Hola VPN: Γιατί θα πρέπει να το αποφύγετε το 2020

Όποιος έχει στριφογυρίσει γύρω από την εικονική ιδιωτική αγορά δικτύου γνωρίζει ότι υπάρχουν πολλές απάτες. Αν και το καλύτερο VPN για iPhone και οι καλύτεροι οδηγοί VPN για Android κάνουν προτάσεις σχετικά με τις υπηρεσίες που πρέπει να χρησιμοποιείτε στην κινητή συσκευή σας, το Google Play και το App Store εξακολουθούν να είναι γεμάτα με προβληματικές εφαρμογές.


Ένας από τους χειρότερους παραβάτες είναι το Hola VPN, μια ισραηλινή εταιρεία που προσεγγίζει το δωρεάν μοντέλο VPN από διαφορετική οπτική γωνία. Με περισσότερους από 184 εκατομμύρια χρήστες – τουλάχιστον, σύμφωνα με τον ιστότοπό του – το Hola VPN είναι ένα από τα πιο δημοφιλή VPN γύρω, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία πίσω από αυτό αποτελεί παράδειγμα χειραγώγησης των καταναλωτών.

Με τις εγγραφές από το CNN Money and Business Insider, το Hola VPN φαίνεται να είναι μια νόμιμη υπηρεσία, αλλά η χειραγώγηση του τύπου και οι καταναλωτές δεν μπορούν να το σκάψουν από έναν καταδικαστικό όρο υπηρεσίας, που λέει ότι το Hola VPN πωλεί πρόσβαση στο δικό σας συσκευή για επιχειρήσεις και, ενδεχομένως, εγκληματίες σε όλο τον κόσμο.

Τι είναι το Hola VPN?

Εάν κάνετε περιήγηση για δωρεάν υπηρεσίες VPN, το Hola VPN δεν ξεχωρίζει. Όπως πολλές επιλογές στο διαδίκτυο, είναι ένα δωρεάν VPN που υπόσχεται να καταργήσει τον αποκλεισμό των περισσότερων ιστότοπων από οποιαδήποτε χώρα, αλλά έκανε τον χειρότερο δωρεάν οδηγό VPN για έναν λόγο.

Σε αντίθεση με, ας πούμε, το Windscribe, το οποίο περιορίζει τον αριθμό των χρηστών που δεν χρησιμοποιούν δεδομένα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι χρήστες, δεν υπάρχουν περιορισμοί στο δωρεάν πρόγραμμα της Hola VPN (διαβάστε την κριτική Windscribe). Αντ ‘αυτού, ισχυρίζεται ότι μπορεί να χειριστεί το VPN δωρεάν δημιουργώντας ένα δίκτυο peer-to-peer, το οποίο θα το έκανε έτσι ώστε η εταιρεία να μην χρειάζεται να διατηρεί διακομιστές σε όλο τον κόσμο.

Αυτό είναι ένα ενδιαφέρον επιχειρηματικό μοντέλο, αλλά όποιος ξέρει τι μπορεί να πάει στραβά στις συνδέσεις P2P μπορεί ήδη να δει το αίμα στο νερό.

Ας σας βοηθήσουμε να φτάσετε στην ταχύτητα. Το VPN είναι ένα δίκτυο διακομιστών που βρίσκονται συνήθως σε όλο τον κόσμο. Συνδέεστε σε αυτούς τους διακομιστές πριν συνδεθείτε στο Διαδίκτυο, καλύπτοντας αποτελεσματικά την προέλευση και την κυκλοφορία σας. Το Hola VPN κάνει το ίδιο πράγμα, αλλά αντί να διατηρεί ένα δίκτυο διακομιστών, σε μετατρέπει σε δίκτυο.

Ας πούμε, για παράδειγμα, ότι βρίσκεστε στο Ηνωμένο Βασίλειο και ένας κάτοικος των ΗΠΑ θέλει να μεταδώσει ροή στο BBC iPlayer (διαβάστε τον καλύτερο οδηγό VPN για το BBC iPlayer). Αντί να διαθέτει αποκλειστικό διακομιστή στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Hola VPN θα χρησιμοποιεί τους υπολογιστικούς πόρους της συσκευής από κάτοικο του Ηνωμένου Βασιλείου. Εν ολίγοις, ο χρήστης των Η.Π.Α. θα πραγματοποιήσει σήραγγα μέσω της συσκευής χρήστη του ΗΒ.

