Πέντε μάτια, εννέα μάτια και δεκατέσσερα μάτια: Σας παρακολουθεί ο μεγάλος αδελφός;

Η τεχνολογία αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς και αυξάνει τις δυνατότητες επιτήρησης των κυβερνήσεων. Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι συμβαίνει παγκόσμια παρακολούθηση, αλλά θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι γνωρίζετε τι συμβαίνει. Έχουμε συγκεντρώσει έναν οδηγό για τις συμμαχίες Five Eyes, Nine Eyes και 14 Eyes, ώστε να μπορείτε να δείτε πόσο επεμβατικά είναι.


Οι άνθρωποι ανησυχούν όλο και περισσότερο για το πόσα είναι γνωστά γι ‘αυτούς, από το ιστορικό του προγράμματος περιήγησής τους έως τις ιδιωτικές συνομιλίες με τη μαμά. Μετά από όλα, όλοι θέλουν κάποια μορφή απορρήτου. Δυστυχώς, ο κόσμος στον οποίο ζούμε δεν προσφέρει πολλά. 

Πολλές χώρες διαθέτουν συστήματα παρακολούθησης, αλλά οι χώρες στις συμμαχίες Five Eyes, Nine Eyes και 14 Eyes συνεργάζονται για να μοιράζονται δεδομένα σε μαζική κλίμακα. Για λόγους δικαιοσύνης, μεγάλο μέρος αυτής της επιτήρησης γίνεται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Αυτό δεν εξηγεί γιατί κατασκοπεύονται καθημερινά αθώοι άνθρωποι. 

Τα δεδομένα σας μπορούν να συλλεχθούν με πολλούς τρόπους. Σε ορισμένες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η διατήρηση δεδομένων είναι υποχρεωτική. Οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου μπορούν να συλλέξουν το ιστορικό περιήγησής σας και με πολλά άτομα που χρησιμοποιούν εφαρμογές VoIP και διαδικτυακών μηνυμάτων, μπορούν να καταγραφούν πολλά περισσότερα. Μπορείτε να συλλέξετε τηλεφωνικές κλήσεις, μηνύματα κειμένου, email και ακόμη και το ιστορικό τοποθεσίας σας.

Οι ομάδες Five Eyes, Nine Eyes και 14 Eyes είναι μεγάλοι παίκτες στο παγκόσμιο παιχνίδι παρακολούθησης. Κάθε εμπλεκόμενη χώρα μπορεί να πραγματοποιήσει επιτήρηση σε συγκεκριμένες περιοχές και να τη μοιραστεί με άλλους στη συμμαχία.

Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε ποιες χώρες βρίσκονται σε αυτές τις συμμαχίες και τι μπορούν να κάνουν.

Τι είναι τα πέντε μάτια?

τι είναι πέντε μάτια

Τα Five Eyes είναι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.

Η συμμαχία Five Eyes, επίσης γνωστή ως FVEY, ιδρύθηκε στις 14 Αυγούστου 1941 και μπορεί να εντοπιστεί στην περίοδο του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, η ανταλλαγή πληροφοριών πληροφοριών μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ ήταν σημαντική και η συνεργασία συνεχίστηκε μετά.

Το 1946, θεσπίστηκε η συμφωνία UKUSA, η οποία καθιέρωσε επίσημα την εταιρική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ που έδεσε τις χώρες μαζί με ένα δίκτυο ακουστικών θέσεων, επιτρέποντας τη συλλογή και κοινή χρήση πληροφοριών πληροφοριών. Οι δυνατότητες επιτήρησής τους έχουν ενισχυθεί από τότε. 

