Πώς να ρυθμίσετε μια ροή RSS το 2020: Food for Thought

Εάν παρέχετε οποιοδήποτε είδος περιεχομένου στις μάζες, είτε πρόκειται για podcast, άρθρα, βίντεο, μουσική ή οτιδήποτε άλλο, πιθανότατα θα μπορούσατε να επωφεληθείτε από τη δημιουργία μιας τροφοδοσίας RSS για να παραδώσετε αυτό το περιεχόμενο στο κοινό σας.


Εάν δεν έχετε ιδέα τι σημαίνει αυτό ή αν θέλετε να μάθετε λεπτομερώς πώς να ρυθμίσετε μια ροή RSS, τότε έχετε φτάσει στο σωστό μέρος.

Τι είναι μια τροφοδοσία RSS?

Το “RSS” είναι η συντομογραφία του “πραγματικά απλού κοινοπραξίας” και είναι μια μορφή αυτόματης παράδοσης περιεχομένου σε χρήστες χωρίς να χρειάζεται να ελέγχουν χειροκίνητα τον ιστότοπο ή το ιστολόγιό σας για ενημερώσεις. 

Το RSS υπάρχει εδώ και πολύ καιρό και παρόλο που δεν είναι τόσο διαδεδομένο όσο κάποτε, εξακολουθεί να είναι ένας από τους πρωταρχικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να διασφαλίσετε ότι ό, τι βάζετε στο διαδίκτυο φτάνει στο κοινό που προορίζεται.

Είναι επίσης σχεδόν ο μόνος τρόπος για να δημοσιεύσετε αξιόπιστα podcast, καθώς όλοι οι πελάτες podcast θα απαιτήσουν μια δομή RSS προτού σας αποδεχτούν στις πλατφόρμες τους.

Μόλις ρυθμίσετε μια ροή RSS για το περιεχόμενό σας, το κοινό σας θα μπορεί να το συνδέσει με τους δικούς του αναγνώστες RSS, οι οποίοι στη συνέχεια θα τους παρέχουν αυτόματες ενημερώσεις κάθε φορά που δημοσιεύετε κάτι νέο. Αυτό διασφαλίζει ότι οι αναρτήσεις σας δεν θα πετάνε κάτω από το ραντάρ και θα εξοικονομήσουν στους χρήστες σας την ταλαιπωρία να χρειάζεται να ελέγχετε μη αυτόματα τον ιστότοπό σας κάθε μέρα για νέο περιεχόμενο.

Πώς να δημιουργήσετε μια τροφοδοσία RSS

Αν θέλετε να ρυθμίσετε χειροκίνητα μια τροφοδοσία RSS, απαιτείται κάποια κωδικοποίηση. Οι τροφοδοσίες RSS αποτελούνται από κώδικα XML και χωρίζονται σε ξεχωριστούς κόμβους, ο καθένας φέρει ένα στοιχείο (για παράδειγμα, ένα podcast ή άρθρο) που θέλετε να παραδοθεί στους συνδρομητές σας.

RSS-Xml

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές γεννήτριες που κάνουν το μεγαλύτερο μέρος της ανύψωσης για εσάς όσον αφορά το τμήμα κώδικα, οπότε δεν χρειάζεται απαραίτητα να μάθετε πώς να κωδικοποιείτε, απλώς για να ρυθμίσετε τη ροή σας.

Αν και μπορείτε να επιλέξετε οποιαδήποτε από αυτές τις γεννήτριες, για αυτό το σεμινάριο θα επικεντρωθούμε σε αυτό που προσφέρεται από το FetchRSS.com, καθώς συνοδεύεται από μια πολύ εύχρηστη οπτική διεπαφή που δεν απαιτεί γνώση του κώδικα για χρήση. 

Πρέπει να εγγραφείτε για να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο, αλλά το δωρεάν πρόγραμμα σάς επιτρέπει να δημιουργήσετε πέντε ξεχωριστές τροφοδοσίες, οι οποίες παραμένουν ενεργές εφόσον κάποιος έχει πρόσβαση σε αυτές μία φορά κάθε επτά ημέρες.

