Microsoft Edge vs Chrome: Ίδιο Ίδρυμα, Διαφορετικό κτίριο το 2020

Για περισσότερο από μια δεκαετία, η Microsoft ήταν κάτι αστείο όταν πρόκειται για προγράμματα περιήγησης ιστού. Ωστόσο, μετά από μια πλήρη επανεξέταση του προγράμματος περιήγησης Edge, το οποίο είναι χτισμένο πάνω από τον κινητήρα Chromium, η εταιρεία έχει και πάλι μια ευκαιρία μάχης σε αυτόν τον χώρο. 


Σε αυτήν τη μάχη του Microsoft Edge εναντίον του Chrome, θα βάλουμε την τελευταία προσπάθεια της Microsoft ενάντια στο πιο δημοφιλές πρόγραμμα περιήγησης ιστού στον κόσμο για να δούμε αν οι αλλαγές της έχουν αποδώσει.

Δεδομένου ότι ήταν το Chrome που αποθάρρυνε σε μεγάλο βαθμό τον κάποτε κυρίαρχο Internet Explorer (προκάτοχο του Edge) ως βασιλιά των προγραμμάτων περιήγησης ιστού, δεν είναι ειρωνεία ότι το πλαίσιο Chromium της Google μπορεί να είναι αυτό που παρέχει στην Edge αυτό που χρειάζεται για να επανέλθει στον αγώνα. 

Ίσως να μην είναι εντελώς εκπληκτικό, ωστόσο, επειδή τα περισσότερα προγράμματα περιήγησης αυτές τις μέρες παίρνουν τις ενδείξεις τους από το Chromium, με μόνο μερικές αξιοσημείωτες εξαιρέσεις, όπως τα προγράμματα περιήγησης Safari και Firefox. 

Για μια πιο λεπτομερή ανάλυση των διαγωνιζομένων, μπορείτε να διαβάσετε την κριτική Microsoft Edge και την κριτική Google Chrome. Επίσης, φροντίστε να δείτε τη λίστα με τα καλύτερα προγράμματα περιήγησης και το αρχείο κριτικών του προγράμματος περιήγησης για να μάθετε ό, τι μπορείτε για την αγορά του προγράμματος περιήγησης.

Ποιο είναι το καλύτερο πρόγραμμα περιήγησης για χρήση με τα Windows 10?

Παρόλο που το Chrome και το Edge είναι και τα δύο απόλυτα επαρκή προγράμματα περιήγησης, εκμεταλλευόμαστε κάθε ευκαιρία να προτείνουμε το Vivaldi για συσκευές Windows 10. Αυτό οφείλεται στο ακραίο επίπεδο προσαρμογής, πλούσιο σύνολο χαρακτηριστικών και εξαιρετικής ασφάλειας και απορρήτου. 

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με την αγορά του προγράμματος περιήγησης στο σύνολό της, φροντίστε να δείτε μερικά από τα άλλα άρθρα μας, όπως το Chrome vs Firefox Battle, καθώς και τις κριτικές του προγράμματος περιήγησης Firefox και Opera.

Ρύθμιση μιας μάχης: Microsoft Edge εναντίον Chrome

Για σύγκριση, θα εκτελέσουμε τα δύο προγράμματα περιήγησης σε πέντε ξεχωριστούς γύρους, καθένας από τους οποίους επικεντρώνεται σε ένα από τα κύρια κριτήρια που χρησιμοποιούνται στις κριτικές του προγράμματος περιήγησής μας: χαρακτηριστικά, ευκολία χρήσης, απόδοση, ασφάλεια και απόρρητο. Οποιοδήποτε πρόγραμμα περιήγησης καταφέρει τρεις ή περισσότερες νίκες θα κηρυχθεί νικητής, αλλά θα συνεχίσουμε να περνάμε και στους πέντε γύρους ακόμα και αν υπάρχει νωρίς νίκη.

