Opera εναντίον Chrome: Δύο προγράμματα περιήγησης κλείνουν το 2020

Το Chrome και το Opera είναι και τα δύο δημοφιλή προγράμματα περιήγησης, αν και το τελευταίο καταλάμβανε πάντοτε ένα πιο εξειδικευμένο τμήμα της αγοράς, σε σύγκριση με την κορυφαία κατάσταση της Google. 


Υπήρχαν περισσότερες διαφορές μεταξύ τους, αλλά από τότε που η Όπερα πέρασε στο Chromium το 2013, οι δύο έχουν γίνει πολύ πιο παρόμοιες. Εδώ, θα βρούμε το Opera εναντίον του Chrome και θα εγκατασταθούμε μια για πάντα, το οποίο είναι το καλύτερο πρόγραμμα περιήγησης.

Επειδή πρόκειται για άμεση σύγκριση, θα επικεντρωθούμε σε αυτό που χωρίζει αυτά τα δύο προγράμματα περιήγησης, αντί να τα εξετάσουμε σε βάθος. Αν αυτό είναι που ψάχνετε, μπορείτε να διαβάσετε την κριτική του Google Chrome και την κριτική Opera, όπου ρίχνουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε κάθε πρόγραμμα περιήγησης.

Ρύθμιση ενός αγώνα: Opera εναντίον Chrome

Θα βάλουμε τα προγράμματα περιήγησης σε πέντε γύρους, με τον καθένα να αξίζει έναν βαθμό, πράγμα που σημαίνει ότι το πρόγραμμα περιήγησης που κερδίζει τρεις πόντους θα είναι ο νικητής. Θα ξεκινήσουμε με λειτουργίες, ακολουθούμενη από ευκολία χρήσης, απόδοση, ασφάλεια και απόρρητο, τα οποία είναι όλες σημαντικές πτυχές ενός προγράμματος περιήγησης ιστού.

1

Χαρακτηριστικά

Ξεκινώντας τα πράγματα, θα ρίξουμε μια ματιά στις δυνατότητες κάθε προγράμματος περιήγησης. Αυτό περιλαμβάνει πράγματα όπως συγχρονισμό μεταξύ συσκευών, βιβλιοθήκες επέκτασης, ενσωματωμένη λειτουργικότητα και προσαρμογή.

ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Το Opera διαθέτει πολλές ενσωματωμένες δυνατότητες, τόσο μεγάλες όσο και μικρές. Υπάρχει ένα εργαλείο στιγμιότυπου που σας επιτρέπει να τραβήξετε οθόνη ολόκληρης της ιστοσελίδας, ανεξάρτητα από το μήκος. Περιλαμβάνεται επίσης ένας αναγνώστης ειδήσεων που σας επιτρέπει να προσαρμόσετε τις πηγές, δίνοντάς σας εύκολη πρόσβαση σε όλα τα τακτικά καταστήματα ειδήσεών σας όλα σε ένα μέρος.

Opera-NewsReader

Υπάρχει κάποια βασική προσαρμογή που μπορείτε να κάνετε, όπως σκοτεινές και φωτεινές λειτουργίες, ταπετσαρίες και θέματα. Περιλαμβάνεται επίσης ενσωμάτωση με δημοφιλείς εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως το Facebook Messenger και το WhatsApp και μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτές μέσω της γραμμής συντόμευσης στην αριστερή πλευρά της οθόνης. Αυτό είναι απίστευτα βολικό, καθώς δεν χρειάζεται να αφιερώσετε ξεχωριστές καρτέλες σε αυτές τις εφαρμογές.

Opera-MessagingApps

Στο ίδιο μενού, μπορείτε επίσης να προσαρμόσετε τις δικές σας συντομεύσεις σε ιστότοπους που χρησιμοποιείτε συχνά, δίνοντάς σας συνεχή πρόσβαση σε αυτές ανεξάρτητα από την καρτέλα που είναι ενεργή. 

Ο συγχρονισμός μεταξύ συσκευών είναι επίσης πολύ εύκολος στη ρύθμιση και συγχρονίζει τα πάντα, από σελιδοδείκτες και ανοιχτές καρτέλες έως ιστορικό περιήγησης και προτιμήσεις. Όχι μόνο αυτό, μπορείτε επίσης να στείλετε κρυπτογραφημένα δεδομένα μεταξύ συσκευών χρησιμοποιώντας το My Flow, το οποίο είναι ενσωματωμένο στο πρόγραμμα περιήγησης.