Λήψη-RSS-Κύρια Σελίδα

Αρχικά, κατευθυνθείτε προς το FetchRSS.com και κάντε κλικ στο “χειροκίνητο RSS builder” στην κορυφή της σελίδας. Αυτό θα σας μεταφέρει στη γεννήτρια, όπου θα πρέπει να εισαγάγετε τη διεύθυνση URL του ιστότοπου για την οποία θέλετε να δημιουργήσετε μια ροή. 

Τώρα θα δείτε μια προεπισκόπηση του ιστότοπού σας και το επόμενο βήμα σας θα είναι να επιλέξετε ένα «είδος ειδήσεων». Βασικά, αυτό σημαίνει τα στοιχεία που θέλετε να διανείμει η ροή σας.

Fetch-RSS-Builder

Αφού επιλέξετε τον τύπο στοιχείου ιστότοπου που θέλετε να μεταβείτε στη ροή σας, πρέπει να επιλέξετε την επικεφαλίδα (απλά κάντε κλικ στην επικεφαλίδα της ανάρτησης ιστολογίου σας, για παράδειγμα) και περίληψη (για παράδειγμα, το κείμενο προεπισκόπησης για το άρθρο σας ή ανάρτηση ιστολογίου). 

Μόλις γίνει αυτό, θα πρέπει να εμφανιστεί μια προεπισκόπηση της ροής σας στη δεξιά πλευρά της οθόνης και αν το μόνο που θέλετε είναι μια βασική ροή, μπορείτε να κάνετε κλικ στο “δημιουργία RSS” και τελειώσατε.

Λήψη-RSS-Προεπισκόπηση

Εάν θέλετε να προσθέσετε περισσότερες πληροφορίες στα στοιχεία της ροής σας, μπορείτε. Η γεννήτρια σάς επιτρέπει να προσθέσετε μια εικόνα, ημερομηνία, συγγραφέα και σύνδεσμο στην ίδια τη σελίδα. 

Μπορείτε να τα προσθέσετε μεταβαίνοντας στη λίστα στην αριστερή πλευρά και, στη συνέχεια, κάνοντας κλικ πάνω τους όπως εμφανίζονται στον ιστότοπό σας ή καθορίζοντας συγκεκριμένες ετικέτες HTML (για παράδειγμα, για τις εικόνες) εάν είστε εξοικειωμένοι με τον βασικό κώδικα ιστότοπου.

Λήψη-RSS-Πρόσθετες-Ετικέτες

Μόλις κάνετε κλικ στο κουμπί “δημιουργία RSS”, θα σας δοθεί ένας υπερσύνδεσμος σε μια σελίδα XML. Απλώς προσθέστε αυτόν τον σύνδεσμο κάπου στην ιστοσελίδα σας και στους χρήστες με ένα πρόγραμμα ανάγνωσης RSS εγκατεστημένο στη συσκευή τους θα έχουν την επιλογή να εγγραφούν στη ροή όταν κάνουν κλικ σε αυτό. Αν θέλετε να γίνετε φανταχτερός, προσθέστε τον σύνδεσμο στο τυπικό εικονίδιο RSS για να καταστήσετε σαφές στους αναγνώστες σας τι είναι.