1

Χαρακτηριστικά

Ξεκινάμε με δυνατότητες, όπου σημαντικοί παράγοντες περιλαμβάνουν επεκτάσεις ή πρόσθετα, συγχρονισμό σε πολλές συσκευές και διαθέσιμες επιλογές προσαρμογής. Μικρά στοιχεία – όπως εργαλεία σύλληψης, λίστες ανάγνωσης και δυνατότητες για κινητά – μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο.

Microsoft Edge

Πριν ξεκινήσει την έκδοση Chromium, το Microsoft Edge αντιμετώπισε προβλήματα. Τώρα, όμως, το πρόγραμμα περιήγησης είναι συμβατό με σχεδόν όλες τις επεκτάσεις του Chrome, το οποίο βελτιώνει σε μεγάλο βαθμό τη δυνητική λίστα λειτουργιών που είναι διαθέσιμη, προσαρμόζοντας το ίδιο με το ίδιο το Chrome και άλλα παρόμοια προγράμματα περιήγησης, όπως το Brave.

Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε πλέον να προσθέσετε ένα πλήθος λειτουργιών στο Microsoft Edge, όπως διαχειριστές κωδικών πρόσβασης, προγράμματα αποκλεισμού διαφημίσεων και διάφορες επεκτάσεις ασφαλείας.

Επειδή και τα δύο προγράμματα περιήγησης βασίζονται στον ίδιο κινητήρα, δεν υπάρχουν πολλά που τα ξεχωρίζουν στην επιφάνεια εργασίας. Μία αξιοσημείωτη εξαίρεση υπέρ του Edge είναι η δυνατότητα «ανάγνωση δυνατά», η οποία λαμβάνει επισημασμένο κείμενο και το διαβάζει δυνατά. Αυτό λειτουργεί αρκετά καλά με οτιδήποτε γράφεται στα Αγγλικά, αλλά πολύ τρομερά για τις περισσότερες άλλες γλώσσες, στο βαθμό που μπορούμε να πούμε.

Edge-Read-Aloud

Στο κινητό, υπάρχει πολύ μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των δύο ανταγωνιστών μας. Το Edge διαθέτει μερικές πολύ όμορφες λειτουργίες που θα θέλαμε πραγματικά να δούμε άλλα προγράμματα περιήγησης για κινητά – όπως η εφαρμογή Firefox ή, πράγματι, το Google Chrome – να λάβουν υπόψη τους.

Πρώτα είναι η λειτουργία “floating video”, η οποία σας επιτρέπει να συρρικνώσετε το βίντεο που παίζετε και να το τοποθετήσετε κάπου στην οθόνη ενώ μεταβαίνετε σε διαφορετικό ιστότοπο ή καρτέλα.

Edge-Floating-Video

Δεύτερον, και ίσως το πιο σημαντικό, είναι η ενημερωτική συνάρτηση «news guard», η οποία αναλύει τα νέα που επισκέπτεστε και σας ενημερώνει πόσο γενικά είναι αξιόπιστα. Αυτό εκδηλώνεται ως ένα μικρό εικονίδιο, που σας ενημερώνει εάν ο ιστότοπος που επισκέπτεστε είναι γνωστό ότι είναι πραγματικός ή όχι.

Edge-Newsguard

Τέλος, το Edge σας επιτρέπει να συγχρονίζετε διάφορα δεδομένα χρήστη μεταξύ συσκευών μέσω του λογαριασμού σας Microsoft. Προς το παρόν, αυτό περιλαμβάνει μόνο σελιδοδείκτες (ή “αγαπημένα”, όπως ονομάζονται στο Edge), ρυθμίσεις, περιεχόμενο φόρμας και κωδικούς πρόσβασης. Ωστόσο, η Microsoft ισχυρίζεται ότι εργάζεται για την επέκτασή της σε ανοιχτές καρτέλες, ιστορικό και επεκτάσεις.