Δεν είναι κρυφές πληροφορίες. Στην πραγματικότητα, η Hola επαινέθηκε για το μοντέλο όταν κυκλοφόρησε το 2014. Η ιδέα ήταν ότι οι αδρανείς συσκευές, όπως το smartphone σας, θα δημιουργούσαν ένα δίκτυο παράδοσης περιεχομένου που θα βελτιώνει την κυκλοφορία και θα επιταχύνει το Διαδίκτυο για άτομα σε όλο τον κόσμο. Δυστυχώς, αυτό δεν συνέβη.

Ο ιστότοπος Adios, Hola, ο οποίος κυκλοφόρησε από εννέα εμπειρογνώμονες ασφαλείας, βρήκε πολλές ευπάθειες στο σύστημα και δεν ήταν απλώς παραβίαση. Με τη δρομολόγηση δεδομένων μέσω της συσκευής σας, το Hola VPN επέτρεψε σε οποιονδήποτε tunneling στο δίκτυο να σας παρακολουθεί μέσω του Διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένου του καταλόγου εγκατάστασης, του μοναδικού κλειδιού συνεδρίας και άλλων προσωπικών δεδομένων.

Το χειρότερο είναι ότι η εφαρμογή επέτρεψε σε οποιονδήποτε να εκτελέσει προγράμματα στον υπολογιστή σας, πράγμα που σημαίνει ότι ένας εισβολέας θα μπορούσε να ξεφορτώσει κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή σας χωρίς να το γνωρίζετε. Λόγω των βαθιών αδειών που χρειάζεται η Hola, οι χρήστες είχαν πράγματα όπως rootkits, τα οποία είναι κακόβουλο κακόβουλο λογισμικό, το οποίο ακόμη και το καλύτερο λογισμικό προστασίας από ιούς δυσκολεύεται να εγκατασταθεί στις συσκευές τους.

Αυτός είναι ο Χόλα μεμονωμένα. Δυστυχώς, η τρύπα του κουνελιού δεν σταματά εκεί. Αν και η πρόσβαση στις συσκευές των χρηστών είναι αρκετά κακή, χρειάζεται πολλή τεχνογνωσία. Τόσο πολύ ώστε να είναι πιο δύσκολο από το να σπάσεις τη συσκευή κάποιου άλλου τρόπου. Αυτό που είναι τρομακτικό για αυτήν την ιστορία είναι ότι το Hola VPN δεν λειτουργεί με ένα μοναδικό επιχειρηματικό μοντέλο. Δημιουργία εσόδων από τη διεύθυνση IP σας.

Χόλα και Λουμινάτι

Πριν πάτε πολύ βαθιά, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τη σύνδεση μεταξύ του Hola VPN και του Luminati. Ο Ofer Vilenski είναι ο ιδρυτής των Hola VPN, HolaCDN και Luminati. Σήμερα είναι πρόεδρος της Luminati και εκτελεστικός πρόεδρος της Hola. Αν και κανείς δεν φαίνεται να κρύβει ότι οι δύο εταιρείες είναι συνδεδεμένες – δεν είναι το BestVPN και το Buffered – αυτό είναι απόδειξη ότι είναι.

Ωστόσο, η Luminati δεν είναι VPN. Αντ ‘αυτού, πουλά δίκτυα σκλάβων υπολογιστών. Η ιδέα είναι ότι τα smartphone, τα tablet και οι υπολογιστές είναι αδρανείς σε κάποιο μέρος της ημέρας, οπότε η Luminati εκμεταλλεύεται τους υπολογιστικούς πόρους αυτών των μηχανών κατά τη διάρκεια του χρόνου αδράνειας για να δώσει επιπλέον πόρους στις επιχειρήσεις.

Οι περιπτώσεις χρήσης για μια τέτοια υπηρεσία είναι πολλές, σύμφωνα με τη Luminati στη σελίδα «σχετικά». Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε τον ιστότοπό σας σε πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο ή να εκτελέσετε σενάρια για να συλλέξετε πληροφορίες χωρίς μαζικά υπολογιστικά έξοδα. Αν και αυτές είναι νόμιμες ανάγκες, ο τρόπος που τα γεμίζει η Luminati δεν είναι.

Σήμερα, η Luminati έχει 35 εκατομμύρια διευθύνσεις IP κατοικιών και 2 εκατομμύρια διευθύνσεις IP για κινητά. Κατάφερε να αποκτήσει το ένα δέκατο του πληθυσμού των Η.Π.Α. σκλαβεύοντας τις συσκευές χρησιμοποιώντας το Hola VPN και πουλώντας τις διευθύνσεις IP μέσω της Luminati. Αν και ήταν γνωστό γεγονός το 2015, η Luminati ισχυρίζεται ότι άρχισε να λειτουργεί ανεξάρτητα από τη Hola το 2016.

Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια. Η σύμβαση άδειας χρήσης τελικού χρήστη της Hola, η οποία επισημάνθηκε ως τελευταία ενημέρωση το 2018, αναφέρει σαφώς ότι «σε αντάλλαγμα για δωρεάν χρήση του διακομιστή μεσολάβησης Hola Free VPN, της τοποθεσίας GPS Hola Fake και του επιταχυντή βίντεο Hola, ενδέχεται να είστε ομότιμοι στο δίκτυο Luminati. “

Οι κίνδυνοι να είσαι ομότιμος

Αν και έχουμε ήδη μιλήσει για τους κινδύνους του Hola VPN να είναι ένα κλειστό δίκτυο peer-to-peer, η ιδέα ότι άλλοι μπορούν να αγοράσουν πρόσβαση στη συσκευή σας είναι ακόμη πιο τρομακτική. Ουσιαστικά, η Luminati πωλεί νόμιμα botnets, ένα προϊόν που κανονικά θα ήταν διαθέσιμο μόνο στον σκοτεινό ιστό για τους σκοπούς του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο.

Το Botnet είναι σύντομο για το “δίκτυο ρομπότ”. Η ιδέα είναι απλή στην κατανόηση. Είναι ένα δίκτυο μηχανημάτων με εγκατεστημένα bots. Τα bots επιτρέπουν σε όποιον είναι στο τιμόνι να κάνει σχεδόν ό, τι θέλει στη συσκευή σας. Εγκαθιστώντας το Hola VPN, συμφωνείτε να εγκαταστήσετε ένα bot στο μηχάνημά σας.

Η Hola δεν κρύβει το γεγονός ότι θα χρησιμοποιήσει επιπλέον πόρους στο μηχάνημά σας, αλλά δεν είναι σαφές για ποιους πόρους θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. Τα botnets είναι ένα καυτό εμπόρευμα, δημιουργώντας τόνους εσόδων για όσους τα τρέχουν μέσω διαφημιστικής απάτης, εξόρυξης κρυπτονομισμάτων και κατανεμημένων επιθέσεων άρνησης υπηρεσίας.

Ένα από τα πιο διαβόητα botnets ήταν γνωστό ως ZeroAccess, το οποίο συγκέντρωσε 1,9 εκατομμύρια διευθύνσεις IP σε ένα δίκτυο P2P. Η Symantec, η οποία δημιούργησε το Norton Security (διαβάστε την κριτική Norton Security), μελέτησε το botnet το 2013 για να δει πόση επίδραση είχε.

Διαπίστωσε ότι το botnet είχε δύο σκοπούς: εξόρυξη bitcoin και διάπραξη κλικ. Η εξόρυξη bitcoin δημιούργησε περίπου 2.000 $ ημερησίως, προσθέτοντας περίπου 800.000 $ το χρόνο, ενώ η απάτη με κλικ έφερε δεκάδες εκατομμύρια.

Το ZeroAccess χρησιμοποίησε τους υποτελείς υπολογιστές για να πλαστογραφήσει τα κλικ σε διαφημίσεις, κάνοντάς το να φαίνεται σαν οι διαφημίσεις να ήταν πιο δημοφιλείς από ό, τι ήταν. Ακριβώς από αυτό, το botnet δημιούργησε 488 TB κίνησης ανά ημέρα, κάτι που έβλαψε αυτούς που ήταν τυλιγμένοι σε αυτό. Κάθε χρήστης που ήταν μέρος του botnet ξόδεψε περίπου 110 δολάρια περισσότερο σε ηλεκτρική ενέργεια ετησίως, προσθέτοντας έως και 204 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Για να το θέσουμε σε προοπτική, η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται ZeroAccess θα μπορούσε να τροφοδοτήσει πάνω από 100.000 σπίτια.

Αυτό είναι ένα δίκτυο 1,9 εκατομμυρίων διευθύνσεων IP. Η Luminati κάθεται με 37 εκατομμύρια. Ενώ διανέμονται σε πολλούς χρήστες, οι περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις εξακολουθούν να υπάρχουν. Όντας ομότιμοι στο δίκτυο Luminati, αυξάνετε δυνητικά τον λογαριασμό σας για την ηλεκτρική ενέργεια, βάζετε χρήματα στα χέρια εγκληματιών και κλέβετε πολύ απαραίτητο ηλεκτρικό ρεύμα.

