστη επαναφοράς. Εάν το όνομα του λογαριασμού χρήστη σας ταιριάζει με τον υποστηριζόμενο χρήστη, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την επιλογή μιας τοποθεσίας, επειδή το Carbonite θα κάνει αυτόματα την αντιστοίχιση για εσάς.

Βήμα 5 

Κάντε κλικ στο “Επόμενο” για να καθορίσετε τον συγκεκριμένο φάκελο δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας από τον οποίο θέλετε να επαναφέρετε.

Βήμα 6

Κάντε κλικ στο «Επόμενο» για να επιλέξετε τη σειρά αρχείων επαναφοράς. Για να ελαχιστοποιήσετε τις απώλειες μετά από μια καταστροφή, συνιστάται η επαναφορά με συγκεκριμένη σειρά, δίνοντας προτεραιότητα στα πιο σημαντικά αρχεία.

Βήμα 7

Κάντε κλικ στο “Επόμενο” για να ελέγξετε όλες τις επιλογές σας και, στη συνέχεια, μεταβείτε στο “Έναρξη επαναφοράς τώρα” για να κατεβάσετε όλα τα αρχεία όπως ορίζεται.

Για να συντομεύσετε τη διαδικασία ανάκτησης, κρατήστε τον υπολογιστή σε λειτουργία και παρακολουθήστε τη διαδικασία αποκατάστασης αρχείων καθώς δημιουργείτε ξανά ολόκληρο το επιχειρηματικό σας πλαίσιο από τα πιο κρίσιμα αρχεία.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, μπορείτε να δηλώσετε τον εαυτό σας πλήρως αναρρωμένο και εκτός κινδύνου. Είναι τόσο απλό και απλό.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me