Edge-Sync

Google Chrome

Δεν υπάρχουν πολλά που μπορεί να προσφέρει το Chrome όσον αφορά τις δυνατότητες που δεν έχουμε ήδη καλύψει στην ενότητα Microsoft Edge αυτού του γύρου, οπότε δεν υπάρχουν πολλά περισσότερα να πούμε. 

Μια εξαίρεση είναι ότι το Chrome είναι πολύ καλά ενσωματωμένο σε διάφορες εφαρμογές Google, όπως το Google Drive και τα Έγγραφα Google, καθώς και τη Μετάφραση Google. Αυτή η εφαρμογή μετάφρασης ξεπερνά σημαντικά την εναλλακτική λύση της Microsoft, Bing Translate, καθώς περιλαμβάνει υποστήριξη για σχεδόν διπλάσιο αριθμό γλωσσών.

Μετάφραση Chrome-Google

Ένα άλλο πλεονέκτημα για το Google Chrome over Edge είναι μια πιο ολοκληρωμένη διαδικασία συγχρονισμού. Εάν συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας Google, μπορείτε να συγχρονίσετε τους σελιδοδείκτες, το ιστορικό, τις επεκτάσεις, τις ανοιχτές καρτέλες και άλλα. Προς το παρόν, αυτό είναι πολύ περισσότερο από ό, τι μπορείτε να συγχρονίσετε με το Edge μέσω του λογαριασμού σας Microsoft.

Συγχρονισμός Chrome

Στρογγυλές σκέψεις

Παρόλο που τα δύο προγράμματα περιήγησης έχουν πλέον περισσότερες ομοιότητες από ότι έχουν διαφορές, λόγω του ότι βασίζονται στο ίδιο κοινό πλαίσιο, υπάρχουν κάποιες αξιοσημείωτες διαφορές που τις ξεχωρίζουν. 

Ενώ το Chrome μπορεί να κάνει τα περισσότερα από αυτά που κάνει το Edge, το πρώτο χάνει κάποιες εξαιρετικές λειτουργίες, ειδικά σε κινητά. Αυτό δίνει στη Microsoft μια εκπληκτική νίκη σε αυτόν τον γύρο, ακόμα κι αν δεν χωρίζει τόσο πολύ τα δύο.

Γύρος: Σημείο δυνατοτήτων για το Microsoft Edge

Λογότυπο Microsoft Edge
Λογότυπο Google Chrome

2

Ευκολία στη χρήση

Στη συνέχεια είναι η ευκολία στη χρήση. Αυτό το κριτήριο περιστρέφεται γύρω από το φιλικό προς το χρήστη κάθε πρόγραμμα περιήγησης, εστιάζοντας κυρίως σε πράγματα όπως η διαδικασία εγκατάστασης (για παράδειγμα, η εισαγωγή σελιδοδεικτών και ρυθμίσεων από άλλα προγράμματα περιήγησης), η διαχείριση καρτελών και άλλες μικρές δυνατότητες ευκολίας.

Microsoft Edge

Η εγκατάσταση του Microsoft Edge για πρώτη φορά είναι μια απλή διαδικασία. Όταν ξεκινάτε για πρώτη φορά το νέο Edge, οδηγείτε μέσω ενός οδηγού εγκατάστασης που σας επιτρέπει να εισάγετε σελιδοδείκτες και ρυθμίσεις από άλλα προγράμματα περιήγησης, καθώς και να σας βοηθά να ρυθμίσετε τη διαδικασία συγχρονισμού μεταξύ συσκευών.

Edge-Εισαγωγή

Δυστυχώς, μπορείτε να εισαγάγετε σελιδοδείκτες μόνο απευθείας από τον Internet Explorer, το Google Chrome και τον Firefox, οπότε εάν αλλάζετε από οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα περιήγησης ιστού, θα πρέπει να εισαγάγετε μη αυτόματα μέσω ενός αρχείου HTML.