Ακόμα και με όλες αυτές τις δυνατότητες που περιλαμβάνονται, το Opera δεν απειλεί τις επεκτάσεις τρίτων. Υπάρχουν πολλά ειδικά πρόσθετα Opera και επειδή το πρόγραμμα περιήγησης βασίζεται στο Chromium, μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει μεγάλο μέρος των επεκτάσεων Chrome.

Χρώμιο

Αν και δεν περιλαμβάνονται πολλές προηγμένες λειτουργίες στο Chrome, η βιβλιοθήκη επέκτασης είναι απολύτως τεράστια. Σχεδόν όλες οι δυνατότητες του προγράμματος περιήγησης που μπορείτε να σκεφτείτε μπορούν να βρεθούν ως επέκταση, από προγράμματα αποκλεισμού διαφημίσεων και σημειώσεις έως λειτουργίες ασφαλείας, εργαλεία λήψης και πολλά άλλα.

Ο συγχρονισμός του Chrome μεταξύ συσκευών είναι σταθερός, επιτρέποντάς σας να συγχρονίζετε κάθε μέρος της εμπειρίας περιήγησής σας. Το πρόγραμμα περιήγησης είναι επίσης ενσωματωμένο στη σουίτα εφαρμογών και υπηρεσιών της Google, όπως το Google Pay, το Drive, το Translate και άλλα. Η Μετάφραση Google, ιδιαίτερα, είναι μια εξαιρετική ενσωμάτωση, καθώς είναι εύκολα το καλύτερο δωρεάν λογισμικό μετάφρασης που κυκλοφορεί σήμερα στην αγορά.

Chrome-GoogleTranslate

Όσον αφορά τις δευτερεύουσες δυνατότητες, υπάρχει μια ενσωματωμένη συσκευή ανάγνωσης PDF, η οποία είναι ωραία παρόλο που είναι αρκετά βασική, δεν διαθέτει υποστήριξη για πιο προηγμένες λειτουργίες όπως υπογραφές ή δυναμικά αρχεία PDF. 

Όταν κάνετε δεξί κλικ σε μια εικόνα, μια επιλογή μενού περιβάλλοντος σάς επιτρέπει να κάνετε μια αντίστροφη αναζήτηση εικόνων, κάτι που είναι πολύ βολικό. Μπορείτε επίσης να διαμορφώσετε πολλούς χρήστες, κάτι που είναι βολικό τόσο για κοινόχρηστους υπολογιστές όσο και για χρήση ως εξειδικευμένα προφίλ περιήγησης.

Chrome-ReverseImageSearch

Σε κινητές συσκευές, περιλαμβάνονται ακόμη λιγότερες προηγμένες ή μοναδικές λειτουργίες σε σύγκριση με τον επιτραπέζιο υπολογιστή, με μοναδικό ενδιαφέρον να είναι η λίστα ανάγνωσης που σας επιτρέπει να αποθηκεύετε ιστοσελίδες, ώστε να μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτές αργότερα όταν είστε εκτός σύνδεσης.

Στρογγυλές σκέψεις

Το Chrome έχει σίγουρα μια μεγαλύτερη βιβλιοθήκη επεκτάσεων, αλλά το Opera είναι συμβατό με πολλές από αυτές εκτός από τα δικά του ειδικά πρόσθετα. Στην πραγματικότητα, αυτό εξουδετερώνει το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Chrome όσον αφορά τις λειτουργίες, καθώς το Opera περιέχει πολύ πιο προηγμένες λειτουργίες ενσωματωμένες στο πρόγραμμα περιήγησης, όπως ένα εργαλείο στιγμιότυπου, ενοποίηση μηνυμάτων και ένα πρόγραμμα ανάγνωσης ειδήσεων.

Γύρος: Σημείο χαρακτηριστικών για Opera

Λογότυπο Opera
Λογότυπο Google Chrome

2

Ευκολία στη χρήση

Στη συνέχεια είναι η ευκολία στη χρήση. Σε αυτόν τον γύρο, θα μετρήσουμε πόσο άνετη είναι η περιήγηση στον ιστό με κάθε πρόγραμμα περιήγησης, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή σε πράγματα όπως διαχείριση καρτελών, σχεδιασμό διεπαφής, διάταξη και δυνατότητες ευκολίας.

ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Η διεπαφή του Opera είναι εύκολη στην πλοήγηση και οπτικά ελκυστική. Επειδή βασίζεται στο Chromium (διαβάστε την κριτική μας για το Chromium), μοιάζει αρκετά με πολλά άλλα προγράμματα περιήγησης, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα μέρη του που ξεχωρίζουν. 

Η εύκολη πρόσβαση τόσο στις συντομεύσεις ιστού όσο και στις ρυθμίσεις προσαρμογής είναι ωραία, όπως και τα αποσπώμενα βίντεο που σας επιτρέπουν να συνεχίσετε να παρακολουθείτε κάτι ακόμα και όταν μεταβείτε σε διαφορετική καρτέλα ή εφαρμογή.

Opera-DetachableVideo

Η διαχείριση καρτελών είναι επίσης σταθερή. Αν και δεν υπάρχει κύλιση καρτελών, υπάρχει ένα αναπτυσσόμενο μενού που εμφανίζει όλες τις ανοιχτές καρτέλες σε μια λίστα. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε λέξεις-κλειδιά ή φράσεις για να βρείτε μια συγκεκριμένη καρτέλα, εάν αντιμετωπίζετε δυσκολίες να κυνηγήσετε μια. Ένα άλλο τακτοποιημένο χαρακτηριστικό όσον αφορά τις καρτέλες είναι ότι μπορείτε να κάνετε κλικ σε όποιο είναι ενεργό για να μετακινηθείτε προς τα πίσω στην κορυφή της ιστοσελίδας.

Αναζήτηση Opera-Tab

Δυστυχώς, το Opera Touch – ένα από τα προγράμματα περιήγησης για κινητά της Opera και το κύριο στο iOS – είναι απελπιστικά αδέξια. Για κάποιο ανεξήγητο λόγο, το πρόγραμμα περιήγησης κρύβει όλα τα στοιχεία ελέγχου πλοήγησης πίσω από ένα κουμπί που πρέπει να πατήσετε παρατεταμένα για ένα δευτερόλεπτο, κάτι που είναι εξαιρετικά ενοχλητικό.

Χρώμιο

Η διεπαφή χρήστη του Chrome είναι καλά σχεδιασμένη και ευχάριστη στη χρήση. Δεν υπάρχουν πάρα πολλά εδώ που το κάνουν να ξεχωρίζει από άλλα προγράμματα περιήγησης, αλλά αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή τα σχέδια άλλων προγραμμάτων περιήγησης έχουν πλησιάσει το Chrome με την πάροδο των ετών καθώς η βάση χρηστών του συνέχισε να αυξάνεται.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει κύλιση καρτελών, κάτι που μπορεί να κάνει δύσκολη την εύρεση της καρτέλας που αναζητάτε, εάν έχετε πολλές ανοιχτές ταυτόχρονα. Ωστόσο, οι καρτέλες διαχωρίζονται όσο το δυνατόν καθαρότερα χωρίς κύλιση και τα favicons παραμένουν εύκολα αναγνωρίσιμα, ακόμη και με έναν τεράστιο αριθμό ανοιχτών.

Καρτέλες Chrome

Στρογγυλές δύο σκέψεις

Εάν αυτή η σύγκριση έλαβε υπόψη μόνο τα προγράμματα περιήγησης επιτραπέζιου υπολογιστή, αυτός ο γύρος θα ήταν εύκολη νίκη για την Opera. Δυστυχώς, η κύρια έκδοση του προγράμματος περιήγησης για κινητά στο iOS (Opera Touch) αισθάνεται απαίσια στη χρήση, κάτι που είναι ένα τεράστιο πρόβλημα σε αυτήν την κατηγορία.

Αυτό σημαίνει ότι, παρά την αθλητική κατώτερη διαχείριση καρτελών, το Chrome παίρνει το σημείο για αυτόν τον γύρο παρουσιάζοντας μια ευχάριστη εμπειρία χρήστη σε υπολογιστές και κινητές συσκευές.

