Ρυθμίσεις απορρήτου Facebook: Πώς να κάνετε το Facebook ιδιωτικό το 2020

Το Facebook έχει προβλήματα προστασίας των πληροφοριών σας. Σε ένα έτος γεμάτο με αναφορές σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η πλατφόρμα κοινωνικών μέσων πολιτικής – ή αποτυγχάνει – στα δεδομένα των χρηστών, όχι μόνο λειτουργεί με αδιάκριτο προσκήνιο, αλλά αναγκάζει επίσης ορισμένους χρήστες να λάβουν υπόψη την ασφάλειά τους. Για να βοηθήσουμε αυτά τα άτομα, έχουμε δημιουργήσει αυτόν τον οδηγό για τις ρυθμίσεις απορρήτου του Facebook.


Όταν οι χρήστες του Facebook απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την προσωπικότητά τους σε μια φαινομενικά ακίνδυνη έρευνα το 2014, ποτέ δεν φαντάστηκαν ότι μια πολιτική εταιρεία που συμμετείχε στις προεδρικές εκλογές του 2016 ήταν πίσω από αυτήν. Παρόλο που μόνο 270.000 συμμετέχοντες στην έρευνα συμφώνησαν να εξορύσσονται τα δεδομένα τους για «ακαδημαϊκούς σκοπούς», η Cambridge Analytica συγκέντρωσε και αποθηκεύτηκε δεδομένα από 50 εκατομμύρια χρήστες.

Παρόλο που η ανακάλυψη ότι το Facebook – το οποίο βγάζει χρήματα από τα προσωπικά μας στοιχεία – δεν είναι τόσο καθαρό όσο θα θέλαμε να είναι ενοχλητικό, δεν είναι καινούργιο. Η μηνιαία στήλη “Κατάσταση του σύννεφου”, όπου δίνουμε τα δύο σεντ μας στις ειδήσεις του κλάδου, έχει καλύψει τα shenanigans του Facebook για λίγο.

Για να διασφαλίσουμε ότι τα δεδομένα σας παραμένουν δικά σας, θα εξετάσουμε πώς μπορείτε να κάνετε την ασφάλεια του προφίλ σας αεροστεγή υπό το φως των τελευταίων ενημερώσεων του Facebook. Προς το τέλος, θα προτείνουμε επίσης άλλες υπηρεσίες για άτομα που θέλουν το μέγιστο επίπεδο απορρήτου.

Βασικά μέτρα ασφαλείας

Αρχικά, θα καλύψουμε πώς μπορείτε να βελτιώσετε το απόρρητό σας ενώ χρησιμοποιείτε το Facebook μέσω των ρυθμίσεων λογαριασμού. Ως δευτερεύουσα σημείωση, θα χρησιμοποιούμε το Facebook χρησιμοποιώντας έναν επιτραπέζιο υπολογιστή για αυτό το άρθρο.

Στην αρχική σελίδα σας στο Facebook, κάντε κλικ στο μικρό βέλος στην επάνω δεξιά γωνία και κάντε κλικ στην επιλογή “ρυθμίσεις” κοντά στο κάτω μέρος του αναπτυσσόμενου μενού.

Image-1-Navigation-to-Settings

Κοιτάξτε τις καρτέλες στην αριστερή πλευρά της σελίδας και κάντε κλικ στην επιλογή “ασφάλεια και σύνδεση”.  

Image-2-Security-and-Login-tab

Η σύνδεση στο Facebook είναι ένα υποχρεωτικό βήμα που μοιάζει με τυπικότητα χάρη σε βολικές λειτουργίες όπως η αυτόματη συμπλήρωση κωδικού πρόσβασης και η δυνατότητα παραμονής σύνδεσης. Ωστόσο, η χρήση ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων μπορεί να ακούγεται σαν επιβάρυνση, αλλά είναι ζωτικής σημασίας για τους χρήστες που θέλουν να προστατεύσουν τον λογαριασμό τους.

Παρέχουμε μια επισκόπηση του πώς λειτουργεί ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων και ωφελεί τους χρήστες αλλού. Η χρήση του Facebook με αυτό το πρόσθετο επίπεδο προστασίας μπορεί να περιορίσει την πιθανότητα πρόσβασης των εισβολέων στον λογαριασμό σας, ακόμη και αν γνωρίζουν τον κωδικό πρόσβασής σας. Για να το ενεργοποιήσετε, κάντε κλικ στο κουμπί “επεξεργασία” στην ενότητα “χρήση ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων”.

Image-3-Enable-2FA

Ρίξτε μια ματιά στις καλύτερες εφαρμογές 2FA μας εάν δεν είστε σίγουροι ποιες θα ήταν καλύτερες κατά τη χρήση.