Edge-Εισαγωγή

Η διαχείριση καρτελών είναι αρκετά βασική, καθώς δεν υπάρχει οριζόντια κύλιση. Αυτό σημαίνει ότι εάν ανοίξετε μεγάλο αριθμό καρτελών, μπορεί να είναι κάπως δύσκολο να καταλάβετε ποια είναι. Ωστόσο, μπορείτε να καρφιτσώσετε καρτέλες για να βεβαιωθείτε ότι παραμένουν ανοιχτές, καθώς και να τις αντιγράψετε και να τις απενεργοποιήσετε.

Καρτέλες άκρης

Στη σελίδα της νέας καρτέλας, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε πολλά διαφορετικά στυλ. Η κύρια αποστολή από αυτά είναι ότι μπορείτε να επιλέξετε να δείτε την «εικόνα της ημέρας» της Microsoft ως ταπετσαρία στο πρόγραμμα περιήγησης, καθώς και την προσαρμοσμένη ροή ειδήσεων που σας δείχνει τους κορυφαίους τίτλους της ημέρας με βάση το πού βρίσκεστε.

Edge-New-Tab

Google Chrome

Η διαδικασία ρύθμισης για το Chrome είναι σχεδόν ίδια με αυτήν του νέου Edge. Το πρόγραμμα περιήγησης σάς βοηθά να ρυθμίσετε τον λογαριασμό σας Google για συγχρονισμό, εισαγωγή ρυθμίσεων και σελιδοδείκτες από άλλα προγράμματα περιήγησης και να επιλέξετε την εμφάνιση και την αίσθηση της νέας σας καρτέλας.

Εισαγωγή Chrome

Αν προτιμάτε να εισαγάγετε τους σελιδοδείκτες σας με μη αυτόματο τρόπο, ίσως θελήσετε να ανατρέξετε στον οδηγό μας σχετικά με τον τρόπο εξαγωγής και εισαγωγής σελιδοδεικτών του Google Chrome.

Όσον αφορά τη διαχείριση καρτελών, για άλλη μια φορά δεν υπάρχουν πολλά να διαφοροποιήσουμε το Google Chrome από το νέο Edge. Οι καρτέλες ομοίως ελαχιστοποιούνται ατέλειωτα, χωρίς οριζόντια κύλιση. Έχετε επίσης τις ίδιες επιλογές στη διάθεσή σας, όπως καρτέλες καρφιτσώματος, αντιγραφής και σίγασης. 

Μια σημαντική διαφορά είναι ότι το Chrome σάς επιτρέπει να στέλνετε απευθείας μια καρτέλα σε μια διαφορετική συσκευή, η οποία μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη.

Καρτέλες Chrome

Στρογγυλές δύο σκέψεις

Αυτός ο γύρος είναι μακράν ο πλησιέστερος σε αυτήν τη σύγκριση, καθώς ουσιαστικά δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ των νέων προγραμμάτων περιήγησης Edge και Google Chrome όσον αφορά την ευκολία χρήσης. Ωστόσο, θα δώσουμε αυτόν τον γύρο στο Google Chrome λόγω της δυνατότητάς του να στέλνει καρτέλες σε διαφορετικές συσκευές. 

Αυτό φέρνει το σκορ στο 1-1, αφήνοντας τα προγράμματα περιήγησης Microsoft και Google συνδεδεμένα καθώς προχωράμε στον τρίτο γύρο της σύγκρισης Edge vs Chrome.

Γύρος: Σημείο ευκολίας χρήσης για το Google Chrome

Λογότυπο Microsoft Edge
Λογότυπο Google Chrome

3

Εκτέλεση

Μια άλλη σημαντική πτυχή ενός προγράμματος περιήγησης στο Διαδίκτυο είναι το πόσο καλά λειτουργεί, που σημαίνει πόσο γρήγορα φορτώνει ιστοσελίδες και διάφορες εφαρμογές ιστού, όπως εφαρμογές JavaScript, καθώς και πόσους πόρους συστήματος καταναλώνει. 