Γύρος: Σημείο ευκολίας χρήσης για το Google Chrome

Λογότυπο Opera
Λογότυπο Google Chrome

3

Εκτέλεση

Τώρα που το σκορ είναι ακόμη και στο 1-1, ήρθε η ώρα να ελέγξετε την απόδοση κάθε προγράμματος περιήγησης. Η πιο σημαντική πτυχή εδώ θα είναι προφανώς η ταχύτητα, αλλά οι δυνατότητες κατανάλωσης πόρων και εξοικονόμησης δεδομένων θα διαδραματίσουν επίσης ρόλο.

ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Το Opera είναι ένα γρήγορο πρόγραμμα περιήγησης, αλλά εξακολουθεί να είναι πιο αργό από ό, τι ορισμένοι από τον ανταγωνισμό, όπως ο Firefox (διαβάστε την κριτική του Firefox) ή μάλιστα το Chrome. Η κατανάλωση πόρων είναι επίσης πολύ υψηλή, καθώς το πρόγραμμα περιήγησης χρησιμοποιεί αρκετή μνήμη RAM μόλις ανοίξετε περισσότερες από μερικές καρτέλες. Αυτό δεν είναι τρομερά εκπληκτικό, καθώς πρόκειται για ένα πρόβλημα που μοιράζονται τα περισσότερα προγράμματα περιήγησης που βασίζονται στο Chromium.

Μία από τις κινητές εκδόσεις της Opera, το Opera Mini, επικεντρώνεται στην εξοικονόμηση δεδομένων, γεγονός που το καθιστά μια εξαιρετική επιλογή για άτομα με περιορισμένο εύρος ζώνης. Δυστυχώς, αυτή η έκδοση του Opera είναι επίσης εξαιρετικά αργή, οπότε είναι λίγο αντίθετο μεταξύ ταχύτητας και χρήσης δεδομένων.

Χρώμιο

Το Chrome είναι πολύ γρήγορο, με λίγα μόνο προγράμματα περιήγησης, όπως το Vivaldi (διαβάστε την κριτική μας στο Vivaldi), ξεπερνώντας το με ταχύτητα. Δυστυχώς, το πρόγραμμα περιήγησης χρησιμοποιεί επίσης τόνους RAM, το οποίο είναι ένα πρόβλημα που μαστίζει το Chrome από την έναρξή του. Επίσης, δεν υπάρχει τίποτα στον τρόπο των λειτουργιών αποθήκευσης δεδομένων σε κινητά ή σε επιτραπέζιους υπολογιστές.

Στρογγυλές τρεις σκέψεις

Στο τέλος της ημέρας, ο πιο σημαντικός παράγοντας απόδοσης για ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού είναι η ταχύτητά του. Αν και η κατανάλωση πόρων είναι επίσης σημαντική, επηρεάζει κυρίως υπολογιστές με χαμηλή ποσότητα μνήμης RAM και τόσο η Opera όσο και το Chrome καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες πόρων, ούτως ή άλλως.

Η λειτουργία αποθήκευσης δεδομένων της Opera σε κινητά είναι εξαιρετική, αλλά δεν αρκεί να αντισταθμίσει τη διαφορά στην ταχύτητα. Για αυτόν τον λόγο, ο Chrome κερδίζει αυτόν τον γύρο, βάζοντας το σκορ 2-1 υπέρ του.

Γύρος: Σημείο απόδοσης για το Google Chrome

Λογότυπο Opera
Λογότυπο Google Chrome

4

Ασφάλεια

Η ασφάλεια του προγράμματος περιήγησης είναι ένας ατελείωτος αγώνας μεταξύ προγραμματιστών και εγκληματιών στον κυβερνοχώρο και με το Chrome μόλις ένα σημείο μακριά από τη νίκη, είναι καιρός να δούμε πόσο καλά κάνει κάθε πρόγραμμα περιήγησης στην προστασία των χρηστών του. Αυτό περιλαμβάνει ασφαλείς βάσεις δεδομένων περιήγησης, μη ασφαλείς προειδοποιήσεις σύνδεσης, συχνότητα ενημέρωσης και αποκλεισμούς διαφημίσεων.

ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Το Opera χρησιμοποιεί δύο ξεχωριστές βάσεις δεδομένων για ανίχνευση κακόβουλου λογισμικού και ηλεκτρονικού ψαρέματος. Το Yandex προστατεύει από το πρώτο και το PhishTank το δεύτερο. Δυστυχώς, αυτές δεν είναι τόσο αποτελεσματικές όσο άλλες βάσεις δεδομένων ασφαλείας, όπως το SmartScreen της Microsoft, που χρησιμοποιούνται από τον Internet Explorer και το Edge (διαβάστε την κριτική Edge) ή την πιο συνηθισμένη ασφαλή περιήγηση Google.

Η συχνότητα ενημέρωσης είναι επίσης κακή, καθώς το πρόγραμμα περιήγησης λαμβάνει μια ενημέρωση περίπου κάθε έξι εβδομάδες. Στην ιδανική περίπτωση, θέλετε να βλέπετε τις ενημερώσεις να κυκλοφορούν σε πιο τακτική βάση, με μία να κυκλοφορεί τουλάχιστον κάθε δύο έως τρεις εβδομάδες.

Από την άλλη πλευρά, το Opera έρχεται επίσης προσυσκευασμένο με αποκλεισμό διαφημίσεων και αποκλεισμό αναδυόμενων παραθύρων. Παρόλο που οι αποκλεισμοί αναδυόμενων παραθύρων περιλαμβάνονται συνήθως αυτές τις μέρες, το ίδιο δεν ισχύει για τους αποκλειστές διαφημίσεων, καθώς γενικά πρέπει να κατεβάσετε ένα εξωτερικό πρόσθετο για αυτόν τον σκοπό. Η προειδοποίηση για μη ασφαλή σύνδεση είναι επίσης ξεκάθαρη και ευνόητη.

Opera-AdBlocker

Χρώμιο

Όπως καταλήξαμε στο άρθρο μας σχετικά με το ποιο πρόγραμμα περιήγησης ιστού είναι το πιο ασφαλές, το Chrome είναι ένα από τα καλύτερα μεγάλα προγράμματα περιήγησης ιστού όσον αφορά την ασφάλεια. Η συχνότητα ενημέρωσής της είναι εξαιρετική, με τα μπαλώματα ασφαλείας να ξεκινούν μέσα σε μια μέρα από την ανακάλυψη μιας αδυναμίας.

Για να προστατεύσει τους χρήστες από κακόβουλο λογισμικό και ηλεκτρονικό ψάρεμα (phishing), το Chrome χρησιμοποιεί αναπάντεχα τη βάση δεδομένων της Ασφαλούς περιήγησης Google, η οποία λειτουργεί καλά. Η προειδοποίηση μη ασφαλούς σύνδεσης με την οποία εμφανίζεται κατά τη σύνδεση μέσω κανονικού HTTP (αντί για HTTPS) είναι επίσης σαφής και εύκολη στην προβολή.

Chrome-HTTPSΠροειδοποίηση

Το Chrome διαθέτει επίσης ενσωματωμένο πρόγραμμα αποκλεισμού αναδυόμενων παραθύρων, αλλά αν θέλετε το πρόγραμμα περιήγησης να αποκλείει διαφημίσεις, θα πρέπει να κατεβάσετε μια επέκταση. Υπάρχουν όμως πολλές επιλογές για να διαλέξετε, οπότε δεν είναι πραγματικά πρόβλημα. Η λίστα με τους καλύτερους αποκλεισμούς αναδυόμενων παραθύρων είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε, καθώς επίσης αποκλείουν τις κανονικές διαφημίσεις.

Στρογγυλές Τέσσερις Σκέψεις

Παρόλο που το Opera διαθέτει ένα προεγκατεστημένο πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων, αυτό δεν είναι τόσο μεγάλο πλεονέκτημα, καθώς η εύρεση ενός καλού αποκλεισμού διαφημίσεων τρίτου μέρους στο Chrome είναι μια απλή εργασία. 

Επιπλέον, το Chrome διαθέτει πολύ πιο συχνές ενημερώσεις και μια καλύτερη βάση δεδομένων ασφαλούς περιήγησης. Παρόλο που οι κωδικοί πρόσβασης προστατεύονται με τα διαπιστευτήρια του συστήματός σας και από τα δύο προγράμματα περιήγησης, προτείνουμε ακόμα μια από τις καλύτερες επιλογές διαχείρισης κωδικών πρόσβασης.

