Ρωσική απαγόρευση VPN: Πώς αντιμετωπίζουν οι πάροχοι

Η Ρωσία δεν είναι ένα μέρος φιλικό προς τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η κυβέρνηση του Πούτιν λογοκρίνει την αντιπολίτευση, εμποδίζει τους δημοσιογράφους να κάνουν τη δουλειά τους και εμποδίζει την πρόσβαση του πληθυσμού της σε συγκεκριμένους ιστότοπους. Προσθέστε την παράνομη κατοχή της Κριμαίας και τον πόλεμο των βούρτσων που διεξάγεται στην ανατολική Ουκρανία και έχετε όλα τα χαρακτηριστικά ενός δεσποτικού καθεστώτος.


Τούτου λεχθέντος, η ρωσική κυβέρνηση έχει κάνει το ασυνήθιστο βήμα να προσπαθήσει να επιλέξει τρίτα μέρη με το να διατηρήσει τον πληθυσμό της στο σκοτάδι. Στα τέλη Μαρτίου 2019, η ομοσπονδιακή υπηρεσία εποπτείας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, των τεχνολογιών πληροφοριών και των μαζικών επικοινωνιών – η οποία συνήθως πηγαίνει με το ακρωνύμιο Roskomnadzor – έστειλε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε διάφορους κορυφαίους παρόχους VPN και τους διέταξε να αποκλείσουν ορισμένους ιστότοπους για Ρώσους χρήστες.

Πλησιάσαμε τα VPN που πλησίασε ο Roskomnadzor και μπορούμε να αναφέρουμε ότι κανείς δεν είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με τις ρωσικές αρχές, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τιμωρητική δράση. Προτού φτάσουμε στις αντιδράσεις τους, ας μιλήσουμε για τα VPN και την κατάσταση στη Ρωσία.

Λογοκρισία στη Ρωσία

Ρωσική λογοκρισία

Όπως μπορείτε να διαβάσετε στον οδηγό VPN, τα εικονικά ιδιωτικά δίκτυα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παραμείνετε ανώνυμοι στο διαδίκτυο. Αντί να συνδεθείτε στο Διαδίκτυο μέσω ενός διακομιστή που μπορούν να παρακολουθήσουν οι κυβερνητικοί και οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου, συνδέεστε μέσω ενός ιδιωτικού διακομιστή, επιτρέποντάς σας να κάνετε ό, τι θέλετε στο διαδίκτυο χωρίς να φοβάστε να παρακολουθείτε (διαβάστε το άρθρο ασφαλείας VPN για λεπτομέρειες).

Αυτό είναι υπέροχο για torrenting, βλέποντας πορνό ή ξεπερνώντας τους ιστότοπους ροής γεωγραφικών μπλοκ, αλλά ο απτός τρόπος με τον οποίο τα VPN κάνουν τον κόσμο καλύτερο είναι επιτρέποντας σε ανθρώπους σε χώρες που λογοκρίνουν το Διαδίκτυο να έχουν πρόσβαση στον ιστό και να λένε τι θέλουν χωρίς φόβο αντιποίνων, που, σε εκείνα τα μέρη, συνήθως έρχεται με τη μορφή ενός χτυπήματος στην πόρτα και ενός ταξιδιού με μάτια στο πουθενά.

Οι χώρες που λογοκρίνουν το Διαδίκτυο δεν πρόκειται να αφήσουν μια τέτοια τρύπα αέρα εάν μπορούν να το βοηθήσουν. Η Κίνα, για παράδειγμα, διατηρεί το Μεγάλο Τείχος προστασίας της μεγάλο και ισχυρό, απαγορεύοντας VPN και τιμωρώντας άτομα που έχουν παγιδευτεί χρησιμοποιώντας ένα.

Η Ρωσία δεν έχει απαγορεύσει τα VPN μέχρι στιγμής, παρά το ότι διαθέτει μια τεράστια λίστα ιστότοπων που η κυβέρνηση προτιμά να μην επισκέπτονται οι πολίτες. Εάν ακολουθήσετε τον παραπάνω σύνδεσμο, μπορείτε να δείτε ότι πολλοί από τους αποκλεισμένους ιστότοπους είναι πορνό και τζόγο, αλλά υπάρχουν και πολλά νέα. Δεν αφορά μόνο την προστασία των πολιτών από κακές συνήθειες, αλλά και από την ελεύθερη ροή πληροφοριών.

Μιλάμε περισσότερο για το πώς λειτουργεί η μηχανή λογοκρισίας στη Μητέρα με το καλύτερο κομμάτι VPN για τη Ρωσία, αλλά αρκεί να πούμε ότι δεν είναι όμορφο.

Λάβαμε επίσης μερικές αναφορές ότι οι άνθρωποι στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη σταμάτησαν από την αστυνομία να ελέγξουν τα τηλέφωνά τους για λογισμικό VPN, αλλά δεν έχουν επιβεβαιωθεί κατά τη στιγμή της γραφής. Εάν γνωρίζετε περισσότερα για αυτό, επικοινωνήστε με αυτόν τον συγγραφέα μέσω της σελίδας σχετικά με μας.