Αυτό το τελευταίο μέρος ήταν συνήθως παγίδα των προγραμμάτων περιήγησης που βασίζονται στο Chromium, καθώς παραδοσιακά πεινούν πολύ τη μνήμη RAM, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές επιβραδύνσεις, ειδικά σε παλαιότερους υπολογιστές. Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο δοκιμής της απόδοσης κάθε προγράμματος περιήγησης ιστού, ίσως θελήσετε να δείτε το άρθρο μας σχετικά με τα ταχύτερα προγράμματα περιήγησης ιστού, το οποίο περιγράφει λεπτομερώς τη διαδικασία δοκιμών μας.

Microsoft Edge

Η απόδοση είναι πιθανότατα όπου θα παρατηρήσετε τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ του παλιού και του νέου Edge. Όπου το παλιό Edge ήταν αργό και γεμάτο, η έκδοση με βάση το Chromium είναι γρήγορη, ταιριάζει εύκολα με το Chrome και ακόμη και καταφέρνει να είναι ελαφρώς ταχύτερη.

Το νέο Edge το διαχειρίζεται ενώ χρησιμοποιεί επίσης εκπληκτικά μικρή ποσότητα μνήμης RAM, καταναλώνοντας μόλις το 70 τοις εκατό αυτού του Google Chrome, το οποίο είναι ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα για ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού που βασίζεται στο περίφημα πεινασμένο πόρο Chromium.

Google Chrome

Το Google Chrome, όπως και το νέο Microsoft Edge, είναι ένα γρήγορο πρόγραμμα περιήγησης. Δυστυχώς, διατηρείται σε αυτήν την κατηγορία με απίστευτη ένταση πόρων, αυξάνοντας περισσότερη μνήμη RAM από σχεδόν οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα περιήγησης που έχουμε ελέγξει.

Στρογγυλές τρεις σκέψεις

Αν κοιτάζετε απλώς την ταχύτητα, το νέο Edge και το Google Chrome είναι σχεδόν τα ίδια, με το πρώτο να είναι λίγο πιο γρήγορα. Ωστόσο, το Microsoft Edge χρησιμοποιεί πολύ λιγότερη μνήμη RAM από το Chrome, κάτι που είναι εντυπωσιακό, δεδομένης της πεινασμένης φύσης φύσης του πλαισίου Chromium.

Έτσι, αυτός ο γύρος είναι μια άλλη νίκη για τη Microsoft Edge, φέρνοντας το σκορ στο 2-1 υπέρ της Microsoft καθώς συνεχίζουμε στους δύο τελευταίους γύρους μας.

Γύρος: Σημείο απόδοσης για το Microsoft Edge

Λογότυπο Microsoft Edge
Λογότυπο Google Chrome

4

Ασφάλεια

Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις απειλές που συνεπάγεται η περιήγηση στο Διαδίκτυο – από επιθέσεις man-in-the-middle έως εγκληματίες στον κυβερνοχώρο που εκμεταλλεύονται παραθυράκια στον κώδικα ενός προγράμματος περιήγησης – η ασφάλεια του διαδικτύου είναι εξαιρετικά σημαντική για την προστασία εσάς και των προσωπικών σας πληροφοριών από την επίθεση. Σημαντικοί παράγοντες εδώ κυμαίνονται από προειδοποιήσεις HTTPS, συχνότητα ενημέρωσης και βάσεις δεδομένων ασφαλούς περιήγησης.

Microsoft Edge

Η ασφάλεια του προγράμματος περιήγησης ιστού είναι ο τομέας στον οποίο το Microsoft Edge ήταν πάντα πολύ καλό, που σημαίνει ότι δεν υπήρχε τόσος χώρος για να βελτιωθεί το νέο πρόγραμμα περιήγησης Edge εδώ, όπως και σε άλλες κατηγορίες.