Όλα αυτά μαζί δίνουν στο Chrome ένα σημαντικό προβάδισμα σε αυτήν την κατηγορία και τη νίκη στον τέταρτο γύρο μας. Αυτό βάζει το σκορ στο 3-1, καθιστώντας το Chrome νικητή αυτής της σύγκρισης. Ωστόσο, θα συνεχίσουμε με τον τελικό μας γύρο, ούτως ή άλλως.

Γύρος: Σημείο ασφαλείας για το Google Chrome

Λογότυπο Opera
Λογότυπο Google Chrome

5

Μυστικότητα

Τέλος, είναι καιρός να εξετάσετε πόσο καλά τα προγράμματα περιήγησης προστατεύουν το απόρρητο των χρηστών τους. Αυτός ο γύρος είναι πάντα πρόβλημα για το Chrome (όπως φαίνεται στη μάχη του Firefox εναντίον του Google Chrome), αλλά ούτε η Opera είναι τέλεια σε αυτό το ζήτημα. 

Σημαντικοί παράγοντες που θα λάβουμε υπόψη είναι οι πολιτικές συλλογής δεδομένων, τα σκάνδαλα απορρήτου, το πόσο αξιόπιστη είναι κάθε εταιρεία και, φυσικά, τυχόν λειτουργίες που βοηθούν τους χρήστες να παραμένουν ανώνυμοι στο διαδίκτυο.

ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Η Όπερα ήταν σταθερή στο απόρρητο, αλλά αφού οι Κινέζοι επενδυτές αγόρασαν την εταιρεία το 2016, όλα αυτά άλλαξαν. Δεδομένου του επιπέδου ελέγχου που έχει η κινεζική κυβέρνηση έναντι των εταιρειών της χώρας, αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό για όσους ελπίζουν να παραμείνουν ανώνυμοι κατά τη χρήση της Opera.

Η πολιτική απορρήτου της έκανε επίσης το χειρότερο, καθώς η Opera διατηρεί τώρα το δικαίωμα να συλλέγει κάθε είδους δεδομένα για τους χρήστες – συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων, των διευθύνσεων IP και του ιστορικού περιήγησης – και να τα μοιραστεί με όποιον αρέσει. Ωστόσο, οι έλεγχοι παρακολούθησης και απορρήτου που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα περιήγησης είναι αξιοπρεπείς, αλλά τίποτα το εξαιρετικό.

Συνήθως, η συμπερίληψη ενός VPN θα ήταν ένα τεράστιο μπόνους για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, αλλά το SurfEasy – η εταιρεία που παρέχει την υπηρεσία VPN – έχει μια πολύ περίεργη πολιτική απορρήτου.

Επιπλέον, το VPN σάς επιτρέπει μόνο να επιλέξετε ανάμεσα σε τρεις περιοχές – την Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία – κάτι που το καθιστά πρακτικά άχρηστο εάν θέλετε να παρακάμψετε το γεωγραφικό αποκλεισμό. Επιπλέον, το SurfEasy εδρεύει στον Καναδά, ο οποίος είναι μέλος του δικτύου κατασκοπείας Five Eyes.

Opera-VPN

Χρώμιο

Το απόρρητο είναι μακράν το μεγαλύτερο πρόβλημα με το Chrome. Επειδή η ροή εσόδων της Google βασίζεται στη διαφήμιση, δεν θα πουλήσει εντελώς τα δεδομένα σας σε τρίτους, αλλά θα συλλέξει ό, τι μπορεί και θα τα χρησιμοποιήσει για να προσαρμόσει τις διαφημίσεις που βλέπετε.

Υπάρχουν πολλές δυνατότητες από προεπιλογή ενεργοποιημένες που επηρεάζουν το απόρρητο, όπως οι προτάσεις αναζήτησης ή η πρόβλεψη διεύθυνσης, οι οποίες συλλέγουν τους όρους αναζήτησης και το ιστορικό περιήγησης, αντίστοιχα.