Κατά τα επόμενα 10 χρόνια, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία προσχώρησαν στη συμμαχία και μέχρι το 1955, η συμφωνία ενημερώθηκε για να τις συμπεριλάβει επίσημα. Τούτου λεχθέντος, ήταν τόσο μυστικοπαθής, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας δεν είχε πει ότι υπήρχε μέχρι το 1973. Επιπλέον, το γεγονός ότι υπήρχε η συμφωνία δεν ήταν γνωστό μέχρι το 2005 και το περιεχόμενό της δεν δημοσιοποιήθηκε ακόμη και αργότερα.

Τι μπορούν να κάνουν τα πέντε μάτια?

Η νοημοσύνη Five Eyes περιλαμβάνει ένα σύστημα παρακολούθησης που ανέπτυξαν, που ονομάζεται ECHELON, για τη συλλογή πληροφοριών μέσω της παρακολούθησης. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση των επικοινωνιών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και του Ανατολικού Μπλοκ, αλλά τώρα χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση των ιδιωτικών επικοινωνιών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. 

Είναι ένα ισχυρό εργαλείο που μπορεί να ακούσει τις τηλεφωνικές σας κλήσεις και να παρακολουθεί άλλες διαδικτυακές επικοινωνίες. Μπορεί να συλλέξει και να αποθηκεύσει εκατομμύρια αρχεία πληροφοριών. Τα στοιχεία αυτού του συστήματος αυξήθηκαν με την πάροδο του χρόνου, αλλά οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία αρνήθηκαν την ύπαρξή του μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990 όταν αποκαλύφθηκε στο κοινό. 

Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας το 2001, οι δυνατότητες επιτήρησης των Five Eyes έχουν επεκταθεί, ειδικά στο διαδίκτυο. Το 2013, ο πρώην εργολάβος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Edward Snowden αποκάλυψε πόση επιτήρηση πραγματοποιήθηκε, πιάνοντας απλούς πολίτες στην πορεία, και η NSA και το Κυβερνητικό Αρχηγείο Επικοινωνιών του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν οι χειρότεροι ένοχοι. 

Η τεχνολογία παρακολούθησης που χρησιμοποιείται είναι επεμβατική και ικανή να συλλέγει τις περισσότερες πληροφορίες που αποστέλλονται μέσω οποιασδήποτε γραμμής ή σήματος ή αποθηκεύεται σε μια συσκευή συνδεδεμένη στο Διαδίκτυο. Ο Snowden εξέθεσε πολλά προγράμματα παρακολούθησης, όπως:

 • THINTHREAD, το οποίο είναι ένα εργαλείο που αναλύει σχέσεις και μοτίβα. Λέει στις οθόνες ποιες κλήσεις να ακούσουν και τι πρέπει να αναζητήσουν.
 • Το XKEYSCORE, το οποίο είναι ένα εργαλείο ανάλυσης που ευρετηριάζει πληροφορίες, όπως διευθύνσεις email, διευθύνσεις IP, αριθμούς τηλεφώνου, μεταδεδομένα και ούτω καθεξής, αποθηκευμένες σε πολλούς παγκόσμιους ιστότοπους.
 • TEMPORA, ένα πρόγραμμα που συλλέγει πληροφορίες από υποβρύχιες βρύσες οπτικών ινών.

Η συμφωνία Five Eyes περιλαμβάνει επίσης τη συλλογή πληροφοριών για μη επικοινωνίες. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους γίνεται αυτό:

 • Η SIGINT συλλέγει δεδομένα από συστήματα επικοινωνιών, οπλικά συστήματα και ραντάρ, με τα οποία ασχολείται κυρίως η συμμαχία. Για εσάς, αυτό σημαίνει ότι κάθε ηλεκτρονική επικοινωνία με κάποιον θα μπορούσε να παρακολουθείται.
 • HUMINT, το οποίο περιλαμβάνει δεδομένα που συλλέγονται από ανθρώπινη πηγή. Αυτό θα μπορούσε να είναι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από κατασκόπους και ανακρίσεις.
 • GEOINT, όπου χρησιμοποιούνται δορυφορικές εικόνες, χάρτες και σχεδιαγράμματα για τη λήψη πληροφοριών σχετικά με την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Αν και οι περισσότερες χώρες απαγορεύουν στις κυβερνήσεις τους να κατασκοπεύουν τους πολίτες τους, εκτός εάν γίνει με επίβλεψη, η συμφωνία Five Eyes παρέχει ένα κενό. Μέσω αυτού, άλλες χώρες μπορούν να κατασκοπεύουν τους πολίτες της χώρας τους και να μοιράζονται τις πληροφορίες που λαμβάνουν. Υπάρχουν λίγες ενδείξεις για το πόσο συχνά συμβαίνει, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που το δείχνουν.