Προκειμένου να προστατευτεί από παραπλανητικούς ιστότοπους – για παράδειγμα, αυτούς που έχουν μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό ή εκείνους που χρησιμοποιούν γνωστά σχήματα ηλεκτρονικού ψαρέματος – το Edge χρησιμοποιεί το σύστημα SmartScreen της Microsoft. Αυτό το σύστημα, σύμφωνα με μελέτες, ξεπερνά την πιο συχνά χρησιμοποιούμενη βάση δεδομένων Ασφαλούς περιήγησης της Google.

Εάν τυχαίνει να βρεθείτε σε έναν ιστότοπο χρησιμοποιώντας HTTP αντί HTTPS, το σύστημα SmartScreen εμφανίζει μια σαφή προειδοποίηση, ενημερώνοντάς σας ότι η κυκλοφορία σας μπορεί να ακουστεί.

Edge-HTTPS-Προειδοποίηση

Η μεγαλύτερη αδυναμία του Edge όσον αφορά την ασφάλεια είναι σίγουρα η συχνότητα των ενημερώσεών του. Γενικά, το Edge λαμβάνει μια νέα ενημέρωση περίπου κάθε έξι εβδομάδες, η οποία αφήνει πολύ χρόνο σε άτομα με άσχημες προθέσεις να βρουν και να εκμεταλλευτούν κενά στον κώδικα.

Google Chrome

Όπως και το Microsoft Edge, το Google Chrome εμφανίζει μια προειδοποίηση με σαφή και δύσκολο να χάσετε κάθε φορά που έχετε πρόσβαση σε έναν ιστότοπο μέσω κανονικού HTTP και όχι HTTPS.

Chrome-HTTPS-Προειδοποίηση

Το μεγαλύτερο αποτέλεσμα της ασφάλειας του Google Chrome είναι ότι ενημερώνεται απίστευτα συχνά. Κατά μέσο όρο, το Chrome λαμβάνει μια ενημέρωση κάθε λίγες μέρες, η οποία είναι καλύτερη από σχεδόν οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα περιήγησης ιστού στην αγορά.

Όπως πολλά άλλα προγράμματα περιήγησης ιστού, το Chrome χρησιμοποιεί τη δική της βάση δεδομένων ασφαλούς περιήγησης της Google για να σας προστατεύει από κακόβουλους ιστότοπους. Αν και δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο το σύστημα SmartScreen της Microsoft, κάνει τη δουλειά αρκετά καλά.

Στρογγυλές Τέσσερις Σκέψεις

Παρόλο που το σύστημα SmartScreen του Microsoft Edge είναι πιο αποτελεσματικό από την Ασφαλή περιήγηση του Google Chrome, θα πρέπει να το δώσουμε αυτό στο τελευταίο λόγω των πιο συχνών ενημερώσεών του.

Αυτό φέρνει το σκορ στο 2-2 καθώς μπαίνουμε στον τελικό γύρο της σύγκρισης Edge vs Chrome, ο οποίος επικεντρώνεται στο απόρρητο και θα αποφασίσει ποιο πρόγραμμα περιήγησης θα φέρει τη νίκη.

Γύρος: Σημείο ασφαλείας για το Google Chrome

Λογότυπο Microsoft Edge
Λογότυπο Google Chrome

5

Μυστικότητα

Για τον τελικό γύρο, θα ρίξουμε μια ματιά στο απόρρητο κάθε προγράμματος περιήγησης. Αυτό σημαίνει πόσα δεδομένα συλλέγει το λογισμικό σε εσάς και την κυκλοφορία σας, καθώς και τι κάνει η εταιρεία – είτε πρόκειται για Google είτε για Microsoft – με αυτές τις πληροφορίες. 