Μια άλλη επιλογή ασφάλειας χρησιμοποιεί το πράγμα που περιστρέφεται το Facebook: τους φίλους σας. Ονομάζεται “αξιόπιστες επαφές”, στέλνει τρεις έως πέντε φίλους της επιλογής σας έναν κωδικό αποκατάστασης για να σας βοηθήσει να συνδεθείτε ξανά, εάν το Facebook σας κλειδώσει. Δεν βοηθά μόνο όταν έχετε ξεχάσει τον κωδικό πρόσβασής σας και έχετε αποτύχει σε πολλές προσπάθειες σύνδεσης, αλλά μπορεί επίσης να περιορίσει την απειλή κάποιου να έχει πρόσβαση στον λογαριασμό σας.

Image-4-Trusted-Friends-Option

Μέρος της ασφάλειας των προσωπικών σας στοιχείων στο Facebook απαιτεί μια δεύτερη ματιά στα διαπιστευτήρια σύνδεσής σας. Αξίζει να ρωτήσετε αν η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας είναι η ίδια που χρησιμοποιείτε για πρόσβαση σε ευαίσθητα οικονομικά δεδομένα, όπως οι διαδικτυακές τραπεζικές συναλλαγές. Εάν ναι, σκεφτείτε να μεταβείτε σε ένα email που μπορείτε να αφιερώσετε αποκλειστικά στη χρήση του Facebook ή του τραπεζικού λογαριασμού.

Ένας άλλος τομέας που μπορεί να έχει περιθώρια βελτίωσης είναι ο κωδικός πρόσβασής σας. Ακόμα και αν πληροί τα κριτήρια που ζητά το Facebook, ένας κωδικός πρόσβασης δεν πρέπει ποτέ να είναι πανομοιότυπος με τους άλλους που χρησιμοποιείτε. Κάντε τον κωδικό πρόσβασής σας στο Facebook μοναδικό σε περίπτωση που άλλος λογαριασμός παραβιαστεί.

Προσαρμογή των ρυθμίσεων απορρήτου σας

Τώρα που σας δείξαμε μερικούς τρόπους για να βελτιώσετε την ασφάλεια του λογαριασμού σας στο Facebook, θα προσαρμόσουμε το πόσο ορατό είναι το προφίλ σας σε μη φίλους.

Υπάρχουν περισσότερες καρτέλες για να εξερευνήσετε στην αριστερή πλευρά της οθόνης παρακάτω “ασφάλεια και σύνδεση”. Το επόμενο που θα επισκεφθούμε είναι το «απόρρητο».

Εικόνα-5-Απόρρητο-καρτέλα

Στην κορυφή της ενότητας “η δραστηριότητά σας” είναι “ποιος μπορεί να δει τις μελλοντικές αναρτήσεις σας;” Αυτό είναι βολικό αν θέλετε να περιορίσετε τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να δουν τις αναρτήσεις σας. Μη διστάσετε να περιορίσετε το κοινό σας επιλέγοντας μια κατηγορία, όπως τοποθεσία ή ομάδες.

Image-6-Who-can-see-your-future δημοσιεύσεις

Παρακάτω είναι “περιορίστε το κοινό για παλιές αναρτήσεις στο χρονολόγιό σας”, το οποίο προτείνουμε σε άτομα που θέλουν να κάνουν τον λογαριασμό τους όσο το δυνατόν πιο ιδιωτικό. Θα περιορίσει τις προηγούμενες αναρτήσεις που μοιραστήκατε δημόσια, ώστε να είναι ορατές μόνο από φίλους. Αυτό περιλαμβάνει προηγούμενες αναρτήσεις που θα έχετε μοιραστεί και με φίλους φίλων.

Image-7-Limit-Audience-of-old-posts

Εκτός από τον έλεγχο του τρόπου περιορισμού παλαιότερων αναρτήσεων, ίσως θελήσετε επίσης να παρακολουθήσετε τις ρυθμίσεις στην ενότητα “πώς βρίσκουν και επικοινωνούν οι άνθρωποι”. Εκεί, μπορείτε να ορίσετε ποιος μπορεί να σας στείλει αιτήματα φίλων, ποιος μπορεί να δει τη λίστα φίλων σας και αν θέλετε να αποκρύψετε τον αριθμό τηλεφώνου και τη διεύθυνση email σας.

Image-8-How-People-Find-and-Contact-You

Η επόμενη καρτέλα στην πλευρική γραμμή στα αριστερά είναι “χρονοδιάγραμμα και προσθήκη ετικετών”. Ενώ το “απόρρητο” αντιμετώπισε τις ενέργειές σας και τον τρόπο με τον οποίο σας βρίσκουν οι χρήστες στο Facebook, η καρτέλα “χρονοδιάγραμμα και προσθήκη ετικετών” αφορά τις ενέργειες άλλων χρηστών που περιλαμβάνουν το προφίλ σας και τη ροή ειδήσεων.