Εν ολίγοις, η συμμαχία Five Eyes φιλοξενεί τις πιο ισχυρές υπηρεσίες παρακολούθησης στον κόσμο.

Τι είναι τα εννέα μάτια?

τι είναι εννέα μάτια

Η συμμαχία Nine Eyes αποτελείται από τις χώρες Five Eyes, συν τη Δανία, τη Γαλλία, τις Κάτω Χώρες και τη Νορβηγία. Αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχουν τα Εννέα Μάτια και τα 14 Μάτια, λίγα είναι γνωστά για το τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν.

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η ομάδα Nine Eyes είναι μια επέκταση της συμμαχίας Five Eyes, με παρόμοια συνεργασία για τη συλλογή πληροφοριών μέσω μαζικής παρακολούθησης και την κοινή χρήση τους. Αυτή η κοινή χρήση πληροφοριών είναι πιο περιορισμένη για τους πρόσθετους συνεργάτες, αλλά η Ολλανδία φημολογείται ότι φιλοξενεί τουλάχιστον έναν κατάλογο κατασκοπείας, όπως μπορείτε να διαβάσετε στο καλύτερο VPN μας για το ολλανδικό κομμάτι.

Αν και οι χώρες Five Eyes έχουν αυτόματες συμφωνίες ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ τους, οι πρόσθετες χώρες θεωρούνται μέλη τρίτων και έχουν λιγότερη άδεια. Αυτό σημαίνει ότι οι ικανότητες ανταλλαγής πληροφοριών είναι στενότερες, αλλά μπορούν να συνεχίσουν να παρακολουθούν.

Τι είναι 14 μάτια?

Η συμμαχία 14 Eyes αποτελείται από τις χώρες Nine Eyes, συν τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Σουηδία. Είναι μια επέκταση των συμμαχιών Five Eyes and Nine Eyes, αλλά το πραγματικό του όνομα είναι SIGINT Seniors Europe. 

Σκοπός του είναι ο συντονισμός της ανταλλαγής πληροφοριών στρατιωτικών σημάτων μεταξύ των μελών της. Η κοινή χρήση πληροφοριών μπορεί να είναι ανεπεξέργαστα δεδομένα, όχι μόνο ολοκληρωμένες αναφορές. Και πάλι, αν και γνωρίζουμε ότι υπάρχει, υπάρχουν λίγες πληροφορίες για το τι κάνει η συμμαχία 14 Eyes.

Άλλες χώρες για να ενταχθούν στα πέντε μάτια

Ορισμένες χώρες εντός του δικτύου τρίτων ήταν ή ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη συμμαχία Five Eyes.

Οι ΗΠΑ πρότειναν να συμμετάσχει η Γαλλία στη συμμαχία Five Eyes, για να γίνει το Six Eyes. Ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος Νικόλαος Σαρκοζί ήθελε να του δοθεί το ίδιο καθεστώς με άλλους συμμάχους. Αυτό θα περιλαμβάνει την υπογραφή συμφωνίας απαγόρευσης κατασκοπείας για να διασφαλιστεί ότι οι χώρες δεν θα συλλέγουν πληροφορίες μεταξύ τους.