Για να χαλάσετε τα πράγματα λίγο, ούτε το Chrome ούτε το Edge είναι εξαιρετικό σε αυτήν την κατηγορία, οπότε φροντίστε να δείτε τον ανώνυμο οδηγό περιήγησης για να μάθετε ποια βήματα μπορείτε να κάνετε μόνοι σας.

Microsoft Edge

Παρόλο που το Edge σίγουρα δεν είναι η καλύτερη επιλογή για ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού εάν ανησυχείτε για το απόρρητο, περιλαμβάνει μερικούς εύχρηστους τρόπους για να περιορίσετε τις πληροφορίες που συλλέγονται σε εσάς κατά την περιήγηση στον ιστό.

Υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι παρακολούθησης της προστασίας, δηλαδή «βασικός», «ισορροπημένος» και «αυστηρός». Το πρόγραμμα περιήγησης σάς επιτρέπει επίσης να ρυθμίσετε εξατομικευμένες εξαιρέσεις για ιστότοπους που παρακάμπτουν τους κανόνες κάθε λειτουργίας. Παρέχει επίσης μια λίστα αποκλεισμένων ανιχνευτών για να σας δώσει κάποια εικόνα για το πώς προστατεύεστε.

Τρόποι παρακολούθησης άκρων

Δυστυχώς, η πολιτική απορρήτου της Microsoft είναι ένα τεράστιο χάος. Δεδομένου του μεγάλου αριθμού προϊόντων που προσφέρει η εταιρεία, είναι εξαιρετικά δύσκολο να πει τι ισχύει για το Edge συγκεκριμένα και τι ισχύει για άλλο λογισμικό της Microsoft, όπως τα Windows 10. Δεν υπάρχει επίσης αναφορά για το εάν η Microsoft πωλεί τα δεδομένα σας σε διαφημιστές ή όχι, γεγονός που αφήνει πόρτα ανοιχτή για αυτό το είδος πρακτικής.

Εάν το απόρρητο είναι πιο σημαντικό για εσάς από την ασφάλεια και την ευκολία χρήσης, μπορείτε να απενεργοποιήσετε διάφορες λειτουργίες – όπως SmartScreen, πρόβλεψη πλοήγησης και εξατομίκευση – για να σας δώσει τουλάχιστον λίγο επιπλέον ανωνυμία.

Edge-Disable-Χαρακτηριστικά

Google Chrome

Η Google έχει αναπτύξει ολόκληρη την επιχείρησή της για τη συλλογή προσωπικών πληροφοριών από τους χρήστες της, οπότε δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το Chrome είναι ίσως το χειρότερο πρόγραμμα περιήγησης στην αγορά για όσους ενδιαφέρονται για το απόρρητο.

Παρόλο που η Google δεν πουλά απευθείας τα δεδομένα που συλλέγει σε εσάς μέσω του Chrome, δεν χρειάζεται. Αντ ‘αυτού, χρησιμοποιεί τις πληροφορίες για να προσαρμόσει τις διαφημίσεις που βλέπετε, ακόμη και τα αποτελέσματα που λαμβάνετε στις υπηρεσίες της, όπως η Αναζήτηση Google και το YouTube.

Θεωρητικά, θα μπορούσατε να απενεργοποιήσετε ορισμένες από τις συλλογές δεδομένων της Google στο Chrome απενεργοποιώντας διάφορες λειτουργίες, όπως Ασφαλή περιήγηση, αυτόματη συμπλήρωση αναζήτησης και προτάσεις πλοήγησης. Ωστόσο, δεδομένης της μακράς και ακατάστατης ιστορίας της Google με σκάνδαλα απορρήτου, δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό πραγματικά τους εμποδίζει να συλλέγουν τα εν λόγω δεδομένα.