Fetch-RSS-Generated-Link

Ρύθμιση μιας τροφοδοσίας RSS

 1. Ανοίξτε το πρόγραμμα περιήγησης ιστού και μεταβείτε στο FetchRSS.com
 2. Εγγραφείτε για ένα δωρεάν λογαριασμό
 3. Κάντε κλικ στο “χειροκίνητο RSS builder”
 4. Εισαγάγετε τη διεύθυνση URL του ιστότοπού σας
 5. Επιλέξτε το στοιχείο ειδήσεων που θέλετε να διανείμει η ροή
 6. Επιλέξτε την επικεφαλίδα στο στοιχείο ειδήσεων
 7. Επιλέξτε μια περιγραφή ή μια περίληψη μέσα στο στοιχείο ειδήσεων
 8. Προσθέστε τυχόν προαιρετικές παραμέτρους, όπως εικόνες και συγγραφείς, εάν αυτές υπάρχουν στον ιστότοπό σας
 9. Κάντε κλικ στο “δημιουργία RSS”
 10. Αντιγράψτε τον παρεχόμενο σύνδεσμο XML και προσθέστε τον στον ιστότοπό σας

Ροή RSS WordPress

Το WordPress είναι μια από τις πιο δημοφιλείς λύσεις φιλοξενίας για ιστότοπους και αν δεν το χρησιμοποιείτε ήδη, μπορείτε να δείτε την αναθεώρηση του WordPress για να μάθετε περισσότερα. Εάν νομίζετε ότι θα ήταν χρήσιμο για εσάς, τότε φροντίστε να δείτε τη λίστα με τις καλύτερες ιστοσελίδες φιλοξενίας για το WordPress για να ξεκινήσετε με τον ιστότοπό σας.

Παρόλο που μια πλήρης ανάλυση του τρόπου χρήσης της υπηρεσίας είναι πολύ πέρα ​​από το πεδίο εφαρμογής αυτού του άρθρου, μπορείτε να δείτε τον οδηγό για αρχάριους για τη χρήση του WordPress εάν είστε νέοι σε αυτό. 

Εναλλακτικά, μπορείτε να δείτε τον ενδιάμεσο οδηγό μας για τη χρήση του WordPress εάν είστε ήδη κάπως εξοικειωμένοι με την υπηρεσία. Εάν το επίπεδο εμπειρίας σας είναι ήδη αρκετά υψηλό, τότε ο προηγμένος οδηγός μας για τη χρήση του WordPress είναι πιθανότατα πιο ψηλός.

Εάν ο ιστότοπός σας φιλοξενείται ήδη από το WordPress, τότε η διαδικασία δημιουργίας μιας τροφοδοσίας RSS είναι σημαντικά λιγότερο δυσκίνητη από ό, τι εάν το κάνετε μόνοι σας με το χέρι, καθώς δεν απαιτεί εγγραφή με ξεχωριστή υπηρεσία ή τεχνογνωσία κωδικοποίησης για να ολοκληρώσετε.

Πώς να προσθέσετε μια τροφοδοσία RSS στον ιστότοπό σας στο WordPress

Το WordPress δημιουργεί αυτόματα διάφορους τύπους ροών από τον ιστότοπό σας, εξοικονομώντας σας την ταλαιπωρία. Για να βρείτε τη ροή, απλώς πάρτε τη διεύθυνση URL του ιστότοπού σας και προσθέστε ένα “/ feed /” στο τέλος. Για παράδειγμα: “https://exampleurl.com/feed/”.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε τώρα είναι να πάρετε αυτήν τη διεύθυνση URL και να την τοποθετήσετε κάπου στον ιστότοπό σας, κατά προτίμηση με το εικονίδιο τροφοδοσίας RSS, ώστε οι αναγνώστες σας να γνωρίζουν τι είναι. Αυτό τοποθετείται παραδοσιακά στο κάτω μέρος του ιστότοπου, μαζί με τυχόν συνδέσμους κοινωνικών μέσων που μπορεί να έχετε.

Ιστοσελίδα-RSS-εικονίδιο

Από την άλλη πλευρά, εάν θέλετε ο ιστότοπός σας στο WordPress να εμφανίζει τα περιεχόμενα μιας ροής RSS, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ενσωματωμένο widget RSS. Απλώς μεταβείτε στην ενότητα προσαρμογής, επιλέξτε “widgets”, κάντε κλικ στο “add widget”, επιλέξτε RSS και εισαγάγετε τη διεύθυνση URL για την οποία συζητήσαμε νωρίτερα. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε έναν τίτλο και ορισμένους κανόνες σχετικά με τα αντικείμενα που θα εμφανίζονται, αλλά αυτά είναι προαιρετικά.