Image-9-Timeline-and-Tagging-tab

Εάν θέλετε να μεγιστοποιήσετε το απόρρητό σας, θα έχετε την εργασία σας για εσάς. Στην ενότητα “αναθεώρηση” στο κάτω μέρος, μπορείτε να ενεργοποιήσετε μια λειτουργία όπου κάθε φορά που κάποιος σας επισημαίνει, απαιτεί την έγκρισή σας για να προχωρήσετε. Υποθέτοντας ότι οι φίλοι σας σας επισημαίνουν σε όλα, μπορεί να χρειαστεί χρόνος, αλλά είναι ένας άλλος τρόπος να το παίξετε ασφαλές, αντί να εμφανιστεί κάτι ανεπιθύμητο στη ροή ειδήσεών σας.

Image-10-Review-Ενότητα

Προσθήκη ασφάλειας εκτός Facebook

Εάν έχετε παρατηρήσει ποτέ μια διαφήμιση στο Facebook για ένα προϊόν που βρήκατε κάπου αλλού στον ιστό, δεν ήταν τυχαίο. Η διαδεδομένη πρακτική του Facebook και άλλων ιστότοπων να παρακολουθούν τη δραστηριότητά σας και να προβάλλουν αυτές τις διαφημίσεις είναι ανατριχιαστική και συχνά ανεπιθύμητη.

Κατά τη σάρωση της πλευρικής γραμμής στις ρυθμίσεις του Facebook, μπορεί να έχετε παρατηρήσει μια ασυνεχή καρτέλα που ονομάζεται “διαφημίσεις” προς τα κάτω. Αυτή η ενότητα των ρυθμίσεων είναι όπου μπορείτε να περιορίσετε τις πληροφορίες που χρησιμοποιεί το Facebook σε διαφημίσεις βάσει της δραστηριότητάς σας στο Διαδίκτυο.

Προτιμήσεις Image-11-FB-Ad

Εάν οι ρυθμίσεις απορρήτου του Facebook δεν είναι αρκετές για να σας βοηθήσουν να ξεκουραστείτε εύκολα τη νύχτα, δοκιμάστε άλλες επιλογές εκτός της πλατφόρμας. Το Disconnect Facebook είναι μια δωρεάν επέκταση Google Chrome που εμποδίζει την εταιρεία να παρακολουθεί τους χρήστες της. Μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε τον λογαριασμό σας στο Facebook όπως συνήθως, ενώ η επέκταση εκτελείται και στο παρασκήνιο.

Για όσους θέλουν να έχουν πρόσβαση σε εφαρμογές και ιστότοπους Facebook από οπουδήποτε ενώ κρυπτογραφούν την κυκλοφορία τους, ίσως αξίζει να εξετάσετε τη χρήση ενός εικονικού ιδιωτικού δικτύου. Ελέγξτε την κριτική ExpressVPN, την αναθεώρηση NordVPN και την κριτική CyberGhost για να δείτε ποια ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες απορρήτου σας.

Τελικές σκέψεις

Όσο δελεαστικό είναι να εμπιστευόμαστε το Facebook με την προστασία των δεδομένων σας, το πρόσφατο ιστορικό του δεν αποδίδει εμπιστοσύνη. Εκτός αυτού, τα προσωπικά σας δεδομένα σημαίνουν τα περισσότερα για εσάς, επομένως είναι δίκαιο να λαμβάνετε επιπλέον μέτρα για να τα προστατεύσετε ενισχύοντας το απόρρητό σας.

Αν και η καταλληλότητα του Facebook στο χειρισμό δεδομένων χρήστη είναι ύποπτη, έχει τουλάχιστον την αίσθηση να παρέχει στους χρήστες ενημερωμένες ρυθμίσεις απορρήτου. Δεδομένου ότι η διαδρομή για απόλυτο απόρρητο στο Facebook είναι δυνατή μόνο με τη διαγραφή του λογαριασμού σας, θα ακολουθήσουμε την εναλλακτική λύση να κάνουμε το δικό μας όσο το δυνατόν πιο ασφαλή (προς το παρόν).

Τι πιστεύετε για τις ρυθμίσεις ασφάλειας και απορρήτου του Facebook; Έχετε άλλες συμβουλές για την προστασία του απορρήτου σας κατά τη χρήση του Facebook; Ενημερώστε μας στα σχόλια παρακάτω. Ευχαριστώ για την ανάγνωση.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map