Chrome-Disable-Features

Η Google προσφέρει έναν τρόπο διαγραφής των πληροφοριών που έχει συγκεντρώσει σε εσάς, τον οποίο μπορείτε να κάνετε ακολουθώντας τον οδηγό μας σχετικά με τον τρόπο διαγραφής του ιστορικού σας Google, αλλά και πάλι, αν αυτό πραγματικά λειτουργεί ή όχι είναι δύσκολο να γνωρίζετε.

Όσον αφορά τα στοιχεία ελέγχου απορρήτου του Chrome, μπορείτε να περιορίσετε τα προγράμματα παρακολούθησης και τα cookie είτε από ιστότοπο σε τοποθεσία είτε αποκλείοντας τα εντελώς.

Chrome-Απόρρητο-στοιχεία ελέγχου

Στρογγυλές Πέντε Σκέψεις

Δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Google – ίσως ο πιο διαβόητος παραβιαστής απορρήτου στο Διαδίκτυο – κάνει τρομερά σε αυτήν την κατηγορία. Παρόλο που η Microsoft σίγουρα δεν είναι άγγελος από την άποψη αυτή, το Google Chrome θέτει ένα χαμηλό μπαρ για να νικήσει, δίνοντας στη Microsoft Edge μια άλλη νίκη και αφήνοντας το τελικό σκορ 3-2 υπέρ του Edge.

Γύρος: Σημείο απορρήτου για το Microsoft Edge

Λογότυπο Microsoft Edge
Λογότυπο Google Chrome

6

Τελικές σκέψεις

Με αυτό, ολοκληρώνουμε τη σύγκριση του προγράμματος περιήγησης Google Chrome έναντι Microsoft Edge. Αν και αυτή ήταν μια πολύ στενή μάχη, επειδή υπάρχει μικρή διαφορά μεταξύ των δύο στις τέσσερις πρώτες κατηγορίες μας, η Edge σημειώνει μια στενή νίκη λόγω του ελαφρώς πιο ισχυρού σετ χαρακτηριστικών και του πολύ καλύτερου απορρήτου.

Το πρόγραμμα περιήγησης της Microsoft έχει προχωρήσει πολύ από τις ημέρες του Internet Explorer. Η μετάβαση σε μια έκδοση με βάση το Chromium έχει κάνει σαφώς το Edge έναν κόσμο καλών και είμαστε ενθουσιασμένοι που βλέπουμε πώς συνεχίζει να εξελίσσεται καθώς γίνεται πιο καθιερωμένο.

Είναι το Chrome καλύτερο από το Edge στα Windows 10?

Αν και δώσαμε στο Microsoft Edge τη νίκη επί του Chrome σε αυτήν τη σύγκριση, όλα εξαρτώνται από αυτό που εκτιμάτε περισσότερο σε ένα πρόγραμμα περιήγησης. Εάν οι δυνατότητες προσβασιμότητας, η επαλήθευση των πηγών ειδήσεων και το απόρρητο είναι σημαντικές πτυχές για εσάς, τότε θα συνιστούσαμε το Microsoft Edge μέσω του Google Chrome οποιαδήποτε μέρα της εβδομάδας, ειδικά όσον αφορά το απόρρητο.

Από την άλλη πλευρά, εάν ανησυχείτε περισσότερο για την ασφάλεια από ό, τι για το απόρρητο, το Chrome είναι πιθανώς η καλύτερη επιλογή λόγω του πολύ πιο συχνού προγράμματος ενημερώσεων.

Ποια είναι η γνώμη σας για τη σύγκριση του προγράμματος περιήγησης Google Chrome έναντι Microsoft Edge; Συμφωνείτε ότι δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο, τώρα που το Edge βασίζεται στο πλαίσιο Chromium της Google; Πιστεύετε ότι η Edge κερδίζει κυρίως λόγω του καλύτερου απορρήτου ή προτιμάτε το πιο δημοφιλές πρόγραμμα περιήγησης Chrome; Ενημερώστε μας στα σχόλια παρακάτω. Ευχαριστούμε που το διαβάσατε.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map