Ο διευθυντής της NSA ενέκρινε την απαίτηση, αλλά ο διευθυντής της CIA και ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν το έκαναν, οπότε η Γαλλία αρνήθηκε. Ωστόσο, πιο πρόσφατες αναφορές δείχνουν ότι η Γαλλία συνεργάζεται στενότερα μαζί τους.

Έχει επίσης αναφερθεί ότι η Γερμανία ενδιαφερόταν να μετακομίσει στον όμιλο Nine Eyes, ίσως ακόμη και στα Five Eyes. 

Άλλες χώρες έχουν επίσης δημιουργήσει συνεργασίες παρακολούθησης με τα Five Eyes, όπως τα 43 Eyes, τα οποία είναι τα 14 Eyes συν τα μέλη των Διεθνών Δυνάμεων Βοήθειας για την Ασφάλεια στο Αφγανιστάν. Αυτό δημιουργήθηκε για μια αποστολή ασφαλείας υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. 

Επιπλέον, υπάρχει το Club de Berne, το οποίο είναι ένα φόρουμ για τις υπηρεσίες ανταλλαγής πληροφοριών σε 28 πολιτείες στην ΕΕ που ιδρύθηκε το 1971. Ωστόσο, βασίζεται σε εθελοντικές ανταλλαγές και οι ΗΠΑ δεν είναι μέλη.

Ανησυχίες που αφορούν το Huawei 

Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη συμμετοχή της Huawei στη δημιουργία δικτύων 5G. Ο κινεζικός γίγαντας τηλεπικοινωνιών δεν είναι κρατικός, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι επέτρεψε στο Πεκίνο να εγκαταστήσει spyware στα τηλέφωνά του. Επιπλέον, η Huawei κατασκευάζει πολλά ανταλλακτικά για άλλο τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, οπότε ποιος ξέρει τι άλλο συμβαίνει.

Με το πόσο κακή είναι η Κίνα, δεν είναι καλή ιδέα να εμπλέξουμε μια κινεζική εταιρεία στην κατασκευή τόσο σημαντικών υποδομών. Δεν υπάρχει τρόπος να μάθουμε τι θα μπορεί να κάνει η χώρα μόλις εφαρμοστεί η τεχνολογία. Θα μπορούσε ενδεχομένως να επιτρέψει στην Κίνα να παρακολουθεί όλους. 

Ωστόσο, η Huawei είναι μία από τις λίγες εταιρείες που παράγουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για την υποδομή 5G, οπότε δεν υπάρχουν πολλές επιλογές. 

Αυτές οι ανησυχίες ανάγκασαν τις ΗΠΑ να επανεκτιμήσουν πώς μπορούν να κοινοποιηθούν οι πληροφορίες και πώς συνδέονται με τους συμμάχους που χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει τη συμμαχία Five Eyes.

Τελικές σκέψεις

Δεν μπορεί να ξεφύγει από την ειδοποίησή σας ότι παρακολουθούμε, αλλά ελπίζουμε ότι αυτό το άρθρο σάς έδωσε μια πιο εμπεριστατωμένη εικόνα του τι συμβαίνει. Χωρίς καταγγελίες πληροφοριών και χάκερ, δεν θα γνωρίζαμε για το ήμισυ της παρακολούθησης που διενεργείται από τις κυβερνήσεις μας.

Καθώς η τεχνολογία βελτιώνεται, το ίδιο συμβαίνει και με τις δυνατότητες παρακολούθησης. Το καλύτερο στοίχημά σας είναι να οπλιστείτε με ένα ασφαλές VPN για να σας βοηθήσουμε να μείνετε ανώνυμοι. Ρίξτε μια ματιά στη βιβλιοθήκη ασφαλείας μας για πιο χρήσιμα άρθρα σχετικά με την ασφαλή σύνδεση στο διαδίκτυο. Αν δεν έχουμε αφήσει κάτι, ενημερώστε μας στην ενότητα σχολίων. Ευχαριστούμε που το διαβάσατε. 

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map