Word-Press-RSS-Widget

Προσθήκη RSS Feed στον ιστότοπό σας στο WordPress

 1. Δημιουργήστε τη διεύθυνση URL RSS προσθέτοντας “/ feed /” στο τέλος
 2. Προσθέστε τη διεύθυνση URL RSS κάπου στον ιστότοπό σας για να κάνουν κλικ οι χρήστες σας

Εάν θέλετε να εμφανίσετε τα περιεχόμενα μιας ροής απευθείας στον ιστότοπό σας, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

 1. Εισαγάγετε την περιοχή διαχειριστή του ιστότοπού σας στο WordPress
 2. Μεταβείτε στην επιλογή “προσαρμογή” και, στη συνέχεια, “γραφικά στοιχεία”
 3. Κάντε κλικ στο “προσθήκη widget” και στη συνέχεια στο “RSS”
 4. Προσθέστε τη διεύθυνση URL ροής καθώς και προαιρετικές παραμέτρους, όπως κανόνες τίτλου και εμφάνισης

Ροή Podcast RSS

Η δημιουργία μιας τροφοδοσίας RSS για podcast απαιτεί μερικές επιπλέον πληροφορίες. Αυτό συμβαίνει επειδή οι πελάτες podcast απαιτούν συγκεκριμένες ετικέτες στον κώδικα XML για τη διανομή των podcast σας. 

Έτσι, δεν μπορείτε απλώς να πάρετε το συνολικό ιστότοπό σας RSS και να το στείλετε στο iTunes, καθώς πιθανότατα θα σας λείπουν οι απαιτούμενες πληροφορίες και η ροή θα περιλαμβάνει πιθανώς όλα τα είδη εκτός από podcast, τα οποία θα οδηγήσουν τους πελάτες σε απορρίψτε τη ροή σας.

iTunes-Podcasts

Εάν ο ιστότοπός σας (και το podcast) φιλοξενείται σε μια υπηρεσία όπως το WordPress ή το Squarespace, υπάρχουν πρόσθετα και ενσωματωμένη λειτουργικότητα που σας επιτρέπουν να δημιουργήσετε εύκολα μια ροή RSS συμβατή με το iTunes για τα podcast σας. Για παράδειγμα, στο WordPress μπορείτε να εγκαταστήσετε το πρόσθετο PowerPress, το οποίο σας επιτρέπει να δημοσιεύσετε ένα podcast όπως θα κάνατε με οποιαδήποτε άλλη ανάρτηση του WordPress.

Στη συνέχεια, μπορείτε να κάνετε κλικ στο “υποβολή του podcast σας στο iTunes και σε άλλους καταλόγους podcast” και το PowerPress θα σας δώσει μια διεύθυνση URL που περιλαμβάνει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες, τις οποίες μπορείτε στη συνέχεια να υποβάλετε όπου θέλετε.

Εάν δεν φιλοξενείτε τον ιστότοπό σας και το podcast με κάτι σαν το WordPress, θα πρέπει να διαμορφώσετε μη αυτόματα τη ροή RSS. Η Apple παρέχει χρήσιμα ένα δείγμα τροφοδοσίας για αυτόν τον σκοπό, το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ.

Apple-Παράδειγμα-Ροή

Μπορείτε να αντιγράψετε όλα αυτά και απλά να αλλάξετε τις πληροφορίες μέσα στις ετικέτες. Οι περισσότερες από τις ετικέτες είναι αρκετά αυτονόητες, όπως οι ετικέτες συγγραφέα και κατόχου (δηλαδή εσείς), η ετικέτα εικόνας (το λογότυπο που εμφανίζεται στην εφαρμογή podcast), η κατηγορία στην οποία ταιριάζει το podcast σας και εάν το περιεχόμενο περιέχει ή όχι ρητή γλώσσα.