Δεν λέμε ότι όλοι που χρησιμοποιούν το Luminati είναι εγκληματίας. Υπάρχουν νόμιμες περιπτώσεις χρήσης για αυτό. Ωστόσο, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εγκλήματα στον κυβερνοχώρο. Οι ευπάθειες στο σύστημα του Hola VPN επιτρέπουν στους χρήστες της Luminati να παραδίδουν κακόβουλο λογισμικό στις συσκευές των χρηστών και να εκμεταλλεύονται τη δύναμη ενός δικτύου να διαπράττει οποιοδήποτε από τα εγκλήματα που μπορούν να διαπραχθούν με ένα botnet.

Σώστε τον πονοκέφαλο

Αν και κατανοούμε ότι η εξοικονόμηση χρημάτων είναι σημαντική, το απόρρητό σας είναι κάτι που πρέπει να εκτιμήσετε. Δεν αξίζει τον πιθανό κίνδυνο να χρησιμοποιήσετε ένα δωρεάν VPN, όπως το Hola VPN, για να καταργήσετε τον αποκλεισμό νέων ταινιών στο Netflix ή να προστατέψετε το torrent σας. Στο τέλος, πληρώνετε πάντα και η χαμηλή μηνιαία τιμή που χρεώνουν τα νόμιμα VPN καταλήγει να είναι φθηνότερη μακροπρόθεσμα.

Σας συγχωρούμε που κοιτάξατε τα καλύτερα VPN, ExpressVPN, αν έχετε προϋπολογισμό. Αν και πιστεύουμε ότι αξίζει την τιμή – μπορείτε να δείτε γιατί στην κριτική μας ExpressVPN – είναι αναμφίβολα μία από τις πιο ακριβές επιλογές.

Υπάρχουν, ωστόσο, επιλογές προϋπολογισμού, κυρίως CyberGhost και ιδιωτική πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Η μηνιαία τιμή της CyberGhost δεν είναι εντυπωσιακή – είναι η ίδια με την ExpressVPN – αλλά τα πολυετή συμβόλαιά της είναι ασύγκριτα. Για την ίδια τιμή με την υπηρεσία ενός έτους από το ExpressVPN, μπορείτε να αποκτήσετε τρία χρόνια με το CyberGhost (διαβάστε την κριτική μας στο CyberGhost).

Το CyberGhost είναι ο φθηνότερος πάροχος που εξακολουθούμε να θεωρούμε κορυφαίο, αλλά το PIA δεν είναι πολύ πιο κάτω. Το PIA είναι επίσης πολύ φθηνότερο. Στο ήμισυ του μηνιαίου επιτοκίου του CyberGhost, με σημαντικές εκπτώσεις σε πολυετή προγράμματα, το PIA είναι η καλύτερη αξία στην αγορά (διαβάστε την αναθεώρηση PIA μας).

Με λίγα μόνο δολάρια το μήνα, μπορείτε να έχετε ένα νόμιμο VPN που σας προστατεύει. Οι δωρεάν επιλογές είναι ελκυστικές, αλλά η βαριά κατάχρηση της συγκατάθεσής σας μπορεί να οδηγήσει σε ένα σενάριο εφιάλτη. Το Hola VPN είναι αυτός ο εφιάλτης. Ακόμα και όταν ένας πάροχος δεν είναι τόσο εκφυλισμένος όσο το Hola, τα δωρεάν VPN συνήθως σημαίνει ότι τα δεδομένα σας συλλέγονται και πωλούνται για κέρδος.

Τελικές σκέψεις

Δυστυχώς, το Hola VPN δεν είναι το μοναδικό του είδους του. Παρόλο που μπορεί να είναι το μόνο που έχει τόσο χαμηλά επίπεδα, υπάρχουν πολλές απάτες VPN στο διαδίκτυο. Ποτέ δεν είναι καλή ιδέα να φθηνά, και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα VPN. Αν θέλετε να κάνετε ροή, να torrent ή να προστατευθείτε μόνοι σας στο διαδίκτυο, φροντίστε να πάτε με μια νόμιμη υπηρεσία.

Δεν είναι δύσκολο να βρεθούν. Οι κριτικές VPN δείχνουν ποιοι πάροχοι πιστεύουμε ότι ξεπερνούν τους υπόλοιπους και έχουμε δοκιμάσει περίπου 50 εκτενώς. Από τη μέτρηση της ταχύτητας έως τη διερεύνηση των λεπτομερειών σχετικά με το απόρρητο, έχουμε κάνει τη βρώμικη δουλειά, ώστε να μπορείτε να βρείτε ένα VPN που να λειτουργεί για εσάς.

Ποιο VPN χρησιμοποιείτε; Ενημερώστε μας για τις σκέψεις σας σχετικά με τα παρακάτω σχόλια και, όπως πάντα, σας ευχαριστούμε για την ανάγνωση.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map