Η ρωσική απαγόρευση VPN

Η Ρωσία παραγγέλνει VPN για αποκλεισμό ιστότοπων

Αντί για πλήρη απαγόρευση, η Roskomnadzor αντίθετα πλησίασε αρκετούς παρόχους VPN για να τους διατάξει να μπλοκάρουν τους ίδιους ιστότοπους που κάνει η Ρωσία. Καταλαβαίνουμε ότι επειδή η απαγόρευση VPN είναι πολύ πιο δύσκολη από ό, τι νομίζετε. Πολλά άτομα με τα οποία μιλήσαμε μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα VPN τους εντάξει στην Κίνα, για παράδειγμα (δείτε το καλύτερο κομμάτι VPN για την Κίνα για περισσότερα σχετικά με αυτό).

Τούτου λεχθέντος, το πρόβλημα με το να διατάζεις τους ανθρώπους να κάνουν πράγματα όταν δεν έχεις εξουσία είναι ότι μπορούν να αρνηθούν. Το χειρότερο που μπορεί να κάνει το Roskomnadzor είναι να προσθέσει ιστότοπους VPN στην υπάρχουσα λίστα απαγορευμένων ιστότοπων, οι οποίοι μπορούν να ανατραπούν χρησιμοποιώντας ένα VPN που δεν περιλαμβάνεται στη λίστα.

Αυτό, και το σύνολο «που δεν θέλει να είναι συνεργός στο καταστολή του ελεύθερου λόγου», οδήγησε τα VPN στα οποία επικοινωνήσαμε να αρνηθούμε να συμμορφωθούμε με την παραγγελία. Όπως λέει ο Harold Li, αντιπρόεδρος της ExpressVPN (το καλύτερο VPN εκεί έξω, σύμφωνα με την εκτίμησή μας), σε μια ανταλλαγή email με το Cloudwards.net:

«Ως θέμα αρχής, το ExpressVPN δεν θα συνεργαστεί ποτέ με προσπάθειες λογοκρισίας στο Διαδίκτυο από οποιαδήποτε χώρα. Η προστασία της ιδιωτικής ζωής και της ελευθερίας της έκφρασης στο Διαδίκτυο αποτελεί μέρος της βασικής μας αποστολής και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να διατηρήσουμε τους χρήστες συνδεδεμένους στο δωρεάν και ανοιχτό Διαδίκτυο, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται.

«Όπως έχουμε βιώσει σε άλλες χώρες με υψηλό επίπεδο λογοκρισίας, η επιβολή είναι ένα παιχνίδι γάτας-ποντικιού. Περιμένουμε ότι οι Ρώσοι χρήστες του Διαδικτύου θα εξακολουθούν να μπορούν να βρουν μέσα πρόσβασης στους ιστότοπους και τις υπηρεσίες που θέλουν, αν και ίσως με κάποια επιπλέον προσπάθεια. “

Ο διευθύνων σύμβουλος του OpenVPN, Francis Dinha, έκανε μια παρόμοια δήλωση σε μια ανάρτηση ιστολογίου λίγες μέρες μετά τη λήψη του email Roskomnadzor, λέγοντας ότι η εταιρεία του «δεν μπορεί να υποστηρίξει λογοκρισία».

Ένα άλλο από τα αγαπημένα μας VPN, το NordVPN, πήγε ένα βήμα παραπέρα και έκλεισε τους διακομιστές του στη Ρωσία. Σε μια ανάρτηση ιστολογίου, η εταιρεία δήλωσε ότι «η σύνδεση με διακομιστές NordVPN στη Ρωσία ενδέχεται να μην είναι πλέον ασφαλής. Για να αποτρέψουμε τυχόν διακοπές ή δυσλειτουργίες της υπηρεσίας, θα τεμαχίσουμε όλους τους ρωσικούς διακομιστές μας και θα τους αφαιρέσουμε από την υπηρεσία μας. “

Δύο ακόμη υπηρεσίες που καταφέραμε να προσεγγίσουμε αρνήθηκαν να συμμορφωθούν και επίσης δεν ανησυχούσαμε ιδιαίτερα επειδή δεν διαθέτουν διακομιστές στη Ρωσία. Το IPVanish έκλεισε τους διακομιστές του εκεί το 2016 μετά την άσκηση πίεσης και το VPN Unlimited έριξε επίσης προκλητικά ένα βατόμουρο προς τη Μόσχα.

Τελικές σκέψεις

Είμαστε σίγουροι ότι οι Ρώσοι θα συνεχίσουν να βλέπουν και να διαβάζουν ό, τι θέλουν στο Διαδίκτυο. Προς το παρόν, τουλάχιστον. Ωστόσο, είναι λυπηρό που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες ιδιωτικών εταιρειών για να το κάνουν.

Αν και το τελευταίο πιθανότατα δεν έχει ειπωθεί σχετικά με τον αποκλεισμό ιστότοπων από τη Ρωσία, οι πάροχοι VPN φαίνεται αποφασισμένοι στην απόφασή τους να μην ακολουθήσουν παραγγελίες από τη Roskomnadzor σε οποιοδήποτε σχήμα ή μορφή. Ελπίζουμε να παραμείνει έτσι στα επόμενα χρόνια, και στοχεύουμε να σας ενημερώσουμε.

Τι πιστεύετε για τις ενέργειες της ρωσικής κυβέρνησης; Τι είδους κυρώσεις πιστεύετε ότι μπορούν να περιμένουν οι παραπάνω υπηρεσίες VPN; Ενημερώστε μας στα παρακάτω σχόλια και, όπως πάντα, σας ευχαριστούμε που διαβάσατε.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map