Παρόλο που μπορείτε να απενεργοποιήσετε αυτές τις λειτουργίες και ακόμη και να διαγράψετε τα δεδομένα που διαθέτει η εταιρεία σας (ανατρέξτε στον οδηγό μας σχετικά με τον τρόπο διαγραφής του ιστορικού σας Google), είναι δύσκολο να εμπιστευτείτε την Google όταν λέει ότι αυτό τους εμποδίζει να κατασκοπεύουν σε εσάς.

Υπηρεσίες Chrome-Google

Αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα πολυάριθμα σκάνδαλα στα οποία έχει εμπλακεί η Google, από τη συνεργασία με το πρόγραμμα NSAs PRISM έως τη συλλογή δεδομένων από μη κρυπτογραφημένα δίκτυα WiFi χρησιμοποιώντας τα αυτοκίνητα Street View.

Παρόλο που τα στοιχεία ελέγχου απορρήτου και παρακολούθησης είναι αξιοπρεπή, δεν είναι τόσο ευέλικτα με αυτά του Firefox, για παράδειγμα, γι ‘αυτό προτείνουμε τον ανώνυμο οδηγό περιήγησης εάν θέλετε να προστατευτείτε. Επειδή το Chrome επίσης δεν συνοδεύεται από VPN όπως το Opera, θα θέλατε να κατεβάσετε το καλύτερο VPN για αντιστάθμιση του Chrome.

Στρογγυλές Πέντε Σκέψεις

Αυτό ήταν ουσιαστικά ισοπαλία, καθώς τόσο η Opera όσο και η Google είναι τρομερά όταν πρόκειται για την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Και οι δύο έχουν προβληματικές και περίπλοκες πολιτικές απορρήτου και συλλέγουν τόνους δεδομένων για τους χρήστες του. 

Καμία εταιρεία δεν είναι πολύ αξιόπιστη, καθώς η μία έχει την έδρα της στην Κίνα και η άλλη έχει εμπλακεί σε αμέτρητα σκάνδαλα όλα αυτά τα χρόνια..

Τούτου λεχθέντος, θα το δώσουμε αυτό στην Opera, παρόλο που είναι με το μικρότερο δυνατό περιθώριο. Στο τέλος της ημέρας, η Google βασίζει ολόκληρο το επιχειρηματικό της μοντέλο στην προβολή διαφημίσεων και παρόλο που το συμπεριλαμβανόμενο VPN της Opera δεν είναι υπέροχο, είναι καλύτερο από το τίποτα. 

Η αλήθεια είναι ότι κανένα πρόγραμμα περιήγησης δεν θα μπορεί να προστατεύσει σωστά την ταυτότητά σας μόνο του, οπότε εξετάστε το ενδεχόμενο λήψης μερικών από αυτά τα 99 εργαλεία για την προστασία του απορρήτου σας.

Γύρος: Σημείο απορρήτου για την Όπερα

Λογότυπο Opera
Λογότυπο Google Chrome

6

Τελικές σκέψεις

Με αυτό, η μάχη τελείωσε. Παρόλο που η Opera ξεκίνησε δυνατά με μια νίκη σε λειτουργίες, τότε το Chrome σημείωσε τρεις συνεχόμενες νίκες με ευκολία χρήσης, απόδοση και ασφάλεια, κερδίζοντας τη συνολική νίκη. 

Παρόλο που, ο τελευταίος γύρος για την προστασία της ιδιωτικής ζωής ήταν ουσιαστικά ισοπαλία, καθώς και οι δύο εταιρείες είναι απαίσιες σε αυτό το ζήτημα, η Opera κατάφερε να πετύχει μια νίκη εκεί, μειώνοντας το περιθώριο νίκης του Chrome σε ένα σημείο.

Νικητής: Chrome

Εάν θέλετε να δείτε πώς συσσωρεύονται το Chrome και το Opera σε ορισμένα άλλα προγράμματα περιήγησης, μπορείτε να διαβάσετε τα άρθρα μας Chrome εναντίον Edge και Opera εναντίον Firefox για να μάθετε.

Τι πιστεύετε για το Chrome και το Opera; Προτιμάτε την πιο εκτεταμένη λίστα λειτουργιών του τελευταίου ή συμφωνείτε ότι η ανώτερη απόδοση και ασφάλεια του Chrome είναι πιο σημαντική; Ενημερώστε μας στα σχόλια παρακάτω. Ευχαριστούμε που το διαβάσατε.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map