Μόλις φτάσετε στο τμήμα του κωδικού με την ένδειξη “αντικείμενο”, εκεί θα βρίσκονται τα μεμονωμένα σας επεισόδια. Κάθε “αντικείμενο” πρέπει να περιέχει έναν τίτλο επεισοδίου, περιγραφή, ημερομηνία δημοσίευσης, το μήκος και τον τύπο του αρχείου ήχου, καθώς και έναν άμεσο σύνδεσμο προς αυτό. 

Στη συνέχεια, θα πρέπει να τα αποθηκεύσετε όλα αυτά σε ένα αρχείο XML και να το φιλοξενήσετε στον ιστότοπό σας. Ο σύνδεσμος προς αυτό το αρχείο είναι αυτό που θέλετε να υποβάλετε στο iTunes, το Overcast ή το Spotify. Κάθε φορά που κυκλοφορείτε ένα νέο επεισόδιο, θα πρέπει να ενημερώσετε το αρχείο και να προσθέσετε ένα νέο “στοιχείο” για το νέο επεισόδιο.

Πώς να ρυθμίσετε μια ροή RSS Podcast

 1. Προσθέστε την προσθήκη PowerPress στον ιστότοπό σας στο WordPress
 2. Δημοσιεύστε το podcast σας ως ανάρτηση μέσω της προσθήκης PowerPress
 3. Κάντε κλικ στο “υποβολή του podcast σας στο iTunes και σε άλλους καταλόγους podcast”
 4. Αντιγράψτε τη διεύθυνση URL που σας δόθηκε και υποβάλετέ την στους πελάτες podcast της επιλογής σας

Από την άλλη πλευρά, εάν το κάνετε αυτό με μη αυτόματο τρόπο, τότε θα θέλατε να ακολουθήσετε αυτά τα βήματα:

 1. Αντιγράψτε το παράδειγμα ροής podcast που παρέχεται από την Apple
 2. Συμπληρώστε τις πληροφορίες podcast σας, όπως τίτλο, συγγραφέας κ.λπ..
 3. Προσθέστε “στοιχεία” για κάθε επεισόδιο που περιέχει έναν σύνδεσμο προς το αρχείο ήχου και συμπληρώστε πληροφορίες, όπως τον τίτλο του επεισοδίου, την περιγραφή και την ημερομηνία δημοσίευσης, στα σχετικά πεδία
 4. Φιλοξενήστε το αρχείο XML που έχετε δημιουργήσει κάπου στον ιστότοπο
 5. Υποβάλετε τη διεύθυνση URL του αρχείου XML σε διάφορους πελάτες podcast

Τελικές σκέψεις

Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες, θα πρέπει να μπορείτε να ρυθμίσετε μια ειδική ροή RSS για οποιονδήποτε τύπο περιεχομένου διανέμετε. Παρόλο που η μορφή RSS σίγουρα δεν είναι τόσο δημοφιλής ή ευρέως διαδεδομένη όσο ήταν, παραμένει ένας εξαιρετικά χρήσιμος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι το κοινό σας δεν θα χάσει κανένα από τα περιεχόμενά σας, αυξάνοντας έτσι σημαντικά την επισκεψιμότητα και τις προβολές σας.

Για podcast, ειδικά, μια ροή RSS είναι απολύτως κρίσιμη, καθώς αυτός είναι γενικά ο τρόπος με τον οποίο διανέμετε τις εγγραφές σας στις διάφορες υπηρεσίες podcast, όπως το iTunes της Apple, το Overcast ή το Spotify. 

Τι πιστεύετε για τον οδηγό μας για το πώς να ρυθμίσετε μια ροή RSS; Χάσαμε ένα σημαντικό βήμα ή την αγαπημένη σας γεννήτρια RSS; Ενημερώστε μας στα σχόλια παρακάτω. Ευχαριστούμε που το διαβάσατε.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map